Trag kredom

Brad Barron

Miguelanxo Prado i njegovo nagrađivano remek-djelo centralna je tema ovog teksta… Bacite pogled!

Tek što bacite pogled na neki od Pradovih radova, prelistate određeni album (u izdanju beogradskog Omnibusa objavljeni su “Manuel Montano – Izvorište noći”, “Tangente” i nagrađivano remek-delo “Trag kredom”), namah vam postaje jasno da pred sobom imate nešto što se retko viđa. Nešto drugačije i nesvakidašnje. Koji god strip da uzmete objavljen kod nas, posebno u poplavi odličnih naslova koja se iz godine u godinu nastavlja, zaista ne postoji maltene ništa slično Pradovom grafičkom izrazu, osim, donekle, Bilalovog stripskog rukopisa.

No, u kom smeru će se kretati impresije, zavisiće i od navika čitalaca. Onima, vernim realističnom izrazu, kakav odlikuje Bonelijeve stripove, američke avanturističke i francusko-belgijske klasike, koje ponekad prošaraju karikaturalnim, ali opet klasičnim izrazom, poput recimo Uderzovog ili Morisovog, teško da će se dopasti Prado. Zato će neki drugi, koje su radovi smelih, inovativnih autora poslednjih godina uspešno otrgli od nostalgije i naterali ih da neprekidno istražuju, Migelanča Prada (Miguelanxo Prado) prihvatiti raširenih ruku. “Trag kredom” ("Trazo de tiza") nije delo za svakoga. “Trag kredom” delo je namenjeno onima koji stripovima, baš kao i književnošću i filmovima, ne ubijaju, nego popunjavaju svoje vreme. Prado se jednostavno obraća odgovarajućoj publici, a za neku drugu publiku kao i da ne mari previše...

Dobro, a šta je to toliko posebno u ovom, gotovo ezoteričnom delu, sigurno ste se već zapitali? Odgovor je kratak i glasi: sve, ali hajdemo redom…Na samom početku, autor upozorava čitaoce da im oči valja držati širom otvorenim, i kaže, u jednom od nekoliko tekstualnih dodataka stripu, smeštenim između pojedinih poglavlja: “Video si i čuo isto što i ja, samo što smo činjenice protumačili na različite načine.” I zaista, stvari su postavljene tako da je vrlo teško, možda i nemoguće reći šta se u stripu stvarno desilo i proniknuti u tok autorovih misli… Ili on samo pokušava da prevari čitaoca i navede ga na pogrešno razmišljanje? (I zašto bi uopšte tako nešto radio?)

“Trag kredom” je najpretenciozniji strip koji sam u životu pročitao, ali Prado i ne pokušava da se dodvori širokim masama, crta i piše onako kako želi, očekujući od svojih čitalaca da razmišljaju. On je autor savršeno svestan svojih mogućnosti, koji sigurnom rukom stvara table stripa koje vizuelno podsećaju na radove velikana slikarstva, Tuluza-Lotreka i Šilea (makar kada je reč o Pradovim likovima), kao i autor koji se dobrano oslanja na književne klasike, Borhesa i Kortazara, ali i neko ko savršeno razume jezik filma; teme slične onima iz “Traga kredom” naći će se kasnije u njegovom animiranom filmu “De Profundis: Zvuk mora”. A sve to on nudi u formi stripa, pa je takav strip – rekoh, pretenciozno, vrlo pretenciozno delo – potpuno izuzetan u svojoj veličini i raskoši. Prado nije samo strip crtač i scenarista, već i režiser i pripovedač, no, zahvaljujući pre svih Mebijusu, te Hugu Pratu (kome je posvetio nešto kao epilog “Traga kredom”), Munjozu i Sampaju, shvatio je da je ipak jezik stripa “najmoćniji i najveličanstveniji od svih koji su mu stajali na raspolaganju”.

Priča nije u prvom planu, a ni u drugom (to je crtež), već u trećem (u smislu šta najpre zapažamo). U prvom planu su boje; čarobne boje koje nisu tu tek da bi popunile praznine između osnovnih linija i praznog prostora između njih, već boje koje privlače, prizivaju na putovanje kroz ovaj tajanstveni, naizgled mirni svet, a konačno odredište je jedno udaljeno, malo ostrvo. Ono ostaje neimenovano, nema ga na kartama, a to je ostrvo za koje će vam se učiniti da ste tamo već nekada bili, ali nećete moći da se setite tačno kada… (A nećete ni pokušavati, jer to i nije toliko važno, pošto tamo vreme protiče nekim sopstvenim tokom.)

No, boje. Kod Prada, čini se, uvek najpre boje: setne, melanholične, ledene, tamnih tonova u “Tangentama”, toj maloj studiji o prirodi i prolaznosti ljudskih osećanja, ali i jarke, življe kada je potrebno obojiti noći detektiva Manuela Montana, komičnog omaža Bogartu. Tako i ovde – boje. No, “Trag kredom” kompleksniji je strip od pomenuta dva naslova, pa je Prado i boje morao učiniti takvim. Kako sâm kaže, za njega je crtanje svojevrsna “alhemija”, a kombinujući pastele i akvarel, dočarava predele, prostorije, ljude na način podjednako apstraktan i nedokučiv koliko i ono što predstavlja rečima... Neke od boja – pa čak i neki od kvadrata stripa, ako ne i nekoliko celih tabli! – nisu u "Tragu kredom" kako bi bile deo celine, nešto pojasnile, usmerile čitaoca; to su pesničke digresije koje možda nećemo u potpunosti razumeti, ali zar je to bitno, dokle god u njima uživamo? A to što Pradov strip-svet ovde ne podseća na stvaran svet – u tome i leži njegova čar, a ujedno ga približava slikarstvu. Još, guste, bogate boje tu su i da bi usporile čitanje i sprečile čitaoce da požure i preskoče detalje; bilo to kako je nešto obojeno ili nacrtano, bilo neku rečenicu.

I kad smo kod rečenica, valja osvrnuti se i na priču... Na ostrvo stiže muškarac koji je u svojim kasnim tridesetim, a na ostrvu se već nalazi devojka koja je u istu deceniju tek zakoračila, reklo bi se, a koja očekuje nečiji dolazak. Među onim što će on najpre ugledati na ostrvu je zid sav ispisan grafitima i porukama, a u jednoj od njih izvesni Raul izvesnoj Ani poručuje da će se sledećeg juna vratiti tu i čekati je… Kao i da je voli. Taj muškarac, koji samo što je pristigao na mali otok, zove se – Raul, a devojka koja nekoga čeka – Ana. Slučajnost? Sudbina!? Nešto treće...? I slučajnost, i sudbina, i nešto treće, sve zavisi od svakog pojedinačnog čitaoca. Realistična, ali ujedno i pomalo groteskna stilizacija Pradovih junaka takva je da navodi na više mogućnosti...

Udaljeno maleno ostrvo, “ sistem ograničene komunikacije”, prema rečima autora, idealna je pozornica za Pradovo poigravanje oniričnim iskustvima i nepredvidivim postupcima junaka koje je osmislio, a time se bavi i u drugim svojim delima, gde opet najpre progovara bojama (pomenuti film “De Profundis” ili njegov strip novijeg datuma, “Ardalen”, gde jedna devojka dolazi u Pradovu rodnu Galiciju, jedno seoce, tačnije, okruženo nepreglednom šumom, u potrazi za dedom kog nikad nije upoznala...).

Kada se čovek nađe u takvom jednom “sistemu”, onda ni njegove reakcije nisu uobičajene. Zato Raul sve oko sebe vidi pogrešno, preuveličava stvari, a upravo takva su i njegova osećanja. Ana se, s druge strane, ponaša opreznije nego što bi možda činila u nekim drugim okolnostima, pa je ovo ujedno i priča o jednoj nemogućoj ljubavi, jer akteri potencijalne veze ne uspevaju da uspostave odgovarajuću komunikaciju. A onda, neka manje prefinjena osećanja i potrebe izbijaju u prvi plan, udaljavajući takav trenutak od samo-što-se-nije-desilo...

Konačno, to šta se tačno jeste, a šta nije desilo, te odgovor na pitanje kada se desilo (obratite posebnu pažnju na ovo!), dobiće samo oni najpažljiviji čitaoci, ali će ih svako novo čitanje svejedno naterati da iznova porazmisle. A čak i ako se to ne desi, ništa strašno, jer doživećete "Trag kredom" na neki vama blizak i svojstven način i, kako bilo, nakon čitanja osetiti potrebu da preispitate mnogo toga... I to je ono što ovo delo čini velikim; isti kraj, ali različit put do njega i bezbroj interpretacija istih, uz činjenicu da svakog samo malo zahtevnijeg čitaoca "Trag kredom" neće i ne može ostaviti ravnodušnim. Stoga, uživajte u čitanju i putovanju kroz ovaj divni svet boja, talasa i mašte.

Najnovije

Vijesti

  Magazin

  Recenzije

  Aukcije

  Forum

  Najčitanije

  Vijesti

   Magazin

   Recenzije

   • Zlato Colorada
    Kod: TX LIB 23
    Ocjena: 89%
    Vrijeme: 6.4.2024. 13:18:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 6
    Broj pogleda: 1928
   • Zlato
    Kod: TX SAGK 47c/48a
    Ocjena: 100%
    Vrijeme: 25.3.2024. 8:21:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1773
   • Poltergeist!
    Kod: DD LEX 132
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 8.5.2024. 11:33:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 1663
   • U tami
    Kod: TX SAK 6c
    Ocjena: 94%
    Vrijeme: 16.4.2024. 10:06:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 1647
   • Sretni Randy
    Kod: TX SAK 6d
    Ocjena: 85%
    Vrijeme: 27.4.2024. 8:17:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1599

   Aukcije

   Forum