Interview sa Darkom Perovićem

Magični Vjetar

Darko Perović je jedan od istaknutijih strip crtača sa područja bivše Jugoslavije u zadnjih 15-ak godina, koji je začudo ostao prilično nepoznat našoj široj strip publici. Tako bi vjerojatno i ostalo da Darko u međuvremenu nije intenzivirao svoje strip stvaralaštvo radom na poznatom horror-western serijalu u izdanju Sergio Bonellija, Magico Ventu. Ponukam raznim najavama na talijanskom sajtu o novom sjajnom crtaču koji je očito bio "naše gore list" uspio sam pronaći neke informacije o njemu (zahvaljujući u prvom redu Goranu Parlovu) ali moja znatiželja je bila konačno zadovoljena puno poslije. Naime, običaj mi je redovito pogledati s vremena na vrijeme tko se novi prijavio na Forum i možete zamisliti moje iznenađenje kad sam među novopridošlim članovima ugledao Darka! I tako smo ubrzo stupili u kontakt mailom i Darko je ljubazno pristao odgovoriti na moja pitanja. A o čemu smo sve pričali pročitajte sami...

Pokušao sam izbjeći ovo «klasično» prvo pitanje kopajući po Internetu i tražeći neke biografske podatke o Darku Peroviću, ali nažalost bezuspješno. Dakle, nema druge nego da nam sam kažeš nekoliko osnovnih podataka o sebi!

Živim na Novom Beogradu, 38 godina, oženjen, neosuđivan. Supruga Snežana, kćerka Sofija, peti razred.

Darko Perović - autoportret

Još jedno tipično pitanje koje se obično postavlja u ovim prilikama, kad i kako si odlučio postati strip crtač? Koje si stripove volio i čitao kao klinac, te koji su ti autori bili uzori?

Čitao sam sve što je tada izlazilo, da ne nabrajam, bilo je dosta časopisa. Stripoteka i splitski Cak su ipak bili najjači. Bernard Prince, Tangy i Laverdure, Blueberry, pa Victor de la Fuente, jedan od prvih koji me očarao. Modesty Blaise, Johhny Hazard, Rip Kirby…Strašan izbor crno-belog, sindikalnog stripa… I tako, onda se pojavio Yu strip, i sa njim činjenica da se može uzeti neki dinar crtajući. A samo crtanje, naravno, oduvek. Roditelji su me snabdevali tonama papira i flomastera, olovaka…Jedan dan u životu nisam ostao bez pribora i hartije. Ne znam kako im je sve to izgledalo u pocetku, no eto me nakon mnogo godina kako radim isto što i pre. Sedim i crtam, i još mi nije dosta.

Album "Brek", tabla iz stripa "Mali Grad u Nemačkoj" te table iz "Abajo en el frio" (Duboko i hladno)

Prvo pojavljivanje u javnosti, prvi objavljeni stip? Kakav je to osjećaj? Uopće se malo zna o tvojim radovima, bilo bi zgodno kad bi nam mogao nabrojati bar neke značajnije stripove iz tog razdoblja, mislim da se u Patku objavilo dosta toga. Kakav je danas tvoj stav o tim stripovima, sa malo veće vremenske distance?

Par tablica u Yu stripu, Vidicima, ilustracije u Studentu, sitnice. Posle vojske, “Brek” u Yu-stripu”, 44 table. Kratki stripovi, “Azra, Alaraph…”, “Satori bar”, “Mali grad u Nemačkoj”, kao pokusaj nastavka “Breka”. Taj strip od 10 tabli još uvek mnogi smatraju mojim najboljim ranim radom.

Table iz stripova “Una de las tres”(Zanimljive geografije), "La fuerza de la costumbre"(Moć navike) i "Lazos de sangre"(Krv nije voda) sa Abulijem

Ono malo informacija koje sam mogao naći na Internetu uglavnom govore o stripovima nastalim u suradnji sa poznatim španjolskim scenaristom Abulijem! Koliko ste dugo surađivali, kako je uopće došlo do te suradnje i općenito kako je bilo surađivati sa tako poznatim imenom u svijetu stripa? Očito je da je posao prerastao u prijateljstvo pošto sam čuo da ti je Abuli i vjenčani kum:-)!

Ustvari obrnuto, prvo smo postali prijatelji pa tek onda saradnici. Enrique je divan čovek, i veliki prijatelj. On je video neke moje stripove pre nego što sam otisao u Barselonu, i rekao Ganiju Jakupiju, scenaristi i agentu, da bi možda radio nešto sa mnom. Naravno čim sam sleteo u Španiju u jesen ’92, odmah sam ga pozvao i našli smo se u hotelu “Mediteraneo”, na Rambla Catalunya. Imao sam petsto maraka u džepu, i znao na spanskom da kazem “ si” i “que?” Međutim, Enrique se pokazao kao veliki prijatelj i ne jednom mi je pomogao u teskim situacijama. Družili smo se, šetali, pričali satima, i konačno poceli da radimo… U pitanju su kratki stripovi, 6,7-8 tabli, briljantne, kratke priče u njegovom stilu. Prva je bila “Una de las tres”, a potom ostale. Među njima je i jedna koju mnogi pa i on sam, smatraju njegovim najboljim kratkim stripom “En pos del cono desbocado”tj. bukvalno " U poteri/jurnjavi za razularenom pichkom" :-) Mislim da je baš u Tronu izasao. Blesav naslov, ali skoro svi Enriqueovi stripovi, pogotovo kratki, imaju takve. Po toj priči, dvojica režisera, jedan iz Slovenije i drugi iz Beograda su napravili ne znajući jedan za drugoga kratkometražne igrane filmove. Lično mi se slovenački više svideo. I tako, kad je doslo vreme da se mlad oženim :-) zamolio sam ga da mi bude kum ( best man), i pristao je. Zezajuci se sve vreme, usput,kako je najbolje od svega što je sada “best man”. Njegova supruga Tereza je bila kuma. Jos uvek smo u kontaktu, i još uvek pomalo radimo, koliko stignem. Posao na Magico Ventu je vrlo naporan i ne ostavlja mnogo vremena, plus druge obaveze, porodica…

Table iz stripova "Chaco", "En pos del cono desbocado" i "Desperado" sa Abulijem

Čini mi se da su se negdje u to vrijeme desili i prvi kontakti sa Bonellijem? Možeš li nam reći malo više o tome? Da li je Goran Parlov imao svoje prste u tome?:-)

Ustvari koju godinu kasnije. U jesen ’97, kada sam se već odavno vratio u Beograd. Ako se dobro secam, Ramella je video neke moje stripove objavljene u Italiji i preporucio me Renatu Queirolu. Onda me je on pronašao uz Goranovu pomoć, koji poznaje moje rođake iz Pule, i tako… dobio je telefon, i pozvali su me. Otputovao sam za Milano i tamo upoznao, po redu pojavljivanja: Snježanu, Goranovu devojku, a sada suprugu, Manfredija, Renata Queirola, Gorana, i naravno Sergia Bonellia. U Beograd sam se vratio potpuno začaran. Pazi, nisam ja od juče, znam sve španske izdavače koji nesto znače, objavljivao sam u Italiji, kod Eura editoriale, itd, ali Bonelli je fakat nešto drugo. Mnogo su jaki. :-)

Tvoji počeci tamo ipak nisu bili najlakši jer prema nekim podacima ispada da si svoju prvu epizodu crtao preko 3 godine? Negdje sam pročitao da je razlog bio tvoj angažman oko animacije i crtanog filma, da li je to istina? Ako da, o čemu se točno radilo i kako to da si se sa animacije ipak vratio na strip i na Magico Venta?

U stvari prvu epizodu nisam ni nacrtao! :-( U pitanju je bila “L’uomo senza volto”, sveska broj 24, koju je na kraju maestralno odradio Frisenda, Bog ga blagoslovio. Mučio sam se dugo sa tom pričom i jedva, posle skoro dve godine uspeo da nakupim oko 40 strana. Ne znam, jednostavno nije išlo. Ili, bolje reći u tom trenutku nisam bio čovek za to. Radeći godinama na crtanom filmu, postepeno sam degradirao kao crtač, i ušao u potpuno drugi fazon. Srećom još sam bio dovoljno dobar da primetim koliko ne valjam, i počeo sam polako da deljem svoj crtež, čini mi se, od nule. Naravno, okruženje u kojem sam živeo i radio nije pogodovalo boljitku. Imao sam veliku želju, to je bio veliki izazov za mene, ali sam se sve više zapetljavao. U redakciji su bili sve nervozniji, normalno…Zvali su me da radim, a ne da učim da crtam, pa sam počeo da im šaljem neke prilično ogavne table, ali je sve još uvek išlo užasno sporo. Nisam nameravao da se predam, međutim, počele su pretnje NATO bombardovanjem, pa sam pozvao Manfredija i rekao mu da je sad svašta moguće, te da ako im je frka možda bolje da angažuju drugog crtača. Posle par dana on me pozvao i rekao da je Queirolo presekao i da obustavim rad na toj prici. Onda je bilo sta je bilo. Otišao sam u rat, vratio se, i počeo da organizujem život ispočetka. U Januaru 2000. su u SBE odlucili da mi daju još jednu šansu. Ne znam da li je i tog puta Goran umešao prste, ali anyway, poneo se u svakoj situaciji pre i posle kao pravi kolega i prijatelj, na čemu sam mu iskreno zahvalan. I tako, poslali su mi scenario za “I lupi blu”!

Kadar iz "I lupi blu"

Ipak, tvoja prva epizoda Magico Venta, broj 64 «I lupi blu» (Plavi vukovi), se pokazala prilično uspješnom, doživjevši aplauze i odobravanje kako kritike tako i publike. Ostat će zapamćena nevjerojatno entuzijastična i afirmativna recenzija koju si dobio na ubc-u za tu epizodu (koja u principu dolazi od samog Queirola, supervizora serijala) ! Mora da je to bio jak poticaj da nastaviš dalje s radom na Magico Ventu? Kako si ti bio zadovoljan s njom s obzirom da je nastala u tako dugom vremenskom periodu? Primjetno je da npr. lice glavnog junaka dosta varira, od nesigurne verzije na prvim stranicama prema sve ujednačenijoj i sigurnijoj verziji na kraju, iako u pomalo osobnoj interpretaciji sa po mom mišljenju problematičnim prenaglašenim jagodicama na licu.

Posle fijaska u prvom pokušaju, sve što sam želeo je da mi daju još jednu šansu, ne bih li bar malo oprao obraz. Bilo mi je užasno krivo, zbog svega što se dogodilo. Očekivali su mnogo od mene, a dobili, bukvalno ništa. Posebno Renato Queirolo, gvozdeni narednik. Smatraju ga teškim i napornim za saradnju, međutim, prema meni je bio stvarno ultra strpljiv i korektan. Mučio sam se dugo i sa tom epizodom, (pokidavši mu usput još koji zivac), ali sam je na kraju izgurao. Drago mi je da je tako dobro primljena… Ako je Queirolo zadovoljan, i ja sam sretan čovek. U principu nikoga ne zanima koliko si nešto radio, mesec dana ili sedam godina, bitan je krajnji rezultat. A ja inače nisam nikad zadovoljan, stalno nesto brljam, lepim, prekrajam. Čak i kada table odu za Milano, ja crtkam po kopijama, kad vidim nešto što nisam pre. Neka vrsta neuroze, valjda…

Nakon prve, ovaj put vrlo brzo, nakon samo pola godine, dolazi i druga epizoda, broj 71 «L'ultima corsa» (Posljednja trka), ovaj put malo drugačije, krimi tematike. Za razliku od prve epizode, ova mi djeluje već prilično ujednačeno. Da li je to rezultat «uvježbanosti» ruke nakon završenog prvog broja ili jednostavno plod neprekidnog rada na epizodi u kraćem vremenskom razdoblju?

Pa da, cim se uradi brže onda deluje svezije. Čak iako sam negde malo zbrzao, opet je bolje od dve godine po epizodi…Mada nisam uopšte zadovoljan kako izgleda. Na domaku sam prave forme tek nakon albuma koji sam upravo završio. Ko nije čitao neka zna da je “L’ultima corsa” dramaturski savršeno napisan scenario, bez greške. Meni nešto nije legao, mnogo dijaloga, veliki baloni, statične scene. Ali pošto je zezanju došao kraj, napregao sam se i uradio ga u koliko-toliko prihvatljivom roku. Par meseci zakašnjenja, šta je to spram večnosti? :-)

Kadar iz "L'ultima corsa"

Pretpostavljam da trenutno crtaš i svoju treću epizodu, možeš li nam reći nekoliko riječi o njoj?

Završio sam je pre par dana. Dobra je. Prava revolveraška epizoda, bez Indijanaca i njihovih problema. Kurve, pucnjava, plaćene ubice i grad u plamenu. Razbijenog stakla do kolena. Ne može da bude loše, zar ne? Naravno, odmah je i crtež bolji, pa su i Queirolove reakcije vrlo pozitivne.

Proučavajući malo tvoj crtež, uočljivo je da se on jako dobro stilski uklapa među ostale crtače u serijalu, po meni npr. dosta liči onome što rade Ramella i Barbati, ali naravno, uz ipak neizbježni osobni trag koji se jasno vidi, pogotovo u načinu na koji crtaš lica svojih likova. Da li si upoznat sa radom ostalih kolega crtača u MV staffu (da nabrojimo samo neke poput Milazza, Frisende, Parlova, Ortiza koji je nažalost prešao na Texa, Sicomora, te već spomenutih Barbatija i Ramelle) i što misliš o njima, koji su tvoji favoriti? Da li si upoznao nekog od njih?

Samo sam Frisendu sreo na kratko, i Gorana naravno. Ali svi mi se mnogo sviđaju. Najviše Milazzo, Frisenda i Parlov, mada su i ovi ostali baš opaki igrači. Nek se niko ne uvredi, ali mislim da MV ima od svih SBE serijala najjači staff.

Koje je tvoje mišljenje o samom junaku i njegovom svijetu? Da li si pročitao prijašnje epizode (s obzirom na jezičnu barijeru) i što je po tebi razlog uspjeha ovog serijala i koliko taj uspjeh može potrajati? Pošto je sav teret na leđima jednog pisca, Gianfranca Manfredija, čini mi se nevjerojatno kako on uspijeva održati tako visoki nivo kvalitete. Čini mi se također neizbježnom usporedba Magico Venta sa Ken Parkerom, po meni se radi o dosta sličnim serijalima (tematika, autori, continuity…) i junacima («politički nekorektni» likovi dobro izbalansiranih karaktera preko kojih imamo uvid u jedno drugačije lice «Divljeg zapada»).

Trudim se da budem u toku sa serijalom. Nemam svega par brojeva, tako da sam skoro sve pročitao. Španski sam učio iz “Akire” , italijanski iz MV-a. :-) Razlog uspeha… Don Quijoteovska kombinacija je ponovo upalila, junak i njegov pratilac,oba na konjima. Ned je mudar kao svaki shaman, brz na pištolju, ima tajnovitu i burnu mladost ( koju će Manfredi verovatno tek da eksploatiše), pati od amnezije, nosi se jednako dobro sa zlim duhovima i ljudima od krvi i mesa. Poe je obrazovan, hrabar, brzo razmišlja i ostavio je alkohol. Ned je zgodan baja, ali maleni Poe odvaja više riba. Mnogo je realniji lik od Neda. Eto, skoro svi modeli za identifikaciju sa junacima su prisutni. Kako može da ne uspe? Naravno, činjenica da je Manfredi napisao skoro sve epizode ide u korist kvaliteta. Nema rasplinjavanja.

Kakav je tvoj stav o Bonelliju i da li se rad za njih razlikuje od rada za druge izdavače, bilo po pitanju rokova, korekcija na crtežima i redakcijskih intervencija do odnosa crtač – scenarist, tehnike pisanja scenarija i slično?

Da počnem od poslednjeg. Manfredi sve lepo postavi u tekstu, tako da ako ga pratiš možeš da uradiš sasvim dobar posao. No, kako uvek volim da kombinujem i nalazim bolja rešenja u “režiji”, trudim se da pojačam kompletan utisak. Ponekad preterujem, a ponekad posle mnogo muka zaključim da je bolje nacrtati kako je napisano. Što se tiče korekcija, već sam rekao, ne može Queirolo da mi zada više korekcija nego što ja mogu sam sebi. Originali su mi blago odvratni, puni prelepljenih kadrova, ekoline, tragova korekcija ziletom…Uvek me je malo sramota kad ih šaljem u redakciju. Dosad su se pimedbe odnosile 99% na facu Magico Venta, i na završnu obradu. Stara boljka, crtež mi često deluje nezavršen, kao da isčezava…Zapravo svaki put kada me pritisne rok.

Table iz stripa “Piel du lion" (Lavlja koža)

Koji su tvoji planovi za budućnost? Da li ćeš i dalje nastaviti suradnju sa Bonellijem crtajući Magico Venta ili imaš neke druge projetke i suradnje na umu? S kojim bi autorima želio raditi i koje bi likove volio crtati?

Na Magico Ventu ili nekom drugom serijalu, nadam se. Iako naporno, udobno je raditi za Bonellija. I radicu za njih dok je njima to OK. Uz to pokušavam da završim album kratkih prica sa Abulijem, par svojih stripova, koji mi već dugo stoje u fioci…… ali nije lako, dani su mi mnogo kratki.

Koje stripove trenutno čitaš i koje bi autore i naslove preporučio našim čitateljima?

Retko čitam stripove, pa bi strip fanovi pre mogli meni da preporuče nešto što je sada aktuelno… Fanovi da vas čujem! No, volim Marinija, Rossija, sve od Abulija, naravno, Totha, Das Pastorasa, Mezieresa, Robinsa, Herimena, Otoma, Milazza, Schultheissa, Corbena, Alexisa, Shirowa,…ma mnogo njih. Besmisleno je da nabrajam. Mnogo je dobrih stripova. Naravno i eks Yu prostor ima konje za trku, još kako. Parlov, Lavrič, Žeželj, Pahek, Janjetov, Gajić… autori su koji mogu svakome da izađu “na crtu”.

Table iz stripa “Dia de rebajas" (Dan za rasprodaje)

Osim crtanja, čim se još bavi Darko Perović? Pratiš li sport, muziku, film, igrice na PC-u i Playstationu?

Ponekad odvalim malo NHL na PC-u. Gledam Partizan u Ligi Šampiona. Idem sa Sofijom u bioskop, sve što gledam je njen izbor. Blejim po internetu. Vežbam Kendo. (Preporučujem ga svakome ko se bavi “sedećim” poslom, stripom, kompjuterima…)

Na kraju, uz zahvalu za vrijeme koje si odvojio da odgovoriš na naša pitanja, zanima nas kako si uopće došao do www.stripovi.com i što misliš o sajtu i Forumu!?

Naišao sam slučajno, surfujući po netu. Svideo mi se pa sam se zato i privalio na forum, mada ne stižem da se više ukljucim u rasprave. Ali često voajerišem. Sajt je vrlo, vrlo dobar, a forum je potpuno blesav. Imam utisak da zarazi svakog ko se više od dvaput nakači. Mnogo mi se sviđa. U principu, kad god sam na internetu, svratim da vidim sta je novo. Napred stripovi.com!

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

 • Zagor ZS br.21
  Vrijeme: 26.09.2021 22:25:13
  Prodavač: bicko
  Cijena: 380 kn
  Broj ponuda: 69
  Broj pogleda: 409
 • Zagor ZS br.83
  Vrijeme: 26.09.2021 22:08:54
  Prodavač: bicko
  Cijena: 433 kn
  Broj ponuda: 11
  Broj pogleda: 398
 • ZS-90
  Vrijeme: 27.09.2021 20:09:44
  Prodavač: marac777
  Cijena: 345 kn
  Broj ponuda: 50
  Broj pogleda: 383
 • Zagor LMS br.116
  Vrijeme: 26.09.2021 19:32:00
  Prodavač: bicko
  Cijena: 257,75 kn
  Broj ponuda: 12
  Broj pogleda: 293
 • Zagor ZS br.39
  Vrijeme: 26.09.2021 22:12:52
  Prodavač: bicko
  Cijena: 373 kn
  Broj ponuda: 10
  Broj pogleda: 285

Forum