O multikulturalnosti na kulturan način

Superman

Jedan „slice of life“ u obliku stripa

George Orwell, nekada osporavani književnik i novinar kojega danas rado svojataju gotovo sva politička strujanja (reinterpretirajući ga pritom za vlastite potrebe), 1941. godine u prvom dijelu teksta Lav i jednorog: Socijalizam i engleski duh podrobno opisuje narav Engleske i njezine stanovnike: „Navratite li u Englesku iz bilo kojeg dijela svijeta, odmah osjetite drukčiju atmosferu. Već u prvih nekoliko trenutaka sijaset sitnica pobudi u vas taj osjećaj. Pivo je gorče, kovani novac je teži, trava zelenija, reklame kričave. Mnoštva u velikim gradovima sa svojim oblokvrgavim obličjem lica, škrbavim zubima i obzirna vladanja, drukčija su od evropskog mnoštva.“ (1984: 162) U istom tekstu Orwell napominje da su Englezi okorjeli kartaši koji rado loču pivo i pričaju masne viceve te da imaju dvoličan odnos prema vlastitom Carstvu, napominjući pritom da nisu u pretjeranoj mjeri obilježeni kao puritanci i nacionalisti: „U svim je zemljama u siromašnih jači nacionalni osjećaj nego u bogatih, ali engleska radnička klasa prednjači u zaziranju od svega što nije englesko. Čak kad i moraju živjeti u inozemstvu koju godinu, odbijaju da se priviknu na tuđu hranu ili da nauče strane jezike. Gotovo svaki Englez radničkog podrijetla smatra da je to bapski ako netko izgovara ispravno strane riječi.“  (1984: 173) U današnje se vrijeme nesklonost asimilaciji nipošto ne pripusuje samo Englezima, o njoj se više govori jer je (od)uvijek više ili manje prisutna u svim nacijama, a izvor joj valja tražiti u psihološkim studijama. Siromašniji radnici, koji za mali iznos trpe izrabljivanje bogatih poslodavaca, i danas redovno služe kao topovsko meso u sukobima lokalnih i globalnih razmjera. Odvažniji među njima donose radikalne poteze – odluče prekinuti robovlasnički radni odnos i krenu u nepoznato, u potragu za srećom. Da bi se što uspješnije snašli u novoj sredini, poželjno je da imaju u sebi pozitivan odnos prema drugim kulturama i novim sredinama.

Upravo je multikulturalnost jedan od glavnih motiva što čini grafičku novelu Tako se to desilo (Modesty stripovi, 2015.) koju potpisuje Fumio Obata (1975.), japanski umjetnik koji od 1991. godine živi u Engleskoj. Usporedi li se autorov životopis sa sadržajem grafičke novele, lako se uoče brojne sličnosti s glavnom junakinjom Jumiko, mladom Japankom koja se uspješno asimilirala u Londonu. Njezin mladić Mark je Zapadnjak, dok su joj prijateljice pretežno došljakinje. Prima vijest da joj je preminuo otac pa se vraća u Japan kako bi prisustvovala sprovodu. Nerado se vraća jer, očeva smrt pospješuje njezine najdublje sumnje i pitanja glede identiteta. Naime, Jumiko intenzivno razmišlja o vlastitim korijenima, precima i mjestu pripadanja – svjesna je da je istodobno i Engleskinja i Japanka, što joj ne pada najbolje. Premda je samouvjerena i nezavisna, Jumiko ne zna kako pomiriti dvije različite kulture u jednoj osobi, muče ju osjećaji krivnje, pripadnosti i obiteljskih dužnosti, a očevu smrt doživljava kao događaj nakon kojega bi trebala donijeti sudbonosnu odluku – gdje i kako živjeti? Ostati u Japanu (čemu se njezin otac uvijek nadao) ili se vratiti u London (gdje se gotovo u potpunosti skrasila)?

Na prvi pogled, Obata priča sasvim običnu malu priču, a zapravo nudi egzistencijalnu drama što krčka u nutrini pojedinca. Jumiko mora donijeti nesvakidašnju odluku, a Obata bez puno riječi prikazuje taj kulturalni intimni sukob pomoću crteža – u vizualnom je pripovijedanju naročito uspješan u ključnim dijelovima, dok Jumiko nijemo iskazuje osjećaje (koje inače čitavo vrijeme drži u sebi). Kulturalna dvojnost vidljiva je najviše u crtežu koji nije tipično japansko ostvarenje, već je više rađen pod utjecajem europskih stripova (i filmova). Obata se poigrava s dubinom u kadriranju, izoštrava scene i igra se sjenama – koristi umjeren ritam pripovijedanja, uravnoteženu smjesu statike i dinamike. Nema praznoga hoda i suvišnih dijelova što narušavaju kompaktnost cjeline, grafička novela Tako se to desilo podsjeća na brojne smirene filmove obiteljske tematike koje je snimio Yasujirō Ozu (1903-1963.). Japanci nisu prikazani kao bešćutni individualci; premda su osuvremenjeni, ipak drže do tradicije, makar tradicije radi. Spoj tradicije i suvremenosti najbolje se vidi u kratkoj sceni u kojoj stari svećenik skuterom dolazi na pogreb. Englesku Obata prikazuje kao zrelo multikulturalno društvo - da bi predočio etničku raznolikost Londona u što širem obliku, Obata redovno koristi gornji kut snimanja, što spominje i Zoran Penevski u iscrpnom pogovoru Maska i strip.

Tema koja se proteže kroz čitavu priču nije velikih razmjera, namijenjena je pojedincima koji su vlastitim osjetilima okusili druge sredine, ali ne nakratko kao turisti, već na duže vrijeme kao doseljenici. Opet, tema je i više nego prigodna za europske (ne)prilike jer, baš se u ovo vrijeme mnoge europske države pitaju kako na fini način izbjeći stotine tisuća imigranata kojima su u međuvremenu političari nadjenuli status izbjeglica, da bi ih malo kasnije podijelili na ratne i ekonomske. Obatina je Engleska kudikamo obazrivija od histerične Europe koja strepi pred rijekama tamnoputih Sirijaca i Afganistanaca. Da je živ, Orwell bi se zasigurno pohvalno izrazio o Obatinoj grafičkoj noveli, dok kultiviranim političkim elitama, koje se bez obzira na politički predznak danomice razmeću pseudohumanističkim izjavama što vrve najperfidnijim oblicima ksenofobizma, ne bi ostao dužan.

Najnovije

Vijesti

  Magazin

  Recenzije

  • Planina tajni
   Kod: TX ALM 3b
   Ocjena: 76%
   Vrijeme: 21.6.2024. 15:51:00
   Autor: tex2
   Broj komentara: 4
   Broj pogleda: 1244
  • Odjeci iz prošlosti
   Kod: JU DRKW 9/10
   Ocjena: 77%
   Vrijeme: 19.6.2024. 16:37:00
   Autor: Dwayne_Looney
   Broj komentara: 4
   Broj pogleda: 1394
  • Granica
   Kod: SRVL 33
   Ocjena: 67%
   Vrijeme: 17.6.2024. 22:38:00
   Autor: Salkan
   Broj komentara: 1
   Broj pogleda: 1211
  • Svjetlucanje zvijezde
   Kod: LL SD 3
   Ocjena: 93%
   Vrijeme: 16.6.2024. 9:52:00
   Autor: Ivan Liverpool
   Broj komentara: 4
   Broj pogleda: 1293
  • Leteći Holanđanin
   Kod: KT VG 132/133
   Ocjena: 84%
   Vrijeme: 14.6.2024. 9:38:00
   Autor: igor 12
   Broj komentara: 7
   Broj pogleda: 1403

  Aukcije

  Forum

  Najčitanije

  Vijesti

   Magazin

   Recenzije

   • Zlato Colorada
    Kod: TX LIB 23
    Ocjena: 89%
    Vrijeme: 6.4.2024. 13:18:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 6
    Broj pogleda: 1944
   • U tami
    Kod: TX SAK 6c
    Ocjena: 94%
    Vrijeme: 16.4.2024. 10:06:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 1712
   • Poltergeist!
    Kod: DD LEX 132
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 8.5.2024. 11:33:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 1683
   • Pobedonosni marš
    Kod: KM LU 8a
    Ocjena: 67%
    Vrijeme: 14.5.2024. 22:29:00
    Autor: Salkan
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 1621
   • Crni Lav
    Kod: KM LU 7c
    Ocjena: 74%
    Vrijeme: 13.5.2024. 20:21:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1613

   Aukcije

   Forum