GOSPODAR RATA: INTERVJU SA STEFANOM VIETTIJEM

Nathan Never

Intervju sa Nathanovim scenaristom...

Intervju vodili: Martina Gale, Daniela Zeta, Nonethusand i Federico Castagnola
Prevod, adaptacija i anotacija: Vladimir Tadić

Rođen u Bresciji 1965., Stefano Vietti je učio zanat na Full Moon Project[1] i Lazarus Leddu, pre nego što se u Star Comicsu probio sa jednom serijom koja je odmah postala kult: Hammerom[2].

Kada se serija završila, prešao je kod Sergia Bonellija (zajedno sa crtačima takvog kalibra kao što su Giancarlo Olivares, Luigi Simeoni i Majo[3]!) gde počinje saradnju na Nathan Neveru. U kratkom vremenskom roku je postao jedan od stubova serijala, i tamo se nalazi i danas, i sprovodi velike promene u svetu Nathana i Legs.

Ćao Stefano,
Postao si veliki igrač. Tvoje ime se pojavljuje na nekim od najvažnijih epizoda poslednjih godina. Ali, krenimo redom.

Poslednjih godina postao si glavni scenarista Nathan Nevera, a u poslednje vreme stvaraš celu sagu o Ratu sa orbitalnim stanicama[4]. Šta ti se dopada u svetu koji su kreirali Serra, Medda i Vigna, a šta ne? I šta ti vidiš kao naučnu fantastiku (ili budućnost), kao neku alternativnu verziju, nešto što bi možda radio u nekom budućem stripu?

U NN-u mi se veoma dopada realizam koji je u srži cele stvari... Da se razumemo, i ja sam pisao veoma "fantastične priče", ali Nathan, kao lik, se nalazi sa nogama čvrsto na zemlji. Ne dopada mi se ideja Velike Katastrofe. Više bi mi se dopadao jedan svet koji je manje "City istočne obale" i manje anglosaksonski... nedostaje mi da mogu da pišem priče koje će se dešavati u, recimo, Evropi budućnosti... ali, smuvaću nešto po tom pitanju u budućim epizodama :)

Naučna fantastika u NN je bliska tome kako je ja vidim... u stripovima ne volim "hard SF", niti previše Space Opere. Nešto više na moju ruku će biti sledeći broj Agencije Alfa koji će dešavati puno, puno vremena nakon NN[5]. Videćemo.

Tvoj dolazak se poklopio sa promenom ritma celog serijala. Pojavili su novi likovi, stvari su počele da se menjaju. Kako su planirani svi ti događaji? Čija je ideja Mister Alfa[6]? Čija je ideja smrt Skotosa[7]? Rat između Zemlje i kolonija? Udaljavanje Legs[8]? I nadasve, jedno pitanje koje moramo da postavimo: čemu služe bliznakinje Ross[9]???

Ovako: ideje su u načelu jedan miks predloga svih koji rade na NN. Ja sam ograničen na input o određenim temama... posle sam razrađujem projekte, ali uvek u dogovoru sa Meddom, Serrom i Vignom. Što se tiče smrti Skotosa i Rata, stvari su se desile ovako: odlučeno je da je vreme da se neke stvari razreše... ja sam preuzeo taj posao i data mi je sloboda da ih razrešim kako mislim da je najbolje... kraj.

Sestre Ross služe da bi pilotirale leteća vozila Agencije Alfa... šta tu nije jasno?

Uveo si mnogo novih likova, ali njihova karakteristika je da nisu večni, već da umiru u tim istim brojevima, da bi ih zamenili drugi. To je nezgodna stvar za serijalizovani strip. Kako je došlo do toga?

Glavni lik serije je Nathan, i samo Nathan. Drugi likovi su prolazni i ne mogu baš da "spavaju mirno"... šalu na stranu, kada smišljam nove likove, uvek uzimam u obzir koliko mogu da doprinesu serijalu... i već se rađaju sa svojim ograničenim vekom narativnog trajanja. Lično smatram da to doprinosi celokupnom ritmu naracije, daje nam bitne mogućnosti da poentiramo u priči, i stvara realizam u epizodama. Ali za Branka[10] recimo ne morate da se brinete, on je potpuno siguran.

Da li je postalo teško izboriti se sa nagomilanim kontinuitetom? Da li postoje elementi iz prethodnog perioda koje si hteo da ignorišeš ili promeniš?

Kontinuitet je nastao sa prvim brojem NN-a... u narednim brojevima, Medda, Serra i Vigna razradili su veliki broj elemenata kontinuiteta.... o mnogim od ovih elemenata je bilo reči, i mnoge smo razradili. Ignorisao sam previše "fantazijske" i previše "slične" elemente... i uveo sam jednu veliku ali neophodnu promenu: pojačao sam realističnost dijaloga... to je promena koja je još uvek u toku... nadam se da se slažete...

Prema izvorima bliskim SBE, izgleda da je saga o Ratu prošla kroz mnoge promene. Koji su bili najveći problemi koje si imao dok si razrađivao priču?

Spremio sam 9 scenarija. Spalo je na njih tri. Kroz razgovore sa Serrom došlo se do konačnog scenarija.

U načelu, glavni problemi su bili:

1. Ne mešati agente u bitke, već samo u misije za prikupljanje podataka. Nisam želeo da Nathan i drugari postanu vojnici... ideja mi se nije dopadala, pa kud puklo da puklo! Posle sam morao da napravim poneki izuzetak... ali samo poneki...
2. Dati prostor učesnicima Rata, a ne samom Ratu
3. Uključivanje svih likova iz NN, svakog zajedno sa svojom okolinom
4. Konstantno poentiranje i mnogo... mnogo... mnogo drame!

Iako nećeš da kažeš ništa precizno o stvarima koje će s dešavati posle rata, da li možemo da očekujemo neki novi status kvo, ili će stvari nastaviti da se konstantno menjaju?

Stvari se konstantno menjaju... već sam počeo da razvijam jednog novog super zlikovca... i dovešćemo crtače koji su veoma, veoma DARK... biće više realizma, i više mesta likovima da se izražavaju. Ali verujte mi... to je dugačak posao, i na momente iscrpljujući... mesečni ritam ume da izludi čoveka!

Koliko Hammera ima u tvom Nathan Neveru? I u Hammeru se došlo do jednog svemirskog rata (mada je on samo naznačen na kraju broja 13) ?

Možda će vam zvučati neverovatno, ali garantujem vam da praktično nema Hammera. Razlog za to je prost: jedna strip serija se rađa i razvija isključivo prema likovima koji je čine, a ne prema žanru ili mestu gde se odvija. A između Nathana i Hammera postoji jedan nepremostiv jaz, kako na karakternom tako i na narativnom nivou.

A koliko ne-Hammera (negacije jedne naučnofantastične serije) ima u tvojoj Legs Weaver?

Eto... možda u mojoj Legs ima više duha Hammera... a i malo ne-Hammera, kako kažete... ostalo je nekoliko stvari koje nisam uspeo da kažem sa Hammerom. Videćemo...

Spremaju se i promene kod Legs. Da li je ideja da ona napusti Agenciju Alfa nastala zbog Rata, ili da bi se dve serije odvojile?

Da bi se serije odvojile. Rat je samo pružio najbolju i najkoherentniju priliku da se to i učini.

Iako si "veliki tkač" Nathana, nisi ubacivao elemente kontinuiteta u Legs. Zašto? Serra je to nekada radio.

Možda samo zato što nisam napisao puno scenarija za Legs...

Za Legs su takođe predviđene promene lokacije, kao i celokupnog tona priča. Ko i kako će se osim tebe baviti novim životom Legs?

Razvoj kontinuiteta kreće direktno iz baze tog lika koju su postavili Serra i Vigna. Osim mene, na tome će raditi Ostini, Piani i Mignacco.

Mesto Legs u Nathanu je izgleda već prepušteno Asiji[11] (povodom toga: Janine, Hadija[12], Asija... je li slučajno što Nathanove žene imaju J u svome imenu????), ženskom liku koji se nedavno pojavio. Zar ti se ne čini da su likovi previše slični?

Zbilja je mesto Legs prepušteno Asiji? Izgleda da sam propustio taj čas :)

Slovo J je slučajnost... ne smišljamo dobro imena...

Misliš li da je izbor da se homoseksualnost Legs eksplicitno pokaže riskantan, pošto je Bonelli jedna tradicionalna izdavačka kuća, i pošto je tokom deset godina izdavanja LW taj elemenat bio uvek sporedan i veoma mutan?

Ne, to nije bila riskantna odluka... i da, možda je elemenat homoseksualnosti bio zaobilažen. To je element na kome je radio samo jedan jedini scenarista... sada bar znamo kako stvari stoje...

U onih nekoliko epizoda Legs koje si do sada napisao, i u onima koje će tek izaći, kakav je bio tvoj odnos sa glavnim likom? Da li ti je bilo teško da pišeš o jednom ženskom liku, ili si zbog toga davao više važnosti priči, a ne likovima?

Uvek pridajem više važnosti priči... ali ako se zagleda dublje, trudim se i da dam veliku važnost likovima... mislim da sam u priči o Crazy Race (LW 37 & 85) dobro pisao Legs.

Kako ćete izvesti gašenje Legs u Nathan Neveru[13]? Hoće li biti nekih posledica, tipa njenog povratka u Agenciju? Sa gašenjem serije i napuštanjem Agencije Alfa, može se desiti da Legs definitvno nestane.

Odgovor koji ste tražili nije moguće dati zbog izazivanja neiskazivog mega spoilera :))

Tvoja vizija kontinuiteta prožima i tvoj rad na Martin Mystereu. Izašao je MM Maxi[14] u kome su osim Profesora protagonisti i Venerabili[15], koje smo već videli u Nathan Neveru. Šuška se da Bonelli ne gleda blagonaklono na ovakve cross-overe. Kako si uspeo da proguraš tu ideju? Hoće li biti sličnih stvari u budućnosti?

Uh, ovaj... izvukao sam se samo sa prekorom (ali bolje ste informisani od S.I.M.[16] – plašite me!). Nema daljih planova za takve događaje...

Pošto je u Bonelliju konačno pao tabu redovnog serijala, jesi li razmišljao da predložiš neki svoj serijal?

Već sam sa Enochom[17] predložio novi serijal Romani u stripu, i to je u načelu prihvaćeno... reč je o serijalu sa zasebnim nepovezanim pričama koje se završavaju u jednom broju i iz raznih žanrova su. Ali o tome ćemo u nekom drugom intervjuu, dugačak je to proces.... videćemo šta nam donosi budućnost.

________________________________________

[1] Horor serijal koji je izdavala izdavačka kuća Eden i poživeo je sedam brojeva krajem osamdesetih i početkom devedesetih. Tematikom i atmosferom podseća na rane epizode X Files.
[2] SF serija o grupi tri hackera koji moraju da se izbore zatvorom u kome su svi zatvorenici ubačeni u virtuelnu stvarnost i nisu čak toga ni svesni. Plagijat Matrixa? Možda, ali strip je izašao još 1995. Trajao je 13 brojeva, a u Star comicsu koji ga je izdavao zamišljen je kao žestoka konkurencija Nathan Neveru. Naravno, ironično je da je po gašenju serijala veći deo njegove ekipe prešao upravo kod Nathana...
[3] Olivares je bio crtač naslovnica Jonathana Steelea i jedan od crtača najzaslužniji za novi look Nathan Nevera, Simeoni je takođe crtač Nathan Nevera i zlosrećnog Gregory Huntera, a Majo, odnosno Mario Rossi, je jedan od glavnih crtača Dampyra.
[4] Rat između Zemlje i orbitalnih stanica sprema se u Nathan Neveru još od brojeva 11/12: Fanteria dell spazio/L'ultima bataglia. Medda, Serra i Vigna su planirali da Rat ubace u prve dve godine serijala, ali su digli ruke jer bi to bilo previše komplikovano. Od kada je Vietti preuzeo glavnu reč u NN, postepeno se ceo strip kreće ka Ratu, kome se najbliže približio u NN 132/133: Venti di guerra/Il nido delle aquile, da bi od broja 157, Ultimatum alla Terra, Rat i zvanično počeo, a završava se sa NN #162: La caduta di Urania. Vietti ne krije da posle Rata ništa neće biti isto...
[5] Vietti već neko vreme najavljuje novi broj Agenzie Alfa, pod nazivom Agenzia Alfa 3000. Agenzia Alfa je inače povremeno specijalno izdanje Nathan Nevera na između 260 i 320 strana, koje praktično u izdavačkoj šemi ima mesto Nathan Never Maxija, a bavi se sporednim likovima iz NN-a. Sada kada je zaista počeo da izlazi i NN Maxi, ostaje da se vidi šta će biti sa Agenziom Alfa...
[6] Mister Alfa je negativac koji se prvi put pojavio u NN 107: Alfa, a koji je imao fundamentalnu ulogu u kreiranju Nathanovog sveta, i čak je bio odgovaran i za stvaranje same Agencije Alfa. Mnogi tvrde da je svepisutni, sveznajući manipulator Mister Alfa u stvari Viettijev alter ego.
[7] Aristotel Skotos je ubijen u NN 149, imaginativno nazvanom Aristotele Skotos, nakon što je njegov plan za pokretanje novog Potopa i uništenje sveta osujećen
[8] Od broja 104, Una nuova vita, Legs Weaver je napustila Agenciju Alfa. Razlozi za njen odlazak još uvek nisu otkriveni, ali su na neki način povezani sa Ratom između Zemlje i orbitalnih stanica.
[9] Bliznakinje Ross, Harmony, Melody i Symphony, čine Stormo Alfa, specijalni aerotim Agencije Alfa koji se prvi put pojavljuje u NN 108: Dalle ceneri. Mnogi čitaoci su se žalili da je ideja o tri prsate pilotkinje blago debilne. A kada su u celu priču u kasnijim brojevima Agencije Alfa uletele još dve bliznakinje, sve je otišlo bestraga...
[10] Branko je mutant koji se prvi put pojavio kao terorista u NN 63: Il mare della desolazione, a onda je u Agenzia Alfa 3: Il fiume del cielo Branko postao specijalni agent Alfe. Branko je duboko upleten u priču o Mister Alfi.
[11] Asija, opasna maorka, prvi put se pojavljuje u NN 153: Il volto del lupo. Mnogi čitaoci smatraju da je Asija stvorena da zameni Legs, a da su Maori kao ugnjetavana manjina ubačeni da zamene mutante koji su skoro potpuno istrebljeni u NN 148: L'alba dell'apocalisse
[12] Hadija Hab' Ahmal, Nathanova najduža veza u serijalu, prvi put se pojavljuje u NN 66: Hadija
[13] I pored brojnih najava, Legs Weaver se NE GASI. Brojne peticije i novi pravac kojim je Vietti krenuo urodili su plodom i serijal će se nastaviti i posle broja 113. Zato je iz ovog intervjua izbačeno jedno pitanje koje se tiče odnosa u Bonelliju prema gašenju Legs.
[14] Prva priča u MM Maxiju #1: Gli uomini rettile
[15] Neka vrsta evoluiranih dinosaurusa koji su u dalekoj prošlosti nastanjivali Zemlju, a onda su se otisnuli u svemir, samo da bi pokušali da se vrate u Nathanovo vreme. Pojavljuju se u NN 91: Il segreto di Babilonia, NN 98/99: Oltre il tempo e lo spazio/Il divoratore di mondi i NN 115/116: I signori della preistoria/Viaggio nel tempo
[16] Tajna vojna služba iz Nathanovog sveta, mada veću ulogu igra u Legs
[17] Luca Enoch, kompletan autor serijala SprayLiz i Bonellijeve serije Gea, takođe je u nekoliko navrata crtao Legs Weaver

Najnovije

Vijesti

  Magazin

  Recenzije

  Aukcije

  Forum

  Najčitanije

  Vijesti

   Magazin

   Recenzije

   • Zadatak u Euroaziji
    Kod: AA LIB 15
    Ocjena: 65%
    Vrijeme: 1.11.2022. 0:44:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 1790
   • Otok prokletih
    Kod: KM LU 17b
    Ocjena: 98%
    Vrijeme: 6.11.2022. 19:24:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 5
    Broj pogleda: 1616
   • Novi život
    Kod: MN MX 8d
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 21.12.2022. 0:44:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1544
   • Moctezuma!
    Kod: TX VEC 60
    Ocjena: 68%
    Vrijeme: 10.12.2022. 13:54:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1485
   • Bijeg
    Kod: TX LU 190/191
    Ocjena: 72%
    Vrijeme: 8.11.2022. 19:47:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1392

   Aukcije

   Forum