Svijet Martina Mysterea

Martin Mystere

Svijet Martina Mysterea

Svijet Martina Mysterea

DSSM (Dobar stari stric Martin).

Amerikanac po rođenju, MM je zapravo građanin svijeta, i čija ga neutaživa žeđ za znanjem tjera da istražuje zagonetke i misterije arheološke, povijesne, ezoterične i znanstvene naravi. Diplomirao je antropologiju na Harvard University i pohađao specijalizaciju iz arheologije na Sorbonni u Parizu, u povijesti umjetnosti na Institute of Fine Arts u Firenci i primijenjenu lingvistiku kibernetike na proslavljenom Massachusetts Institute of Technology (MIT). On je uspješan kao pisac i kao domaćin edukacijskog televizijskog programa koji se bavi znanstvenim sadržajima. Martin Mistery je definitivno «Marica za sve», obdaren s neizlječivom znatiželjom i vrlo oštrim duhom promatranja i analize. Sposoban je za obilato i iscrpno dizertiranje glede zbilja svakog subjekta (kolumna «Martin Mystere odgovara na sve», redovno objavljivano u mjesečniku «Sve Martinove misterije», nudi jasnu demonstraciju ovoga). Dakle, on je pun znanja što se tiče kulturnih sadržaja. Ipak, ovo znanje nije ograničeno unutar nekih granica, ono je prije obogaćeno i nadopunjavano modernom i razvijenom osobnošću. Oblikovan je univerzalnim vrijednostima poput solidarnosti, poštovanju prema životu i okolišu, osjećajem svetosti individualne i kolektivne slobode, i odbijanje svih oblika nasilja i nesnošljivosti. Kao rezultat toga je Martinova krajnja nesebičnost i raspoloživost. Ljubitelj je društva i razgovora, on je fascinantni zabavljač koji nije imun oprostivim i vrlo ljudskim sklonostima da bude blagoglagoljiv i preopširan. Ali on je simpatično svjestan tih sklonosti. Vrlo je popularan kod publike i ima više nego privilegirane kontakte sa vladinim osobama i institucijama. Pa ipak, on se obraća tim privilegiranim kontaktima u slučajevima krajnje neophodnosti i sa stilom diskrecije koji se sigurno može uvrstiti među njegove glavne vrline.

Običan čovjek.

Usprkos bezuvjetno opasnim aktivnostima kojima je glavni sudionik, Martin sigurno nije superheroj. Zna kako se suprotstaviti riziku (koji je naravno, važni dio svih njegovih avantura), ali ne primjenjuje potpunu nepromišljenost. Održava se u dobroj fizičkoj spremi, ali nije bodybuilder i, iako je sposoban sa divljenjem djelovati u teškim situacijama, protivnik je korištenju sile. Jedina veza što ga veže sa metafizičkim svijetom je njegovo takozvano «treće oko», znak ezoteričke inicijacije koju je Martin stekao u Agarthiju od Kut Humija, i Murchadna, slavno oružje sa paralizirajućim zrakama, koje mu je također predao Kut Humi i koje se tek nedavno ponovo pojavilo u Martinovom životu nakon drugog razdoblja odsutosti. Male manije i uobičajene slabosti dopunjavaju konačnu definiciju ovog lika, čine ga više životnim i približavaju ga osobnim iskustvima čitatelja. Kao i mnogi od nas, Martin stalno kasni, i vječito je u konfliktu sa rokovima da isporuči dobra i usluge koje mora obaviti. Zaražen je strašnim virusom kolekcionarstva: arheološki pronalasci, knjige u industrijskim količinama, i druge ropotarije okupiraju doslovno svaki komadić raspoloživog mjesta u njegovom stanu. Njegove profesionalne aktivnosti dozvoljavaju mu da uživa u komfornom načinu života, ali njegov stav prema novcu je prije dobrovoljan. S vremena na vrijeme, može ga se čuti kako promišljava sa nekim odstupanjem oko svoje prirodne i nekontrolirane želje da rasipa novac.

Diana Java Martin, drawing by M.Manara

Ženski svijet.

Iako njegova identifikacijska kartica neoborivo pokazuje da je star 54 godine, Martin je još uvijek prijatan i mladenački čovjek, punopravno sposoban upadljivo opčiniti ženu. Njegovo stanje okorjelog neženje povezano sa rafiniranom sposobnošću laskanja tjera ga da izgrađuje obećavajuće i povremeno ambiciozne veze sa članovima nježnijeg spola, izlažući ga izazovima koje on uspijeva izbjeći sa velikom ravnodušnošću. Njegove sentimentalne veze sa plavom i ustrajnom Dianom Lombard predstavljaju zapravo, vrlo solidnu i neodricljivu realnost za DSSM-a. Odnos između njih dvoje, ponekad nestabilan i pun muke, nastavlja se tijekom godina kroz žive rasprave, oštre argumente i nježne pomirbe. Iako je početak veze izgledao bremenit sa Dianinom nepopustljivom i hirovitom ljubomorom, s vremenom njihove odgovornosti su poprimile više određenije obrise i sada je jasno kako Martinova teška osobnost značajno određuje stagnaciju njihovog odnosa. Martin živi, kako je Castelli primijetio, «sa nesavjesnim terorom da će ga predani odnos lišiti njegovog životnog prostora», i sa tipičnom proturječnosti čovjeka koji je duboko zaljubljen u svoju vlastitu ženu, Martin trpi Dianinu prisutnost samo da bi osjećao neispunjenu prazninu jednom kad stekne svoju slobodu. Pa ipak, glasni tračevi mogu se čuti koji nagovještaju trenutak za Martina kad će reći zbogom svome neženjstvu! Može li to biti istina?

«Neuobičajeni» partner.

Iz savršene sukladnosti sa uvodnim linijama zaglavlja, Castelli je dao DSSM-u partnera koji je nesumnjivo različit od stereotipa tradicionalnog «sidekicka». Za vrijeme dramatične misije u Himalayama, među ruševinama takozvanog Grada prozirnih sjenki, Martin susreće Javu, Neandertalca koji je tajanstveno preživio izumiranje. Nakon duge zakonske borbe, Martin je uspio srediti starateljstvo nad Javom i uvodi ga u socijalnu realnost Amerike. Unatoč tome što se savršeno integrirao u moderni svijet, od kojih on preferira njegove «apetitne» aspekte, Java sadrži netaknute pradavne osobine koje su nepoznate običnim ljudima. To su profinjena simbioza sa moćima prirode i vrlo fini osjećaj njuha koji mu omogućuje da hvata signale, prepoznaje mjesta i ljude, i čak prima pozitivnost ili negativnost okoline sa kojom dolazi u kontakt. Javin psihički izgled odgovara trenutačnoj ikonografiji primitivnog čovjeka: Castelli ga opisuje kao, «visok, ogroman, nabijen, mišićav, malo pogrbljen, čela spuštenog i povučenog». Još jedna značajka koju dijeli sa primitivnim čovjekom je njegova nesposobnost da se izražava riječima: iako je Martin sada već sposoban egzaktno dešifrirati njegovo zavijanje i mrmljanje, Java općenito komunicira jezikom gluhih. Kao vrlo sposoban asistent i suradnik, Java se s vremena na vrijeme otkriva također i kao dopadljivo pouzdan, tvoreći za DSSM-a nezamjenjivu točku odnosa i kompenzirajući, sa nasljednom instinktivnošću, Martinovu racionalnost.

Antagonisti.

Definicija svijeta Martina Mysterea je kroz vrijeme dostigla visoki stupanj fokusiranosti kroz razvoj preciznih i povezanih kontinuiteta unutar kojih se kreću vilenjak i grupa šarolikih nitkova.

SERGEJ ORLOFF: ili još bolje, neočekivani i nerazumljivi završetak prekrasnog prijateljstva, koje je rođeno tijekom polaženja njhovih studija i učvršćivano iz dana u dan preko njihove zajedničke ljubavi prema umjetnosti i arheologiji, i njihova obostranog uživanja u kulturi i strasti za prekrasnim ženama. Mnoga ljeta Sergej Orloff nosio je neudobnu kožu Martinovog zlog alter ega. Koristio je svoje znanje i inteligenciju na negativan način, činio je brutalne stvari i serijske zločine, ali i začudo osvojio vrlo poštovani socijalni status. On je zapravo vlasnik moćne internacionalne kompanije, «S.O. Commnunications», i uživa u neograničenom pouzdanju javnog mišljenja, koje ga smatra darežljivim mecenom i dobročiniteljom. Njegov fizički izgled oblikovan je posebno prijeteće i zlosutno sa metalnom maskom koja pokriva dio njegovog lica, a koje je bilo unakaženo u požaru, i umjetna ruka u koju je ugradio, poput modernog Kapetana Kuke, smrtonosnu verziju Martinove murchadne. Ali lik Orloffa nedavno je poprimio novu i osobitu dimenziju. U «Xanaduu» (Gigante nr. 2), nakon mnogobrojnih nasilnih susreta u kojima je Orloff izgubio svoju mehaničku ruku, Sergej i Martin otkrivaju da su im iz pamćenja bili izbrisani neki vrlo važni događaji: Orloff, unatoč činjenici da je plastična kirurgija povratila u cjelini njegovo lice, nesvjesno nastavlja nositi svoju zaštitnu masku. Što se tiče Martina, on nije koristio svoje oružje sa zrakama i, nakon što ga je sakrio u vodootporni spremnik lociran u njegovom akvariju, skoro je i zaboravio za njega. Znakovi prijateljstva između dva čovjeka, nikad u potpunosti izbrisani, počinju se polako vraćati i s pomoći njihovog starog učitelja Kut Humija koji im otvara scenarij novog postojanja: « ... imate život ispred vas. Kao i uvijek, kao i u svakoj instanci vaših prošlih života imali ste mogućnost izbora... Sa jednom prednošću, u usporedbi sa drugim ljudima: sudbina vam je dala sposobnost da dobro promislite o sebi samima i vašim odnosima. Sada ste spremni da izaberete što je najbolje. Ja se jedino nadam da ste me razumijeli.»

LJUDI U CRNOM: poznati još od najranijih vremena civilizacija, oni tvore mračnu sektu čiji cilj je uništavati povijesne relikvije, svjedočanstva, dokumente i sve ostalo što bi moglo poremetiti red na kojim se društva, ekonomije i moć temelje već godinama. Pažljivo ubacivanje mnogih njihovih članova u najvažnije političke, industrijske, kulturalne i religijske organizacije ide u korist operacijama sekte i čine ju skoro pa neranjivom. Sama priroda misije, koja je slijepo usmjerena na eliminaciju svega što se ne poklapa s onim što je normalno prihvaćeno od znanosti i ostalih službenih disciplina, postavlja Ljude u crnom u ideološko polarizirani položaj s Martinom jer oni predstavljaju kontrast evoluciji čovječanstva i njihove povijesti.

MISTER JINX: ovaj misteriozni i originalni «tehnološki vrag» sa svojom mefistofelskom kozjom bradicom i njegovim rafiniranim izričajem, sposoban je realizirati (zahvaljujući visoko razvijenim računalnim znanjem, njegovim prirođenim poduzetničkim darom i njegovim potpunim nedostatkom skrupula) najskrivenije i najzabranjenije želje čovjeka: od sposobnosti da izabere i usmjerava nečije vlastite snove do mogućnosti da kreira neograničeno vrijeme ili oživi sretne trenutke nečijeg postojanja. Usluge koje Mister Jinx nudi za svoju nepažljivu i imućnu klijentelu su fascinantne i zavodljive, ali i jednako opasne: može se desiti, zapravo, da se biološki procesi nekih nesretnih žrtava koje pohađaju tretmane nepovratno promjene, uzrokujući neugodne i neželjene posljedice.

DEE & KELLY: svaka dva ljeta, precizno poput smrti i poreza, na putu DSSM-u stanu dvoje vrlo pristojnih i nespretnih prevaranata. Krupniji sa brčićima je John Dee, koji drži da je potomak istog Johna Deeja, nekromanta, matematičara i astronoma u XVI stoljeću. Drugi, maleni i nezgrapan, je Edward Kelly: njegov predak, pljačkaš grobova, medij i prevarant, bio bi isto tako suradnik Deeja u 15. stoljeću. Uvijek zaposleni sistematičnim elaboriranjem njihovih zlobnih i makijavelijanskih planova, imaju vjerodostojnu odbojnost nasuprot «ogavnog štrebera» (po Kellyjevoj definiciji), koja je motivirana činjenicom da Martin, čak i što on to ne želi, upetlja se često i tvrdoglavo u njihove aktivnosti. Pustolovine ovih dvoje likova dočarani su istančanije nježnom figurom Angie, senzualnom i vještom striptizetom koja je iskreno nesvjesna svojih osobnih erotskih potencijala i dodatno tome, uvijek je sposobna uvaliti se u nevolju. U tim epizodama, namjerno smještenim u tragikomičan segment, Castelli nalazi način da razotkrije svoju nepresušivu satiričku žicu: epiteti i riječi koje Dee vraća svome kolegi su apsolutno oduševljavajući i vrijedno ih je spomenuti u antologiji humora.

Multimedijalni lik.

Lik Martina Mysterea progresivno se proširivao daleko izvan okvira redovne serije, potvrđujući time veliku pokretljivost istog. Izvanredna vjerodostojnost koju mu je dao njegov tvorac, Alfredo Castelli, odijeva DSSM-u ruho sa vrlinama i manama koje su beskrajno ljudske (čak i vrlo autobiografske), i čak i u svojim neizbježnim i bezgraničnim trenucim vrijednih jendog superheroja, on potiče u čitatelju proces indentifikacije koji se, po mome mišljenju, može pokazati vrlo pozitivnim. Niti je zamjerka što Martin danas predstavlja idealno svjedočanstvo za inicijative koje s vremena na vrijeme, nude priliku za dovođenje u vezu stripa kao medija sa stanjem u društvu, poštovanjem prema prirodi, proširivanju kulturnih horizonata. Povremeni kontakti koje je Martin imao sa svijetom škole su bili dosta uspješni i produktivni, kad ih gledamo s te perspektive.

Najnovije

Vijesti

 • Oscar 2022
  Vrijeme: 01.02.2023 12:56:00
  Prodavač: Markos
  Broj pogleda: 639

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

 • Oscar 2022
  Vrijeme: 01.02.2023 12:56:00
  Prodavač: Markos
  Broj pogleda: 639

Magazin

Recenzije

 • Novi život
  Kod: MN MX 8d
  Ocjena: 81%
  Vrijeme: 21.12.2022. 0:44:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 9
  Broj pogleda: 1587
 • Moctezuma!
  Kod: TX VEC 60
  Ocjena: 68%
  Vrijeme: 10.12.2022. 13:54:00
  Autor: tex2
  Broj komentara: 9
  Broj pogleda: 1521
 • Šumski car
  Kod: VB LU 8
  Ocjena: 100%
  Vrijeme: 2.12.2022. 15:56:00
  Autor: Ivan Liverpool
  Broj komentara: 7
  Broj pogleda: 1437
 • Bijeg
  Kod: TX LU 190/191
  Ocjena: 72%
  Vrijeme: 8.11.2022. 19:47:00
  Autor: tex2
  Broj komentara: 9
  Broj pogleda: 1415
 • Crna udovica
  Kod: KM LU 31c
  Ocjena: 63%
  Vrijeme: 5.1.2023. 10:16:00
  Autor: Hercule Poirot
  Broj komentara: 4
  Broj pogleda: 1406

Aukcije

Forum