Strip sastanak u Makarskoj

Superman

Moram priznati da mi nije bilo svejedno dok sam slagao ovaj tekst. Ionako sam bio prilično ljut i nervozan što nisam mogao doći, a sad je još gore kad sam pročitao dojmove ljudi i vidio kakav sam dobar provod propustio. Ali dobro, što je tu je, siguran sam da je ovo samo početak ovakvih druženja i da će se ponovni susret desiti vrlo skoro, ovaj put i uz moje prisustvo! S druge strane, prilično sam ponosan jer je sajt koji sam pokrenuo uz sve obilje informacija i zanimljivosti koje nudi pokazao i jednu drugu stranu stranu, po meni puno važniju, a to je prijateljstvo, druženje, uvažavanje njegovih članova. Momci, od srca vam hvala, ovako nešto je vjerojatno najveći kompliment koji jedan webmaster može dobiti.

STRIP SASTANAK MAKARSKA/GRADAC 2003.

GDJE? KAD? ZAŠTO… ?

O samoj ideji za sastanak i pripremama priča jedan od suorganizatora i idejni vođa cijelog projekta, legendarni Gaston:

"Eh da… "Zabranjeno Pušenje" bi ovaj tekst sigurno započelo sa "Pamtim to kao da je bilo danas…" ali ja ipak neću parafrazirati ove legendarne sarajevske glazbenike, no da je Sarajevo ipak krivo za sve – to je jedina istina. Tamo negdje pred zimu prošle godine Sandro (Leopold IV) i ja smo odlučili krenuti na strip sastanak u Sarajevo želeći osobno upoznati svu ekipu koja nam se je do tada skrivala iza nickova Verter, Edzandzo, Heyoka, Emir Pašanović, Kakaljin… Došavši u glavni grad susjedne nam države doživjeli smo ono što je nažalost postalo tako rijetko u današnjem svijetu, a to je srdačnost, gostoljubivost i prijateljstvo. Iako nas nikad nisu ni vidjeli (izuzev Vertera koji je otprije poznavao Sandra) priuštili su nam sjajnih 15 sati zabave tako da smo imali osjećaj kao da se znamo oduvijek! Priče o stripovima, autorima i crtačima na kraju su nadograđene istinskom zabavom u sarajevskoj subotnjoj večeri. Probudivši se ujutro samo nam je jedna misao bila u glavi: Hoćemo još! I tako, tamo negdje kod Bradine oko 11.05, shvatili smo što ustvari želimo. Nismo znali kako ćemo to sve izvesti, nismo znali da li će ikoga interesirati, nismo znali da li će itko doći ali smo zato znali da imamo veliku želju i puno srce gostoprimstva za sve one koji nas budu htjeli posjetiti. Zaista, cijela naša ideja bila je jedna velika nepoznanica, no entuzijazam je ipak nadmašio sve, a u konačni proizvod mogli su se uvjeriti svi koji su došli Makarskoj u pohode između 28.02. i 02.03.2003. godine. Na kraju, bilo bi zaista nepravedno zaboraviti Markosa i cijeli www.stripovi.com jer ipak da nije bilo njega sigurno ne bi bilo ni Sarajeva ni Makarske…"

EKIPA BROJ 1 : Aco (SLOVENIJA)

Evo kako je svoju odiseju do Makarske doživio Aco!

"Odmah nakon ispita iz Neurologije požurio sam kući, na brzinu se spakirao i kasno navečer (oko 23.00) krenuo iz Ribnice (40 km od Ljubljane). Bio sam umoran od silnog učenja tako da sam odlučio put podjeliti na dvije etape. Zaputio sam se do Delnica i onda preko snijegom zatrpanog Gorskog Kotara do mog drugog doma – Crikvenice. Nisam previše žurio, a i cesta je bila u katastrofalnom stanju pa sam stigao tek u 1.15. Nakon dugog i ugodnog sna otišao sam na moj omiljeni kolač Schwarzwald, popio kakao, odvalio muziku do daske i u 12.30 krenuo Jadranskom magistralom za Makarsku... Ostavio sam Senj iza sebe i zaputio se prema Karlobagu. Oduševljen prekrasnim krajolikom Nacionalnog parka Paklenica te sunčanim i toplim vremenom, zaustavio sam se barem 20-ak puta samo da bi uživao u prekrasnom pogledu i gotovo čarobnom ugođaju – tišina koju su remetili samo galebovi,mirno more,prekrasne prirodne plažea u pozadini gorostasni vrhovi Velebita… Impresioniran viđenim krenuo sam prema Zadru, gdje sam kontaktirao Gastona koji je stvarno bio izvrstan navigator. Razgledao sam milijunske jahte u marini u Bibinju i krenuo dalje. Nije mi trebalo dugo do Šibenika jer cesta je ravna k'o avionska pista tako da sam mogao pošteno stisnuti gas. Sljedeće zaustavljenje je bilo u Trogiru(prekrasan grad). Noć se spustila kad sam došao do Splita. Šteta što sam već bio poprilično umoran pa se nisam zaustavio da i uživo vidim Poljud ali valjda će biti još prilika. Na kratko stajem i u Omišu. U Makarsku sam ušao oko 19.50 i vrlo brzo našao mjesto sastanka - benzinsku crpku gdje je po mene došao moj domaćin Gaston. Pratio sam ga i vrlo brzo smo stigli do njegove kuće. Konačno, nakon 600 km i 10 sati vožnje, bio sam na cilju..."

EKIPA BROJ 2 : Edzandzo, Emir Pasanovic, Heyoka, Verter (BIH)

Dogodovštine na putu Sarajevo - Makarska ovako uz osmjeh na licu opisuje Heyoka (ovog puta nije oprečni):

"Dogovor je pao: Edzandzo, Heyoka (tj. ja), Emir Pasanovic i Verter naći ćemo se kod strip-kluba u pola dva. Krenuo sam tek u jedan popodne. Uzevši taxi stigao sam kod strip-kluba oko 13.15. a tamo mi je Edzandzo rekao da će on ostale pokupiti na dogovorenim mjestima. Nas dvojica smo krenuli po Emira. Pokupili smo ga i onda krenuli još po Omera (Verter). Ekspedicija je konačno bila u punom sastavu. Edzandzo je bio ljut na sebe jer je nešto zaboravio ponijeti no nismo se vraćali. Oko 13.50 smo krenuli za Makarsku. Voznja je bila zanimljiva, a protekla je u mnogobrojnim zanimljivim izlaganjima, diskusijama i, za nas Bosance neizostavnim zajebancijama. U Jablanicu smo stigli u 15.50 i tu smo stali zavarani stripovskim seksipilom kojim je zračila pijaca. Naravno, na ovoj našoj pijaci nismo našli ništa i odatle smo krenuli već nakon 10-tak minuta. Nastavak puta je nastavljen u istom ritmu, a bio je osvježen edzandzinim i verterovim izlaganjima o dalekovodima u Sibiru i sl. U Mostar smo stigli kako bismo vidjeli strip-klub koji, navodno - postoji. Bas kao i vanzemaljce u Roswellu, taj klub su vidjeli samo neki ljudi. Oni drugi (mi smo u toj grupi) samo vjeruju da postoji. Otišli smo iz Mostara. Preko granice smo prošli bez problema. Carinici nas nisu pregledali pa smo mirno nastavili put dalje. Stigli smo u Gradac zadivljeni krajolikom, a onda smo krenuli kod Milka da vidimo tu čudesnu kolekciju. Kod gostoljubive porodice Peko smo došli uz pomoc Roberta, Milkovog (mislim) komšije. Nikakav opis nas ne bi mogao pripremiti za ono sto smo vidjeli po ulasku u Milkovo skladište – 30.000 stripova!!! Uz isprike zbog neostajanja na večeri, nastavili smo put za Makarsku, a Edzandzo i Gaston su se dogovarali kako da dođemo na odredište. Na benzinskoj pumpi (oko 10 do 8, mislim) smo čekali i dočekali Sandra (Leopold IV) i Nenada (Globinjo - hajdukovac). Pratili smo dvojicu asova i kroz nekoliko sekundi došli do našeg konačnog odredišta – Gastonove kuće. Sve ostalo je povijest a povijest pišu samo POBJEDNICI…".

EKIPA BROJ 3 : Chico, Kruger, Rocky32, Stinky (HRVATSKA)

Svoje utiske sa putovanja ove simpatične družine od Zagreba do Makarske i Gradca u svom poznatom stilu opisuje Stinky:

"Izasao sam iz tramvaja na starom mjestu. Trešnjevka, štandovi sa stripovima. Trebam se naći sa Krugerom, Rockyjem i Chicom. Vec u prvih par koraka vidim, netko stoji i kraj njega torba. Kruger i Rocky nisu, njih znam. Pa da, to je Chico. Iz nekog razloga, zamisljao sam da Chico ima 4 banke. Medjutim, ovaj tip je mlad, 20 godina. Nema sombrero ni ono odijelo, ali slicnost je očita. Chico ustvari i je Čiko. Nemam pojma na koga ja njemu ličim. Čekamo ostalu dvojicu. Kruger zove da će malo zakasniti. Kao i uvijek, dila sa stripovima. Ovaj put su u pitanju Pol. Zabavnici. Dan je topao, plavo nebo bez oblaka. Dobar znak. Evo i Krugera. Odnekud se pojavljuje Pot i uvaljuje 3 kutije stripova. Dostava za Renkyja. No, problem je slobodnog prostora u autu. Sve je već puno, a jos treba doći i Rocky. I njegova torba. A Rocky zapravo nema samo torbu, nego i jednu kutiju. O jebote. Ipak smo ugurali sve. Vrijeme je da krenemo. 20 do dva. Nema veze, ja sam već smazao jedan sendvič. Za svaki slucaj.

Na autoputu prema Karlovcu, Kruger tvrdi da auto moze postići 180 na sat. To nismo vidjeli uživo. Turanj, odmorište. Tamo cekaju Fumettisti i Stripje. Obojica u jednoj osobi. E pa, on nas je zadrzao toliko. Fumettisti, Fumettisti. Slijedeća postaja je Slunj. Robna kuća i hrana. Buduci da je medju nama i Kruger, moramo posjetiti spomenik djedu rođaka njegovog ujaka, palom hrvatskom bojovniku, Francetiću. I to je obavljeno. Vozimo dalje i pričamo. Veselje raste.

Prosli smo Knin. Sve smo bliže. Ali, treba benza. Gaston javlja, ima benzinska u Sinju. Dok u Iraku naftna kriza u Sinju benzin jos uvijek po staroj cijeni. 6.70 litra. Tim bolje. Puni smo, a Makarska je blizu. More ne vidimo, noć je. Valjda je tu. Nalazimo se s Globinjom i on nas vodi Gastonovoj kuci. Tu je ekipa već smazala sve ćevape. Aco, Heyoka,Verter, Pašanović, Edzandzo, Leopold. Gaston baca novu turu na roštilj. Pravi domaćin. Chico i Rocky ostaju u Makarskoj. Kruger i ja trebamo dalje. U Gradac. Tamo čeka Milko. I Renky. Dogovaramo sve za sutra, pa ponovo na magistralu. Bit će to naporna noć…."

EKIPA BROJ 4 : Maximuss, Gogo (HRVATSKA)

Buduća rock-zvjezda, Maximuss, zbog profesionalnih obaveza u Makarsku je stigao tek u subotu u večernjim satima. Odmoran, svjež i sređenih dojmova, ovako se prisjeća svog puta:

"Dakle, krenuli smo u 16:00 nakon što je Gogo po prvi puta oprao svoj auto i to uz moj nagovor, jer prva izjava mu je bila: "Pa šta ću ga prat' kad će se tokom puta ionako zaprljati?!". Majko Božja, koji stav! Njemu je to bila prva vožnja na otvorenoj cesti, pa smo imali par kamikaza situacija u oštrijim zavojima, ali smo srećom preživjeli. Sve je išlo dobro dok nismo, po savjetu moje drage mame, na skretanju Split-Muć, skrenuli u Muć. Skrenuli mi i sve nam je blesavo kako su ceste sve uže i uže, ali ne mogu ne imat' povjerenja u svoju mamu, pa idemo dalje. I išli smo dok god nije prestao asfalt! I onda ajde 20 min. natrag.... Pih!

Dalje sam ja preuzeo volan, pa sam kao pravi Mad Max pretjecao kamione. Lijepo smo oko 21:45, preko Trilja, došli do Makarske i tamo su nas na obližnjoj pumpi dočekali Leopold IV i Chico (kojeg smo od prve prepoznali)…"

PETAK, 28.2.2003.

Ekipa iz BIH (vođena Leopoldom – "najveći playboy u Makarskoj" i "Torcida" - Globinjom) i Aco stigli su kod "kralja Makarske" - Gastona gotovo u isto vrijeme, oko 20.00. Nakon početnog upoznavanja na red su došli stripovi kojih nije manjkalo. Verter se tako nije mogao odvojiti od izvrsno očuvanih Nathanovih giganta i specijalaca a poprilična količina dnevnikovih MM naprosto je mamila poglede, baš kao i talijanski MM & DD - "Il fine del mondo" (kod nas neobjavljen) te Tex na njemačkom jeziku – "Der verlorene pueblo (Nizzi/Ticci)". Bilo je razgovora o nama omiljenoj web-stranici i forumu a Edzandzo je ukratko predstavio svoj strip-klub sa kojim pokušava oživjeti strip scenu u Sarajevu. Ostali su se zabavljali modnim detaljima. Leopold je nosio majicu www.stripovi.com, koja mu izvrsno stoji, a Globinjo (koji se isticao Hajdukovim dresom) se je divio Acinoj crvenoj majici sa znakom orla na prsima. Domaćin Gaston se u međuvremenu već pobrinuo za izgladnjele putnike – ponudio nas je pićem (sokovi, vino, Karlovačko, Laško...) a vani je pripremao roštilj za ćevape. Kao da to nije dovoljno, u pećnici se pekao i krumpir. Jela je stvarno bilo puno ali to je razumljivo - čekao se i Chico! Što se ćevapa tiče, tu je pokazao da tajna drevna vještina pečenja ćevapa sa ružmarinom koja se tajno prenosi s koljena na koljeno još nije izumrla. Svi su potvrdili da su ćevapi vrlo ukusni, a u strip-analima će ostat zabilježeno, da je te večeri 12 ljudi pojelo 140 ćevapa (nekoliko ih je i ostalo za doručak). Impresivan podatak, mora se priznati

Vrijeme je brzo prolazilo jer društvo je stvarno bilo ugodno. Čekala se još ekipa iz Zagreba a glavno pitanje je bilo kakav je ustvari Kruger i kakav je on zapravo. Čuli su se razni komentari, a među nekima je bilo i nevjerice, no svi su gorili od želje da ga upoznaju. U 21.30 čekanju je došao kraj. Iz dalekog Zagreba u pratnji Leopolda stigli su "Air" Stinky (daleko najbolji košarkaš među stripofilima), Rocky32 ("gospodin Superstrip"), u majicu www.stipovi.com obučeni Felipe Cayetano Lopez Martinez Y Gonzales (svima poznatiji kao Chico) i legendarni forumaš te veliki stripofil i čovjek – Ivica "Roy Keane" Kruger. Sve nesuglasice koje su se ponekad znale pojaviti na forumu odmah su zaboravljene i počelo je ono pravo druženje. Malo se strahovalo od susreta Chico (vatreni pripadnik BBB-a) – Globinjo (Torcida), govorilo se čak i o bacanju u more pa su snage sigurnosti bile u pripremi ali sve je proteklo u najboljem redu i prijateljskom zagrljaju kao što možete vidjeti na slikama.

Konačno je ekipa bila kompletna. Vjerojatno nikome nije jasno koliko je stripova sa sobom donio Kruger koji je skoro za svakog imao po nešto a kad je otvorio prtljažnik pun paketa sa stripovima (kojih je, usput rečeno, bilo i na zadnjim sjedištima) mnogi su se zapitali kako su uopće mogla stati četvorica putnika u njegov auto i voziti se satima... Uslijedila je razmjena stripova, pravljenje popisa za buduće nabavke, dogovaranja itd... Treba li uopće napomenuti što je za to vrijeme radio Gaston? Da,pogodili ste – pekao je ćevape za izgladnjele stripofile a u pećnici je bila već druga tura krumpira. Od silnog dima sa roštilja počele su mu suziti oči ali je svejedno ostao na svom radnom mjestu. Leopold se pokazao kao veliki ljubitelj Karlovačkog piva a Globinjo se čudio kako je moguće da je od svih prisutnih jedino on pušač. Chico je demonstrirao da ne podsjeća samo izgledom na slavnog junaka iz stripova nego i po ponašanju te sklonosti prema dobroj hrani: tamanio je ćevape brzinom svjetlosti! Bilo je govora i o sarajevskoj legendi Željku i o njegovom nedolasku na sastanak, slovenskoj policiji i naravno - o nogometu (Dinamo-Hajduk, Arsenal-Manchester itd.). Oko 23.00 veselo društvo su napustili Kruger i Stinky i otišli kod Milka u Gradac jer je već ranije bilo dogovoreno da će njih dvojica odsjesti kod njega. Također je otišao i Globinjo jer je morao sutradan rano na posao. Na putu za Split dogodio mu se je bliski susret sa policijom u kome e ostao kratak za 200 kuna.

Preostali dio ekipe krenuo je u obližnji billard klub "Boćo" jer je atmosfera već bila preglasna za sustanare koji su već spavali. U "Boće" su se sudionici sastanka okušali u raznim olimpijskim sportovima. Počelo se sa stolnim nogometom u kojem su dominirali Leopold i Aco koji su nadigrali Gastona i Chica te naprosto razvalili E.Pašanovica i Edzandzoa sa 7:0!!! Najatraktivnija je svakako bila mini-košarka gdje je Gaston jednostavno bio nedodirljiv. Unakazio je Acu (blago rečeno) zabivši mu 126 poena u 90 sekundi (prosjek ostalih forumaša je bio oko 70)! Slično su prolazili i ostali, jedino se Leopold pokazao žilavim protivnikom a zavidnu vještinu pokazao je i Rocky32 koji je svakom igrom bio sve bolji. Emiru Pasanovicu je uspio nevjerojatan podvig jer je uspio u svojoj prvoj igri postići čak 3 poena! Vidi se da mu Mirza Delibašić nije ništa u rodu. Edzandzo se po drugi put u životu okušao u pikadu i pokazao da ima talenta što su potvrdili i stručnjaci koji su ga promatrali. Ekipa iz BIH više je pažnje posvetila biljaru ali tu je Gaston pokazao da je kralj i te igre i potpuno ih nadigrao. Nastavilo se i sa razgovorom o stip-temama (zašto je Alessandrini tako loš u poslednje vrijeme, kako izgleda strip klub Darkwood u Beogradu itd.) a iz dalekog Beča se javio i Sejo Sexon i pozdravio sve prisutne žaleći što nije mogao doći na sastanak. Vrijeme je brzo prolazilo i tek oko 2.30 ekipa je otišla. Verter i Emir Pašanović su bili smješteni kod Leopolda a Edzandzo, Heyoka, Chico, Rocky32 i Aco kod Gastona: Rocky i Chico na jednom, Heyoka i Edzandzo na drugom, a Aco na trećem krevetu. Umorni od puta i od silnog uzbuđenja, oko 3.30 ujutro, ekipa je utonula u san…

SUBOTA, 1.3.2003.

Nakon buđenja u 8.15, laganog doručka (salama, sir, jabuke, banane, Domaćica, jogurt, mlijeko…) i uživanja u čarobnom jutru (Rocky je odmah primjetio drastičnu razliku u jutarnoj temperaturi u Križevcima i Makarskoj) stripofii su se zaputili na Makarsku rivu na jutarnju kavu. Vrijeme sunčano i toplo, kao stvoreno za sastanak i ugodan razgovor u kojem se između ostalog ispostavilo da je jedan od najvatrenijih Hajdukovaca u mladosti igrao za – Dinamo! O kome je riječ neka ostane tajna. Leopold, Verter i Emir Pašanović trebali su se priključiti oko 9.15 ali pošto im je puno vremena trebalo da se urede i uljepšaju (posebno to važi za Vertera) malo su zakasnili (više od sat vremena). Prekaljeni kladioničari i majstori tiketarenja odmah su odlučili zajedničkim snagama uplatiti nekoliko listića od kojih se kasnije ispostavilo da je dobitni jedino onaj koji je uplatio Leopold, mada su i Chico i Aco bili jako blizu uspjeha (za razliku od njih Gaston nije bio ni blizu dobitka, a kako i bi kad je na par Energie Cottbus – Bayern odigrao fix 1). Nakon kladionice došlo je vrijeme za ono što su svi čekali – odlazak u Gradac kod Milka Peke, u hram stripova… Nakon nešto više od pola sata vožnje ekspedcija je stigla u Gradac i nakon teške uzbrdice Gaston, Leopold i Edzandzo su konačno parkirali svoje automobile. Uslijedio je još manji uspon uskom stazom punom kamenja i konačno, oko 12.30 ekipa je ušla u Milkinu kuću gdje su već bili smješteni Kruger i Stinky a tu je bio i još jedan veliki stripofil – Renky!

Uslijedio je pravi šok pa su oni sa nešto slabijim srcem morali na kratko izaći. Pogled na Milkovo prizemlje gdje ima oko 30.000 stripova nikoga nije ostavio ravnodušnim. Toliku količinu stripova na jednom mjestu ima vjerojatno još samo u glavnom skladištu izdavačke kuće Bonelli! Prevladavali su odlično očuvani stripovi dobro poznatih izdavača (ZS, LMS, SD, Ludens) koji su, uredno posloženi, zauzimali gotovo pola prizemlja. Jedna velika polica je rezervirana za Alana Forda / Družinu / Maxmagnusa, a na posebnom mjestu stajali su stripovi izdavača iz Srbije (Priče sa divljeg zapada, Vannini, piratski albumi Aster Blistoka, Torgala itd). O gomili Stripoteka, Eksova, Comic i Biser stripova ne treba ni trošiti riječi jer slike sve govore. Ono što je mamilo najviše pogleda i uzdaha bili su strip-albumi svih mogućih junaka i izdavača (Bluberi, XIII, Torpedo, Bernard Prins, Asterix, Talični Tom, Corto Maltese, Gaston…). Nakon kraćeg razgledavanja stripova ekipa se zaputila na gornji kat gdje je čekalo još jedno veliko iznenađenje. Naime, poglavica Milko (vidi sliku) se pokazao kao pravi domaćin i veliki čovjek i ponudio svim sudionicima sastanka pun stol jela i pića. Što se jela tiče, poseban specialitet je bila fantastično pripremljena palamida i izvstan dalmatinski sir.

Nakon toga ekipa se preselila na terasu (sa čarobnim pogledom na cijelu Makarsku rivijeru) gdje je sve bilo spremno za aukciju. Milko je održao kratak uvodni govor u kome je pozdravio sve prisutne i zahvalio im na dolasku, a nakon toga je počela trgovina stripovima. Svaki od sudionika sastanka je ponudio neki strip i postavio početnu cijenu. Voditelj aukcije, stari stripofil, Mladen Viskić je sve bilježio u posebnu bilježnicu i nakon što je ponuđeno 40-ak stripova aukcija je počela. Dogovor je bio da svako dizanje ruke početnu cijenu diže za 5 kuna. Mora se priznati da je na aukciji bilo ponuđeno nekoliko zaista vrijednih i teško nabavljivih stripova. Nabrojat ćemo samo neke: album hrvatskog autora Borisa Talijančića "Equus" sa potpisom autora (kupio ga je Edzandzo i poklonio Gastonu), dva tvrdo ukoričena albuma Blueberryja u boji koje je uzeo Kruger (zna se kakvu vrijednost imaju ti stripovi kad ih Kruger nema), talijanski Texone koji je crtao Ivo Milazzo, AF kartonci, 2 albuma Druune (uzeo Verter), Maurović, LMS-Zagor itd… Pored stripova, na aukciji su bili ponuđeni i vrlo vrijedni filmski plakati (Ben Hur i Prohujalo s vihorom) koje su kupili Milko i Edzandzo… Aukcija je potrajala jer je bilo ponuđeno dosta stripova a posebno je bila zanimljiva velika borba Vertera i Leopolda za jedan strip Velikog Bleka. Cijena je dostigla 200% početne i nakon teške borbe, Leopold je odustao. Nakon završene aukcije ekipa se je opet zaputila u prizemlje gdje su se kupovali i/ili mijenjali stripovi od Milka.Treba reći da je Milko bio vrlo korektan što se cijena tiče i pošten kad se radilo o zamjenama pa su svi bili iznimno zadovoljni i sretni jer su poprilično upotpunili svoje strip-kolekcije.

Nakon trgovine sa stripovima,nekolicina stripofila odlučila je okušati se u košarci. Brzo su se formirale ekipe i tako su se jedan drugom suprotstavili Stinky, Chico i Heyoka na jednoj te Gaston, Leopold i Aco na drugoj strani. Počelo je sa potpunom dominacijom ovih drugih. Gaston i Aco su izveli nekoliko uigranih akcija sa vrlo lijepim asistencijama (što su gledatelji nagradili gromoglasnim aplauzom), a Leopold se pod košem borio poput Rodmana u najboljim danima i odlično igrao obranu. Međutim, na drugoj strani je bio "Air" Stinky koji je ubacio u najvišu moguću brzinu kad je shvatio da je vrag odnio šalu i da je poraz blizu. Nepogrešiv iza linije 6,25 i brz kao munja u prodorima 1 na 1 nemilosrdno je punio koš protivnika iako su na njemu ponekad znala bit i dvojica igrača. Pripomognut odličnim playmakerom Chicom (koji je u ključnim trenucima postigao nekoliko važnih koševa) i sigurnim Heyokom utakmica je bila jako neizvjesna. Bilo je i grubosti. Gaston je dobio lakat u glavu od svog suigrača Ace dok je skakao za loptom a Acu je Stinky nekoliko puta pošteno odalamio laktom i ramenom po zubima. Međutim, sve je to bilo nenamjerno i u žaru borbe. Prvu utakmicu su dobili Gaston i ekipa a drugu Stinkyieva momčad tako da je završilo sa miroljubivih 1:1. Uslijedio je prijateljski stisak ruke i zajednička fotografija. Nakon košarke, sportski dio ekipe se priključio stripofilima koji su još obavljali trgovinu sa Milkom velika većina se opet preselila na terasu i uživala. Pojedinci (posebno "kontinentalni" stripofili) se jednostavno nisu mogli načuditi prekrasnom pogledu zalaska sunca koji se pružao sa Milkine terase, a posebnu pažnju svih zaokupljivao je D.J. Renky koji je pokazivao svoje odlične crteže od kojih su neki objavljeni i na www.stripovi.com (rubrika Fanzin). Posebno je atraktivna bila jedna od njegovih junakinja koja je podsjećala na Legs Weaver i svi su bili mišljenja da bi Renky trebao crtati zamjenske naslovnice Nathan Nevera a ne tamo neki Bonazzi (:-)))). Majstor stvarno ima talenta i tko zna, možda jednog dana bude planetarno poznati crtač… Ovom prilikom svi mi mu to od srca i želimo!

Sunce je skoro već bilo zašlo i postalo je prohladno tako da je došlo vrijeme za odlazak. Nakon srdačnog pozdravljanja sa Milkom i zahvale na svemu što je učinio, ekipa je krenula za Makarsku, a Kruger i Stinky su ostali kod Milka. Dogovor je bio da oni dođu sa Renkyjem u Makarsku navečer oko 22.00. Ekipa je stigla u Makarsku oko 18.00. Nakon tuširanja i osvježavanja vrijeme je proteklo u razgovoru o strip-temama, ugovoreni su još neki poslovi i postavljeni temelji za buduću suradnju, a sa velikim zanimanjem su se razgledavali stripovi kupljeni od Milka. Brzo je došlo vrijeme za večernji izlazak. Kao i prošle večeri, prva stanica je bila već poznati billard klub "Boćo". Bilo je i vrijeme za jelo pa su iz pizzerije "Roma" naručene 3 jumbo pizze, 2 margarite, 1 mješana i 1 pizza sa tunom koje je ekipa pojela u samom biljard klubu. Ubrzo su došli i Renky, Kruger i Stinky a ubrzo zatim i 4. ekipa - Maximuss i Gogo - legendarni momci koji su potegnuli čak iz Zagreba samo da bi bili sa ekipom tih nekoliko sati. Stari prijatelji sa foruma, Maximuss i Kruger proveli su gotovo cijelu večer u prijateljskom i ugodnom razgovoru i otkrili da se odlično slažu. Na red je došao i dugo očekivani dvoboj u mini-košarci između Stinkyja i Gastona. Stinky (siguran u sebe kao i uvijek) je prošao slično kao i svi ostali prije njega – Gaston ga je ispeglao zabivši mu 99 koševa i tako potvrdio da je u toj igri nedodirljiv. Kao poslednji izazivač tu je bio i Renky ali i on nije imao baš nikakve šanse pa je teško stradao sa 111 poena minusa. Nakon toga održao se je i veliki dvoboj u stolnom nogometu. Gaston i Stinky, dva oca perverzije (kako kaže Heyoka), su izazvali šampione prošle večeri Leopolda i Acu. Prva utakmica je bila iznimno teška i krajnje neizvjesna. Stinky jednostavno nije dao Leopoldu da lopticu prenese dalje i svojim diagonalama konstantno ga je terorizirao, a Gaston je odlično branio. Odlučivala je poslednja 7. loptica i baš tada je Aco majstorski izveo svoju poznatu kombinaciju protiv koje Gaston jednostavno nije imao šanse i pobjeda je otišla generaciji '79. U drugoj utakmici stariji (Gaston i Stinky ) nisu imali nikakve šanse i doživjeli su klasičnu peglaonu. Leopold je preuzeo igru u svoje ruke, branio nemoguće i dalekometnim projektilima pravio silne probleme Gastonu koji je dao sve od sebe ali ipak primio 2 gola. Za ostalo se pobrinuo Aco koji je sa svojim veznim redom nadtrčao Stinkyja a pred Gastonovim golom je bio nemilosrdan. Završilo je 5:2 uz karakteristično slavlje Leopolda i Aca, zagrljenih na koljenima. Sljedeći izazivači bili su Rocky i Chico koji su odličnom igrom poveli sa 3:2 ali generacija '79 se uozbiljila, Leopold je zaključao svoj gol, a Aco je sa svoja 2 projektila koje Chico nije ni vidio (samo ih je čuo) donio laskavi naslov Kraljevi stolnog nogometa generaciji '79.

Nakon biljard kluba Leopold je poveo društvo u caffe bar "Art cafe" gdje je sve vrvilo od lijepih 13 i 14-godišnjakinja, a puštala se odlična rock muzika. U sjajnu atmosferu najbolje se uklopio Stinky koji na jednu pjesmu Elvisa Presleya jednostavno nije mogao ostati miran. Sjurio se na plesni podij i elegantnim pokretima na kojima bi mu zavidio i sam Kralj rock and rolla zapalio curice koje su plesale do njega do te mjere da je umalo morala intervenirati zaštitarska služba. I ostali stripofili su ga burno pozdravili osim Leopolda koji je gotovo sa svakim pripadnikom nježnijeg pola izmjenio par riječi pa nije ni imao vremena. Heyoka i Emir Pasanovic imali su tu sreću da su se smjestili na najbolja mjesta u kafiću gdje su imali pogled na sve curice. Maximuss, veliki ljubitelj rock-glazbe osjećao se kao kod kuće, a Kruger je mudro šutio i posmatrao baš kao i Aco koji se u skladu sa svojom profesijom više posvećivao anatomskim detaljima Makaranki… U 01.30 ekipa se zaputila u poznati disco-klub "Tropicana". Kruger i Stinky, umorni od svih zbivanja proteklih dana, odlučili su vratiti se u Gradac zajedno sa Renkijem. Naravno, domaćin Gaston je opet pokazao da je kralj Makarske jer su ga svi zaposleni u Tropicani srdačno pozdravili, a posebno D.J. Još je bilo rano i nije bilo puno ljudi pa su se ti trenuci iskoristili za razgovor o stripovima i još neka dogovaranja. Rocky je bio umoran pa je skoro zaspao, a Maximuss je čak na nekoliko minuta preselio u svijet snova. Međutim, kad su negdje oko 03.00 počele stizati primamljivo obučene Makaranke (za svaku je Gaston znao sve – koliko godina ima, da li je slobodna…) umor je pao u drugi plan i prava zabava je počela. Posebno se to moglo vidjeti na Rockyju, Heyoki i Emiru Pasanovicu, koji su sa Leopoldom i Verterom otišli pravo na plesni podij među prekrasne djevojke i predali se ugodnom ritmu koji je dopirao iz zvučnika. Kad su se umorili od plesanja,na Heyoki se moglo vidjeti da je uprljao hlače nekom tekućinom. Kojom, još i danas nije razjašnjeno iako se Heyoka kune da se radi o vinu. Malo njih mu vjeruje. Vrijeme je brzo prolazilo i tek oko 05.00 ujutro ekipa je otišla na spavanje…

NEDJELJA, 2.3.2003.

Ovog puta buđenje je bilo nešto kasnije, oko 10.00. Gaston je donio punu vreću bureka sa sirom koji se pokazao izvrsnim doručkom. Nakon pakiranja stvari i još jednog razgledavanja stripova, došlo je vrijeme rastanka. Ekipa je iskoristila sunčani i topao dan za šetnju po Makarskoj rivi, neki su kupovali razglednice a BIH-ekipa je kupila najnovije stripove sa kioska. Verteru je opet trebalo poprilično vremena da se sredi (pa su on, Leopold i Emir Pasanovic opet zakasnili) tako da su svi sudionici odlučili da će se sljedeći sastanak održati negdje gdje nema ni vode ni struje ni ogledala! Nakon obaveznog slikanja svi sudionici sjeli su na svije ogromne klupe uz rivu i razgovarali o događajima u protekla 3 dana. Vrijeme kao da je prohujalo. Teško su se nalazile prave riječi jer i sama pomisao da će ovaj čarobni ugođaj koji je pratio ovaj skup prestati, nikome se nije svidjela. Kao prvi, točno u 12.00 otišao je Aco uz težak rastanak od svojih domaćina i ostalih stripofila a nakon toga uslijedili su i preostali rastanci. Veličanstveni strip sastanak Makarska/Gradac 2003. je na žalost svih nas prebrzo završio…

…I NA KRAJU?

Udobno smješten u svom omiljenom kafiću na makarskoj rivi i nakon dvije dobro prospavane noći, završnu riječ iznosi "Kralj Makarske" - Gaston:

"Iako je prošlo već dva dana glava mi je još prepuna svakojakih dojmova. Još ni sada ne znam što bih trebao reći o sudionicima ovog sastanka i kojim sve epitetima bi ih morao počastiti da barem približno dočaram njihove pozitivne strane. Zaista ne znam što bih trebao napisati o Aci koji je sam u svom Polu došao čak iz Slovenije; o Krugeru, Stinkyju, Chicu i Rockyju koji su zastupali sjeverni dio Hrvatske ujedno obavljajući dostave stripova precizno i brzo poput Fedexa; o Edzandzu, Verteru, Emiru P., Heyoki, Cherokeeju i Ahmetu koji su došli iz Sarajeva, Maximussu i Gogi koji su došli u subotu navečer samo da bi par sati bili sa nama; o Globinju koji je pritisnut brojnim obvezama ipak našao vremena da se dovuče do Makarske; o Milku koji je besprijekorno organizirao onaj dio strip sastanka koji je održan u Gradcu; o domaćim forumašima Renkyju i Glistofilu; o Mladenu Viskiću i svim ostalim neforumskim gostima koji su nam se pridružili tijekom ovog vikenda, te na kraju o Leopoldu koji je bio fantastičan suorganizator makarskog dijela skupa… Zaista ne znam što bih napisao osim jednog velikog HVALA!!! Iskreno vjerujem da će ovaj skup postati tradicionalan bez obzira na mjesto održavanja, a također se nadam da će na svakom idućem skupu biti sve više i više sudionika (mi smo započeli druženja sa brojkom koja je varirala između 20 i 30 sudionika što je zaista priličan broj). Na ovom sastanku dogovorene su i suradnje pri izradi bibliografija svih junaka koje bi se naknadno mogle složiti i pripremiti za tisak, a nakon toga i izdati u formi almanaha / knjige koji bi bio od neprocjenjive vrijednosti za sve stripofile. Vjerujte mi, prostora za suradnju ima i potrudit ćemo se iskoristiti ga. Možda ne bi bilo loše pokušati vidjeti da li postoji mogućnost i interes za stvaranjem nekakve strip organizacije koja bi djelovala zajednički na svim poljima vezanim uz strip, pa možda čak i u domeni strip izdavaštva! Sve u svemu, činjenica stoji da su postavljeni snažni temelji za mnoga nova prijateljstva koja će zasigurno proizvesti kvalitetne produkte. Kakvi proizvodi će to biti za sada zaista ne znam ni sam, ali duboko vjerujem da je ekipa koja je pokrenula sve ovo dovoljno snažna za borbu sa izazovima koji su pred njom. Na kraju, izrazit ću još jednom žaljenje zbog činjenice što Markos nije bio u mogućnosti doći jer da on nije kreirao www.stripovi.com ničega ovoga ne bi bilo.

Leopolde, čini mi se da smo stvarno napravili dobar posao…"

Najnovije

Vijesti

  Magazin

  Recenzije

  • Lovac na ljude
   Kod: KT VG 17b/18a
   Ocjena: 70%
   Vrijeme: 16.7.2024. 23:14:00
   Autor: Ivan Liverpool
   Broj komentara: 1
   Broj pogleda: 866
  • Grupna terapija
   Kod: KOLORKA 264
   Ocjena: 88%
   Vrijeme: 15.7.2024. 0:15:00
   Autor: night
   Broj komentara: 4
   Broj pogleda: 1080
  • Rat na pašnjacima
   Kod: TX LIB 30
   Ocjena: 92%
   Vrijeme: 12.7.2024. 23:24:00
   Autor: tex2
   Broj komentara: 5
   Broj pogleda: 1365
  • Falange crnog reda
   Kod: KOLORKA 77
   Ocjena: 80%
   Vrijeme: 10.7.2024. 21:58:00
   Autor: Salkan
   Broj komentara: 4
   Broj pogleda: 1144
  • Landersovi plaćenici
   Kod: TX SAGK 34b/35a
   Ocjena: 73%
   Vrijeme: 9.7.2024. 23:39:00
   Autor: Ivan Liverpool
   Broj komentara: 4
   Broj pogleda: 1295

  Aukcije

  Forum

  Najčitanije

  Vijesti

   Magazin

   Recenzije

   • Poltergeist!
    Kod: DD LEX 132
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 8.5.2024. 11:33:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 1780
   • Planina tajni
    Kod: TX ALM 3b
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 21.6.2024. 15:51:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 1737
   • Cesta
    Kod: ALBUM ORKA_SP 57
    Ocjena: 94%
    Vrijeme: 29.6.2024. 0:16:00
    Autor: paro
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 1733
   • Put za Serenity
    Kod: TX SAK 7
    Ocjena: 94%
    Vrijeme: 10.6.2024. 0:09:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1723
   • Ogrlica od žada
    Kod: NN LIB 77b
    Ocjena: 80%
    Vrijeme: 27.6.2024. 8:01:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 1709

   Aukcije

   Forum