Cirkus

Alan Ford

AF SA 29 | 120 str.

Grupa TNT je na kolektivnom odmoru na radnom zadatku (jedna od uobičajenih smicalica „izbeglice iz arheološkog muzeja“). Prerušeni u cirkusku atrakciju zvana „Cirkus“, agenti najčuvenije grupe na kugli zemaljskoj imaju za cilj da dobiju neka značajna dokumenta od izvesnog biologa Puka. Cirkus koji će se prikazati u narednih 120 strana predstavlja jednu od najsmešnijih igrokaza u svetu stripa :)

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 100%

Priča 10

Scenarij 10

Crtež 10

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 98%

P*9

S*9

C*9

N*9

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Cirkus
    AF MLK 29
  • Šta to smrdi u Njujorku
    AF MV 11
  • Cirkus
    AF SA 29
  • Cirkus
    AF SPKL 29
  • Cirkus
    (SS 150) AF 28
  • Cirkus
    AF SS 120
  • Cirkus
    AF SS 329
  • Cirkus
    AF SVKO 22
  • Razbijena boca - Cirkus - Bradati pljačkaši
    AF TB 10

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • CIRCUS
    AF SR 29

ZANIMLJIVOSTI

  • Ova avantura ide nakon prve (i najpoznatije) trilogije o Superhiku, a prethodi (i nadovezuje se) još jednoj urnebesnoj i kultnoj epizodi „Bradati pljačkaši“.
  • Cirkus je izašao i u okviru kraljevačke izdavačke kuće „Maverik“ pod nazivom „Šta to smrdi u Njujorku?“ (sto je apsolutno nelogično s obzirom da se radnja odvija van velike jabuke), u jesen ’94. godine.
  • Broj Jedan na poslednjoj tabli počinje priču o Hanibalu, slonovima, Alpima, koju su bili u mogućnosti da čuju (na njihovu i čitalačku žalost) samo agenti grupe :(
  • Evelin, simpatični bucko i sneg su spasili živote našim junacima :)

Put on your costume,
dip your face into farina.
The people want to laugh, and they pay to be here.
And if Harlequin shall steal your Columbina,
laugh, clown, laugh, and then the audience will cheer!
Turn your distress and tears into jest, oh, clown
your pain and sobbing into a funny face, while playing your part Ah!
Leoncavallo – Pagliacci, „Vesti la giubba“

„Kakva predstava, kakva predstava!“, oduševljeno pljeska publika u transu. Nosonja dva je nasmejao prostu audijenciju željne igara. Čak je i čuveni mađioničar, ser Oliver, opčinio gledališče svojim, khm... Talentom (po principu sad ga vidiš, sad ga ne vidiš). I veliki akrobata na žici, mladoliki Alan Ford, i dreser jakog trećerajhskog akcenta, Grunt, i ptičar povelikog nosa preobučen u lava! Kliču narodne mase, crvena ušesa i obrazi, traže opet i još, stalno, doveka! Tear down the wall!

Smej se Pajaco

Ovoj storiji idealno paše naslov. Avantura je pravi cirkus. Dok se, u pozadini, agenti ganjaju i mlate, a u prvom planu autori prosipaju fore i fazone, čitaoci padaju na dupeta od smeha. Osokoljeni (konačno!) uspehom svog čeda, M&B opušteno (hašiš care), nakon Superhika, stvaraju jednu sasvim običnu priču punu kretenizma. Taj kretenizam je ovde urlik zadovoljstva i olakšanja, jer je strip uspeo da postane superstrip.

Zato i ne čudi to što se sadašnji matorci i ne sećaju kog vraga agenti glume cirkuzante. Kome je, pa, to uopšte ostalo u sećanju?! Ostaje, doduše u magli, neki zakukuljeni tipus crnih naočala, ali šta taj uopće radi u stripu... Evo me utepaš, ne zn’m! Ali zato cipele u hladioniku, Jeremijina leva noga, ser Oliverove čarolije (a bogami i kečige) i Bobov spektakl osim što su prve asocijacije na pomen epizode su i izvrstan razlog da zaplačete. Od smeha, narafski.

Bob, večiti bundžija

Niste još pročitali epizodu, kaete?! Pa šta čekate, aman zaman? Niste valjda jedan od onih likova koji pene na „Uh, šta sam se preždrao!“ humor ili na veoma nezanimljiv i neduhovito loš pokušaj parodije? Ako ste, onda neje ovo za vas štivo. Ipak preCtava ne traži sofisticiranu publiku koja sa zadrškom namešta angularne mišiće ili čove koje udaraju publiku pored, jer su upravo pustili goluba u masu. Ako i ste, nikad nije kasno da počnete da cenite dobar humor! Zato Alana u šake! :D

Opisani socrealizam je nešto na šta smo navikli od AF-a. Na granici između tragedije i komedije. Smeješ se, a plakao bi, što bi rekao u jednoj pesmi jedan bivši umetnik. To je taj svakodnevni, birokratski, klasni, ulepšani alanfordovski humor. Slike iz života jednog idiota (napomena: opet pesma, nebivšeg umetnika). Sa sve gunđave babuške, kratkofitiljne siledžije, hohštaplere zgubidane, zaverne teoretičare, korumpirane političare i s tebe, pajaca crvenog obraza (i nosa). Te i kao taj Leonkavalov cirkuzant, smeješ se, a plače ti se.

Da se vratimo na početak teksta i time završimo isti... „Kakva predstava, kakva predstava!“. Odlična, fenomenalna, apsolutno neizrecivo fantastična sprdačina! Sa motivima ili bez njih, sa poentom ili bez nje, simbolikom ili nesimbolikom, trlababalanom da prođemo danom ili metafizičkom spoznajom, strip je jebeno dobra cirkuska predstava!

Scena za pamćenje

Naprijed

AF SA 26/28 Superhik!

AF SA 30 Bradati pljačkaši

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • PAJDO

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Bravo za recenziju!!!

    21.09.2012
    17:58:00 sati
    PAJDO
    uredi
  • Rocknroll

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    PREDOBAR!!!

    21.09.2012
    18:05:00 sati
    Rocknroll
    uredi
  • paro

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Konačno se zaredalo par recenzija za koje ne treba trošit pol sata života na čitanje.

    Što se tiče ove epizode...ah, šta reći? Ko nije čitao, ne zna šta je propustio ;)

    Excelennt work Jasko...palčić gore ;)

    21.09.2012
    18:10:00 sati
    paro
    uredi
  • pknezevic

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    21.09.2012
    19:47:00 sati
    pknezevic
    uredi
  • Zagor-te-nay

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Neeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee! JE*bi se Jaško!

    Uvik sam zamišlja ako ikad budem pisa recenziju napisat ću za prvog asterixa (to mi je propalo) ili za ovu epizodu! 

    21.09.2012
    19:49:00 sati
    Zagor-te-nay
    uredi
  • Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    jedna od zadnjih dobrih epizoda

    21.09.2012
    21:41:00 sati
    kosmajac
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    22.09.2012
    19:55:00 sati
    tekumze
    uredi
  • zagor fan

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Epizoda za pamćenje.Magnus odličan.Naslovnica fora. Epizoda za 100%

    28.09.2012
    21:14:00 sati
    zagor fan
    uredi
  • ninel

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jedna od najsmešnijih i meni najdražih epizoda.

    04.10.2012
    20:16:00 sati
    ninel
    uredi
  • legaz

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Briljantno.

    20.10.2012
    21:39:00 sati
    legaz
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Ovo je vjerojatno jedna od najboljih priča koju su autori mogli izmisliti. TNT-ovci kao cirkusanti. Pa likovi ionako prave cirkus u svakoj epizodi, koliko god se priča činila ozbiljnom. Jedan broj u potpunosti posvećen toj dimenziji vrlih nam cvjećara sigurno zvuči dobro. Cirkuske uloge stoje svakom agentu kao salivene. Svaki lik je urnebesan u svojoj pojavi (začudo, uključujući i Alana). Najbolji mi je sir Oliver sa svojom mađioničarskom točkom. :D  Nakon predstave humor postaje još izraženiji. Najbolji dio je kad onaj tip otvorivši prozorom zatuče tipa s mitraljezom. Plus za debi Pellicusa. Jedna od najsmješnijih M&B epizoda.

    Crtež pripada razdoblju kad je Magnus već usavršio izgled svakog lika. Prijašnji TNT-ovci su bili samo sjene ovih poslije broja Frit i Frut. Sama faca lika savršeno opisuje njegov karakter. Naslovnica: Sasvim dobra. Bobov zabrinut izraz lica je duhovit, pa to malo diže ocjenu.

    09.01.2013
    16:49:00 sati
    Opti
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Oduvijek naj-naj draža/vrijedna/smiješna epizoda! Naravno, uz njih još nekoliko. Uvijek smiješno z 'valjati se po podu'. Živio dugonosi!

    12.02.2013
    09:37:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Charlito de la Vega

    Ukupna ocjena 88%

    8, 8, 10, 10

    Scene u cirkusu su odlične i završni obračun sa "letjelicom" i Paganinijem hehe

    12.03.2013
    17:12:00 sati
    Charlito de la Vega
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jedan od najboljih Fordova ikada.

    27.09.2014
    16:03:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Neponovljiva sprdačina. :DD

    11.10.2014
    10:08:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Sigurno jedna od 5 najboljih epizoda uopće.

    Ja sam doslovno znao rikavat od smijeha na svaku pojavu Boba Rocka u ovom stripu :)

    25.10.2014
    21:42:00 sati
    Pterodaktil
    uredi
  • djukak

    Ukupna ocjena 88%

    8, 8, 10, 10

    Nije loš ova cirkus, dapače.

    Ali nekako mi je pomalo nepovezano sve to. Što je čest slučaj kod Alana, ali ipak eto, možda je ovde malo previše.

    Sve pohvale za crtež i naslovnicu. Bob u ulozi llovna je možda i najtragikomičnija uloga jednog strip junaka.

    26.09.2015
    20:37:00 sati
    djukak
    uredi
  • luxi68

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Savršenstvo, ali ipak su mi Bradati pljačkaši mrvicu draži

    04.02.2016
    15:08:00 sati
    luxi68
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Bob Rock u ulozi klauna,Nosonja glumi "hrabrog" lava,Alan akrobat na trapezu i užetu podignutom od zemlje pol metra.Kakva je to samo opasnost,kakva smjelost..

    17.03.2016
    09:55:00 sati
    igor 12
    uredi
  • Gil-galad

    Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 9, 10

    Cirkus, jašta, kao i čitav serijal... :)

    19.07.2016
    01:54:00 sati
    Gil-galad
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Izvrstan strip i FENOMENALNA recenzija! :)

    04.03.2018
    21:04:00 sati
    velka031
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Zabavno, opuštajuće sa smislenom pričom- odlično!

    27.06.2019
    10:17:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Jocko

    Ukupna ocjena 97%

    9, 10, 10, 10

    Genijalno! Autor nas odmah baca u srž 'problematike', te vidimo likove kako se spremaju za cirkusku predstavu. Ubrzo saznajemo i zašto. Dve trećine epizode ide uglavnom na prikaz cirkuske predstave, koja je apsolutno urnebesna. Sviđa mi se što Šef nije dosadan kao u kasnijim pričama - zeza Jeremiju, naređuje Alanu, sprda i kritikuje Boba, podbada Sir Olivera i njegovu ''cirkusku tačku''. Sve cirkuske tačke su odlično odrađene, i svaki lik (osim Jeremije i Broja 1 koji nisu učestvovali u predstavi) je došao do izražaja. Jeremijine bolesti jesu došle do izražaja, kao i genijalnost Broja 1 u poslednjoj trećini stripa. Jedino onaj deo kada Sir Oliver beži od policije mi nije 100% urnebesan (na stranu genijalna ideja da je čovek stavio blatnjave cipele pod jastuk!!).
    Bob kao razjareni klovn, preplašeni Alan koji sumnja u sebe, i fantastičan momenat kada su i Alan i Bob na trapezu dok Boba juri pobesneli Nosonja (Bob, na trapezu: ''Alane, što radiš ovdje?''; Alan: ''Ah... moram se prebaciti odavde preko, ako mi uspije...'').
    Poslednja trećina se dešava u gradiću Kotonu, gde grupu dočekuju ubice/krimosi i naravno Broj 1. Iako su mi epizode sa krimosima i tajnim dokumentima itd dosadne, ovde to nije slučaj, jer je priča napisana vraški zabavno - imamo 'junake' grupe TNT kako se straše od snajperista, legendarno sviranje Paganinija Broja 1 (koji je u ovoj epizodi ubica!), kao i urnebesni finalni čin sa dosta šašave akcije i apsurda (Broja 1 vozi pelikan!?). Scenario ima odličan flow, a priča ipak nije za 10 (za 10 mi je recimo ''Broj 1'', ''Superhik'', ''Dan veštica''). 

    21.01.2020
    12:28:00 sati
    Jocko
    uredi
  • lwood

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    16.11.2020
    14:08:00 sati
    lwood
    uredi
  • Kila Banana

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jedna riječ - MASTERPIS. 

    28.12.2020
    20:30:00 sati
    Kila Banana
    uredi
  • Ivan Liverpool

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Kraj epizode mi je bio nenadmasan! Ovo je mislim bila prva akcija u kojoj je bas aktivno sudjelovao Broj 1. Njegova izvedba Paganinija je bila sjajna kao i let s pelikanom. Pa onda ona scena u kojoj Bob vidi njegov "spomenik". Sjajno! Steta samo sto nismo mogli cuti pricu o Hanibalu.

    27.08.2021
    21:48:00 sati
    Ivan Liverpool
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Gospodar noći
    Kod: KT LMS 346/347
    Ocjena: 75%
    Vrijeme: 26.10.2021. 2:04:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 5
    Broj pogleda: 1020
  • General Ruiz
    Kod: MI LU 2
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 24.10.2021. 0:23:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 1047
  • Dugi nož
    Kod: MV LIB 2c/3a
    Ocjena: 80%
    Vrijeme: 22.10.2021. 0:33:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 1204
  • Ljudi Urijela
    Kod: KM ZS 369
    Ocjena: 95%
    Vrijeme: 20.10.2021. 0:05:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 1253
  • Kafa Zombo
    Kod: MIMA GLE 4
    Ocjena: 100%
    Vrijeme: 18.10.2021. 0:32:00
    Autor: Lord Vader89
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 1185

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum