Komični kragujevački dani 2016.

Thor

Stripofilski putopis u malom... Kako je zagrebačka četvorka stripova.com pohodila susjedski kragujevački strip festival. Ovo je njihova priča.

Što drugo reći nego - za jednog stripofila, strip festivali prava su meka za stjecanje i obnavljanje stripovskih prijateljstava i širenje strip kulture i entuzijazma. Potegnuti kojih 500-tinjak kilometara nama entuzijastima i zaljubljenicima potonjeg očito nije problem, probijati se kroz vrućinu asfalta, vrevu gradova i prometne zamke ljubaznih policajaca. Auto kao prijevozno sredstvo isplati se tek kad ga se uporabi ekipno, da se podijele troškovi puta i prometne kazne, a i da se pretrpe i prekrate razgovorom (o stripu, sportu i ženama) zamorni kilometri autoceste i čekanja u redu na granici. Odredište - Kragujevac ComicCon 2016., gradić u središtu srpske Šumadije. Stigosmo, doživjesmo i vratismo se natrag, rekao bi Cezar u nama.

Već je tradicionalno na ovim prostorima na festival dovesti nekoga iz staffa talijanskog Bonellija, tako da ni ove godine nije bilo izuzetaka. Ove godine najavljeno je čak 5 izvanrednih stranih (Bonelli) gostiju, no zlosretna sudba i crni oblaci nesreće nadvili se ove godine nad strane goste. Pa je tako došla samo jedna petina, takoreći bolja petina gostiju – Paola Barbato, svima omiljena scenaristica na Dylanu Dogu! Sjećate se? – "San razuma", "Sjeme ludila", "Xabaras", "Nekropolis" i mnogih drugih uspješnica. To je bila prilika da se također prigodno proslavi i 30 godina Dylana Doga, a tko bi to mogao bolje odraditi nego žena koji se već godinama hrva s njegovim strahovima i boljkama. Ali to nije sve od gostiju, tu su Zoran Đukanović, Igor Kordej, Pavle Zelić, Zoran Stefanović i drugi važni, manje važni i nevažni iz stripofilskog miljea. Naravno da sam propustio u tekstu mnogo toga što se desilo na festivalu, ovo će biti samo moj subjektivni doživljaj. Ajmo to sada malo vidjeti dan za danom…

Od Zagreba do Kragujevca

PETAK! Iliti dan dolaska i pasjih vrućina

Mjesto radnje: Kragujevac centar, Đački trg, šator u bijelom nasred trga prepun stripovskog puka. Uz nemalo logističko-tehničkih problema program počinje više-manje na vrijeme, pa dan otvaraju gosti iz Hrvatske laganom pričicom o stripovskoj situaciji u domovini. Slijedi i izdavač Komiko koji predstavlja svoja nova izdanja, primjerice „Skim“ autorica Mariko i Džilijan Tamaki, te „ Didije Komes Omnibus II“. Berza stripa bila je u punom zamahu, rulja se počela stvarati te su stvoreni svi uvjeti za dobrodošlicu i svečano otvaranje konferencije – organizator Nebojša Vezović i svečani gost iz Holandije Zoran Đukanović uz nekoliko su riječi predstavili festival i važnost festivala za stripovski milje generalno!

Na red su uskoro još došli i Marko Somborac i specijalni gost iz Holandije - Čovek koji piše predgovore, dame i gospodo - Zoran Đukanović! A za sam kraj umjesto pojave lične i personalne Klaudija Kjaverotija i Lole Airaghi mogli smo saznati sve o serijalu Morgan Lost koji u Srbiji objavljuje Forma B, izdavača i urednika Ilije Mirovića i Predraga Ročenovića. Mnoštvo je priča kolalo festivalom, zašto se pobogu nije pojavio obećani Kjaveroti; čovjek koji je uobličio najveće strahove u desecima horror epizoda Dylana Doga, Brendona i Morgana Losta, a boji se letenja avionom! Što je dokaz koliko su umjetnici/autori zasebna sorta i koliko je terapijsko pisanje o svojim demonima… (Očito baš i nije). No o odsutnima samo najbolje. Baš smo se na povratku kući pitali kako bi to izgledalo da se voziš 7 sati s Kjaverotijem u autu, bi li poželjeli još nakon toga, ili bi od straha pobjegli negdje putem ostavljajući ga samog s autom na autoputu u stranoj zemlji? Možda bi to bio dobar predložak za neki scenarij Dylana Doga! ;)

Za sve one prisutne na festivalu kojima tijekom dana nije bilo dosta uzbuđenja mogli su u kasnonoćnim satima bez pritiska pohoditi kragujevački ogranak beogradskog Beer festa, uz Orthodox Celts i YU-muziku. I našem društvu. Moram priznati da nam se ove godine baš poklopilo!

Predgovor festivalu

Nebojša zadovoljno trlja ruke...

Komiko!

Veseli četvrtak i Dušan Mladenović

Pozorna publika

Berza stripa

Zoran Đukanović!

Ekipa Forma B, Morgan Lost!

Afterparty beer Fest

SUBOTA! Iliti dan nakon burnog petka

Nakon popodnevnog doručka, domaće kafe i litre vode protiv dehidracije, moglo se konačno krenuti na samo poprište dane manifestacije. Bio je to odličan dan koji je prošao uz najmanje tehničkih problema i zastoja, struja i mikrofoni dostupni su bili odmah na početku i program je neometano mogao započeti. Skupila se primjetna gomila ljudi i tada veliki šator konačno je postao premalen za sve one koji su htjeli prisustvovati tribinama. Mogli ste čuti što ima novoga o hercegnovskom festivalu za one koji razmišljaju potegnuti još istočnije. Glavni urednik Veselog Četvrtka Dušan Mladenović predstavio je nove serijale i stripove kojima se bave i kojima će se baviti u tjednima koji dolaze. To je naravno nova edicija „Veliki Tex“, a prvi koji će razbiti led bit će nenadmašni Tex velikog Magnuse „Dolina terora“. Pričalo se i o kolornom „Dragonero Zagor – Pustolovina u Darkvudu“ izdanju, uspješnosti Ambrosinijevog „Napoleona“, te „Planeti mrtvih“. Vazda nasmijan i raspričani glavni urednik rado je odgovarao na sva pitanja znatiželjnika, a materijala za priču bome nije nedostajalo. Nakon tri produžetaka potonje tribine, moglo se konačno i krenuti dalje… ;)

Scenarist Pavle Zelić i izdavač Igor Marković (System Comics) pričali su o serijalu „Družina Dardaneli“ povodom izlaska drugog albuma „Zločin na Svetskoj izložbi“, o povijesti serijala kao i o njegovoj uspješnosti i dobroj prođi na tržištu. Prvi broj doživio je i drugo tvrdoukoričeno izdanje. Oba stripa mogla su se nabaviti na licu mjestu, a autor je bio i više nego voljan napraviti posvetu! Za sve obožavatelje Igora Kordeja ovo je bila prava prilika da se još bolje upoznaju s njim. Za intimnije druženje bilo je potrebno otići prije ili kasnije na terasu Caffea Costa te poželjeti crtež. Uz njega je bila i njegova bolja polovica koja je također crtala. Tu je bio i mali bebač Kordej. Prava obiteljska idila.

Paola Barbato je potpisivala svoje radove te u međuvremenu pregledavala portfolije raznijeh wannabe bonellijaca. A najveće iznenađenje festivala je bila crtačko nadahnuće Paoline male kćerkice. Nadarenost za sve stripovsko očito je u barem još jednom članu obitelji Barbato. Koncepcija crtanja i potpisivanja je više ko prvi njegova djevojka, pa je za to trebalo stajati u redu. Što sam malkice prevazišao s vremenom, tako da odoh ja na druženje sa stripašima i rakijom koju je naš nesebični kolega forumaš Anto obezbjedio.

Vrhunac večeri je dakako bila tzv. Rođendanska tribina - 30. rođendan Dylana Doga! Pod šatorom skupila se horda znatiželjnika, nastupali su - Paola Barbato, glavni urednik edicije DD za Srbiju Dušan Mladenović i moderator Pavle Zelić (uz malu pomoć vjernog prevoditelja). Kako je Dylan Dog bio zvijezda tribine, pričalo se samo o njemu. Zašto ga vole čitati žene, zašto se Dylan zaljubi u svaku koju sretne, bi li Barbato htjela postati urednica i koliko se slaže se time što je Recchioni urednik, čime je ona doprinijela Dylanu pišući svoje priče, njezin odnos s Picattom, i mnoge druge stvari koje nijesam zapamtio. No rado ću pogledati video-clip kad ga Komikonci postave online! Uglavnom, Barbato je bila politički korektna, no tko zna kakve sve igre odvijaju ispod stolova, iza zastora. Jer i scenaristi/crtači su ljudi, podložni svim onim strastima i manama kao i mi obični ljudi. Za neke sočne detalje koji nisu za publiku morat ću osobno priupitati Duleta… Kad popusti, hehe…

Melankolična Besna Kobila i zabrinuti Komiko

Melankolična Besna Kobila i zabrinuti Komiko

Pavle Zelić i Igor Marković

Tribina 30 godina Dylana Doga

Tribina je bila i više nego posjećena

Punisher i dama

Trenuci opuštanja...

Trenuci opuštanja i ljute rakije...

NEDJELJA! Iliti dan za čilanje!

Noć je bila duga, a dan je bio vruć. Treći dan festivala. Nedjelja. Doručak u podne u bašti restorana Lovac. Očito su sve prijespomenute vremenske neprilike osjetili i drugi tako da je atmosfera u šatoru bila sva usporena, a i osjetilo se odsustvo prolaznika i znatiželjnika. Pitalo smo se kako će posljednji festivalski dan proći budući da program kreće tek u kasno-popodnevnim satima kad se većina rulje razbježi svojim kućama. A uostalom delegacija iz Hrvatske također je morala krenuti na kući na dalek put na vrijeme.

Rezultati konkursa za najbolju ilustraciju i proglašenje pobjednika odradilo se na vrijeme. Sjetimo se, bila su tri natječaja, za najbolju ilustraciju Dylana Doga, Morgana Losta i treća kategorija kratki strip Kragujevački pobednik 2016. (za plaketu Banka Plavšića). Postavio sam link u prošloj rečenici za cijeli portfolio radova, pa bacite pogled!

Mogu samo navesti što sam sve propustio, a s druge strane nadam se da je Komikon snimao sve ove tribine kao što je to bio slučaj prijašnja dva dana. Zoran Stefanović o Stripu o savjetodavnom radu s djecom kao i spaljivanju knjiga i cenzuri. Sabahudin Muranović predstavljao je svoj strip, kao i izdavač Besna Kobila, a za kraj tu je bila i tribina o neminovnom liku i djelu Galliena Ferrija, i o izdanjima izdavača Darkwood, o hororu i fantastici u američkom stripu.

Drago mi je što je strip još jednom bio glavna tema festivala. On nas tako nježno dodiruje, veže i spaja, nadražuje naše stripokusne pupoljke. Festivali su najbrži način kako nadahnuti strip entuzijasta da se ponovno primi stripa, da ga inspirira ili spoji stripofile raznih zemalja. Tribine o stripu, crtanja, stripska druženja s autorima i forumašima, šopingiranje stripova, rješavanje tekućih pitanja ili debata o utjecaju Burattinija i Bosellija na Zagorovu renesansu u devedesetima; sve se to radi na festivalima i bude vam dobro. Možda ComicCon nije tako velik ili razvikan kao neki hrvatski festivali, no moram priznati da mi je drag upravo zbog nekog osobnijeg pristupa i opuštenije atmosfere. O sitnim boljkama nećemo, jer generalno je bilo zaista – za pet! Ako nas put opet nanese, vidimo se sljedeće godine!


ComicCon - to smo mi!

Ekstatični sir Igor Kordej

Ekstatični sir Igor Kordej

Everything is ok...

Sve je pod kontrolom!

Dream team

Ne-gost festivala - Claudio Chiaverotti

Traži se - živ ili mrtav

P. S. Tekst podliježe sarkazmu, eventualnim izmjenama i muljanju od strane dotičnog tekstopisca. U ljubavi, ratu i reportažama sa strip festivala sve je dozvoljeno!
P. P. S. Slike su iz osobnog repertoara osim onih koje su sa dozvolom preuzete sa stranice ComicCona. Fala im!

Anketa

Što vam je najinteresantnije na stripovi.com?

Rezultati

Arhiva

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Dadilja
  Kod: DD SD 38
  Ocjena: 42%
  Vrijeme: 19.6.2019. 0:56:00
  Autor: Sarghan
  Broj komentara: 3
  Broj pogleda: 334
 • Obračun u Crnoj Dolini
  Kod: KT LMS 186/187
  Ocjena: 74%
  Vrijeme: 18.6.2019. 22:55:00
  Autor: Spock
  Broj komentara: 0
  Broj pogleda: 280
 • Vijetnam
  Kod: MNR 1
  Ocjena: 79%
  Vrijeme: 16.6.2019. 22:11:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 10
  Broj pogleda: 968
 • Martian Manhunter - American Secrets
  Kod: MARMAN DC 1/3
  Ocjena: 83%
  Vrijeme: 15.6.2019. 14:58:00
  Autor: Paka01
  Broj komentara: 0
  Broj pogleda: 272
 • Faces
  Kod: BT DC 6
  Ocjena: 48%
  Vrijeme: 14.6.2019. 23:49:00
  Autor: Paka01
  Broj komentara: 0
  Broj pogleda: 336

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Ledene zemlje
  Kod: ZG MX 33
  Ocjena: 73%
  Vrijeme: 3.5.2019. 1:04:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 12
  Broj pogleda: 1817
 • Killer Jim
  Kod: KT LU 14/15
  Ocjena: 72%
  Vrijeme: 23.3.2019. 1:10:00
  Autor: Spock
  Broj komentara: 3
  Broj pogleda: 1598
 • Prljava afera
  Kod: MN LIB 8
  Ocjena: 56%
  Vrijeme: 11.4.2019. 1:08:00
  Autor: Spock
  Broj komentara: 12
  Broj pogleda: 1586
 • Spirale multiverzuma
  Kod: NN LIB 64b
  Ocjena: 60%
  Vrijeme: 14.5.2019. 0:36:00
  Autor: Jerry Krause
  Broj komentara: 1
  Broj pogleda: 1508
 • Krvna zakletva
  Kod: MN LIB 63
  Ocjena: 83%
  Vrijeme: 23.4.2019. 0:39:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 9
  Broj pogleda: 1403

Aukcije

Forum