Golf

Alan Ford

AF SA 13 | 120 str.

U golf klubu, inspirativnog naziva „Golf klub“, nestale su palice i loptice za golf. U jednoj od loptica nalazi se nekakav mikrofilm. Ta loptica dlenuje za razliku od normalnih loptica koje tokuju. Špijuni i svakakvi neprijatelji poretka pokušaće zbog toga da se dočepaju loptice koja dlenuje.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 94%

Priča 9

Scenarij 9

Crtež 10

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 95%

P*9

S*9

C*9

N*9

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Golf
    AF MLK 13
  • Golf
    AF SA 13
  • Golf
    AF SPKL 13
  • Golf
    (SS 118) AF 12
  • Golf
    (SS 282) AF 93
  • Golf
    AF SS 268
  • Golf - 1, 2, 3, 4 - Udar munje
    AF TB 5

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • GOLF
    AF SR 13

ZANIMLJIVOSTI

  • Na naslovnoj strani stripa natpis „Samo za ljude jakih živaca“.
  • Nakon početne dve avanture, vraća nam se stara poznanica - špijunka Margot.
  • Grunfov izum, ručna leteća mašina, pozajmljena ideja čuvenog Leonarda da Vinčija.
  • Cenzura parole fašističke omladine Italije „Vjerovati, slušati, boriti se“ u Vjesnikovom izdanju (vidi sliku).
  • Broj Jedan priča priču o generalu Robertu Liju i američkom građanskom ratu, koju čitaoci neće čuti (videti).

Golf.
Sport u kojoj igrač nastoji da golf lopticu (golf ball) sa što manje udaraca ubaci u rupu, u skladu sa pravilima (wiki).

Nikad nisam simpatisao filmove agenta 007. Pokušavao sam da odgledam koji film, priznajem, ali nije išlo. Jeste, shvatam, to su dobri filmovi za one koji vole adrenalinsko-akcijsko-špijunsko-kriminalističke filmove... No, bojim se da kod mene najmanje jedna osobinska karakteristika ovih filmova ne budi zainteresovanost. Zato, sa druge strane, volim filmove Inspektora Kluzoa. Smotani Piter Selers mi je znatno sličniji celokupnoj družini TNT, nego li Šon Konori i Bond, Džems Bond.

Iako je jedan od autora tvrdio da mu je inspiracija baš bila u agentu britanske tajne službe, mene nije ubedio. Piter Selers u ulozi života (uz Dr Strangelove, dakako) prava je slika i prilika ovog najpopularnijeg stripa „bivše nam države“. A i tipičnog predstavnika ljudske vrste te iste „bivše nam države“. Ako bih (fizički i karakterno) morao da usporedim francuskog nespretnog detektiva sa naškim gore listom, svakako bih se odlučio za Borivoja Šurdilovića (Ljubiša Samardžić) iz televizijske serije „Vruć vetar“.

O’kle popularnost stripa Alan Ford u „bivšoj nam državi“? Kako ne bih razbuktio niske strasti, pozvaću se na jednog svestranog umetnika sa ovih prostora bez upisa imena, koji je najbolje opisao mentalitet državljanina nesvrstane nam zemlje... Taj umetnik (otprilike) kaže da svi mi volimo da se bavimo globalnim problemima i zaštitom bratskog afričkog naroda, dok nam u rođenoj kući propada crep i prokišnjava krov. Eto o’kle. I agenti grupe rešavaju svetske probleme dok im kroz prazne džepove prolaze vetrovi, a kroz bušnu obuću kiše jesenje (čak je i samo Prljavo kazalište dalo ime bendu po nepostojećoj epizodi ovog stripa).

Čemu se mi, dakle, smejemo kad čitamo Alan Ford? Sebi. I dan danas kada poredimo strip sa humorom koji nas zasmejava do suza, mislimo na Mućke (Only fools and horsses) i dva brata, luzera, koji jedva sastavljaju kraj sa krajem.

Dogodovštine „socijalnih slučajeva pred vratima vecea“ i njihova komična muljanja pokvarenom robom „made in Warsaw Pact“, aktuelna su još uvek u nas. Zajedno sa ovim realističnim britanskim humorom, pobednik je i nadrealistički „Leteći cirkus Montija Pajtona“. Ismejavanje sistema, društva i svih nas, općenito, kategorija je koju odlično kapiramo. Toliko dobro da smo imali i svoju verziju tog šou-programa u vidu sarajevskih Nadrealista.

Sada kada sam vam dokazao uzročno-posledičnu vezu između nera fumetija i komedije apsurda (uz socijalno-klasnu komponentu), red je i da se u kratkim crtama osvrnem na epizodu za koju udaram recku :D. U ovoj priči se: pika golf, jure bed gajs, prikazuje senilni starac Broj Jedan, daju ogromni novci za uspešno obavljen zadatak i čita račun iz perionice za veš. I izvrsno se parodiraju špijunski filmovi. Uostalom, recenziranje ove epizode bi se svodilo na prepričavanje. Prema tome, čitajte i ocenjujte. Sada imate tekst ispod kog možete to učiniti :)!

Agent 007 (Šon Koneri) - Inspektor Kluzo (Piter Selers) - Borivoje Šurdilović (Ljubiša Samardžić)

Braća Troter i kultna serija „Mućke“ - Družina „Letećeg cirkusa Montija Pajtona“ - Nadrealni nadrealisti :D

I za kraj, jedan primer cenzure Vjesnikovog izdanja. Do sledećeg pisanja (čitanja)!

Naprijed

AF SA 12 Žalosna priča o mladom bogatašu

AF SA 14 1,2,3,4

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • pknezevic

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    28.09.2012
    22:56:00 sati
    pknezevic
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Zabavno, smiješno, ludo, zanimljivo i izvrsno nacrtano; ma pravi užitak za pročitati. Meni jedna od dražih epizoda...

    28.09.2012
    23:47:00 sati
    drogsy
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Jos jedna duhovita epizoda, prava u stilu ovog humoristickog serijala.  Opet tajanstveni neprijatelji i spijuni, opet mikrofilm, opet se nasi agenti grupe TNT prerusavaju u druge tipove.  Scena kad Bob Rock pokusava da igra golf je genijalna.  Takodje je smijesna svaka scena u restoranu "Smrdljiva Riba".  Musterija gazdi: "Ova riba smrdi."  Gazda musteriji: "Pa sta si ti mislio?  Jer ime restorana Mirisljava Riba?"  Genijalno!

    29.09.2012
    01:18:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Risar_69

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    29.09.2012
    07:42:00 sati
    Risar_69
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 9, 10

    jedan od boljih AF

    29.09.2012
    08:49:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    29.09.2012
    11:16:00 sati
    zagor2805
    uredi
  • PAJDO

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Još jedan dragulj Magnusa & Bunkera...

    29.09.2012
    12:09:00 sati
    PAJDO
    uredi
  • zagor fan

    Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Presmiješno, sve super samo mi nije neka naslovnica

    29.09.2012
    12:27:00 sati
    zagor fan
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    29.09.2012
    12:31:00 sati
    tekumze
    uredi
  • paro

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Sada kada si mi dokazao uzročno-posledičnu vezu između nera fumetija i komedije apsurda (uz socijalno-klasnu komponentu), ja ne znam šta da više kažem ;)))

    Klasični AF!

    30.09.2012
    11:25:00 sati
    paro
    uredi
  • Bat Baterton

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Jedna od epizoda koja mi je ostala u starom izdanju i koju znam praktično napamet. Lepo je što sada imamo i gde da je prokomentarišemo ;) Sve pohvala Jasko za recenziju!

    30.09.2012
    12:46:00 sati
    Bat Baterton
    uredi
  • legaz

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Sikakla.

    20.10.2012
    21:39:00 sati
    legaz
    uredi
  • Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Odličan jedna od najboljih starih epizoda

    31.10.2012
    13:40:00 sati
    histrion1972
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Pravi biser od stripa!

    05.12.2012
    10:23:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 88%

    6, 10, 10, 10

    Neki ljudi drže da AF nema skoro pa nikakve priče, već se radi o slijedu neposredno povezanih događaja sa hrpetinom gegova ubačenih u miks. Ovo je jedna od rijetkih epizoda gdje se moram složiti. Navrati Šef ni od kuda i reče Bobu neka nađe nestale loptice i palice za golf. Neš ti zadatka. Da nije ipak sve tako jednostavno, vraća se Margot s opet nekakvim mikrofilmovima u pokušaju da se radnja zaplete. Jebeš to, zapravo mi je zanimljivije gledati Smithsona i njegove rompiškatule u vezi DLEN loptice. Ali ono NAJBOLJE jest činjenica da je ovo prva epizoda gdje je Alan, najdosadniji lik stripa, odbačen u stranu, pa većinu stripa zauzima kolega mu Bob. Ovo je jedna od najboljih odluka koje je slavni duo donio ne bi li AF postao čitljiviji. Zapravo je ovo vjerojatno razlog zašto mnogi smatraju Golf jednom od najsmješnijih epizoda. Nakon prijašnje (dosadne) epizode ova se djeluje vrlo osvježavajućom. Možda zato što ne trebamo 120 stranica trpjeti Alana kako se crveni na svako postavljeno pitanje i odgovara sa Uhm... Joj... Uh...

    Crtež je, pazi šoka, odličan. Što drugo očekivati od Magnusa. Ovo je period gdje likovi počinju dobijati svoje prepoznatljive karakteristike, kako u scenariju tako i u crtežu. Ovo je jedna od posljednjih epizoda koje je Magnus osobno tuširao. Naslovnica je dosta upečatljiva. Zanimljiva je odluka Vjesnika da "CONTIENE ADESIVI FUSTELLATI" pretvori u "SAMO ZA LJUDE JAKIH ŽIVACA". Odnosi li se to na strip ili golf? ;)

    09.01.2013
    16:10:00 sati
    Opti
    uredi
  • general war

    Ukupna ocjena 92%

    9, 9, 10, 8

    Phh,AF je poceo dobijati svoju pravu draz kada je No.1 poprimio svoje osnovne karakteristike prevejanog,lukavog i nervoznog paraplegicara,i kada je njegov lik stavljen kao jedan od glavnih u serijalu.U ovoj epizodi opet je(bez obzira na kratke promene u zalosna prica o mladom bogatasu) vracen u prvobitno stanje,podetinjili senilni starcic.Ipak,ova epizoda ima draz za mene,jedan je od prvih AF-ova koje sam procitao,a definitvno su humor i radnja na nivou.Sve se desava isuvise spontano,ali to je jedna od osnovnih cari AF-ova.

    04.03.2013
    21:49:00 sati
    general war
    uredi
  • Charlito de la Vega

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Bob kao nosač palica mi je najjači:))

    13.03.2013
    17:23:00 sati
    Charlito de la Vega
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Brutalno dobra epizoda, dijelovi s Bobom najjači kao i uvik.

    21.06.2014
    16:57:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Gru

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jedan od meni najdražih Alan Fordova...TOK! DLEN!!

    02.07.2014
    22:53:00 sati
    Gru
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Sjajna epizoda iako nisam ljubitelj golfa.

    27.09.2014
    15:01:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • djukak

    Ukupna ocjena 70%

    1, 9, 10, 10

    Odlično i vrhunski. Pravi Alan Ford, kako po priči, tako i po crtežu.

     

    Bob- samo bi me viša sila mogla zaustaviti.

    Gorila-šta misliš o nama, bubice?

    Bob- misim da predstavljate višu silu.

    13.09.2015
    20:15:00 sati
    djukak
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    15.11.2015
    15:59:00 sati
    Hrvojek
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Opet je u igri mikrofilm,a čim je on tu tu je i superšpijunka Margot.Doduše,ovaj put nismo saznali koju super  STROGO POV.  vojnodržavničkoznanstvenu  tajnu skriva mikrofilm.

    12.03.2016
    20:05:00 sati
    igor 12
    uredi
  • etmgosa

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Po meni najbolja epizoda Alana Forda i jedan od najboljih stripova koje sam ikad procitao.

    06.07.2016
    18:38:00 sati
    etmgosa
    uredi
  • Jocko

    Ukupna ocjena 94%

    9, 10, 10, 7

    Priča na istu foru kao i epizoda broj 2 Šuplji zub, ali prilično bolja od dvojke. Opet je tu Margot, detektivsko špijunske igrarije, već viđeni mikrofilm.. Stoga ne mogu za priču dati najvišu ocenu. Humor je odličan, i kao što rekoše ovde je Bob Rok u centru pažnje, što je veliki plus. Najdraže su mi scene sa Bobom (naročito ona kada iskopa rupčagu u zemlji ne uspevajući da pogodi lopticu, legendarna scena), kao i događaji u lučkoj krčmi na kraju. ''Tokovanje'' i ''dlenovanje'' iz recenzije me je oduševilo! :D
    Uglavnom, jedna strašno zabavna epizoda, i mogu videti zašto je svi smatraju jednom od najboljih.
    Ocena naravno za originalnu naslovnu.

    21.09.2017
    14:48:00 sati
    Jocko
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Vrh! Strip za svakoga!

    26.06.2019
    11:18:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 87%

    8, 9, 9, 9

    Brza i dinamična epizoda. Vozilo za Boba kakvo samo Grunf može izmisliti:) 

    18.05.2020
    23:20:00 sati
    Oki
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Vindeksove pume
    Kod: TX ZS 377
    Ocjena: 57%
    Vrijeme: 28.5.2020. 0:52:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 67
  • Željeznica neće proći
    Kod: KT LU 2/3
    Ocjena: 72%
    Vrijeme: 25.5.2020. 16:08:00
    Autor: ReemCP
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 364
  • Animal Noir
    Kod: ALBUM IDW 1
    Ocjena: 60%
    Vrijeme: 24.5.2020. 22:10:00
    Autor: Paka01
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 208
  • Poslije apokalipse
    Kod: NN LIB 55
    Ocjena: 100%
    Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 1307
  • Crno zlato
    Kod: TX ZS 645
    Ocjena: 70%
    Vrijeme: 21.5.2020. 17:25:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 764

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Izgubljeni svijet
    Kod: ZG VEC 107/109
    Ocjena: 95%
    Vrijeme: 14.4.2020. 23:55:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 17
    Broj pogleda: 2334
  • Mortimer: Zadnji čin
    Kod: ZG LU 271/274
    Ocjena: 79%
    Vrijeme: 19.3.2020. 15:30:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 13
    Broj pogleda: 1953
  • Ratnice
    Kod: ZG VEC 99/102
    Ocjena: 79%
    Vrijeme: 9.3.2020. 0:06:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 16
    Broj pogleda: 1887
  • Svijet Nancy Porter
    Kod: NN ALM 7a
    Ocjena: 61%
    Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 1519
  • Gil
    Kod: DJIL LMS 1
    Ocjena: 77%
    Vrijeme: 1.4.2020. 0:55:00
    Autor: Spock
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 1464

Aukcije

Forum