Superman. Year One.

Superman

Frank Miller i John Romita Jr. odradili redefiniciju još jednog popularnog stripovskog lika - Supermana! U miniserijalu zvanom Superman: Year One...

DC-jev millerverse upravo se povećao za još jedan uradak. Legenda koja je nastala u osamdesetima preko svojih mitskih uradaka poput rada na serijalu Daredevil i slavljenom Dark Knight returns (Fibra – Povratak Mračnog viteza), polako se ponovno vraća svojim stripovskim obrascima redefiniranja poznatih stripovskih likova. Nakon nedavnog trećeg nastavka serijala DKR - Dark Knight III. The Master Race, Miller se posvećuje Supermanu, liku kojeg nije baš mazio ni pazio u svojim prijašnjim pojavljivanjima. U Povratku Mračnog viteza Superman je inicijalno bio marioneta vlade vođena nekim svojim idealom istine i pravde i određeni dio zapleta bio je Batmanov okršaj sa Supermanom. Osvetnik s onu stranu zakona protiv oličenja reda i pravde. A tu je Batman na kraju pobijedio Supermana, neočekivano, prvi put u povijesti.

Trodijelna miniserija izdana pod novom DC-jevom etiketom Black Label nazvan je Superman: Year One. Poznavatelji Millerovog opusa zasigurno će povezati naslov s drugim njegovim serijalom, točnije Batman: Year One (Fibra - Batman: Godina prva). Miller je ponovio suradnju s Johnom Romitom Jr. iz miniserije Daredevil: Man Without fear (Fibra – Daredevil: Čovjek bez straha), također serijalom kojim je redefinirao junaka na svoj način. Što je zapravo samo još jedna inačica Year One, ali u Marvel univerzumu i sukladna s dotičnim univerzumom.

Svi su vjerovali kako Miller ne voli Supermana, s obzirom na njegov tretman u Povratku Mračnog viteza. No to je zapravo bio strip o Batmanu, pričan iz njegove perspektive. Tako da uopće nije neobičan tretman, s obzirom da su ova dva lika suprotnosti, kontrast idealizma i nihilizma. Batman je lik ljutit na svijet, dok je Clark Kent savršeni superheroj, pun optimizma i vjere u bolji svijet. Svi znamo priču o Supermanu. Miller je ovdje pripovijeda na svoj način, kako je to uvijek i volio raditi. Od bijega s uništenog Kryptona do odrastanja na farmi Kentovih. Od prvih ljubavi, rada za Daily Planet do legendarnog superheroja koji se sa drugovim superherojima bori protiv maskiranih zločinaca. Pokušava biti heroj istovremeno učeći kako biti čovjek. Naravno da retelling origina koji je već puno put bio redefiniran ne može uvijek biti sto posto originalan, a čak niti sam Miller ne može uvijek imati perfektan uradak. Sve ovisi možda najviše o očekivanjima, i naravno, ukusu.

Najava stripa…

Superman: Year one je priča o odrastanju budućeg Čovjeka od čelika, priča o mladom izvanzemaljcu koji pokušava pronaći svoje mjestu u svijetu. Kako bi preživio, suočava se s potrebom skrivanja svog nasljeđa i moći. Mladi Clark pronaći će svoju ljudskost pomoću obitelji Kent i odnosa koji će ga definirati kao čovjeka koji će tek postati i junaka kojeg poznajemo. Vidjet ćemo put kojim je pošao i izbore koje je odabrao na svom putu postajući živa legenda. Superman, Čovjek od čelika!

Superman Year One #1

Superman Year One #1

Superman Year One #1

Superman Year One #3

Superman Year One #3

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Put za raj
  Kod: ZG VCSP 32
  Ocjena: 50%
  Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
  Autor: Djole
  Broj komentara: 15
  Broj pogleda: 2759
 • Povratak Zimske Zmije
  Kod: ZG VCZS 20
  Ocjena: 91%
  Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 14
  Broj pogleda: 1848
 • Povratak samuraja
  Kod: ZG VEC 155/157
  Ocjena: 81%
  Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 8
  Broj pogleda: 1379
 • Plamen nad Merivelom
  Kod: ZG VEC 143/144
  Ocjena: 76%
  Vrijeme: 18.8.2020. 0:16:00
  Autor: going going
  Broj komentara: 12
  Broj pogleda: 1265
 • Proteus
  Kod: TX ZS 33/984/985
  Ocjena: 76%
  Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 7
  Broj pogleda: 1190

Aukcije

Forum