Manuel Montano

Dylan Dog

Lucidna i lascivna priča o privatnom detektivu – Manuelu Montanu.

Odakle mašta? Tko ju dijeli, kome, gdje i kojim povodom?

Riječ maštanje nije na dobrom glasu, dok je njezina istoznačnica fantaziranje još negativnije intonirana i nerijetko zamijenjena riječju filozofiranje. Maštanje iziskuje određeni stupanj dubine, Onaj Koji Mašta mora biti pomaknut, korak ispred drugih, neopterećen reakcijama i mogućim razmišljanjima drugih što će mu, na kraju krajeva, omogućiti da stvori nešto novo.

U kraćoj priči Pravda Vladan Desnica tvrdi da je fantazija potrebna za donošenje pravednog suda. Fantaziranjem čovjek može u glavi odvrtjeti neku situaciju na više načina, doći do pravednijih i smislenijih zaključaka, smanjiti naglost vođenu emocijama što znaju tako lako zavarati.

Dječja književnost iziskuje maštu jer djeca nisu u stanju posve prihvatiti realne situacije, veći dio djetetovog bića je na strani nadrealnih fantazija, stoga lako povjeruju u postojanje Petra Pana, Alise i čarobnu zemlju Oz. Maštarenje je poput sanjarenja - možda ne pokreće svijet, ali zato potiče pojedinca na neki oblik stvaranja. Zajednička osobina vječne djece je sposobnost maštanja i kreativna priroda – mahom su to filmaši (Federico Fellini, Tim Burton), glazbenjaci (Pink Floyd), književnici ili stripaši (Moebius, Miguelanxo Prado).

Bez obzira na žanr, kvalitetan strip iziskuje duplu porciju autorske mašte – ako želi u potpunosti osvojiti čitateljstvo, strip mora sačinjavati odlična priča i jednako odličan crtež. Čim jedna komponenta ne zadovolji recipijente u potpunosti, autor od istih dobiva mlačne ili makar podijeljene reakcije. Možda se varam, no čini mi se da Miguelanxo Prado nije autor koji u nekom trenutku podilazi publici, već jedan od onih koji pravi stripove isključivo za sebe, da zadovolji svoj kreacionistički apetit. Prado je sredinom osamdesetih godina 20. stoljeća predložio Fernandu Luni da se njegov lik privatnog detektiva Manuela Montana prebaci u medij strip, što je ovaj prihvatio. 1989. godine izašao je istoimeni album koji započinje nekonvencionalno – razgovorom lucidnog kreatora i lascivne glavne kreacije.

Pradov detektiv Manuel Montano ne prati zadane šablone, čak niti ne izgleda tako. Iznutra je snalažljiv i nedosljedan kao Torrente, dok ružnjikava vanjština vuče na mješavinu Benignija i Bogarta. Nosi baloner poput inspektora Columba i, premda neugledan do bola, odiše posebnom vrstom šarmom koja mu pripomaže u pristupanju ženama. Samac opterećen seksualnošću i kroničnom besparicom, okružen besposlenim polusvijetom surogata, snagatora i grebatora, Montano (za prijatelje Monti) krpa kraj s krajem tako što rješava sitne zadatke uz pomoć lokalnih muljatora koji bi vlastitu mater prodali za pet minuta tjelesnog užitka ili par očuvanih cipela. Brzo Montano rješava svoje slučajeve, kratke su njegove avanture, što znači da ne umaraju poput pojedinih kriminalističkih filmova čiji se sadržaj razvuče poput produžetaka u nogometnim utakmicama.

Prado oslikava pripovijesti za odrasle o libidu, mudima i grudima na groteskan način, gotovo nitko nije prikazan kao savršeno stvorenje, ali je zato vanjština ženskih protagonistica standardno začinjena zamamnošću, ukrašena čipkastim materijalom. Pradov crtež ispunjen melankoličnim plavetnilom mjestimice je rječitiji i svrsishodniji od riječi, kroz svih šest pričica provlači se neodređeno sjetna nit što ne čini čitatelja tužnim, već samo usporenim i  zamišljenim.

Španjolski dvojac Luna&Prado čitavo se vrijeme igra ne izigravajući pritom naše vrijeme i poklonjeno povjerenje - njihove fantastične fantazije o srednovječnom istražitelju i noćnom svijetu možemo shvatiti kao materijal pogodan za opuštanje duha. Ujedno bismo se mogli prisjetiti vlastitih potraga za toliko spominjanim izvorom noći, tim bogomdanim utočištem svih građana drugog reda. Lucidnih i lascivnih priča ispunjenih suptilnim erotizmima kao što su ove o Manuelu Montanu nema previše u svijetu stripa, stoga su i više nego dobrodošle.

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum