Dosje Superman - 3. dio

Superman

A sada – event nazvan "Infinite crisis"…

Infinite Crisis je u stvari nastavak već spomenute Crisis on Infinite Earths koju je DC objavio davne 1985. Na kraju prve krize Kal-L (Earth-Two Superman), zajedno sa svojom ženom Earth-Two Lois Lane, Earth-Three Alexandrom Luthorom Jr. i Earth-Prime Superboyom nakon uništenja njihovih Zemalja ulaze u "rajsku dimenziju". Ovdje dolazimo do vrlo važne priče za samo razumijevanje Infinite Crisis pa ću se njoj posebno posvetiti, a to je Infinite Crisis Secret Files and Origins.

U toj priči zatječemo Alexandra kako meditira u osamljenoj špilji, te osjeća kako mu se moći koje je izgubio u sukobu sa Anti-Monitorom polako vraćaju. Počinje mrziti raj koji je sam kreirao i misli kako bi poludio da nije raznih noviteta koje je stvorio u raju. Drugdje, Kal-L je konstruirao zgradu Daily Stara (originalni Daily Planet se zvao Daily Star koji se preimenovao u Planet da se izbjegnu konflikti sa stvarnim listom. Uvođenjem multiversa odlučeno je kako ce Daily Star naći svoje mjesto na Earth-Two, a Daily Planet na Eart-One), u nadi da će pomoći bolesnoj Lois, i u tom trenutku upada Superboy-Prime te želi razgovarati. Kada Kal-L to odbije; Lois ga grdi i on pristane razgovarati. Superboy mu se povjerava da je cijelo vrijeme ljut zbog situacije u kojoj se nalaze, no Kal-L ga uvjerava da je samo nostalgičan i da mu fali obiteljski dom, i govori mu da oni ne mogu učiniti ništa kako bi to promijenili. Na kraju razgovora govori mu kada se Lois oporavi da će mu pomoći da se što bolje prilagodi na život u dimenziji. Nekoliko trenutaka poslije Alexandar zatječe Superboya kako gleda memorije proslave svojeg devetog rođendana. Alex ga odvlači od tih slika samo kako bi mu potom pokazao sjećanja na njegovu djevojku, Laurie. Nakon toga mu pokazuje slike krize (iz ove dimenzije oni mogu vidjeti što se događa na Zemlji preko zidova koji ih okružuju, a u ovom trenutku događaje vezane upravo za Infinite Crisis), i prisiljava ga da ih gleda. Alex mu govori kako je napravio pogrešku: kada je pronašao izlaz iz destrukcije koja je zahvatila antimaterijski svemir, pronašao je dva portala koji bi ih izvukli iz limba u kojem su se nalazili, jedan koji se činio poput raja i drugi koji je izgledao poput pakla. Alex tada otkriva da je pakao ustvari bio Apokolips i da su od tamo mogli otići svojim domovima.

U međuvremenu Lois pokušava oraspoložiti Kal-L-a, i u jednom trenutku pada u nesvijest. Kal-L joj pomaže da se opusti i odlazi potražiti njezin dnevnik a za to vrijeme Lois razmišlja kako on ne može prihvatiti činjenicu da ona umire. Alex to sve promatra žaleći što nije imao život kao Kal-L ili prošlost kao Superboy Prime. Alex primjećuje da Superboy želi ponovno gledati sretne trenutke svoje prošlosti (ponajviše one sa svojom obitelji): tada Alex dobiva ideju i mijenja ta sjećanja u slike kako Joker ubija nedužnu obitelj kao podsjetnik njihove žrtve. On kaže Superboyu kako još uvijek postoji šansa da se svjetovi poprave, pokazujući mu kako Connor Kent pobjeđuje Mammotha, Zatanna mijenja Batmanova sjećanja i Wonder Woman koja ubija Maxwella Lorda. Ističe i kako postoji mogućnost da on vrati svoju obitelj. U naletu bijesa Superboy razbija zid ispred sebe, te na taj način stvara udarne valove koji mijenjaju realnost (odnosno mijenja DC kontinuitet a posebno onaj Supermanov), što uvelike utječe i na Lois.

Ovakav scenarij se nastavlja i Superboy ponovno udara zid i na taj način još više pogoršava zdravlje Lois. Superboy govori Alexu kako mu je dosta svega i da je spreman sljediti njegov plan. Alex primjećuje promjene koje su se dogodile u realnosti zbog Superboyovog gnjeva i smatra kako će on biti Zemljin savršeni arhitekt. Superboy ga pita zašto još nisu izašli iz dimenzije no Alex ga moli da ima strpljenja. Govori mu kako su se stvari počele mijenjati u trenutku kada je Doomsday ubio Supermana, jer je Superman u tom trenutku postao defektan (implicirajući kako Zemlja treba boljeg Supermana što je bio još jedan poticaj za Superboy-Primea). Na kraju Alex pokazuje Superboyu njegove roditelje na Earth-Prime i djevojku Laurie u trenutku kada su poginuli u prometnoj nesreći. Kada Superboy nastavlja udarati u zid, Alex mu govori kako je ponovno zadobio svoje antimaterijske moći. Tim moćima osnažuje Superboya koji uspijeva probiti barijeru između dvije dimenzije i dolazi do Zemlje. Na kraju Alex počnije ostvarivati svoj naum, formira Society (Secret Society of Super Villains), uspjeva uspostaviti kontrolu nad Brother Eye i vojskom omaka (the OMACs su kiborzi koji su preuzeli ljudska tijela putem virusa kako bi eliminirali sva bića sa supermoćima. Nove omake kontrolirao je Brother MK I satelit ili Brother Eye kako se je nazvao kasnije, a prvotno ga je konstruirao Batman: priča The Omac Project, 2005.), Superboy uspjeva vratiti crni dijamant i antimonitorovo tijelo kako bi mogao pomicati čitave planete kroz svemir, i ne samo da bi se izazvao međuzvjezdani rat već kako bi se centar svemira pomaknuo od Oae (na ovom planetu Guardians of the Universe imaju svoju rezidenciju, a Green Lantern Corps glavno sjedište), i kako bi Alex dobio prostor za svoje eksperimente.

Novonastala situacija uvjerava Kal-L-a kako se moraju osloboditi iz dimenzije i on svojim udarcima razbija zid i sada se na slobodi nalaze svo četvero. Kal-L počinje potragu za Power Girl koja je također preživjela uništenje Earth-Two. On vjeruje kako će se zdravlje Lois popraviti na njezinom rodnom planetu, te se nada kako će trenutnu Zemlju zamjeniti sa Earth-Two, za koju misli kako je perfektna. Također pokušava zadobiti podršku Batmana navodeći kako je Zemljina posebno "zla" priroda (ili društvo) prouzrokovala Batmanovo nedavno nepovjerenje i neprijateljstvo, no Batman to odbija. Nakon toga, Batman saznaje kako je Superboy-Prime uništio JLA Watchtower (ovo se događa neposredno prije same krize u JLA: Crisis of Conscience). Aleksandar otkriva Power Girl kako on i Superboy već neko vrijeme napuštaju "rajsku dimenziju", manipulirajući događajima kako bi kreirali međudimenzionalne zvučne rašlje. Korsiteći Antimonitorove ostatke i zarobljavajući junake i negativce posebno priključene na bivše svjetove (medu njima je bila i Power Girl), Alex vraća Earth-Two koja se nastanjuje samo sa Earth-Two junacima koji su prevezeni tamo.

Superboy Prime napada Connora Kenta (trenutnog Superboya na postojećoj Zemlji). Nekoliko superherojskih timova se uključuje u borbu a Superboy Prime slučajno ubija nekoliko junaka prije nego ga dva Flasha (Wally West i Jay Garrick) i Kid Flash uspjevaju natjerati u Speed Force, uz pomoć ostalih brzih junaka koji se već nalaze u njemu. Jay Garick (koji jedini nije ušao u Speed Force) uviđa kako je Speed Force nestao.

Kal-L pronalazi svoju izgubljenu rođakinju Power Girl, Earth-two i Earth-One jedna pored druge, dvoboj Superboy Primea i Connora Kenta


Alexandar je vratio mnoge alternativne Zemlje, u nadi da će stvoriti perfektan svijet. Lois Earth-Two umire a slomljeni Kal-L započinje borbu sa mladim Kal-Elom (njihova borba započinje u Metropolisu na Earth-Two a nakon toga se nastavlja na nebu iznad Daily Stara: Superman vol 2 #226). Sa svakim zaglušujućim udarcem svaki od njih proživljava doživljaje iz života drugog. Oni pokušavaju promijeniti stvari s druge Zemlje na bolje, ali obojica doživljavaju neuspjeh. Kal-El vidi događaje Drugog svjetskog rata Kal-Lovim očima, i odlučuje reagirati. Zaklinje se da će završiti rat, te se odlazi suočiti sa Hitlerom, samo kako bi bio zaustavljen od Spear of Destiny (za vrijeme WW2 kontrolira ih treći Reich). Kasnije ga vidimo kako stoji pred koncentracijskim logorom, zaklinjući se kako se to više nikad neće dogoditi. Nakon toga vidimo Kal-Ela na spoju s Lois Lane Earth-Two gdje joj kaže: "Ovo nije moj život ali ako je ona ovdje tada ga ja mogu učiniti svojim." Kal-El primjećuje kako je na Earth-Two sve tako jednostavno.

Lois Lane Earth-Two umire i nakon toga započinje borba između Kal-L i Kal-Ela

Poslije ovih događaja Lois obavještava Kal-Ela da je JSA na sjednici gdje H.U.A.C. (američko istražno tijelo koje je od 1947-1975 istraživalo navodne nelojalnosti i subverzivne aktivnosti građana, kao i bilo kakvu povezanost s komunističkim partijama), traži od njih da otkriju svoje tajne identitete. Oni to odbijaju učiniti i situacija postaje uzavrela. Međutim u tom trenutku ulazi Superman i spašava situaciju otkrivajući svoj tajni identitet. U međuvremenu na Earth-One, Lois stoji na krovu zgrade Daily Planeta, te može vidjeti koronu Earth-Two visoko na nebu. Ona šapuće riječi ohrabrenja za Supermana, znajući da je on ne može čuti. Konačno izgovara, "volim te", i nakon toga vidimo različite verzije Lois Lane koje postoje kroz multiverse.

U Action Comics #836 sada Kal-L doživljava događaje iz Kal-Elovog života. Proživljava prvi susret Supermana i Lois Lane (Man of Steel #1, izbačen iz kontinuiteta sa kasnijim Secret Originom), zatim vidi prvi susret sa Batmanom (Man of Steel #03, ovo je jedini dio Byrnovog origina iz 1986. koji je ostao u kontinuitetu). Za razliku od Kal-Ela, Kal-L odmah zaključuje kako Batmanova bomba nije instalirana na nekom nedužnom civilu, već na samom Batmanu. Nakon što je sigurno detonirao bombu, nudi Batmanu partnerstvo, što Batman prihvaća. U sljedećoj sceni Superman kleči ispred Lex Luthora, koji na ruci ima prsten od kriptonita. Batman se pojavljuje i uspijeva onesposobiti Lexa, a nakon toga Superman otkriva kako je Luthor dobio rak na ruci od radijacije tog kriptonita. Kal-L nudi Lexu lijek za njegov rak, pod uvjetom da koristi svoje znanje i bogatstvo kako bi svijet učinio boljim mjestom (u originalnoj verziji Supermana ne spašava Batman, Lex je istina dobio rak ali je morao amputirati ruku. Međutim rak je metastazirao pa je Lex nakon toga namjestio svoju smrt i klonirao se u mlađu verziju). Priča ide nekoliko godina unaprijed, gdje je Kal-L zaprosio Lois i otkrio joj svoj tajni identitet. Nakon toga odlazi na Earth-Two i svjedoči potpuno jednakom događaju. Kal-L putuje još nekoliko godina unaprijed kako bi svjedočio borbi između Kal-Ela i Doomsdaya, i govori: "kada je Superman umro, stalo je srce svijeta". No za razliku od Kal-Ela, Kal-L je preživio ovu borbu. Kal-L ponovno skače naprijed za vrijeme događaja koji se referiraju na Identity Crisis. Dok se pripdanici JLA jos uvijek svađaju sto učiniti sa Dr. Lightom (koji je silovao Sue Dibny), Kal-L se pojavljuje i šalje ga u Phantom Zonu (u originalnom Identity Crisisu Zatanna mu je promijenila memoriju kako više nikad ne bi mogao silovati).

Kal-El proživljava događaje iz WW2, a Kal-L borbu s Doomsdayom

Naposljetku njihovu borbu zaustavlja Wonder Woman. Bijesan Kal-L se obraća Kal-Elu: "Imao si priliku stvoriti od Zemlje savršen svijet, ali si je upropastio. Zato sam ja morao doći ovdje i zato je moja Lois umrla." Potom mu Kal-El odgovara: "ako si ti sa ove Zemlje, onda ona ne može biti savršena. Zato što savršena Zemlja ne treba Supermana." Kal-L analizira njegove riječi i shvaća da je u pravu, te potišten odlazi.

Prije nego nastavimo dalje ono što možete primijetiti jest to da ono što je zajedničko i Kal-Elu i Kal-L je neizmjerna ljubav prema Lois Lane. Ona je uvijek ista, nepobjediva i vječna.

Bart Allen (koji sada nosi Barry Allenov kostim i zašao je u zrele godine), izlazi iz Speed Forcea i upozorava kako on i ostali brzi junaci nisu uspjeli zadržati Superboy-Primea, koji se vraća noseći na sebi oklop inspiriran Anti-Monitorom koji skladišti sunčevu energiju, te ga na taj način čini još jačim. Batmanov napad uništava Brother Eye, a Alexandar odabire i spaja alternativne Zemlje kako bi stvorio "savršeni" svijet, sve dok Firestorm ne spriječava njegov naum. Connor Kent umire u naručju svoje djevojke Cassandre (Wonder Girl) nakon novog okršaja sa Superboy-Primeom. Više Zemalja se stapaju u "Novu Zemlju" (New Earth). Kada horde supernegativaca napadaju Metropolis, junaci, trenutno aktivni i umirovljeni im se suprotstavljaju. Ima mnogo žrtava s jedne i druge strane, a tijekom borbe Superboy-Prime odlazi kako bi uništio Oa-u i time urušio svemir, a potom ga ponovno kreirao na način da bi on bio jedini superheroj u njemu. Superboy-Prime probija 300 milja debeli zaštitni zid (zeleni zid koji su kreirali Green Lanterni ne bi li ga zaustavili), i nakon toga ubija 32 Lanterna, prije nego što su ga Kal-L i Kal-El zajedničkim snagama odvukli do ostataka Kryptona. Nakon toga zajedno sa njime prolaze kroz Kryptonovo crveno Sunce (Rao) uništavajući njegov oklop, što na kraju dovodi do toga da sva trojica gube svoje moći. Slijeću na živi planet Mogo (koji je također član Green Lantern Corpsa), tu se bore, i Kal-El napokon uspijeva savladati Superboy-Primea, a Kal-L umire od ozljeda koje je zadobio u sukobu sa Primeom, u naručju svoje rođakinje Power Girl. Alexandar Luthor Jr. se za to vrijeme skrivao po ulicama Gotham Citya kujući nove planove, no pronalaze ga Lex Luthor i Joker. Joker ga ubije ispaljujući mu hitac u glavu. Green Lantern Corps uspjeva zatvoriti Superboy-Primea u "ubojicu zvijezda".

Superman je nakon ovih događaja najavio da se povlači s mjesta superheroja, barem dok ne vrati svoje supermoći.

Nastajanje New Earth (na ovoj slici možete vidjeti Superboya iza kojeg stoji natpis Welcome to Smallville), smrt Kal-L-a, i alternativne verzije Supermana u novonastalom multiversu

USKORO SLIJEDI – Superman: PostCrisis i Secret origin sage

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Kafa Zombo
  Kod: MIMA GLE 4
  Ocjena: 100%
  Vrijeme: 18.10.2021. 0:32:00
  Autor: Lord Vader89
  Broj komentara: 0
  Broj pogleda: 743
 • Veliki Džeronimo
  Kod: TX ZS 862/863
  Ocjena: 88%
  Vrijeme: 16.10.2021. 0:28:00
  Autor: tex2
  Broj komentara: 5
  Broj pogleda: 1065
 • Novi Kanton
  Kod: KT VG 39/40/41
  Ocjena: 68%
  Vrijeme: 14.10.2021. 1:02:00
  Autor: Spock
  Broj komentara: 3
  Broj pogleda: 1098
 • Povratak u kuću strave
  Kod: ZG LUSP 41
  Ocjena: 36%
  Vrijeme: 12.10.2021. 1:13:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 9
  Broj pogleda: 1622
 • Gusari
  Kod: VB LU 3
  Ocjena: 70%
  Vrijeme: 10.10.2021. 16:31:00
  Autor: Ivan Liverpool
  Broj komentara: 7
  Broj pogleda: 1112

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Zombiji u Darkwoodu
  Kod: ZG VCZS 28
  Ocjena: 85%
  Vrijeme: 8.8.2021. 9:30:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 12
  Broj pogleda: 2527
 • Bez budućnosti
  Kod: NN LIBSP 19
  Ocjena: 74%
  Vrijeme: 20.8.2021. 7:19:00
  Autor: Jerry Krause
  Broj komentara: 0
  Broj pogleda: 2039
 • Otmica Ikara La Plumea
  Kod: ZG KOZA 11
  Ocjena: 49%
  Vrijeme: 26.8.2021. 0:37:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 12
  Broj pogleda: 1763
 • Witiko!
  Kod: ZG KOZA 10
  Ocjena: 62%
  Vrijeme: 6.9.2021. 0:29:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 11
  Broj pogleda: 1644
 • Povratak u kuću strave
  Kod: ZG LUSP 41
  Ocjena: 36%
  Vrijeme: 12.10.2021. 1:13:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 9
  Broj pogleda: 1622

Aukcije

Forum