Dosje Superman - 1. dio

Superman

Iz pera velikog poklonika devete umjetnosti i poznavatelja jednog od najpoznatijih američkih strip-junaka, stripovi.com predstavljaju seriju tekstova o Supermanu. Što će biti lijep uvod svima manje upućenima u lik i serijal, a koji željno iščekuju novi film – Čovjek od čelika 3D!

It's a Bird... It's a Plane... It's Superman!

Dvojica prijatelja iz srednje škole Jerry Siegel i Joe Shuster (prvi put su se susreli u srednjoj školi u Glenvilleu, predgrađu Clevelanda), dijelili su zajedničku strast prema znanstvenoj fantastici i časopisima tog sadržaja i ubrzo su počeli sudjelovati u radu srednjoškolskog lista, The Glenville Torch. Nakon toga su pokrenuli vlastiti znanstveno fantastični časopis (Science Fiction), uvezeni i umnoženi pamflet koji je sadržavao Shusterove crteže i Siegelove priče koje su stvarali pod raznim pseudonimima. U isto vrijeme stripovi su se počeli pojavljivati na kioscima i činili su se kao naručeni za njihove ideje. Siegel i Shuster su počeli pisati kratke strip priče za New Fun Comics. New Fun i New Adventure Comics su objavljivali njihove kratke akcijske priče kao što su "Spy", "Radio Squad", "Doctor Occult", "Henri Duval", i "Slam Bradley". Međutim, njihov omiljen projekt bio je nešto što su zvali "Superman", i godinama su radili na njegovim različitim verzijama. Prvi Supermanov lik kojeg su osmislili nije uopće bio heroj već ga se moglo smatrati negativcem. Njihova kratka priča "The Reign of the Super-Man" (siječanj 1933.), utjelovljuje ćelavog negativca koji je pomalo podsjećao na Flash Gordonovog Minga (ova originalna verzija Supermana također više podsjeća na najdugovječnijeg Supermanovog negativca Lexa Luthora nego na kasnijeg Supermana). Priča se nije prodavala, prisiljavajući dvojac da izmjene karakter lika u pozitivan. Prvotno dizajniran kao novinski strip, Siegel ga šalje u National Comics (DC Comics je utemeljen pod ovim imenom 1934.) u New Yorku gdje su ga samo odložili u ladicu. Jednog dana izdavač je imao poteškoća oko odabira naslovnice za prvi broj novog časopisa Action Comics, a netko je izvukao Supermanov predložak koji pokazuje Supermana kako podiže automobil rukama iznad glave. Izdavač ga je navodno nazvao "smiješnim", ali ga je ipak odlučio staviti na naslovnicu. Na naslovnicu je zapisao njihova prezimena i pitao ih da li mogu napisati priču od 13 strana za Action Comics #1.

U ljeto 1938., prvi Action Comics se pojavio na kioscima. Prodaja nije bila na onoj razini na kojoj je danas, ali kad je Action Comics #4 pristigao na kioske prodaja je vrtoglavo porasla. Iznenađen ovim izdavač je navodno otišao do obližnjeg kioska i upitao jednog dječaka kojeg je tu zatekao: "zašto čitaš baš ovaj strip?" i pokazao prstom na Action Comics. Dječak je odgovorio; "zato što je Superman u njemu, gospodine."

 

Tvorci Supermana Jerry Siegel i Joe Shuster i orginalna verzija Supermana ("The Reign of the Super-Man")

Ovdje ću najprije objasniti neke stvari koje stvaraju pomutnju kod čitatelja. Ovo je u biti skraćeni oblik onoga što ću pisati u daljnjem dijelu teksta. Sredinom 50-tih godina prošlog stoljeća prateći opadanje popularnosti superherojskih stripova nakon II. svjetskog rata te kraj zlatnog razdoblja (tzv. Golden Age) stripova, urednici DC-a odlučili su oživjeti neke od superheroja iz tog razdoblja sa posve novim originima i pričama. Počevši sa Flashom u Showcase #4 (1956.), nove verzije prethodnih junaka su postupno predstavljane kao posve odvojeni likovi bez ikakvih veza sa prethodnim inkarnacijama. Ovakav koncept je konačno postao dio kontinuiteta predstavljanjem DC-jevog Multiversa u 60-tima (Golden Age i Silver Age junaci su živjeli na Earth-Two i Earth-One koje su bile odvojene paralelne Zemlje u jednom Multiversu).

Superman je bio jedna od nekoliko iznimki: njegove priče su objavljivane bez prekida od njegovog debija u Action Comics #1 1938. Ovo je prouzročilo probleme u kontinuitetu, u kojem je Superman istovremeno bio član Justice Society of America na Earth-Two i član Justice League of America na Earth-One. Na kraju je donesena odluka da su postojala dva Supermana. Superman iz srebrnog razdoblja (tzv. Silver Age) je bio Kal-El sa Earth-One, a Golden Age Superman Kal-L sa Earth-Two. Nekoliko različitosti je uvtrđeno između ova dva Supermana kako bi se odredila jasna razlika. Earth-One imena "Kal-El", "Jor-El" i "Jonathan and Martha Kent" postaju "Kal-L", "Jor-L" and "John and Mary Kent" (kao što je to u Golden Age do promjene) na Earth-Two. Kostim Kal-L je značajno prilagođen crtačkom stilu 40-tih, ali je njegov znak u obliku slova S originalno poprilično različit od glavnog Supermanovog znaka, uzimajući šesterostranu verziju iz 40-tih sa rašljastim krajevima i sa izraženim ispupčenjem slova S. George Pérez je redizajnirao Kal-Lov znak S iz 40-tih (JLA vol.1 #197) koji će postati glavni znak sa pet strana i neznatno naglašenim ispupčenjem slova S.

Priče koje prate oba Supermana pokazuju da je Kal-L stariji od dvojice, prikazan u kasno srednjim godinama, sa sijedom i pepeljasto bijelim zaliscima te izboranim licem, dok je njegov Earth-One duplikat mladolik čovjek modernog doba. Kal-L je pisan kako bi bio drugačiji od orginalnog Golden Age Supermana, ponajviše zbog činjenice da on otkriva svoj podvojeni identitet (Clark Kent/Superman) ženi koju je volio u kasnim 40-tima - Lois Lane Earth-Two, te ju je svojevremeno oženio u 1950. Njihov rani bračni život je predstavljen u "Mr. & Mrs. Superman" (DC Superman Family serijalu), koji je bio veoma različit od orginalnog objavljivanog u Supermanovim pričama 40-tih i 50-tih u kojima je Clark čuvao svoju tajnu i nikad nije oženio Lois.

Uvrštavanjem DC-evog multiversa, retroaktivno je proglašeno da je verzija Supermana objavljivana između 1938. i ranih 50-tih živjela na Earth-Two, dok su stripovi Supermana objavljivani približno od sredine 50-tih zauzimali svoje mjesto na Earth-One. Ovo je potvrđeno predstavljanjem Earth-Two Supermana u Justice League of America #73 (kolovoz 1969.). Međutim, kako je Superman bio jedan od nekoliko DC likova konstatno objavljivanih kroz 50-te, nije postojala izrazita linija koja je odvajala pojavljivanja Earth-One i Earth-Two verzije. Nekoliko priča objavljenih prije sredine 50-tih zauzima mjesto na Earth-One, npr. Superman vol. 1 #78 (rujan 1952.): prvo pojavljivanje odrasle Lane Lang u Supermanovim stripovima.

Isto tako, bilo koja Supermanova priča objavljena prije sredine 50-tih koja je spominjala njegovu karijeru Superboya također je zauzela mjesto na Earth-One, dok Earth-Two Superman odnosno njegove najranije priče, nikad nije imao karijeru Superboya.
Prvo pojavljivanje Earth-One Supermana (u blic sceni) u priči njega kao Superboya je bilo u Superboy vol. 1 #1 (ožujak-travanj 1949.). Ova verzija je ostala u publikaciji kroz 1986.

Zajedno sa postojanjem Earth-Two Supermana, povijest Earth-One Supermana je retroaktivno izbrisana iz kontiuniteta, nakon završetka miniserijala Crisis of Infinite Earths (1985-1986). Post-Crisis Earth će postati potpuno novi kontinuitet, ali su neki koncepti Earth-One verzije ostali nedirnuti (npr. Brainiac). Međutim, Supermanova karijera Superboya, Supergirl i Supermanove avanture sa Legion of Superheroes su potpuno uklonjeni iz nove kronologije, koja započnije miniserijalom Johna Byrnea The Man of Steel (1986.). Byrne je obznanio da je imao namjeru obnoviti nekoliko modificiranih koncepta Silver Agea kao što je Superboy, ali je dobio otkaz nakon dvije godine zbog kreativnog razilaženja sa vodećim ljudima DC-a.

Superman Birthright Marka Waida (2003-2004) je novi origin koji je uveo nove promjene u Supermanovom kontinuitetu. Waid je vratio neke elemente Silver Agea: Kandor, zatim Superman koristi svoje fotografsko pamćenje kombinirano sa super brzinom kako bi naučio i uskladištio veliku količinu znanja. Lex Luthor je u ovom miniserijalu vodeći astrobiolog a ova verzija je u biti kombinacija briljantnog znanstvenika (prije COIE ili Crisis of Infinite Earths) i biznismena (poslije COIE).

Priča Infinite Crisis mijenja Supermanovu povijest tako da su Birthright i The Man of Steel Johna Byrnea maknuti kao Supermanovi origini kontinuiteta. Ovo je naglašeno izjavom pisca Kurt Busieka da post-Infinite Crisis origin jos nije utvrđen. Novi origin je kasnije otkriven u miniserijalu Superman: Secret Origin.

Golden Age

U razdoblju koje je prethodilo II. svjetskom ratu, Superman je pokrenuo bum u strip industriji koji je doveo do stvaranja novog superherojskog žanra (iako još uvijek postoji polemika može li se Supermana smatrati prvim superherojem), koji je uključivao Batmana, Captain Americu, Namora, Captain Marvela, Robina, Flasha, Green Lanterna i Wonder Woman.

Međutim po završetku Drugog svjetskog rata mnogo je Supermanovih suvremenika palo u zaborav. U kasnim 40-tima i kroz 50-te Superman je bio najpopularniji lik u svijetu stripa. Sredinom 50-tih bilo je samo nekoliko junaka koji su se mogli mjeriti s njim. Samo Batman, Wonder Woman i još nekoliko drugih Golden Age junaka je preživjelo. Tijekom tog vremena Supermanove moći su postale sve veličanstvenije. One će se proširiti na heat vision (toplinske zrake emitirane iz njegovih očiju), sposobnost disanja u otvorenom svemiru, i sposobnost putovanja kroz vrijeme. Supermanovi protivnici su također postajali sve moćniji, no sve više stripova je uključivalo imaginarne priče koje su mogle završiti u neograničenom broju scenarija (bilo kao uzrok ili posljedica), pa se na taj način nije narušavao kontinuitet budućih brojeva.

Također nakon Drugog svjetskog rata utvrđeno je da je Superman započeo rane godine svoje karijere u malom gradiću Smallvilleu pod imenom Superboy, a njegove priče su prikazane na jedan idiličan način. Kao što je to prikazano u originalnim Golden Age stripovima — uključujući Action Comics #1, Superman vol. 1 #1 (1939.), i Superman vol. 1 #61 (1949.) istaknuti znanstvenik Jor-L otkriva da je Krypton na rubu uništenja, te usprkos tome ne može pripadnike svog naroda uvjeriti da potraže spas. Međutim, on uspijeva konstruirati svemirski brod kako bi spasio svog sina koji je bio još dijete, Kal-L-a. Brod se uspijeva lansirati baš u trenutku eksplozije planeta, a Kal-L slijeće na Zemlju u mali farmerski gradić (kasnije nazvan Smallville), negdje u vrijeme Prvog svjetskog rata. U ovoj verziji John i Mary Kent (slučajni prolaznici koji su svjedočili slijetanju svemirskog broda) su odnjeli dijete u sirotište da bi se ubrzo nakon toga vratili i posvojili ga, nadjenuvši mu ime Clark. U Supermanovoj noveli The Adventures of Superman (1942., autor George Lowther) imena Jor-L, Kal-L i Lora (Supermanova biološka majka) su promjenjena u modernija Jor-El, Kal-El i Lara. Prema jednom intervjuu sa Joe Shusterom kratko prije njegove smrti, ime Clark Kent je odabrano kao kombinacija imena dviju filmskih zvijezda, Clarka Gablea i Kenta Taylora.

Clark je odrastao na obiteljskoj farmi Kentovih, polako otkrivajući da posjeduje cijeli niz supermoći, ali nesvjestan svojeg kriptonskog podrijetla. Nakon smrti njegovih usvojitelja, Clark odlučuje iskoristiti svoje moći za dobrobit čovječanstva, izrađuje stilizirani kostim i seli se u obližnji grad Metropolis. U Metropolisu Clark počinje raditi kao novinar za list Daily Star i uskoro debitira kao prvi svjetski superheroj, Superman.

Action Comics #1 (1938.) i Superman #1 (1939.)

U ranim pričama Superman je samo znanstveno-fantastični element. Opisan je kao prvak bespomoćnih i obespravljenih, i bori se protiv stvarnih društvenih zala: proizvođaca oružja, opasnih uvjeta u rudnicima i pijanih vozača koji bježe s mjesta nesreće (Superman #1), namještenih mečeva i korumpiranih poduzetnika (Superman #2), zlostavljača djece i žena (Superman #3), te nepoštenih policajaca i političara (Superman #7). Do 1940. sve više izvanrednih likova se počnije pojavljivati u pričama, uključujući divove, lude znanstvenike i dinosaure. Supermanove moći su se također razvijale kroz 40-te, uključujući ogromno povećanje snage i stjecanje sposobnosti letenja - najraniji stripovi prikazuju Supermana koji je sposoban skočiti samo osminu milje (cca. 200m). U Superman vol. 1 #61 (1949.), Superman konačno saznaje za postojanje Kryptona i svojega podrijetla. Superman postaje počasni član Justice Society of America, iako sudjeluje u samo dvije avanture u izvornim Golden Age pričama (All-Star Comics #8 i #36).


U njegovim najranijim avanturama je prikazan kao lik koji je gnjevan, snažne volje i koji se ne boji oduzeti život zločincima. Ovo uključuje primjere premlaćivanja pljačkaša nakon što bi ga oni pokušali upucati. Poput Batmana iz tog razdoblja, ovo je izazvalo malenu kontroverzu oko činjenice da strip junaci ubijaju, pa je iz tog razloga kod Batmana smanjena količina nasilja a Supermanu je uveden moralni kodeks da nikad neće oduzeti život svojim protivnicima s kojima se bori. Tijekom Drugog svjetskog rata, Superman je korišten kao simbol nade za čitatelje u Americi i vojnike.

Početkom 1940-tih Supermanov život kao mladića se konkretizira. Njegova prva priča kao Superboya je u More Fun Comics #101 (veljača 1945.), ali lokacija još nije jasno definirana iako se čini da se radi o Metropolisovom susjedstvu, a Kentovi još uvijek nemaju imena. Ova priča daje detaljniji prikaz Kryptona: tehnološki i znanstveno napredan svijet. Za desetgodišnjicu Supermanovog debija (1948.) Superman #53 prepričava Supermanove origine sastavljajući ih i šireći na osnovi prijašnih verzija, ali se još uvijek ne spominje karijera Superboya. Ova priča utvrđuje da su Kentovi farmeri a "Clark" obiteljsko ime (tj. Marthino djevojačko). Prije nego što je umro, Jonathan govori Clarku kako mora koristiti svoje moći za dobrobit čovječanstva, te ga naziva Supermanom što Clarka kasnije inspirira da prisvoji to ime. Superboy nije utvrđen kao stanovnik Smallvillea sve do Superboy vol. 1 #2 (svibanj 1949.), a imena njegovih roditelja Jonathan i Martha Kent nisu spomenuta sve do Superboy vol. 1 #12 (siječanj 1951.), 12 godina nakon njegovog debija u Action Comics #1. Ostali koncepti u Supermanovoj mitologiji se stvaraju kao rezultat pojavljivanja u drugim medijima, uključujući radio i novinske pasice. Uspjeh stripova dovodi do prve radio serije pod naslovom The Adventures of Superman koja je imala svoju premijeru 12. veljače 1942., u kojoj je glas Supermanu posudio poznati radijski spiker Bud Collyer. Serija se emitirala sve do ožujka 1951. Collyer je također odabran kako bi posudio glas Supermanu u seriji Supermanovih animiranih filmova u produkciji Fleischer i Famous studija, koji su se prikazivali u kinima. Sedamnaest kratkih epizoda je producirano od 1941. do 1943.

Superman kako je prikazan u seriji animiranih filmova (1941.-43.)

Daily Star postaje Daily Planet - vjerovatno zato što je list Daily Star već postojao, te je Perry White zamijenio originalnog urednika Georga Taylora u prvoj epizodi radijske serije: mladi službenik Jimmy Olsen se pridružuje ekipi ubrzo nakon toga. Vizualni izgled Supermana se također mijenjao kroz zlatno razdoblje, a ponajviše veliko S na njegovim prsima. Joe Shuster u jednom intervjuu se osvrnuo upravo na ove promjene. "Jerry Siegel i ja smo osmislili znak 'S', i detaljizirali smo njegov izgled. Kazali smo - 'stavimo nešto na prednji dio kostima što će upadati u oči.' Od samog početka željeli smo na neki način iskoristiti prvo slovo njegovog imena. Mislili smo kako je S savršeno, i kada smo došli do tog zaključka šaljivo smo rekli 'pa, to je prvo slovo naših prezimena, Siegel i Shuster'. U početku sam to nacrtao kao štit, kičasti mali trokut s krivuljama na vrhu. Na umu mi je bio heraldički grb. Kako je strip postupno evoluirao, amblem je postajao sve veći i veći."

Vizualni razvoj Supermana kroz povijest

Silver Age


Povjesničari stripa se ne slažu u tome kada je točno započeo Silver Age američkog stripa, ali mnogi kao početak smatraju 1955. (s uvođenjem J'onn Jonzza, Martian Manhuntera), ili 1956., s uvođenjem Barrya Allena, drugog Flasha. Uvođenje potonjih junaka dovest će do novog trenda u DC-u: nove verzije starih junaka. Ovaj Flash ima iste moći kao i njegov prethodnik, ali drugačiji kostim, identitet, origine itd. S vremenom će se pojaviti i ostali Silver Age nasljednici Golden Age junaka. Ovaj Flash je također predstavio novi koncept Earth-Two, paralelnu dimenziju u kojoj žive svi stari junaci. S vremenom predstavljen je Superman (Kal-L) sa Earth-Two kako bi se objasnile neke nedosljednosti (kako smo u gornjem dijelu teksta objašnjavali). Superman pisan u razdoblju od 1960-tih do COIE je Superman Earth-One (Kal-El).

Pod uredništvom Morta Weisingera, 1950-te i rane 1960-te svjedočile su značajnoj ekspanziji mitologije junaka kao što je pojavljivanje nezaboravnih neprijatelja Brainiaca ili Bizzara, te dolazak njegove rođakinje Kare Zor-El, poznate i kao Supergirl, i naposljetku formiranje Justice League of America. Unatoč tome 1960-te će biti tmurno desetljeće za Supermana. Tijekom 1940-tih i 1950-tih, u Supermanovu mitologiju su postupno dodani poznati elementi koji su čvrsto utvrđeni u kasnim 50-tima, poput većeg naglaska na elemente znanstvene fantastike u Supermanovu svijetu, uključujući njegovo kriptonsko podrijetlo, kao i obnovljenu verziju njegovih origina.

U verziji koja je utvrđena u ranim 1960-tima (koja je nezaboravno sažeta na početku svake epizode televizijske serije u 50-tima - Adventures of Superman: lik Supermana je utjelovio glumac George Reeves), Superman je rođen na planetu Krypton kao Kal-El, sin Jor-Ela (vodećeg znanstvenika) i Lare. U vrijeme kada Kal-El ima 2-3 godine, Jor-El otkriva da je Krypton osuđen na propast. On obavještava znanstveno vijeće (Science Council, vladari Kryptona) o nadolazećoj katastrofi. Međutim vijeće odbija upozoriti kriptonski narod i zabranjuje Jor-Elu da to učini. Jor-El istog trenutka počinje konstruirati raketu koja će omogućiti bijeg njegovoj obitelji od nadolazeće katastrofe, ali događaji koji su uslijedili su se razvijali prebrzo tako da je samo manji model uspješno konstruiran prije završnih potresa. Iako je letjelica mogla primiti još jednog putnika Lara je odlučila ostati uz svojeg muža, kako bi njezin sin imao veće šanse da preživi putovanje do Zemlje. Sa spoznajom da će mu Zemljina manja gravitacija i žuto sunce omogućiti izvanredne moći, Jor-El je lansirao raketu prema Zemlji nekoliko trenutaka prije eksplozije Kryptona.

Televizijska serija The Adventures of Superman i George Reeves u ulozi Supermana

Kal-Elov svemirski brod sletio je u polje blizu gradića Smallvillea, a pronašli su ga Jonathan i Martha Kent. Dječaka su nazvali Clark, po Marthinom djevojačkom prezimenu. Nakon što su ga formalno posvojili, Kentovi ga odgajaju i otkrivaju njegove nevjerojatne moći, te ga podučavaju da ih koristi na konstruktivan način. U dobi od osam godina Clark usvaja superherojski identitet Superboy i bori se protiv kriminala, i u sadašnjosti i u dalekoj budućnosti kao pripadnik legije superheroja (Legion of Super-Heroes). Po završetku srednje škole i smrti njegovih usvojitelja Clark se seli u Metropolis i upisuje novinarstvo na Metropolitskom Sveučilištu. Tijekom prve godine studija Clark mijenja svoje superherojsko ime u Superman. Nakon što je diplomirao, Clark se zapošljava u Daily Planetu. U 1961., Superman #146 je ispričao najkompletniju verziju origina u tom vremenu, ovog puta stavljajući reference na druge elemente Supermanove sve veće mitologije, uključujući upozorenje koje je Jor-El uputio svome bratu Zor-Elu (ocu Supergirl), u vezi Kryptonove sudbine, i lansiranje letjelice sa superpsom Kryptom u svemir.

1966. raskošan brodvejski mjuzikl It's a Bird... It's a Plane... It's Superman je imao premijeru s Bobom Holidayom u naslovnoj ulozi. Unatoč generalno pozitivnim kritikama, mjuzikl je doživio financijski neuspjeh i ukinut je nakon samo 129 izvedbi.

Golden/Silver Age origini Supermana (Superman #53 i opširnija verzija u Superman #146)

Bronze Age

Unatoč sve zahtjevnijem tržištu, Supermanove priče se jedno vrijeme nisu puno mijenjale u odnosu na one koje su definirane u srebrnom razdoblju. Međutim, do 1970-tih postalo je izvjesno da čak i Superman treba dotjerivanje. Superman je ušao u 70-te pod perom slavnog crtača i pisca Jacka Kirbya. Kirby je odlučio obnoviti spin-off naslov Superman's Pal, Jimmy Olsen, koristeći ga kao odskočnu dasku za svoj Fourth-World koncept. Među prvim kreacijama bio je Darkseid, izvanzemaljski diktator dovoljno moćan da predstavlja veliku prijetnju čak i za samog Supermana.

Tijekom ovog perioda, urednika Morta Weisingera je zamijenio Julius Schwartz, koji je želio Supermana staviti u jednu moderniju i realističniju formu. U tom smislu, Schwartz je regrutirao nadolazeće talente poput pisca Dennisa O'Neila, Elliota S. Maggina, Carya Batesa, crtača naslovnica Neala Adamsa, te veterane rada na Supermanu crtače Curta Swana i Murphya Andersona. Ovaj zaokret obilježen je velikom pričom pod naslovom Kryptonite Nevermore (napisao O'Neil), a koja je značajno smanjila razinu Supermanovih moći i eliminirala većinu kriptonita na Zemlji. Međutim, ubrzo nakon što je priča završila, O'Neil je odstupio sa mjesta pisca i na kraju su obe promjene ukinute.

Kryptonite Nevermore (Dennis O'Neil, Curt Swan i Murphy Anderson, 1971.)

Nadalje, Supermanov Earth-Two duplikat oženio je Lois Lane na toj Zemlji, a pojavili su se i novi negativci poput Terra-Mana i Parasitea. 1970., Galaxy Broadcasting System i njegov predsjednik Morgan Edge, preuzeo je Daily Planet, a zatim je imenovao Clarka glavnim voditeljem Metropolitske televizijske postaje, WGBS-TV-a. Kasnije u 70-tima Clarkova prijateljica iz djetinjstva Lana Lang mu se pridružuje u emisiji kao suvoditeljica.
Kao sto smo već objasnili (ali bolje je ponoviti radi lakšeg razumijevanja), nakon uvođenja DC-evog multiversa u 60-tima, retroaktivno je proglašeno da Golden Age verzija Supermana živi na paralelnoj Zemlji Earth-Two i nazvan je Kal-L, dok Silver/Bronze Age duplikat živi na Earth-One i nazvan je Kal-El. Iako je multiverse omogućio DC-u da vrati Golden Age priče u kontinuitet, izazvao je i probleme. Nije bilo prekida u Supermanovim pričama između zlatnog i srebrnog razdoblja, lik je bio objavljivan u jednom neprekidnom tijeku priče (one ongoing story) od njegovog debija. Također, DC je odbacio ime Kal-L u korist imena Kal-El prije završetka zlatnog razdoblja. Serija priča u 70-tima utvrdila je brak između Supermana Earth-Two i te verzije Lois Lane u 50-tima (Action Comics #484, 1978.), te je Clark postao glavni urednik Daily Planeta. U ranim 70-tima, Kal-L pronalazi kriptonski raketni brod u kojem je bila njegova rođakinja Kara Zor-L. Nakon što se prilagodila životu na Zemlji Kara postaje superheroina Power Girl (njezin kontinuitet je uređen Johnsovim JSA Classified vol. 1 #1-4, 2005.). Kal-L također nastavlja služiti u oživljenom Justice Society: on je prikazan kao osnivač grupe u DC Special #29 (The Untold Origin of the Justice Society, 1977.). U ranim 1980-tima, Kal-L je član All-Star Squadron tijekom Drugog svjetskog rata.

1986. čelni ljudi DC Comicsa odlučili su kako je Supermanu potreban kompletan remont.


Nastavak slijedi u – SUPERMAN, Modern Age! Uskoro!

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Tročlana banda
  Kod: TX VEC 54/55
  Ocjena: 74%
  Vrijeme: 23.1.2021. 0:22:00
  Autor: tex2
  Broj komentara: 2
  Broj pogleda: 496
 • Dva gerilca
  Kod: TX LIB 57
  Ocjena: 81%
  Vrijeme: 23.1.2021.
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 3
  Broj pogleda: 319
 • Jezero čuda
  Kod: MXM SA 3
  Ocjena: 92%
  Vrijeme: 20.1.2021. 19:15:00
  Autor: GitaristRoko
  Broj komentara: 7
  Broj pogleda: 508
 • Pljačkaši
  Kod: KM ZS 738
  Ocjena: 71%
  Vrijeme: 19.1.2021. 23:44:00
  Autor: Hercule Poirot
  Broj komentara: 3
  Broj pogleda: 931
 • Prvak
  Kod: MN SA 23
  Ocjena: 77%
  Vrijeme: 18.1.2021. 9:24:00
  Autor: Koresh
  Broj komentara: 6
  Broj pogleda: 655

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum