GALLIENO FERRI I MORENO BURATTINI U HRVATSKOJ

Zagor

U Zagrebu se od 26. do 28. studenog 2004. održao sedmi po redu Crtani Romani Šou, međunarodni festival stripa u organizaciji Radija 101, čiji su glavni gosti bili legendarni talijanski crtač i likovni tvorac Zagora Gallieno Ferri te sadašnji glavni scenarist i urednik Zagorovih epizoda Moreno Burattini. S obzirom da je potpisnik ovih redova bio zadužen za organizaciju tog dijela festivala te je bio u ulozi službenog prevoditelja, na sljedećim stranicama saznat ćete sve o pripremama, dolasku i boravku slavnih gostiju u Zagrebu.

Još u lipnju prošle godine organizator festivala Tihomir Tikulin Tico izrazio je želju za dovođenjem Ferrija i Burattinija u Zagreb. Ideja je bila postaviti dvije izložbe – izložbu Galliena Ferrija, na kojoj bi bili prikazani njegovi originalni radovi za Zagora od nastanka serijala (1961.) do danas, te izložbu o Zagoru, na kojoj bi, osim Ferrija, bili predstavljeni i ostali crtači koji su radili na serijalu u protekle 43 godine.

Uslijedili su prvi kontakti s Burattinijem (s kojim nas veže poznanstvo još iz Milana, kad smo bili u posjetu redakciji Sergio Bonelli Editore), koji je odmah oduševljeno potvrdio dolazak. Ubrzo je i od Ferrija stigao potvrdan odgovor, što je značilo da pripreme za prvu Zagorovu izložbu izvan Italije (ako ne računamo onu 1983. u talijanskom kantonu Ticino u Švicarskoj) mogu započeti. Puni entuzijazma, u rujnu smo intenzivirali kontakte s Burattinijem, koji je napravio velik dio posla u samoj organizaciji njihovog dolaska. Po prvom su dogovoru gosti trebali doći tek u subotu ujutro i otputovati u nedjelju ujutro, međutim, shvativši koliki broj fanova željno čeka na njihov dolazak, promijenili su odluku i dolazak pomaknuli na petak ujutro.

U međuvremenu se u Hrvatskoj pokrenula prilično velika medijska kampanja oko njihovog dolaska, toliko da je uredništvo jednog tjednika čak odlučilo napraviti ekskluzivni intervju s Ferrijem u njegovoj kući u Reccu (pokraj Genove). On je vrlo ljubazno prihvatio intervju, tako da smo sutradan otputovali s novinarskom ekipom na mjesto gdje je sve počelo, gdje je nastao Zagor. Ferri se pokazao kao izuzetno ljubazan domaćin te nas je upoznao s prirodnim ljepotama Ligurije i lokalnim gastronomskim specijalitetima. U razgovoru smo otkrili brojne zanimljivosti vezane za njegov rad na Zagoru, te smo saznali da se izuzetno veseli dolasku u Hrvatsku, jer zna da je kod nas Zagor oduvijek bio najpopularniji junak. Došavši u njegov studio s pogledom na prekrasni ligurski zaljev i vidjevši Ferrijev radni stol s pasicama iz najnovije Zagorove epizode, originalne table, postere s raznih izložbi, brojne Zagorove i Mister Noove stripove te nagrade koje je Ferri dobio tijekom svoje crtačke karijere, nismo mogli sakriti oduševljenje. Druženje je trajalo skoro sedam sati, a svo to vrijeme Zagorov otac bio je izuzetno dobro raspoložen i ljubazan te je strpljivo odgovarao na sva pitanja. Svakako vrijedi izdvojiti odgovor koji nas je prilično iznenadio: vidjevši nekoliko malih ogledala na Ferrijevom radnom stolu, pitali smo ga gleda li se i danas dok crta Zagora. Odgovorio je potvrdno – i nakon svih tih godina, kad treba nacrtati određeni izraz lica, pokret, proučiti anatomiju, položaj ruke, tijela i slično, pogleda sebe u ogledalu. Ovaj je posjet bio značajan i zato što smo dobili brojne materijale koji su nam kasnije poslužili za izložbu.

U Zagrebu je u međuvremenu organizacija festivala ušla u posljednju fazu, a kao uvod u glavni događaj, otvaranje samog festivala i izložbe Galliena Ferrija, 20. studenog u Galeriji Studentskog centra otvorena je izložba "Zagor". Na njoj su, izlaganjem 80 najljepših i najznačajnijih tabli i 30 naslovnica, predstavljeni gotovo svi crtači koji su crtali Zagorove stripove u njegovoj 43-godišnjoj povijesti. Na samo otvorenje došao je priličan broj ljudi, što je ukazivalo na to da će Ferrijeva izložba biti vrlo dobro posjećena.

I konačno je došao i taj dan, petak 26. studenog. Već u zračnoj luci na licima gostiju vidjelo se da su puni entuzijazma i da jedva čekaju upoznati Zagreb i Zagorove fanove iz Hrvatske. Odmah nakon dolaska u hotel krenuli smo u obilazak grada, a ručak je, naravno, protekao u razgovoru o Zagoru. Obojicu ih je zanimala Zagorova izdavačka priča u Hrvatskoj (posebno Burattinija), koje su epizode objavljene, po kojem redoslijedu, koliko se mjesečno proda primjeraka itd. Činjenica da su kiosci puni Bonellijevih izdanja, te da je Zagor najzastupljeniji, veoma ih je obradovala. Burattini je sa sobom imao program Zagorovih epizoda sve do 2007. godine, iz kojeg smo saznali da je primljeno nekoliko novih i obećavajućih crtača (sudeći po fotokopijama stranica iz budućih epizoda), te da ova godina započinje veličanstveno – s Burattinijevom i Ferrijevom pričom od 470 stranica (skoro 5 brojeva). Na Zagorove stranice vraća se i Mauro Boselli, scenarist i urednik koji je uz Burattinija najzaslužniji za izlazak iz krize u koju je serijal zapao krajem osamdesetih godina u Italiji, i čije će dvije priče izlaziti sve do kraja godine. Nažalost, te će priče čitatelji u Hrvatskoj moći vidjeti tek za 5 godina. U svakom slučaju, Zagora čeka svijetla budućnost, a i sam Burattini je rekao da mu prodaja u Italiji ne pada, naprotiv, stalno je u laganom porastu.

U 20 sati na programu je bilo otvorenje festivala i otvorenje izložbe Galliena Ferrija, na kojoj su bile izložene 32 originalne table i 12 naslovnica. Ušavši u Klub Studentskog centra, Ferri i Burattini bili su vrlo iznenađeni – očekivali su dobar prijem, ali toliki broj ljudi i toliki entuzijazam zaista ih je zapanjio. Na samom otvaranju Ferri je izjavio da je pomalo čak i ganut ovakvim prijemom, a Burattini je konstatirao da je očito da Zagor povezuje sve ljude bez obzira na granice i njihove međusobne razlike te je zaključio da smo svi stanovnici Darkwooda. Dali su i iscrpne intervjue za tri najvažnije televizijske kuće u Hrvatskoj, a tek nakon dva sata uspjeli su krenuti prema restoranu, gdje je nekoliko najvjernijih fanova provelo večer sa svojim idolom iz djetinjstva, Gallienom Ferrijem. S radošću i nevjerojatnom lakoćom Ferri je nacrtao par skica Zagora nekolicini najsretnijih (za jedan "pravi" crtež Zagora dovoljno mu je petnaestak minuta, a sami smo se uvjerili da mu za jednu skicu treba svega par minuta!), a i sam Burattini je crtao kako Zagora, tako i Chica. Obojica su pokazali izuzetno zanimanje za Hrvatsku i našu kulturu (Burattini je čak bezuspješno pokušao naručiti zagorsku juhu, a Ferri je već prije čuo za Zagoru, a sada je saznao da postoji i Zagorje), a naučili su i par fraza na hrvatskom. Tek nešto iza jedan sat otišli su na zasluženi odmor.

Subota je započela šetnjom kroz grad, posjetom Katedrali, slikanjem kraj Talijanskog instituta za kulturu, čiji su izlozi bili posvećeni Zagoru i festivalu, posjetom za sada jedinoj zagrebačkoj strip-knjižari (u kojoj su kupci, prepoznavši Ferrija, iskoristili priliku i odmah mu dali stripove na potpis) te nabavkom majica sa Zagorovim znakom, koje se u Italiji ne mogu kupiti. Nakon ručka, gdje je glavna tema opet bio Zagor, uslijedilo je upoznavanje s Bernardom Radovčićem, direktorom izdavačke kuće Ludens iz Zagreba, koja objavljuje Zagorove epizode u Hrvatskoj, te posjet njegovom skladištu. Gosti su na poklon dobili nekoliko hrvatskih izdanja, uključujući i luksuzno tvrdokorično izdanje jubilarnog Zagorovog broja 100 u boji, što ih je veoma iznenadilo, s obzirom da u Italiji takva Zagorova izdanja ne postoje.

Već u 17 sati bio je predviđen dolazak u Klub Studentskog centra, gdje su dvije radio-postaje i jedan dnevni list čekali na intervju s gostima. Više od dva sata izmjenjivala su se brojna pitanja i odgovori, a najzanimljivija je svakako bila Ferrijeva izjava da nikad u životu nije pročitao nijedan Zagorov strip! Svaku epizodu proživljava crtajući je i nikad nije osjetio potrebu pročitati je nakon što je objavljena. Objasnio je i da svoju veliku brzinu crtanja (i danas crta oko 25 stranica mjesečno) duguje tome što crta kistom, a ne perom, kao većina ostalih crtača. Što se tiče njegove crtačke tehnike, bez puno detalja, mišljenja je da je zadatak crtača stripova da crtežom ilustrira priču, da je crtež u funkciji priče. Zbog toga crtač mora biti brz, a u isto vrijeme mora sačuvati svoj pokret i svoju ekspresivnost. Kad bi puno pažnje posvećivao detaljima i težio savršenom crtežu, jednu priču od 4-5 epizoda ne bi crtao godinu dana, već četiri godine, a onda bi patili čitatelji. Detalje prikazuje u krupnim planovima, a svjesno ih izostavlja na drugim mjestima. To su mu, uostalom, na početku sugerirali i u samom Bonelliju.

Ferri nadalje smatra da je Zagorovo ime dijelom zaslužno za njegov velik uspjeh u Hrvatskoj, jer je primijetio da se slova "Z" i "R" često koriste u hrvatskom jeziku i efektno zvuče. Na pitanje zašto Zagorova sjekira ima tako neobičan oblik, odgovorio je da ona služi za onesposobljavanje protivnika, a ne i za ubijanje, te je potpuno u skladu sa Zagorovim načelima. Što se tiče kostima, Zagorov tvorac Sergio Bonelli želio je junaka koji će imati nekakav prepoznatljivi znak, a Ferri je izmislio crnog orla na žutoj podlozi, smatrajući da će taj znak biti jako efektan i privući kupce na kioscima (a i sam orao je simbol iz indijanske mitologije).

Otkrio je i tajnu dobre naslovnice – smatra da mora biti jednostavna, bez previše detalja, i da glavni junak uvijek mora biti u prvom planu, okrenut prema čitatelju. A Chico je rijetko na naslovnicama da ne bi odvlačio pozornost čitatelja i da bi glavnom junaku ostalo više prostora. Za crtanje jedne naslovnice treba mu između 4 i 6 sati. Razlog zbog kojeg i danas crta na pasicama, a ne na tablama kao većina crtača, sasvim je jednostavan – puno mu je jednostavnije rukovati s manjim formatom papira, jer bi inače stalno morao uvlačiti trbuh dok crta! A kad crta naslovnice, problem rješava stavljanjem nekoliko jastuka na stolac. Priznao je i da mu ne smeta što ga publika identificira sa Zagorom, jer se i on identificira s njim, želi ga učiniti što sličnijim sebi. On je, kao i Zagor, sportski tip (i danas, sa 75 godina, aktivno se bavi windsurfom, a do prije par godina je savladavao brojne brzace talijanskih rijeka u kanuu!), a Zagor mu daje životnu energiju. Rad na Zagoru omogućio mu je da udovolji svojoj djetinjastoj crti, koju svaki čovjek ima.

Objasnio je da to što je Zagoru dao svoje crte lica nije ništa neobično, jer je svakom crtaču vlastito lice najbliže i mnogi crtači to rade, često nesvjesno, kao npr. Galleppini kod Texa, Diso kod Mister Noa itd. Ni u jednom trenutku nije mu dosadilo crtati Zagorove epizode, između ostalog i zato što je Zagor lik koji često mijenja okolinu i u kojem je prisutno mnogo različitih žanrova. Nema ekskluzivni ugovor s Bonellijem, ali mu nikad ne bi palo na pamet otići i crtati nekog drugog junaka. Osim toga, slobodno vrijeme koristi za bavljenje sportom, tako da nema ni vremena crtati nešto drugo osim Zagora. Sa smješkom je rekao da bi zatvaranje Zagorovog serijala doživio kao katastrofu.

Otkrio je da nekad crta dva sata dnevno, nekad osam, a kad je par dana van kuće, crtanje mu strašno fali. Pomalo osjeća nostalgiju za vremenima kad se Zagor prodavao u 250.000 primjeraka, ali je unatoč tome zadovoljan što je danas Zagorova prodaja u stalnom porastu. Na pitanje kontrolira li rad ostalih crtača odgovorio da je to svjesno prepustio Bonelliju, koji je izdavač i koji treba brinuti za te stvari. Ne bi volio vidjeti novog Ferrija, ali mu se sviđaju svi novi crtači – i oni koji slijede njegov stil i oni koji crtaju modernije, sasvim drukčije od njega. Ne smatra da su bolji od njega, ali ih jako cijeni i nikad ih ne bi prisiljavao da crtaju kao on. Jedino mu je važno da zadrže bar neke osnovne vizualne karakteristike Zagorovog lika. Na neizbježno pitanje hoće li se napokon pojaviti "Zagorone", izdanje Zagora na A4 formatu, priznao je da bi i on to volio, ali da to ovisi o Bonelliju.

U razgovoru s novinarima Burattini je otkrio da je odrastao na Nolittinim (Bonellijevim) pričama i da se u svojim epizodama uvijek trudi poštivati tradiciju, a također je, kao i sam Bonelli, protiv eventualnog susreta Zagora i Texa, jer bi u tom slučaju Zagor bio 40 godina stariji i iz toga ne bi mogla nastati dobra priča. Na pitanje hoće li se Zagor na svojim brojnim putovanjima ponovo vratiti u Europu, odgovorio je potvrdno – za par godina stići će na Island, gdje će se susresti sa svojim starim prijateljem, vikingom Guthrumom. Kroz nešto više od godinu dana na Zagorove stranice vratit će se i Skull, jedan od Zagorovih najopasnijih neprijatelja, u priči koju je napisao sam Burattini, a nacrtao vjerojatni Ferrijev nasljednik, Marco Verni.

U 19 sati uslijedio je glavni događaj cijelog festivala – razgovor Galliena Ferrija i Morena Burattinija s publikom. U dvoranu se naguralo preko 300 ljudi, što je iznenadilo ne samo goste, već i organizatore, jer nijedan CRŠ do sada nije bio tako posjećen. Gosti su ponovo izrazili zadovoljstvo dolaskom u Hrvatsku i sjajnim prijemom, a nakon što su se predstavili, Burattini je izmamio uzvike oduševljenja pozdravivši publiku na hrvatskom te podigavši vestu ispod koje se, umjesto potkošulje, pojavila majica sa Zagorovim znakom.

Umjesto planiranih sat vremena, razgovor s publikom trajao je puna dva sata. Burattini je ispričao kako je od velikog obožavatelja Zagora i strip-kritičara došao u situaciju da piše epizode za svoj najdraži lik – često je slao pisma u redakciju Bonelli i kritizirao tadašnje Zagorove epizode. Sergia Bonellija su njegova pisma toliko intrigirala da ga je čak nazivao telefonom i zajedno bi diskutirali o kvaliteti priča. Jednog dana mu je predložio da, umjesto da kritizira, pokuša napisati svoju priču, koja će biti bolja od tadašnjih. Burattini je to i učinio, te je nakon dvije godine (i nekoliko pokušaja) primljen, čime je ispunjen njegov san. Objasnio je i kako je Zagor dobio ime – Bonelli je svog novog junaka htio nazvati "Aiax", no ubrzo je otkrio da se tako zove i poznati deterdžent. Kako je došao do imena "Zagor", više se ne sjeća ni sam Bonelli, ali je vjerojatno slovo "Z" uzeo da bi stvaralo određeni efekt na naslovnici, kao munja, a zatim je izmislio da "Za-gor Te-nay" na dijalektu indijanaca Algonkina znači "Duh sa sjekirom".

Kao svoju najdražu priču Burattini je istaknuo "Čovjek s puškom" (koju je crtao Ferri), iako smatra da se publici najviše svidjela "La palude dei forzati", priča u četiri nastavka objavljena prije pola godine u Italiji. Otkrio je da od povratka nekih najpoznatijih negativaca, kao što su Hellingen i Supermike, za sada neće biti ništa, jer se Bonelliju ne sviđa ideja da se stari i uspješni likovi često vraćaju. To se pogotovo odnosi na Supermikea, čiji mu se zasad jedini povratak nije svidio i smatra ga junakom koji je sve rekao u svom prvom pojavljivanju. Na pitanje o eventualnom obračunu Zagora i Velikog Bleka odgovorio je da je Blek možda snažniji, ali da je Zagor inteligentniji te da bi sigurno odnio pobjedu, a u eventualnom "obračunu za stolom" smatra da bi Chico definitivno mogao pojesti više od Blekovih prijatelja, Roddyja i profesora Occultisa. Otkrio je i da je već prije par godina napisao posljednju epizodu Chicovog serijala, kad se Francesco Gamba razbolio i nije bilo sigurno hoće li nastaviti dalje crtati Chicove epizode. Međutim, Gamba se oporavio, te se Burattini nada da čitatelji tu priču neće nikad pročitati i da će zauvijek ostati u njegovoj ladici.

Ferri je pričao o svojim počecima, o suradnji sa Sergiom Bonellijem, otkrio je da mu je najdraža epizoda "Zagor protiv vampira", najdraži negativac Hellingen, a najdraži ženski lik Frida Lang. Na pitanje koliko dugo još planira crtati Zagora odgovorio je da se nada da će ga crtati zauvijek, na što se nadovezao Burattini i rekao da, s obzirom na kvalitetu njegovih radova, u Bonelliju uopće ne razmišljaju o Ferrijevu nasljedniku, te je spremno pokazao naslovnicu siječanjskog broja kao prilog svojoj tvrdnji. Na pitanje s kim bi se Zagor u eventualnoj posljednjoj epizodi trebao oženiti, Ferri je spremno odgovorio da bi to trebala biti Frida, jer je ona ipak Zagorova prva ljubav, s čim se Burattini složio, iako je njemu osobno draža Virginia.

Obojica bi voljeli vidjeti eventualni film o Zagoru, pod uvjetom da bude dobro napravljen, jer smatraju da bi to pridonijelo popularizaciji lika. Voljeli bi vidjeti i turske piratske filmove o Zagoru, ali ih nažalost nigdje ne mogu nabaviti (Burattini je čak u šali ponudio 500 dolara prvome tko mu ih donese). Zanimljiv je bio i odgovor na pitanje kako to da Zagoru nikad nije hladno, već se uvijek kreće u kratkim rukavima, čak i po snijegu – obojica su se složili da se prije nije toliko pazilo na takve detalje te da je glavni junak uvijek morao biti prikazan u svom kostimu. U sadašnjim epizodama sve je manje takvih nelogičnosti, te je samim time i Zagor dobio zimsku jaknu s indijanskim motivima. Burattini je dodao kako su ljudi prije četrdeset godina bili znatno manje informirani nego danas, te kako bi i sam Sergio Bonelli sada sigurno posvećivao više pozornosti dokumentaciji i nastojao bi izbjeći neke nelogičnosti koje su se pojavljivale u prijašnjim Zagorovim epizodama.

Nakon razgovora s publikom, uslijedila je prava navala obožavatelja – svi su željeli dobiti Ferrijev i Burattinijev potpis, tako da su više od sat vremena njih dvojica strpljivo potpisivali stare i nove stripove, postere i crteže otisnute za tu prigodu. Tek kad je i zadnji posjetitelj zadovoljno otišao s potpisom, gosti su mogli krenuti prema restoranu, u kojem je ponovo uslijedilo druženje s manjim krugom obožavatelja. Puni dojmova, obojica su izgledali izuzetno zadovoljni, a Ferri je izjavio da nikad, ni na jednoj izložbi u Italiji nije bio ovako lijepo primljen i nije vidio ovoliko Zagorovih fanova i toliki entuzijazam na jednom mjestu.

Nedjelja je, nažalost, bio dan rastanka. Na aerodromu smo, čekajući let za Italiju, prepričavali događaje iz protekla dva dana, a prije samog ukrcavanja gosti su još jednom pozdravili sve Zagorove fanove u Hrvatskoj te od srca zahvalili na svemu. U redakciju Sergio Bonelli Editore ponijeli su pregršt dojmova, slika i materijala s izložbe, a nakon što je čuo kako je protekao festival i vidio fotografije, i sam je Sergio Bonelli ostao vrlo ugodno iznenađen i izuzetno zadovoljan, te je cijela stranica pošte u siječanjskom Zagoru u Italiji posvećena Ferrijevom i Burattinijevom boravku u Hrvatskoj i festivalu Crtani Romani Šou. A Ferriju se Zagreb toliko svidio da se nakon mjesec dana vratio – Novu godinu proslavio je baš u Zagrebu, u jednom poznatom zagrebačkom hotelu u centru grada!

Bernard sa gostima

Na kraju, svima su poznate nesumnjive kvalitete ove dvojice autora – Ferri je svojim crtežima uljepšao djetinjstvo generacijama čitatelja, a Burattini je svojim pričama vratio serijalu stari sjaj i približio ga Nolittinim standardima. No za vrijeme njihovog boravka u Hrvatskoj svi smo se mogli uvjeriti i u njihove nesumnjive ljudske kvalitete i potvrditi onaj dojam koji smo, čitajući Zagora, imali i prije nego što smo ih upoznali. Uostalom, i nije moglo biti drukčije – ipak su obojica autori Zagora!

Tico sa gostima

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • General Ruiz
  Kod: MI LU 2
  Ocjena: 81%
  Vrijeme: 24.10.2021. 0:23:00
  Autor: Ivan Liverpool
  Broj komentara: 4
  Broj pogleda: 736
 • Dugi nož
  Kod: MV LIB 2c/3a
  Ocjena: 80%
  Vrijeme: 22.10.2021. 0:33:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 7
  Broj pogleda: 1126
 • Ljudi Urijela
  Kod: KM ZS 369
  Ocjena: 95%
  Vrijeme: 20.10.2021. 0:05:00
  Autor: Hercule Poirot
  Broj komentara: 9
  Broj pogleda: 1214
 • Kafa Zombo
  Kod: MIMA GLE 4
  Ocjena: 100%
  Vrijeme: 18.10.2021. 0:32:00
  Autor: Lord Vader89
  Broj komentara: 0
  Broj pogleda: 1144
 • Veliki Džeronimo
  Kod: TX ZS 862/863
  Ocjena: 88%
  Vrijeme: 16.10.2021. 0:28:00
  Autor: tex2
  Broj komentara: 8
  Broj pogleda: 1270

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum