O ovisnostima u stripovima (i šire)

Spawn

Idealno štivo za bivše, aktualne i potencijalne ovisnike.

Ima onih koji žive u uvjerenju da su Pipi Duga Čarapa, Tom Saywer i Huck Finn zastarjeli likovi te da nisu u stanju pridobiti djecu i mlade 21. stoljeća, već da je vrijeme za nove filmske i književne junake koji će biti bliži modernim generacijama. Ima onih koji traže štetne utjecaje u Harryju Potteru i negoduju zbog SF književnosti što je sve prisutnija jer je znanost, kao ostvarena fantazija, sveprisutna u životu djece i odraslih. Ima onih koji nisu ni na čijoj strani, koji su kao djeca upoznali Twainove junake i ne vide ništa loše u popularnim dječjim romanima jer i ona doprinose razvitku osobnosti. Čitalo se i čitat će se uvijek, a pritom nitko iz književnog miljea neće stradati – niti će Harry ubiti Hucka, niti će znanstveno-fantastična književnosti potisnuti socijalnu pripovjetku. Mladeži su potrebni suvremeni junaci i djela u kojima se kriju odgovori na pitanja što se postavljaju u pola glasa. Bitno je da se nešto čita, posebice u današnje vrijeme u kojem se, kako mnogi tvrde, čita premalo. Konstatacija je kriva da bolje kriva ne može biti – danas se čita znatno više nego prije, samo se ne čita s razumijevanjem, već brzo i veoma površno, što je kudikamo opasnije od nečitanja. Knjiga ima istu težinu, ali nema istu moć odgajanja, glazba i film kao brži mediji postisnuli su knjigu, stoga se mladež odgaja preko uglazbljenih stihova i filmova. Valja se djelomice pomiriti s novom situacijom, prihvatiti glazbu i film kao nova sredstva odgoja.

Primjerenih filmskih primjera za mlade ima sasvim dovoljno; „Chronicle“ prikazuje svijet superjunaka na realniji način; „Tomboy“ govori o tražnju spolnog i rodnog identiteta kod djeteta; „This is England“ o pranju mladih mozgova; „Children of Heaven“ o siromaštvu i važnosti obitelji; „The Butcher Boy“ o nerazumijevanju okoline i obiteljskom nasilju; „The Color of Paradise“ podsjeća na predrasude prema invalidnim osobama, „Kids“ ukazuje na spolne bolesti dok „Requiem for a Dream“ šokira gledateljstvo prezentirajući svijet teških ovisnika, ono što ovisnost čini ovisnicima i njihovim obiteljima. Sličan učinak može izazvati romansirana biografija „Mi djeca s kolodvora ZOO“ što ima status kultne knjige, a naročito je popularna među mladima koji se lako poistovjete s glavnom junakinjom Christiane F. i nađu u njezinoj priči (nesređeni obiteljski odnosi, problemi s ovisnošću). Autobiografijama, biografijama, memoarima i dnevničkim zapisima lako se povjeruje, posebice ako je priča ispričana uvjerljivo, a usto donekle preuzeta iz stvarnog života. Fenomen je to vrijedan istraživanja, nameću se brojna pitanja - iz kojeg razloga netko želi pripovijedati o sebi ili konzumirati tuđe osobne priče, kakva se to ljepota krije u procesu poistovjećivanja, zašto se tako lako navlačimo na intimne pripovijesti, koje nas to pobude tjeraju na voajerstvo?

Posve izmišljene priče brzo se „pročitaju“ i kao takve brzo odbacuju, pomnog čitatelja izmišljotine ne mogu impresionirati; ako želi osvojiti čitatelja, prava priča mora doći iz stvarnosti, imati u sebi konkretne ljude i događaje, faktivnost treba biti nadmoćnija od fiktivnosti. Slovenski stripaš Iztok Sitar (Ljubljana, 1962.) drži se tih čarobnih formula, njegov grafički roman „Dnevnik Ane Tank“ vjerna je studija karaktera koji više ili manje sliče nama ili nekome iz okoline, a opisane situacije su i više nego bliske prosječnom čitatelju. Narator samim uvodom želi steći povjerenje čitatelj(ic)a: „Jednom sam na jednoj žurci, u jednoj pustoj kući, negde ispod Blegoša upoznao jednu devojku. Zvala se Ana. Imala je osamnaest godina i već dve godine bila je na metadonu. Njena ljubljanska ekipa je posle enormnih količina piva i trave posustala, tako da smo na kraju ostali sami. Celu noć smo pili i pričali i poverila mi je i da piše dnevnik, na spavanje smo otišli tek u ranu zoru. Kad sam se kasno posle podne probudio, Ane nije bilo pored mene, vratila se sa ekipom u Ljubljanu. A za uspomenu mi je ostavila svoj dnevnik.“ Narator ulogu pripovjedačice prepušta Ani koja svoju intimnu priču stvara klasičnom metodom, služeći se papirom i olovkom, što je danas rijetkost jer se dnevnici pišu u elektronskom obliku (blog) pa su dostupni svima.

Anin život ispočetka je konvencionalan, jedini problem je autoritativna majka koju krasi višak kilograma i frustracija, dok je otac znatno blaži, u sjeni supruge. Obitelj Tank ima prosječna primanja, živi se skromno, što Aninoj majci ne pada najbolje. Anino rano djetinjstvo ispunjeno je igrom, simpatijama, poljupcima i školom, a s dolaskom hormona počinju i prva eksperimentiranja s alkoholom i seksualna iskustva. Maj, Anin prvi ozbiljan dečko, upoznaje ju s novim opijatima kojih se vjerno drže jedno vrijeme, čvrsto uvjereni da nikad neće probati probati teže droge (hors) na kojem je ostatak društva. Nastavak priče lako se pretpostavlja; stvaraju se nova ovisnička iskustva i izgovara se ofucana „ma samo jednom, čisto da probam i nikad više“. Naravno, kako to obično biva, na prvo iskustvo naslanja se drugo jer prvo po nekom nepisanom pravilu nikad ne ostaje i posljednje. Vođena znatiželjom i željom za užitkom, Ana prelazi vlastite granice pa tijelo počinje vladati njezinim umom, tako da svaka moralna odgovornost prema vlastitom i tuđem biću nestane čim supstanca prestane djelovati...

Sitarov crtež napravljen je rukom (bez pomoći računala i ostalih čuda tehnike), pomalo podsjeća na Miltona Averyja čija ulja na platnu nisu krasili hiperrealistični elementi i brojni detalji, već ih je činilo svega nekoliko boja. Slično se izražava i Sitar, naglasak se stavlja na ključne detalje i pritom se Sitar služi krupnim kadrovima, što usporava ili posve zaustavlja proces pripovijedanja. Dok su kod Sitarovog strip-kolege i zemljaka Lavrića linije oštre, u „Dnevniku Ane Tank“ likove krasi izobličena anatomija i pritom ne podsjećaju na beskrvne voštane figure. Vidljiv je otpor prema čistom crtežu, na prvi pogled crtež djeluje nedovršeno, a zapravo je u potpunosti podređen atmosferi i primjeren tematici koju obrađuje; Sitarova namjera nije zavoditi i opčinjavati publikom bogatim crtežom, već što vjerodostojnije prenijeti priču u kojoj nema mjesta za dostojanstvo, priču u ovisnosti što počinje kao bezazlena avantura, a završava kao besciljno putovanje u jednom smjeru. Sitarov grafički roman dobro bi sjeo ljudima mlađe dobi koji, nesvjesni težine vlastitih odluka i njihovih posljedica, najprije vide priliku za dobru avanturu. Teško će „Dnevnik Ane Tank“ postati lektirno štivo zbog eksplicitnih scena koje će dežurni moralisti uzeti na zub, bez obzira kakve se pouke prenose pričom. Iztok Sitar, koji pravi stripove od 1984. godine i pod pseudonimom Ninel, ne mari za nedovoljnu percepciju angažiranog stripa, već uredno stvara nove stripove o predrasudama, spolnosti ili ljubavi („Matilda“, trilogija u četiri toma „Slobodna Slovenija“, „Crni ljudi, bijele kosti“) koji su namijenjeni djeci, mladima ili odraslima.

„Dnevnik Ane Tank“ može poslužiti kao kraći prikaz modernog društva u kojem se obični prolaznici gnušaju teških ovisnika, gadljivo okreću od njih glavu, a nerijetko sami blaženu utjehu pronalaze u tekućoj ovisnosti koja je bezopasna, zdrava i nadasve hranjiva. Ljubitelji pića ispunjeni su provjerenim mudrosnicama: „Znate, pelin se pravi od bilja, a pivo od hmelja, sve su ti to prehrambeni proizvodi. Ali ovi narkosi su niškoristi, njih treba batinom i pravac na Goli otok, da vidiš...“ Sitarov „Dnevnik“ ne kritizira, on prezentira kako mladi žive za užitak, ne misleći pritom na cijenu koju će tijelo platiti. Tijelo pamti, ono ne zaboravlja, dok um i nije uman dok ublažava realnost u korist hormonima, nauštrb tijelu. Današnjoj mladeži potrebna su djela kao što je „Dnevnik Ane Tank“ jer mnogi muku muče sa sličnim problemima, a rješenja za njih se možda nalaze baš u ovom grafičkom romanu. U kojoj će se mjeri netko pronaći u „Dnevniku“, ovisi od pojedinca do pojedinca. Svi smo mi o nečemu ovisni (kocka, kupnja, kladionica, laki i teški opijati, seks, Linolada, Cedevita, cigareta, kava, alkohol, ljudi, brzina), a proces razvijanja neke ovisnosti je uvijek prokleto isti; prvi put smo motivirani znatiželjom, drugi put želimo reda radi usporediti iskustva, treći put smo se već uvjerili da konzumirano valja te da vrijedi ponoviti, četvrti put navodno nikome nije naškodio, a malo zatim prestanemo s brojanjem. Sitarov „Dnevnik“ podsjetit će bivše i aktualne ovisnike na njihov ovisnički put, dok će potencijalni ovisnici možda malo promisliti o posljedicama određenih konzumacija i u ključnim situacijama znati donijeti zdravu odluku.

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Prkos smrti
  Kod: KM LU 4b
  Ocjena: 95%
  Vrijeme: 17.8.2022. 0:52:00
  Autor: Ivan Liverpool
  Broj komentara: 6
  Broj pogleda: 649
 • Zlatokosa
  Kod: KM ZS 597
  Ocjena: 58%
  Vrijeme: 15.8.2022. 10:19:00
  Autor: Hercule Poirot
  Broj komentara: 6
  Broj pogleda: 1002
 • Što se dogodilo s Mary Rose?
  Kod: NR GOLCS 1a
  Ocjena: 89%
  Vrijeme: 13.8.2022. 2:22:00
  Autor: ReemCP
  Broj komentara: 6
  Broj pogleda: 1032
 • Ruke nad gradom
  Kod: CASS PAD 2
  Ocjena: 86%
  Vrijeme: 11.8.2022. 7:17:00
  Autor: tex2
  Broj komentara: 4
  Broj pogleda: 949
 • Bijeli pakao
  Kod: PSDZ SA 37b
  Ocjena: 75%
  Vrijeme: 9.8.2022. 7:39:00
  Autor: Qwertz
  Broj komentara: 4
  Broj pogleda: 952

Aukcije

 • LMS 375.
  Vrijeme: 28.08.2022 00:22:30
  Prodavač: rudx
  Cijena: 1 kn
  Broj ponuda: 0
  Broj pogleda: 5
 • LMS 304.
  Vrijeme: 28.08.2022 00:21:53
  Prodavač: rudx
  Cijena: 1 kn
  Broj ponuda: 0
  Broj pogleda: 5
 • LMS 302.
  Vrijeme: 28.08.2022 00:21:07
  Prodavač: rudx
  Cijena: 1 kn
  Broj ponuda: 0
  Broj pogleda: 12
 • LMS 292.
  Vrijeme: 28.08.2022 00:20:13
  Prodavač: rudx
  Cijena: 1 kn
  Broj ponuda: 0
  Broj pogleda: 7
 • LMS 284.
  Vrijeme: 28.08.2022 00:19:27
  Prodavač: rudx
  Cijena: 1 kn
  Broj ponuda: 0
  Broj pogleda: 5

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Bandera!
  Kod: MTX VCZS 36
  Ocjena: 77%
  Vrijeme: 9.6.2022. 1:56:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 27
  Broj pogleda: 2765
 • Smrt u svemiru
  Kod: NN LIB 62c
  Ocjena: 83%
  Vrijeme: 25.5.2022. 0:37:00
  Autor: Jerry Krause
  Broj komentara: 1
  Broj pogleda: 1806
 • Kameni most
  Kod: TX LIB 67
  Ocjena: 63%
  Vrijeme: 6.6.2022. 23:07:00
  Autor: tex2
  Broj komentara: 7
  Broj pogleda: 1797
 • Leteći mjesec
  Kod: KM ZS 441
  Ocjena: 63%
  Vrijeme: 30.5.2022. 1:43:00
  Autor: Hercule Poirot
  Broj komentara: 9
  Broj pogleda: 1743
 • Zarobljenica Hurona
  Kod: ZG KOZA 13
  Ocjena: 70%
  Vrijeme: 1.7.2022. 7:46:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 8
  Broj pogleda: 1722

Aukcije

Forum