Vodič kroz čitanje digitalnih stripova

Mister No

Mali, ali slatki vodič kroz servise koji nude čitanje digitalnih stripova!

Nova era čitanja digitalnih stripova već je odavno stigla, a vjerujem da mnogi ljubitelji papirnatih izdanja i dalje s mukom prelaze s analognog na digitalno. Iako uživaju u pretrpano naslaganim policama i besprijekorno posloženim komadima stripova po junacima, brojevima i formatu, zasigurno ih muče smještajni kapaciteti. Problem jesu domaća izdanja na hrvatskom, no ako želite stripove čitati na engleskom jeziku, tu i nema previše problema. Izdvojit ćemo nekoliko Internet servisa gdje možete uz određenu mjesečnu naknadu, pa čak i besplatno uživati u stripovima. Naravno, neki od jačih igrača i danas imaju geolokacijske restrikcije i nemaju podršku za Hrvatsku. Možda bi bilo moguće srediti to preko VPN-a i US proxyja, ali tko zna bi li ti servisi opet odbacili kartice s našim lokalnim podacima (a ne podržavaju svi paypal), tako da ćemo se koncentrirati na standardni pristup.

Zapravo tko ih šljivi, nekako ćemo se snaći dok civilizacija ne dođe i do naših krajeva. Kako smo se snalazili i dosad. Gledao sam recimo našeg najvećeg ponuđača e-knjiga, Tookbook, no uz gomilu domaćih književnih naslova tamo nema uopće stripova. S obzirom da danas svi više ili manje baratamo engleskim jezikom, pretpostavljam da jezična barijera nije problem. Da ne dužim, slijedi nekoliko iskustava s određenim servisima koji nude stripove, a koji su osobno bili zanimljivi. Efektivno, samo su dva servisa koji nude onaj pravi užitak čitanja digitalnih stripova. Svi ostali padaju u različitim segmentima, najviše zbog manjkavosti ponude ili geolokacijskih restrikcija.

Ono što slijedi je lista servisa koji nude uslugu čitanja, tehnologijom kojom se čita nećemo se ovdje baviti, to je tema za drugi tekst. A isto tako nećemo spominjati niti sajtove koji objavljuju internet stripove. Dakle, započnimo, prvo od dalekoistočne inačice stripova. Bili vi mangafili ili ne, ne škodi baciti oko te pročitati nešto, možda vam se svidi.

Kod digitalnih izdanja nema onog friškog mirisa papira, ne možete se pohvaliti svojim najbližima sa svojim luksuznim primjerkom jer nemate fizičko izdanje za pokazati, ali je odmah nadohvat ruke i ne zauzima vaš životni prostor. I ne ispadnete čudak kad u javnosti čitate papirnato/analogno izdanje stripa!

1) Manga Plus

Besplatni portal Shueishae, japanskog izdavača Jump linije magazina, jednih od najtiražnijih strip časopisa na svijetu. Čitajte mange bez zadrške na engleskom i španjolskom, jednostavno sučelje i sve to bez imalo muke poglavlje po poglavlje. Totalno user friendly i free! Boruto, Naruto, One Piece, Death Note, Dragonball,Tokyo Ghoul, i mnogi drugi! Aplikacija također na Google Playu i Apple storeu.

MangaPlus - sučelje, lista mangi

MangaPlus - posljednja ažurirana poglavlja

MangaPlus - odabrali smo Bleach za čitanje - može od samog prvog poglavlja, zašto ne?

MangaPlus - sučelje za čitanje

2) Marvel Unlimited

S obzirom kako sam se razočarao što DC Comics ne opslužuje našu malu Hrvatsku, isto tako me Marvel oduševio svojim pristupom. Za samo 9.99 $ mjesečno imate bezgraničan pristup u njihov digitalni trezor od samog izdavačkog početka. Više-manje zapravo, budući da nije ama baš sve dostupno. ALI, uvijek postoji taj famozni ali – ne možete čitati izdanja mlađa od šest mjeseci. Pa ako volite biti u tijeku sa svojim omiljenim serijalima, ništa od toga. Morat ćete kupiti nove stvari ili čekati da istekne šest mjeseci da ih Marvel stavi pod Unlimited status. Status da je u Marvel Unlimited statusu vidi se ispod stripa gdje postoji oznaka READ NOW. Stranica vam odmah ponudi nove stripove koji su stavljeni na raspolaganje, kao i one koji su trenutačno popularni. Malo je otežano traženje, još se i sad nisam navikao kako odmah naći ono što tražim. Osim čitanja digitalnih stripova, nude i kupnju istih, kao i pristup ostalim multimedijalnim zanimljivostima iz svijeta Marvela.

Čitanje je vrlo zadovoljavajuće, moram priznati. Vrhunski sken i odličan sustav za čitanje. Stripovi se mogu čitati po cijelim stranicam, pa morate zumirati ako želite komotno čitati. No postoji i tehnika listanja nazvana smart reading je totalno user friendly. Ako recimo stranica sadrži više momenata koji se ne mogu pročitati u jednom komadu, aplikacija prikazuje moment po moment. Taj način čitanja možete vidjeti niže na sličicama. Ili u slučaju starijih stripova koji imaju rešetkastu strukturu stranice s jednakim brojem sličica listamo sličicu po sličicu. Što doduše oduži čitanje, no lakše se čitanje. Testirao sam na 23-inčnom monitoru i super se čita. Što veći tablet ili monitor, to bolje. Podržano i na mobilnim platformama. Aha.

EDIT: zaborave napomenuti da vam utrape još i 2,50 $ za ko zna kakvu taksu, lopovi jedni! Pa ispadne skuplje nego što piše na sajtu. Članstvo se automatski obnavlja točno na isti dan u mjesecu, odnosno samo vam skinu s kartice, zato pripazite ako želite otkazati. Postoji i godišnje članstvo za 69 $ godišnje, što bi onda iznosilo 5,75 $ po mjesecu. A kolika je taksa za godišnje, to još treba testirati i vidjeti.

Marvel unlimited - pretraga po junacima, odabrao Thora pa da vidimo...

Evo, odmah nude sve Thorove serijale, pobrojane... Što odrabrati, što odabrati?

Marvel unlimited - ništa, ajmo od početka. Klik na Read nov i krećemo!

Odabrao smart reading. Prva vinjeta prvog Thorovog broja - The Mighty Thor and The stone men from Saturn! Zvuči cool!

Prva slikovna vinjeta Thora! Ovako vam je izgledao onaj originalni Kirbyjev Thor.

Vidite kako tehnika Smart reading funkcionira?

Vidite kako tehnika Smart reading funkcionira?

3) Shonen Jump - Wiz

Kako je američko izdanje Shonen Jumpa (najpopularniji svjetski manga časopis) prestalo s izdavanjem u prosincu 2018. tako su lansirali digitalni trezor gdje možete pročitati sve prijašnje brojeve uz određenu naknadu. Sadrži ukupno preko 10.000 poglavlja serijala poput One Piece, My Hero Academia, One-Punch Man, Dr. STONE, Boruto, Dragon Ball Super, i mnogo drugih, a članovi mogu dnevno pročitati 100 poglavlja za SAMO 1,99$ mjesečno uz sedmodnevni free trial. Nažalost, nije dostupno u Hrvatskoj – „The offer is available in the United States, Canada, the United Kingdom, Ireland, New Zealand, Australia, South Africa, the Philippines, Singapore, and India!

Shonen Jump - ako kupite preplatu - dobivate sve ovo!

4) Chrunchyroll

Premium membership stoji 7,99$, ali imate dvotjedno probno razdoblje bez naknade. Pruža gledanje anime serija i manga stripova, a imate mogućnost i kupovine mangi. Postoje izdvojene Crunchyroll aplikacije na androidu za anime i mange, tako da downloadate što želite konzumirati. Streaming je ok, a za čitanje mangi bome sam se namučio – nikako da shvatim kako pokrenuti čitanje. Ispostavilo se da mi je Flash disejblan. S Flash playerom uvijek problemi. Unutar browsera otvara se Flash prozor za čitanje. Lista se s desna na lijevo, ko prave mange. Čita se po poglavljima (20-30 stranica), po dvije stranice na jednom ekranu i mogu se zumirati stranice za lakše čitanje. No, ograničen je broj mangi i animea pa ako želite pratiti neke popularnije mange, morat ćete otići negdje drugdje.

Crunchyhroll - sučelje s popularnim manga koje možete odabrati

Odabrao Attack on Titan, da vidimo kako možemo čitati - odabir poglavlja. Obavezno Flash za čitanje!

Lista se po dvije stranice, s desna na lijevo

 

5) Comixology Unlimited

Odličan Amazonov servis, možete koristiti svoj dosadašnji account za logiranje u Comixology. Badava što je comiXology library čitljiv po internetu i raznim platforama – Kindle Fire, Android, i iOS, kad ne možete ugovoriti uslugu iz Hrvatske. Iako postoji i europska inačica comixologyje comixology.eu, servis za čitanje je dostupan samo za US korisnike i to na originalnoj stranica comixology.com. Šteta. Pogledajte niže što nudi za čitanje.

ComiXology Unlimited - što nam se nudi!

6) DC Comics

DC Universe The Ultimate DC membership nudi sve vezano uz DC franšizu, čitanje, streamanje, i filmove i serije i stripove (20.000 njih!) na raznim platformama, od običnog kompa do mobitela. Nudi čak i sedmodnevni free trial, a nažalost ima geolokacijske restrikcije te vrijedi samo za US građane. DC Comics nudi svoje stripove i preko Comixology, ali za Unlimited access trebate biti u SAD-u, a comixology.eu nema unlimited access. Tako da bi sve bilo dobro, samo da ste građanin Amerike.

DC Universe - ispričavaju se, ali badava im to kad nam isprika ništa ne koristi

DC Universe - čitanje i gledanje na različitim platformana

7) Scribd

Scribd nudi preko milijun e-naslova, uključujući knjige, audioknjige i navodno stripove, za pretplatu od 8,99 dolara mjesečno. Scibdova ponuda obuhvaća više od 1000 nakladnika, među kojima su i svjetski poznati HarperCollins, Simn & Schuster, Macmillan, Lonely Planet i drugi. Postoji 30-dnevno trial razdoblje. No, ukucao sam u scribd tražilicu „Batman“, i kako mi nije ništa izbacio, išao sam ovom logikom – ako gore nema Batmana koji je najpopularniji strip junak, teško da ima ikojeg drugog stripa. Ako ste koji uočili vičite!

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

 • MALI RENDŽER 26
  Vrijeme: 24.09.2021 00:58:38
  Prodavač: prof56
  Cijena: 20 kn
  Broj ponuda: 0
  Broj pogleda: 1
 • MALI RENDŽER 20
  Vrijeme: 24.09.2021 00:58:38
  Prodavač: prof56
  Cijena: 20 kn
  Broj ponuda: 0
  Broj pogleda: 1
 • MALI RENDŽER 11
  Vrijeme: 24.09.2021 00:58:38
  Prodavač: prof56
  Cijena: 20 kn
  Broj ponuda: 0
  Broj pogleda: 1
 • CONAN BARBAR 2
  Vrijeme: 24.09.2021 00:58:38
  Prodavač: prof56
  Cijena: 10 kn
  Broj ponuda: 0
  Broj pogleda: 1
 • CONAN BARBAR 4
  Vrijeme: 24.09.2021 00:58:38
  Prodavač: prof56
  Cijena: 10 kn
  Broj ponuda: 0
  Broj pogleda: 1

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum