Razotkrivene misterije CRŠ-a

Usagi Yojimbo

Razne crtice, misterije i dogodovštine na najvažnijem stripovskom eventu u Hrvata, godine Gospodnje 2016.! Nek se zna kako je bilo. Nasmijana lica sve govore.

Draga braćo i sestre striperi! Nadam se da ste uspjeli ostvariti sve svoje stripovske zahtjeve i želje u ova tri CRŠ-ovska dana. Ovaj predjubilarni 19. CRŠ još jednom je pokazao koliko je stripovska kultura jaka u Hrvata. Izgleda da smo mi stripaši složniji i čvršće vezani od naše političke vrhuške. Ko bi to rekao, a ? Kako bilo, onaj tko je CRŠ pohodio, stripa i stripovskih sadržaja se nagledao.

Moram li spomenuti što je sve CRŠ nudio? Tribine s našim dragim gostima iz Italije, Francuske, BiH, pa čak i iz Hrvatske! Čak četiri velike izložbe – Misteriji Giancarla Alessandrinija, Made in Cro, Stripovi za djecu i Hermann. Najbogatija burza stripa općenito ove godine (naravno, sve do novog Interlibera) gdje niste samo mogli kupiti strip, nego ga čak i ponijeti sa sobom da vam ga njegovi autori i potpišu! Rukovati se sa autorima stripovima, potapšavati ti ih po leđima, slikavati se s njima i tepati kako obožavate njihove uratke. Što je uglavnom istina, zar ne? Ne samo zato jer tražite njihov crtež... ;)

Tu je većina starih sadržaja te poneki novi, primjerice svjež dodatak je bio Combisov stripovski pub kviz. Iako je to bio uglavnom pismeni test, za uključene moram priznati da je bio vrlo zanimljiv. Za publiku možda i ne jer se baš i nije mogla nešto posebno vidjeti. Osim entuzijastičnih stripofila koji naprežu svoje možda vijuge kako bi stavili pravu stvar na pravo mjesto.

Ono što je također važno napomenuti, bilo je dosta sadržaja za djecu, od šminkanja, natjeravanja s vršnjacima, slikanja s Batmanom i medekima, igranja s balonima, crtačkih crtaonica, izložba stripova za djecu pa do vrtića za one male. Ukoliko je netko primijetio, bila je neka igra na ploči koja se zvala Feudalac, navodno neki prototip, pa ako zna netko kakav kontakt od tih ljudi nek se javi…

Što? Kažete da ovdje stanem i da počnem to raspisivati po danima? Ajd može…

 

Službeni štand - najfriškije stvari!

Službeni štand, nasmijane hostese i serigrafije

Mrki prodorni pogledi prodavača Stripova na kvadrat

Rulja. I R2-D2.

Fibrin štandisimo

Moj strip štand

Pogled odgore

PETAK, 13. svibnja (maja)

Dan za metak, ali ne i kad je CRŠ u pitanju! Iako je sajam stripa počeo već u 15h, cijela gornja galerija bila je zatvorena do spektakularnog otvorenja Misteriozne izložbe Giancarla Alessandrinija pa ste mogli kružiti samo po srednjoj galeriji. Ili nedajBože pohoditi neku od tribina u Klubu HDLU. Što je imalo za posljedicu da je petak naizgled bio ultraposjećen dan. Znate ono, svi se gurkaju negdje, ne možeš disat, na tribinama popunjena mjesta i tako… Iako su tribine trebale započete s predavanjem o stripu na Bliskom istoku Samira Samimija, mislim da nitko osim Darka Macana nije primijetio da se to ne održava. Kao da je Macan jedini bio svjestan postojanja tribine Samira Samimija, a svima ostalima je taj podatak izbrisan iz stvarnosti! To je prva od misterija koje su se misteriozno dogodile na festivalu! Nije se džabe ovaj CRŠ prozvao misterioznim. Hm.

Nakon toga slijedi promocija novog strip projekta - Sikira i Stina, dinamitnog tandema Franje Parage i Hrvoja Bronića! Dečki su kak treba predstavili svoj strip, humoristički geg strip u pasicama gdje se prate pustolovine dvojice junaka naše mladosti, kao i u njihovoj mladosti. Tko je volio Bleka i Zagora, shvatit će humor koji skriva iz njega. Stripići su bili po 25kn, a koliko će koštati nakon što postanu poznati, pokazat će samo budućnost! Tribina je inače bila vrlo posjećena, dečki su pozvali svu svoju bližu i širu rodbinu. Tražio se i primjerak više!

Promocija stripa Sikira i Stina

Franjo Paraga i Hrvoje Bronić glavom i bradom

Tribina 33 godine Martina Mysterea u Hrvatskoj

Uslijedila je najvažnija tribina CRŠ-a, po mojim sasvim subjektivnim mjerilima – 33 godine Martina Mystèrea u Hrvatskoj! Giancarlo Alessandrini i Alfredo Castelli pričali su o liku i djelu detektiva nemogućeg, Martina Mystèrea (po naški) iliti Martija Misterije (prema Dnevniku). Otkrit ću vam jednu tajnu, Mystère se čita – Mister, s naglaskom na prvom slogu. Amalgam Martin Misterija ne postoji, usprkos takvom prozivanju u medijima.

Isto tako Alessandrini tvrdi da Martina nije fizički temeljio na nijednoj stvarnoj osobi, što je lijepo čuti za promjenu, jer je praksa Bonellija bila davati lica poznatih osoba. Ako ste se pitali kako je u osamdesetima kad nije bilo interneta mogao nacrtati s tolikom točnošću stvarne lokacije, ljude i doba, odgovor je knjižnica! Zanimljivo, prije digitalnog doba, zapamtite to djeco, riznica znanja nalazila se u knjižnicama! Misterija razjašnjena.

I nakon što smo uspješno priveli kraju razgovor s cijenjenim gostima, krenuli smo do galerije Prsten gdje se odigralo spektakularno otvaranje izložbe. Uz jerihonske trublje glavni organizator CRŠ-a, gospodina Slaven proglasio je Misterioznu izložbu otvorenom!

Bila je i dobra prilika da stanete u red za crtanje još jednog iznimnog gosta festivala – Hermana Huppena (Jeremiah, Bernard Prince, Comanche). Za tu priliku mogli ste kupiti serigrafiju, ali i 33. album Jeremiaha "Psina i njegova plavuša". Cijena prava sitnica - 70 kn!

 

SUBOTA , 14. svibnja (maja)

Subota je započela udarno, te su se od 11h posjetitelji mogli ogrepsti za crteže i potpise omiljenih autora. I to se nastavilo, samo uz različite aktere sve do 20 sati navečer. Za crteže su bili brojevi, dok si se za potpise autora scenarista mogao provući i bez broja. Osim stranih gostiju bilo je velik broj domaćih autora koji su vrlo rado crtali i potpisivali, Parlov, Sudžuka, Biuk, Mavrić, Andronik. Staffovci su čuvali svoje goste ko zmajevi svoje blago, reda se moralo znati.

Za to vrijeme su se u Klubu HDLU odigravale razne tribine i stripološka izlaganja. Razgovori s bonnelijevcima Alessandrinijem i Castellijem, te Robertom Recchionijem bili su vrlo burni budući da su bonellijevci fanovi imali tisuću pitanja. Castelliju se sugeriralo da može iskoristiti lik Nikole Tesle kad bude radio nove misterije, te da Martina pošalje malo i u naše krajeve. Tijekom tribine tajanstveno se pojavio Batmanmisterija broj dva – uključio se u žustro ispitivanje naših gostiju. Alessandrini također kaže da mu sasvim prirodno pala crtačka promjena, odnosno evolucija od specifičnog izražaja do kraja osamdesetih nakon čega prelazi u ligne claire, inspiriran Moebiusom. Nakon čega se Castelli nadovezao anegdotom da su jednom prilikom, tijekom vraćanja vlakom s nekog festivala, susreli sa samim Moebiusom, te mu pokazali Alessandrinijeve crteže… Čime je bio očaran.

Osvrnuli smo se i na Castellijevo razdoblje u Zagoru, prisjetili svih onih simpatičnih trash pričica o izvanzemaljskim biljkama vampirima, duhovima pirata, piranama, Frankensteinovim čudovištem, Utvrdi Smirnoff. Utvrda Smirnoff je naime prva priča u Bonelliju koja je dobila i svoju video-igricu.

Recchioni je uglavnom pričao o novim smjerovima u kojim se kreće Dylan Dog. Revolucija 2.0 u koje se vraćaju na originalne postavke lika u redovnoj seriji. U ediciji Oldboy nastavljaju sa "starim" Dylanom koji se nije promijenio. U "Planeti mrtvih" alternativnoj budućnosti koja nije! Budućnost redovne serije. I posljednji je Colorfest edicija koja piči i dalje sa kratkim pričama strave i užasa u boji. Dobili smo i malu ekskluzivu gdje je Roberto na svom tabletu pokazao jubilarni DD broj u boji gdje se vraćaju Xabaras, Morgana i Mater Morbi, a na vinjetama uglavnom vidimo jedrenjak i dotične likove. U boji.

Tribina Alfredi Castelli i Giancarlo Alessandrini

Giancarlo Alessandrini

Alfredi Castelli

Roberto Recchioni

Tribina Hermann Huppen

Izložba Stripovski misteriji

Milena Benini i Marko Fančović moderirali su tribinu velikana Hermana Huppena . Usprkos nekim vrlo škakljivih pitanjima, Hermann se uvijek lako izvukao vrlo pametnim i humorističkim odgovorima. S obzirom na godine i sve, mogu reći da se stari majstor odlično drži! Hermann je inače bio gost prvog makarskog festivala, pa se mnogi pitaju budući da ga ove godine nije bilo, skriva li se tu kakva skrivena posveta MAFEST-u možda?! To je misterija broj tri!

Cijeli dan odvijala su i druga tematska predavanja pod kodnim nazivom Stripologija, tako da smo tu mogli čuti i već uobičajeno zanimljiva predavanja nezaustavljivog francuskog kritičara i teoretičara Didiera Pasamonika, o mangama, ali i francuskoj ligne claire. Alessandro Munari pričao je o svjetskom tržištu stripova i web stripovima. A za kraj je došao Roberto Recchioni s "Gramatikom talijanskih strip serijala" gdje je obrađivao razlike između talijanskog stripa i ostalih škola, japanskog, američkog i franko-belgijskog.

Ovdje moram biti iskren, na neko vrijeme sam izbivao s CRŠ-a budući da znate da se u isto vrijeme održavao i Sferakon – još jedan iznimno važan žanrovski kon. Situacija s kojom su se mnogi susreli ovog vikenda. Najbolje bi svakako bilo da dva najveća, i vrlo tematski srodna festivala održavaju u drugačijim terminima. Volim i jedan drugi festival, i zapravo apeliram na organizatore da se pomaknu ispred ili unatrag jer mi duša pati! Morao sam popiti pivo nakon dolaska na Sferakon da se smirim.

Combisov stripovski pub kviz, također jedna vrlo zanimljiva i svježa instalacija na CRŠ-u, izazvao je relativno dobar odaziv igrača, s vrlo zanimljivim nazivima ekipa. Darkvudski bećari, Demoni s Misurija, Puhovi s Ontarija, i ostala šaljiva imena; nije teško nastaviti niz. Sljedeće godine ću se zapravo pripremiti, ovo sam više išao na blef. Mada, bilo je vrlo interesantnih pitanja o stripu. Neka lagana, a neka bome teška! Tri su kategorije bile, europski strip, američki strip i opća kultura.

Pitanje o stripu!

 

NEDJELJA, 15. svibnja (maja)

Budući da je u pitanju bio već treći dan, kada su svi već umorni od čekanja u redovima, ispitivanja na tribinama, praznih novčanika i drugih simptoma umora, protekao je više u chill-out fazonu. Dobro, crtanja je bilo, i neumornih lovaca na potpise i crtanje također. Posebno domaćih autora – Talajića, Solanovića, Strukana, Biuka i drugih… Crtalo se sto na sat! Bile su i dvije prezentacije stripa, "Dogodovštine baroknog čovjeka" Vinka barića i "Biukovo" autora, sigurno pogađate, Krešimira Biuka!

Za oko mi je zapela i četvrta misterija, izložena misteriozna drevna maska koja podsjeća na masku Iron mana, a bila je čuvana dan i noć! Mogli ste je vidjeti u jednoj od gornjih prostorija.

Drevna maska kralja Metalaca – čuvana noću i danju

Uglavnom, što se tiče novih izdanja, Fibra je izdala nekoliko novih albuma, čak tri toma "Bajki" ili "Fablesa" Billa Willinghama, "Danas je posljednji dan" Ullija Lusta, "Ja, ubojica" Altarribe i Keka, "Dekic" Craiga Thompsona. Udruga CRŠ izdala je tri albuma, Jeremiaha, Sikiru i Stinu i Biukovo. Stripovski web site Moj strip imao je svoj vlastiti štand gdje ste mogli donirati, ali i popričati s autorima, primjerice Sonjeckom, Duplančićem ili Juricom. A tu su bili i razni drugi preprodavači starih i novih stvari, domaćih i stranih… Ma nešto vam je sigurno zapelo za oko.

I tako dođosmo do kraja ovog izvještaja. Jesam li što zaboravio? S obzirom koliko je bilo sadržaja, sigurno jesam. Polagano se psihički pripremajte za jubilarni 20. CRŠ koji će se odigrati sljedeće godine. Najvjerojatnije u isto vrijeme i na istom mjestu. Živjeli stripaši!

Marko Šunjić i Fibra - po 20%

Za red na ovom CRŠ-u zadužen je bio Batman… Budnim je okom pratio.

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Crna ljubav
  Kod: DDJP DRKW 8
  Ocjena: 76%
  Vrijeme: 27.11.2021. 19:48:00
  Autor: Koresh
  Broj komentara: 0
  Broj pogleda: 187
 • Korijeni
  Kod: ZG KRJNUB 1/6
  Ocjena: 82%
  Vrijeme: 25.11.2021. 0:11:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 8
  Broj pogleda: 1508
 • Dva života Drim
  Kod: DD VEC 14
  Ocjena: 72%
  Vrijeme: 23.11.2021. 0:36:00
  Autor: -Dule-
  Broj komentara: 3
  Broj pogleda: 1108
 • Smrt filmske zvijezde
  Kod: NR LIB 4a
  Ocjena: 57%
  Vrijeme: 21.11.2021. 0:16:00
  Autor: Hercule Poirot
  Broj komentara: 10
  Broj pogleda: 1652
 • Mikijeve najluđe avanture
  Kod: MIMA GLE 2
  Ocjena: 82%
  Vrijeme: 19.11.2021. 0:12:00
  Autor: Lord Vader89
  Broj komentara: 1
  Broj pogleda: 1116

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Žrtve i krvnici
  Kod: NN LIB 71c
  Ocjena: 96%
  Vrijeme: 9.11.2021. 0:20:00
  Autor: Jerry Krause
  Broj komentara: 1
  Broj pogleda: 2266
 • Crne suze
  Kod: ZG LU 321
  Ocjena: 34%
  Vrijeme: 3.11.2021. 0:10:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 11
  Broj pogleda: 2237
 • Povratak u kuću strave
  Kod: ZG LUSP 41
  Ocjena: 36%
  Vrijeme: 12.10.2021. 1:13:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 12
  Broj pogleda: 2234
 • Vigilanti
  Kod: ZG LU 316/317
  Ocjena: 41%
  Vrijeme: 28.10.2021. 0:17:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 8
  Broj pogleda: 2000
 • Oči sudbine
  Kod: ZG PRIDA 1
  Ocjena: 80%
  Vrijeme: 2.10.2021. 8:38:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 10
  Broj pogleda: 1992

Aukcije

Forum