Thanos - strip ili film?

Zabava za celu porodicu

Nakon deset godina gradnje velike priče, napokon smo dočekali jednog od najvećih villaina superherojskog stripa na filmskom platnu…

Nakon što smo kroz protekle dvije godine dobili čak dva puta priliku gledati Thanosa u punoj akciji u filmovima “Avengers: Infinity War” i “Avengers: Endgame” koji ruše rekorde zarade u svijetu filmova, pokušajmo sažeti neke osnovne stvari o ovom liku te usporediti filmove sa stripovima u kojima se isti pojavljuje.

The Mad Titan” je najveća prijetnja s kojom se svemir ikada  dosada suočio, ali on je također stvarni lik koji se bori za svrhu u koju vjeruje, čak i ako je ta svrha na kraju jednostavno luda.

No, nekoliko se stvari promijenilo kako je Thanos krenuo od obične stranice stripa do kino-ekrana, što je dovelo do toga da se zapitamo, je li to doista isti Thanos? Odgovor je, kao i sa svim drugim stvarima, kompliciran i pun nijansi.

Od Thanosovih najranijih stripovskih pojavljivanja, tražio je moć ne za vlastite ciljeve, već zato što je bio zaljubljen u Smrt i želio joj je bolje služiti. (Ne smrt kao opći pojam, nego stvarna manifestacija Smrti, jedan od kozmičkih entiteta Marvel Universea.) U početku je to činio tako što je sijao smrt u velikom mjerilu ubijanjem većih skupina ljudi. Problem je bio u tome što, iako se činilo da je Smrt polaskana da netko čini takve stvari zbog nje, ona zapravo nije uzvraćala Thanosovu ljubav. Tako su njegove ambicije postale malo veće: ako je mogao skupiti prave alate, onda bi mogao izazvati Smrt na istinskoj kozmičkoj razini, a možda i napokon postati vrijedan njezine ljubavi. I tako, Thanos je odlučio skupiti šest Beskonačnih Dragulja (tada poznatih kao “Soul Gems”).

Thanos je to učinio dvaput. Prvi put nije stvarno shvatio što su dragulji i jednostavno je mislio da su kozmički izvor energije koji je mogao iskoristiti u svom planu da izbriše sve zvijezde (i sav život) u galaksiji. Taj plan nije uspio tako dobro i Thanos sam završi mrtav. No, Thanos je uvijek bio korisniji Smrti kad je bio živ, i tako ga je Smrt na kraju vratila u život i dala mu novu misiju. Prema Smrti, više bića bilo je živo u svemiru nego što je ikada umrlo. To je prijetilo stvaranjem masivne kozmičke neravnoteže, prijeteći postojanju života posvuda. A ako je život prestao postojati, onda bi i Smrt zadesila ista sudbina. Tako je Smrt odredila da Thanos popravi kozmičku neravnotežu tako što će izbrisati polovicu života u svemiru. Thanos se sretno složio, naposljetku ponovno odlučio da okupi Kamenje Beskonačnosti i da se uzdigne do božanstva.

Klasično shvaćanje Thanosa je stoga da se radi nekome tko sigurno nema problema s time da ubija bez ikakve krivnje, ali također i o osobi koji pokušava ispuniti određeni zadatak koji mu je dala žena koju voli i kojoj pokušava biti dostojan. On je zlikovac, ali i vitez u potrazi za znakom za svoju ljubav, što ga čini još opasnijim i odlučnijim u svojim zamislima.

MCU Thanos, s druge strane, u potpunosti napušta ljubav prema smrti, bilo kao entitet ili kao koncept. Umjesto toga, obnavlja se kao čovjek koji je gledao kako njegov planeti gori nakon što je upozorio svoje vođe na nadolazeću katastrofu, samo da bi ga oni ignorirali. Ne želeći da se ista stvar ponovi na drugim planetima, Thanos postaje svojevrsni svemirski zaštitnik, i preuzima na sebe da izbriše polovicu svog života na svakoj planeti na koju naiđe kako bi osigurao da oni koji ostanu mogu živjeti živote u bogatstvu, a ne bijedi.

To samo po sebi nije loša promjena, premda fundamentalno mijenja njegov lik. Thanosovi krajnji ciljevi su razumljivi i ljudski - on želi izbjeći da itko ikada prođe kroz specifičnu traumu kroz koju je prošao - ali njegove metode su, ako ništa drugo, lude. Brisanje polovice života u svemiru moglo bi riješiti određeni problem, ali u ogromnim troškovima traume i destabilizacije onih koji su ostali. Zamislite kako bi bilo teško bilo kojoj vladi, biznisu ili obitelji da funkcionira s polovicom svojih članova koji su odmah nestali iz postojanja, ali onda to umnožili univerzalnom mjerom.

Thanos kao svemirski zaštitnik je onemogućen za jednu nesebičnu emocionalnu vezu. Thanosova ljubav prema Smrti ga je humanizirala, dok ga je na neki način distancirala od odluke o brisanju polovice svemira u serijalu Infinity Gauntlet.

Nameće se pitanje zašto Thanos nije mislio na neku bolju, možda utilitarniju upotrebu Kamenja Beskonačnosti, umjesto pukog pucketanja prstima i kasnijeg kreiranja novog poretka. Situaciju možemo usporediti djelomično sa industrijskom revolucijom i učincima koje je imala po svijet, računajući njezine mane i prednosti. Možda jednostavno nedostatak vizije kod Thanosa. U Thanosovom umu postalo je nužno uništiti svemir kako bi ga spasili. Ili barem polovicu.

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Uz rijeku
  Kod: ZG MX 40
  Ocjena: 62%
  Vrijeme: 15.6.2021. 1:33:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 6
  Broj pogleda: 1004
 • Kraljica tame
  Kod: KT VG 84/85
  Ocjena: 79%
  Vrijeme: 12.6.2021. 0:10:00
  Autor: Spock
  Broj komentara: 3
  Broj pogleda: 942
 • Dreamtravel
  Kod: MM SUPB 4c
  Ocjena: 68%
  Vrijeme: 9.6.2021. 7:29:00
  Autor: prozirna senka
  Broj komentara: 0
  Broj pogleda: 716
 • Očeva sablja
  Kod: KM ZS 236
  Ocjena: 85%
  Vrijeme: 7.6.2021. 1:45:00
  Autor: Hercule Poirot
  Broj komentara: 7
  Broj pogleda: 1252
 • Grbavac
  Kod: AF SA 158/159
  Ocjena: 52%
  Vrijeme: 3.6.2021. 3:19:00
  Autor: Kila Banana
  Broj komentara: 2
  Broj pogleda: 646

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Ku Klux Klan
  Kod: KT LMS 508/509
  Ocjena: 67%
  Vrijeme: 15.4.2021. 22:08:00
  Autor: Hercule Poirot
  Broj komentara: 11
  Broj pogleda: 2046
 • Krik vile smrti
  Kod: ZG LU 301/302
  Ocjena: 77%
  Vrijeme: 17.4.2021. 23:18:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 15
  Broj pogleda: 2031
 • Kad grad umire
  Kod: NN LIB 65c/66
  Ocjena: 94%
  Vrijeme: 7.5.2021. 16:48:00
  Autor: Jerry Krause
  Broj komentara: 3
  Broj pogleda: 1922
 • Osveta
  Kod: NN LIB 67a, b
  Ocjena: 96%
  Vrijeme: 9.5.2021. 18:55:00
  Autor: Jerry Krause
  Broj komentara: 2
  Broj pogleda: 1903
 • Četiri saučesnika
  Kod: KM ZS 154
  Ocjena: 88%
  Vrijeme: 1.4.2021. 22:36:00
  Autor: Hercule Poirot
  Broj komentara: 5
  Broj pogleda: 1630

Aukcije

Forum