KNJIGE O STRIPU: HY BENDER –

Legs Weaver

Nije lako raditi u DC-iju. Moore vas stalno čačka sa ABC-ijem; platili ste Franku Milleru pola miliona dolara za strip koji su ispljuvali i onih pet fanova Batmana koji su tvrdili da film Batman i Robin "nije bio baš toliko loš"; još uvek niste baš u potpunosti shvatili šta je to Hyperspace... i imate jedan od najnagrađivanijih, najpopularnijih strip serijala svih vremena, Sandmana, a ne možete ništa da radite sa njim. O, naravno, tu je The Dreaming, odnosno Sandman presents, i verovatno je da ćete izvući živu glavu ako pustite Billa Willinghama da napiše još nešto kao što je Merv Pumpkinhead, Agent of D.R.E.A.M., ali to nije ono što donosi pare, jer naslov "Sandman" sam po sebi nije dovoljan. Potreban je još jedan sastojak, još jedna reč na naslovnoj strani. Ta reč je "Gaiman".

Naime, nakon završetka Sandmana, Gaiman je prilično decidirano rekao da više neće imati ništa sa tom franšizom, i da je DC-iju bolje da ništa ne pokušava ako ne želi da se provede kao sa Alanom Mooreom (Gaiman je inače par puta pogazio svoju reč, od kojih je najočitiji primer nedavna "Endless night" fan fictio..., pardon, grafička novela). Ali to nije dovoljno, tržište prosto želi da da svoje pare na nešto što na sebi ima i "Gaiman" i "Sandman".

I otud - The Sandman Companion, zbirka intervjua sa Neilom Gaimanom u kojima se detaljno priča o Sandmanu, plus prepričana radnja svih knjiga tog serijala, od rok novinara Hy Bendera. Ideja sama po sebi nije loša. Postoje nedorečene stvari u Sandmanu, mada ih je takve Gaiman pravio sa namerom, normalnom. Ali ima stvari koje bismo želeli da znamo, zar ne? Da nađemo poneku potvrdu za svoje teorije od dodatnim značenjima priče. DA saznamo koji je to epski sukob prethodio samom početku serijala. DA vidimo kako je prva Despair izgledala, ko ju je ubio, i zašto. I naravno, da dobijemo još neku naznaku ko i šta su Furije, ondnosno Hecatae, odnosno Milosrdnice.

Imalo je o čemu da se piše, imalo je šta da se analizira, imao je Gaiman šta da doda. Šteta što ništa od toga nije u Sandman Companionu.

Jer, Companion nije o Sandmanu. Companion je o tome koliko se Hy Bender divi Gaimanu, i koliko i mi treba da mu se divimo, razgolitimo se pred njim i ponudimo mu makar svoju analnu nevinost, ako ne i život prvorođenog sina ili devičansku krv jedine ćerke. A ako ne posedujemo ništa od navedenog, poslužiće i petnaest dolara koliko ova knjiga košta.

Knjiga od dobrih 275 strana podeljena je u tri dela: Overview, The Sandman Collections i Backstory, plus apendix. Prvi deo, Overview, daje bazične informacije o serijalu i o Gaimanu, plus Gaimanova sećanja o nastanku serijala. Zatim, u The Sandman Collections imamo svaku knjigu serijala detaljno prepričanu, onda ponovo prepričanu i povezanu sa celinom (taj deo se zove Some Things Woth Noticing – iako je nejasno zašto nam je potreban Bender da nam skreće pažnju na njih, kada može da ih vidi svako ko je dva puta pročitao serijal i ima više od dva grama mozga), i na kraju opširne intervjue sa Gaimanom u vezi pojedinačnih epizoda iz te knjige. U poslednjem delu, Backstory, Bender i Gaiman nam pričaju o tome kako su nastali pojedini likovi, tj. odakle je Gaiman maznuo ideje za njih. Kroz sve to su ubačene ilustracije brojnih crtača Sandmana, antrfilei sa njihovim mini intervjuima, i mini intervjuima poznatih ličnosti koje su fascinirane Sandmanom i Gaimanom, tipa Harlan Ellison, Tori Amos i Peter Straub. U sredini knjige imamo kolor dodatak sa nekoliko trading karata Beskonačnih, slikama statua Morfeja (koje možete naručiti od DC-ija, naravno) i još nekim manje ili više zanimljivim zanimljivostima. Ne deluje loše kako koncept. Ali...

Problem je što nam u prepričavanjima knjiga Bender ne kaže ništa što već nismo znali, ništa što eventualno sa još dva čitanja Sandmana nismo mogli sami da primetimo. On nam ne nudi neko svoje tumačenje stripa, čak beži od toga kao đavo od krsta. Bender navodi činjenice, i to one očiglednije. Ne hvata sve reference, praktično ne spominje antičku dimenziju Beskonačnih (davno je to bilo!), nije ni dotakao muški i ženski princip pripovedanja i priča... ali koristi svaki trenutak da pohvali Gaimana, iako očigledno ne razume njegovo delo.

Ni intervjui nisu puno bolji. Naprotiv, tu uvlakački Benderov pristup dolazi još više do izražaja, i čitalac se prosto zapita da li je to on, u nekom trenutku, ejakulirao od sreće što priča sa svojim idolom. Što se Gaimana tiče, stiče se utisak da je bio blago zabavljen ovim likom koji mu se toliko besramno divi i treba da objasni njegovo (jedino) remek delo, a ne uspeva da mu postavi niti jedno jedino relevantno pitanje u vezi njega. Pa ako još neko hoće i da mu da pare za to što odgovara na stupidna pitanja, do jaja.

Na primer:

 • Bender o A Dream of a Thousand Cats: "Oh, I'd go a lot further; it ranks among the best issues of the series."
 • Bender o dedi i unuki u The Hunt: "The interplay between him and his granddaughter was lots of fun."
 • Bender o sceni vožnje vozom u The Kindly Ones: "Which remonds me: in the midst of the gourgeous "horse-drawn carriage to train" sequence, you placed a memorable poem."
 • Bender o mudracu iz Exiles: "In addition to the beauty of the language, you've got some pretty hearbreaking scenes between the Sage and his dead son."
 • I tako dalje. Najčešća pitanja tipa "A odakle Vam ideja za to?" i "Koji lik/epizoda/dijalog/ kapcija/panel Vam je bio najzabavniji za pisanje?" da i ne spominjemo.

  Nije da nećete saznati ništa novo – ima tu relativno interesantnih podataka o nastanku Sandmana, o tome da je eto, Destiny u stvari kreirao Marv Wolfman, ali ga nije nizašta upotrebio, da je Morfejev bledi ten u stvari nastao kao greška u kolorisanju. Uzbudljivo i vredno petnaest teško stečenih dolara, bez sumnje.

  The Sandman companion nije za obične čitaoce Sandmana, jer njihov stomak ga neće izdržati. Nije čak ni za zagrižene fanove tog stripa, jer oni već znaju sve što će tamo pročitati, sa interneta ili na neki drugi način. Možda je, eventualno, za manične Gaimonove fanove koji moraju da poseduju svaku reč koju je njihov bog izrekao, a neko zapisao. Ali ta sorta ionako ne čita ovo, već u žbunju ispred Gaimanove kuće pokušava da ga vidi uživo i možda ga dodirne dok izbacuje đubre. Njima nema pomoći, oni su već kupili Companion i oduševili se što neko želi da ga Gaiman poseduje isto koliko i oni.

  A mi, iole normalni stripofili? Mi treba da zaobilazimo ovo izdanje u širokom luku. Sandman zaslužuje duboku analizu, u to nema sumnje. The Sandman Companion ne daje ništa što je iole približno tome. Nije lako onima u DC-iju...

  Najnovije

  Vijesti

  Magazin

  Recenzije

  • Uz rijeku
   Kod: ZG MX 40
   Ocjena: 62%
   Vrijeme: 15.6.2021. 1:33:00
   Autor: igor 12
   Broj komentara: 6
   Broj pogleda: 987
  • Kraljica tame
   Kod: KT VG 84/85
   Ocjena: 79%
   Vrijeme: 12.6.2021. 0:10:00
   Autor: Spock
   Broj komentara: 3
   Broj pogleda: 942
  • Dreamtravel
   Kod: MM SUPB 4c
   Ocjena: 68%
   Vrijeme: 9.6.2021. 7:29:00
   Autor: prozirna senka
   Broj komentara: 0
   Broj pogleda: 716
  • Očeva sablja
   Kod: KM ZS 236
   Ocjena: 85%
   Vrijeme: 7.6.2021. 1:45:00
   Autor: Hercule Poirot
   Broj komentara: 7
   Broj pogleda: 1252
  • Grbavac
   Kod: AF SA 158/159
   Ocjena: 52%
   Vrijeme: 3.6.2021. 3:19:00
   Autor: Kila Banana
   Broj komentara: 2
   Broj pogleda: 646

  Aukcije

  Forum

  Najčitanije

  Vijesti

  Magazin

  Recenzije

  • Ku Klux Klan
   Kod: KT LMS 508/509
   Ocjena: 67%
   Vrijeme: 15.4.2021. 22:08:00
   Autor: Hercule Poirot
   Broj komentara: 11
   Broj pogleda: 2046
  • Krik vile smrti
   Kod: ZG LU 301/302
   Ocjena: 77%
   Vrijeme: 17.4.2021. 23:18:00
   Autor: igor 12
   Broj komentara: 15
   Broj pogleda: 2031
  • Kad grad umire
   Kod: NN LIB 65c/66
   Ocjena: 94%
   Vrijeme: 7.5.2021. 16:48:00
   Autor: Jerry Krause
   Broj komentara: 3
   Broj pogleda: 1922
  • Osveta
   Kod: NN LIB 67a, b
   Ocjena: 96%
   Vrijeme: 9.5.2021. 18:55:00
   Autor: Jerry Krause
   Broj komentara: 2
   Broj pogleda: 1903
  • Četiri saučesnika
   Kod: KM ZS 154
   Ocjena: 88%
   Vrijeme: 1.4.2021. 22:36:00
   Autor: Hercule Poirot
   Broj komentara: 5
   Broj pogleda: 1630

  Aukcije

  Forum