Top 10 stripovske spekulativne fikcije 2016. u Hrvatskoj

Mister No

Zašto ne? Pogledajmo što se moglo naći u rukama stripofila od domaćih izdavača na području spekulativne fikcije 2016. godine.

Kao što spomenusmo u naslovu, u listi koja slijedi pokušat ćemo predstaviti deset najizdanja stripovske spekulativne fikcije koja nude domaći izdavači. Znanstvena fantastika, fantasy, horror i pseudo-alternativna povijest (postoji li uopće taj žanr?). Morao sam se usredotočiti na domaći teren jer je lista odličnih izdanja povelika i teško bi bilo izabrati top deset proširimo li listu i na region. Na listi se nalaze i solo albumi, integrali, ali i kiosk izdanja (zašto ne?) Naslovi nisu poredani od najboljeg do najmanje najboljeg, nego su jednostavno recke na top listi!

1. Saga: knjiga prva [piše: Brian K. Vaughan/ crta: Fiona Staples]

Brian K. Vaughan kakvog još niste vidjeli! Iako je Fibra već odradila svoj posao te objavila njegov poznati apokaliptički serijal "Y: Posljednji čovjek", to vas ne može pripremiti na ovo! Jedan od ponajboljih novoameričkih SF stripovskih serijala, i to u izdanju ne tako razvikane izdavačke kuće za razliku od Marvela i DC-a - Image Comicsa.

O čemu je riječ? O preživljavanju dvoje mladih zaljubljenih roditelja u vihoru nemilosrdnog rata između njihovih svjetova.  "U ovoj privlačnoj i subverzivnoj drami za odrasle, svojevrsnom spoju Zvjezdanih ratova i Igre prijestolja, fantasy i znanstvena fantastika pomireni su kao nikad prije." - kažu u najavnom citatu. Dvoje mladih roditelja bježe zajedno sa svojom kćeri od neortodoksnih i smrtonosnih plaćenih ubojica, prestolonasljednika, te svih ostalih koji su uključeni u taj beskonačni rat između stanovnika mjeseca i obližnjeg planeta. Saga iznenađuje na svakom koraku, politički nekorektna, brutalna, smiješna, filozofska i tako jeb… prostodušna. Ali iskrena. Svemir je jedno puno zanimljivije mjesto nego što sam prije Sage imao pojma.

Bacite oko na ogledni online primjerak Sage na stranici izdavača!

Saga Knjiga 1.

2. Mi, mrtvi [piše: Darko Macan/crta: Igor Kordej]

Domaći uradak dvoje naših stripovskih velikana, Darka Macana i Igora Kordeja, koji se jednostavno morao naći na ovoj listi top izdanja jer je to ipak domaći proizvod domaćih autora. Iako je originalno kao “Nous, les morts” izdan na francuskom tržištu, nedugo zatim domaća Fibra izdala je integral od sva četiri albuma. Serijal je zaokružen i završen, tako da svi oni koji zaziru od beskonačnih serijala kojima se ne nazire kraj mogu odahnuti. Žanrovski bi ga mogli svrstati u ukronije, no Amazon ga je smjestio u zombie-horror žanr na samo ogorčenje autora. Priča puna krvi, nasilja, zombija i mezoameričkih naroda, ljudske gluposti i naravno, životnih mudrosti…

Sadržaj: Crna smrt u 14. stoljeću ostavila je Europu na koljenima, ostavivši na europskom kontinentu samo žive mrtvace željne živog mesa. Priča počinje 700 godina kasnije kad Manco, tadašnji princ naroda Inka kreće u potragu za mitskim izvorom vječnosti na stari kontinent, vodeći se zabludom koja navodno pokreće europske žive mrtvace. A s druge strane svijeta, na Dalekom istoku leži konkurentsko carstvo....

U svakom slučaj, ovdje možete naći cijeli prvi album.

Mi, mrtvi

3. Metabarun knjige 1 i 2 [piše: Alexandro Jodorowsky-Jerry Frissen/crta: Valentin Sécher]

Ukoliko ste nabavili Fibrine Metabarune (i prvog Inkala), ili čak originalna izdanja, ovi albumi praktički su direktni nastavak na sagu o Metabarunu. Uglavnom, novi serijal Metabarun izdaje Hangar 7, novi igrač na sceni koji će se nakon godina iskustva u izdavanju žanrovske literature (one spekulativne fikcije) okušati u izdavanju stripova. Izašla su prva dva albuma koji tvore tzv. diptih - "Tehnoadmiral Willhelm-100" i "Antibarun Khonrad" " Priča ima sve sastojke priče ala Alejandro Jodorowsky - uostalom priča je njegova - s impresivnim, skoro pa hiperrealističkim, mračnim crtežom koji dodatno obogaćuje priču. Cijeli serijal očito ima uokvirenu strukturu kao i izvornik, tako da ćemo konačni sud donijeti tek nakon zaključenja s osmim brojem.

Sadržaj: Nakon što je prihvatio sveti zavjet da više neće nauditi živom biću, Bezimeni, posljednji od Metabaruna kreće na Marmolu, svijet na kojem je sve počelo i na kome će vjerojatno sve završiti - i loza moćnih Metabaruna, i izvora sveg bogatstva zaslužnog za prosperitet Tehnotehnoškog carstva. No Carstvo neće samo tako prepustiti planet neprijatelju, te stoga šalju najboljeg i najokrutnijeg od svih ratnika Wilhelma-100 i njegovog genijalnog savjetnika Tetanusa. Zajedno će stvoriti pakleni plan i pakleno oružje koje će biti kadra sukobiti se i pobijediti u borbi s najmoćnijim ratnikom univerzuma!

Vidi osvrt Metabaruna na stripovi.com! I nabavite primjerak na stranicama izdavača!

Tehnoadmiral Wilhelm-100 & Antibarum Khonrad

4. Životinjska farma [piše: Bill Willingham/ crtaju: Mark Buckingham, Lan Medina, Mark Buckingham, Steve Leialoha, James Jean]

Dobrodošli u svijet Bajki, ne tako malu enklavu bića iz bajki koje se skrivaju i žive u vrevi Manhattana, u Bajkogradu. Protjerani iz njihovih drevnih zemalja od strane zlog i neznanog Protivnika, Bajke vode svoje čarobne živote pod ljudskom krinkom. No, magičan je to i podmukao svijet pun starih čarki i neslaganja između moćnih bića. Sve započinje kad detektiv Vučko dobije zadatak istražiti navodno ubojstvo Crvene Ružice, divlje sestre gradonačelnice Snješke Bjelić. Tko je ubojica, notorni Modrobradi, ubojica svojih supruga ili Janko, ubojica divova?

Fibra je izdala tri knjige, što će reći nekih trideset epizoda od ukupno sto pedeset i nešto sitno. Serijal crpi inspiraciju iz niza bajki i narodnih priča iz cijeloga svijeta, i sve te čarobne likove kojih se sjećate iz njih pronaći ćete ovdje. Odličan crtež, zanimljiva bajkovita priča, otkačeni likovi i dosta humora. Sve dozirano baš kako treba…

Vidi osvrt na stripovi.com!

Bajke, Knjige 1-3

5. Treći omnibus Živih mrtvaca [piše: David Kirkman / crta: Charlie Adlard]

Treći omnibus predstavlja nam antologijsku borbu s negativcem Neganom i njegovim Spasiteljima u gigantskom tomu prepunom smrti, tragedija, obrata i živih mrtvaca. Treći dio paralelno se odvija sa sedmom sezonom televizijske serije, tako da dobro razmislite želite li si spoilati jedno ili drugo. Tisuću i nešto stranica dobrog štiva, te ako se još niste zarazili svijetom Živih mrtvaca, krajnje je vrijeme da počnete!

Živi mrtvaci, knjiga 3

6. Potraga za Pticom vremena [piše: Serge Le Tendre / crta: Regis Loisel]

Fantasy serijala francuskog dvojca Le Tendrea i Loisela čistokrvni je herojski fantasy iz sada već davnih osamdesetih. Kod nas poznat je i kao Ratnici s Akbara, a uživao je veliko poštovanje kao fin primjerak francuske škole stripa. Jako dobar crtež, klasična herojska pustolovna priča, nezaboravni likovi i fascinantan fantazijski svijet, te se zato obavezno morala naći na ovogodišnjom top listi.

Sadržaj: Bio jednom, vrlo davno, u burnom kraljevstvu Akbara, prokleti bog po imenu Ramor, kojeg su njegova božanska braća uspjela zatočiti u školjku. Čitajući Knjigu magije, princeza-čarobnica Mara otkriva magičnu formulu kojom zauvijek može vezati Ramora za školjku. No, za to joj je potrebna Ptica vremena! Slavni vitez Bragon, njezin nekadašnji zaručnik, kreće u potragu za Pticom te sa sobom vodi i zanosnu Hermelinu, Marinu kćer. U toj im se pustolovini prepunoj opasnosti i izazova pridružuju mnogi junaci. Trebat će im velika hrabrost da se dokopaju daleke, nepoznate zemlje u kojoj se krije čudesna Ptica vremena...

Baci oko na online izdanje prvog albuma!

Potraga za Pticom vremena

7. STOP! Bonelli time!

Iako su u pitanju stripovi epizodne prirode, izdvojit ćemo nekoliko najboljih epizoda, bili oni nova izdanja, ili pak reizdanja po tko zna koji put!

A) ZAGOR – "Helingenovo nasljeđe" [ZG MX 24] -  jedna od najiščekivanjih Zagorovih epizoda, a to je Hellingenov povratak! Radila su je čak trojica crtača Gallieno Ferri, Gianni Sedioli, Marco Verni, a za scenarističkim kormilom je najveći Zagorovac Moreno Burattini! Hellingen se ipak vratio, nakon dva desetljeća, usprkos uredničkim zabranama i preeksploatiranosti toga lika, iz još jedne nemoguće smrti! Epizoda koja nas malo pobliže upoznaje s Hellingenovim porijeklom, te njegovim nedovršenim planovima koje je napustio davno na brdu Nataani. Izdavač je spojio četiri epizode u jedan ogromni maxi te ga izdao van redovne serije s nekoliko naslovnica. Ha!

B) Dylan Dog – ne baš najzanimljivije razdoblje u redovnoj seriji, no tu su odlične epizode reprinti – "Dugački pozdrav" [DD LIB 25], "Dva života djevojke Dream" [DD LEX 103], "Johnny Freak" [DD LIB 27], "Novi život" [DD LU 152] (izdvajamo ga zato jer je to prva epizoda izdana pod paskom novog DD urednika Roberta Recchionija)

C) Martin Mystere - Nemojmo zapostaviti niti ovaj omiljeni serijal koji se bavi alternativnih temama, tajnom poviješću i nemogućim slučajevima… Bavimo se tajnom katara i Gaudijevom katedralom u "Deset godina poslije" [MM LIB 78], današnjim Indijancima i fenomenom poznatim kao "Kolovoški snijeg" [MM LIB 81], te posljednjim sukobom Sherlocka Holmesa i njegovog zakletog neprijatelje u "Čovjek koji je slijedio sjene" [PIBD LIB 11]

D) Nathan Never – odlična stara o futurističkim vampirima – "Vampyrus" [NN LIB 9], specijalca inspiriranog Bezdanom "Iz dubokog svemira" [NN LIBSP 2], te novija dvostruka epizoda s temom korupcije i organiziranog kriminala u Metropoli "Nalog za umorstvo" [NN LIB 58/59]

Bonelli!

8. Hombre [piše: Antonio Segura / crta: Jose Ortiz]

Apokalipsa nikad nije bila zabavnija, i okrutnija… Ove godine Fibra je izdala novi integral u boji, nakon što je prošle godina izdala prvi dio sakupljenih priča. Španjolski veterani Segura i Ortiz (danas pokojni) radili su godinama ovaj SF serijal u formi kratkih priča koje su izlazile u strip časopisima. Hombreova apokalipsa gadno je mjesto za (pre)živjeti, često lišena ljudskosti, nade ili bilo kakvih moralnih vrlina. Čak niti naslovni junak jednostavno zvan Hombre nije moralna vertikala. Ali u dekadentnom svijet i njegove mane izgledaju kao vrline.

Sadržaj: Mutirani virus gripe širi se čitavim svijetom. Svijetom u kojem se najveći gradovi pretvaraju u geta bijede. Bilo je to kao da je netko odlučio da je čovječanstvu došao kraj. I komadi su padali sudarajući se jedan s drugim, dok nisu do temelja srušili ono što smo zvali... civilizacijom.

Baci oko na online ogledno izdanje!

Hombre u koloru

9. Stakleni mačevi [piše: Sylviane Corgiat / crta: Laura Zuccheri]

Francuski fantasy novijeg datuma, originalno izašao u četiri albuma, no Fibra nam ga predstavlja u integralnom izdanju. Još jedan strip s ženskom junakinjom u fokusu, a zanimljivost je također što serijal pišu i crtaju žene!

Sadržaj: U svijetu kojem prijeti neminovna smrt njegova sunca, mlada Yama živi mirno i sretno kao kći seoskog poglavice. Ali sve se mijenja onog dana kad s neba padne stakleni mač, kao što je proročanstvo najavilo. Tko god dotakne mač pretvori se u staklo i umire. Orland, lokalni ratni moćnik, dolazi uzeti jedinstveno oružje, ali ne uspijeva. U tom pokušaju Yamin otac je ubijen, a majka oteta. Međutim, Yama bježi i preživljava s jednom jedinom mišlju: kad odraste vratit će se po stakleni mač i osvetiti roditelje.

Baci oko na online ogledno izdanje!

Stakleni mačevi

10. Thorgal: Kriss od Valnora [piše: Yves Sente / crta: Giulio De Vita / naslovničar: Grzegorz Rosinski]

Jedan od spin-offova matičnog legendarnog fantazijskog serijala Thorgal, koji prati pustolovine Kriss od Valnora, aktorice iz originalne serije, koja balansira na granici dobra i zla. Naučimo nešto o njezinom porijeklu, životu i što se kasnije dešavalo s njom u ova dva integrala s ukupno četiri albuma. Libellus je prošle godine izdao i albume druga dva spin-offa  iz istog svijeta -  "Vučica" i "Thorgalova mladost".

Spin-off Thorgalovog svijeta

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Crna ljubav
  Kod: DDJP DRKW 8
  Ocjena: 76%
  Vrijeme: 27.11.2021. 19:48:00
  Autor: Koresh
  Broj komentara: 0
  Broj pogleda: 187
 • Korijeni
  Kod: ZG KRJNUB 1/6
  Ocjena: 82%
  Vrijeme: 25.11.2021. 0:11:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 8
  Broj pogleda: 1508
 • Dva života Drim
  Kod: DD VEC 14
  Ocjena: 72%
  Vrijeme: 23.11.2021. 0:36:00
  Autor: -Dule-
  Broj komentara: 3
  Broj pogleda: 1108
 • Smrt filmske zvijezde
  Kod: NR LIB 4a
  Ocjena: 57%
  Vrijeme: 21.11.2021. 0:16:00
  Autor: Hercule Poirot
  Broj komentara: 10
  Broj pogleda: 1652
 • Mikijeve najluđe avanture
  Kod: MIMA GLE 2
  Ocjena: 82%
  Vrijeme: 19.11.2021. 0:12:00
  Autor: Lord Vader89
  Broj komentara: 1
  Broj pogleda: 1116

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Žrtve i krvnici
  Kod: NN LIB 71c
  Ocjena: 96%
  Vrijeme: 9.11.2021. 0:20:00
  Autor: Jerry Krause
  Broj komentara: 1
  Broj pogleda: 2266
 • Crne suze
  Kod: ZG LU 321
  Ocjena: 34%
  Vrijeme: 3.11.2021. 0:10:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 11
  Broj pogleda: 2237
 • Povratak u kuću strave
  Kod: ZG LUSP 41
  Ocjena: 36%
  Vrijeme: 12.10.2021. 1:13:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 12
  Broj pogleda: 2234
 • Vigilanti
  Kod: ZG LU 316/317
  Ocjena: 41%
  Vrijeme: 28.10.2021. 0:17:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 8
  Broj pogleda: 2000
 • Oči sudbine
  Kod: ZG PRIDA 1
  Ocjena: 80%
  Vrijeme: 2.10.2021. 8:38:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 10
  Broj pogleda: 1992

Aukcije

Forum