Žalosna priča o mladom bogatašu

Alan Ford

AF SA 12 | 120 str.

Alana traži žena koja tvrdi da je njegova baka i da je Alan naslijedio tri milijarde dolara. Grupa TNT je suočena s gubitkom jednog od svojih članova, ali ispostavlja se da su motivi takozvane bake ipak nešto drugačiji...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 90%

Priča 8

Scenarij 9

Crtež 10

Naslovnica 9

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 90%

P*8

S*8

C*9

N*9

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Žalosna zgodba o mladem bogatašu
    AF MLK 12
  • Žalosna priča o mladom bogatašu
    AF SA 12
  • Žalosna priča o mladom bogatašu
    AF SAK 12
  • Žalosna priča o mladom bogatašu
    AF SPKL 12
  • Žalosna priča o mladom bogatašu
    (SS 280) AF 91
  • Žalosna priča o mladom bogatašu
    AF SS 263
  • Žalosna priča o mladom bogatašu
    AF SVKO 12
  • Formule - Broj 1 - Žalosna priča o mladom bogatašu
    AF TB 4

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • LA TRISTE STORIA DI UN GIOVANE RICCO
    AF SR 12

ZANIMLJIVOSTI

  • Prvi od poznatih sukoba Boba i Broja Jedan
  • Prvo negodovanje članova grupe na priču Broja Jedan
  • Broj 1 nam priča svoju verziju bitke kod Termopila kada su Persijanci napadali Grčku, 480.g.p.n.e.

“ U životu mora samo da se umre i da se plati porez...”

Tako kaže narodna umotvorina… A Bunker nam u ovoj epizodi daje svoj pogled na taj društveni aparat, jedan od glavnih koji nas čini građanima neke države. Vidimo na početku bogatu zgradu (koja predstavlja zgradu poreske uprave), nešto što se ne viđa baš često u ovom stripu, a za poređenje možemo da uzmemo i prikaz bolnice iz prethodne epizode, razlika je očita. A da li je ta i takva razlika normalna, ostaje na nama čitaocima da se zapitamo. Da li bi trebalo da država postoji zbog nas, ljudi, ili smo mi tu zbog države? Zar nisu uostalom ljudi napravili organizaciju u vidu države da bi sebi olakšali život i koegzistenciju? Negde usput kroz istoriju je smer izgubljen i promašen, a mi lutamo potpuno dezorijentisani ili pak, tačno usmereni od strane nekolicine. Čak i sami zaposleni su neuporedivo više zainteresovani za slučajeve klijenata kada se radi o plaćanju poreza nego što je bio doktor Crack za neizbrojive nesrećnike i bolesnike.

Dakle, niko ne može da izbegne plaćanje poreza, a ako neko hoće da plati i više, pa taj je sigurno za ludnicu. I šta u takvoj zgradi radi Alan Ford, obučen poput jadnog studenta, u crnoj majici i poderanim hlačama i cipelama punim rupa? Po mišljenju porezničara pravi se lud i glup kako bi izbegao plaćanje poreza. Jer porezničarski ured ne greši, a jedan odrpanac im svakako ne bi bio zanimljiv, od takvog su i porezničari digli ruke.

Iza cele zabune se u stvari krije činjenica da je Alana našla njegova, reklo bi se, baka i on saznaje da je naslednik velikog bogatstva. Tri milijarde, da budemo precizni, svota koju ne mogu ni da zamisle članovi grupe TNT, jer najveći luksuz koji oni mogu da zamisle je da jedu svaki dan. A naš Alan, blentav kakav jeste, u novonastaloj situaciji ne zna kako da se ponaša jer on se ipak oseća zadovoljno sa onime što ima. Pa, kad za bolje ne zna!

Još jedna narodna umotvorina mi ovde pada na pamet, u stvari kletva, a to je „Da Bog da imao pa nemao“. I ne kaže se za džabe da je to jedna od najgorih kletvi, ljudi koji se naviknu na jedan način života, jako teško se naviknu na drugačije standarde (pogotovo manje) do te mere da su spremni i na ubistvo kako ne bi morali da prihvate promenu. Da li bi naš Alan drugačije razmišljao da je mogao duže da uživa u bogatstvu? Pritom su bogati toliko ogrezli u bogatstvu, da su i neviđene škrtice, što možemo videti i po unajmljenim ubicama paralitičarima, a spremni su čak i da prljavi posao obave sami, da se ne bi odrekli načina života, a pri tom i da ne potroše mnogo.

Vest da je Alan nasledio veliko bogatstvo je sa pomešanom tugom i srećom prihvaćena kod ostalih članova, a Broj Jedan koristi priliku da ispriča jednu od svojih priča, kako bi prikazao pohlepu bogatih kroz celu istoriju, a kao primer mu je poslužila priča o 300 Spartanaca i bitka kod Termopila. Broj Jedan u svojoj verziji ovog događaja (koja je naravno i tačna jer je iz prve ruke ispričana) prikazuje Leonida kao nezasitog bogataša koji je samo ždrao i ždrao do te mere da je na kraju neprijatelje u klancu zaustavio tako što se zaglavio u prolazu i onemogućio im dalje napredovanje.

U ovoj epizodi je drugo pojavljivanje Broja Jedan i ovde ga već više prepoznajemo, nije pijan i blesav, a da ugođaj bude potpun, tu je i prvi sukob sa Bobom koji će kasnije postati legendarni. Iako ovog puta Bob nije namerno napakostio staroj mumiji.

Još jednu premijeru nečega što će kasnije postati nezaobilazni element stripa smo imali prilike da vidimo u ovom broju, a to je negodovanje (ovog puta samo mimikom) članova grupe na priču Broja 1, ovog puta je hteo da prepriča razmenu mišljenja koju je imao sa Cezarom. ;)

Crtež je i u ovom broju naravno delo legendarnog Magnusa. Meni lično je oduvek u stripu bitniji element bio crtež (iako mi je naravno i priča važna), a to posebnu važnost dobija u humorističkom stripu jer su mi najsmešnije scene upravo one sa dobrim vizuelnim prikazom. Mogu ja da se nasmejem i dobroj igri reči, pametnoj doskočici ili vicu, ali najviše ću se zaceniti od smeha nekom izrazu lica. I nema sumnje da je Magnus odigrao ogromnu ulogu u izgradnji ovog vrhunskog serijala, a boljeg crtača za Alan Forda danas verovatno ne možemo ni da zamislimo.

Naslovnica, siromah u bogatom odelu sa tupim i naivnim pogledom, nesvestan ljudske zlobe koja se razvija kod moćnih i bogatih i opasnosti koja vreba. Na tako jednostavan način prikazana poenta stripa. Generalno jako dobra epizoda, ali ipak nešto slabija u odnosu na neke druge među ovim početnim. Ipak humora ne manjka, serijal i glavni likovi se sve više izgrađuju, a nama ostaje da se uvek vraćamo ovim nezaboravnim epizodama!

Grom iz vedra neba

Naprijed

AF SA 11 Broj 1

AF SA 13 Golf

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Johnny Difool

    Ukupna ocjena 96%

    10, 9, 10, 9

    Legendarno, od priče preko crteža do ironije i ubojite društvene satire te onog gorkog okusa u ustima praćenog teško odredivom nelagodom, kao i pri čitanju svih vrhunskih epizoda serijala. A još kad epizodu čitaš u pravim godinama, ja kao 16- ili 17-godišnjak kad tek pravo postajem svjestan socijalnih nepravdi i darvinizma kao ključnog za preživljavanje. Izvrsno, a zahvaljujući recki ću strip opet pročitati ovih dana!

    05.03.2012
    23:03:00 sati
    Johnny Difool
    uredi
  • PijaniPatak

    Ukupna ocjena 85%

    8, 7, 10, 10

    Prelaz sa špijunskih dosetki na socijalnu satiru...Ova epizoda spada u one gde su i scenarista i crtač, svaki posebno, hvatali zalet sa buduca remek-dela u serijalu. Broj jedan se ovde naglo menja u prgavog starca, a Bob Rock u njegovu omiljenu metu. Genijalna mi je prica BrojaJedan o bici kod Termopila ("jeste li videli kako su im macevi zardjali? Zar ne znaju da se od toga moze dobiti tetanus?). No, uprkos nizu kvaliteta, epizoda se ne udaljava od naivnog klasicnog humora, neprikrivenog i preciznog, sto mi u odnosu na ostale epizode malo smeta.

    Kako je neko vec rekao na ostalim recenzijama: Klasika!

    06.03.2012
    00:14:00 sati
    PijaniPatak
    uredi
  • paro

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Debeli Leonida zapeo svojom guzicom u Termopilskom klancu. Nakon te scene, gubim volju za daljnim komentarima i filozofiranjem...

    06.03.2012
    02:25:00 sati
    paro
    uredi
  • barkley

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Šta reći kd je sve rećaeno !!!

    06.03.2012
    08:25:00 sati
    barkley
    uredi
  • Jasko

    Ukupna ocjena 86%

    8, 8, 10, 8

    Uh, dobro je kad je neko mesto mene pisao recenziju za ovu epizodu :P Ne znam kako bih i sta pisao 8) Odlicno pisano, Bat :)

     

    Ova epizoda malo vuce na Bonelijeve krimice. Lici na detektivsku pricu koja se na kraju balade raspetljava :) Atipican Alan Ford (za tad) sa malo satire, kretenizma i glupiranja 8)

    06.03.2012
    11:09:00 sati
    Jasko
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    06.03.2012
    13:05:00 sati
    velka031
    uredi
  • Nivox

    Ukupna ocjena 96%

    9, 10, 10, 9

    Pročitao desetak puta. Odlična epizoda.

    07.03.2012
    08:15:00 sati
    Nivox
    uredi
  • Ernie Pike

    Ukupna ocjena 95%

    10, 9, 10, 8

    Zbog Leonide visoke ocijene.

    13.03.2012
    14:03:00 sati
    Ernie Pike
    uredi
  • Ukupna ocjena 79%

    7, 7, 10, 7

    Sjajne scene krađe lubenica! Bob s Grunfom na ultramodernom motoru krade debelom prodavaču, klasika!

    10.05.2012
    13:25:00 sati
    Matt Nurdoo
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    LOL!Jedan od najboljih i najsmješnijih AF-a.

    17.05.2012
    13:17:00 sati
    Patrix
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 10, 7

    23.05.2012
    14:07:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Sjajna epizoda,a kada je alanu rekao da mu je poznat njegov luksuzni zivot,a alan u sebi :Mozda su me videli kad sam kupovao perece tamo na uglu? LEGENDARNO :)

    01.06.2012
    18:05:00 sati
    Vasilije8
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odličan crni humor i samim time odlična epizoda. Svaka scena je za pamćenje. Magnus izvrstan!

    22.06.2012
    14:37:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 73%

    8, 4, 9, 10

    Za priču je bilo potencijala. Alan iz prašnjave cvjećarnice u novom ambijentu, prekrasnoj bogataškoj vili. Takve izmjene "iz jednog ekstrema u drugi" obično rezultraju urnebesom ali nešto je ovdje pošlo krivo. Stvar je u tome da Alan jednostavno nije lik sposoban da nosi cijeli strip na svojim plećima. Jednostavno nije dovoljno duhovit. Broj Jedan u ovoj epizodi transformiran je iz dobroćudnog pijanice iz prethodnog broja u starog mrguda kakvog ga svi poznajemo, da bi već u slijedećem broju (Golf) opet ispraznio zalihu žestica. Najsmiješniji dio epizode je priča o Leonidi ("Zar ne znaju da se od toga može dobiti tetanus?"). Kad se to izuzme, ovo je nesumnjivo najdosadnija epizoda među prvih 40, čak.

    Magnusov crtež manjka detalja u odnosu na prijašnje radove, iako malo ljudi primijeti da ona porezna krvopija s početka ima vampirske očnjake vidljive SVAKI put kad otvori usta. :) Naslovnica je vrlo dobro osmišljena, izvedba je također super.

    21.07.2012
    13:27:00 sati
    Opti
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 9, 7

    Bob rok krade gomilu cipela, i ispadne da su sve lijeve.  Hehehehe.  Broj 1 prica pricu o svojoj istoriji, i mi saznamo da je bio ziv u vrijeme Sparte, i kad su 300 njih borili protic cijele armije Grka, kao u Millerovoj grafickoj noveli.  Ko bi rek'o da je Broj 1 toliko star, ali eto... ipak dobar stos.  Price je duhovita, kao i sve ostale u Alan Ford, ali je dosta predvidljiva; ovdje se vidi 100 milja unaprijed da je Alan samo mamac u ovoj prici, i da njegove 'bakica' planira da ga likvidira da bi joj bogastvo ostalo. Nije lose.

    21.08.2012
    01:11:00 sati
    acestroke
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Zabavna epizoda. Volio sam uvijek pročitati ovaj broj kao mali...

    05.12.2012
    10:21:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • general war

    Ukupna ocjena 73%

    5, 6, 10, 10

    Nisam nesto preterano vezan za ovu epizodu,uvek mi je bila pff,tu i tamo.Isuvise je ocigledna i predvidljiva,a iz radnje je mogla izaci znatno bolja realizacija,knpr.gegovi otrcanog Alana u burzujskom domu,drugom univerzumu za njega.

    04.03.2013
    22:14:00 sati
    general war
    uredi
  • Charlito de la Vega

    Ukupna ocjena 70%

    6, 6, 9, 7

    "Žalosna" priča, uistinu. Ima par dobrih fora sa Leonidom (i tetanusom) i onim plaćenim ubojicama, ali to je to. 

    19.03.2013
    12:03:00 sati
    Charlito de la Vega
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 95%

    9, 10, 10, 8

    Meni je ovo odlično, valjao sam se od smijeha na dijelove sa dvojicom ubojica koji skupa imaju vjerojatno oko 300 godina. A ni priča nije loša, ovo je jedna od onih koje nisu na isti kalup.

    20.06.2014
    12:19:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 84%

    9, 8, 8, 9

    Ove prve Fordove baš je lako ocenjivati.

    27.09.2014
    10:05:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • djukak

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    Pristojna priča koja polako zaokružuje Alana Forda.kao što recenzent reče fino pokazuje svu škrtost bogataša ali i ljudsku zlobu i volju da sve urade samo da bi došli do para.

    12.09.2015
    22:30:00 sati
    djukak
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Tri milijarde dolara...da se čovjek zapita bi li i mi odigrali igru kao baka i njena unuka.Alan je ovdje pokazao svoje lice poštenjačine/naivčine.A priča o Leonidi i njegovoj debeloj guzičetini kako je zaustavila Perzijsku invaziju nenadmašna u opusu priča Broja 1.

    12.03.2016
    19:57:00 sati
    igor 12
    uredi
  • Jocko

    Ukupna ocjena 88%

    9, 9, 8, 10

    Interesantno, ali sada kad čitam Alana Forda od prve epizode, vidi se kako i ovde Jeremija još uvek ne boluje ni od čega, a da jedan od dvojice plaćenih ubica izgledom i zdravstvenim kartonom strašno podseća na Jeremiju! Ko zna, možda je baš taj ćelavi plaćeni ubica poslužio kao inspiracija za Jeremijinu osnovnu crtu - loše zdravlje.
    Osim toga, moguće i prva naznaka Binga - Sir Oliver spominje prijatelja koji bi rado nabavio neke od bogatunskih stvari...
    Uglavnom vrlo zabavna mada i predvidljiva epizoda... Leonida i početak sa poreznikom su sjajni! Onaj momenat kada Broj 1 završi na gradilištu mi je škk-wtf i nepotreban.. Šta li je autor hteo reći??... To je jedna od retkih scena koja mi se apsolutno ne sviđa; sve ostalo je veoma dobro, Ford kakvog volim da čitam.
    Crtež kao što je neko primetio mi je malo praznjikav, izostaju detalji naročito u vili, mada je poreznik sa početka odlično nacrtan... Naslovna sve govori i odlična je.

    16.08.2017
    00:12:00 sati
    Jocko
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Priča o grčkom junaku Leonidi nezaobilazno je štivo kada je sam vrh parodije u pitanju!

    26.06.2019
    11:16:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    Priča koja ocrtava Alanov karakter i njegovu naivnost...
    10.05.2020
    20:33:00 sati
    Oki
    uredi
  • lwood

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    16.11.2020
    13:34:00 sati
    lwood
    uredi
  • Kila Banana

    Ukupna ocjena 81%

    7, 8, 10, 6

    netipicna ideja, premracna, a nema ni puno humora, osim naravno Leonide.

     

    06.01.2021
    18:45:00 sati
    Kila Banana
    uredi
  • Ivan Liverpool

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Pravi klasik s novom pricom Broja 1 koji ovdje vec poprima karakter kakav ga i kasnije krasi. Moram priznati da su bili zabavni i svi oni pokusaji ubojstva Alana.

    14.08.2021
    16:54:00 sati
    Ivan Liverpool
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Kafa Zombo
    Kod: MIMA GLE 4
    Ocjena: 100%
    Vrijeme: 18.10.2021. 0:32:00
    Autor: Lord Vader89
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 657
  • Veliki Džeronimo
    Kod: TX ZS 862/863
    Ocjena: 88%
    Vrijeme: 16.10.2021. 0:28:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 5
    Broj pogleda: 1047
  • Novi Kanton
    Kod: KT VG 39/40/41
    Ocjena: 68%
    Vrijeme: 14.10.2021. 1:02:00
    Autor: Spock
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 1094
  • Povratak u kuću strave
    Kod: ZG LUSP 41
    Ocjena: 36%
    Vrijeme: 12.10.2021. 1:13:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1620
  • Gusari
    Kod: VB LU 3
    Ocjena: 70%
    Vrijeme: 10.10.2021. 16:31:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1112

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Zombiji u Darkwoodu
    Kod: ZG VCZS 28
    Ocjena: 85%
    Vrijeme: 8.8.2021. 9:30:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 2527
  • Bez budućnosti
    Kod: NN LIBSP 19
    Ocjena: 74%
    Vrijeme: 20.8.2021. 7:19:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 2039
  • Otmica Ikara La Plumea
    Kod: ZG KOZA 11
    Ocjena: 49%
    Vrijeme: 26.8.2021. 0:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1763
  • Witiko!
    Kod: ZG KOZA 10
    Ocjena: 62%
    Vrijeme: 6.9.2021. 0:29:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 1644
  • Povratak u kuću strave
    Kod: ZG LUSP 41
    Ocjena: 36%
    Vrijeme: 12.10.2021. 1:13:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1620

Aukcije

Forum