Stripofilmska analogija: Rorschach & Travis Bickle

Preacher

Ante Paro pokušava odgovoriti na pitanje u kojim je razmjerima i da li je uopće film "Taksist" utjecao na Alana Moorea i razvoj lika Rorschacha.

Možda niti jedna druga stripovsko-filmska analogija nije toliko jasna koliko ona između Mooreovog Rorschacha i protagonista Scorcesejevog "Taksista" (1975.) imena Travis Bickle. Zapravo ovdje nije ni toliko Scorcese zaslužan za lik Travisa koliko je scenarist Peter Schrader. Schrader je svojevremeno imao mini maraton filmova u kojima su glavni likovi bili samotnjaci koji konstantno balansiraju na granici dobra i zla. Za razliku od Waltera Kovacsa čije djetinjstvo i mladost upoznajemo kroz "Čuvare", "Taksist" ne otkriva previše o prošlosti Travisa Bicklea.

Travis je depresivni 26-godišnji samotnjak. U filmu saznajemo kako je služio kao marinac u Vijetnamu koji se nikad nije spomenuo u filmu ali se na to aludira u nekim scenama u njegovom stanu. Vjerojatno boluje od PTSP-a na što upućuje njegova kronična nesanica i scena u kojoj se vidi ogroman ožiljak na leđima dok vježba sklekove. Zbog nesanice se zapošljava kao taksist. Baš poput Rorschacha i Travis voli lutati gradom i njegovim zabačenim četvrtima (slika ispod).

I baš poput Rorschacha i on piše dnevnik:
May 10th. Thank God for the rain which has helped wash away the garbage and trash off the sidewalks. I'm workin' long hours now, six in the afternoon to six in the morning. Sometimes even eight in the morning, six days a week. Sometimes seven days a week. It's a long hustle but it keeps me real busy. I can take in three, three fifty a week. Sometimes even more when I do it off the meter. All the animals come out at night - whores, skunk pussies, buggers, queens, fairies, dopers, junkies, sick, venal. Someday a real rain will come and wash all this scum off the streets. I go all over. I take people to the Bronx, Brooklyn, I take 'em to Harlem. I don't care. Don't make no difference to me. It does to some. Some won't even take spooks. Don't make no difference to me.

Prostitutke, lopovi i narkomani koje susreće u siromašnim gradskim četvrtima u njemu izazivaju odvratnost i želju "za čišćenjem prljavštine s ulica". Zvuči poznato?

Osim toga, iz gore navedenog citata koji jako podsjeća na Rorschachov možemo povući paralele o njihovim predrasudama i strahovima.

Travis s vremenom postaje sve nezadovoljniji i odlučuje se za poduzimanje promjena u životu. Počinje se baviti tjelovježbom, nabavlja oružje i vježba rukovanje njime. U lokalnoj trgovini ubija pljačkaša. Počinje hodati naoružan u vojničkoj jakni i obrijane glave.

Baš poput Waltera Kovacsa, Travis odlučuje doslovce postati netko drugi, a svoj stari identitet s kojim je neizmjerno nezadovoljan ostaviti iza sebe.

Listen, you fuckers, you screwheads. Here is a man who would not take it anymore. A man who stood up against the scum, the cunts, the dogs, the filth, the shit. Here is a man who stood up.

Ta želja za promjenom se očitava i u pismu prepunom fantazija koje piše roditeljima.

Dear Father and Mother: July is the month I remember which brings not only your wedding anniversary but also Father's Day and Mother's birthday. I'm sorry I can't remember the exact dates, but I hope this card will take care of them all. I'm sorry again I cannot send you my address like I promised to last year. But the sensitive nature of my work for the government demands utmost secrecy. I know you will understand. I am healthy and well and making lots of money. I have been going with a girl for several months and I know you would be proud if you could see her. Her name is Betsy but I can tell you no more than that... I hope this card finds you all well as it does me. I hope no one has died. Don't worry about me. One day, they'll be a knock on the door and it'll be me. Love Travis.

Jedne noći u njegov taksi ulazi maloljetna prostitutka Iris koja, čini se, želi pobjeći od svojeg svodnika Matthewa. No svodnik je izvlači iz automobila prije nego je Travis krenuo. Kasnije je opet susreće i izražava želju da joj pomogne; ona je nesigurna u svoje osjećaje prema svodniku koji njome lako manipulira. I dok Rorschach nije uspio pomoći jednoj djevojčici nego samo osvetiti njenu smrt, Travis svojim krvavim pohodom uspijeva vratiti Iris roditeljima.

Jesu li sve scene i citati u stripu i filmu samo puka slučajnost, ne možemo znati, ali unatoč tome autori "Before Watchmen" su odlučili u nekoliko tabli prikazati susret ova dva lika (slike ispod).

U epilogu filma saznajemo da je Travis u komi, a Iris se vratila roditeljima. Mediji su od njega napravili junaka. Na kraju nastavlja voziti taksi i jedne večeri ponovno susreće svoju staru ljubav Betsy koja pokazuje simpatije prema njemu. Posljednja scena s Betsy je čest predmet razgovora o filmu budući da je moguće da se radi o fantaziji Travisa koji zapravo umire u komi. Kao argument za ovu tvrdnju mnogi ističu kako bi u stvarnosti Travis vjerojatno bio u zatvoru ili sanatoriju jer je ilegalnim oružjem brutalno ubio nekoliko ljudi a prije toga je pokušao i atentat na senatora. Budući da nema nikakvog službenog objašnjenja, interpretacija posljednje scene ostaje stvar gledatelja. Poznati filmski kritičar Robert Ebert smatra da kraj i ne treba tumačiti doslovno budući da on zaključuje film prvenstveno na emotivnom nivou - Travis je baš kao i Rorschach, ostvario svoj cilj.

 

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Crna ljubav
  Kod: DDJP DRKW 8
  Ocjena: 76%
  Vrijeme: 27.11.2021. 19:48:00
  Autor: Koresh
  Broj komentara: 0
  Broj pogleda: 174
 • Korijeni
  Kod: ZG KRJNUB 1/6
  Ocjena: 82%
  Vrijeme: 25.11.2021. 0:11:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 8
  Broj pogleda: 1507
 • Dva života Drim
  Kod: DD VEC 14
  Ocjena: 72%
  Vrijeme: 23.11.2021. 0:36:00
  Autor: -Dule-
  Broj komentara: 3
  Broj pogleda: 1108
 • Smrt filmske zvijezde
  Kod: NR LIB 4a
  Ocjena: 57%
  Vrijeme: 21.11.2021. 0:16:00
  Autor: Hercule Poirot
  Broj komentara: 10
  Broj pogleda: 1652
 • Mikijeve najluđe avanture
  Kod: MIMA GLE 2
  Ocjena: 82%
  Vrijeme: 19.11.2021. 0:12:00
  Autor: Lord Vader89
  Broj komentara: 1
  Broj pogleda: 1115

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Žrtve i krvnici
  Kod: NN LIB 71c
  Ocjena: 96%
  Vrijeme: 9.11.2021. 0:20:00
  Autor: Jerry Krause
  Broj komentara: 1
  Broj pogleda: 2266
 • Crne suze
  Kod: ZG LU 321
  Ocjena: 34%
  Vrijeme: 3.11.2021. 0:10:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 11
  Broj pogleda: 2237
 • Povratak u kuću strave
  Kod: ZG LUSP 41
  Ocjena: 36%
  Vrijeme: 12.10.2021. 1:13:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 12
  Broj pogleda: 2234
 • Vigilanti
  Kod: ZG LU 316/317
  Ocjena: 41%
  Vrijeme: 28.10.2021. 0:17:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 8
  Broj pogleda: 1999
 • Oči sudbine
  Kod: ZG PRIDA 1
  Ocjena: 80%
  Vrijeme: 2.10.2021. 8:38:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 10
  Broj pogleda: 1992

Aukcije

Forum