Watchmen #4 - Tko se zadnji smije...

Zekanove hvalevrijedne pustolovine

Komedijaš je središnji lik cijele priče o Čuvarima. Ljubitelj cigara. Cinik. Nihilist. Sadist. Ubojica. Domoljub. Svojevrsna iskrivljena verzija Kapetana Amerike.

Cijela priča počinje njegovim ubojstvom i Komedijaš se u stripu pojavljuje kroz sjećanja ostalih Čuvara. Zapravo, priča započinje kada Rorschach otkrije da je stanoviti Edward Blake bio Komedijaš. Zanimljivo je da su ova dva lika karakterno najsličniji. Uz Rorschacha, Komedijaš je jedini lik koji nije pristajao na kompromise. Možda zato ga je Rorschach najviše poštovao i najbolje opisao u svom dnevniku - But there is no shelter and the future is bearing down like an express train. Blake understood. Treated it like a joke, but he understood. He saw the cracks in society, saw the little men in masks trying to hold it together. He saw the true face of the twentieth century and chose to become a reflection, a parody of it. No one else saw the joke. That´s why he was lonely (II, 26-27). Sigurno nije slučajno da priča započinje Komedijaševim ubojstvom i završava Rorschachovim ubojstvom.

Komedijaš je bio najmlađi od Minutaša, iako mu karijera tamo nije dugo trajala jer je uhvaćen u pokušaju silovanja originalne Svilene Sablasti, Sally Jupiter, majke Laurie Juspeczyk. Znači, Blake se nije iskvario s vremenom, on je oduvijek bio takav. Unatoč svemu, on i Dr. Manhattan nakon uvođenja Keenovog zakona nastavljaju svoju djelatnost za američku vladu. Tako se dogodilo da za vrijeme rata u Vijetnamu temperamentni Blake surađuje s inertnim i dislociranim Manhattanom. Kad se njih dvojica tamo susretnu, Blake je već na dobrom putu da mu se razum pomuti kao pukovniku Kurtzu u Apokalipsi danas. Manhattan ga je tada komentirao - Blake is interesting. I have never met anyone so deliberately amoral. He suits the climate here: the madness, the pointless butchery (IV, 19).

Nakon incidenta s trudnom Vijetnamkom koja mu je razrezala lice razbijenom bocom i ostavila poveći trajni ožiljak, Komedijaš počinje nositi više zaštitnu masku koja prekriva većinu lica, a ne samo oči. Puno kasnije, kada ga zbunjeni Noćna Ptica 2 za vrijeme uličnih nereda pita što se dogodilo sa američkim snom, Komedijaš mu odgovara- It came true, You´re looking at it (II, 18). Ono što simbolizira Komedijaša i što se provlači kroz cijeli strip je njegov njegov smiley bedž na koji je kapnula krv za vrijeme njegove borbe s Ozymandiasom. Bedž simbolizira sat apokalipse koji se kroz strip sve više približava 12 sati. Simbolika s velikom kazaljkom koja se nalazi na 10 ili 5 minuta od 12 sati, kroz strip se pojavljuje na naočalama (VII, 1, 4, 5), prozorima (VII, 18), na površini Marsa (IX, 27) i naravno satovima (II, 7, 10). Bedž je na ulici pronašao Rorschach koji ga je zatim odnio Danu Dreibergu. Dreiberg ga je pak na sprovodu bacio na Komedijašev lijes (II, 19).

Unatoč tome što je pokušao silovati Sally Jupiter, što je uživao u ubijanju Vijetnamaca, te što je upucao svoju trudnu vijetnamsku priležnicu, unatoč svom tom sadizmu i agresiji Komedijaš je bio iznimno bistar i racionalan. On je prvi primjetio Manhattanovo udaljavanje od ljudskosti i gubitak empatije (II, 15), a i prvi je shvatio Ozymandiasov užasni plan zbog čega je izgubio život.

Čovjek bi pomislio da se njegov lik temelji na Jokeru iz Mooreovog Batman: The Killing Joke, ali to je nemoguće jer je taj strip nastao dvije godine nakon Čuvara. Zapravo se njegov lik razvio iz lika Mirotvorca (Peacemaker) kojeg su 1966. za Charlton Comics stvorili scenarist Joe Gill i crtač Pat Boyette.

Danielu Dreibergu je još od djetinjstva uzor bio član Minutaša imena Noćna Ptica, bivši policajac Hollis Mason. Daniel je naslijedio Hollisa kao Noćna Ptica 2. Poput njega i Dan je volio razne spravice. Također je oduvijek volio ptice i samu ideju letenja. Za spravice je imao novce jer mu je otac bankar nakon smrti ostavio nasljedstvo. Otac je htio da sin krene za njim u bankarske vode, ali Dana su zanimale samo ptice, letjelice, mitologija i kako sam kaže- dječje stvari (VII, 5). Daniel je izuzetno nesigurna osoba. Svoju nesigurnost skriva iza kostima superjunaka. Dapače, toliko je nesiguran da se ugodnije osjeća u kostimu, nego u vlastitoj koži. On je stari romantičar, koji s nostalgijom gleda na vremena kad je štitio ulice od kriminala. Završio je studij aeronautike i zoologije na Harvardu. Ta znanja su mu pomogla pri gradnji letjelice Arhimeda (VII, 5). Iako je u usporedbi s ostalim Čuvarima mekušac, Rorschach ga cijeni zbog odanosti i prijateljstva (X, 10). Navodno je lik Noćne Ptice nastao iz superjunaka imena Blue Beetle kojeg je 1939. za Fox Comics, a kasnije za Charlton Comics stvorio Charles Nicholas Wojtkoski.

Laurie Juspeczyk je naslijedila svoju majku Sally Jupiter kao Svilena Sablast 2. I ako je išta imala zajedničko s Jonom Ostermanom to je onda osjećaj ugađanja roditeljima. Kako sama kaže jednom prilikom - Provela sam deset godina trčkarajući u glupom kostimu jer je tako htjela moja mater (I, 25). Laurie je najmlađa od Čuvara, pa iako nema svoje specifično mini poglavlje u priči, njezin lik se provlači kroz u devet od dvanaest poglavlja. Kao što smo već rekli, prvih 16 godina života njezina majka Sally trudila se da je oblikuje na svoju sliku i priliku. Na početku upoznajemo Laurie koja poput neke tinejdžerice prkosi svojoj majci na svakom koraku (II, 2), da bi se kroz priču karakterno transformirala u zrelu ženu. Nakon što je prekinula vezu s Manhattanom, zaljubila se u Daniela, bila je s Manhattanom na Marsu. Otkrila je da joj je biološki otac Komedijaš, osoba koju je valjda najviše prezirala i naspram (kontra) kojeg je razvila svoj ukus u muškarcima. Svjedočila je ubojstvu milijuna njujorčana. Na kraju priče vidimo Laurie kako govori majci - I love you Mom. You never did anything wrong by me (XII, 29). Laurie je odrasla i smogla snage da oprosti Sally što joj je cijeli život odbijala reći neugodnu istinu o njezinom ocu. Ali, možda je od svih najbitnija scena ona u kojoj stara Sally u suzama ljubi sliku Komedijaša. Ovdje se vidi kako Moore u Čuvarima zaista govori o ljudima i ljudskoj prirodi. Koliko poznate zaljubljenih žena koje bez ustručavanja štite svoje nasilnike?

Zaista, tko čuva Čuvare... Od njih samih?

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Željezni Čovjek
  Kod: KT LU 2
  Ocjena: 76%
  Vrijeme: 6.4.2020. 11:35:00
  Autor: ReemCP
  Broj komentara: 1
  Broj pogleda: 329
 • Najcrnja kronika
  Kod: AF SA 83
  Ocjena: 66%
  Vrijeme: 5.4.2020. 19:29:00
  Autor: paro
  Broj komentara: 1
  Broj pogleda: 348
 • Kroz Erondàr
  Kod: DRGN LIB 8c
  Ocjena: 77%
  Vrijeme: 1.4.2020. 21:43:00
  Autor: kandraks
  Broj komentara: 3
  Broj pogleda: 590
 • Gil
  Kod: DJIL LMS 1
  Ocjena: 77%
  Vrijeme: 1.4.2020. 0:55:00
  Autor: Spock
  Broj komentara: 7
  Broj pogleda: 862
 • Son of Superman
  Kod: SU TPB 4
  Ocjena: 65%
  Vrijeme: 29.3.2020. 20:10:00
  Autor: Paka01
  Broj komentara: 0
  Broj pogleda: 507

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Newfoundland!
  Kod: ZG VEC 151/153
  Ocjena: 78%
  Vrijeme: 10.1.2020. 15:02:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 11
  Broj pogleda: 1895
 • Zeleni labirint
  Kod: ZG VEC 97/99
  Ocjena: 61%
  Vrijeme: 6.2.2020. 0:34:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 18
  Broj pogleda: 1789
 • Ratnice
  Kod: ZG VEC 99/102
  Ocjena: 79%
  Vrijeme: 9.3.2020. 0:06:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 13
  Broj pogleda: 1662
 • Mortimer: Zadnji čin
  Kod: ZG LU 271/274
  Ocjena: 79%
  Vrijeme: 19.3.2020. 15:30:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 12
  Broj pogleda: 1467
 • Početak raspleta
  Kod: AF SS 412
  Ocjena: 61%
  Vrijeme: 11.2.2020. 19:31:00
  Autor: Kila Banana
  Broj komentara: 3
  Broj pogleda: 1313

Aukcije

Forum