Mi, Mrtvi - Ko živ, ko mrtav!

Spawn

Izvještaj s tribine predstavljanja novog uratka stripovskog tandema Igor Kordej i Darko Macan...

Glavni gosti. Igor Kordej – strip crtač s titulom viteza. Darko Macan – neumorni hrvatski strip autor, humorist i izdavač. Marko Šunjić – izdavač stripova, mali ali veliki! Jučerašnja tribina pod vodstvom Vladimira Šagadina bilo je pravo stripovsko okupljanje u malom, gdje su se autori uz novitete i njihovu budućnost sa sjetom sjetili svojim starih partnerskih dana.

Recimo prvo nešto o sadašnjosti. "Mi, Mrtvi", originalno objavljen u 4 albuma u Francuskoj, u izdanju izdavačke kuće Delcourt, doživio je svoju hrvatsku premijeru u Fibrinom integralnom izdanju, izdavača kojeg svi poznajete. Naši autori su imali i spremne daljnje ideje ukoliko bi serijal koji čudom zaživio, no već je nakon drugog broja francuski urednik odlučio da će se serijal završiti s četvrtim brojem. No, ne moramo se brinuti, budući da je originalno zamišljena priča "Mi, Mrtvi" zaokružena i završena. Nisu se štedjeli, prikazali su sve što su htjeli. nasilje, seks i sve ostalo bez zadrške. I u tome su uživali.

Mi, Mrtvi

Kordej tumači da je razlog zašto je serijal od čitatelja loše primljen to da je Delcourtov marketing loše odradio posao. Svrstao je serijal i reklamirao ga pod horror-zombie žanrom, umjesto pod ukronije (alternativni svjetovi). Primjerice Amazonova tražilica preporuka, na temelju njegovih žanrovskih radova nije vodila do ovog serijala, tako da čitatelji koji su dosad čitali Kordejeve radove nisu mogli doći do njega, a oni koji su kupovali u zombie-horror žanru nisu dobili ono što su očekivali.

Ni Kordej ni Macan nisu fanovi ukronija ni mrtvaca, no Macanova ideja o stripu s mrtvacima ne tiče se klasičnih tema u stripovima sa zombijima. niti ga interesiraju već ustaljeni kanoni. S druge strane, strip kritičari vole! A i prava na albume otkupilo je niz zemalja, Italija, Španjolska, Hrvatska i ostali, tako da serijal može još biti financijski uspjeh. Na pitanje postoji li ekonomska osnova da se serijal nastavi kod nekog drugog izdavača, naš izdavač Fibra-Šunjić hrabro je odgovorio da je to nemoguće s obzirom na to koliko je Delcourt platio za ovaj serijal. Imamo dakle, što imamo!

Za službene informacije o stripu i autorima pročitajte u tekstu Vladimira Šagadina.

Tandem Kordej & Macan su obnovili suradnju nakon više ili manje 13 godina, nakon posljednjeg broja Marvelovog serijala Soldier X iz 2003. godine. Sudjelovali su prvenstveno s Tarzanom (“A Tale of Mugambi” i “Tarzan/Carson of Venus”) u dva navrata za Dark Horse. Tarzan je btw, jedino u Hrvatskoj izašao u necenzuriranom izdanju. Slijedi strip o Chewbacci iz Star Wars univerzuma iz 2000. godine, gdje se obrađivala njegova životna priča koja je prethodila njegovoj smrti, odnosno povijest najpoznatijeg Wookieja u galaktici. U stripu umire, za razliku od filma. Kordej je tu iskoristio arhitekturu Chewbaccinog  grada na drveću i lijanama koju je netko drugi osmislio u nekom drugom Star Wars serijalu. Chewbacca je za Macana bio oproštaj od prerano preminulog prijatelja Edvina "Eddyja" Biukovića.

Tabla iz Tarzana

Chewbacca

Zatim dolaze nesretni Cable: The End iz 2002., i Soldier X iz 2003. nakon čega se američki izdavač i Macan razilaze. Macan je navodno krivo stekao dojam da u stripovima možeš raditi što želiš (primijetite sarkazam), poput Alana Moorea u Watchmenima. U Macanovim stripovima su prljavi, ružni i zli, nema sjajnih heroja bez mrlje, lijepih završetaka i epskih borbi. Takav je bio i Soldier X. Navodno su dobivali pisma od čtiatelja pa kad će se Cable konačno maknuti iz Rusije - vratite ga doma, pa kada će se konačno odvijati malo epske superherojske makljaže i ostali komentari koji se tiču standardne američke superherojske produkcije. Kordej iz Amerike izlazi oko 2004. nakon serijala X-Treme X-Men na kojemu je radio tri godine, te ozbiljno počinje raditi za francuski Delcourt. I jedan i drugi autor razilaze se s američkim tržištem.

Iako je serijal "Mi, Mrtvi" završen, hiperaktivni dvojac (Macan bi se sigurno ovdje našalio da je ovdje samo jedan hiperaktivac u timu) već radi na novom projektu. U pitanju je western "Marshall Bass", o prvom crnom šerifu u Americi. Kordej je jako oduševljen, budući da mu je ovo prvi western strip koje će crtati; zadnje što je nacrtao s Divljeg zapada bilo je s 8 godina kad je dao crteže western tematike za neki natječaj Plavog vjesnika.

Ekstatični sir Igor Kordej

Što se tiče našeg izdavača, "Mi, Mrtvi" je već na policama knjižara, a u planu je i Bass, kad bude gotov. Od izdavačkih planova, do kraja godina  trebalo bi se isporučiti 35 stripova (ako sam dobro zapamtio). Naš dragi izdavač je sretan što se webshopom popravlja što se tiče likvidnosti, a s druge strane prodaja u strip-knjižara nije pala. Pretpostavljam da će ove webshop injekcije samo ubrzati već ionako ubrzane izdavačke planove…

Anketa

Što vam je najinteresantnije na stripovi.com?

Rezultati

Arhiva

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Dadilja
  Kod: DD SD 38
  Ocjena: 42%
  Vrijeme: 19.6.2019. 0:56:00
  Autor: Sarghan
  Broj komentara: 3
  Broj pogleda: 328
 • Obračun u Crnoj Dolini
  Kod: KT LMS 186/187
  Ocjena: 74%
  Vrijeme: 18.6.2019. 22:55:00
  Autor: Spock
  Broj komentara: 0
  Broj pogleda: 279
 • Vijetnam
  Kod: MNR 1
  Ocjena: 79%
  Vrijeme: 16.6.2019. 22:11:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 10
  Broj pogleda: 964
 • Martian Manhunter - American Secrets
  Kod: MARMAN DC 1/3
  Ocjena: 83%
  Vrijeme: 15.6.2019. 14:58:00
  Autor: Paka01
  Broj komentara: 0
  Broj pogleda: 270
 • Faces
  Kod: BT DC 6
  Ocjena: 48%
  Vrijeme: 14.6.2019. 23:49:00
  Autor: Paka01
  Broj komentara: 0
  Broj pogleda: 334

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Ledene zemlje
  Kod: ZG MX 33
  Ocjena: 73%
  Vrijeme: 3.5.2019. 1:04:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 12
  Broj pogleda: 1817
 • Killer Jim
  Kod: KT LU 14/15
  Ocjena: 72%
  Vrijeme: 23.3.2019. 1:10:00
  Autor: Spock
  Broj komentara: 3
  Broj pogleda: 1598
 • Prljava afera
  Kod: MN LIB 8
  Ocjena: 56%
  Vrijeme: 11.4.2019. 1:08:00
  Autor: Spock
  Broj komentara: 12
  Broj pogleda: 1586
 • Spirale multiverzuma
  Kod: NN LIB 64b
  Ocjena: 60%
  Vrijeme: 14.5.2019. 0:36:00
  Autor: Jerry Krause
  Broj komentara: 1
  Broj pogleda: 1508
 • Krvna zakletva
  Kod: MN LIB 63
  Ocjena: 83%
  Vrijeme: 23.4.2019. 0:39:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 9
  Broj pogleda: 1403

Aukcije

Forum