Udar munje

Alan Ford

AF SA 15 | 120 str.

Alanu Fordu je dostavljen poziv od strane suda gdje se treba pojaviti kao svjedok jednog prometnog udesa. Došavši tamo i vidjevši prelijepu gospođu Wrack koja je skrivila taj prometni udes, Alan se zaljubljuje do ušiju na prvi pogled i počinje bulazniti postajući potpuno neupotrebljiv kao svjedok, čime stječe simpatije Slima Binga koji ga je prije početka suđenja neuspješno pokušao podmititi da promijeni iskaz dat prometnom policajcu. Vjerujući da je to bila fantastična gluma samo da zavara suca, Bing mu kao zahvalu nudi posao reklamnog stručnjaka u odjelu marketinga u tvrtki «Wrack» što Alan bez razmišljanja odbija znajući da plaću i kraljevske uvjete koje ima u Grupi TNT niti jedna svjetska korporacija ne može niti približno pratiti. Nedugo nakon toga Broj 1 najavljuje svojim agentima novi zadatak i potragu za krijumčarima droge, a kako je jedini trag koji Broj 1 ima upravo Slim Bing Alan je primoran ipak prihvatiti njegovu ponudu i pokazati svu svoju stručnost, talent i nepobitno znanje na polju izrade reklama i primjeni marketinga…

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 100%

Priča 10

Scenarij 10

Crtež 10

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 89%

P*8

S*8

C*9

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Strela z jasnega
    AF MLK 15
  • Kao gromom pogođen
    AF MV 4
  • Udar munje
    AF SA 15
  • Udar munje
    AF SAK 15
  • Udar munje
    AF SAKB 2
  • Udar munje
    AF SPKL 15
  • Udar munje
    (SS 122) AF 14
  • Udar munje
    (SS 286) AF 97
  • Udar munje
    AF SS 278
  • Golf - 1, 2, 3, 4 - Udar munje
    AF TB 5

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • IL COLPO DI FULMINE
    AF SR 15

ZANIMLJIVOSTI

  • U ovoj epizodi Broj 1 prvi put koristi svoju besprijekornu memoriju i vladanje činjenicama od neolita naovamo za ucjenjivanje, premda poznata mala crna knjižica nije prikazana.
  • Nakon Custera, Leonide, generala Leeja (samo početak pripovijedanja), admirala Nelsona i Nerona (također samo početak), Broj 1 u ovoj epizodi priča svoju četvrtu priču u kojoj nas pobliže upoznaje sa svojim velikim prijateljem franačkim kraljem Karlom Velikim i njegovim drogiranim nećakom Orlandom.
  • Kao vlasnika jednog od automobila kojeg je Sir Oliver opljačkao, Magnus je nacrtao Bunkera.

Da odmah budemo načisto, ovo je jedna od najboljih epizoda Alan Forda svih vremena, ako ne možda i najbolja.

Od samog početka priča je nabijena fantastičnim crnim humorom i ironijom u nevjerojatnim količinama, a autor je sve to upakirao u okvir pokvarenosti današnjeg svijeta gdje caruju stvari poput mita i korupcije, traljavog pravosudnog sustava, droge, besmislenog potrošačkog fanatizma i lažne ljepote.

Da bi nas odmah pripremio na ono što slijedi, Bunker nam ukazuje koliko je velika žeđ za pravdom u današnje vrijeme i koliko su ustvari ljudi i institucije pravde žedni istine:

Alan Ford (učtivo): «Došao sam kao svjedok na raspravu o uličnom udesu. To je ovdje
Sudski policajac (ignorirajući): «Gle, gle, još ima idiota koji se javljaju kao svjedoci… Da to je ovdje, upravo ovdje!»

Čekajući da dođe njegov red za svjedočenje Alan pozorno prati slučaj Vinarija protiv pijanca koji se (ponekad kad je trijezan) odaziva na ime William Hik. Njegovo obraćanje sucu sa «šefe, hej… pssst, pssst, šefe…» te kasnije sa «časni šefe» spada u antologijske provale koje su nam došle iz svijeta grupe TNT, a što se događa kada Alanu udari donja glava u gornju saznajemo tijekom svjedočenja:

Sudac (vidljivo iznerviran prethodnim slučajem): «Dakle, sad nam lijepo ispričajte svoju verziju događaja. Ono što ste izjavili saobraćajnom policajcu na mjestu udesa!»
Alan Ford (munjeno i zbunjeno): «Kako je lijepa… Kako je neopisivo lijepa… Nisam vidio ništa tako lijepa u svom životu! Niti Jeremijine ruže nisu tako lijepe kao ova ljepotica ovdje…»

Eh, zaista je opaka stvar ta zaljubljenost. Udari kada najmanje očekujete, a posljedice su razorne. Poput udara munje…

Saznavši da je gospođa Wrack udata za gospodina Wracka, Alanu se život učini besmislenim ali srećom utješio ga je Slim Bing, desna ruka gospodina Wracka:

Slim Bing (ohrabrujuće coolerski): «Ne moraš odmah očajavati. Missis Wrack posjeduje snažni osjećaj materinstva i nije isključeno da te uzme pod svoju zaštitu.»

Vraćajući se očajan u cvjećarnicu, Alan susreće Sir Olivera koji trenira za nastup na predstojećoj olimpijadi u disciplini 3000 metara sa preponama, a nedugo zatim do Alana dotrčavaju i dva policajca koji se pripremaju za potpuno istu disciplinu koja ne zahtjeva velike intelektualne napore:

Policajac (oštro i bez veze): «Hej, mladiću, jesi li možda vidio proći nekog tipa s crnim polucilindrom na glavi, u modrom kaputu, crnim hlačama made in London, u bijeloj košulji s kravatom boje krvi s plavim točkicama?»
Alan Ford (smušeno se izvlačeći): «Što? Ne! Čovjek kojeg sam vidio imao je crni polucilindar, modri kaput, crne hlače made in London, bijelu košulju i kravatu boje krvi, ali točkice su bile sive…»
Policajac (ozbiljno uz maksimalan angažman moždanih vijuga): «Do vraga, to nije, znači, onaj kojeg tražimo!»

Saznavši od debelog Šefa da zrak oko cvjećarnice nije čist, njih dvojica odlaze u tajno skrovište Broja 1 gdje im Njegova Visost treba podijeliti upute za zadatak koji ih očekuje. Znajući da svi članovi izvrsno barataju terminologijom vezanom uz opijate, Broj 1 preskače uvod i svojim agentima navodi samo manje poznate fakte vezane uz ovaj globalni problem:

Broj 1 (očinski edukativno): «Droga utječe na mozak! Daje ti utisak da si u raju kad si zapravo u paklu. Siromašni misle da su puni novaca, a gladni da se nalaze pred stolom krcatim najprivlačnijim jelima!»

Da su besprijekorno shvatili sve što im je Njegova Visost ispričala, dokazuje sugestija pristigla od jednog neustrašivog agenta grupe TNT:

«Možemo li je dobiti za osobnu uporabu?»

Ipak, da bi do kraja pojasnio okrutno djelovanje droge na psihu konzumenta, Broj 1 se vraća u blisku prošlost kada je prijateljevao sa franačkim kraljem Karlom Velikim i kada je čarobni napitak (čitaj: gadna neka droga) spojio dva mlada srca – mirnog Karlovog nećaka Orlanda zvanog bijesni i prelijepu djevojku od svojih 180 kg – Angeliku. I iščekujući nestrpljivo tako njihovo vjenčanje Karlo Veliki zaboravlja na prijetnju dušmana oko granica njegovog carstva koji lagano probijaju prvu liniju obrane i stižu nadomak Karlovih utvrda. Otprilike u isto vrijeme čarobni napitak (kombinacija steroida, kanabisa, koke, pijetla, vina bijelog, vina crnog, kruškovca, bevande, etanola, gemišta i pelinkovca) prestaje s djelovanjem omogućavajući Orlandu da u punoj ljepoti vidi svoju prekrasnu Angeliku. Shvativši koliko je obožava, Orlando se dobrovoljno nudi svom ujaku da krene u bitku za obranu franačke zemlje želeći sebi i svojoj obitelji osigurati mir, na ovaj ili na onaj način, uz moto «bolje sam i mrtav nego živ s prelijepom Angelikom», koju je, inače, nakon prestanka djelovanja napitka zaljubljeno nazivao ogavnom vješticom. Karlo Veliki, njegov ujak, s neskrivenim ponosom i ushitom prihvaća njegovu patriotsku ponudu i ispraća ga riječima čovjeka prepunog iskustva:

«Budi hrabar, Orlando, i odsijeci im više glava nego oni tebi!»

Premda izvrsno naoružan, u nepravednoj borbi i uz fanatičan otpor, Orlando je ipak podlegao brojnijem neprijatelju, a uz koje je točno detalje borba završila svojim je agentima otkrila Njegova Visost koja je svjedočila hrabrosti Bijesnog Orlanda:

«Boreći se do posljednjeg daha s drškom svog nepobjedivog mača, Orlando je ipak poginuo sa smiješkom! Sjetio se ružne Angelike kojoj je uspio pobjeći.»

Ushićen zanosom i pozornošću kojim su agenti grupe TNT pratili ovaj mali skok u prošlost, Broj 1 nježno, kako samo on to umije, mazi Boba štapom po glavi neskriveno odobravajući njegov specifičan način praćenja lekcija iz bliže povijesti (pod bližom poviješću podrazumijevam razdoblje od Homera naovamo):

Broj 1 (bijesan kao ris): «Pokazat ću ja vama kako se spava! Treba krenuti u lov na prodavače droga, na krijumčare! Ima li tko kakvo pitanje?»
Bob Rock (u svadljivom raspoloženju): «Da! Ime, prezime i adresa krijumčara olakšali bi nam trud!»
Broj 1 (penicilin broj 1): «Agente Bobe Rock, odbit ću Vam 10% od plaće zbog ispoljavanja kretenizma. Poznato je da je i glupost dar prirode, ali je nije potrebno isticati!»
Bob Rock (bruseći formu svadljivosti): «Ali ne! Zašto ste nam dopustili da postavljamo pitanja? Ako nećete primjerom pokazati trpeljivost…»
Broj 1 (penicilin broj 2): «Odbija se daljnjih 17% od plaće. Možda će te to smiriti!»
Bob Rock (pokušavajući izvesti protuudar): «Kad ste već spomenuli plaću, što mislite o sitnoj povišici zbog povećanja troškova života? Zanimljiva tema, zar ne?»
Broj 1 (penicilin broj 3): «Kad već toliko navaljuješ, slažem se da dobiješ dvostruko od onog što si dobio prošlog mjeseca!»
Alan Ford (sretan što je Bobu pošlo za rukom i nosom izboriti se kod Broja 1 za bolje uvjete, dakle priglupo): «Udvostručio ti je plaću. Zar nisi zadovoljan?»
Bob Rock (pokunjen, shvativši da je ispao kreten): «Rekao je dvostruko od onog što sam dobio prošlog mjeseca. A što sam dobio? Ništa! Znači: ništa plus ništa i opet je ništa!»

Nakon što je odredio besprijekornu taktiku i podijelio visokostručne savjete, Njegova Visost je prepustila nižim operativcima poput debelog Šefa razradu same strategije i podjelu dužnosti prema agentima:

Debeli Šef (podcjenjivački ljutito): «Hajde, hajde, Agente Rock. Raduje me što ti je kroz nosurdu ušla u mozak suština problema, a sad nestani jer to nije posao za tebe!»

Ipak, nisu svi bili zadovoljni podjelom zadataka, a Bob Rock je to jasno iskazao postavljanjem nekoliko čavlića na stolicu debelog Šefa:

Bob Rock (sretan kao malo dijete): «A ja osjećam da će netko zadobiti sitne rane na izvjesnom dijelu tijela i da ćemo uskoro čuti urlik gorile!»
Debeli Šef (urličući od bola): «AUUUU!!»
Bob Rock (naslađujući se uspjehom svoje diverzije): «He, he, he! Prevario sam se. Bio je to urlik nosoroga koji pati od upale grla!»

Koristeći svoju brzinu i atletske predispozicije za bijeg pred masom debelog Šefa, Bob Rock stiže do ulaznih vrata kroz koja baš u tom trenutku upada Sir Oliver, mrtav umoran od «neprestanog hodanja, hodanja i hodanja i izbjegavanja policaj… pardon, gangstera», zakucavajući Boba vratima u solidno izgrađen potporni zid. Čuđenju Sir Olivera nastalom situacijom nije bilo kraja:

Bob Rock (prignječen, skršen i spljošten, poput muhe o zid): «Skvit, skvit… Ćur, ćur… Bau… Mnjam!»
Sir Oliver (iznenađeno): «Što to radi Bob?»
Debeli Šef (naslađujući se revanšom koji je stigao kao naručen): Proučava urlike stanovnika dalekih kontinenata. Možda će jednog dana biti upućen po zadatku u Afriku!»

U približno isto vrijeme Alanu polazi za rukom implementiranje u strukture kompanije «Wrack» gdje je dodijeljen reklamnom stručnjaku Kortezu koji mu edukativno i jednostavno pojašnjava osnove reklamiranja i marketinga:

«Dakle, mladiću, najprije moraš naučiti osnovni zakon reklame: sve mora biti jasno, tako reći jednostavno, zapravo nimalo komplicirano, ali precizno i upečatljivo, dapače izazovno i nametljivo i pomalo tajanstveno, da svatko shvati sve na prvi pogled. Jasno?»

Obogaćen novim znanjem i mudrošću iz prije navedenog citata, Alan započinje s kreiranjem dvaju svojih reklama kojima je cilj promijeniti image tvrtke «Wrack», u doslovnom smislu riječi!

Prenosim vam ih u cijelosti jer takve genijalnosti do sada viđene nisu!

Reklama 1: HLADNJAK

Autor i narator: Alan Ford, priznati reklamni stručnjak

«Gospodo i gospođe, ovo je običan hladnjak. To ste odmah uočili, zar ne? Ali hladnjak koji dolazi iz tvornice «Wrack» ne može biti obični hladnjak… Što je zadatak hladnjaka? Da vam priprema led, održava svježinu živežnih namirnica, voća i povrća, konzervira ih, garantira solidnost i trajnost! Ništa od svega toga u hladnjacima Wrack! U posudi za led naći ćete prljavu vodu, živežne namirnice nisu svježe i očuvane, već usmrđene i pokvarene! I više nego što to može očekivati najveći pesimist! A što se tiče solidnosti, evo: dovoljan je lagani dodir i stroj se raspada u sastavne dijelove! Uvjerite se! Zbog svega toga poslušajte moj savjet: naši hladnjaci razlikuju se od proizvoda konkurenata na tržištu!» «WRACK… vas razočarava već 50 godina!»

Reklama 2: AUTOMOBIL

Autor i narator: Alan Ford, nakon prve reklame još priznatiji reklamni stručnjak

«Pogledajte ovaj osebujni model izrađen u tvornici automobila «Wrack»! Motor i karoserija kompletno su naši, dok smo ostale dijelove sakupili po raznim grobljima automobila širom zemlje! Što zahtijevamo od automobila? Brzinu, sigurnost na cesti, eleganciju, solidnost, nisku cijenu… A sad ćete se uvjeriti da su automobili «Wrack» sasvim nešto drugo. Oni stoje najmanje deset puta više od ostalih, a pružaju najmanju sigurnost svojim budućim vlasnicima. Pogledajte sad..! Mjenjač je napravljen od laganog bakelita. Tako laganog da se lomi i od najmanjeg pritiska! Želite li pritisnuti gas, uvjerit ćete se da je pedala izražena od prešanog kartona. Pritisak i… Želite li pokrenuti motor, morate okrenuti ključ. Ali, to vam ne uspijeva jer se on lomi na najlaganiji pritisak i polazak je onemogućen! Slično je i s volanom. Pokrenete li ga lijevo ili desno, rezultat će biti isti: razbit će se na komadiće! Želite li zatvoriti vrata, dovoljan je jači zamah. Vrata na suprotnoj strani ispadaju istog trenutka, vjerojatno zbog toga što su učvršćena čavlićima dugim svega tri milimetra! I ako, usprkos svemu, uspijete pokrenuti kola… …uvalili ste se u neprilike koje vas mogu stajati glave! Sve to završava općom katastrofom. Kao što vidite, automobil «Wrack» razlikuje se od ostalih.»

Iako nisam siguran treba li uopće naglašavati ushit i oduševljenje gospodina Wracka ovim reklamnim prezentiranjem, ipak ću citirati njegovo obraćanje svojoj desnoj ruci Slimu Bingu, čovjeku koji je Alana i doveo u korporaciju:

«Doveo si idiota s izgledom idiota, koji nije ništa drugo nego idiot! Jesi li shvatio idiote?»

Nakon što su mu se lijepo zahvalili i uljudno mu pokazali vrata kroz koja se naglavačke izlazi, Alan zahvaljujući svojoj vrhunskoj obučenosti, špijunskom njuhu, fantastičnom instinktu i perfektnoj dedukciji (čitaj: pukoj sreći) otkriva dokaz koji kompromitira Wracka. Naime, drogu krijumčare u kutijama s filmskim vrpcama!

Povezavši sve konce priče, grupa TNT kreće u finalni obračun koji se treba odigrati na partyju obitelji Wrack u jednom od najotmjenijih restorana New Yorka, na 84. katu, gdje će se među osoblje infiltrirati sve junačine Njegove Visosti.

Bob Rock (misaono): «Hm, zadatak na prilično visokom nivou!»

Ono što slijedi je vatromet akcije obogaćen najmodernijim dostignućima u segmentu špijunaže, naravno, taktički besprijekorno posložen:

Debeli Šef (autoritativno): «Grunf, ti ćeš se smjestiti gdje znaš i umiješ. Pazi dobro, gledaj dobro i čim ti nešto bude sumnjivo, kucni tri puta francuskim ključem po cijevi centralnog grijanja.»
Grunf (odgovorno): «Rođen sam za takve zadatke!»

Bob u kuhinji restorana, a kasnije i kao pomoćni konobar, te Alan kao konobar osigurali su prijevremeni nervni slom vlasniku restorana, a Sir Oliver je prvo bio zadužen za osiguranje automobila (naime, sklonio ih je na sigurna mjesta onemogućavajući na taj način lopovima da ih ukradu), a zatim za kulturno uzdizanje prisutnih, razgolitivši bit kulture pred njima u punom smislu riječi! Lirska prezentacija vlastitog impresionističko-ekspresionističkog djela rađenog u kombinaciji osmerca, šesterca, četrnaesterca, jedanaesterca, kornera i kaznenog prostora nadrealno je olakšala sve u dvorani, a ja ću samo ukratko prenijeti dvije crtice tog remek-djela:

«Igra kolo, igra kolo u dvadeset i dva…
U tom kolu, u tom kolu moja seka igra…»
«Biraj, biraj, ne dangubi,
sada možeš koga hoćeš…
Il’ kraj mene, il’ do mene,
il’ ak’ hoćeš, baš i mene…»

Predivno i opojno, zar ne? Tako su mislili i svi posjetitelji, sve dok nisu otvorili oči, a tada su i imali što vidjeti! Ili bolje rečeno, nisu imali što vidjeti…

Bijes zbog sitnih grešaka privremenih namještenika restorana (poput razbijanja namještaja, sravnjivanja kuhinje sa zemljom, pljačkanja gostiju i sl.) vlasnika restorana prolazi u trenutku kada ga Njegova Visost podsjeti na pljačku u Chicagu 1928., na nož u leđima jedne gospođe 1932., prepad na furgon Baltimorske banke 1948. te na krađu dijamanata u Amsterdamu 1956.

Epilog? Živčani slom vlasnika restorana. Srećom, nije doživio srčani udar.

A epilog epizode? Pa, nakon višesatnog mozganja, osoba zadužena za pripremu akcije izradila je studiozan i nadasve učinkovit plan pomoću kojega bi njegovi agenti trebali pribaviti dokaze dovoljne za optužbu:

Debeli Šef (šefovski): «Alane, dobio sam direktive od Broja 1. Ostavi tanjure, preobuci se, uzmi revolver, popni se do stana porodice Wrack, pokucaj na vrata, upadni tamo i, ako nađeš drogu, zadatak je izvršen. Ako ne nađeš, pripremi se na zatvor zbog nezakonitog ometanja kućnog mira.»

Jednostavno, učinkovito i naprosto genijalno, zar ne?

Precizno izvršavajući dobiveni nalog, Alan i Sir Oliver kreću u konačni obračun u kojem Alan doživljava još jedno u nizu neprijatnih razočaranja u ljubav(i) svog života i tako nesretan, skrhan od boli nastavlja svoje bauljanje New Yorkom. Za Wracka i drogu se ne brinite, oni su završili na sigurnom.

Iako vjerujem da sam ovu epizodu pročitao barem tridesetak puta još uvijek svaki put kada je pročitam uspijevam pronaći nešto novo što me nanovo nasmije i oduševi i ta činjenica mi neprestano udara po glavi! Naime, prosto mi je nevjerojatno da postoje takvi bezvremenski stripovi koji su uvijek aktualni i koji, čak i nakon tolikog broja iščitavanja, djeluju baš identično svježe kao da ih čitate po prvi put. Upravo zbog toga odajem neizmjerno poštovanje dvojcu kreatora Alana Forda.

Iz ukupne genijalnosti ove priče i crteža bio bi grijeh posebno ne izdvojiti gospođu Wrack. Naizgled prelijepu djevojku, Bunker i Magnus u finalu prikazuju kao podrtinu sa umjetnim okom, zubalom i perikom aludirajući pritom na činjenicu kako danas bilo tko može biti lijep ukoliko ima dovoljno novaca da to sebi priušti. Njihove otrovne strelice prema glupavim plastičnim ljepoticama savršeno su razumljive ukoliko se sjetimo vanjštine Magnusa i Bunkera. Možete i zamisliti koliko su ih u razdoblju puberteta obožavale djevojke. Očito je kroz Alan Ford došlo vrijeme naplate svih pubertetskih frustracija…

Na kraju, nemojte misliti da je «Udar munje» jedina epizoda koja zaslužuje 4 desetke! Vjerujte, ima ih još priličan broj, a o njima ćemo uskoro…

Naprijed

AF SA 14 1,2,3,4

AF SA 16 (NE) glasajte za Notaxa

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • johnhartson

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Slazem se da je ovo jedna od najboljih prica u celokupnom izdavastvu alan forda. Alan je glavni lik, broj 1 davi, Bob je u elementu, ostatak ekipe takodje. Svi preduslovi su ispunjeni za odlicnu epizodu. Kad citam ovo dodje mi da placem kad se setim na kakve je grane sad strip spao da ga i ljubitelji pokemona smatraju bezveznim, ali...
    Naslovnica jedina nema maksimalnu ocenu jer su imali i boljih.
    16.11.2004
    14:05:00 sati
    johnhartson
    uredi
  • Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Ovo je Alan Ford!
    20.11.2004
    12:20:00 sati
    Verfalk2003
    uredi
  • kapetan

    Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    U svakom slučaju jedan od bisera AF serijala! Svaka čast!
    22.11.2004
    12:54:00 sati
    kapetan
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ovo je ne samo najbolji Ford svih vremena, ova je epizoda klasik unutar cjelokupne povijesti stripa. Odvalio sam već na prvoj strani (Alan kaze kako je zgrada Suda lijepa, ali ce mu biti hladno jer je Jeremiji posudio potkošulju!), a sve što je kasnije uslijedilo je tona sarkazma, ironije i ubitacna kritika ciju oštricu brusi Sacchijeva satira. Ovako me pukao samo Kafka kada je drzavu, birokraciju i neslobodu objasnio u jednoj recenici: "Jedna je krletka krenula traziti pticu". Visoko birokratsko zdanje institucije juristickog mišljenja i osnove za sve ljudske neslobode Alan ruši cistim egzistencijalizmom! A tek onaj o anti-reklami i potrošackom društvu! Zavolio sam Alan Forda (ne serijal, nego lik) nakon ove epizode, do tada mi je bio najmanje karakterno privlacan.
    22.11.2004
    21:24:00 sati
    cromosom
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Teško je reći koji je najbolji AF ali ima 5,6 epizoda koje su najviše moguće kvalitete a Udar munje je jedna od njih.Od prve stranice pa do samog kraja ne prestaje urnebesna zabava!Ova epizoda ima sve što čini AF posebnim stripom-sve je tu.Početak je odličan,William Hik koji pokušava podmititi suca bokalom vina.Zatim je tu i Broj 1 koji jedini zna kakve su zaiste povijesne činjenice(mogao bi malo navratiti na forum jer ima ljudi koji ga pokušavaju kopirati),odlične Alanove reklame,a sam kraj i zgode u restoranu su samo kruna odlične epizode.Izdvojio bih 3 meni najsmiješnije situacije:1.Komentar "Možemo li je dobiti za osobnu upotrebu?"dok Broj 1 govori o štetnostima droge.2.Sir Oliverovo "zakucavanje" Boba uza zid dok ovaj bježi pred Šefom 3.Umjetnički nastup Sir Olivera pred bogatom klijentelom u restoranu.Magnus polako ulazi u punu formu,jedino mi je naslovnica za nijansu lošija.Nacrtao je on i bolje."Udar munje" je klasika,pročitao sam je bezbroj puta i još ću.Jedva čekam tvrdokoričeno izdanje za par mjeseci!
    30.11.2004
    17:20:00 sati
    Aco
    uredi
  • globinjo

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    legendarna epizoda s najvećom provalom(po meni) kad broj 1 spominje drogu i njene učinke i bobovo pitanje za korištenje iste...i sad se smijem,a epizodu sam pročitao desetine puta...sve za čistu desetku!
    04.12.2004
    07:49:00 sati
    globinjo
    uredi
  • solar

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Genijalna epizoda koja me uvijek nasmije. Na Magnusov crtež ne treba ni trošiti riječi, kad bi mogao dao bi mu dvadeset a ne deset! Za one koji nisu pročitali imam samo dvije riječi - što čekate!!:-)
    27.03.2005
    22:35:00 sati
    solar
    uredi
  • Ukupna ocjena 25%

    1, 1, 4, 7

    Iako sam se već 3-4 puta uvjerio (i uvjeravao) da mi je AF bezveze, danas sam to saznao i peti put. Vidjeh recenziju cijenjenog Gastona i sve same lovorove vijence za Udar munje, pa sam posudio to tvrdokoričeno čudo u knjižnici. Kao što sam i pretpostavljao, u dubini duše svoje, štivo mi bijaše dosadno do megafinalnosti, a osmijeh mi na usne ne iznudi. I ostade tvrdo srce moje na Alana Forda. Ali, ljudi ga i dalje vole, istim onim žarom plamte, primijetih, te stoga plešem i udaram u bubnjeve u šumi svojoj, na planini svojoj, podno neba svoga. Ljudi vide ono što ja ne vidim i to je dobro. Ipse dixit.
    29.08.2005
    17:00:00 sati
    stinky
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 40%

    1, 4, 6, 7

    ha, stinky i ja smo rijetki forumaši koji ne ljube alan forda, ali ja ga ipak kupujem iz razloga što ga moja cura voli, e sad, ono što se tu meni ne sviđa je što priče gotovo uopće ne postoje, osim da nekako povežu fore, tj. detalji su važniji od cjeline, a fora ima dobrih, u ovoj epizodi pogotovo, primjerice one upadice o drogi, suđenje na početku i 'odsijeci im više glava nego oni tebi', ipak, sve ono što mi se ne sviđa u alanu općenito, prisutno je i u ovoj epizodi, dakle, priča je bezvezna, tanka i umanjuje povremene bljeskove crnog humora, imam dojam da bi sve bolje funkcioniralo kao geg strip, jedna tabla, kao gaston
    09.09.2005
    17:14:00 sati
    ken2
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    jedna od jačih epizoda Alana.najjača rečenica mi je:MOŽEMO LI JE DOBITI ZA OSOBNU UPORABU?Bob je legenda:)))
    13.11.2005
    23:26:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 75%

    7, 9, 7, 6

    Ove slabije ocjene su zbog toga sto nisam ljubitelj AF-a, ali strip sam procitao i to u ni vise ni manje nego izdanju Superstripa br. 14.
    18.11.2005
    20:22:00 sati
    Koresh
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Sjajno. Ovo je Alan Ford uz koga sam odrastao. Konacno se i bunker razmahao, posle petnaestak losih ili prosecnih epizoda. Ova, kao i nekoliko narednih, a i mnoge kasnije su Zlatno Doba Alana Forda. Otuda ciste desetke za sve sem za naslovnu stranu!
    03.06.2006
    01:56:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • alen

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Gaston je sve rakao. Ja samo potpisujem.
    26.07.2006
    10:15:00 sati
    alen
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    ...za mene su svi alan fordi isti..odlični...crni humor hehe...
    10.08.2006
    17:44:00 sati
    Neustrašivi Chico
    uredi
  • kiky

    Ukupna ocjena 40%

    2, 1, 8, 7

    Jedva sam pročitao ovu epizodu misleći da je neću preživjeti od dosade… priča zapravo nikakva i tanašna, scenaristički nimalo duhovita, dijalozi i replike bijedni i izlizani, gegovi tipa padanja tanjura, spoticanja i šakanja te sve to popraćeno sa gomilom onomatopeja tipa BUM, TUP, DENG, VROOM, TRAS već me odavno ne nasmijavaju. Totalno nezanimljiva pričica Broja 1 o Bijesnom Orlandu. Jedino što na trenutke izaziva smijeh je Magnusov crtež te njegove karikaturalne kreacije pojedinih likova u priči.
    17.08.2006
    15:16:00 sati
    kiky
    uredi
  • kico

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    A otkad je ovo :-))))))))))))))))))))
    17.01.2007
    13:05:00 sati
    kico
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 36%

    3, 2, 5, 6

    15.04.2007
    13:55:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Uvijek sam se pitao: "Kako ocijeniti sprdačinu?". Jer ruku na srce Alan Ford nije ništa drugo doli sprdačina (društvena satira, ironija, parodija, cinizam, geg zajebancija, apsurd našeg postojanja), ali VRHUNSKA! I u to nema nikakve sumnje. Kao takvog ga treba gledat - kao najboljeg usvojoj klasi, pa makar to bila i klasa naizgled neambiciozne (i nekima sasvim sigurno potpuno nerazumljive) geg sprdačine. Ono što je najbolje u ovoj epizodi (a koja s pravom pretendira na visoko mjesto na Top10 ljestvici najboljih Alan Fordova svih vremena) je naprosto golema količina legendarnih rečenica, koje pojedini članovi legendarne grupe (a i sporedni likovi) sipaju na svakoj drugoj sličici. Gospodin Gaston je jako dobro uočio čitav niz problema kojima se bavi ova epizoda; korporacije, moraš bit lijep da bi bio neko i nešto, sirotinja i tako dalje... Smijem se do suza dok ovo čitam, a i nije teško uz ovako genijalan Magnusov crtež.
    17.07.2007
    06:47:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • William_Wallace

    Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 9, 7

    Nista posebno!
    22.08.2007
    15:30:00 sati
    William_Wallace
    uredi
  • pot

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    af nije puki strip on bi trebao biti nesto kao obavezna literatura za nove narastaje koji nemaju smisla za humor! zato ih treba sopati s old af i monty paitonom! ko ne kuzi af mora biti svijesan da se radi o pricama koje  su odvijale prije 40ak g i da ih treba promatrati kroz prizmu svijete kakav je bio onda, kakvi su bili mediji,muzika (hl rat)... da ne spominjem da tada nismo imali internet,dvd,playstation... tj jedini nacin da se kao klinac igras izabavis(zaboravis se)  bio je af ! od tada se mentalni sklop klinaca promjenio 98% i sad im nije jasno koja je fora u af!
    28.11.2007
    13:54:00 sati
    pot
    uredi
  • Poncho

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odlično. Scena na sudu i svađa između Boba i Broja Jedan su stvarno antologijske.
    11.03.2008
    19:09:00 sati
    Poncho
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Vidi ocijene... puno puta pročitano... i još uvijek nasmijava...
    31.05.2008
    01:12:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • sabko

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ne mogu da vjerujem da ima ljudi koji samo što ne vole ovaj strip dođu ovdje i pokvare prosjek jednom od najboljih u čitavom serijali.Ništa drugo do pakost. - kao ne čitaju to, a daju ocjene.  Čuj Magnusu 8 za crtež? Čovjeku koji je bio siguran da je svaka tačkica na svom mjestu? I još kaže kako mu je dao puno. 
    24.08.2008
    18:21:00 sati
    sabko
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 96%

    9, 10, 10, 9

    Genijalno kao i skoro svi AF u koprodukciji Magnusa & Bunkera, ali ipak je ne bih ubrojio među meni najbolje. Ova je epizoda jedna od prvih odličnih, a poslije tek dolaze one najbolje. Magnus je ušao u svoju pravu formu koju je bez oscilacija zadržao do kraja svog crtanja AF.
    01.12.2008
    10:31:00 sati
    Spock
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 51%

    4, 6, 5, 6

    Fora mi je suđenje i kad sudac popizdi ali ostalo je blago rečeno dosadno.
    27.01.2009
    01:30:00 sati
    supermike
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 83%

    9, 8, 8, 8

    Nabrijani razgovori Boba i Broja 1 su uvijek super! Najbolji dio epizode je bio u sudnici kad sudac bude nabildan :)
    30.01.2009
    16:00:00 sati
    Panon
    uredi
  • Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    08.05.2009
    00:12:00 sati
    Brdar
    uredi
  • Vjeko1980

    Ukupna ocjena 96%

    9, 10, 10, 9

    Genijalna epizoda sa pregrštom dobrih štoseva.. "Časni šefe" prednjači :))
    02.06.2009
    12:37:00 sati
    Vjeko1980
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    One dvije Alanove reklame su među najsmješnijim scenama čitavog serijala. Potrgam se od smijeha na njih svaki put i to je vjerojatno jedina scena gdje je AF kao lik ustvari jako zabavan. Treba još izdvojiti i priču o Orlandu (Roncisvalle - zračno lječilište) i Brixyjev genijalni prijevod u ovoj epizodi. Magnus i Bunker su valjda bili na vrhu inspiracije kad su ovo pisali, svaka stranica ima pregršt nezaboravnih fora. Sir Oliver kao čuvar parkirališta, sir Oliver kao pjesnik, Broj Jedan kao demonstrator učinka droge, neurotični sudac, živčani vlasnik restorana, Bob kao Kuhinjski izvršitelj pravde, ma sve u ovoj priči je apsolutno genijalno. Zasigurno najsmješnija među prvih 75.
    O crtežu ne valja trošiti riječi, a na naslovnici mi je zanimljiv onaj tekstualni detalj. ;)
    17.07.2009
    18:42:00 sati
    Opti
    uredi
  • Rock.Bob Rock

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 10, 7

    Evo jedne prave dobre epizode AF! Ali naslovnica... najbolje su onih prvih 10.
    20.08.2009
    15:26:00 sati
    Rock.Bob Rock
    uredi
  • Wicked

    Ukupna ocjena 75%

    3, 9, 10, 9

    Da krenemo redom. Prica je zaista tanka, nikakva, kao i da ne postoji. Jos jedan minus sledi za ono pripovedanje Broja 1 o Besnom Orlandu. Dosadno i nepotrebno. Dobra stvar je sto je humor ovde na zaista visokom nivou. Prvo Alan izludi sudiju, pa gospodina Wracka onom cuvenom: Wrack... vas razocarava vec 50 godina, Bob napravi haos u restoranu, Sir Oliver pokrade sve zvanice imitirajuci pesnika... Apsolutno fenomenalno! O crtezu se nema puno toga reci. Magnus je sve savrseno odradio. Sve u svemu, velika je steta sto Bunker nije smislio dosta bolju pricu u koju bi ukomponovao ove zaista sjajne zajebancije.

    12.01.2010
    23:05:00 sati
    Wicked
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 65%

    6, 6, 8, 5

    Onako, ne mogu reci da sam nesto posebno odusevljen ovom epizodom.

    Najbolje mi je kada je Sir Oliver opljackao one bogatase.

    16.04.2010
    13:57:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Bob Rok

    Ukupna ocjena 94%

    9, 10, 10, 7

    Odlicna parodija! Prica o Besnom Orlandu i ne treba da bude smislena :), nijedna prica Broja 1 nije smislena :). On je prosecan starkelja koji prica li, prica ;). Sama prica i ne postoji, to i jeste u sustini zastitni znak Alana. Sve sto treba da se odigra, odigrava se u fazonima pored. Ne razumem samo ovaj nacin ocenjivanja, zasto naslovnice igraju toliku bitnu ulogu? To je, po meni, glupost, lepa ili ne, nikad nisam obracao paznju na to... 

    16.04.2010
    19:09:00 sati
    Bob Rok
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    28.12.2010
    11:43:00 sati
    woodchuck
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odlično,smiješno,domišljato,lijepo i nimalo dosadno:to je savršen recept protiv dosade.Sve ove vrline mogu se naći u ovom AF-u.Spada u top 10 sigurno,ali ne znam baš i za top 5.

    17.01.2011
    15:24:00 sati
    Patrix
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Možda najbolja epizoda ikad! Humor ovdje najviše dolazi do izražaja, crtež je super, a naslovnica zaslužuje desetku zbog "oh, što me je pogodilo"!

    23.01.2011
    14:48:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • paro

    Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Bunker odlično satirizira djelo Ludovica Ariosta ˝Bijesni Orlando˝Podloga te priče je imaginarna opsada Pariza oko koje je Ariosto velicanstveno zapleo klupko događaja i zbivanja. Saraceni pod vodstvom africkog kralja Agramantea i španjolskog kralja Marsilia u nastojanjima da osvoje Francusku opsjedaju Pariz. Na čelu kršćanske vojske koja brani Pariz je franački kralj Karlo Veliki. Njegova dva najsjajnija paladina (viteza) su Orlando i njegov rođak Rinaldo. Oni su obojica, kao i mnogi drugi vitezovi, zaljubljeni u kćerku velikog kitajskog kana Angelicu, koju je Orlando doveo s Istoka. Iako rodaci, Orlando i Rinaldo su veliki suparnici u borbi za Angelicu. Angelica je prije voljela Rinalda, ali nesreca je bila u tome što su oboje pili vodu iz magičnog izvora. Ona je pila vodu ljubavi, a on vodu prezira. Angelica je, povrijeđena, kasnije pila vodu prezira, a Rinaldo vodu ljubavi. Tada zaljubljeni Rinaldo počinje tražiti Angelicu, koja mu, puna mržnje, stalno uzmiče, kao i također zaljubljenom Orlandu. Videći kako njegovi najbolji vitezovi, a i mnoštvo drugih, obožavaju Angelicu, Karlo Veliki pokušava iskoristiti situaciju. Naime, odlučio je zadržati Angelicu kao nagradu onom ratniku koji ubije više poganskih Saracena, smatrajući da ce Angelica kao nagrada dodatno stimulirati njegove vojnike. Međutim, Angelica, odbijajući sve najslavnije vitezove na čelu s Orlandom, uspijeva pobjeći i od tog trenutka počinju brojne pustolovine za Orlanda i Rinalda, koji kreću u potragu za njom. Rinaldo, u bjesomučnoj potrazi potican velikom ljubavlju, doživljava mnoge čudesne i fantastične pustolovine. Videći da Angelica nije u Parizu želi ju nastaviti tražiti, ali Karlo Veliki mu naloži da ode u Englesku i potraži pomoć. U svom traganju ponovno dolazi do magicnog izvora i popivši vodu izliječi se od ljubavi. Tako se rješavaju Rinaldove ljubavne brige i on je opet spreman pridruziti se ostalim vitezovima u velikim bitkama.
    Paralelno s tom radnjom pratimo ljubavnu priču o Bradamanti, ratnici i Rinaldovoj sestri, te saracenskom vitezu Ruggieru. Bradamante je silno zaljubljena u Ruggiera, a ni on nije hladnokrvan. Bradamanti je bilo prorokovano da će ona i Ruggiero postati rodonačelnici i utemeljitelji obitelji d`Este. Spletom okolnosti Ruggiero doživljava brodolom, ali ga je na nekom otoku spasio kršćanski isposnik, koji ga je ujedno i preobratio na kršćanstvo. Nakon brojnih peripetija, zapleta i raspleta, Bradamante i Ruggiero svojom ženidbom ispunjavaju proročanstvo.
    Za to vrijeme borbe za Pariz su sve žešće. Saracenski kralj Agramante podmeće požar u Parizu. Kada situacija izgleda bezizlazna i kada bi logički bilo da Saraceni nadjačaju vojsku Karla Velikog, Ariosto pokazuje da su svi događaji plod njegove iluzije i poigravanja likovima i situacijama.Javlja se motiv čudesne kiše, koja uspijeva ugasiti požar. U tom trenutku, ponovno se vraća Rinaldo i  pomaže Karlu Velikom da nadjača pogane i spriječi osvajanje grada.
    U pozadini tih događaja, Angelica, u svom bijegu pred zaljubljenim vitezovima, nailazi na ranjenog mladića, saracenskog pastira Medora. Angelica se zaljubi u Medora, čije je rane njegovala. Kasnije, simboličnim urezivanjem svojih imena u koru drveta, njih dvoje se vjenčaju.
    Vratimo se sada na Orlanda. U svojim lutanjima on naiđe na drvo u kojemu su bila urezana imena Angelice i Medora. Videći to Orlando pomahnita, izbezumljen od ljubomore. U svom ludovanju doživio je mnoge pustolovine. Prvo juri za Angelicom u Španjolsku, prepliva Gibraltar i dospije u Afriku. Obdaren je neranjivošću i tu Ariosto uvodi motiv Ahileja, drevnog grčkog junaka, koji je poput Orlanda poludio, ali od boli za izgubljenim prijateljem. Obojica su počinili zlodjela iz osobne osvete. Orlando je ipak, osim velikih zlodjela i ubijanja nedužnih seljaka u čijim licima vidi Medora, učinio mnoga junaštva. Orlando je na rubu propasti izjedan ljubomorom. Nakon tri mjeseca ludovanja, pojavljuje se plemeniti engleski vitez Astolfo, čijom pojavom Ariosto dovodi do vrhunca svoju maštu i fantastiku. Astolfo na krilatom konju odleti na Mjesec i tamo pronađe Orlandov razum zatvoren u boci. Zbog svoje fanatične ljubavi, Orlando je izgubio razum, koji je odlutao na Mjesec. Time Ariosto želi pokazati snagu i veličinu Orlandova ludila, u kojem je Mjesec motiv velike udaljenosti kao što je Orlando daleko od razumnog čovjeka. Sada se Orlando, oslobođen ljubavnih okova, može vratiti u borbu.
    Astolfo prenosi borbu u Afriku, a Orlando ga prati i pridružuje mu se u borbi. Natjeraju u bijeg Agramantea, koji kasnije pogiba. Ep se završava velikom bitkom za Pariz. Ona završava pobjedom kršćanske vojske Karla Velikog. Orlando i Rinaldo više ne luduju za Angelicom jer je ona s Medorom pobjegla na Istok.
    Tako bismo sažeto mogli prikazati zbivanja u ovom konstrukcijski vrlo složenom, ali umjetnički neprocjenjivom Arostovu djelu.

    25.01.2011
    16:29:00 sati
    paro
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 94%

    8, 10, 10, 10

    Nice!

    27.04.2011
    14:23:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Charlito de la Vega

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jedna od najboljih epizoda!Crtež fantastičan!Kad Bob bježi od Šefa, a Sir Oliver ga zakuca u zid s vratima - plakao sam od smijeha i taman kad bi se skulirao bacio bih opet pogled na tu scenu i počeo opet.

    02.08.2011
    23:21:00 sati
    Charlito de la Vega
    uredi
  • doktor78

    Ukupna ocjena 75%

    6, 6, 10, 9

    Nisam posebno odusevljen, moglo je ovo puno bolje. Kao sto neko vec napisa, prica je tanka, puna nelogicnosti. Ima par dobrih stosova, ali nista posebno...

    15.09.2011
    11:19:00 sati
    doktor78
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 10, 7

    23.05.2012
    14:52:00 sati
    tekumze
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    Odlicna epizoda.  Alan se zajubljuje, i onda pada iz ljubavi krajem price, kad otkrije da je ona gospodja Wrack u stvari neka straica sa vjestackom kosom, okom, zubalom, itd.  Fore u kuhinji sa Alanom, Bob Rokom i Sir Oliverom su odlicne; pogotovo scena kad Sir Oliver izigrava Julius Cesara, i onda opljacka sve one bogatase dok su njihove oci zatvorene.  Odlicna satira svijeta reklama, bogatih ljudi i Americi, i tupave Grupe TNT, koja po ko zna koji put uspije da zavrsi zadatak, iako je puna idiota (idiota koje mi volimo, ipak).

    12.09.2012
    01:46:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 78%

    7, 7, 9, 9

    U ovoj epizodi me je pošteno nasmijao jedino Wiliam Hik,a sve ostalo je prosječno.
    30.09.2012
    09:09:00 sati
    Oki
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    15.03.2013
    17:26:00 sati
    ZA-GOR TE-NAY 2
    uredi
  • general war

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Klasik...Jedan od prvih Alan Fordova koji su poprimali svoj smek,tu negde,u periodu oko ove epizode je zapocelo zlatno doba Alan Forda,karakterizacija svih likova je uradjena u potpunosti.AF univerzum jos nije stvoren ali se polako kroji.Ovo je definitivno jedna od epizoda bez mane.Radnje je dinamicno vodjena sve do kraja,paralelno sa isprepletanim gegovima TNT-ovaca.Istovremeno,dobijamo dubok motiv zaljubljenosti i na kraju,otkrivanja zablude i gorkog razocarenja.Crtez bravurozan,naslovnica prava,Alan koji u ljubavnoj opsesiji ne zna gde se nalazi,i zbunjeni Bob koji ga posmatra.Ovo su bila vremena,kada je stari Max ulagao sav svoj trud u ono sto radi.Najzanimljivije mi je to sto u ovim starim epizodama Max vodi radnju pokazajuci gegove kroz koje u isto vreme prolaze TNT-ovci,pa ih zatim medjusobno poveze.Sve u svemu,AF koji se moze citati 10 puta zaredom i da ne dosadi. :))

    17.09.2013
    11:24:00 sati
    general war
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 87%

    9, 8, 9, 9

    U prvim Fordovima nema loših epizoda.

    27.09.2014
    15:08:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 10, 7

    16.10.2014
    01:21:00 sati
    velka031
    uredi
  • djukak

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Bezvremenski klasik. Sa nizom provala i crnohumorskih ideja koje nas iznova oduševljvaju.

    14.09.2015
    19:42:00 sati
    djukak
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Odlična epizoda,kao i sve prije nje.U ovoj se radi o drogama  i učincima iste na ljudski organizam,po litaniji Broja 1.A Bob ne bi bio Bob kad ne bi pitao:možemo li je dobiti za osobnu uporabu?Legendarno.Ima još odličnih štoseva,ali nezaboravljive su Alanove anti-reklame.

    13.03.2016
    11:45:00 sati
    igor 12
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    09.05.2016
    00:42:00 sati
    žalosna_sova
    uredi
  • Jocko

    Ukupna ocjena 95%

    10, 10, 10, 5

    Kako je epizoda secirana u recenziji i komentarima, nema svrhe da ostavljam svoje omiljene scene jer su sve odlične, a naročito pričica o Orlandu Besnom koja je urnebesna. Jedina mana je što je deo stripa sa restoranom možda i previše odužen (iako vri od humora) a hvatanje Wreck-ovih zauzima samo četiri strane, ali dobro, nije da taj problem nisu imale i neke ranije epizode pa mi to nije smetalo da im dam 9 i 10, a naročito ne smeta u ovom slučaju - jer je za sada od prvih petnaest epizoda ova ubedljivo najviše ispunjena zdravim, inteligentnim i vanvremenskim humorom koji tera suze na oči i kritikuje/osuđuje istovremeno. Stoga osobe koje u AF traže neku jaču priču tj koherentniju radnju, maše suštinu ovog stripa. Povukao bih paralelu sa filmom Posetioci (Les Visiteurs) koji po humoru podseća na Alana Forda. I on bi se mogao u jednoj rečenici opisati kao: Varvari iz srednjeg veka se stvorili krajem 20.veka i prave haos, i to bi bila ogoljeno rečeno ''priča''. Ali suština priče je upravo u tim detaljima, komično-tragičnim momentima koji bogate tu pomenutu priču, kao i u glumi / izrazima lica glavnih glumaca. Isto je i u AF, samo umesto glume i glumaca imamo ''glumu'' u vidu Magnusovog crteža. Čak ima i sličnosti: Clavier kao Bob Rock a Reno kao Broj 1 / prosečni varvarin iz priča Broja 1.
    Nekako su mi najsvežiji u sećanju od starijih brojeva oni koje je objavio Svet u plavom, specijal izdanju, a samim tim i najdraži. Ali i epizode kao ovu koje sam čitao samo jednom (najviše 2 puta) su takođe odlične, iako mi nisu najdraže (baš zato što ih nisam čitao 10+ puta kao plave ''specijalce''). Ipak ova vrvi od kultnih scena poput onih sa drogom itd, pa me i ne čudi što važi za jednu od najboljih (iako je u mom slučaju nemoguća misija izabrati najbolje. Mogu samo izabrati manje dobre, jer ih je količinski manje)...
    Naslovna je baš očajna, i 5 joj je mnogo. 

    07.10.2017
    20:54:00 sati
    Jocko
    uredi
  • Mali_Mate

    Ukupna ocjena 71%

    8, 5, 9, 5

    Naslovnica bezveze.

     

    Priča tanka, ali je slapstick u petoj brzini. Bijesni Orlando nije dobar poput Ilijade, ali u sto godina karijere Bunker nije uspio nadmašiti Ilijadu pa se nije za čuditi.

     

    Magnus na visini itd.

     

    Poetska večer by Sir Oliver je klasik, ostalo je nako - unutar prosjeka.

     

    Nikad neću prežalit što Bunker i Magnus nisu ostavili Broja 1 kao ishlapjelog starca, kao što neću prežalit ni to što su od Šefa i Jeremije (a kasnije i od Alana) učinili kompletne retarde. Na tom je putu u ovoj epizodi Alan već daleko odmaknuo. Šef i Jeremija još nisu i nekako mi je drago gledati ih takve.

    19.01.2018
    03:11:00 sati
    Mali_Mate
    uredi
  • Rock Bob

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Fordove reklame i kasnije scene u restoranu su jedan od vrhunaca ove sjajne epizode.

    13.11.2018
    23:56:00 sati
    Rock Bob
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Vrnunski! Toliko ironije na račun rada pravosudnih organa i crnog humora koji je bliže istini, nego pretjerivanju; odavno nije viđeno na jednom mjestu. A sve lijepo upakirano u zanimljivu priču.

    27.06.2019
    09:25:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Kila Banana

    Ukupna ocjena 96%

    9, 10, 10, 9

    E ova je već legendarna, od Alanovog zaljubljivanja u "ljepoticu" koja se kasnije raspada na dijelove, preko priče Broja Jedan o Bijesnom Orlandu pa sve do genijalne scene sa Bobom u restoranu koja je tako jadno rip-offana u "Lovu na komarce".

    23.08.2020
    19:15:00 sati
    Kila Banana
    uredi
  • lwood

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    16.11.2020
    13:28:00 sati
    lwood
    uredi
  • Ivan Liverpool

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Sjajan pocetak u sudnici. Onj William Hik s onim sefe me asocirao odmah na onog zagorca iz Vecernje skole koji isto Pervana zove sefe hahah. Odlicna sprdancija na temu zaljubljene osobe u vidu miss Wrack koja je od savrsene osobe dosla na kraju do jedne veoma ruzne zene sa staklenim okom, perikom i laznim zubalom. Dobili smo jos jednu pricu Broja 1, koji ovdje osim sjajne price, po prvi put i ucjenjuje nekoga. Kako se cini, sad je skroz definiran kao lik i vjerujem da ce se uskoro pojaviti i ona njegova crna knjiga. Jeremija je isto sve definiraniji kao lik, kad je dosao u posjet Alanu zalio se na razne bolove sto zacudo u ovim prvim epizodama bas i nismo imali prilike vidjeti. Uglavnom, likovi sada postaju sve prepoznatljiviji i prepoznatljiviji, tako da sad vjerujem da krecu jos bolje epizode. Ova prica je sjajna, no onaj dio u restoranu mi je bio malko losiji. Iako vidim da mnogi to isticu kao jedan od boljih dijelova epizode, ali meni nije bio nesto ekstra. Sto se tice crteza, tu ne treba nista previse komentirati. Bolje od ovoga nije moglo, a naslovnica takoder sjajna!

    16.08.2021
    15:50:00 sati
    Ivan Liverpool
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Kafa Zombo
    Kod: MIMA GLE 4
    Ocjena: 100%
    Vrijeme: 18.10.2021. 0:32:00
    Autor: Lord Vader89
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 505
  • Veliki Džeronimo
    Kod: TX ZS 862/863
    Ocjena: 88%
    Vrijeme: 16.10.2021. 0:28:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 5
    Broj pogleda: 1023
  • Novi Kanton
    Kod: KT VG 39/40/41
    Ocjena: 68%
    Vrijeme: 14.10.2021. 1:02:00
    Autor: Spock
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 1093
  • Povratak u kuću strave
    Kod: ZG LUSP 41
    Ocjena: 36%
    Vrijeme: 12.10.2021. 1:13:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1611
  • Gusari
    Kod: VB LU 3
    Ocjena: 70%
    Vrijeme: 10.10.2021. 16:31:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1112

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Zombiji u Darkwoodu
    Kod: ZG VCZS 28
    Ocjena: 85%
    Vrijeme: 8.8.2021. 9:30:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 2526
  • Bez budućnosti
    Kod: NN LIBSP 19
    Ocjena: 74%
    Vrijeme: 20.8.2021. 7:19:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 2039
  • Otmica Ikara La Plumea
    Kod: ZG KOZA 11
    Ocjena: 49%
    Vrijeme: 26.8.2021. 0:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1763
  • Witiko!
    Kod: ZG KOZA 10
    Ocjena: 62%
    Vrijeme: 6.9.2021. 0:29:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 1643
  • Kineska četvrt
    Kod: TX LIB 8
    Ocjena: 87%
    Vrijeme: 18.8.2021. 7:22:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1617

Aukcije

Forum