Grupa TNT

Alan Ford

AF SA 01 | 122 str.

Mladi reklamni crtač, Alan Ford, igrom slučaja pristupa grupi tajnih agenata, “Grupi TNT” i na taj način biva uvučen u svijet špijuna, špijunaže i svjetskog kriminala. Njegov prvi zadatak bit će pronalaženje i vraćanje određenog mikrofilma i smaragda od Hizmara, vrijednog 2 milijuna $...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 87%

Priča 7

Scenarij 9

Crtež 10

Naslovnica 9

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 85%

P*8

S*8

C*9

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

 • Grupa TNT
  AF BOSS 1
 • Razni junaci
  CAO 10
 • Ekipa TNT - Piškavi zob - Operacija Frankestein
  AF GRA 1
 • Grupa TNT - Šuplji zub - Operacija Frankenstein
  AF LIB 1
 • Ekipa T.N.T.
  AF MLK 1
 • Balada o grupi TNT
  AF MV2 2
 • Grupa TNT
  AF SA 1
 • Grupa TNT
  AF SAK 1
 • Grupa TNT
  AF SPKL 1
 • Grupa TNT
  (SS 89) AF 1
 • Grupa TNT
  (SS 262) AF 73
 • Grupa TNT
  AF SS 213
 • Alan Ford - Grupa TNT
  AF SSMX 2
 • Grupa TNT
  AF SVKO 1
 • Grupa TNT - Šuplji zub - Operacija Frankenstein
  AF TB 1
 • Grupa TNT
  AF ZLKL 1

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

 • IL GRUPPO T.N.T.
  AF SR 1

ZANIMLJIVOSTI

 • Prvi broj Alan Ford u Italiji izlazi 1969. godine pod nazivom “Il grupo TNT”.
 • Na području bivše Jugoslavije Alan Ford se prvi put pojavljuje u Vjesnikovom SuperStripu i to u njegovom 89. broju pod nazivom “Grupa TNT”.
 • Ova priča ima svojevrstan prednastavak u AF BO #108 "TNT: Rođenje".
 • U prvom broju se pojavljuju petorica standardnih članova Grupe TNT, koje ćemo poslije susretati više-manje u svakom broju. Redom se pojavljuju Jeremija, šef, Alan Ford, Bob, Grunf. Nedostaje jedino Sir Oliver!
 • Prvo pojavljivanje Besie, kćerke Alanove stanodavke koju ćemo poslije susresti u još nekoliko navrata. Besie je zaljubljena u Alana, ali kako joj ljepota nije jača strana Alan izbjegava svaki susret sa njom.
 • Prvo pojavljivanje Margot lijepe, ali isto tako lukave i opasne špijunke. Ona će se poslije često pojavljivati u Alan Fordu.
 • Prvo pojavljivanje nespretnog samoubojice koji će se također biti česti gost u budućnosti ovog serijala.
 • Saznajemo da je početna mjesečna plaća tajnog agenta u Grupi TNT (bez zdravstvene zaštite) 11 dolara i 22 centa.
 • Prva u nizu Grunfovih legendarnih majica: “Tko vrijedi leti, tko leti vrijedi, tko ne leti ne vrijedi”.

New York, najveći grad Sjedinjenih Država. Kip slobode, neboderi, devet milijuna mrava što stanuju u divnim zgradama prepunim obilja i tamo gdje toga nema.

Ovako počinje prva epizoda stripa o “najpoznatijem stručnjaku za reklamu na svijetu“ i grupi tajnih agenata, koji je na području bivše Jugoslavije stekao kultni status. Riječ je naravno o Alan Fordu i Grupi TNT, dijelu scenariste Luciana Seccija (Max Bunker) i crtača Roberta Raviole (Magnus). Priča je to o mladom stručnjaku za reklamu, Alan Fordu, koji se igrom slučaja pridružuje grupi nespretnih tajnih agenata, te tako biva uvučen u svijet špijuna, špijunaže i svjetskog kriminala. Ovaj strip predstavlja parodijalni odgovor gorespomenutog talijanskog dvojca (Magnus&Bunker) na Flemingovog Jamesa Bonda.

Dok smo kod James Bonda navikli na svijet luksuza, razmetanja, brzih automobila, raznih superšpijunskih pomagala, modernog oružja i spektakularnog obavljanja misija, svijet Alana Forda i grupe TNT je nešto posve suprotno. Svijet je to bijede i neimaštine gdje se rijetko jede, odjeća je pokrpana 100 puta, oružje predstavljaju starudije iz davno zaboravljenih ratova, vozila u komadu drži samo kanapa i ljepljiva traka a misije se izvršavaju šeprtljavo, te više sretno nego spretno. Svijet je to gdje se pazi na svaki ispaljeni metak jer „svaki ispaljeni metak stoji 16 centi i što se manje puca blagajna je punija“, stoga „ubijati treba golim rukama…“
No, da ne duljim previše pređimo na radnju prvog broja (Grupa TNT).

RRRRIIING…RRRRIIING…

Odjekuje zvonjava telefona iz golubarnika na vrhu jednog New York-škog nebodera. Na poziv se javlja Alan Ford, mladi stručnjak za reklamu, kojemu taj isti golubarnik služi kao „ured“. Bespravno priključenim telefonom Alan upad u pozive upućene tvrtkama smještenim u neboderu i nudi usluge reklamnog crtača. Tako već tjedan dana, ali bez uspjeha. Na prigovor tvrtki na krov nebodera dolaze službenici telefonske kompanije da ispitaju što je uzrok smetnjama koje su prijavljene. Vidjevši ih, Alan pomišlja da je sve gotovo i baš u trenutku kada se sprema dati petama vjetra…

...RRRRIIING…RRRRIIING…

Alan ima prvog klijenta!!! Dogovoreno je: „ulica Windsor br. 9 u 6 sati.“ (Kasnije će se ispostaviti da je ovo za Alana bio poziv sudbine). U nedostatku olovke i papira adresu zapisuje prosipajući po podu ptičju hranu. U tom trenutku ga otkrivaju službenici telefonske kompanije i počinje naganjanje po vrhu nebodera. Uspijeva im pobjeći, ali na svoje veliko razočarenje otkriva da, zaslugom golubova, adrese više nema. Pretpostavlja da se radi o 6. aveniji u 9 sati.

Večer je, 9 sati. Vani je hladno i maglovito. Alan se nalazi ispred jedne cvjećarnice na 6. aveniji za koju misli da je mjesto njegovog poslovnog sastanka. Ta cvjećarnica je ustvari samo paravan grupe tajnih agenata koji igrom slučaja očekuju dolazak novog agenta. Zvoni na vrata, no kako se nitko ne javlja odlučuje ući.

SKREEK…

…otvara vrata…

…WLAM!!! SWISCC!!! TUMB!!! WOING!!!

Nije se ni snašao, a već je bio vezan i podvrgnut „rigoroznom“ ispitivanju!

Nakon ispitivanja zabunom biva regrutiran u grupu tajnih agenata „Grupu TNT“ i poslan u Palm Beach. Zadatak mu je da u sobi izvjesne Margot pronađe ukradeni smaragd od Hizmara, vrijedan 2 milijuna $, koji bi ga trebao dovesti do mikrofilma koji sadrži izvještaje sa Sjevernog pola. I zaista, u Palm Beachu pronalazi Margot, ali uskoro biva otkriven i počinje naganjanje po i okolo hotela sa Margotinim „gorilama“. Uspijeva im umaći, ali kada se vrati u sobu čeka ga iznenađenje. U sobi su agenti Grupe TNT koji su u međuvremenu skužili da Alan nije čovjek kojeg su očekivali, odnosno da on nije tajni agent MFR/12 tip16/19567 138/R 17 . Daju mu da bira, da im se priključi ili da umre. Pretpostavite sami za što se odlučuje.

U sobi iznenada dolazi do gužve, jedan agent je ubijen, a Alan i šef su primorani nestati iz hotela. Šef se vraća u New York, a Alan ostaje u Palm Beachu da završi zadatak. Uskoro, u gradu susreće Margot koja mu bježi, a Alan ostaje u „ugodnom“ društvu njezinog saučesnika i britve. Nakon što ga se riješi, više sretno nego spretno, u džepu mu nalazi rezervaciju za brod Neptunia. To je njegov ovi trag. Pokušati će pronaći Margot u pristaništu pri ukrcaju na brod. Stiže u pristanište, traži Margot, ali bez uspjeha. Tada mu se ponovo nasmiješi sreća i igrom slučaja otkriva da je Margot prerušena u Indijku te da je smaragd od Hizmara sakriven u njenom fotoaparatu. No Margot je spretna i poteže pištolj. Alan je na prvi pogled stjeran u kut i prisiljen vratiti smaragd, no tada mu u pomoć priskače Bob koji kirurški preciznim udarcem kladom u glavu šalje Margot u svijet snova. Smaragd je vraćen, mikrofilmu ni traga.

U nadi da će saznati nešto više o mikrofilmu Alan odlazi, u bolnicu, u posjetu Margot. Saznaje da je Margot u dvorani sa X-zrakama. I hop, opet sreća upliće svoje prste. Mačka koju je Alan pokupio od Margot kada ju je Bob izbacio iz stroja bježi i sakriva se iza rendgenskog aparata, koji otkriva da je mikrofilm sakriven u mačkinom želucu. Tim otkrićem misija je u potpunosti izvršena.

Iako se ovdje radi o prvom broju Alan Forda i primarna svrha mu je da nas uvede u opću radnju stripa i upozna s glavnim likovima te njihovim osobinama, nailazimo na nekoliko smiješnih situacija koje će u buduće biti jedna od glavnih odlika ovog stripa.

Evo nekoliko takvih:

1. Situacija pri ispitivanju Alana u cvjećarnici:

Bob: Znam Malajski trik za pjevanje! Vidio sam ga u filmu „U vodama Žutog mora“ sa Jean Harlow i Walace Beerijem.
Alan: Znači da baš i nije najmoderniji!

2. Kada Alan upoznaje Grunfa, on nosi jednu od svojih majica sa onim legendarnim natpisima. U ovom slučaju je to: “ Tko vrijedi leti, tko leti vrijedi, tko ne leti ne vrijedi”

3. Susret Alana i nespretnog samoubojice na mostu

Samoubojica: Hoću skočiti u vodu! Ja sam promašeni slučaj! Ne zaslužujem da živim! Bacit ću se!
Alan: Ovdje vam se ne isplati. Voda je duboka svega pola metra. Ali tamo dalje situacija je mnogo povoljnija. Dubina iznosi i do 6 metara!
Samoubojica: Hvala mladiću, topla riječ djeluje kao melem za kandidata smrti!

4. Dijalog između šefa i Alana na kraju epizode

Šef: Da, da mladiću moram te pohvaliti, za prvi put bio si dobar. A nisi ispalio ni jedan jedini metak
Alan: Nisam znao da ste tako miroljubivi!
Šef: Nije stvar u tome, svaki metak stoji 16 centa, i tako, što se manje puca to ja naša blagajna punija. Zapamti: ubijati treba golim rukama!

Naprijed

N/A

AF SA 02 Šuplji zub

Naprijed

Recenzije čitatelja

 • DeeCay

  Ukupna ocjena 85%

  7, 9, 10, 7

  Odličan uvod u legendarni serijal... Magnus & Bunker u uzletu prema zvijezdama, samo je šteta što je njihova suradnja završila nakon kratkog vremena, a i što je Bunker pod stare dane humoristički totalno kontraproduktivan. Dobro što imamo ove stare epizode, da se možemo podsjetiti kako je AF nekad bio vrhunski satiričan strip.
  23.11.2008
  02:03:00 sati
  DeeCay
  uredi
 • Spock

  Ukupna ocjena 88%

  9, 9, 8, 10

  Šta reći nego: odličan uvod u genijalan serijal. Magnus je kasnije puno bolji.
  23.11.2008
  09:30:00 sati
  Spock
  uredi
 • kico

  Ukupna ocjena 67%

  6, 5, 10, 4

  Tko bi rekao da će se iz ovako lošeg uvoda izroditi serijal koji ćemo poslije obožavati toliko da se većina fraza i likova ukorijeni u temelju društvene zajednice generacija i generacija!
  23.11.2008
  14:26:00 sati
  kico
  uredi
 • ken2

  Ukupna ocjena 45%

  2, 3, 7, 9

  da nije prva, nitko je ne bi pamtio, ovako je pamte čak i oni, koji i nisu veliki fanoviinače, ovih prvih desetak naslovnica su mi sjajne
  23.11.2008
  15:14:00 sati
  ken2
  uredi
 • Gil-galad

  Ukupna ocjena 83%

  9, 8, 8, 8

  Meni su te uvodne epizode pomalo krute, tek negde od "Skok na skok" kreću one koje najviše volim...Ipak, ovoliki broj reprinata ove epizode najbolji je pokazatelj njenog kvaliteta!
  23.11.2008
  16:32:00 sati
  Gil-galad
  uredi
 • Zagor-te-nay

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Samu epizodu bi ocijenio sa 60%. Al pošto je ovo ipak početak najboljeg stripa ikad, mora dobit 100%!Bravo za samu recenziju, trebalo bi šta više af da se recenzira. 
  23.11.2008
  20:32:00 sati
  Zagor-te-nay
  uredi
 • Aco

  Ukupna ocjena 71%

  7, 7, 8, 5

  Legenda je rođena. Primjetno je da je ova uvodna epizoda dosta ozbiljnija od kasnijih i da nema tolike doze humora koja će krasiti ovaj serijal. Kao takva, nije ništa posebno ali ipak se radi o premijernoj epizodi jednog od najboljih stripova svih vremena pa zato malo više ocjene. I Magnus je ovdje još crtao ozbiljno, i općenito su te prve epizode dosta realističnije nacrtane od kasnijih , npr. Bobov nos je puno manji itd. Kasnije je pustio ruku i ušao u legendu.Treba ispraviti autora naslovnice, to je Luigi Corteggi a ne Magnus koji je crtanje naslovnica preuzeo tek od epizode "Broj 1". Inače, meni se Corteggijeve naslovnice za Alan Forda nikako ne sviđaju, puno su mu bolje npr. za Kriminal i Satanik, ovdje su mi baš promašene.
  24.11.2008
  13:16:00 sati
  Aco
  uredi
 • flamboyant soul

  Ukupna ocjena 84%

  10, 8, 8, 6

  Legendarna prva epizoda koju nije uspio uništiti čak ni ovaj Strip-Agentov kretenski ('moderni') 'prijevod'. Treba nešto tako nezgrapno, besmisleno, sterilno, glupo, i nepismeno uopće moći složiti. Za to stvarno treba imati talenta, i ja im, evo, skidam kapu.
  24.11.2008
  17:27:00 sati
  flamboyant soul
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  .,legendarna epizoda.,fore su svježe i nove.,i sve ostalo je već izgovoreno.,kaj se ctreža tiče još je nedifiniran.,mislim da je tek nakon 5,6 epizode onaj pravi.,
  25.11.2008
  20:26:00 sati
  Neustrašivi Chico
  uredi
 • prop_ovednik

  Ukupna ocjena 85%

  9, 8, 8, 10

  Kasnije će sve to postati još i bolje, Magnusov crtež,Bunkerov scenarij,ali več je i ova prva epizoda dala naznake o kakvom se izvrsnom serijalu radi (makar do određene epizode) i u današnjem trenutku, kada nove epizode ne zaslužuju ni spomen, uvijek se valja vratiti staroj kvaliteti...
  27.11.2008
  08:43:00 sati
  prop_ovednik
  uredi
 • srdjandj

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Iako ga imam u svim mogućim izdanjima, reprintima, uvek mi je draga ova prva epizoda, zato sve destke, nostalgija udarila.
  27.11.2008
  12:13:00 sati
  srdjandj
  uredi
 • Panon

  Ukupna ocjena 94%

  9, 9, 10, 10

  Jako dobar uvod u AF serijal. Nema baš puno humora kao idući brojevi, ali je to u redu, jer se Alanov upad u Grupu zbio u ozbiljnim okolnostima. Ipak, smiješni su načini na koje su poginuli neki članovi grupe TNT! Ovih 10 Corteggijevih naslovnica su odlične, šteta što ih nije nastavio crtati i kasnije!
  28.11.2008
  17:22:00 sati
  Panon
  uredi
 • doktor78

  Ukupna ocjena 89%

  9, 10, 8, 8

  Sta reci... Klasika! Crtez je ovdje jos uvijek izmedju realnog i grotesknog, pogledajmo npr.Sefa i Boba. Tek u kasdnijim brojevima njih dvojica dobijaju prepoznatljive obrise
  30.11.2008
  10:19:00 sati
  doktor78
  uredi
 • Barker

  Ukupna ocjena 59%

  5, 6, 8, 2

  Mmmmm, procitao do sada n puta ovaj broj, evo cak i na makedonskom :) I neznam sta reci. Mozda zato sto je proslo pre-previse vremena od kada znam za AF i sad sa ove distance nije mi lako ocenjivati. Nikad nisam bio neki hardkor fan, ali sam procitao skoro sve sto vredi u serijalu. I ovaj uvod , iako ima odlicnu premisu u seprtlajvo/sirotinjskoj detektivskoj agenciji ne ostavlja jaki utisak na mene. Kazem, ocenjujem iz sadasnje prespektive, plus mk prevod je daleko od smesnog pa stoga, brisem odvade :). A da, naslovnice su ocajne, ove pocetne barem.Pr: recimo sala sa stednjom metaka i ubijanjem golim rukama je ovde data kao ubijanjem hladnim oruzjem, sto je priznacete daleko manje smesno nego u hr prevodu. 
  03.12.2008
  01:28:00 sati
  Barker
  uredi
 • supermike

  Ukupna ocjena 62%

  6, 6, 7, 5

  Puno ozbiljnije djeluje ovaj prvi broj od većine brojeva.
  26.01.2009
  08:25:00 sati
  supermike
  uredi
 • Wicked

  Ukupna ocjena 91%

  10, 9, 9, 7

  Klasik u pravom smislu reci!Nikad necu zaboraviti onu fenomenalnu izjavu Sefa: Svaki metak stoji 16 centa, i tako, sto se manje puca to ja nasa blagajna punija. Zapamti: ubijati treba golim rukama! Neprocenjivo!!!!!!!! 
  05.02.2009
  22:39:00 sati
  Wicked
  uredi
 • mpavin

  Ukupna ocjena 84%

  7, 9, 9, 9

  Legendaran početak legendarnog strip serijala. Bolje epizode tek dolaze, ali i ova je poprilično posebna. Najjači  u ovom broju mi je Bob i njegovo malajsko mučenje koje je uspavalo Alana. :D Što se tiče Magnusa, nije se još dobro ugrijao, tek  u sljedećim brojevima rastura. A i bolji mi je izgled Šefa u kasnijim brojevima, ovdje izgleda previše ozbiljno. :)

   
  01.04.2009
  10:23:00 sati
  mpavin
  uredi
 • marko9326

  Ukupna ocjena 91%

  8, 9, 10, 10

  16.04.2009
  20:23:00 sati
  marko9326
  uredi
 • Bob Rok

  Ukupna ocjena 98%

  10, 10, 10, 8

  Prvi broj, dolazak Alana u grupu... Pocetak divnog prijateljstva...
  05.05.2009
  19:38:00 sati
  Bob Rok
  uredi
 • alanford

  Ukupna ocjena 87%

  8, 8, 10, 9

  Ovo je sve u svemu KLASIK.Ali ima mnogo boljih epizoda.Crtez je fenomenalan...
  29.06.2009
  12:42:00 sati
  alanford
  uredi
 • Opti

  Ukupna ocjena 73%

  7, 4, 10, 10

  Ako ništa drugo, ovaj broj je dokazao da je Alan slabašan nositelj radnje, bit će bolje kasnije... Prve epizode su upravo bile fokusirane na parodiju špijunskih romana, i možda su tada bile duhovite. Kad danas čitam ove prve brojeve, znam naći tek 5-6 dobrih fora. U principu je scenarij sličan kao i za svima omražene epizode oko broja 300, ali ono što ga spašava jest briljantan Magnusov crtež.
  Magnus odmah u startu pokazuje svoje umijeće, i zanimljivo je vidjeti članove grupe kako su izgledali u prvom broju; Jeremija je neki badass-asistent od Šefa, koji pak liči na ozbiljnog vođu neke nezajebantske organizacije. Grunf je živahni/lucidni starčić, a Bob nije iskompleksiran kao inače, dok Alan zapravo ima izražen karakter. Čak i cvjećarnica izgleda otmjenije nego kasnije! Corteggijeva naslovnica je odlična, puno bolja je naša plava inačica od izvorne smeđe, IMO.
  08.07.2009
  12:58:00 sati
  Opti
  uredi
 • broj jedan

  Ukupna ocjena 85%

  8, 8, 9, 10

  Odličan uvod u Alana Forda.Puno pohvala recenziji.
  22.07.2009
  16:05:00 sati
  broj jedan
  uredi
 • Rock.Bob Rock

  Ukupna ocjena 81%

  9, 7, 9, 6

  Sjajan uvod u sjajan serijal. Ali najbolje tek dolazi. Ima par genijalnih fora. Inače, moglo bi se u zanimljivosti dodati da je broj izlazio uz Večernji list u četiri dijela, svake nedjelje od 29.11. do 20.12. 2009.

  26.12.2009
  13:14:00 sati
  Rock.Bob Rock
  uredi
 • Vuk

  Ukupna ocjena 93%

  9, 9, 10, 9

  Moram da priznam da mi je recenzija prilicno bledunjava. Zapravo mi deluje kao obicno prepricavanje ovog broja bez ozbiljnijeg osvrta na njegove dublje poruke.

  Zelim da napomenem da elementi stripa koje mozemo da ocenimo nisu u potpunosti adekvatni i da zbir nasih ocena ne oslikava nas subjektivni dozivljaj kvaliteta stripa. Nadam se da ce se u buducnosti ova stavka unaprediti.

  15.02.2010
  03:12:00 sati
  Vuk
  uredi
 • drogsy

  Ukupna ocjena 82%

  8, 8, 9, 7

  Vrlo solidna prva epizoda; ni sam neznam koliko sam puta pročitao onaj uvod na početku

  18.02.2010
  15:41:00 sati
  drogsy
  uredi
 • superhik-osvetnik

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  24.05.2010
  18:55:00 sati
  superhik-osvetnik
  uredi
 • King Warrior

  Ukupna ocjena 39%

  5, 1, 6, 3

  Uzasno losa epizoda.

  Izmedju slika ima se osjecaj da fale najmanje po dvije vinjete, sve zbrzano bez nekog smisla.

  Prica tako reci ne postoji.

  Bob je cak izgledao kao neki ljepotan, nos mu upola manji nego sto je to bio kasnije slucaj.

  Jeremija zdrav i "prav".

  15.07.2010
  10:48:00 sati
  King Warrior
  uredi
 • Ukupna ocjena 92%

  9, 9, 10, 8

  Vraćamo se u vrijeme u kojem je Max Bunker imao dobre ideje i ludo smiješne fore Alana i ostalih članova grupe TNT.Magnus je crtao savršeno,za čistu desetku.Naslovnice su solidne.

  19.12.2010
  20:11:00 sati
  Patrix
  uredi
 • Lord Vader89

  Ukupna ocjena 85%

  8, 8, 9, 10

  Zanimljiv i dobar uvod. Ipak, moram da se slozim sa gornjim komentarima, da je epizoda previse "kruta", da humor i radnja ipak jos nisu na onom nivou po kome je Alan Ford toliko slavan!

  Crtez je siromasan detaljima, Bob i Jeremija jos nisu poprimili konacan oblik. Bob thanx to Magnus, ali za Jeremiju su sigurno krivi i scenarista i crtac, jer ga, kao i mnostvo drugih likova/mesta/dogadjaja, jos nisu potpuno definisali :)

  Naslovna strana odlicna!!!!!! (prvih deset naslovnih su zaista nesto sjajno!!!!!)

   

  I naravno:

   

  "Tko vrijedi - leti

  tko leti - vrijedi

  tko ne leti - ne vrijedi"

   

  """"

  03.01.2011
  15:37:00 sati
  Lord Vader89
  uredi
 • Zagor12

  Ukupna ocjena 97%

  10, 9, 10, 10

  Za početak izvrsna epizoda! Magnusov crtež je još bolji, a ova naslovnica prvog broja je jedina Corteggijeva koja mi se sviđa.

  21.01.2011
  10:54:00 sati
  Zagor12
  uredi
 • legaz

  Ukupna ocjena 94%

  9, 9, 10, 10

  Malo nostalgije, puno kvaliteta i eto pravog AF.

  01.03.2011
  21:38:00 sati
  legaz
  uredi
 • paro

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Šef: Ne preostaje ti drugo nego da nam se priključiš.

  Alan: Kao reklamni agent?

  Šef: Ne glupane, kao agent grupe TNT.

  Legenda je rođena...

  03.07.2011
  15:54:00 sati
  paro
  uredi
 • general war

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  legenda je rodjena,pocetak kultnog,antologijskog stripa

  28.07.2011
  12:25:00 sati
  general war
  uredi
 • Bat Baterton

  Ukupna ocjena 84%

  9, 8, 9, 6

  Ah, Alan Ford, toliko toga se može reći i vezati za ovaj legendarni i kultni strip, koji je stvarno stekao mega popularnost na našim prostorima. Šteta zato što je recenzija svedena na puko prepričavanje same epizode.

   

  U komentarima je već navedeno skoro sve sa čime se slažem, dakle radnja ovog stripa je nešto ozbiljnija nego što će to naredni biti, Magnus još nije u potpunosti pogodio Boba i šefa i trebalo je malo vremena da se sve to dovede do savršenstva. Iz današnjeg ugla i ove početne naslovne Corteggia odskaču od onoga na šta smo navikli. Ali kao uvodni strip, ova priča je odlična, upoznajemo se na pravi način sa našim junacima, jasna nam je već osnovna ideja stripa i već u prvom broju se upoznajemo i sa 2 fantastična lika van TNT - Margot i samoubica!

  11.08.2011
  21:21:00 sati
  Bat Baterton
  uredi
 • acestroke

  Ukupna ocjena 76%

  6, 7, 9, 10

  Vidi se na ovoj prvoj epizodi da ce ovaj serijal imati totalno drugaciji ton od onih na koje smo navikli u ozbiljnijim Bonelli izdanjima.  Alan Ford je simptatican lik, i vidi se da je u dusi ipak dobar covjek.  Grupa TNT ovdje ispada kao grupa idiota, i to je upravo ono sto volimo u ovom Max Bunker stripu: satiru spijunskih i starih holivudskih agent filmova.  Za prvu epizodu ovo je ok: nije nista posbeno, ali ipak je zabavno.  Bice boljih epizoda, nadam se, ali ovdje makar vidimo kakav je Magnusov crtacki stil, i kakav komican ton mozemo ocekivat od sada pa nadalje.  New York mi stvarno djeluje zabavno u ovom stripu, kao neki veliki komicni svijet pun kariakturnih osoba u kojem ni jedna realna osoba stanuje.  To je upravo ono sto razlikuje ovaj serijal od ostalih. 

  05.03.2012
  17:26:00 sati
  acestroke
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Odličan početak jednog serijala!! Sa ovim stripom sam se navuko na Alan Forda, ovde su već počeli sa humorom koji je kasnije postao uobičajen. Ovo je baš reprezentativna epizoda za nekog ko nije čitao ranije Alana.

  01.04.2012
  13:40:00 sati
  ledenastena
  uredi
 • Ukupna ocjena 97%

  10, 10, 10, 7

  23.05.2012
  14:35:00 sati
  tekumze
  uredi
 • hrvoje23

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Predivan početak LEGENDE! Jednostavno ne mogu biti objektivan...

  17.08.2012
  08:22:00 sati
  hrvoje23
  uredi
 • bjelolasica

  Ukupna ocjena 80%

  8, 7, 9, 8

  Prekrasan početak legendarnog serijala.

  01.02.2013
  15:23:00 sati
  bjelolasica
  uredi
 • Charlito de la Vega

  Ukupna ocjena 75%

  7, 6, 9, 9

  dobar početak, nisu to još ti likovi pa je malo čudno

  09.03.2013
  13:35:00 sati
  Charlito de la Vega
  uredi
 • Oki

  Ukupna ocjena 82%

  7, 9, 9, 7

  Ozbiljan početak jednog neozbiljnog stripa.
  11.05.2013
  07:37:00 sati
  Oki
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  13.06.2013
  15:28:00 sati
  bega
  uredi
 • Floyd98

  Ukupna ocjena 70%

  6, 6, 9, 7

  Ne znam zašto svi ovako visoko ocjenjuju ovu osrednju epizodu, jest da je prva ali...

  01.09.2013
  18:13:00 sati
  Floyd98
  uredi
 • Gru

  Ukupna ocjena 80%

  7, 8, 9, 8

  To je to...početak jednog od najpopularnijih stripova na ovim prostorima. Parodija na špijunske filmove iz šezdesetih, Bunker se zagrijava, a doze cinizma će se u sljedećim nastavcima uvelike povećati- Magnus odličan, devetka je tu samo zato jer je u sljedećim nastavcima još i bolji (ebga, nema 12 ili 15ice za ocjenu).

  29.05.2014
  21:14:00 sati
  Gru
  uredi
 • Stripmen

  Ukupna ocjena 91%

  9, 8, 10, 10

  I legenda je rođena.

  26.09.2014
  15:42:00 sati
  Stripmen
  uredi
 • SuperHrvoje

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Nakon dužeg vremena vratih se počecima Alan Forda i ponovo se uvjerih u Magnusovu vještinu. Kadriranje, likovi, detalji, sve je na svom mjestu. Bunkerova priča je jedna od najboljih parodija špijunskog žanra koju susretoh. Svi elementi klasične špijunske priče su tu, prepoznatljivi, ali gurnuti u karikaturu. Prekrasna naslovnica danas djeluje krasno retro.
  11.12.2014
  21:41:00 sati
  SuperHrvoje
  uredi
 • pot

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  postoji samo 75 epizoda koje je crtao magnus (br 200 nije za spomen) u usporedbi sa kasnijim epizodama , svaka magnusova je dragi kamen i nemam namjeru mudrijati i davati manju ocjenu od 10 za sve :)

  20.02.2015
  17:08:00 sati
  pot
  uredi
 • sergej773

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  06.03.2015
  22:11:00 sati
  sergej773
  uredi
 • djukak

  Ukupna ocjena 83%

  8, 8, 9, 8

  Za prvi broj sasvim pristojno. Upoznajemo pojedine članove grupe, vidimo svu bijedu i sirotinju. Sasvim ok.

  13.09.2015
  22:16:00 sati
  djukak
  uredi
 • igor 12

  Ukupna ocjena 93%

  9, 9, 10, 9

  Solidan početak kultnog stripa i jednog od najpopularnijih stripova na ovim prostorima,upoznajemo članove legendarne grupe TNT(doduše ne sve,fale Broj 1,Sir Oliver i pas Nosonja).Upoznajemo se sa modus operandi grupe koji će ih pratiti iz avanture u avanturu(prastara oružja počesto i bez streljiva a koji put se i raspadnu tokom korištenja,kronični nedostatak novca,prijevozna sredstva sumnjive kvalitete)Jeremija ovdje izgleda ko čio mladić,pokretan,zdrav i ne tuži se na stoijednu boljku,debeli Šef je u pokretu,izdaje zapovijedi pa čak i sudjeluje u akcijama,Bob Rock i nije toliki prgavac i svađalica kao što je kasnije predstavljen.tu je i Grunf,logističar,mehaničar i izumitelj kojekavih prijevoznih sredstava koji se raspadnu tokom vožnje ali naše junake uvijek odbace do cilja.Upoznajemo i zgodnu Margot,špijunku koja će našim junacima u idučim epizoidama zadavati glavobolje, nesposobnog samoubojicu koji se nikako ne uspijeva ubiti  a nerijetko u tim svojim nesposobnim pokušajima spasi život Alanu.u ovoj epizodi pokušava samoubojstvo skokom sa mosta sa nakovnjem oko vrata.

  12.03.2016
  11:22:00 sati
  igor 12
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  08.05.2016
  14:52:00 sati
  žalosna_sova
  uredi
 • Jocko

  Ukupna ocjena 94%

  9, 9, 10, 10

  Meni je ova prva epizoda uvek bila odlična, naročito kada se NE pročita prva. Kasnije epizode su imale neki ustaljeni ritam, a ova, kao i mnoge početne odudara od tog kasnijeg većinskog peroda (gde se Šef i Jeremija svađaju sa Bobom i međusobno, pritom ne rade ništa itd...)
  Ipak vidimo Alana kao reklamnog agenta, po prvi (a možda i poslednji, no nisam siguran) put. Takođe su i ostali likovi u dosta drugačijem izdanju nego kasnije, kao npr Šef ili Bob... dosta su ozbiljniji.
  Posebno bih izdvojio scene na krovu nebodera, mučenje Alana od strane njegovih budućih kolega, kao i pojavljivanje brojnih likova poput Margot, samoubice...
  Sjajno!

  12.05.2017
  19:11:00 sati
  Jocko
  uredi
 • karlitos

  Ukupna ocjena 82%

  7, 8, 10, 7

  Solidno za početak, no kasnije slijede puno bolje epizode.

  15.05.2017
  17:46:00 sati
  karlitos
  uredi
 • solar

  Ukupna ocjena 74%

  7, 7, 8, 8

  Teško je ocijeniti prvu epizodu Alan Forda jer je ona neka vrsta raskrižja u kojem su utjecaji ozbiljnijih stripova tog vremena još uvijek jaki, npr. prvi kadrovi Šefa podsjećaju na neke filmske verzije iskusnih načelnika policije: ozbiljnog, prekaljenog profesinalca kojemu je puna kapa svega. Humora ima ali ne previše, tu i tamo iskače iz tih mračnih i ponekad beznadnih kadrova. U ovoj priči atmosfera je ipak previše zagušljiva, kasniji razvoj serijala je to odlično ublažio i izbalansirao.

  Uglavnom, što se tiče karaktera samih likova, Šef najmanje sliči na sebe, a Alan je pogođen od prve, također mi je zanimljivo kako je u toj početnoj fazi Grupa TNT bila zamišljena kao puno ozbiljnija organizacija u kojoj imaju priličan broj agenata i suradnika.

  09.06.2017
  17:17:00 sati
  solar
  uredi
 • Koresh

  Ukupna ocjena 80%

  8, 8, 8, 8

  12.06.2017
  10:30:00 sati
  Koresh
  uredi
 • Ukupna ocjena 94%

  9, 9, 10, 10

  21.08.2018
  08:19:00 sati
  Klanfi99
  uredi
 • Hercule Poirot

  Ukupna ocjena 82%

  8, 8, 9, 7

  Nezaobilazno štivo čak i za one koji ne vole Alana Forda.

  26.06.2019
  10:47:00 sati
  Hercule Poirot
  uredi
 • lwood

  Ukupna ocjena 83%

  9, 8, 8, 8

  Klasik

  16.11.2020
  10:39:00 sati
  lwood
  uredi
 • Kila Banana

  Ukupna ocjena 88%

  8, 9, 10, 7

  Za pilot epizodu odrađen je dobar posao.

  03.01.2021
  16:42:00 sati
  Kila Banana
  uredi
 • prozirna senka

  Ukupna ocjena 89%

  9, 8, 10, 8

  Sjajan uvod u jedan legendaran serijal. Vidi se iz aviona da su likovi bili drugacije zamisljeni, da je sef bio sef, da su agenti (trebali) da budu placeni, ali ce se to promeniti naglavacke od #11. Kortegijeve naslovne su uglavnom ocajne, ova je jos i dobra kakve su druge. O Majstoru ne treba trositi reci.

  04.03.2021
  01:02:00 sati
  prozirna senka
  uredi
 • Ivan Liverpool

  Ukupna ocjena 83%

  8, 8, 9, 8

  Sjajan pocetak serijala. U samoj radnji mozda malo previse srece na strani Alana, ali kod ovog stripa, radnja je najmanje bitna. Ono sto ga cini genijalnim su sjajni dijalozi izmedu likova. Svida mi se i onaj lik samoubojice. Alan mu uvijek da koristan savjet, tako i ovdje, dao mu je savjet gdje da skoci, no na kraju covjek naravno ne uspijeva u svom naumu, ali uspijeva spasiti Alana! 

  Crtez odlican ali jos nekako nije definiran. Vidi se po tome kako je Magnus crtao glavne junake, narocito Sefa koji mi izgleda potpuno drukcije, ovdje je nekako izduzen, vislji nego inace.

  04.08.2021
  10:50:00 sati
  Ivan Liverpool
  uredi
 • Tonka24

  Ukupna ocjena 71%

  6, 7, 9, 5

  12.11.2021
  03:18:00 sati
  Tonka24
  uredi
 • Ukupna ocjena 88%

  8, 9, 10, 7

  Odlična premijerna epizoda ovog sjajnog serijala koji mi se sve više i više sviđa. Kao što znate, kronološko čitanje mi nije jača strana, pa sam tako malo prije pročitao prvu epizodu Alana Forda. Znate što? Paaa, svidjela mi se.

  Upoznajemo se sa postavkama serijala i vidimo kako se Alan Ford priključio grupi TNT, i.......LEGENDA JE ROĐENA!!!

  Epizoda je jako dobra i puna humora, satire i ironije koja se provlači kroz cijeli serijal. Dakle, prva nam je epizoda dala lijep uvid u ono što možemo dalje očekivati u daljnim epizodama serijala. Odlično.

  Magnusov crtež je odličan. Leže mu karikatura i komedija kao saliveni. Zaista mi se sviđa kako ponekad njegov crtež spašava i ne baš tako komične scene.

  Naslovnica nije nešto. Stvarno sam vidio i bolje, ali dobro. Ne može sve biti savršeno.

  21.05.2022
  21:24:00 sati
  Qwertz
  uredi
 • karuro

  Ukupna ocjena 79%

  7, 8, 9, 7

  Čak i ok epizoda

  10.07.2022
  14:58:00 sati
  karuro
  uredi
 • tex2

  Ukupna ocjena 78%

  7, 8, 9, 6

  Solidan start, sam prvijenac nije za najvišu ocjenu, ali humor je tu, crtež odličan! Naslovnica mi se nije dopala. Šarene ocjene, teško za ocjenjivanje! No, i dan danas priča djeluje dobro.

  09.01.2023
  15:46:00 sati
  tex2
  uredi
 • Cero

  Ukupna ocjena 85%

  8, 7, 10, 10

  24.01.2023
  09:37:00 sati
  Cero
  uredi
 • Macbeth

  Ukupna ocjena 76%

  7, 8, 8, 7

  Dobar crtež, dobra naslovnica, dobar humor, dobra zabava. Dobar početak za serijal, uživao sam čitajući baš kao i prvi put!

  31.01.2023
  18:06:00 sati
  Macbeth
  uredi
 • Deki86

  Ukupna ocjena 88%

  8, 8, 10, 10

  Strip karakterizira prepoznatljiv Magnusov crtež koji je bio na visokoj razini od prvog broja. Osim što imamo priliku da upoznamo legendarne likove iz stripa, imamo priliku vidjeti u kojem smeru se kreće humor koji je okosnica ovog serijala.

  11.08.2023
  00:01:00 sati
  Deki86
  uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Napad u Montezumi
  Kod: TX SAGK 41b/42a
  Ocjena: 66%
  Vrijeme: 15.8.2023. 0:03:00
  Autor: Ivan Liverpool
  Broj komentara: 7
  Broj pogleda: 1667
 • Tajanstveno brdo
  Kod: TX SAGK 18c/19a
  Ocjena: 56%
  Vrijeme: 17.7.2023. 1:20:00
  Autor: Ivan Liverpool
  Broj komentara: 7
  Broj pogleda: 1619
 • Jahači iz Wyominga
  Kod: TX LU 117/118/119
  Ocjena: 77%
  Vrijeme: 9.9.2023. 8:38:00
  Autor: tex2
  Broj komentara: 8
  Broj pogleda: 1511
 • Junaci iz utvrde Kearny
  Kod: TX LIB 86
  Ocjena: 85%
  Vrijeme: 1.8.2023. 10:02:00
  Autor: tex2
  Broj komentara: 4
  Broj pogleda: 1500
 • Mračna trilogija
  Kod: DD VEC 200/201/202
  Ocjena: 32%
  Vrijeme: 23.8.2023. 0:07:00
  Autor: night
  Broj komentara: 6
  Broj pogleda: 1479

Aukcije

Forum