ComicCon 2018 - trodnevna stripovska odiseja u srcu Zagreba

Magični Vjetar

Još jedan ComicCon je prošao, a evo konačno ekipa Stripovi.com sabire svoje dojmove kako bi vam što vjernije u sličicama i riječima dočarala sve stripovske špelancije ove zagrebačke strip manifestacije! 50 godina Zagora je iza nas!

Ovogodišnji ComicCon, za nostalgičare još poznat i kao CRŠ prošao je u znaku 50 godina Zagora u Hrvatskoj, no ne možemo reći da je to jedina stvar koju je prezentirao ovaj festival. Stan Sakai, autor zeca Usagija, argentinski autor Horatio Altuna, te francuski autor Matthieu Bonhomme također su bili slavna imena koja su nas posjetila. Također, nisu zanemareni niti domaći autori poput Nenada Barinića ili Tomislava Košte, od kojih su neki imali predstavljanje novih albuma, a neki tek crtanje za publiku i druženje s istom. Bilo je svega i nemoguće je sve nabrojati u jednom tekstu a da bude čitljiv i normalne veličine. Kako je autor ovog teksta uglavnom bio moderator tribina o Bonellijevcima, naći ćete više materijala o tome, naravno. I nemojte zamjeriti ako se Chico ubaci u neke od ovih sličica, ipak je u pitanju obljetnica, a njega se ne smije zanemiriti. Pa krenimo, kao što Zagor i Chico kroče sigurnim korakom! (ali oprezno jer barun Rakosi vreba iz mraka)...

 

50 godina Zagora u Hrvatskoj

Line-up gostiju – Moreno Burattini, Mauro Laurenti, Nuccio, Alessandro Piccinelli (Zagor) i Mario Alberti (Nathan Never)

Morao bih za početak napomenuti da su se pripadnici klana Zagorovaca okupili u povećem broju i bili su spremni svetkovati za 50. obljetnicu pojavljivanja njihovog božanstva Zagora na tuzemnim kioscima. Kako nam legenda kaže, prvi broj Zagora „Nasilje u Darkvudu“ izašlo je u rujnu 1968. godine u sklopu edicije „Zlatna serija“ na sam petak 13. Zlosutno jelda, gore ne može biti, rekli bi neki. Prvi broj u Lunov Magnus Strip ediciji izašao je u A4 izdanju pod nazivom „Blago Crvene planine“. Zagor se dakle počeo objavljivati nedugo tri godine nakon izlaska u Italiji u Zenith formatu, odnosno u formatu kakvom ga poznajemo danas. Kako Dnevnik isprva nije našao dobitnu politiku izdavanja,  Zagor je izlazio među ostalim junacima Zlatne serija i Lunov Magnus Stripa skoro na kapaljku tijekom prvih 7 godina. Nakon što se Zagor ustabilio u Zlatnoj seriji, uskoro je postao jedan od najpopularnijih stripova u sedamdesetima i osamdesetima godinama 20. stoljeća. Smatram da upravo zahvaljujući njemu danas tako široki krug ljudi čita stripove. Barem starije generacije. Ove nove generacije ionako ne znaju što je dobro, hehe. A sve ostalo je povijest, da ne dužimo.

50 godina je puno vremena i većina originalne ekipe više nije živa. No, zato smo mi dozvali najbolje od Zagorove ekipe da nam se pridruže na ovoj proslavi jubileja.

Nakon smrti maestra Ferrija trebalo je naći pravog nasljednika. Jel Alessandro Piccinelli dorastao zadatku? Iako je trenutno dušom i srcem u Texovom staffu, gdje marljivo crta epizodu za epizodom, jako se trudi priliko izrade Zagorovih naslovnica. Jer pazite, nije lako zadovoljiti i čitatelje, i nadređene u staffu i samoj izdavačkoj kući, nego je potrebno i pripaziti na naslovnice jer Ferri i dalje prati iz groba. Njegovo ostavština je djelo koje treba i dalje njegovati. Cijelog toj stvari izbora novog crtača pristupilo se pažljivo i s velikim poštovanjem. Bio je dogovor da Ferri crta tako dugo dok više neće moći i tek nakon tog trenutka odabirat će se novi crtač naslovnica. Tako je i bilo, Ferri je crtao do samog kraja, stao je na određenoj tabli jedne nedovršene priče koju su dovršili Verni i Sedioli (pretpostavljam da je u pitanju epizoda “La maledizione dei Dragovic“). Nakon toga Burattini je dobio zadatak da razmotri portfolio nekolicine crtača, no nisu htjeli nekog poput Vernija ili Sediolija koji su izrazito sličnog stila kao i maestro Ferri nego je to morao biti netko novi – moderniji, a opet da se poštuje tradicija. I tako je u Zagorov staff ponovno ušao crtač koji je na Zagoru tijekom svoje karijere ostvario jednu četverodijelnu priču „Huroni“. To je zapravo bila prva Piccinellijeva priča i očito je ostavio odličan dojam na urednike. Huroni su inicijalno bili priča za specijalac, no Boselli je proširio priču i ona je ušla u redovni serijal. Piccinelli uvijek šalje barem tri verzije naslovnica, tako da urednik lako može odabrati. Njegove verzije naslovnica i kako nastaju možete vidjeti na njegovom fejsbuk profilu!

Tu je i Mauro Laurenti, omiljen Zagorovcima zbog njegovih ženskih likova. Laurenti je ušao u Zagorov staff tijekom 90. godina prošlog stoljeća, zajedno s još nekolicinom crtača. Crtačkoj postavi pridružuju se i novi crtači poput Carla Raffaelea Marcella (počinje s prvom epizodom novog ciklusa „Prolaz na Sjeverozapad“), Rafaella Della Monice, Alessandra Chiarolle, braće Cassaro i Stefana Andreuccija. To je bilo doba revitalizacije i ponovnog rođenja Zagorovog serijala. Sam Bonelli kontaktirao je Francesca Coniglia ima li kakvih dobrih crtača jer radi novu ekipu za Zagora i tako je Laurenti bio preporučen – radio je priču „Kradljivac sjena“ od Maura Bosellija. Relativno brz, radi do 20-tak stranica mjesečno.

Ono po čemu njega pamte čitatelji su zasigurno žene koje crta ženstvenije od bilo kojeg drugog crtača. Možda malo naglašenijih oblina, te erotičnijom odjećom. U Južnoameričkoj sagi koja je nedavno završila u Hrvatskoj radio je priču „Ratnice“ (tal. „Donne Guerriere“), gdje se uz pleme Amazonki pojavljuje i Marie Laveau. Zadnje što je objavljeno u Italiji je povratak Plavokose opasnosti, odnosno Blondie. Na samom plakatu vidimo Blondie u zatvorskoj odjeći, no više je razgaljena nego zatvorena. Trenutno radi na color epizodi gdje će se vratiti Wandering Fitzy.

 

Moreno Burattini

Chico, Ružica Babić, Nuccio, Piccinelli i Laurenti

Tribina za Alessandra Piccinellija

Joevito Nuccio, poput Laurentija također umješan crtač Zagora, doduše suprotiva stila, no svaki je majstor u svojoj stilizaciji.  U Bonelli je došao preko Maura Bosellija i još se sam pitao kako je uspio ući u staff pokraj ostalih crtača koji su bili bolji od njega. Ekipa koja je stigla u novom tisućljeću, a čini je: Marco Verni, Gianni Sedioli, Mangiantini, Rubini, Bisi i Piccineli. Nuccio je iznimno spor, čak je napomenuo da on uopće nije smatrao da bi se i njega moglo razmatrati za crtača novih naslovnica Zagora, jer je spor i jer ima boljih crtača od njega. Isto tako nije razmišljao ni o Texu, no da mu se ponudi, vjerojatno ne bi odbio. Završio je studij kao arhitekt i time se bavio kad mu se javila stara ljubav, stripovi, nakon čega upisuje tečaj, a sve ostalo je povijest. Njegova priča slijedi uskoro u redovnoj seriji u Hrvatskoj „Zoo di Kaufman“, no ona je već bila otisnuta u obliku edicije Gigant pod nazivom „Očajnička trka“. Odlično je bilo vidjeti njegov delikatan crtež na velikom formatu. Bila je otisnuta s dvije naslovnice, Marca Toricellija i Galliena Ferrija, a objavljena je tijekom njegova posjeta Interliberu pred koju godinu. Nuccio trenutno radi ne jednoj color priči s kodnim nazivom „Winter Snake“, a ona se bavi, kako nam i sam naslov govori – o povratku starog Zagorovog neprijatelja Winter Snakea odnosno Zimske Zmije!

S nama je bio i glavni i odgovorni urednik Zagora, njegov aktualni i najaktivniji scenarist, gorljivi obožavatelj i promicatelj kulta Zagorovog lika na ovim prostorima – Moreno Burattini. Za početak htjeli smo rasvjetliti jedan urbani mit - je li potrebno biti Zagorov fan da se uđe u njegov staff? Naravno da jest. Svim Zagorovim crtačima i scenaristima zajednička je ljubav prema stripovima i prema Zagoru.

Burattini je sretan što je Južnoamerička saga završila, i to čak i uspješno s obzirom na opseg samog projekta. Mnogo dokumentacija donio je i prenio sam Burattini koji je za potreba projekta otišao čak do Ognjene zemlja, pretposljednje etape u Zagovorom velikom putovanje. Tu se valjda Burattini osjetio poput samog Sergia Bonellija koji je bio veliki putnik, obišao je većinu mjesta o kojima je pisao u svojim stripova. Kuća Bonelli posjeduje iznimno bogatu biblioteku iz koje autori mogu izvlačiti dokumentaciju za svoje stripove.

SBE najavljuje novu seriju pisanih romana za mlađu populaciju, tzv. Young adult – Romanzi, kako se Zagor uklapa u tu novu shemu i hoće li Zagorova priča biti koherentna s dosadašnjim Zagorovim svijetom? Naravno da hoće, bit će tu zanimljivih stvari, saznat ćemo malo više o Zagorovoj prošlosti prije nego je postao Zaštitnik Darkwooda. I recimo zanimljivu stvar, kad je stari Wilding bacio malog Zagora kroz prozor tijekom opsade njihove kućice, kako se baš u tom trenutku tamo našao Wandering Fitzy. Na ta i mnoga druga pitanja odgovorit će se u ovoj ediciji. Premijera romana je 7.6. 2018. – najava!

Najavili su još jedan jako zanimljiviji projekt – Zagor Collana Darkwood, nova zagorova pustolovina objavljena u formatu striscie ili kaiša, kako bi mi rekli. Priča će se zvati "Il battello dei misteri". Vidi najavu na sajtu SBE a vidi i najavu na Burattinijevom blogu!

Burattini je i sam napisao osvrt na njegov posjet zagrebačkom ComicConu, pa ne budete lijeni i provjerite što čovjek piše u svom tekstu!

Znate i sami da se Rakosi nedavno vratio u talijanskoj redovnoj seriji, a već se planira i nastavak borbe s ovim neuništivim vampirom. Ono što je interesantno je činjenica da će Zagor tijekom lova na vampira proći europskim kontinentom pa čak i Balkanom, od Londona preko Karpata pa sve do mitskog Samarkanda u Uzbekistanu, jednog od drevnih najljepših i najstarije naseljenih gradova Središnje Azije. Kad su pričali gdje će završiti konačni obračun s barunom Rakosijem, Boselli je preporučio Burattiniji da bi Samarkand bio odlična stvar, i tako je i bilo. Razumije se Boselli u vampire, ipak je čovjek cijeli jedan serijal – Dampyr – posvetio vampirima. Ostaje nam za vidjeti!

Darkvudski bećari

Joevito Nuccio crta portret Chica

Lauro Maurenti

Alessandro Piccinelli i Mario Alberti

Moreno Burattini

Dylan Dog i Chico team-up

Stan Sakai i Usagi

Jedna od važnijih tema festivala budući da je u goste ponovno došao Stan Sakai, japansko američki autor omiljenog nam zeke „Usagija“. Udruga CRŠ je tom prigodom objavila čak dvije knjige – br. 10 „Granica života i smrti“, br. 11 „Godišnje doba“ i jedan specijalni album „Yokai“. Nastavljaju izdavati serijal nakon albuma koje je izdavao Bookglobe. Prevoditelj albuma je Josip Sršen. Sakai je imao jednu strip radionicu gdje smo mogli vidjeti starog majstora na djelu, a u nedjelju smo mogli prisustvovati predstavljanju novih albuma. Iako u godinama (64 godine), Sakai se odlično drži i crta ko zmaj!

Stan Sakai/Josip Sršen

Nova izdanja Usagija

 

Horatio Altuna i Julio Radilović - Jules

Još jedan argentinski majstor došao nam je u goste i usprkos svojim poznim godinama (76 godina!) stoički je odradio svoje tribine i potpisivanja. Altunini albumi zadnjih godina izašli su u izdanju Fibre, i to „Vratašca gospodina Lopeza“ i nedavni „Posljednji praznici“. Naš najstariji (ove godine navršava 88 godina) i još aktivan autor Julio Radilović - Jules također je pohodio festival, te smo čak i mogli pogledati njegovu izložbu. Profesionalno se bavio stripom od 1955. godine do umirovljenja 1989. godine. Godine 2010. dobio je nagradu za životno djelo "Andrija Maurović". Njegovu priču mogli ste vidjeti na premijeri dokumentarnog filma o njegovom životu u kinu Grič tijekom ComicCona!

Horatio Altuna

Jules

 

Stripologija, izložbe i ostalo...

Naziv za niz programa koje vode domaći i strani predavači, izdavači i teoretičari stripa poput Didiera Pasamonika i Edmonda Leeja, sve kako bi mogli publici prenijeti svoje profesionalno znanje i iskustva. Kao i svake godine ComicCon donosi niz sjajnih izložbi poznatih autor tako da ni ove godine nije bilo iznimka.

Retrospektivna izložba 'Jules - Kroz minula stoljeća'
Velika izložba 'Zagor - 50 godina u Hrvatskoj'
Izložba originalnih radova Stana Sakaija
'Hrvatski strip za djecu' Krešimira Biuka
Izložba Matthieua Bonhommea - 'Čovjek koji je ubio Lucky Lukea'

Joevito Nuccio - posveta Ferriju

Alessandro Piccinelli i naslovnice Zagora

 

Domaći autori crtaju za publiku!

Ove godine specijalni gosti iz Hrvatske su bili - Nenad Barinić - crtač stripa i ilustrator, dizajner, voditelj radionica stripa, oslikava vozila airbrush tehnikom, konstruktor je i dizajner ribolovnih umjetnih mamaca, ribolovni novinar, bloger Večernjakove blogosfere i još mnogo toga; i Tomislav Košta, profesionalni slikar i strip autor, njegovi radovi su album „Sjećanja“ u izdanju udruge Stripforum, a radovi mu izlaze povremeno u Strip reviji Večernjeg lista.

Od ostalih autora mogli ste dobiti čašicu razgovora, crtež ili potpis - Dalibor Talajić, Josip Sršen, Stipe Kajajžić, Krešimir Biuk, Ive Švorčina, Darko Kreč, Vibor Juhas.

Helena Janečič

 

Cosplay

Ove godine održalo se i natjecanje u cosplayu, nakon pauze od nekoliko godina, a u obzir su dolazile likovi iz kojeg god medija vam odgovara. Film, strip, igrice. Manifestacija se održala u nedjelju, tako da su natjecatelji mogli bez brige odraditi i svoj dio na Sferakonu. Među prva tri natjecatelja bili su Vladimir, vampir iz League of Legends, drugi je bio filmski Groucho, a treći tinejdžerski Two Face.  Eto, sljedeće godine vi možete biti među dobitnicima, važno je samo da se pojavite prerušeni. Ako može Chico, možete i vi!

Vladimia

Cosplayeri na kup!

Zagor i Chico

Najnovije

Vijesti

  Magazin

  Recenzije

  Aukcije

  Forum

  Najčitanije

  Vijesti

   Magazin

   Recenzije

   • Poslije apokalipse
    Kod: NN LIB 55
    Ocjena: 100%
    Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 3004
   • Put za raj
    Kod: ZG VCSP 32
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
    Autor: Djole
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 2516
   • Hellgate u plamenu
    Kod: ZG LU 275/276
    Ocjena: 87%
    Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 16
    Broj pogleda: 1540
   • Gradske bande
    Kod: NN LIB 57/c-58/a
    Ocjena: 82%
    Vrijeme: 13.6.2020. 19:59:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 1243
   • Rendžeri, zbogom!
    Kod: KT LMS 690/691
    Ocjena: 77%
    Vrijeme: 3.6.2020. 15:58:00
    Autor: Spock
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 1153

   Aukcije

   Forum