Grupa TNT

Alan Ford

AF SA 01 | 122 str.

Mladi reklamni crtač, Alan Ford, igrom slučaja pristupa grupi tajnih agenata, “Grupi TNT” i na taj način biva uvučen u svijet špijuna, špijunaže i svjetskog kriminala. Njegov prvi zadatak bit će pronalaženje i vraćanje određenog mikrofilma i smaragda od Hizmara, vrijednog 2 milijuna $...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 87%

Priča 7

Scenarij 9

Crtež 10

Naslovnica 9

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 85%

P*8

S*8

C*9

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Grupa TNT
    AF BOSS 1
  • Razni junaci
    CAO 10
  • Ekipa T.N.T.
    AF MLK 1
  • Balada o grupi TNT
    AF MV2 2
  • Grupa TNT
    AF SA 1
  • Grupa TNT
    AF SAK 1
  • Grupa TNT
    AF SPKL 1
  • Grupa TNT
    (SS 89) AF 1
  • Grupa TNT
    (SS 262) AF 73
  • Grupa TNT
    AF SS 213
  • Alan Ford - Grupa TNT
    AF SSMX 2
  • Grupa TNT
    AF SVKO 1
  • Grupa TNT - Šuplji zub - Operacija Frankenstein
    AF TB 1
  • Grupa TNT
    AF ZLKL 1

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • IL GRUPPO T.N.T.
    AF SR 1

ZANIMLJIVOSTI

  • Prvi broj Alan Ford u Italiji izlazi 1969. godine pod nazivom “Il grupo TNT”.
  • Na području bivše Jugoslavije Alan Ford se prvi put pojavljuje u Vjesnikovom SuperStripu i to u njegovom 89. broju pod nazivom “Grupa TNT”.
  • Ova priča ima svojevrstan prednastavak u AF BO #108 "TNT: Rođenje".
  • U prvom broju se pojavljuju petorica standardnih članova Grupe TNT, koje ćemo poslije susretati više-manje u svakom broju. Redom se pojavljuju Jeremija, šef, Alan Ford, Bob, Grunf. Nedostaje jedino Sir Oliver!
  • Prvo pojavljivanje Besie, kćerke Alanove stanodavke koju ćemo poslije susresti u još nekoliko navrata. Besie je zaljubljena u Alana, ali kako joj ljepota nije jača strana Alan izbjegava svaki susret sa njom.
  • Prvo pojavljivanje Margot lijepe, ali isto tako lukave i opasne špijunke. Ona će se poslije često pojavljivati u Alan Fordu.
  • Prvo pojavljivanje nespretnog samoubojice koji će se također biti česti gost u budućnosti ovog serijala.
  • Saznajemo da je početna mjesečna plaća tajnog agenta u Grupi TNT (bez zdravstvene zaštite) 11 dolara i 22 centa.
  • Prva u nizu Grunfovih legendarnih majica: “Tko vrijedi leti, tko leti vrijedi, tko ne leti ne vrijedi”.

New York, najveći grad Sjedinjenih Država. Kip slobode, neboderi, devet milijuna mrava što stanuju u divnim zgradama prepunim obilja i tamo gdje toga nema.

Ovako počinje prva epizoda stripa o “najpoznatijem stručnjaku za reklamu na svijetu“ i grupi tajnih agenata, koji je na području bivše Jugoslavije stekao kultni status. Riječ je naravno o Alan Fordu i Grupi TNT, dijelu scenariste Luciana Seccija (Max Bunker) i crtača Roberta Raviole (Magnus). Priča je to o mladom stručnjaku za reklamu, Alan Fordu, koji se igrom slučaja pridružuje grupi nespretnih tajnih agenata, te tako biva uvučen u svijet špijuna, špijunaže i svjetskog kriminala. Ovaj strip predstavlja parodijalni odgovor gorespomenutog talijanskog dvojca (Magnus&Bunker) na Flemingovog Jamesa Bonda.

Dok smo kod James Bonda navikli na svijet luksuza, razmetanja, brzih automobila, raznih superšpijunskih pomagala, modernog oružja i spektakularnog obavljanja misija, svijet Alana Forda i grupe TNT je nešto posve suprotno. Svijet je to bijede i neimaštine gdje se rijetko jede, odjeća je pokrpana 100 puta, oružje predstavljaju starudije iz davno zaboravljenih ratova, vozila u komadu drži samo kanapa i ljepljiva traka a misije se izvršavaju šeprtljavo, te više sretno nego spretno. Svijet je to gdje se pazi na svaki ispaljeni metak jer „svaki ispaljeni metak stoji 16 centi i što se manje puca blagajna je punija“, stoga „ubijati treba golim rukama…“
No, da ne duljim previše pređimo na radnju prvog broja (Grupa TNT).

RRRRIIING…RRRRIIING…

Odjekuje zvonjava telefona iz golubarnika na vrhu jednog New York-škog nebodera. Na poziv se javlja Alan Ford, mladi stručnjak za reklamu, kojemu taj isti golubarnik služi kao „ured“. Bespravno priključenim telefonom Alan upad u pozive upućene tvrtkama smještenim u neboderu i nudi usluge reklamnog crtača. Tako već tjedan dana, ali bez uspjeha. Na prigovor tvrtki na krov nebodera dolaze službenici telefonske kompanije da ispitaju što je uzrok smetnjama koje su prijavljene. Vidjevši ih, Alan pomišlja da je sve gotovo i baš u trenutku kada se sprema dati petama vjetra…

...RRRRIIING…RRRRIIING…

Alan ima prvog klijenta!!! Dogovoreno je: „ulica Windsor br. 9 u 6 sati.“ (Kasnije će se ispostaviti da je ovo za Alana bio poziv sudbine). U nedostatku olovke i papira adresu zapisuje prosipajući po podu ptičju hranu. U tom trenutku ga otkrivaju službenici telefonske kompanije i počinje naganjanje po vrhu nebodera. Uspijeva im pobjeći, ali na svoje veliko razočarenje otkriva da, zaslugom golubova, adrese više nema. Pretpostavlja da se radi o 6. aveniji u 9 sati.

Večer je, 9 sati. Vani je hladno i maglovito. Alan se nalazi ispred jedne cvjećarnice na 6. aveniji za koju misli da je mjesto njegovog poslovnog sastanka. Ta cvjećarnica je ustvari samo paravan grupe tajnih agenata koji igrom slučaja očekuju dolazak novog agenta. Zvoni na vrata, no kako se nitko ne javlja odlučuje ući.

SKREEK…

…otvara vrata…

…WLAM!!! SWISCC!!! TUMB!!! WOING!!!

Nije se ni snašao, a već je bio vezan i podvrgnut „rigoroznom“ ispitivanju!

Nakon ispitivanja zabunom biva regrutiran u grupu tajnih agenata „Grupu TNT“ i poslan u Palm Beach. Zadatak mu je da u sobi izvjesne Margot pronađe ukradeni smaragd od Hizmara, vrijedan 2 milijuna $, koji bi ga trebao dovesti do mikrofilma koji sadrži izvještaje sa Sjevernog pola. I zaista, u Palm Beachu pronalazi Margot, ali uskoro biva otkriven i počinje naganjanje po i okolo hotela sa Margotinim „gorilama“. Uspijeva im umaći, ali kada se vrati u sobu čeka ga iznenađenje. U sobi su agenti Grupe TNT koji su u međuvremenu skužili da Alan nije čovjek kojeg su očekivali, odnosno da on nije tajni agent MFR/12 tip16/19567 138/R 17 . Daju mu da bira, da im se priključi ili da umre. Pretpostavite sami za što se odlučuje.

U sobi iznenada dolazi do gužve, jedan agent je ubijen, a Alan i šef su primorani nestati iz hotela. Šef se vraća u New York, a Alan ostaje u Palm Beachu da završi zadatak. Uskoro, u gradu susreće Margot koja mu bježi, a Alan ostaje u „ugodnom“ društvu njezinog saučesnika i britve. Nakon što ga se riješi, više sretno nego spretno, u džepu mu nalazi rezervaciju za brod Neptunia. To je njegov ovi trag. Pokušati će pronaći Margot u pristaništu pri ukrcaju na brod. Stiže u pristanište, traži Margot, ali bez uspjeha. Tada mu se ponovo nasmiješi sreća i igrom slučaja otkriva da je Margot prerušena u Indijku te da je smaragd od Hizmara sakriven u njenom fotoaparatu. No Margot je spretna i poteže pištolj. Alan je na prvi pogled stjeran u kut i prisiljen vratiti smaragd, no tada mu u pomoć priskače Bob koji kirurški preciznim udarcem kladom u glavu šalje Margot u svijet snova. Smaragd je vraćen, mikrofilmu ni traga.

U nadi da će saznati nešto više o mikrofilmu Alan odlazi, u bolnicu, u posjetu Margot. Saznaje da je Margot u dvorani sa X-zrakama. I hop, opet sreća upliće svoje prste. Mačka koju je Alan pokupio od Margot kada ju je Bob izbacio iz stroja bježi i sakriva se iza rendgenskog aparata, koji otkriva da je mikrofilm sakriven u mačkinom želucu. Tim otkrićem misija je u potpunosti izvršena.

Iako se ovdje radi o prvom broju Alan Forda i primarna svrha mu je da nas uvede u opću radnju stripa i upozna s glavnim likovima te njihovim osobinama, nailazimo na nekoliko smiješnih situacija koje će u buduće biti jedna od glavnih odlika ovog stripa.

Evo nekoliko takvih:

1. Situacija pri ispitivanju Alana u cvjećarnici:

Bob: Znam Malajski trik za pjevanje! Vidio sam ga u filmu „U vodama Žutog mora“ sa Jean Harlow i Walace Beerijem.
Alan: Znači da baš i nije najmoderniji!

2. Kada Alan upoznaje Grunfa, on nosi jednu od svojih majica sa onim legendarnim natpisima. U ovom slučaju je to: “ Tko vrijedi leti, tko leti vrijedi, tko ne leti ne vrijedi”

3. Susret Alana i nespretnog samoubojice na mostu

Samoubojica: Hoću skočiti u vodu! Ja sam promašeni slučaj! Ne zaslužujem da živim! Bacit ću se!
Alan: Ovdje vam se ne isplati. Voda je duboka svega pola metra. Ali tamo dalje situacija je mnogo povoljnija. Dubina iznosi i do 6 metara!
Samoubojica: Hvala mladiću, topla riječ djeluje kao melem za kandidata smrti!

4. Dijalog između šefa i Alana na kraju epizode

Šef: Da, da mladiću moram te pohvaliti, za prvi put bio si dobar. A nisi ispalio ni jedan jedini metak
Alan: Nisam znao da ste tako miroljubivi!
Šef: Nije stvar u tome, svaki metak stoji 16 centa, i tako, što se manje puca to ja naša blagajna punija. Zapamti: ubijati treba golim rukama!

Naprijed

N/A

AF SA 02 Šuplji zub

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • DeeCay

    Ukupna ocjena 85%

    7, 9, 10, 7

    Odličan uvod u legendarni serijal... Magnus & Bunker u uzletu prema zvijezdama, samo je šteta što je njihova suradnja završila nakon kratkog vremena, a i što je Bunker pod stare dane humoristički totalno kontraproduktivan. Dobro što imamo ove stare epizode, da se možemo podsjetiti kako je AF nekad bio vrhunski satiričan strip.
    23.11.2008
    02:03:00 sati
    DeeCay
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 88%

    9, 9, 8, 10

    Šta reći nego: odličan uvod u genijalan serijal. Magnus je kasnije puno bolji.
    23.11.2008
    09:30:00 sati
    Spock
    uredi
  • kico

    Ukupna ocjena 67%

    6, 5, 10, 4

    Tko bi rekao da će se iz ovako lošeg uvoda izroditi serijal koji ćemo poslije obožavati toliko da se većina fraza i likova ukorijeni u temelju društvene zajednice generacija i generacija!
    23.11.2008
    14:26:00 sati
    kico
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 45%

    2, 3, 7, 9

    da nije prva, nitko je ne bi pamtio, ovako je pamte čak i oni, koji i nisu veliki fanoviinače, ovih prvih desetak naslovnica su mi sjajne
    23.11.2008
    15:14:00 sati
    ken2
    uredi
  • Gil-galad

    Ukupna ocjena 83%

    9, 8, 8, 8

    Meni su te uvodne epizode pomalo krute, tek negde od "Skok na skok" kreću one koje najviše volim...Ipak, ovoliki broj reprinata ove epizode najbolji je pokazatelj njenog kvaliteta!
    23.11.2008
    16:32:00 sati
    Gil-galad
    uredi
  • Zagor-te-nay

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Samu epizodu bi ocijenio sa 60%. Al pošto je ovo ipak početak najboljeg stripa ikad, mora dobit 100%!Bravo za samu recenziju, trebalo bi šta više af da se recenzira. 
    23.11.2008
    20:32:00 sati
    Zagor-te-nay
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 71%

    7, 7, 8, 5

    Legenda je rođena. Primjetno je da je ova uvodna epizoda dosta ozbiljnija od kasnijih i da nema tolike doze humora koja će krasiti ovaj serijal. Kao takva, nije ništa posebno ali ipak se radi o premijernoj epizodi jednog od najboljih stripova svih vremena pa zato malo više ocjene. I Magnus je ovdje još crtao ozbiljno, i općenito su te prve epizode dosta realističnije nacrtane od kasnijih , npr. Bobov nos je puno manji itd. Kasnije je pustio ruku i ušao u legendu.Treba ispraviti autora naslovnice, to je Luigi Corteggi a ne Magnus koji je crtanje naslovnica preuzeo tek od epizode "Broj 1". Inače, meni se Corteggijeve naslovnice za Alan Forda nikako ne sviđaju, puno su mu bolje npr. za Kriminal i Satanik, ovdje su mi baš promašene.
    24.11.2008
    13:16:00 sati
    Aco
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 84%

    10, 8, 8, 6

    Legendarna prva epizoda koju nije uspio uništiti čak ni ovaj Strip-Agentov kretenski ('moderni') 'prijevod'. Treba nešto tako nezgrapno, besmisleno, sterilno, glupo, i nepismeno uopće moći složiti. Za to stvarno treba imati talenta, i ja im, evo, skidam kapu.
    24.11.2008
    17:27:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    .,legendarna epizoda.,fore su svježe i nove.,i sve ostalo je već izgovoreno.,kaj se ctreža tiče još je nedifiniran.,mislim da je tek nakon 5,6 epizode onaj pravi.,
    25.11.2008
    20:26:00 sati
    Neustrašivi Chico
    uredi
  • prop_ovednik

    Ukupna ocjena 85%

    9, 8, 8, 10

    Kasnije će sve to postati još i bolje, Magnusov crtež,Bunkerov scenarij,ali več je i ova prva epizoda dala naznake o kakvom se izvrsnom serijalu radi (makar do određene epizode) i u današnjem trenutku, kada nove epizode ne zaslužuju ni spomen, uvijek se valja vratiti staroj kvaliteti...
    27.11.2008
    08:43:00 sati
    prop_ovednik
    uredi
  • srdjandj

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Iako ga imam u svim mogućim izdanjima, reprintima, uvek mi je draga ova prva epizoda, zato sve destke, nostalgija udarila.
    27.11.2008
    12:13:00 sati
    srdjandj
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Jako dobar uvod u AF serijal. Nema baš puno humora kao idući brojevi, ali je to u redu, jer se Alanov upad u Grupu zbio u ozbiljnim okolnostima. Ipak, smiješni su načini na koje su poginuli neki članovi grupe TNT! Ovih 10 Corteggijevih naslovnica su odlične, šteta što ih nije nastavio crtati i kasnije!
    28.11.2008
    17:22:00 sati
    Panon
    uredi
  • doktor78

    Ukupna ocjena 89%

    9, 10, 8, 8

    Sta reci... Klasika! Crtez je ovdje jos uvijek izmedju realnog i grotesknog, pogledajmo npr.Sefa i Boba. Tek u kasdnijim brojevima njih dvojica dobijaju prepoznatljive obrise
    30.11.2008
    10:19:00 sati
    doktor78
    uredi
  • Barker

    Ukupna ocjena 59%

    5, 6, 8, 2

    Mmmmm, procitao do sada n puta ovaj broj, evo cak i na makedonskom :) I neznam sta reci. Mozda zato sto je proslo pre-previse vremena od kada znam za AF i sad sa ove distance nije mi lako ocenjivati. Nikad nisam bio neki hardkor fan, ali sam procitao skoro sve sto vredi u serijalu. I ovaj uvod , iako ima odlicnu premisu u seprtlajvo/sirotinjskoj detektivskoj agenciji ne ostavlja jaki utisak na mene. Kazem, ocenjujem iz sadasnje prespektive, plus mk prevod je daleko od smesnog pa stoga, brisem odvade :). A da, naslovnice su ocajne, ove pocetne barem.Pr: recimo sala sa stednjom metaka i ubijanjem golim rukama je ovde data kao ubijanjem hladnim oruzjem, sto je priznacete daleko manje smesno nego u hr prevodu. 
    03.12.2008
    01:28:00 sati
    Barker
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 62%

    6, 6, 7, 5

    Puno ozbiljnije djeluje ovaj prvi broj od većine brojeva.
    26.01.2009
    08:25:00 sati
    supermike
    uredi
  • Wicked

    Ukupna ocjena 91%

    10, 9, 9, 7

    Klasik u pravom smislu reci!Nikad necu zaboraviti onu fenomenalnu izjavu Sefa: Svaki metak stoji 16 centa, i tako, sto se manje puca to ja nasa blagajna punija. Zapamti: ubijati treba golim rukama! Neprocenjivo!!!!!!!! 
    05.02.2009
    22:39:00 sati
    Wicked
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 84%

    7, 9, 9, 9

    Legendaran početak legendarnog strip serijala. Bolje epizode tek dolaze, ali i ova je poprilično posebna. Najjači  u ovom broju mi je Bob i njegovo malajsko mučenje koje je uspavalo Alana. :D Što se tiče Magnusa, nije se još dobro ugrijao, tek  u sljedećim brojevima rastura. A i bolji mi je izgled Šefa u kasnijim brojevima, ovdje izgleda previše ozbiljno. :)

     
    01.04.2009
    10:23:00 sati
    mpavin
    uredi
  • marko9326

    Ukupna ocjena 91%

    8, 9, 10, 10

    16.04.2009
    20:23:00 sati
    marko9326
    uredi
  • Bob Rok

    Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Prvi broj, dolazak Alana u grupu... Pocetak divnog prijateljstva...
    05.05.2009
    19:38:00 sati
    Bob Rok
    uredi
  • alanford

    Ukupna ocjena 87%

    8, 8, 10, 9

    Ovo je sve u svemu KLASIK.Ali ima mnogo boljih epizoda.Crtez je fenomenalan...
    29.06.2009
    12:42:00 sati
    alanford
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 73%

    7, 4, 10, 10

    Ako ništa drugo, ovaj broj je dokazao da je Alan slabašan nositelj radnje, bit će bolje kasnije... Prve epizode su upravo bile fokusirane na parodiju špijunskih romana, i možda su tada bile duhovite. Kad danas čitam ove prve brojeve, znam naći tek 5-6 dobrih fora. U principu je scenarij sličan kao i za svima omražene epizode oko broja 300, ali ono što ga spašava jest briljantan Magnusov crtež.
    Magnus odmah u startu pokazuje svoje umijeće, i zanimljivo je vidjeti članove grupe kako su izgledali u prvom broju; Jeremija je neki badass-asistent od Šefa, koji pak liči na ozbiljnog vođu neke nezajebantske organizacije. Grunf je živahni/lucidni starčić, a Bob nije iskompleksiran kao inače, dok Alan zapravo ima izražen karakter. Čak i cvjećarnica izgleda otmjenije nego kasnije! Corteggijeva naslovnica je odlična, puno bolja je naša plava inačica od izvorne smeđe, IMO.
    08.07.2009
    12:58:00 sati
    Opti
    uredi
  • broj jedan

    Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 9, 10

    Odličan uvod u Alana Forda.Puno pohvala recenziji.
    22.07.2009
    16:05:00 sati
    broj jedan
    uredi
  • Rock.Bob Rock

    Ukupna ocjena 81%

    9, 7, 9, 6

    Sjajan uvod u sjajan serijal. Ali najbolje tek dolazi. Ima par genijalnih fora. Inače, moglo bi se u zanimljivosti dodati da je broj izlazio uz Večernji list u četiri dijela, svake nedjelje od 29.11. do 20.12. 2009.

    26.12.2009
    13:14:00 sati
    Rock.Bob Rock
    uredi
  • Vuk

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Moram da priznam da mi je recenzija prilicno bledunjava. Zapravo mi deluje kao obicno prepricavanje ovog broja bez ozbiljnijeg osvrta na njegove dublje poruke.

    Zelim da napomenem da elementi stripa koje mozemo da ocenimo nisu u potpunosti adekvatni i da zbir nasih ocena ne oslikava nas subjektivni dozivljaj kvaliteta stripa. Nadam se da ce se u buducnosti ova stavka unaprediti.

    15.02.2010
    03:12:00 sati
    Vuk
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 9, 7

    Vrlo solidna prva epizoda; ni sam neznam koliko sam puta pročitao onaj uvod na početku

    18.02.2010
    15:41:00 sati
    drogsy
    uredi
  • superhik-osvetnik

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    24.05.2010
    18:55:00 sati
    superhik-osvetnik
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 39%

    5, 1, 6, 3

    Uzasno losa epizoda.

    Izmedju slika ima se osjecaj da fale najmanje po dvije vinjete, sve zbrzano bez nekog smisla.

    Prica tako reci ne postoji.

    Bob je cak izgledao kao neki ljepotan, nos mu upola manji nego sto je to bio kasnije slucaj.

    Jeremija zdrav i "prav".

    15.07.2010
    10:48:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Ukupna ocjena 92%

    9, 9, 10, 8

    Vraćamo se u vrijeme u kojem je Max Bunker imao dobre ideje i ludo smiješne fore Alana i ostalih članova grupe TNT.Magnus je crtao savršeno,za čistu desetku.Naslovnice su solidne.

    19.12.2010
    20:11:00 sati
    Patrix
    uredi
  • Lord Vader89

    Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 9, 10

    Zanimljiv i dobar uvod. Ipak, moram da se slozim sa gornjim komentarima, da je epizoda previse "kruta", da humor i radnja ipak jos nisu na onom nivou po kome je Alan Ford toliko slavan!

    Crtez je siromasan detaljima, Bob i Jeremija jos nisu poprimili konacan oblik. Bob thanx to Magnus, ali za Jeremiju su sigurno krivi i scenarista i crtac, jer ga, kao i mnostvo drugih likova/mesta/dogadjaja, jos nisu potpuno definisali :)

    Naslovna strana odlicna!!!!!! (prvih deset naslovnih su zaista nesto sjajno!!!!!)

     

    I naravno:

     

    "Tko vrijedi - leti

    tko leti - vrijedi

    tko ne leti - ne vrijedi"

     

    """"

    03.01.2011
    15:37:00 sati
    Lord Vader89
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Za početak izvrsna epizoda! Magnusov crtež je još bolji, a ova naslovnica prvog broja je jedina Corteggijeva koja mi se sviđa.

    21.01.2011
    10:54:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • legaz

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Malo nostalgije, puno kvaliteta i eto pravog AF.

    01.03.2011
    21:38:00 sati
    legaz
    uredi
  • paro

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Šef: Ne preostaje ti drugo nego da nam se priključiš.

    Alan: Kao reklamni agent?

    Šef: Ne glupane, kao agent grupe TNT.

    Legenda je rođena...

    03.07.2011
    15:54:00 sati
    paro
    uredi
  • general war

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    legenda je rodjena,pocetak kultnog,antologijskog stripa

    28.07.2011
    12:25:00 sati
    general war
    uredi
  • Bat Baterton

    Ukupna ocjena 84%

    9, 8, 9, 6

    Ah, Alan Ford, toliko toga se može reći i vezati za ovaj legendarni i kultni strip, koji je stvarno stekao mega popularnost na našim prostorima. Šteta zato što je recenzija svedena na puko prepričavanje same epizode.

     

    U komentarima je već navedeno skoro sve sa čime se slažem, dakle radnja ovog stripa je nešto ozbiljnija nego što će to naredni biti, Magnus još nije u potpunosti pogodio Boba i šefa i trebalo je malo vremena da se sve to dovede do savršenstva. Iz današnjeg ugla i ove početne naslovne Corteggia odskaču od onoga na šta smo navikli. Ali kao uvodni strip, ova priča je odlična, upoznajemo se na pravi način sa našim junacima, jasna nam je već osnovna ideja stripa i već u prvom broju se upoznajemo i sa 2 fantastična lika van TNT - Margot i samoubica!

    11.08.2011
    21:21:00 sati
    Bat Baterton
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 76%

    6, 7, 9, 10

    Vidi se na ovoj prvoj epizodi da ce ovaj serijal imati totalno drugaciji ton od onih na koje smo navikli u ozbiljnijim Bonelli izdanjima.  Alan Ford je simptatican lik, i vidi se da je u dusi ipak dobar covjek.  Grupa TNT ovdje ispada kao grupa idiota, i to je upravo ono sto volimo u ovom Max Bunker stripu: satiru spijunskih i starih holivudskih agent filmova.  Za prvu epizodu ovo je ok: nije nista posbeno, ali ipak je zabavno.  Bice boljih epizoda, nadam se, ali ovdje makar vidimo kakav je Magnusov crtacki stil, i kakav komican ton mozemo ocekivat od sada pa nadalje.  New York mi stvarno djeluje zabavno u ovom stripu, kao neki veliki komicni svijet pun kariakturnih osoba u kojem ni jedna realna osoba stanuje.  To je upravo ono sto razlikuje ovaj serijal od ostalih. 

    05.03.2012
    17:26:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odličan početak jednog serijala!! Sa ovim stripom sam se navuko na Alan Forda, ovde su već počeli sa humorom koji je kasnije postao uobičajen. Ovo je baš reprezentativna epizoda za nekog ko nije čitao ranije Alana.

    01.04.2012
    13:40:00 sati
    ledenastena
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 10, 7

    23.05.2012
    14:35:00 sati
    tekumze
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Predivan početak LEGENDE! Jednostavno ne mogu biti objektivan...

    17.08.2012
    08:22:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 80%

    8, 7, 9, 8

    Prekrasan početak legendarnog serijala.

    01.02.2013
    15:23:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Charlito de la Vega

    Ukupna ocjena 75%

    7, 6, 9, 9

    dobar početak, nisu to još ti likovi pa je malo čudno

    09.03.2013
    13:35:00 sati
    Charlito de la Vega
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 82%

    7, 9, 9, 7

    Ozbiljan početak jednog neozbiljnog stripa.
    11.05.2013
    07:37:00 sati
    Oki
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    13.06.2013
    15:28:00 sati
    bega
    uredi
  • Floyd98

    Ukupna ocjena 70%

    6, 6, 9, 7

    Ne znam zašto svi ovako visoko ocjenjuju ovu osrednju epizodu, jest da je prva ali...

    01.09.2013
    18:13:00 sati
    Floyd98
    uredi
  • Gru

    Ukupna ocjena 80%

    7, 8, 9, 8

    To je to...početak jednog od najpopularnijih stripova na ovim prostorima. Parodija na špijunske filmove iz šezdesetih, Bunker se zagrijava, a doze cinizma će se u sljedećim nastavcima uvelike povećati- Magnus odličan, devetka je tu samo zato jer je u sljedećim nastavcima još i bolji (ebga, nema 12 ili 15ice za ocjenu).

    29.05.2014
    21:14:00 sati
    Gru
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 91%

    9, 8, 10, 10

    I legenda je rođena.

    26.09.2014
    15:42:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • SuperHrvoje

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Nakon dužeg vremena vratih se počecima Alan Forda i ponovo se uvjerih u Magnusovu vještinu. Kadriranje, likovi, detalji, sve je na svom mjestu. Bunkerova priča je jedna od najboljih parodija špijunskog žanra koju susretoh. Svi elementi klasične špijunske priče su tu, prepoznatljivi, ali gurnuti u karikaturu. Prekrasna naslovnica danas djeluje krasno retro.
    11.12.2014
    21:41:00 sati
    SuperHrvoje
    uredi
  • pot

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    postoji samo 75 epizoda koje je crtao magnus (br 200 nije za spomen) u usporedbi sa kasnijim epizodama , svaka magnusova je dragi kamen i nemam namjeru mudrijati i davati manju ocjenu od 10 za sve :)

    20.02.2015
    17:08:00 sati
    pot
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    06.03.2015
    22:11:00 sati
    sergej773
    uredi
  • djukak

    Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    Za prvi broj sasvim pristojno. Upoznajemo pojedine članove grupe, vidimo svu bijedu i sirotinju. Sasvim ok.

    13.09.2015
    22:16:00 sati
    djukak
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Solidan početak kultnog stripa i jednog od najpopularnijih stripova na ovim prostorima,upoznajemo članove legendarne grupe TNT(doduše ne sve,fale Broj 1,Sir Oliver i pas Nosonja).Upoznajemo se sa modus operandi grupe koji će ih pratiti iz avanture u avanturu(prastara oružja počesto i bez streljiva a koji put se i raspadnu tokom korištenja,kronični nedostatak novca,prijevozna sredstva sumnjive kvalitete)Jeremija ovdje izgleda ko čio mladić,pokretan,zdrav i ne tuži se na stoijednu boljku,debeli Šef je u pokretu,izdaje zapovijedi pa čak i sudjeluje u akcijama,Bob Rock i nije toliki prgavac i svađalica kao što je kasnije predstavljen.tu je i Grunf,logističar,mehaničar i izumitelj kojekavih prijevoznih sredstava koji se raspadnu tokom vožnje ali naše junake uvijek odbace do cilja.Upoznajemo i zgodnu Margot,špijunku koja će našim junacima u idučim epizoidama zadavati glavobolje, nesposobnog samoubojicu koji se nikako ne uspijeva ubiti  a nerijetko u tim svojim nesposobnim pokušajima spasi život Alanu.u ovoj epizodi pokušava samoubojstvo skokom sa mosta sa nakovnjem oko vrata.

    12.03.2016
    11:22:00 sati
    igor 12
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    08.05.2016
    14:52:00 sati
    žalosna_sova
    uredi
  • Jocko

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Meni je ova prva epizoda uvek bila odlična, naročito kada se NE pročita prva. Kasnije epizode su imale neki ustaljeni ritam, a ova, kao i mnoge početne odudara od tog kasnijeg većinskog peroda (gde se Šef i Jeremija svađaju sa Bobom i međusobno, pritom ne rade ništa itd...)
    Ipak vidimo Alana kao reklamnog agenta, po prvi (a možda i poslednji, no nisam siguran) put. Takođe su i ostali likovi u dosta drugačijem izdanju nego kasnije, kao npr Šef ili Bob... dosta su ozbiljniji.
    Posebno bih izdvojio scene na krovu nebodera, mučenje Alana od strane njegovih budućih kolega, kao i pojavljivanje brojnih likova poput Margot, samoubice...
    Sjajno!

    12.05.2017
    19:11:00 sati
    Jocko
    uredi
  • karlitos

    Ukupna ocjena 82%

    7, 8, 10, 7

    Solidno za početak, no kasnije slijede puno bolje epizode.

    15.05.2017
    17:46:00 sati
    karlitos
    uredi
  • solar

    Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 8, 8

    Teško je ocijeniti prvu epizodu Alan Forda jer je ona neka vrsta raskrižja u kojem su utjecaji ozbiljnijih stripova tog vremena još uvijek jaki, npr. prvi kadrovi Šefa podsjećaju na neke filmske verzije iskusnih načelnika policije: ozbiljnog, prekaljenog profesinalca kojemu je puna kapa svega. Humora ima ali ne previše, tu i tamo iskače iz tih mračnih i ponekad beznadnih kadrova. U ovoj priči atmosfera je ipak previše zagušljiva, kasniji razvoj serijala je to odlično ublažio i izbalansirao.

    Uglavnom, što se tiče karaktera samih likova, Šef najmanje sliči na sebe, a Alan je pogođen od prve, također mi je zanimljivo kako je u toj početnoj fazi Grupa TNT bila zamišljena kao puno ozbiljnija organizacija u kojoj imaju priličan broj agenata i suradnika.

    09.06.2017
    17:17:00 sati
    solar
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    12.06.2017
    10:30:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    21.08.2018
    08:19:00 sati
    Klanfi99
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 9, 7

    Nezaobilazno štivo čak i za one koji ne vole Alana Forda.

    26.06.2019
    10:47:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Bog Puma
    Kod: TX ZS 45
    Ocjena: 53%
    Vrijeme: 30.9.2020. 13:04:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 155
  • Leglo otrovnica
    Kod: KM ZS 806
    Ocjena: 87%
    Vrijeme: 29.9.2020. 13:13:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 380
  • Vremenska mašina
    Kod: MM LIB 39
    Ocjena: 54%
    Vrijeme: 28.9.2020. 13:46:00
    Autor: prozirna senka
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 494
  • Pipci!
    Kod: ZG VEC 158/159
    Ocjena: 78%
    Vrijeme: 27.9.2020. 21:05:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 1051
  • Voštana maska
    Kod: KT LU 9/10
    Ocjena: 65%
    Vrijeme: 25.9.2020. 14:03:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 528

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Put za raj
    Kod: ZG VCSP 32
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
    Autor: Djole
    Broj komentara: 15
    Broj pogleda: 2772
  • Povratak Zimske Zmije
    Kod: ZG VCZS 20
    Ocjena: 91%
    Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1897
  • Povratak samuraja
    Kod: ZG VEC 155/157
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1483
  • Plamen nad Merivelom
    Kod: ZG VEC 143/144
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 18.8.2020. 0:16:00
    Autor: going going
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1283
  • Proteus
    Kod: TX ZS 33/984/985
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1196

Aukcije

Forum