Dosje Superman 2. dio - Modern age

Superman

Nastavak sage o Supermanu! Kakve novosti i preokrete nam donosi moderno Supermanovo doba, pročitajte ovdje, odmah i sad...

Čitali ste: Dosje Superman - 1. dio! A sada nastavak!

Superman: Modern Age

U Crisis of Infinite Earths (crossover event od 12 brojeva) DC heroji su se borili protiv moćnog i zlog bića Anti-Monitora, što je za rezultat imalo destrukciju većine DC-evih alternativnih dimenzija. Nakon ove priče, origini svih DC junaka su promjenjeni i obnovljeni. Superman je kako smo već spomenuli doživio jedan pravi remont, u The Man of Steel (1986.) Johna Byrnea. Ovaj reboot je donio značajne promjene u krakteru lika te doživio veliki komercijalni uspjeh. Tijekom COIE, razne paralelne Zemlje su spojene u jednu, što je eliminiralo neke od Earth-Two junaka iz postojana. Kal-L (Earth-Two Superman), njegova žena Lois Lane s Earth-Two, Superboy sa Earth-Prime i Alexandar Luthor Jr. s Earth-Three, više nemaju svoju realnost, i na kraju serije su ušli u "rajsku dimenziju". Kal-L nije viđen sve do priče The Kingdom (1999.), u kojoj je otkriveno da je pronašao način kako da pobjegne iz rajske dimenzije, ali kako još nije odlučio to učiniti. Također treba spomenuti da je u COIE ubijena Supergirl - Kara Zor-El, koja je retroaktivno izbrisana iz kontinuiteta.
DC Comics je 1986. umirovio Silver Age verziju Supermana, nakon publikacije Crisis of Infinite Earths. Neposredno prije njegovog moderniziranja, oproštaj od Silver Age Supermana imamo u dvodijelnoj priči Whatever Happened to the Man of Tomorrow? objavljenoj u Superman vol. 1 #423 i Action Comics #583, koju je napisao Alan Moore a nacrtao crtač čiji je rad obilježio Silver Age Supermana, Curt Swan. Iako je u novoj modernoj verziji Supermana rečeno kako je Superman aktivan već dugi niz godina, mnoga pojavljivanja Supermana i elementi su izbačeni iz kontinuiteta sa već spomenutim originom Johna Byrnea (The Man of Steel).

Action comics #583 i oproštaj od Silver Age Supermana

U Byrnovoj verziji, Superman je došao sa planeta Krypton koji je sada oslikan kao hladno, sterilno mjesto što je bilo u totalnom kontrastu s bajkovitom verzijom iz prethodnih 48 godina. Jor-El se doima kao jedini čovjek sa Kryptona koji ima srce. Nakon što je Kal-Elova raketa (koja je sadržavala genetske materijale i porođajnu matricu što mu je omogućilo da se rodi na Zemlji) pristigla na Zemlju, posvojili su ga Jonathan i Martha Kent. Umjesto da ga odvedu u sirotište (u verziji iz prijašnjeg razdoblja) da bi ga kasnije posvojili, Kentovi se pretvaraju kako je on njihov rođeni sin. Superman odbacuje svoje kriptonsko nasljeđe kada mu Jor-El uspijeva proslijediti informaciju o pravoj istini. Superman je ponosan Amerikanac i ne zanima ga bog Rao (Kriptonsko božanstvo i svojevrsna religija). Tehnički Superman nije niti izvanzemaljac. Kako smo već spomenuli rodio se porođajnoj matrici nakon što je otvorena. U ovoj verziji Clarkove moći se razvijaju postepeno, i nikad nije prihvatio identitet Superboya (samim time više nije član Legion of Superheroes, izmišljen je novi Superboy iz džepnog svemira ali je i on naposljetku ubijen), i za razliku od većine postojećih verzija Ma i Pa Kent su preživjeli kroz Clarkove zrele godine, te su ostali važni sporedni likovi stripa. Također, Supermanove moći su dosta smanjene: nekoliko njegovih fantastičnih sposobnosti je uklonjeno kako bi priče bile uzbudljivije. Supermanova snaga i brzina su i dalje neizmjerne, no postoji osjećaj njihove limitiranosti. U Metropolisu, suočava se sa galerijom izmijenjenih negativaca (npr. Bizzaro - nesavršeni klon Supermana koji sada ne govori i samim time nema nikakav šarm), uključujući novu verziju Lexa Luthora koji je sada prikazan kao zao biznismen i filantrop (križanac Donalda Trumpa i Marvelovog Kingpina: za razliku od prijašnje verzije gdje je Lex bio briljantni ali zao znastvenik). Ovaj Lex nema nikakvu vezu sa Clark Kentom u Smallvilleu (u prijašnjoj verziji mladi Lex je prikazan kao grozničavi znanstvenik i obitava u "rodnom" gradu Superboya, Smallvilleu: Adventure Comics #271, 1960.). Clark Kent je sad popularan i zvijezda je američkog nogometa u srednjoj školi (u prijašnjoj verziji Clark je bio nepopularan i povučen). Lois Lane je možda i najnevjerojatnija promjena u Byrneovom originu. Sada je Lois poprilično hladna i privlači je moć. U stripu se implicira da povremeno izlazi s Lexom Luthorom.
Vjerojatno zbog činjenice da su Kentovi preživjeli do Clarkovih zrelih godina, još jedna Byrneova promjena je bila odnos Supermana i njegovog "normalnog" alter-ega Clark Kenta. U skladu sa većinom superjunaka (npr. Batman) Byrne stavlja naglasak na to da je Superman maska za Clarka Kenta. U prijašnoj verziji Kent je bio "tajni identitet" za Supermana: u avanturi objavljenoj 1960-tih Kent se našao u nezavidnoj situaciji kada zaposlenici Daily Planeta odu u štrajk, pa je morao ozbiljno uzeti u obzir promjenu tajnog identiteta u slučaju da mora napustiti svoju "ulogu" Clarka Kenta zauvijek. Opcije koje je razmatrao bile su policajac ili čak skitnica kako nitko ne bi posumnjao da je on Superman.
Također, postojao je odnos Supermana s ostalim superherojima, a najpoznatiji je naravno bio Batman. Od 1940-tih do 1970-tih prikazani su kao bliski prijatelji i saveznici, što je najbolje prikazano u DC serijalu World's Finest. Međutim od 80-tih taj odnos je drugačiji, nervozan i nemiran: škrto poštovanje i osjećaj nelagode su prisutni zbog velikih razlika između njih dvojice.

The Man of Steel 01 i Superman u crtežu Johna Byrnea

Superman je na samoprogonstvu u svemiru kroz niz stripova (1989.) nakon što je prisiljen pogubiti nekoliko kriptonskih kriminalaca iz alternativne realnosti (tzv. Pocket Universe). Ovom pričom se bavilo više pisaca i ona se protegla na nekoliko Supermanovih naslova (Superman vol. 2, #28-30, 32-33; Adventures of Superman #451-456; Action Comics Annual #2; Action Comics #643). Nakon tih događaja Clark je zaprosio Lois te joj otrkrio svoj tajni identitet: Lois je pristala.
1992. DC Comics je objavio priču The Death of Superman, u kojoj se Superman bori protiv čudovišta tada nepoznatih origina - Doomsdaya (origini su kasnije ispričani u Hunter Prey, 1994.). U velikom finalu obojica umiru od zadobivenih udaraca koje su zadali jedan drugome. Nakon Supermanove smrti slijedi priča Funeral for a Friend koja je zabilježila Supermanov sprovod, te se bavila posljedicama koje je imala Supermanova smrt i na ostale DC superjunake.

The Death of Superman i posljednji ispraćaj


Nadalje, DC je objavio priču Reign of Superman, tijekom koje se četiri različita lika - novi Superboy (Connor Kent kojeg je stvorio Project Cadmus: klon između Lexa i Supermana), Cyborg Superman, brutalni Eradicator i Steel: misteriozno su u stripu predstavljeni kao "Superman" ali kako se kasnije ispostavilo to nije bio nijedan od njih. Kal-El je oživljen ali bez moći: pred kraj priče izlazi na površinu (oživljen je u Fortressu a ta prva verzija modernog Fortressa bila je pod vodom) u kriptonskom ratnom odijelu. Izašavši iz odijela Superman je prikazan u crnom kostimu sa srebrnim "S" štitom i dugom kosom. Zli Mongul uništava Coast City, i nakon toga sklapa savezništvo sa Cyborgom. Superman, Superboy, Supergirl (nova Supergirl je Supergirl - Matrix koju je stvorio Lex na sliku i priliku njegove izgubljene ljubavi iz alternativne realnosti - Lane Lang, a njezinu kompletnu memoriju usadio u Matrix), Steel, Hal Jordan i Eradicator su napali "Engine City" koji je sagrađen na mjestu gdje je nekada stajao Coast City, i zajedničkim snagama pobjeđuju Cyborga za kojeg se sad ispostavlja da je bio znanstvenik i austronaut NASA-e, Hank Hanshaw. Mongul doživljava istu sudbinu i zatvoren je u zatvor intergalaktičkih kriminalaca.

Galerija novih junaka Supermanove obitelji u modernom razdoblju - Superboy (Connor Kent ili Kon-El, slika ljevo gore je njegova orginalna verzija a slika desno modernizirana verzija iz Superboy: The Boy of Steel, 2010), Supergirl - Matrix (dolje lijevo), Steel (dolje u sredini) i Eradicator (skroz desno)


U 1996. Superman (ili bolje rečeno Clark Kent) konačno ženi Lois Lane (The Wedding Album, 1996.), i iako su imali svoje uspone i padove kao par, sada su u sretnom braku. Iste godine Superman se vraća animiranim serijama ovog puta pod naslovom Superman: The Animated Series koju su producirali Bruce Timm i Paul Dini (prethodno su producirali veoma uspješnu animiranu seriju Batman: The Animated Series). Ova Supermanova serija odala je počast starijem klasičnom Supermanu i novijoj modernijoj verziji. Na primjer, prikaz Kryptona odražava stariju i idealiziranu verziju u Silver Ageu, dok obujam Supermanovih moći odražava suzdržani noviji koncept odnosno koncept kojeg je razvio John Byrne, superheroj koji se mora pomučiti kako bi uspio u svojim spektakularnim pothvatima, a Clark Kent je prikazan otvoreno (ali potiho) samouvjeren.
U moru kontroverzi koje su obilježile Supermanove stripove kasnih 90-tih, Superman je izgubio svoje tradicionalne moći i pretvorio se u biće od elektromagnetske energije (orginalna verzija ove priče je u imaginarnoj priči Superman vol. 1 #162, 1963., gdje je Superman podijeljen na dva bića - Crvenog Supermana i Plavog Supermana). U ovom obliku Superman može prolaziti kroz čvrste objekte, može vidjeti frekvencije energije, i crpiti energiju iz električnih izvora. U cilju održavanja tjelesne kohezije u tom obliku, Superman mora nositi zaštitno odijelo. Tijekom tog vremena, on se je u stanju vratiti u tjelesnu formu Clarka Kenta ali nema nikakve moći pod svojom ljudskom krinkom. U Superman Red/Superman Blue (one-shot, 1998.), zamka koju je kreirao Cyborg Superman izazvala je Supermanovu podijeljenost na dva bića koje predstavljaju različite aspekte njegove osobnosti, iako svaki od njih misli za sebe da je on original. Plavi Superman je više misaono biće, koji pronalazi put iz određenih situacija i rješava probleme koristeći svoj um kao i svoje moći. Crveni Superman je puno nagliji, ali i odlučniji pa preferira akciju umjesto gubljenja vremena na razmišljanje.

2004. DC objavljuje ažuriranu verziju Supermanovog origina u priči Birthright, Marka Waida. Birthright vraća neke elemente prije krize koje je eliminirao John Byrne.

- Superman sada prihvaća svoje kriptonsko podrijetlo. Porođajna matrica je zamijenjena s mnogo poznatijim raketnim brodom, a Kal-El napušta Krypton kao malo dijete a ne fetus.
- Clark sad ima sposobnost vidjeti "auru" koja okružuje sva živa bića i koja iščezava u trenutku smrti. Clark može doslovno "vidjeti" kada neka osoba ili životnija umire, iskustvo koje je na njega djelovalo uznemirujuće. On odbija oduzeti život, i postaje vegetarijanac.
- Birthright je vratio nekoliko Silver Age elemenata, a jedan od njih je Kandor. Nakon što je miniserija kompletirana, njezino mjesto u kontu je prikazano u Superman vol. 2 #200. Superman je bačen izvan vremena i vidio je obe verzije svojih origina: The Man of Steel i Birthright. Ulazeći u svijet Birthrighta, doživljava kratkotrajan gubitak pamćenja. Nakon toga otkriva (pamti) novu povijest:

Grad (Kandor) je smanjen (i stavljen u posebnu bocu) i čuvan u Fortressu. Smanjen u Kandoru, Superman ponovno nema moći pod crvenim Suncem simulacije kriptonskog okoliša Grad je i u ovoj verziji sa Kryptona, no nastanjen drugim izvanzemaljcima i domaćim Kriptoncima. Stanovnici se prisjećaju kako je grad ukrao negativac Brainiac (kako je to bilo u originalnoj Silver Age verziji) a ne izvanzemaljski čarobnjak Tolos (u verziji poslije Coie i Man of Steel).Nije potvrđeno kako je Tolos uzeo "grad u boci" koji je bio u posjedu Brainiaca. Kasnije je pisac Geoff Johns potvrdio da je Brainiac susreo čarobnjaka i ovaj mu je ukrao jedan od gradova iz njegove kolekcije. Navodno, u Kandoru je proteklo 100 godina (dok u vanjskom svijetu vrijeme teče normalnim tokom). Zbog ovoga Superman (ili njegov ideal) je dobio status boga u Kandoru.


Među promjenama u Supermanovom spektru moći i sposobnosti poboljšani vid je još više pojačan, sposoban da detektira x-zrake (te otuda njegova sposobnost da vidi kroz zidove). Kao što je to prikazano u stripovima Silver Agea, Superman koristi svoje fotografsko pamćenje u kombinaciji sa superbrzinom kako bi naučio i dokučio ogromne količine znanja. Lex Luthor je vodeći svjetski astrobiolog. U razdoblju prije krize Lex je bio briljantni znanstvenik, a poslije krize biznismen i miljarder. Verzija iz Birthrighta je kombinacija obe navedene verzije lika, i iako je njegovo generalno znanje kao znanstvenika nemjerljivo, astrobiologija je njegov posebni forte. Lex Luthor je za razliku od Byrnove verzije proveo neko vrijeme u Smallvilleu. Polazio je srednju školu zajedno sa Clarkom barem nekoliko mjeseci: za to vrijeme ponašajući se prijateljski prema Clarku. Ovo je veliki odmak od prijašnjeg kontinuiteta, gdje je rođen i odrastao u ozloglašenom metropolitskom predgrađu, Suicide Slum (skraćena verzija origina u Lex 2000, 2000.).

Superman u crtežu Yua (Superman: Birthright)


No ovaj origin je bio u kontinuitetu jako kratko, jer je nakon nešto više od godinu dana od njegovog objavljivanja izašla priča Infinite Crisis (2005-2006). Osobno ja ovu priču (uz Superman: Secret origin) smatram temeljem Supermana, priča zbog koje ja ustvari i skupljam ovog junaka, jer ona je prvenstveno posložila njegov kontinuitet i otvorila svijet alternativnih verzija Supermana (sada imamo 52 Zemlje). Upravo su te alternativne verzije ono što Supermana čini posebnim u svijetu superheroja. Iako i drugi junaci imaju svoje verzije na različitim Zemljama kod Supermana se otišlo korak dalje i posebno se posvetila pozornost tom aspektu njegovog svijeta.

Nastavak slijedi u – SUPERMAN, Infinite crisis! Uskoro!

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Kafa Zombo
  Kod: MIMA GLE 4
  Ocjena: 100%
  Vrijeme: 18.10.2021. 0:32:00
  Autor: Lord Vader89
  Broj komentara: 0
  Broj pogleda: 742
 • Veliki Džeronimo
  Kod: TX ZS 862/863
  Ocjena: 88%
  Vrijeme: 16.10.2021. 0:28:00
  Autor: tex2
  Broj komentara: 5
  Broj pogleda: 1065
 • Novi Kanton
  Kod: KT VG 39/40/41
  Ocjena: 68%
  Vrijeme: 14.10.2021. 1:02:00
  Autor: Spock
  Broj komentara: 3
  Broj pogleda: 1098
 • Povratak u kuću strave
  Kod: ZG LUSP 41
  Ocjena: 36%
  Vrijeme: 12.10.2021. 1:13:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 9
  Broj pogleda: 1622
 • Gusari
  Kod: VB LU 3
  Ocjena: 70%
  Vrijeme: 10.10.2021. 16:31:00
  Autor: Ivan Liverpool
  Broj komentara: 7
  Broj pogleda: 1112

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Zombiji u Darkwoodu
  Kod: ZG VCZS 28
  Ocjena: 85%
  Vrijeme: 8.8.2021. 9:30:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 12
  Broj pogleda: 2527
 • Bez budućnosti
  Kod: NN LIBSP 19
  Ocjena: 74%
  Vrijeme: 20.8.2021. 7:19:00
  Autor: Jerry Krause
  Broj komentara: 0
  Broj pogleda: 2039
 • Otmica Ikara La Plumea
  Kod: ZG KOZA 11
  Ocjena: 49%
  Vrijeme: 26.8.2021. 0:37:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 12
  Broj pogleda: 1763
 • Witiko!
  Kod: ZG KOZA 10
  Ocjena: 62%
  Vrijeme: 6.9.2021. 0:29:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 11
  Broj pogleda: 1644
 • Povratak u kuću strave
  Kod: ZG LUSP 41
  Ocjena: 36%
  Vrijeme: 12.10.2021. 1:13:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 9
  Broj pogleda: 1622

Aukcije

Forum