Dnevnikovi upisivači

Valerian

Tekst u stripu (lettering) je nešto što uzimamo zdravo za gotovo ali iza toga stoje ljudi koji su svojom vještinom suoblikovali naše iskustvo čitanja stripova!

Dnevnik, najstarija novinsko-izdavačka kuća u Vojvodini, osnovana 1953. godine, tokom 80-ih i 90-ih godina prošlog veka, doživljava punu ekspanziju. Tiraži su dostizali prosečno i do 80 hiljada primeraka radnim danom, a nedeljom, i do 106 hiljada primeraka. Tada je Dnevnik bio lider u produkciji stripova, rotoromana, specijalnih listova i časopisa.

Kao pravi početak objavljivanja strip-izdanja u Dnevniku (nakon kratkog perioda tokom 1950-ih godina) može se smatrati pojava prvog broja Zlatne serije 1968. godine. Iste godine pokrenut je i Lunov magnus strip i ove dve edicije izlaze sve do 1993. godine. Objavljeno je ukupno 1103 broja Zlatne serije i 997 brojeva Lunovog magnus stripa.
Tekst u stripu (lettering), nešto što uzimamo zdravo za gotovo sve dok se ne sretnemo sa nekim neprijatnim izuzecima i onda nam bude jasno da to nije samo nešto nevažno. Crtež ilustruje, ali reči su nositelj cele priče. Grafički izgled slova uzrokuje bitne promene u tekstu i čitaocu daje informaciju o prirodi i emociji govora. Način na koji su reči upisane govori i o karakteru osobe koja ih izgovara. Taj posao pada na pleća upisivača.

Naš poznati strip crtač Branislav Bane Kerac priseća se tih vremena u Dnevniku:

"Tehnologija upisivanja je gledano današnjim očima bila skroz uvrnuta. Na običan papir za kucanje, ali pomoću šablona i rapidografa određene debljine upisivao tekst."

"Šablon se pravio tako da se dva mala lenjira žiletom učvrste na željeni razmak, žilet se zatim prekrije samolepljivim nalepnicama. Nalepnica ide i sa donje strane i to je taman odstojanje da se tuš ne podliva ispod šablona. Nekada su postojali lenjirčići bez kalibracije i bili su pogodniji za šablone. Svaki upisivač je imao pet, šest šablona sa razmacima od 1.2 do 4 mm ili već po potrebi koliko treba."

"Rapidografi su bili božji dar. U kombinaciji sa šablonom rezultati su bili na dobrom nivou. Pre toga se pisalo običnim perom tako što se na tanko olovkom izvučene paralelne linije upisivalo ''slobodnom rukom''. Takvi tekstovi su izgledali mnogo ljudskiji i sećam se da je bilo protivnika šablona koji su zvocali da to izgleda previše ŠABLONSKI! Šta bi oni tek sad rekli na ovu kompjutersku monotoniju."

"U vezi rapidografa, a koji su koštali po 20/30 evra komad (u današnjem novcu), bila je jedna upisivačica koja uopšte nije shvatala da se rapidografi peru i pune tušem pa ih je bacala kad se potroši tuš. Možete da zamislite koliko novca je bačeno dok nije otkrivena njena glupost...
Pedesetih godina, da bi ubrzali posao oko upisivanja teksta, vlasnici Universum Pressa su nabavili desetak Varitajpera."

"Upisivanje Varitajperom dobro nam je poznato iz Stripoteke - sve tekstove su iskucale Katalin (Daniel) i dve Ilone (Bata i Toth) a ulepili Mile Cvetković i Đole Arsić. Postupak je išao u fazama: na papir za kucanje se tanko olovkom ''povade'' oblačići iz stripa, na Varitajperu se iskuca tekst, oblačići se makazama izrežu i zalepe Karbofiksom na kopiju. Onda to ide na reprokameru, filmovi, pa kliše, rotacija na groznom papiru et voila!
Samo ispisivanje teksta je bilo kako-tako, podnošljivo, ali isecanje i lepljenje je bilo ko robija... Eto, uzmite samo deset strana bilo kog stripa i probajte da isečete sve oblačiće unutar ivice pa da vidite šta je zabava. Žulj na palcu od makaza, bol u ramenu i crvene oči od naprezanja."

"Lepljenje je bio pipav posao da pobesniš.... Da nije te plastične špaklice u svakoj kutiji Karbofiksa, svi bi poludeli.
Ali, ima i gorih poslova... Kada stigne strip iz lekture pa prepravljate dva slova - ispišeš, isečeš tih 4 sa 2,5 milimetra, sav se ubrljaš lepkom i pod stresom lepiš da ''sedne'' pravo.
Srećom, onda je u firmama jos uvek postojala kategorija REPREZENTACIJA. Vinjak, pelinkovac, neka domaća... Dragocena ispomoć.
Oko podne niko nije primećivao koliko je to zajeban posao.
Da, uvek je sve stizalo u roku (stripovi su išli u pripremu mesec-dva ranije), i, da, bilo je neprospavanih noći."

Kroz izdanja ZS i LMS prošlo je puno upisivača, a pomenućemo samo najznačajnije.

Mira Milutinović

Dnevnikovi upisivači su bili manje-više slični. Odskakala je kvalitetom Borislavka Dimitrov, ali najcenjenija je bila Mirjana Mira Milutinović koja je bila živa legenda i po lepoti rukopisa neprevaziđena. Ona je upisala prvu i drugu epizodu Kerčevog Bleka u Strip Zabavniku (64 i 66 Divlja Mačka) i puno LMS i ZS stripova.
Da čitaoce ne zbuni, Mira je Bleka upisala kaligrafskim perom (Rotring Art Pen) a strip Per aspera Ad Astra je upisan rapidografom.

Mira je upisala dosta stripova za LMS i ZS, ali nešto malo drugačije zbog veličine i gustine teksta. Raskošnu kaligrafiju je koristila kada je upisivala tekst na originalu.
Mira Milutinović se nije računala u obične upisivače. Rođeni kaligraf, bogomdana ruka, vrhunski smisao za estetiku - već je onda važila za živu legendu. Neprikosnovena kraljica, uvek malo na svoju ruku, veoma lepa žena kojoj se nije smelo prilaziti pošto je imala muža od dva i kusur metra koji nije blagonaklono gledao na muškarce oko nje.

Mira Milutinović - download font

Borislavka Dimitrov

Počela je kao upisiva, kasnija tehnička urednica i supruga Dušana Dimitrova (dizajnera i ilustratora), bila je najcenjenija medju upisivačima. Precizna, brza i tačna (lektori su retko imali posla s njom). Volela je eksperimente i pirotehniku sa naglašenim tekstom i onomatopejama, i radila ih je sa velikim entuzijazmom. Za Strip art je češće radila italik, ali za Dnevnik se drzala regulara (font).
Za razliku od ''hladnih'' i standardno profesionalnih upisivača Matilde Vavić, Juliš Arvanitidis, Mire Jerkov, Srbe Stevića, Stanoja Stanojeva, Mira i Borislavka Dimitrov su imale neki svoj stil koji su prenele i na neke honorarne saradnike.

Borislavka Dimitrov - download font

Mirjana Jerkov

Kad god vidim Milu Jovović setim se nje. Posvećena poslu ali ne toliko da zagine za njega... Vozila je, kao i ja, Dijanu 6, pa sam to koristio da makar malo razgovaram s njom i ne budem izvan bulumente koja je stalno obletala oko nje. Nesrećno zaljubljena, još se nesrećnije razbolela, i na žalost, jako rano nas napustila.

Stanoje Stanojev

Vredan, strpljiv, neprimetan. Toliko neprimetan da sam o njemu zapamtio samo da nas je nerviralo to što se ni u šta ne meša. Ni on nije više među nama.

Živko Bojčić

Izuzetan tip. Bio je gradacija za dobrotu, ruku bi dao ne za svakog od nas, nego za svakog ko to zatraži. Nije pio, nije pušio, nije vijao ženske... Plavšić je obožavao da ga nutka makar pelinkovcem. Nikada nije uspeo. Živko je bio Katica za sve, upisivač, pomoćnik tehničkog, tehnički za vreme godišnjih odmora, montažer, kaligraf, dizajner... ''Bogomoljac'' iz Brajdićevog intervjua, odnosi se na to da je Živko bio vernik, pravi (a ne kvazi, k’o ovi danas) hrišćanin, čovek izuzetno blage naravi, tolerantan na sve naše gluposti, strpljiv, nesposoban da digne glas. Neki su to zloupotrebljavali i Plavšić je imao par sukoba sa njima jer smo svi mi sa osmog sprata voleli Živka.

Stevan Brajdić

- odlomak iz intervjua
"Kad sam 1970. godine napunio sedamnaest godina, otišao sam u Dnevnik, gde sam dobio da upisujem tekstove u oblačiće u stripovima. U početku sam upisivao stripove pozadi, da bih onda dobio cele sveske da upisujem. Recimo, u Lunovom magnus stripu broj 55 sam u potpunosti ja upisao tekst. Kako je Dnevnik uzimao stripove koji su bili odštampani u boji, a morali su da se prebace u crno-belo, ja sam, na primer, precrtavao Alamo Kida u tu svrhu.
Atmosfera u dnevniku je bila opuštena. Sve je bilo u svetlu ekspanzije stripa. Raznorazna izdanja su nicala non-stop. Bilo nas je više koji smo upisivali tekst - onih stalno zaposlenih i nas, spoljnih saradnika. Posebno je bilo posla u martu, kad su se spremala izdanja za leto, kada su odlazili na godišnji odmor, pa su želeli da imaju spremne stripove. Čini mi se da su počeli sa četiri izdanja mesečno, da bi zatim prešli na osam mesečno.
Postojao je jedan Živko Bogomoljac. On je upisivao naslove na sveske ručno. Za naslovne strane korištene su italijanske naslovnice, ali se ubacivao naš naslov. Dušan Stanojev je bio glavni, a tu su bili i Milica Korošec i Mirjana Zamurović. Redakcija je bila prebačena iz zgrade Dnevnika u zgradu Radničkog univerziteta, koja je tokom 1990-ih izgorela."

Matilda Vavić

Starija gospođa, neinteresantna za nas mlađe junce, pouzdana i tačna. Kad daš Matildi za petak, dobiješ sve upisano u petak.

Srba Stević

Nisam ni znao da je upisivač pošto je non-stop visio sa nama u restoranu na desetom spratu i zaista ne znam kada je stizao da ispuni normu.

Marijana Valek

Marijana je bila honorarac. Došla u Dnevnik na praksu iz umetničke škole, jedna od retkih koja je uradila više od dva stripa. Kasnije je radila i za Dečje novine.

Julis Arvanitidis

Stalno zaposlena. Grčko prezime je dobila od muža. Uvek nasmejana i optimistična. Osoba za koju mislite da joj ništa na ovom svetu nije teško.

Julis Arvanitidis - download font

Zoltan Špang

Stalno zaposlen. Osim što je bio odličan upisivač, odličan je i bas gitarista.

Zanimljiva mi je pojava imena Borislav Džombeta. On je brat Borislavke Dimitrov rodj. Džombeta. U spisku je i Vesna Džombeta. Za Vesnu pouzdano znam da je upisivala stripove, ali za Baju, pre bih rekao da je to bilo zaobilaženje evidencije za honorar. Naime, u to vreme, kada je neko bio izuzetno vredan i prebacivao normu, onda je obično uskakao neki član porodice kao ''honorarac''... Borislavka je bila izuzetno vredna i nije se plašila posla pa je često bilo neprimereno da ona po honorarima jako odskače.
Bilo je perioda gde su se svi trudili da pišu k’o Borislavka, a Borislavka izmišljala nešto novo... Nemate pojma koji je to haos bio. Često se plaćao danak rokovima, pa u nekim stripovima ni Borislavka ne može sebe da prepozna.

Katica Misirkić

Katica Misirkić - download font

Ljiljana Kerac

"Jedna od honoraraca je imala prelepe šućmurasto zelene oči i osmeh od milion dolara. Nosila je japansku paž frizuru, ličila na Romitinu Meri Džejn Votson... Elem, nisam joj dao mira dok nije rekla DA! Ni posle 37 godina se ne kajem. Nju ne smem da pitam da li se ona kaje..." (Branislav Kerac)

Ljiljana Kerac - download font

Ljiljana Kerac

Dnevnik je svake godine primao izvestan broj učenika iz Umetničke škole ''Bogdan Šuput'' na praksu. Oni su najčešće dobijali zadatke da upisuju tekstove, s tim da dobiju neki strip i kaže im se da slova treba da izgledaju kao u predlošku. Neki su uspešno imitirali (Marijana Valek na primer) a neki su se skroz pogubili već na 15. strani...
Da me je neko pitao razliku izmedju Zoltana Španga i Stanoja Stanojeva, ne bih umeo da kažem.
Kad zagusti, svako je bio dobrodošao. Dosta stripova je upisao i Slavoljub Kulišić, muž čuvene Olgice.
Kolko se ja se sećam, nije postojala striktna naredba da se upisivač kreditira. Ako se zna ko je, ok, ako se ne zna, opet ok.
Bilo je toliko posla da je armija sinova, supružnika i prijatelja pomagala.

 

Popis sa linkovima primjera fontova:

Smail Ališić (2 LMS, 1 ZS) - honorarac

Juliš Arvanitidis (42 LMS, 31 ZS) - stalno zaposlena

Sava Bogić (22 LMS, 15 i pol ZS) - honorarac

Tugomil Čopčić (1 LMS, 0 ZS) - honorarac

Ana Ćuže (2 LMS, 2 ZS) - honorarac

Snežana Demko-Rihter (2 LMS, 1 ZS) - honorarac

Borislavka Dimitrov/Borislavka (i Borislava) Džombeta (3 LMS, 12 ZS) - honorarac

Olivera Dragić (1 LMS, 4 ZS) - honorarac

Borislav Džombeta (9 LMS, 10 ZS) - honorarac

Vesna Džombeta (9 LMS, 8 ZS) - honorarac

Branislav Grbić (1 LMS, 1 ZS) - honorarac

Ingrid Heler/Inge Heler (2 LMS, 0 ZS) - honorarac

Josip Janiček (1 LMS, 0 ZS) - honorarac

Mirjana Jerkov/Mira Jerkov (77 LMS, 78 ZS) - stalno zaposlena

Ljiljana Kerac (2 LMS, 3 ZS) - honorarac

Milan Kizić (1 LMS, 0 ZS) - honorarac

Vesna Kosovac (4 LMS, 3 ZS) - honorarac

Slavoljub Kulišić (17 LMS, 12 ZS) - honorarac

Čedomir Medenica (0 LMS, 1 i pol ZS) - honorarac

Nada Medenica (1 LMS, 0 ZS) - honorarac

Mirjana Milutinović/Mira Milutinović (41 LMS, 42 ZS) - stalno zaposlena

Katica Misirkić (37 LMS, 42 ZS) - honorarac

Vesna Murić (0 LMS, 2 ZS) - honorarac

Tatjana Pejčić (0 LMS, 6 ZS) - honorarac

Dušica Stanojev (1 LMS, 0 ZS) - honorarac

Stanoje Stanojev (28 LMS, 59 ZS) - stalno zaposlen

Zoltan Špang (86 LMS, 91 ZS) - stalno zaposlen

Katica Poljičak (0 LMS, 6 ZS) - honorarac

Dragan Popović (30 LMS, 56 ZS) - stalno zaposlen

Gordana Popović (11 LMS, 4 ZS) - honorarac

Vesna Popović (7 LMS, 2 ZS) - honorarac

Vladimir Popović/Vlada Popović (54 LMS, 115 ZS) - stalno zaposlen

Biljana Princip (1 LMS, 1 ZS) - honorarac

Borisav Sanković (1 LMS, 0 ZS) - honororac

Marijana Valek/Marjana, Mirjana (2 i pol LMS, 7 ZS) - honorarac

Igor Vavić (19 LMS, 10 ZS) - honorarac

Matilda Vavić (11 LMS, 12 ZS) - stalno zaposlena

Nela Vlahović (1 LMS, 1 ZS) - honorarac

Slavica Vlahović (3 LMS, 0 ZS) - honorarac

Anđelka Vujkov/Anđela Vujkov (24 LMS, 24 ZS) - honorarac

Evo cijelog popisa u Excel dokumentu!

 

Napomena: uz Attilu77 koautori članka su Bane Kerac i Momčilo Stanojević.

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum