Broj 1

Alan Ford

AF SA 11 | 120 str.

Članovi Grupe TNT pokušavaju spriječiti krijumčarenje ukradenog novca preko američke granice i usput se po prvi put susreću sa svojim vrhovnim poglavarom, poznatijim kao Njegova visost Broj 1!

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 89%

Priča 7

Scenarij 10

Crtež 10

Naslovnica 8

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 89%

P*8

S*8

C*9

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

 • Broj 1
  AF SA 11
 • Broj Jedan
  AF SAKB 1
 • Broj 1
  (SS 114) AF 10
 • Broj 1
  (SS 278) AF 89
 • Broj Jedan
  AF SS 258
 • Broj 1
  AF SVS 2
 • Formule - Broj 1 - Žalosna priča o mladom bogatašu
  AF TB 4

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

 • IL NUMERO UNO
  AF SR 11

ZANIMLJIVOSTI

 • prvo pojavljivanje jednog od zaštitnih likova serijala, Broja 1
 • Naslovnice brojeva 1-10 nacrtao je Luigi Corteggi, a od ovog broja crtanje naslovnica preuzima Magnus. priča o Custeru je prva u seriji povijesnih priča Broja 1.
 • "Lažnu" verziju o Custeru i bitci kod Little Big Horna možete pročitati na http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_the_Little_Bighorn , uz napomenu da je verzija Broja 1 ona prava ;-))
 • bolnica u kojoj radi dr.Crack samo je jedna u nizu sa kojom će se susresti članovi grupe TNT, ali svakako jedna od najorginalnijih što pokazuje i činjenica da ju Alan spominje u originalnom broju 51- Povratak Superhika.
 • Stranica 50: Možda i najpoznatija izreka Boba Rocka: "Bolje živjeti sto godina kao milijunaš nego sedam dana u bijedi"
 • Stranica 60: jedan od legendarnijih Grunfovih izuma: žviždalica koja žviždi samo kad je to potrebno

Max Bunker, legendarni scenarista još legendarnijeg Alan Forda, koautor kultnog stripa, možda i najpopularnijeg na ovim prostorima, dolazi u Zagreb na CRŠ! Velika vijest i veliki događaj, koji ipak - nažalost - nije dobro izreklamiran od strane organizatora spomenutog strip-festivala što je po mom osobnom mišljenju prava šteta. Ipak, Bunkerov dolazak potaknuo me da opet prolistam neke od meni najdražih epizoda, a jedna od njih je svakako "Broj 1".

Kao što to obično biva, priče gotovo i da nema, već kompletna epizoda izgleda kao skup efektnih komičnih scena i situacija, potkrepljenih dobrim komentarima za čiji humor je svakako zaslužan i neponovljivi prevoditelj Nenad Brixy. Na samom početku svakako treba spomenuti uvodnu scenu u bolnici u kojoj vladaju visoki higijenski standardi i dobroćudni dr.Crack. Čak i najpovršniji ljubitelji Alan Forda vjerojatno prepoznaju sljedeći dialog:

Dr.Crack:Kako je tebi?
Pacijent: Ovdje me užasno boli, imam grčeve, probada me...
Dr.Crack: Gle,gle, što se sve nakupilo.Odsijecite mu nogu!
Bolničar sa sjekirom u ruci(t.j. lokalni mesar): Da,gospodine!
Pacijent: Ali mene boli želudac. Što ima s time moja noga?
Dr.Crack: U redu.Onda mu odsjecite želudac!
Bolničar: Mislite li, doktore, da će to preživjeti?


Ništa bolje nije prošao ni sljedeći pacijent:

Dr.Crack: Dajte mu dvadesetak injekcija i izrežite mu slijepo crijevo. Poslije ćemo vidjeti što nam je raditi.
Bolničar: Gospodine doktore, slijepo crijevo smo mu izvadili prošlog mjeseca!
Dr.Crack: Onda mu izrežite nešto drugo. Nešto moramo poduzeti. Ne možemo ga valjda prepustiti krutoj sudbini!

Treba spomenuti i nesretnog bolesnika koji leži u sobi odmah do Alana i do čijeg kreveta je već stigla Dama sa kosom, prenatrpane bolničke sobe itd. Nakon toga na scenu stupa i Sir Oliver, vješto prerušen u bolničarku te zajedno sa Alanom radi ono što najbolje zna - krade plijen koji je sakriven u bolnici. Slijedi luda trka sa kovčegom punim novca i simultanka ragbija sa četvrtastom loptom te još jedan od legendarnih komentara:

Sir Oliver: "Što se guraš kad igraju profesionalci!"
Sir Oliver (plačući, pošto je kovčeg sa novcem otvoren pao među prolaznike ): Raziđimo se, gospodo. Utakmica je završena…Moja umjetnička duša ne može mirno promatrati tako prozaičan svršetak jednog divnog sportskog natjecanja!"
Slučajni prolaznik: Hej, pa oni su pravi! Pravi petodolarac! Vidio sam jednog takvog osobno u maju 1946 godine!

Slijedi Bobova intervencija sa kojom uspijeva sakupiti sav opljačkani novac. Razmišljajući kamo će sa svim tim bogastvom, izgovara povijesnu rečenicu (vidi pod zanimljivosti) . Kasnije, u Cvjećarnici, Grunf demonstrira svoj najnoviji izum - ultrazvučnu žviždalicu, koji se uprkos početnom nepovjerenju pokazuje uspješnim što potvrđuju riječi propalog plemića iz loze Oliver-Oliver:

Sir Oliver: "Od takvog će zvuka poginuti najmanje 30 posto prisutnih osoba dok će ostatak biti onesposobljen!"

Zatim dolazi i najvažniji događaj ove epizode - susret članova Grupe TNT sa Brojem 1. Iako se već u početnim epizodama govorilo o vrhovnom šefu, Bunker je tek u 11.broju odlučio pokazati jednog od najzanimljivijih likova u svijetu stripa, te uz Sir Olivera i Boba Rocka možda i najomiljenijeg člana Grupe TNT. Stari paralitičar, nepoznate dobi i mjesta rođenja, sa bogatim povijesnim iskustvom, dobrim vezama u najvišim državnim krugovima te sjajno obavješten o pikanterijima iz života najutjecajnijih ljudi koje obilato koristi za svoje interese. Fanovima će najviše ostati u pamćenju po odličnim povijesnim pričama i izrekom "Sve za jednog,jedan za sve" i maloj crnoj knjižici u kojoj je zapisano sve što mu u datom trenutku treba. Zanimljva je činjenica je u prvom pojavljivanju Broj 1 prikazan kao potpuno senilni, polu-izlepjeli starac kojeg članovi grupe TNT ne shvaćaju ozbiljno, ali u narednim epizodama će i on postepeno evoluirati u vrlo inteligentnog i sposobnog vođu koji je dostojan biti na čelu najtajnije grupe tajnih agenata na svijetu! Nakon što Broj 1 ispriča pravu istinu o događajima kod Little big Horna, agenti se opet bacaju u ždrijelo opasnosti. Tu se ističe tajni agent Rock , koji da bi zaustavio jureći automobil hrabro legne na cestu računajući pritom na civiliziranost vozača.

Bob: " Sad ćeš vidjeti kako to radi pravi majstor. Sakrij se u grmlje i pričekaj razvoj operacije!"
Bob (nakon par sekundi): "Prokletnici bez srca, pluća, želuca i milosrđa! Zar se tako prolazi kraj unesrećenog putnika!!"

Na kraju dolazi do končanog obračuna između TNT-ovaca i pljačkaša koje predvodi dr.Crack i koji opljačkani plijen žele prenijeti preko granice. Pobjednik je - naravno - poznat, operacija uspješno obavljena!

O crtežu nema smisla trošiti riječi. Magnus je umjetnik i užitak (ili patnja, kako za koga) je gledati lica njegovih likova, detalje u bolnici, Sir Olivera kao bolničarku (skrećem pažnju na njegove noge;-)) itd. Bob Rock još uvijek nema toliko veliki nos kao u narednim epizodama ali, srećom, majstor će i to ispraviti. Od ovog broja preuzima i crtanje naslovnica, koje su, po mom mišljenju, ipak bolje od Corteggijevih.

I o Nenadu Brixyju je puno toga rečeno i sigurno je upravo on možda i glavni "krivac" za popularnost AF-a među strip publikom. Smisao za prijevod i obradu teksta koji je on imao jednostavno je nenadmašan, pa tako i u ovom broju imamo prilike uvjeriti se u to. Možda najočitiji primjer je razgovor dvojice bandita od kojih je jedan polu-gluh i nosi slušni aparat (da odmah razjasnimo: mislim da nije bilo nikakve namjere narugati se invalidnim osobama):

A:Čuo sam neki zvuk!
B:Kako si mogao čuti muk?Muk označava tišinu, znaš?

A:Moramo biti oprezni!
B:Tko da se otrijezni?Ja nisam bio pijan, ti vrijeđaš!

A:Vratimo se radije unutra i pričekajmo šefa!
B:Kojeg Štefa? Ne poznajem nikog u našoj bandi s tim imenom!


Možda bi današnji prevoditelji - čast iznimkama, naravno - mogli ponešto i naučiti od majstora!

Možda nije najbolja, ali Broj 1 je sigurno epizoda koja će vas nasmijati do suza.

Naprijed

AF SA 10 Formule

AF SA 12 Žalosna priča o mladom bogatašu

Naprijed

Recenzije čitatelja

 • Koresh

  Ukupna ocjena 83%

  7, 9, 9, 8

  nije loše, u dobrom ritmu najstarijih epizoda.
  22.11.2006
  21:00:00 sati
  Koresh
  uredi
 • prozirna senka

  Ukupna ocjena 85%

  8, 9, 9, 7

  Epizodica sa Dr. Crackom spada svakako medju najlegendarnije u vaskolikom AF opusu. Kad god bih se masio ove epizode, bolnica i Crack bi me nasmejali do suza. Ipak, najlosiji deo je upravo onaj po kome je ova prica dobila ime, a to je pojava Broja 1. Prilicno razocaravajuce, s obzirom na znacaj ove osobe na celu grupu TNT. Ocigledno je da Magnus bas i nije imao pravu ideju kako predstaviti Broja 1, pa smo dobili senilnog starca, koji je pri tom alfa i omega grupe TNT. To ce se kasnije ispraviti, senilnost ce zameniti lucidnost a i podmuklost, bas onako kako i treba da lici jedan sef jedne slavne detektivske druzine, zar ne;)
  22.11.2006
  23:14:00 sati
  prozirna senka
  uredi
 • kico

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Klasik!
  23.11.2006
  12:46:00 sati
  kico
  uredi
 • lwood

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  najbolja od ranih epizoda AF-a.
  23.11.2006
  17:44:00 sati
  lwood
  uredi
 • ken2

  Ukupna ocjena 47%

  2, 4, 8, 5

  rekoh, ajde da vam malo pokvarim prosjek, kao što aco reče, priče, kao i obično, gotovo i nema, s tim se apsolutno slažem, i to je razlog zašto nisam neki ljubitelj alana forda, a to je i razlog zašto sve recenzije af-a,ima ih 5-6, izgledaju potpuno isto, a nije ih pisao isti čovjek, šta drugo pisat nego citirat nekoliko više manje briljantnih fora, fora koje su postale dio opće kulture, e, da, magnusov crtež mi se sviđa, savršeno odgovara za ovu vrstu stripa, ali su mi draže one naslovnice za prvih 10 brojeva, puno su mi bolje, pravi grafički dizajn
  23.11.2006
  22:47:00 sati
  ken2
  uredi
 • Vjeko1980

  Ukupna ocjena 93%

  9, 9, 10, 9

  Fantastičan crtež, briljentan humor, mala zamjerka na prikaz Broja 1 kao neautoritativnog vođu!! Trebalo bi Alan Ford uvesti u obaveznu literaturu u školama..
  24.11.2006
  11:22:00 sati
  Vjeko1980
  uredi
 • hrvoje23

  Ukupna ocjena 91%

  9, 9, 9, 10

  Super epizoda! Bob je postao legenda zbog svoje izjave... Šteta što je Broj 1 tako prikazan, zato 9-tke...
  27.11.2006
  11:37:00 sati
  hrvoje23
  uredi
 • Dalen

  Ukupna ocjena 93%

  9, 9, 10, 9

  Što reći za ovu legendarnu epizodu. Sve je već rečeno. Mala zamjerka ide na prikaz Broja 1 kao senilnog starca.
  18.12.2006
  08:14:00 sati
  Dalen
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  ...među prvih pet..broj jedan je u biti tek kasnije dobio onaj imidž, a ovdje ga se na početku malo drugačije zamislilo,al nema veze...
  01.01.2007
  16:20:00 sati
  Neustrašivi Chico
  uredi
 • npetros2@htnet-dsl

  Ukupna ocjena 53%

  5, 4, 6, 8

  Može proći. Meni (isto ka i Dalenu) smeta što su prikazali broja 1 kao nekog polu-mrtvog senilnog starkelju.
  15.04.2007
  13:59:00 sati
  npetros2@htnet-dsl
  uredi
 • William_Wallace

  Ukupna ocjena 93%

  9, 9, 10, 9

  Zanimljiva epizoda, ili mozda bolje reci odlicana kao i sve stare. Crtez je pravi Alan Fordovski a ne ono novo sranje. Naslovnica ok.
  14.08.2007
  00:39:00 sati
  William_Wallace
  uredi
 • flamboyant soul

  Ukupna ocjena 86%

  7, 9, 10, 8

  Ma da, mislim šta drugo reći za ovu kultnu epizodu nego da je predobra. Početni dio koji se odvija u bolnici doktora Cracka je presmiješan. Ko se ne potrga od smijeha kad to čita nije normalan. Pogotovo ona njegova vizita pacijenata, u polurazrušenoj zgradi. A ona scena kad bolničar otvori vrata od jedne sobe pa iznutra poispadaju leševi, živi pacijenti i oni sa jednom nogom u grobu, vičući: "Zraka! Zraka!" je mračno genijalna. Ustvari, na nešto što bi bolje opisivalo stanje u kojemu se nalaze naše bolnice do dana današnjega nisam naišao. Žalosno.Mali minus radi senilnog Broja 1, međutim kasnije će se već tandem M&B iskupiti na pravi način.
  21.08.2007
  19:04:00 sati
  flamboyant soul
  uredi
 • mali od palube

  Ukupna ocjena 92%

  10, 8, 10, 8

  Mislio sam da  če prvo pojavljivanje broja 1 biti  atraktivnije.
  29.09.2007
  16:04:00 sati
  mali od palube
  uredi
 • pot

  Ukupna ocjena 77%

  7, 7, 10, 5

  MISLIM DA TREBA SPOMENUTI STR. BR 92 SL 2!tu se vide face grupe tnt koji svojim izrazom lica pokazuju duboko razocarenje i tugu nakon susrete sa br1. jedino bobova faca pokazuje zamisljenost i skepticnost! sto se u kasnijim epizodama pokazalo opravdano! mozda to pokazuje da je autor imao ideju sta ce sa br1 biti, ali je zelio da se i mi ostali razocaramo!! (mejbi:)
  28.11.2007
  11:58:00 sati
  pot
  uredi
 • Spock

  Ukupna ocjena 92%

  9, 10, 9, 8

  Početak s bolnicom i dr. Crackom je možda i najbolje od AF uopće, a nastavak je ipak, samo, odličan. Magnus skoro na vrhuncu.
  12.01.2008
  13:40:00 sati
  Spock
  uredi
 • Poncho

  Ukupna ocjena 90%

  9, 9, 9, 9

  Odlično,ali još tu nije Alan Ford posta oni pravi.
  10.03.2008
  22:01:00 sati
  Poncho
  uredi
 • Barker

  Ukupna ocjena 63%

  5, 5, 10, 3

  Posle X (mmm, tacnije XX godina) slucajno mi je u ruke ponovo zapao AF. I to obojeni :) Krenulo je odlicno, zavrsilo je solidno. Jedino nikako ne mogu da se setim od koga sam ja sve te stripove uzimao na citanje, a nikako se nisam resio da pocnem sa kupovinom. Danas mi to ne pada ni na pamet.
  16.04.2008
  08:02:00 sati
  Barker
  uredi
 • Panon

  Ukupna ocjena 95%

  10, 10, 9, 8

  Eh, kakav je to Broj 1?! Inače, epizoda je odlična, pogotovo zbog Bobove filozofske izjave
  29.10.2008
  16:31:00 sati
  Panon
  uredi
 • supermike

  Ukupna ocjena 63%

  5, 5, 8, 9

  Jedna od boljih naslovnica. Stvarno je broj 1 ispao puno drukčije nego ga znamo iz novijih brojeva.
  26.01.2009
  23:14:00 sati
  supermike
  uredi
 • alanford

  Ukupna ocjena 91%

  7, 10, 10, 10

  Meni najdrazi Alan Ford svih vremena...Procitao sam ga X putaPojavljivanje najjaceg lika,Broja Jedan...Samo sto su pogrijesili oko njihovog pojavljivanja u usporedbi sa ostalim epizodama,bio je skroz pijan i senilan...Ipak je crtez fenomenalan kao i naslovnica,kao i humor koji ne bi valjao bez legendarnog Nenada Brixy-ja 
  17.06.2009
  21:21:00 sati
  alanford
  uredi
 • Opti

  Ukupna ocjena 96%

  10, 10, 10, 6

  Ova epizoda (OK, možda i Formule prije nje) predstavlja prekretnicu serijala. Nakon zbunjenih prvih 10 brojeva, sad Magnus i Bunker već znaju što nuditi čitateljima. Početak u bolnici, pa onaj nagluhi gangster, pa jurnjava za kovčegom, priča o Custeru, upoznavanje s Brojem Jedan, sve je odlično osim zbrzanog završetka, koji je, ruku na srce, već postao nekakva mini-AF tradicija. Pitate se zašto je Broj Jedan prikazan kao ishlapjeli starčić? Pa, i sam je priznao da je popio cijelu onu bocu šampanjca, u slijedećoj epizodi je već malko trijezniji.
  Crtež fantazija, naslovnica je grozna. U što to bulje članovi grupe i što je s onom kućom u pozadini?
  17.07.2009
  18:33:00 sati
  Opti
  uredi
 • sabko

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Naprotiv!Mislim da je Broj Jedan namjerno tako prikazan. Mislim da je Bunkerova ideja i bila da se citalac nadje u situaciji kao clanovi Grupe TNT: Prevaren od Broja Jedan, osobe koja tako vjesto manipulise.Pogledajte Zalosnu pricu o mladom bogatasu i vidjecete da je tu Broj Jedan vec pokazao znacajnije crte svog karaktera.Normalno je da je strip vremenom evoluirao. Zar mislite da je 69-te Bunker zamisljao ovakav strip kakav izlazi danas.Jasno da se ova epizoda treba svrstati u rane epizode, ali vise zbog crteza, na kojem je Magnus jos uvijek eksperimentisao, ali mislim da je Bunker vec imao u glavi vecinu toga sto ce dugo vremena biti odlika ovog stripa. I po mom misljenju ova epizoda i jeste nekako pravi "broj jedan", jer predstavlja prvi prelomni momenat, kompletiranje ljudske postave Grupe TNT, a uskoro ce se pridruziti i Nosonja i Skviki. Poslije nje pocinje niz karakteristicnih avantura, bas onakvih kakvim zamisljamo avanuture Grupe TNT. Slijedeca prelomna tacka je, naravno Superhik.Kada razmisljam o kvalitetu crteza i price ove i neke druge epizode pokusavam zanemariti one poslije nje. Zamislite da prvi put citate ovaj strip redom od prve epizode pa do ove i da ne znate kako ce izgledati pojedini likovi ili da ce njihov karaker biti ovakav ili onakav. Sumnjam da ovdje ima puno takvih koji su to bas tim redom citali, ali pokusajte to zamisliti. U tom slucaju se ovdje mogu dati same desetke. I da, Magnusove naslovnice su puno, puno bolje od Corteiggijevih (ili kako vec), jer puno bolje odslikavaju ono sto se nalazi unutra, a svakako vise volim njegov stil. Ko ce bolje reci sta je autor htio da kaze osim samog autora? Dakle, cener zagarantovan.
  14.10.2009
  04:36:00 sati
  sabko
  uredi
 • Gil-galad

  Ukupna ocjena 82%

  7, 10, 8, 7

  Drago mi je što je baš ovom epizodom pokrenuta AF Kolor biblioteka, gde ekipa postaje (još malo pa) kompletna.Složio bih se sa prethodnim komentarom - mislim da je "stari paralitik" namerno prikazan tako kako jeste, jer Broj Jedan nije nimalo nevešt kada je potrebno da se napravi lud.Zbog legendarne (od strane Boba izrečene) i toliko puta citirane (od strane nas čitalaca) mudrosti, 10-ka za scenario.Kultna epizoda.
  21.11.2009
  16:51:00 sati
  Gil-galad
  uredi
 • Rock.Bob Rock

  Ukupna ocjena 93%

  9, 10, 9, 9

  Početak u bolnici je legendaran, a kraj, sa Brojem Jedan je samo šlag na tortu. I ja se slažem da je namjerno prikazan kao luđak, baš zbog tog iznenađenja grupe. Naslovnica je tako-tako, ali eto, da baš ne kvari prosjek.

  26.12.2009
  16:39:00 sati
  Rock.Bob Rock
  uredi
 • Bob Rok

  Ukupna ocjena 97%

  10, 9, 10, 10

  Pocetak nove etape tajne grupe... Bob dobija veci nos, kompleks je izrazeniji, pojavljuje se vrhovni sef, Jeremija pocinje da oboljeva (ne bas, jos uvek), Grunf biva vise ukljucen u akcije... Kult.
  27.12.2009
  13:05:00 sati
  Bob Rok
  uredi
 • Mummy

  Ukupna ocjena 99%

  10, 10, 10, 9

  Jedna od 10 najboljih epizoda Alan Forda. Smeh od pocetka do kraja. I naravno legendarna recenica:

  Bolje zivjeti sto godina kao milijunas nego sedam dana u bijedi! 

  24.03.2010
  22:48:00 sati
  Mummy
  uredi
 • King Warrior

  Ukupna ocjena 83%

  8, 9, 8, 8

  simpaticna epizoda sa djelimicno dobrim humorom.

  Najbolji mi je bio onaj kriminalac sto ne cuje dobro.

  15.04.2010
  16:38:00 sati
  King Warrior
  uredi
 • legaz

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Da li je neko obratio raspored poseta u bolnici?

  15.05.2010
  17:40:00 sati
  legaz
  uredi
 • superhik-osvetnik

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  11.07.2010
  18:55:00 sati
  superhik-osvetnik
  uredi
 • Ukupna ocjena 96%

  9, 10, 10, 9

  Jučer sam se napokon registrirao na stripove.com i ovo je prvi komentar koji dajem za neki strip.

  Po tko zna koji put sam pročitao ovaj strip, ali nasmijao sam se kako već dugo nisam.Ovo je jedna od najboljih epizoda iz najboljeg perioda Alan Forda.Priča je odlična i uvodi jednog od najlegendarnijih likova u stripu, ali tek Magnusov crtež čini ovu epizodu savršenom.Naslovnica nije nešto posebno, ali nije ni loša.

  14.09.2010
  14:55:00 sati
  HAL10000
  uredi
 • Ukupna ocjena 92%

  9, 9, 10, 8

  Ocjene su veće jer sam ovog AF-a kupio u kolor biblioteci.

  28.12.2010
  12:25:00 sati
  Patrix
  uredi
 • Zagor12

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Nenad Brixy- the king!

  Početna scena u bolnici je bolesno nabijna crnim humorom, Broj 1 je malo loš prikazan za početak, ali možda je bio i pijan! ;)

  23.01.2011
  14:50:00 sati
  Zagor12
  uredi
 • konj87

  Ukupna ocjena 84%

  7, 10, 9, 6

  09.02.2011
  10:48:00 sati
  konj87
  uredi
 • paro

  Ukupna ocjena 98%

  10, 10, 10, 8

  Jedna od legendarnih epizoda, komentari su rekli sve. Ipak u jednu ruku smatram da je Magnus možda  prikazao Broja1 kako je, tj. kao senilnog dobroćudnog starca, jednostavno zato jer se možda Bunker i on na prvu nisu skužili oko ovo lika, pa je u prvom pojavljivanju ispao kako je. Mislim, dovoljno je jasno da nije alkohol u pitanju nego da je baš bio Magnusov cilj prikazat vrhovnog šefa kao dementno, antičko trabunjalo.

  14.04.2011
  15:01:00 sati
  paro
  uredi
 • drogsy

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Joj , koliko je ovdje dobrih fora! Legendarno prvo pojavljivanje Broja 1.

  27.04.2011
  14:29:00 sati
  drogsy
  uredi
 • general war

  Ukupna ocjena 97%

  9, 10, 10, 10

  malo mi je glupo prikazan broj 1 u ovim prvim epizodama sa njim,kao detinjasti senilni starcic.ko zna,mozda se samo pravio

  10.07.2011
  01:28:00 sati
  general war
  uredi
 • Ukupna ocjena 64%

  6, 5, 8, 7

  03.08.2011
  18:59:00 sati
  Imrahil
  uredi
 • Zagor-te-nay

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Sram me je...šta ovo još nsam komentira. Početak ovog bezvremenskog klasika je čisto savršenstvo. Pa ona bura ko u senju...jao kako dobro...jedini minus je polusenilni broj jedan, al ok.

  18.01.2012
  01:21:00 sati
  Zagor-te-nay
  uredi
 • Ukupna ocjena 90%

  9, 8, 10, 9

  Čisti klasik s odličnim crtežom i nadrealnim humorom.

  18.01.2012
  14:29:00 sati
  Matt Nurdoo
  uredi
 • Bat Baterton

  Ukupna ocjena 96%

  9, 10, 10, 9

  "Bolje živjeti sto godina kao milijunaš nego sedam dana u bijedi"

  19.02.2012
  12:11:00 sati
  Bat Baterton
  uredi
 • Ukupna ocjena 97%

  10, 10, 10, 7

  23.05.2012
  14:44:00 sati
  tekumze
  uredi
 • acestroke

  Ukupna ocjena 80%

  7, 8, 9, 8

  Najbolji stosovi u ovoj epizodi su pri pocetku, kad Alan ulazi u onu 'bolnicu', pa onaj doktor vadi sve organe iz onog zamotanog pacijenta, kobejagi da jadni covjek ne bi patio.  Super fore.  Onda pojava Broja 1 je ok, ali njegova sjecanja na Custera i indijance iz divljeg zapada je isto tako duhovito.  Nije na nivou prosle prce "Formule", ali u stilu ovog humora i MaxMangusa stila, vrlo dobro uradjeno.

  19.08.2012
  15:55:00 sati
  acestroke
  uredi
 • Oki

  Ukupna ocjena 66%

  5, 6, 9, 6

  Neuvjerljivo prvo pojavljivanje broja 1. Crtež pun humorističnih detalja.
  25.09.2012
  12:41:00 sati
  Oki
  uredi
 • Charlito de la Vega

  Ukupna ocjena 67%

  6, 6, 8, 7

  slabo...broj jedan neprepoznatljiv

  11.03.2013
  14:45:00 sati
  Charlito de la Vega
  uredi
 • mpavin

  Ukupna ocjena 94%

  8, 10, 10, 10

  Sve je već rečeno... početak je genijalan, a pojavljivanje senilnog Broja Jedan je i mene razočaralo... Hvala Bogu što Corteggi više ne crta naslovne, ono je bila katastrofa.

  20.06.2014
  12:10:00 sati
  mpavin
  uredi
 • Stripmen

  Ukupna ocjena 97%

  10, 9, 10, 10

  Meni jedan od najboljih Fordova ikad.

  27.09.2014
  10:03:00 sati
  Stripmen
  uredi
 • djukak

  Ukupna ocjena 94%

  9, 9, 10, 10

  I konačno ovo je ptavi početak Alana. Crnohumorska priča koja pokazuje osnovne crte ovog stripa. Zaista odlično uz niz večnih citata.

  Takođe i naslovnica je odlična.

  12.09.2015
  20:31:00 sati
  djukak
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  15.11.2015
  15:57:00 sati
  Hrvojek
  uredi
 • igor 12

  Ukupna ocjena 88%

  8, 8, 10, 10

  Dr. Crack i njegova bolnica..da svako malo u novinama ne izleti neki članak o takvim doktorima i bolnicama vjerovao bi da to ima samo u Alan Ford stripu.Evo nam i Broja 1,legendarne Njegove visosti..koje razočarenje,šok i nevjerica kada su ga po prvi put vidjeli ostali članovi.U ovoj epizodi još nije britak i opak na jeziku a i Bob još nije osjetio njegov štap na svojoj kičmi.Priča o generalu Custeru i bitci kod Little Big Horna prva je u nizu koje nam slijede i nakon koje skužimo da mi u stvari pojma nemamo o povijesnim ličnostima i događajima:)

  12.03.2016
  19:49:00 sati
  igor 12
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  08.05.2016
  15:14:00 sati
  žalosna_sova
  uredi
 • Jocko

  Ukupna ocjena 96%

  10, 10, 10, 6

  Složio bih se sa nekolicinom komentatora kako je broj 1 morao biti ovako prikazan. Da je odmah prikazan kao opasni, razboriti i zlokobni stari lisac, to ne bi bilo to... Ovako jeste prikazan kao izlapeli senilko, ali alibi postoji, ako znate gde da ga tražite. Odgovor je dao Opti, starkelja je popio bocu šampanjca i postao dijametralno suprotan onome kakav je - zato je blag, šlogiran i neosvetoljubiv. Dakle, u prirodi tj trezan je, kao što ćemo videti, naprasiti lukavic podlac. Takođe Sabko kaže kako je ova epizoda, ako se Alan Ford čita po redu, zaista strašno dobra, što važi i za neke od prvih 10 epizoda. Zato mi ne smeta što je u njima Bob prikazan sa manjim nosem a Broj 1 kao grogi starčić. Poenta priče je bila da Broj 1 bude što bednije prikazan, i u tome je scenarista uspeo. Ko želi, može da tvrdi da je alkohol prihvatljiv alibi, ko ne, može da kaže kako Bunker nije znao kako da prikaže ovog lika... Ja se odlučih za 1. varijantu. 
  Uglavnom i bez te fame oko Broja 1, meni je ovo sjajna epizoda, između ostalog i zbog svih onih pretežno crnohumornih fora.. Složio bih se da je ovo jedna od najboljih klinika u AF-u, već je bila jedna u Dajdajdaj, ali ovde je to najbolje prikazano... One kasnije klinike lake smrti i dođeš bogat izađeš siromašan su uglavnom na isti kalup... Slažem se i da kraj šteka i da priče i krajevi u prvih 10ak brojeva uglavnom nisu preterano revolucionarne (jurnjava, tajni dokumenti, detektivi...), ali ovde je i priča u priči, o Custeru... Čitajući sam imao osećaj da je ova epizoda kultna. 
  Sa druge strane, naslovna mi je baš slabašna. Onih prvih 10 vintage nisu bile sve baš najsjajnije ali ovde mi je sama ideja bezveze. Ova kuća sa svetlima treba da predstavlja dom Broja 1, iako se zna da on živi u podzemlju železnice... A članovi grupe su kao šokirani, jer gledaju u starkelju. Ma slabo. 

  12.08.2017
  22:03:00 sati
  Jocko
  uredi
 • Hercule Poirot

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Vrh! Top epizoda! Tko je čitao, zna da će ovo čitati opet. I ponovo.

  26.06.2019
  11:13:00 sati
  Hercule Poirot
  uredi

Najnovije

Vijesti

  Magazin

  Recenzije

  • Put za raj
   Kod: ZG VCSP 32
   Ocjena: 50%
   Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
   Autor: Djole
   Broj komentara: 1
   Broj pogleda: 1492
  • Čuvari divljine
   Kod: MN LMS 930/933
   Ocjena: 78%
   Vrijeme: 2.7.2020. 23:44:00
   Autor: Koresh
   Broj komentara: 7
   Broj pogleda: 581
  • Pećina Maja
   Kod: KM ZS 948
   Ocjena: 64%
   Vrijeme: 1.7.2020. 1:49:00
   Autor: Hercule Poirot
   Broj komentara: 5
   Broj pogleda: 630
  • Otvorene karte
   Kod: TX ZS 1095/1097
   Ocjena: 86%
   Vrijeme: 30.6.2020. 1:23:00
   Autor: igor 12
   Broj komentara: 6
   Broj pogleda: 696
  • Pero Komanča
   Kod: TX ZS 581/582
   Ocjena: 72%
   Vrijeme: 27.6.2020. 17:44:00
   Autor: tex2
   Broj komentara: 5
   Broj pogleda: 853

  Aukcije

  Forum

  Najčitanije

  Vijesti

   Magazin

   Recenzije

   • Izgubljeni svijet
    Kod: ZG VEC 107/109
    Ocjena: 95%
    Vrijeme: 14.4.2020. 23:55:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 17
    Broj pogleda: 2545
   • Poslije apokalipse
    Kod: NN LIB 55
    Ocjena: 100%
    Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 2431
   • Svijet Nancy Porter
    Kod: NN ALM 7a
    Ocjena: 61%
    Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 1559
   • Put za raj
    Kod: ZG VCSP 32
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
    Autor: Djole
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 1492
   • Bokser Pat
    Kod: TX ZS 370/371
    Ocjena: 57%
    Vrijeme: 11.4.2020. 0:26:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 6
    Broj pogleda: 1379

   Aukcije

   Forum