DC-jeva Igra prijestolja

Blade of immortal

Liga pravde: Atlantidsko prijestolje - najnoviji animirani film iz DC-jeve radionice vodi nas u pomorske ratove između Lige pravde i Atlantiđana….

Već sam se naviknuo da me crtani uratci iz animiranih DC-jevih studija svako malo ugodno iznenade. Uglavnom su to filmske adaptacije boljih storyarcova iz stripova uz neke neznatne modifikacije. Osobno nekako priželjkujem neke od Green Lantern adaptacija, jer mi je primjerice Green lantern: Emerald Knights iz 2009. samo otvorio apetit. No one nikako da se dogode u zadnje vrijeme – što je vjerojatno zaslužna i loša prođa ekraniziranog Green Lantern s Ryanom Reynoldsom u glavnoj ulozi iz 2011. godine. Što se tiče filmskog DC univerzuma, nekako mi je ovaj dugometražni animirani univerzum bolji jer ipak je bliži stripu. Hej – nisam džabe stripaš!

Ovaj najnoviji DC uradak Justice League: Throne of Atlantis nastavak je prošlogodišnjeg Justice League: War. I jedan i drugi temeljeni su na post-New 52 pričama Lige pravde iz DC univerzuma. War je bio slobodna adaptacija Geoffovog storyarca Justice League: Origin iz 2011.–12. Osim napete priče povezane s opasnim nemezisom Darkseidom, treba spomenuti da prikazuje i tzv. origin nove Lige pravde. Uz manje izmjene u odnosu na strip. S druge strane, Justice League: Throne of Atlantis je slobodna adaptacija storyarca Throne of Atlantis (by Geoff Johns again!), a prati ustrojstvo Lige koje je ustanovljeno u prijespomenutom filmu. Ligu čine: Cyborg, Flash, Green Lantern Hal Jordan, Superman, Wonder Woman, Batman i Shazam. A novi član Lige je na pomolu – Arthur Curry zvani Aquaman (ime koje mu nadjenuli na Internet, a koje mu se baš ne sviđa, nek se zna).

Justice League iliti Liga pravde

Priča ide ovako – mada bi bilo bolje da oni koji se boje spoilera preskoče ovaj odjeljak… Američka podmornica  iz neočekivanog razloga „napadne“ podmorska atlantidska naselja, a njihov princ uz pomoć Crne Mante traži odmazdu od Zemljana. S druge strane, naš budući atlantidski kralj Arthur Curry nedavno je ostao bez oca i dane provodi u bančenju i ne vidi daljnji smjer u svom životu. Nesvjestan je dakako svoj kraljevskog porijekla. No iznenadni dolazak dr. Shina i tajanstvenih napadača u obliku morskih grabežljivaca iz Jarka otkrije mu svijet i porijeklo koje zaista nije očekivao. Kad malo bolje promislim, činjenica što mu se otvaraju škrge na vratnom dijelu nije mu bilo neobično? Hm, stripovska logika. Od sigurne smrti (ili možda tek zarobljavanja?) spašava ga ratnica Atlantiđanka Mera.

Nakon što se JLA ekipa okupi kreću u podmorski grad suočiti se sa prijetnjom kakva god ona bila. No, novookrunjeni princ Ocean Master, Arthurov polubrat, zarobi ih i baci u duboki i mračni Jarak da skončaju u raljama prethistorijskog čudovišta, a on za to vrijeme kreće u osvajanje nadmorskog svijeta… Što je bilo dalje i kako se nova Liga može nositi s nadmoćnijim neprijateljem – pogledajte sami! ;)

Ocean Master & Black Manta

Razlike između stripa i filma su relativno male što se tiče priče, samo ima promjena u postavi likova i nekim događajima koji su pojednostavljeni kako bi se priča što efektnije prenijela na film. U stripu nema Shazama u postavi Lige, a Aquaman već je član Lige. Osim toga Aquaman je u stripu prijestolje Atlantide prepustio svom bratu Ocean Masteru i živi na Zemlji sa svojom družicom Merom. I aktivno sudjeluje u aktivnostima Lige. Što je najvažnije origin Aquamana nije promijenjen, samo je vremenski pomaknut. Također, strip sadrži i lik Vulka, Arthurovog bivšeg vjernog suradnika kad je ovaj bio kralj Atlantide. Isto tako čudovište iz Jarka nije se pojavilo u toj epizodi u stripu već je vjerojatno u stripu inačica Arthurovog vjernog čudovišta Topa.

Radnja je malo kompresirana u odnosu na strip, no stvarno u svim glavnim crtama zorno predočava priču iz stripa. Ima i više duhovitih dosjetaka u odnosu na strip, što me uvijek razveseli. Ima jedna simpatična razlika, primjerice kod prvog izlaska na večeru prerušenih Supermana i Wonder Woman u neki bistro. Naime, tek su prohodali i Clark joj pokazuje kako se integrirati u ljudsko društvo. Lois Lane im se pridruži i komentira kako je Clark morao takvog komada kao što je ona odvesti u pravi restoran budući da im je ovo prvi put. I zato jer Clark ne radi često takve stvari. U stripu je pak Clark izveo Dianu u pravi otmjeni restoran! Ha! Oni koji izdrže do kraja, ali čak i onkraj odjavne špice, vidjet će i lijepi teaser na kraju filma, koji nam možda otkriva temu sljedećeg nastavka o Ligi pravde.

Solidna priča, puno akcije i najbolji likovi iz DC-jevog univerzuma. Za one koji ne prate stripove, mogu vidjeti u kojem smjeru idu priče o Ligi pravde nakon sveopćeg reboota iz 2011. godine i kakvi su likovi koji je čine. Što se mene tiče, mogu reći da DC Animated Film Universe radi pravu stvar...

Kralj Arthur: "Postajem svjetlost vodilja. Rođen sam od dvaju svjetova! Atlantiđanin rođenjem, čovjek po instinktu."

Diner iz filma

Romantična večera iz stripa

Atlantiđani napadaju


View on YouTube

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Crna ljubav
  Kod: DDJP DRKW 8
  Ocjena: 76%
  Vrijeme: 27.11.2021. 19:48:00
  Autor: Koresh
  Broj komentara: 0
  Broj pogleda: 174
 • Korijeni
  Kod: ZG KRJNUB 1/6
  Ocjena: 82%
  Vrijeme: 25.11.2021. 0:11:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 8
  Broj pogleda: 1507
 • Dva života Drim
  Kod: DD VEC 14
  Ocjena: 72%
  Vrijeme: 23.11.2021. 0:36:00
  Autor: -Dule-
  Broj komentara: 3
  Broj pogleda: 1108
 • Smrt filmske zvijezde
  Kod: NR LIB 4a
  Ocjena: 57%
  Vrijeme: 21.11.2021. 0:16:00
  Autor: Hercule Poirot
  Broj komentara: 10
  Broj pogleda: 1652
 • Mikijeve najluđe avanture
  Kod: MIMA GLE 2
  Ocjena: 82%
  Vrijeme: 19.11.2021. 0:12:00
  Autor: Lord Vader89
  Broj komentara: 1
  Broj pogleda: 1115

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Žrtve i krvnici
  Kod: NN LIB 71c
  Ocjena: 96%
  Vrijeme: 9.11.2021. 0:20:00
  Autor: Jerry Krause
  Broj komentara: 1
  Broj pogleda: 2266
 • Crne suze
  Kod: ZG LU 321
  Ocjena: 34%
  Vrijeme: 3.11.2021. 0:10:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 11
  Broj pogleda: 2237
 • Povratak u kuću strave
  Kod: ZG LUSP 41
  Ocjena: 36%
  Vrijeme: 12.10.2021. 1:13:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 12
  Broj pogleda: 2234
 • Vigilanti
  Kod: ZG LU 316/317
  Ocjena: 41%
  Vrijeme: 28.10.2021. 0:17:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 8
  Broj pogleda: 1999
 • Oči sudbine
  Kod: ZG PRIDA 1
  Ocjena: 80%
  Vrijeme: 2.10.2021. 8:38:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 10
  Broj pogleda: 1992

Aukcije

Forum