Povratak Zimske Zmije u Zlatnu seriju

Zagor

Zagor se opet susreće sa svojim legendarnim (ne)prijateljem...

Značaj Zlatne serije koja je izlazila u bivšoj Jugoslaviji svakome je poznat i ne treba ga posebno naglašavati. S druge strane, potez izdavačke kuće Veseli četvrtak, koja je na desetu obljetnicu svoga postojanja pokrenula „novu“ Zlatnu seriju, koja se koncepcijski ali i vizualno nadovezuje na legendarni Dnevnikov original, svakako zaslužuje posebnu pozornost jer to je jedan od najvažnijih izdavačkih poteza zadnjeg desetljeća koji je mnoge čitatelje vratio stripovima.

Svi se sjećamo nekih legendarnih priča originalne Zlatne serije, jedna od njih svakako je „Zimska Zmija“, bez sumnje klasik Bonellijeve produkcije u izvedbi nenadmašnog dvojca Guida Nolitte i Galliena Ferrija.
Vijest da će se Zimska Zmija ponovno pojaviti na stranicama Zagora u Italiji je dočekana sa nemalim odobravanjem a posebno kada se saznalo da će tu novu priču crtati Joevito Nuccio, jedan iz mlađe crtačke garde čiji stil neodoljivo podsjeća na najbolje dane maestra Galliena Ferrija.
Takav značajan događaj prepoznali su u uredništvu Veselog Četvrtka pa je donesena odluka da se nova avantura Zimske Zmije premijerno objavi na stranicama nove Zlatne serije. Tim povodom kontaktirali smo glavnog urednika Veselog Četvrtka - Dušana Mladenovića kojeg smo zamolili da nam kaže nešto više o ovom zanimljivom izdanju.

DM: Tako je, budući da smo silom prilika već morali da čekamo pet godina da Nučo završi crtanje epizode, nimalo nam se nije svidela ideja o čekanju još tri godine dok nam ta epizoda ne dođe na red u okviru redovne serije. Zato smo je ekspresno objavili kao deo Zlatne serije (u Italiji se priča završila u februaru, a kod nas je stigla već u aprilu) i tako se najviše do sada približili tome da ispunimo želju mnogih čitalaca da „stignemo Italijane“. Budući da je ovakav potez naišao na oduševljenje naše publike, nije isključeno da ćemo nekad u budućnosti opet pribeći nečemu sličnom i neku epizodu za koju procenimo da će se dopasti publici objavimo ovako preko reda.

Biblioteka Zagor #31, korica B (Mauro Laurenti)

Istina, kada smo se s Buratinijem (urednikom Zagora) dogovarali da „Povratak Zimske Zmije“ objavimo ubrzo nakon italijanske premijere nismo mogli ni da slutimo u kakvoj situaciji će se ceo svet naći u tom trenutku. Sve reakcije čitalaca iz Srbije koje smo do sada čuli bile su pozitivne (što i ne iznenađuje kad imamo na umu to da je ovaj autorski tandem omiljen među fanovima serijala), ali naši čitaoci iz drugih zemalja, nažalost, trenutno ne mogu doći do ovog broja zbog vanrednog stanja. Svima njima poručujemo: ne brinite, u dogovoru sa striparnicama i knjižarama koje redovno naručuju naša izdanja čuvamo vam dogovorene količine i jedne i druge korice. Čim se situacija bude dovela u red vaši primerci će stići uobičajenim kanalima distribucije.


Podsetimo, jugoslovenski čitaoci upoznali su se sa Zimskom Zmijom u staroj Zlatnoj seriji daleke 1976. godine (#336), pa se nekako činilo prikladnim da se novi susret ovog čuvenog indijanskog Poglavice i Duha sa Sekirom odigra na stranicama nove Zlatne serije. Istovremeno, u 31. knjizi naše "Biblioteke Zagor" reprintujemo upravo taj prvi susret, a tim povodom smo ovu knjigu želeli da učinimo posebnom tako što ćemo je objaviti s dve naslovne strane Maura Laurentija. Tiraž ostaje isti uprkos različitim koricama, uklopili smo se tako što korice A ima više nego korice B, kao što je i logično. Knjiga je zbog vanrednog stanja trenutno „zarobljena“ u štampariji, ali nadamo se da će i ona uskoro biti spremna za puštanje u prodaju.

- Na zadnjoj korici najavljen je i sljedeći, dosta iznenađujući, broj Zlatne serije – u pitanju je novi Bonellijev serijal Deadwood Dick! Kako je došlo do toga?

Zlatna serija #21, korica A (Corrado Mastantuono)

DM: S obzirom na to da se radi o veoma kvalitetnom stripu iza kog stoje neki od najboljih Bonelijevih autora, nije bilo dileme da li ćemo ovaj mini-serijal uvrstiti u naš izdavački plan i program. Ovaj moderno ispripovedan vestern kog su nacrtali Mastantuono, Frizenda i Andreuči savršeno se uklapa u našu Zlatnu seriju i zaslužuje da se nađe na kioscima. Pritom sam ja veliki fan Lensdejlovog pisanja, pa mi prilika da radim na nečemu što je on radio (ovo su adaptacije njegovih priča) pruža dodatno zadovoljstvo. Želeli smo da ga objavimo još prošle godine, ali prava na sve naslove objavljene pod etiketom Audače do nedavno su bila blokirana za našu zemlju. Sva sreća, to se uspešno razrešilo i potpisani su ugovori za najzanimljivije stvari kao što su Dedvud Dik, Mister No Revolucija i Zagorovi albumi o njegovim mladim danima. Naročito sam zadovoljan time što se strip dopao čuvenom Igoru Kordeju (a njega nije lako impresionirati, kao što znate), koji je i nacrtao domaću naslovnu stranu, tj. koricu B. Igor i ja smo se dogovorili da će naslikati neku koricu za nas još onda kada smo pokrenuli Zlatnu seriju i ubrzo je postalo jasno da je maršalbasovski Dedvud Dik pravi izbor. Moram priznati da je čuvena virtuelna pljuvačina po alternativnoj korici trećeg broja doprinela tome da mnogi domaći autori iz solidarnosti pristanu da nacrtaju naslovnu stranu, tako da su nam svi oni hejteri zapravo učinili uslugu. :)

Moram još samo naglasiti da Dedvud Dik definitivno nije strip za one sa slabijim želucem, ali ni za maloletnike. Bogat je eksplicitnim scenama i istim takvim dijalozima, te nikako nije za osetljive čitaoce. Više je namenjen odrasloj publici i hedonistima s pređenom određenom kilometražom. Zato smo u pomoć pozvali iskusnog "special guest star" urednika koji je psovke u stripu dodatno oplemenio i celom prevodu dodao aromu prašnjavog Divljeg zapada i dobrog viskija odstajalog u buretu taman onoliko koliko treba. Uskoro ćete saznati o kome je reč.

- Nova Zlatna serija (poput one originalne) dostupna je većini čitatelja na području bivše Jugoslavije, ali gdje se sve točno može kupiti?

Ponuda „Školske knjige“ u Makarskoj

DM: Evo nas na dvadesetom broju, verujem da svi čitaoci do sada već znaju odgovor na ovo pitanje, ali nije zgoreg ponoviti. Na našem primarnom tržištu, u Srbiji, verzija s koricom A može se naći na manje-više svakom kiosku, dok se verzija s koricom B može nabaviti u maloprodajnim objektima Trafika, svim striparnicama, pa čak i u nekim bolje snabdevenim knjižarama. U Hrvatskoj se lanac knjižara "Školska knjiga" stara da redovno uvozi najnovije brojeve, striparnica "Babilon" iz Đakova takođe, a u Bosni se do naših izdanja može doći zahvaljujući "Tarantuli" iz Mostara. U Crnoj Gori ćete ih pronaći u stripu klubu "Mister No" iz Podgorice, u Sloveniji u striparni "Oblaček "iz Celja, a u Makedoniji u strip knižarnici "Bunker". Drugim rečima, na svim uobičajenim mestima na kojima se ljubitelji stripova snabdevaju. Ponavljam, nadamo se da će se ovo vanredno stanje uskoro okončati i da će sve striparnice proraditi.
Zahvaljujem se na prilici da pričamo o ovim zanimljivim izdanjima i nadam se da ćemo to nekad ponoviti, jer zanimljivih izdanja sigurno neće manjkati ni u budućnosti. :)

Retro korica B (Mijat Mijatović)

Korica A (Alessandro Piccinelli)

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Carstvo Amazonki
  Kod: MM SA 79
  Ocjena: 53%
  Vrijeme: 30.5.2023. 6:46:00
  Autor: prozirna senka
  Broj komentara: 0
  Broj pogleda: 604
 • Crni bregovi
  Kod: KP LMS 548
  Ocjena: 81%
  Vrijeme: 28.5.2023. 17:41:00
  Autor: Salkan
  Broj komentara: 6
  Broj pogleda: 914
 • Pećina smrti
  Kod: VB LUSP 3c
  Ocjena: 67%
  Vrijeme: 27.5.2023. 0:28:00
  Autor: Ivan Liverpool
  Broj komentara: 3
  Broj pogleda: 854
 • Texov sin
  Kod: TX LIBKB 7
  Ocjena: 79%
  Vrijeme: 25.5.2023. 15:43:00
  Autor: tex2
  Broj komentara: 5
  Broj pogleda: 1067
 • Koreni zla
  Kod: DD BOP 3a
  Ocjena: 36%
  Vrijeme: 24.5.2023. 0:08:00
  Autor: prozirna senka
  Broj komentara: 1
  Broj pogleda: 1022

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Eternaut
  Kod: ETER ORKA_SP 31
  Ocjena: 100%
  Vrijeme: 6.4.2023. 18:46:00
  Autor: Salkan
  Broj komentara: 18
  Broj pogleda: 22301
 • Srebrni Letač – Parabola
  Kod: SRL DRKW 1
  Ocjena: 100%
  Vrijeme: 3.3.2023. 22:53:00
  Autor: drogsy
  Broj komentara: 4
  Broj pogleda: 18221
 • Gospodarica vampira
  Kod: TX VCZS 44
  Ocjena: 72%
  Vrijeme: 7.3.2023. 22:13:00
  Autor: Salkan
  Broj komentara: 8
  Broj pogleda: 1840
 • Zlatni kanjon
  Kod: TX SA 16
  Ocjena: 44%
  Vrijeme: 11.3.2023. 10:10:00
  Autor: prozirna senka
  Broj komentara: 5
  Broj pogleda: 1547
 • Misija u Meksiku
  Kod: TX VEC 63/64
  Ocjena: 81%
  Vrijeme: 1.4.2023. 14:58:00
  Autor: tex2
  Broj komentara: 7
  Broj pogleda: 1517

Aukcije

Forum