Kraj puta

Ken Parker

Zanimljiv pogled na Brončano lice, posljednju Kenovu pustolovinu.

Brončano lice, četvrto specijalno izdanje Kena Parkera, izašlo na kioscima krajem 1997. (usprkos tome što album nosi datum idućeg siječnja), nakon gašenja Ken Parker Magazina zadnja je epizoda Duge Puške. Najava gašenja nove izdavačke serije Kena je, dakako, iznenadila čitatelje, usprkos razboritim razlozima koje su Bonelli i Berardi naveli u dva jasna oproštajna pisma (premalo prodanih primjeraka i želja autora da se posvete novim projektima).

Slijedeći konvenciju, kraj serijala bi zapravo trebao odgovarati kraju pustolovina protagonista, ili bi trebao biti obilježen epizodom koja će sačinjavati neku vrstu uvjerljivoga kraja: sama smrt protagonista, u najdrastičnijem slučaju, ili prijelaz u novu fazu njegova života, uzrokovan u najvećoj mjeri nekim događajem iznimne važnosti (kao što bi bio, da se poslužimo jednim od mnogih primjera, kraj rata za nezavisnost u slučaju komandanta Marka) o kojem se ništa neće ispričati. U nedostatku „pravog“ zaključka pustolovina protagonista, legitimno je ipak očekivati epizodu koja bi mogla predstavljati, kvalitativno, dostojan oproštaj autora.

Ako je čitamo s ovim očekivanjima, zadnja Kenova priča ostavit će nas, pri prvome susretu, razočaranima. Budući da Brončano lice spada među one priče koje piše sam Ken, smještene u razdoblje prije njegovog boravka u zatvoru, Berardi ostavlja ustvari kontinuitet priče nerazriješenim, prekidajući je hodom prema jugu Teddyja i Lite u zadnjem kadru Avantura Teddyja Parkera. Stoga, što se samog protagonista tiče, zaključak duge priče koja je započela 29. prosinca 1868. (kada se Ken i njegov brat, vraćajući se iz potrage za zlatom, zaustavljaju kod starog Puncha) prikazan je, vrlo gorko, kao pomirenost sa sudbinom, čime Ken, odbijajući Hamiltonov prijedlog da pobjegne, prihvaća vlastito zatočeništvo.

Ali čak i da želimo zanemariti zahtjev čitatelja da u ovom djelu vidimo zaključak sage Kena Parkera, ne možemo reći da je Brončano lice jedna od najpamtljivijih epizoda. U ovoj epizodi možemo pohvaliti prirodnost dijaloga (i to posebno živopisnost raznih duhovitih scena, kao u tabli u kojoj Duke pokušava izvući informacije od Stumpyja), lakoća kojom se vode narativne sekvence, prijelaze s jedne na drugu i naročito njihovo ispreplitanje (kao u slučaju naizmjeničnog praćenja priče o tome kako su stanovnici Orovillea opsjeli šerifovu kuću, a Duke i Ken kolibu u koju su se sklonili Wikti i Milt), izražajnu snagu pojedinih scena (mislim na četiri table u kojima se brzo prelazi radnja, izmjenjujući vriskove i tišinu, od Lizinog vraćanja svijesti do njenog samoubojstva), sposobnost da nastavi s inovacijom u odnosu na tradiciju (birajući na primjer da prepriča poplavu u Orovillu s 20 posve nijemih tabli, koje nisu lišene samo oblačića, već i zvučnih efekata).

Kao suprotnost ovim pozitivnim stranama nalazi se, osim osrednje grafičke realizacije prvog dijela nastavka, relativna shematičnost likova: Ishi se čini, zbog svoje hiperbolične unutarnje čistoće, kao karikatura „dobrog divljaka“; Duke, Ken, Joan i Claude su portretirani, prečesto, kao drage dobre vile; stanovnici Orovilla prikazani su, u cjelini, prvo kao tupe neznalice spremne na linč, zatim - nakon što je Ishi junački spasio nekoliko djece - kao veseli drugovi za pijanke u saloonu.

Ustvari, ako govorimo o duhu cijelog serijala, možemo bez daljnjega reći da Brončano lice nije, tematski gledano, njegova savršena sinteza i zaključak. Prepričavajući smrt jedinog živućeg pripadnika jedne etničke grupe, Yana, istrijebljene prilikom invazije bijelih zemljoposjednika, ova epizoda predstavlja u biti zadnje poglavlje, ako ne specifične Kenove sage, a onda vizije zapada koju su Berardi i Milazzo predlagali od prvog broja serijala.

Zapada viđenoga kroz oči Indijanaca i čitanoga kao premoć bijelaca genocid nad jednim cijelim narodom i potpuno brisanje kulture tog istog naroda.  U tom smislu, Brončano lice predstavlja se kao jedan intimniji i poetičniji ekvivalent pokolja kod Wounded Kneeaja s kojim se zatvara, povijesno gledajući, konflikt između Indijanaca i bijelaca.

Za onoga tko zna čitati glavom (kako bi mogao uočiti sitne znakove koje nailazimo u nekima od ključnih dijelova priče) ili srcem (da može u svakom slučaju interpretirati zadnje stranice nastavka na tragu emocija koje one u njemu izazivaju), Brončano lice moći će postati, s druge strane, posve nenadano, čak pravi završetak sage o Kenu.

Ključ čitanja koji nam može dopustiti da interpretiramo epizodu Brončano lice kao epilog Kenove „ljudske pustolovine” dan nam je kroz datiranje priče. Kao što se to već dogodilo u drugim retrospektivnim događajima koje je Ken ispričao, imamo na prvi pogled uočljivu nedosljednost. Ako se prvi susret Kena i Ishija dogodio u ljeto 1878., njihov se drugi susret, s obzirom da se odigrao nakon tri ili četiri godine, mogao dogoditi samo 1881. ili 1882., u godinama kada, ako vjerujemo vremenskim oznakama umetnutima u epizode koje ne ulaze u dime novels poslane Buntlineu – ili ako samo pomislimo da je Teddy, koji nije imao više od 6 godina u Chemaku, smještenom u 1871. godinu, u Avanturama Teddyja Parkera još uvijek tinejdžer, Ken bi se trebao nalaziti u bijegu u Kanadi (ili u svakom slučaju daleko od Orovillea, u Kaliforniji), ako ne upravo u zatvoru.

A budući da je datum Ishijeve smrti pomaknut još pet godina unaprijed, ono što se prikazuje kao retrospektivno pripovijedanje završilo bi pokazujući Kena u razmišljanju ispred prijateljevog groba, u trenutku koji slijedi onome u kojemu sam Ken, zatvorenik u Fort Lauderaleu, piše. Vrativši se na pretpostavku o nepouzdanosti Kena kao pripovjedača, dolazimo do usavršenog krivotvorenja priče koje služi „samotješenju“: nakon što je nanovo stvorio (ili samo značajno izmijenio) vlastitu sadašnjost i vlastitu prošlost, Ken završava zamišljajući budućnost slobodnog čovjeka.

Ovo je čitanje glavom koje jedino može, po mom mišljenju, objasniti racionalno nedosljednosti u datiranju. Zadnjih pet stranica – stranica u kojima se Kenov voice over Ken prisjeća melankoličnim tonom godine provedene kod Ishija u San Franciscu – kao da pokušava pozvati na interpretaciju srcem, po kojoj bi Brončano lice postala, usprkos nedosljednostima, posve vjerodostojna priča u kojoj Ken, s godinama odmaka od razdoblja u kojemu je smještena radnja epizode Osuđenici, otkriva neposredno, iako ne objašnjavajući kako se to moglo dogoditi, da je zaista izašao iz zatvora i nanovo počeo proživljavati pustolovine, ostavljene neodređenima, koje ga vraćaju njegovoj prirodi nemirnog lutalice.

Nema smisla čekati i dalje nastavak („pravi zaključak“) pustolovina Kena Parkera, nadati se i dalje da će se moći pročitati koja nova epizoda u kojoj će se ispričati kako Teddy i Lita uspijevaju izbaviti Kena i koju će sudbinu doživjeti ovaj trojac. Brončano lice jest zaključak Kenovih avantura, zbog onoga što nam je prikazano u zadnjoj i zadivljujućoj tabli ove epizode, predstavlja, po poetičkom čitanju na koje nas sam Berardi poziva, najstariju varijantu Kena kojeg imamo priliku upoznati.

Ovo je u svakom slučaju epilog serijala zato što je ovo finale – toliko poetično, toliko sugestivno – s Kenom koji se zaustavlja u San Franciscu samo kako bi pozdravio starog prijatelja i zatim se vratio odmah on the road – prema tko zna kojim mjestima, tko zna iz kakvih razloga ... – najbolji je oproštaj koji su Berardi i Milazzo mogli dati svojim najvjernijim čitateljima, svim onima koji su duboko voljeli priče ovog lika, sliku svijeta koje su one podržavale, emocije koje su budile; svim onima koji su, na ovaj ili onaj način, manje ili više svjesno, bili pod utjecajem, barem malo, te vizije svijeta i koji su je pokušavali ponovo stvoriti i proživjeti u prvom licu, u svojim odnosima s drugim ljudima kao i sa svim onim što ih okružuje.

 

Najnovije

Vijesti

  Magazin

  Recenzije

  Aukcije

  Forum

  Najčitanije

  Vijesti

   Magazin

   Recenzije

   • Zadatak u Euroaziji
    Kod: AA LIB 15
    Ocjena: 65%
    Vrijeme: 1.11.2022. 0:44:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 1790
   • Otok prokletih
    Kod: KM LU 17b
    Ocjena: 98%
    Vrijeme: 6.11.2022. 19:24:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 5
    Broj pogleda: 1616
   • Novi život
    Kod: MN MX 8d
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 21.12.2022. 0:44:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1545
   • Moctezuma!
    Kod: TX VEC 60
    Ocjena: 68%
    Vrijeme: 10.12.2022. 13:54:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1485
   • Bijeg
    Kod: TX LU 190/191
    Ocjena: 72%
    Vrijeme: 8.11.2022. 19:47:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1392

   Aukcije

   Forum