Muzika

Conan

"Stalno vidim u svom mozgu vizualne slike tekstova pjesama." Robert Crumb

I najpovršniji poznavatelj strip-scene čuo je za Roberta Crumba, američkog underground stripaša koji od 1993. godine živi u Francuskoj. Jedinstvena je jedinka Crumb, oduvijek neprilagođen i sklon nepatvorenoj groteski, koristi medij stripa za izbacivanje svojih brojnih zaključaka, ismijava rodne i spolne predrasude koje oba roda i spola brižno njeguju pa ga feministice te senzibilci svih zemalja i subkultura uredno nazivaju seksističkom svinjom i prljavim skotom. Obilne obline, uvrnuti izljevi emocija, prevrtljivost i histeričnost redovno su karakteristike Crumbovih ženskih likova, dok su muškarci notorne palikuće, nasilni i nepošteni prema sebi i drugima, vođeni slasnim strastima što zapravo pokreću svijet. Ima trenutaka u kojima Crumb namjerno ili slučajno pretjeruje, ali oni ga ne udaljavaju od prave istine - opisane neurotične situacije zaista su sastavni dio mnogih života.

Ako netko želi podrobnije upoznati Crumba, može pogledati dokumentarni film „Crumb“ iz 1994. godine u kojem se, pored Roberta, prikazuje i ostatak njegove uvrnute obitelji, sve redom osobiti osobenjaci pored kojih Robert Crumb ostavlja dojam sasvim uravnotežene ličnosti. No i Crumb je osobenjak u pravom i punom smislu riječ, ne samo kao stripaš, nego i kao ljubitelj glazbe. Ili muzike, ako vam je draže. Crumb ne može smisliti razvikanog Springsteena i modernu glazbu uopće, ne shvaća način na koji ljudi plešu uz nju, nego skuplja raritetne ploče iz 20-ih i 30-ih godina 20. stoljeća, gušta u opskurnim izvedbama što oduševljavaju tek rijetke pojedince i to ga čini freakom u tuđim očima.

Šareni dućan je još 2008. godine izdao Crumbov strip-album „Muzika“ čiji naslov zasigurno upada u oči hrvatistima diljem svijeta. „Muzika“ je strip-klasik o glazbenim klasicima kojih se suvremeni čovjek nije odrekao jer ih nikada nije ni upoznao, a kako i bi kad pojedini glazbenici o kojim Crumb piše nisu stekli pretjeranu slavu ni za života, a kamoli sada nakon smrti. Charley Patton, Jelly Roll Morton, Tommy Grady i Erskine Tate mogli su se zapitali ima li života prije smrti jer im život i nije bio bajna bajka, već uglazbljena tragedija. Osim što je u „Muzici“ odao počast nekim glazbenim favoritima i gotovo izumrlim žanrovima o kojima Google ne zna reći ništa pametno i konkretno, Crumb je stvarao strip-priče o najdražim pjesmama („My Guy“, „Purple Haze“, „When You Go A Courtin“...) i uličnim sviračima, napravio odlične ilustracije i glazbene razglednice o jazz, blues i country legendama (The Otis Brothers, Mississippi John Hurt, Blind Lemon Jefferson...). Nekorektni i opsceni motivi javljaju se tek povremeno, no zato ne manjka neurotičnosti u Crumbovom grafičkom pripovijedanju o lascivno-lucidnoj glazbi za koju normalan svijet nema vremena jer je pretrpan trivijalnim vokalno-instrumentalnim baladama i poskočicama.

(tekst je prethodno objavljen na portalu potlista.com)

 

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Inkal
  Kod: JD STKON 13/14
  Ocjena: 96%
  Vrijeme: 5.7.2023. 9:27:00
  Autor: Salkan
  Broj komentara: 13
  Broj pogleda: 1725
 • Napad u Montezumi
  Kod: TX SAGK 41b/42a
  Ocjena: 66%
  Vrijeme: 15.8.2023. 0:03:00
  Autor: Ivan Liverpool
  Broj komentara: 7
  Broj pogleda: 1667
 • Tajanstveno brdo
  Kod: TX SAGK 18c/19a
  Ocjena: 56%
  Vrijeme: 17.7.2023. 1:20:00
  Autor: Ivan Liverpool
  Broj komentara: 7
  Broj pogleda: 1619
 • Jahači iz Wyominga
  Kod: TX LU 117/118/119
  Ocjena: 77%
  Vrijeme: 9.9.2023. 8:38:00
  Autor: tex2
  Broj komentara: 8
  Broj pogleda: 1511
 • Junaci iz utvrde Kearny
  Kod: TX LIB 86
  Ocjena: 85%
  Vrijeme: 1.8.2023. 10:02:00
  Autor: tex2
  Broj komentara: 4
  Broj pogleda: 1500

Aukcije

Forum