Frit i Frut

Alan Ford

AF SA 20 | 120 str.

Sinkroniziranom tajnom akcijom, grupa TNT uspijela je od neprijatelja preuzeti tajanstvenu crnu torbu koja sadrži planove za razne zločinačke akcije. Agent Ford poslan je u sjedište osiguravajuće kuće “Newton“ da sazna više. Međutim direktor, očito umiješan u zločinačke poslove, šalje za njim dvojicu profesionalnih ubojica, Frita i Fruta!

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 79%

Priča 7

Scenarij 7

Crtež 10

Naslovnica 7

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 85%

P*7

S*8

C*9

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Frit i Frut
    AF SA 20
  • Frit i Frut
    (SS 132) AF 19
  • Frit i Frut
    (SS 293) AF 104
  • Frit i Frut
    AF SS 294
  • Frit i Frut
    AF SVS 5
  • Trojica iz Yume - Frit i Frut - Čuvaj se bombe
    AF TB 7

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • FRIT,FRUT
    AF SR 20

ZANIMLJIVOSTI

  • U izdanje Strip-Agenta ima par tipfelera.
  • Ponovno se pojavljuje neuspješni samoubojica iz ranijih epizoda, i naravno, opet si ne uspijeva skratiti muke.
  • Prvi put se pojavljuje se Linda, djevojka u koju će se Alan zaljubiti i koju će kasnije u epizodi #23 ''San jedne zimske noći'', i posjetiti u Kanadi. Da li je potrebno da dalje pričam kako od te 'velike ljubavi' (kao i uvijek kada je Alan u pitanju) neće biti ništa?
  • I u ovoj epizodi će Alan, nakon preskakanja ograde, (sad već tradicionalno) upasti u kantu s vodom.
  • Bob začudo nije ni jednom dobio štapom po glavi (nosu ili ruci) od Broja 1, ali je zato Šef.
  • Adresa u Kanadi koju je Linda za dopisivanje dala Alanu glasi : ''Canadian Paper & Co, Toronto''.
  • Inspiracija za naslovnicu, slika.

Postoje stripovi koje s vremenom zaboravite i koji vam postupno dosade, onda postoje oni (poput recimo Kena Parkera) koje naučite cijeniti kako starite. Postoji i treća kategorija, a u njoj se nalazi upravo Alan Ford. To je kategorija u kojoj su stripovi koje ste zavoljeli od prvog čitanja, a kako godine odmiču, tako su vam sve draži i bolji. Alan Ford je za mene upravo takav strip, što više vremena prolazi, to mu se s većim guštom vraćam, i uživam u njemu.

Epizode Alana Forda nerijetko započinju nekim vedrim kadrom...

Budimo realni, u Alan Fordu priča je gotovo uvijek krajnje jednostavna (a nerijetko se dešava da je ni nema), dok se scenarij bazira na nizu komičnih situacija, i fokusira se na glavne aktere – članove najrenomiranije, najtajnije, najbolje, i sasvim sigurno najlošije plaćene tajne grupe na svijetu (grupe TNT), koji se sa većom ili manjom dozom sarkazma nose sa trenutnom (traumatičnom) situacijom. Ni ova epizoda se po tom pitanju ne razlikuje od drugih; na početku čitava grupa lovi neprijatelja da mu otmu torbu sa dokumentima, dok u drugom dijelu epizode pratimo Alana kako kroz grad (na dan štrajka) bježi od dvojice profesionalnih ubojica – braće blizanaca Frita i Fruta. Od ostalih dogodovština svakako valja napomenuti Boba koji sa Nosonjom rade kobasice u lokalnoj mesnici, i Sira Olivera koji uspijeva rasprodati autoparkiralište puno automobila za cirka 7000 dolara.

Svakako je ova epizoda važna radi dvije stvari:

1) Zato jer je to epizoda u kojoj Alan susreće jednu od svojih velikih (ali nesuđenih) ljubavi – Lindu. Simpatičnu djevojku koja će mu pomoći da pobjegne od Frita i Fruta, ali će odmah nakon toga otputovati svome ocu u Kanadu. Alan će ju u jednoj kasnijoj epizodi i posjetiti, ali od romanse (naravno) neće nikad ništa biti.

Prvi susret Alana i Linde

2) Pojavljivanje Frita i Fruta i njihovog legendarnog: ''Hej plavokosi, što kažeš na jedno brijanje s izbrijavanjem?''. Rečenice radi koje se i dan-danas od srca nasmijem kad je se sjetim, i koja je sigurno prva u (mojoj) top 3 ljestvici Alan Ford izjava, ispred Bobovog: ''Bolje živjeti sto godina kao bogataš, nego sedam dana u bijedi!'' i Sir Oliverovog standardnog Bing-monologa: ''Halo Bing? Kako brat? Imam neke stvarčice koje bi te mogle zanimati... Cijena? Sitnica!''

Ima još nešto što je interesantno u vezi Frita i Fruta, a to je da su jedni od rijetkih pripadnika srednjeg staleža koji se pojavljuju u serijalu. To je inače lako skužiti, jer je svijet Magnusovog Alan Forda striktno podijeljen na dvije strane; na jednoj su pohlepni, proždrljivi bogataši, a na drugoj su ovi sa pokrpama na odjeći, koji neznaju što su to grah i jaja. Mada bi, uzevši u obzir da Frit i Fut neznaju ni sami razlikovat koji je koji, a uz to im je vokabular prilično limitiran, rekao da je to samo još jedna iznimka koja potvrđuje pravilo, dobra šala Magnusa i Bunkera.

Svakako postoji i par komičnih situacija vrijednih spomena:

1)Grunf i neprijatelj u Grunfovom improviziranom taxyju
Prestravljeni lik (gledajući kako se 'auto' dezintegrira tokom vožnje): ''Imate li vi uopće dozvolu da vozite?!''
Grunf (smireno) : ''Što? Oh, da, zatražio sam je 1922. godine, ali još mi nije stigla. Pretpostavljam da je to sad samo pitanje dana!''

2) Šef i Bob nakon uspješno obavljenog zadatka
Šef (tapšajući Boba po glavi) : ''Broj 1 je vrlo zadovoljan obavljenim poslom i želi vas nagraditi. Poslat će vas na selo k svome ocu koji se tamo bavi zdravim i zanimljivim poslovima.''
Bob (klasično prljavo): ''Tko je njegov otac? Metuzalem?''

3) Šef nagrađuje Grunfa za sjajno obavljeni zadatak
Šef (iskrcavajući kantu punu vida, matica, šarafa i ostalog smeća na stol): ''A ti, geniju naš priznati, uzmi ove kotačiće i zavrtnje i sastavi nam lijepi mlazni avion. Ili lokomotivu. Ili stroj za pranje suđa! Što ti se najviše sviđa!''
Grunf (klasično priglupo): ''Sastavit ću ovako visokog robota. Sličit će na vas Šefe!''

4) Sir Oliver klasika
Broj 1 (nakon uspješno riješenog slučaja): ''...A što se tiče vas Sir Olivere, postoje izvjesna neslaganja između vašeg izvještaja i priznanja što ga je potpisao na policiji direktor osiguranja Newton!
Sir Oliver (praveći se lud): ''Neslaganja? Kakva neslaganja?''
Broj 1 (vraškim pogledom): ''Direktor je izjavio da je u blagajni bilo i 30 000 dolara. U vašem izvještaju stoji da su bili samo dokumenti... Što je sad istina?''
Sir Oliver (tobože uvrijeđeno): ''Broju 1, ako više povjerenja poklanjate nekom kriminalcu, falsifikatoru i unajmljivaču ubojica, nego čovjeku otmjena roda, plemiću, onda je to zbilja žalosno... Duboko sam uvrijeđen!''

Crtež standardno odličan, Magnus je bio kralj, Naslovnica solidnjak.

Dakle; što kažete na jedno brijanje s izbrijavanjem?

Naprijed

AF SA 19 Trojica iz Yume

AF SA 21 Čuvaj se bombe!

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • kico

    Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Klasika!
    21.08.2007
    16:29:00 sati
    kico
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 74%

    7, 6, 9, 8

    Ne bih se slozio sa recenzentom da su price Alana Forda smesne i u protoku vremena, stavise. No, istina je da sam AFa zavoleo na prvu (kao i vecina nas, uostalom), zbog sjajnog Brixyjevog prevoda i adaptacije. Frit i Frut spadaju u grupu boljih prica, ali ne bih bas preteravao sa hvalospevima. Sve u svemu nelosa epizoda...
    21.08.2007
    19:43:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • Zagor-te-nay

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Šta reć šta već nije rečeno. Do broja 75, dok je Magnus, nema ocijene ispod 90%.
    22.08.2007
    13:15:00 sati
    Zagor-te-nay
    uredi
  • William_Wallace

    Ukupna ocjena 92%

    9, 9, 10, 8

    Zanimljiva epizoda kao sve do broja sto!
    22.08.2007
    15:21:00 sati
    William_Wallace
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    ..bez ikakve zamjerke kao i svih prvih 75 brojeva...
    22.08.2007
    19:51:00 sati
    Neustrašivi Chico
    uredi
  • alen

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Sve je receno u recenziji. Standardan Magnus Bunker AF#1-#75.
    24.08.2007
    07:32:00 sati
    alen
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 39%

    1, 2, 8, 6

    priče nema, odnosno potpuno je bezvezna, čim počnem čitanje, jedva čekam kraj, par fora nije dovoljno da ovu epizodu izdigne iznad prosjeka, blaženi superhik
    26.08.2007
    10:22:00 sati
    ken2
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 28%

    2, 1, 5, 4

    Jedva.... sam uspio doći do kraja... Nikad više... ...zraka...trebam zraka...
    27.08.2007
    15:00:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 64%

    3, 7, 9, 7

    Možda i najlošija epizoda u inače zlatnom periodu serijala. Ima nekoliko interesantnih fora i dialoga, a ja posebno pamtim kad Šef polu-mrtvom Jeremiji dobaci "ti si,Jeremijo,više sa one strane groba nego sa ove, je li ?" a ovaj mu odgovori "ne znam što me ne boli".Inače,pojava Frita i Fruta je pomalo iritantna, baš kao i demonstracije pa je tako druga polovica stripa barem meni poprilično neinteresantna. Magnus standardno na visini, njegov Nosonja je nešto najbolje što sam vidio u stripu.
    17.10.2007
    18:43:00 sati
    Aco
    uredi
  • pot

    Ukupna ocjena 72%

    5, 6, 10, 9

    NISAM GA CITAO CCA 20g i pravo da kazem nije mi uopce ostao u sjecanju! to moze znaciti samo jedno da je prica prosjecna i kao taqa ne ostaje u dugotrajnom sjecanju!dobro dobro procitat cu ga ponovo pa cu reci svoje misljenje:) odo na wc citati(omiljeno mjesto za citanje stripova) ; - )
    28.11.2007
    13:27:00 sati
    pot
    uredi
  • Poncho

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    najsmješnije plaćene ubojice. Smiješna je scena kad se spljošte.
    11.03.2008
    18:54:00 sati
    Poncho
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ova epizoda nikako nije zaslužila ovako niske ocjene! Ovo je ipak jedna u nizu genijalnih.
    05.12.2008
    17:35:00 sati
    Spock
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 36%

    2, 3, 5, 6

    Bezveze broj. 
    26.01.2009
    19:37:00 sati
    supermike
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 76%

    7, 8, 8, 7

    Prosječna epizoda. Fore Frita i Fruta su mi nezanimljive.
    30.01.2009
    16:03:00 sati
    Panon
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ovo je zaista odlican strip. A fore Frita i Fruta su zakon.
    31.05.2009
    14:19:00 sati
    misa
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 85%

    8, 9, 10, 4

    Sva sreća da je ubrzo poslije ovog izdanja Klasik edicija dobila novo ljepilo. Ja ovaj strip ne mogu ni otvoriti, stranice ispadaju sve u 16. A što se tiče epizode, predobra je i nikako se ne bi složio da spada među lošije. Najbolje su scene sa štrajkašima i uvodna s parkiralištem.
    Crtež nenadmašan. Naslovnica mi se ne sviđa, bezidejna je, Frit i Frut samo hodaju pokraj neke ružičaste crte.
    Evo par zanimljivosti:                                                                                                                 69.str.Alan prolazi pokraj plakata s natpisom Notax,što je referenca na 16.epizodu.                           93.str.Plakat s natpisom  + Magnus.
    17.07.2009
    18:25:00 sati
    Opti
    uredi
  • Bob Rok

    Ukupna ocjena 84%

    7, 8, 10, 9

    Ovo je epizoda koju sam procitao nebrojano puta. Ali, iz danasnjeg ugla, ne ostavlja kod mene bitniji trag. Ovde su ova dva negativca usli u svakodnevni govor, narocito njihova uzrecica :)
    27.12.2009
    13:00:00 sati
    Bob Rok
    uredi
  • legaz

    Ukupna ocjena 91%

    9, 8, 10, 10

    fantastično. Kakav je taj Bunker i Magnus bio dvojac. Od gluposti napraviti frhunsku zezanciju

    15.05.2010
    17:30:00 sati
    legaz
    uredi
  • paro

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Među top 5 epizoda. Fora s štrajkašima i razbijačima štrajka je vječna. Kartonac mi je prije nekoliko godina potpisao Max Bunker :)

    04.08.2010
    13:09:00 sati
    paro
    uredi
  • superhik-osvetnik

    Ukupna ocjena 96%

    9, 10, 10, 9

    13.08.2010
    14:38:00 sati
    superhik-osvetnik
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Bong i Snort! Hahaha!

    23.01.2011
    14:52:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    Meni je baš fora!

    27.04.2011
    14:25:00 sati
    drogsy
    uredi
  • general war

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    ovo mi je bio jedan od prvih alana koje sam procitao.odlicna epizoda,puna humora.

    10.07.2011
    01:33:00 sati
    general war
    uredi
  • Ukupna ocjena 47%

    3, 5, 7, 2

    05.08.2011
    01:52:00 sati
    Imrahil
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Čista klasika! Najjača fora kad sir Oliver kaže vozaču kamiona da je rođen iz kupusa i to kao odrastao čovjek. A ovaj će zabrinuto: mislio sam da djecu donose rode!  :-)))))

    18.04.2012
    14:35:00 sati
    Matt Nurdoo
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 10, 7

    23.05.2012
    14:43:00 sati
    tekumze
    uredi
  • zagor fan

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Što kažeš na jedno brijanje sa izbrijavanjem hahaha ,ja kažem odlična epizoda

    04.09.2012
    15:24:00 sati
    zagor fan
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 95%

    9, 10, 10, 8

    Uvijek se nasmijem na dio na parkiralištu i čuvara... Naslovnica mi nikad nije bila u vrhu. Crtež kao i uvijek- klasika...

    24.12.2012
    10:44:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 94%

    9, 10, 10, 7

    Malo slabija, ali ipak genijalna epizoda. Najjače mi je kad ni Frit i Frut ne znaju koji je koji.

    22.06.2014
    11:13:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 91%

    9, 8, 10, 10

    Zlatni period Alana Forda koji se neće nikada vratiti.

    27.09.2014
    15:18:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • djukak

    Ukupna ocjena 86%

    8, 8, 10, 8

    He he. Epizoda zanimljiva upravo zbog Frita i Fruta. Dvojice plaćenih ubica koji su poprilično glupavi. 

    I da, još jedna od mnogih scena u kojima je Alan skrhan zbog nesrećne ljubavi :(

    Naslovnica nije loša, ali ne volim one nakojima nema makar neko iz grupe TNT.

    17.09.2015
    20:40:00 sati
    djukak
    uredi
  • luxi68

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Top pet fordova ikad: Cirkus, bradati pljackasi, formule, frit i frut, cuvaj se bombe! Redoslijed proizvoljan, pa ima li išta jače od epizode s čuvarom parkinga, kad mu špijun razbije autić pa ga gađa kamenjem jer neće dobiti rakiju... "Zbog tebe neću dobiti rakiju... Zbog tebe, prokletniče!" Pa nadjebavanja Frita i Fruta s Alanom, Alan viče Lindi svoje ime a ovi mu dobace: "Divno, sad znamo što ćemo ti napisati na grobu." čiste desetke

    01.03.2016
    15:45:00 sati
    luxi68
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    K o može zaboraviti likove poput FritA i Fruta?da nisu plaćeni ubojice mogli bi komotno brijačnicu otvoriti.I one scene sa štrajkašima,štrajkolomcima i murijom. A tek Sir Oliver i njegova ideja o prodaji rabljenih auta..genijalno.Neke njegove fore bi trebalo i isprobat

    13.03.2016
    12:11:00 sati
    igor 12
    uredi
  • Jocko

    Ukupna ocjena 79%

    7, 8, 9, 7

    Čitajući hronološki, nakon niza odličnih epizoda ova se čini slabijom. Početak i scene sa Lindom su dobre, ali su mi Frit i Frut kao likovi dosadni i zamorni, isuviše se ponavljaju. Priča je nepostojeća, opet neki tajni dokumenti i sl., lako se zaboravlja, ali je zato završnica vrlo upečatljiva i gorka, naročito poslednji kadar. Ima više dobrih fora - iako je generalni utisak donekle mlak, razne fore spašavaju stvar: Sir Oliverov izlazak iz kupusa, Grunfova vozačka dozvola, štrajkač koji je greškom sam sebe udario u želudac, Alan Lindi kaže da se zove Alan Ford a Frit mu odgovara ''Divno, sada bar znamo šta ćemo napisati na tvom grobu!'', Šef: ''Jeremijo, ti si zapravo više s one nego s ove strane groba, zar ne?'', štrajkač kome lakše pada osmočasovni rad po žegi nego nošenje transparenta...

     

    21.05.2018
    03:10:00 sati
    Jocko
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 82%

    7, 8, 10, 7

    Iako su kod mnogih stekli kultni status, nisam nešto impresioniran zločincima Fritom i Frutom.

    Novo pojavljivanje neuspješnog samoubojice, ali i prvo pojavljivanje Linde, kao jednog od simbola Alanovih neuspjelih ljubavi.

    27.06.2019
    09:43:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Ice Cream Man
      Kod: ICM IMG 1/5
      Ocjena: 80%
      Vrijeme: 12.7.2020. 19:37:00
      Autor: Paka01
      Broj komentara: 0
      Broj pogleda: 312
    • Proteus
      Kod: TX ZS 33/984/985
      Ocjena: 76%
      Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
      Autor: igor 12
      Broj komentara: 6
      Broj pogleda: 775
    • Njihalo strave
      Kod: VB PO 1
      Ocjena: 70%
      Vrijeme: 7.7.2020. 15:05:00
      Autor: Kila Banana
      Broj komentara: 8
      Broj pogleda: 841
    • Božji sud
      Kod: KP SA 7c
      Ocjena: 82%
      Vrijeme: 6.7.2020. 9:20:00
      Autor: Spock
      Broj komentara: 8
      Broj pogleda: 568
    • Put za raj
      Kod: ZG VCSP 32
      Ocjena: 50%
      Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
      Autor: Djole
      Broj komentara: 4
      Broj pogleda: 1956

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Poslije apokalipse
        Kod: NN LIB 55
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 2447
      • Put za raj
        Kod: ZG VCSP 32
        Ocjena: 50%
        Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
        Autor: Djole
        Broj komentara: 4
        Broj pogleda: 1956
      • Svijet Nancy Porter
        Kod: NN ALM 7a
        Ocjena: 61%
        Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 1574
      • Hellgate u plamenu
        Kod: ZG LU 275/276
        Ocjena: 87%
        Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 13
        Broj pogleda: 1347
      • Dame sumnjiva morala
        Kod: FB KP 41
        Ocjena: 96%
        Vrijeme: 23.4.2020. 22:05:00
        Autor: luxi68
        Broj komentara: 13
        Broj pogleda: 1253

      Aukcije

      Forum