Od Endema do ugrožene vrste

Veliki Blek

Tihomir Tikulin - Tico je u novoj 2017. godini iznenadio sve posjetitelje Stripovi.com sa prvih 38 pasica svog dugovječnog serijala Pimpeki. Prije sljedeće ture, saznajte sve što niste znali da trebate znati u ovom iscrpnom intervjuu.

Tihomir Tikulin - Tico je u novoj 2017. godini iznenadio sve posjetitelje Stripovi.com sa prvih 38 pasica svog dugovječnog serijala Pimpeki. Prije sljedeće ture, saznajte sve što niste znali da trebate znati u ovom iscrpnom intervjuu.

  Pimpeki su za mene jedna od prvih stvari koje asociram sa Zagrebom općenito i CRŠ-em konkretno jer si ti dugo vremena bio asocijacija na taj festival i generalni strip aktivizam koji je (barem meni) obilježio početak 21. stoljeća u gradu pod Gričem. Za one čije sjećanje ipak ne seže tako davno i koji se prvi put susreću sa Ticinim Pimpekima, sažmi kako se ta kreacija izrodila u to što je?

Pimpeki su nastali u nekoj bilježnici početkom devedesetih godina prošlog stoljeća (ovo zvuči ko da se desilo u pokojnoj austro-ugarskoj). Bio je to običan rezultat šaranja potsvjesno protkano svakojakim utjecajima koje sam pokupio u prvih dvadesetak godina svog života. Prvih par strip pasica su čiste budalaštine koje sam nacrtao kako bih i ja imao strip u fanzinu Endem. Kao urednik istog sam potpuno zanemario (čista ljenost) crtanje stripova i Pimpeki su od trećeg broja trebali biti moj obavezni autorski doprinos u Endemu. U sljedećem broju sam imao tek jedan kaiš, a u narednim brojevima se stanje malo popravilo. No znao sam opetovano zakazati s donacijom Pimpeka u Endem. Pimpeke bih opisao kao crtački jednostavan strip s glupavim likovima u apsurdnim situacijama. To je bio cilj, no ima tu i regularnog humora, parodija, … No najvolim kad kad mi se zalomi dobra ideja poput štosa sa šljemovima ili potpune budalaštine poput serije sa Adamom i Evom ili sa Zoroom. U početku sam izbjegavao uložiti crtački trud u Pimpeke jer mi je tako strip bio još smješniji. Vjerojatno samo meni. Sad se već debelo trudim i živciram oko svih crtačkih detalja. Od anatomije, tuša do kompozicije. Primijenjujem sva pravila Bjusemine i Meklaudove škole.

  Koliko je u to vrijeme postojala svijest o nekom potencijalu pravljenja takvih likova i stripova u komercijalne proizvode od kojih bi se moglo šta i zaraditi?

U početku nije bilo nikakve svijesti o postizanju bilo kojeg nivoa komercijalnog uspjeha s Pimpekima. Sebo, Talaja (članovi uredništva) i ja smo povremeno fantazirali o Endemu kao fanzinu koji će prerasti u magazin koji će poharati kioske i vratiti stripu mjesto koje je početkom devedesetih nestalo. No nismo bili dovoljno zreli i fokusirani kako bi takvu ideju ozbiljno pokušali provestu u djelo. A o Pimpekima nisam ni fantazirao da bi mogli biti objavljivani izvan Endema. Pimpeki su prvu plačeničku gažu dobili zahvaljujući Darku Macanu koji me preporučio Homo Volansu (kulturni podlist Vijenca za mlade/studente). On je u Homo Volansu imao pasicu stripa pa je nakon nekog vremena meni prepustio tu poziciju. Tako su se Pimpeki pokušali prilagodili kulturnim temama. Sve za pare! Dok ga nisu ukinuli ili se promijenilo uredništvo… Ne sjećam se točno. Sljedeća profesionalna gaža s Pimpekima se i opet desila zahvaljujući Darku i to dok je uređivao tjedni strip dodatak u pokojnoj Republici (dnevne novine, kratkog vijeka). Strip republika je živjela 5 tjedana i toliko sam napravio pasica.

  Ipak si uspio napraviti kakav-takav komercijalni uspjeh nakon što je KL!K počeo objavljivati Pimpeke. Prvo i prvo, šta je bio KL!K?

Pa KL!K je bio magazin za stare i mlade infantilne mužjake … ili da preformuliram. KL!K Je bio PLAYBOY za klince/dečke. Kvalitetno isproduciran, vizualno atraktivan magazin s polugolim domaćim i stranim, poznatim i nepoznatim ljepoticama, površni tekstovi o svemu što vole mladi mužjaci, … automobili, video igrice, filmovi, klubski život, kako zbariti komada/ribu/trebu, sex, porno industrija, trendovi, … ma sve i svašta. Bogato ilustrirano, jeftino i ‘gola pička’ na naslovnici! Đe ćeš bolje! Dosta domaćih ilustratora je imalo posla u to vrijeme zahvaljujući KL!K redakciji. Bartolić, Sudžuka, Misch, … tako i ja. Pimpeki nisu izlazili u KL!K-u od početka, započeli su svoj život na stranicama magazina tek krajem 2003. godine. Nije to bilo ništa posebno. Dali su mi mjesto uz riječ urednika na dnu stranice. Po mom mišljenju previše su smanjili samu pasicu, pa je cijeli dojam bio kao prilično sporedan sadržaj. S druge strane kad bi sfušao mjesečnu foru bilo mi je drago da kaiš nije toliko primjetljiv.

  Koliko dugo je trajao taj eksperiment i jesu li zapravo Pimpeki krivci za propast tiska?

Pimpeki su tako izlazili 7-8 godina svaki mjesec do 2011. Ne moram ni napomenuti da sam vrlo rijetko smislio pasicu na vrijeme ili ne daj bože nekoliko unaprijed. Bilo je tu i odličnih fora i neprobavljivih nebuloza. Imao sam i jednu cenzuru. Kao bilo je previše hard-core. Fora je bila na račun uredništva pa su momci pokazali svoje povrijeđene osjećajčiće. Bar ja tako vidim tu cijelu priču. Dosta dugo vremena se KLIK dobro držao, a onda je počela padati prodaja, pa se klimalo i raspalo uredništvo, došo novi urednik, prodaja se nije popravila i tu je priči kraj. Kasnije su gazde (Adria Medija) prodali licencu nekim goljavcima koji nisu dugo izdržali. U svemu tome mi je interesantno kako su za sve to vrijeme Pimpeki preživjeli u KL!K-u Do zadnjeg broja pod pokroviteljstvom Adrije Medije. Znam da je taj strip nekima bio fora, ali nisam nikad vidio neki značaj za sam magazin. Jednom prilikom se neki redovni čitatelj (u rubrici pisma čitatelja) brutalno obrušio na Pimpeke i povrijedio moje osječajčiće. No isto tako se tu i tamo pojavi netko tko je zapamtio neku dobru pasicu i citira je ko neki kultni štos iz Pythona. Pa mi malo napuni ego.

  Daj da zbrojimo i oduzmemo: koliko Pimpeka ima danas u Zagrebu, što na papiru što na hard diskovima?

S obzirom na godine postojanja Pimpeka nema baš puno. No ima dovoljno za jedno simpatično ni pretanko ni predebelo strip izdanje. Nekakva sabrana djela koja bi uključivala i par kraćih višetabloidnih priča te razne ilustracije s popularnim strip likovima koje su nastale u zadnjih par godina. Radim na tom izdanju pomalo, pa kad sve lijepo složim i napravim naslovnicu odoh u potragu za izdavačem. Večina stranica bi trebale biti u koloru pa nije jeftin projekt. U međuvremenu (prije deset godina), Mentor je u sklopu biblioteke ‘mali striptilinić’ objavio 44 cb pasice u polegnutom formatu. Tako da su pravi strip sladokusci već dobili svoju dozu probranih Pimpeka.

  I odnedavno su ponovno na netu, prvih 38 pasica ovaj put na stripovi.com. Ostatak možemo očekivati…

Sljedeća tura ide uz ovaj tekst. To je bio plan. Znači evo sad u veljači/februaru. Originalne cb pasice se premijerno farbaju pa ih puštam na stripovi.com uz već postojeće kolore iz KL!K-a. Pa će opet jedna tura u proljeće i tako to dok ne ispucam sve do početka ljeta. Ili prije.

  Volim kad je sagovornik poslušan, još par stvari pa te ostavljam na miru: kako te mi vjerni čitatelji možemo natjerati da napraviš nove stripiće? O kakvim planovima za budućnost govorimo?

Pa može netko pokrenuti neki časopis i ponuditi mi mjesto za strip pasicu Pimpeka. Još ako bude kakvih para … joooooj miline! Ili ako ponovo krene Endem koji hibernira već deset godina. Tko zna?!

  Žmik ili žnjak?

I žmik i žnjak! Nema jedno bez drugog.

Hvala puno Tici a vi svakako pročitajte najnovije u arhivi Pimpeka već danas.

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Crna ljubav
  Kod: DDJP DRKW 8
  Ocjena: 76%
  Vrijeme: 27.11.2021. 19:48:00
  Autor: Koresh
  Broj komentara: 0
  Broj pogleda: 184
 • Korijeni
  Kod: ZG KRJNUB 1/6
  Ocjena: 82%
  Vrijeme: 25.11.2021. 0:11:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 8
  Broj pogleda: 1507
 • Dva života Drim
  Kod: DD VEC 14
  Ocjena: 72%
  Vrijeme: 23.11.2021. 0:36:00
  Autor: -Dule-
  Broj komentara: 3
  Broj pogleda: 1108
 • Smrt filmske zvijezde
  Kod: NR LIB 4a
  Ocjena: 57%
  Vrijeme: 21.11.2021. 0:16:00
  Autor: Hercule Poirot
  Broj komentara: 10
  Broj pogleda: 1652
 • Mikijeve najluđe avanture
  Kod: MIMA GLE 2
  Ocjena: 82%
  Vrijeme: 19.11.2021. 0:12:00
  Autor: Lord Vader89
  Broj komentara: 1
  Broj pogleda: 1116

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Žrtve i krvnici
  Kod: NN LIB 71c
  Ocjena: 96%
  Vrijeme: 9.11.2021. 0:20:00
  Autor: Jerry Krause
  Broj komentara: 1
  Broj pogleda: 2266
 • Crne suze
  Kod: ZG LU 321
  Ocjena: 34%
  Vrijeme: 3.11.2021. 0:10:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 11
  Broj pogleda: 2237
 • Povratak u kuću strave
  Kod: ZG LUSP 41
  Ocjena: 36%
  Vrijeme: 12.10.2021. 1:13:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 12
  Broj pogleda: 2234
 • Vigilanti
  Kod: ZG LU 316/317
  Ocjena: 41%
  Vrijeme: 28.10.2021. 0:17:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 8
  Broj pogleda: 2000
 • Oči sudbine
  Kod: ZG PRIDA 1
  Ocjena: 80%
  Vrijeme: 2.10.2021. 8:38:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 10
  Broj pogleda: 1992

Aukcije

Forum