Bradati pljačkaši

Alan Ford

AF SA 30 | 120 str.

Nakon uspješno obavljene operacije “Cirkus”, članovi grupe TNT se kolima koje vuku dva rasna vranca vraćaju u New York. Usput staju u gradiću Charlton City, kojeg terorizira banda maskiranih bradatih pljačkaša, drskih do te mjere da čak opljačkaju i TNT-ovce. Nakon gorkog poraza, vrijeme je za osvetu koja stiže pomoću, vjerovali ili ne, jedne od najpoznatijih dramskih dijela u povijesti – Shakespearovog Hamleta!

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 94%

Priča 10

Scenarij 9

Crtež 10

Naslovnica 7

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 92%

P*9

S*9

C*9

N*9

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Božički prihajaju
    AF MLK 30
  • Bradati pljačkaši
    AF SA 30
  • Bradati pljačkaši
    AF SPKL 30
  • Bradati pljačkaši
    (SS 152) AF 29
  • Bradati pljačkaši
    AF SS 122
  • Bradati pljačkaši
    AF SS 333
  • Bradati pljačkaši
    AF SVKO 23
  • Razbijena boca - Cirkus - Bradati pljačkaši
    AF TB 10

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • SANTA CLAUS STORY
    AF SR 30

ZANIMLJIVOSTI

  • Povratak u New York kolima počeo je već u prošloj epizodi, AF #29 “Cirkus”
  • Prema legendi, upravo je ova epizoda, zajedno sa AF #99 “Broadway” (Bunker/Piffareiro) poslužila za seriju (ne)uspješnih redovnih i specijalnih brojeva u Tobijinom kazalištu, u kojem TNT-ovci glume u predstavama najpoznatijih svjetskih pisaca.
  • Dramu “Hamlet” će članovi grupe TNT odigrati još jednom, i to u AF Borgis #93 - Hamlet (Bunker/Perucca).
  • Pravu istinu o Williamu Shakespeareu ispričat će nam Broj 1 u AF #80 "Osvijetljena tikva".

Horde fanova na Ex-Yu prostora nikako se ne mogu složiti oko najbolje epizode Alan Forda. Svako ima svog favorita a kod mene je uz “Broj 1”, “Udar munje”, prve trilogija sa Superhikom i “Cirkus” svakako i “Bradati pljačkaši” a uvijek kad dolaze božićno-novogodišnji praznici, čini mi se da mi je najbolja epizoda upravo ova ;-). Ajmo redom:

Kao i svaka kultna AF epizoda, i ova ima poduži uvod u kome Sir Oliver pomoću čarobnog napitka (tj. destilirane vode) te Alana i Boba pokušava na brzinu zaraditi koji dolar dok ostali članovi Grupe TNT još spavaju. Podsjetimo se, nakon uspješno obavljene operacije “Cirkus”, TNT-ovci se konjskim kolima vraćaju kući baš za vrijeme zimskih blagdana. Efekt Si Oliverovog napitka je drastičan, jer iz nosatog patuljka sa staromodnim ogrtačem nastaje visoki mladić sa majicom po najnovijoj modi pa tako ne treba čuditi pozitivan odaziv publike:

"Jednu bocu meni, da me više ne zovu aerodrom za muhe!”
“Želim postati ljepši od Alaina Delona!”
“Otići ću odmah frizeru kda mi nakovrča kosu koja će mi dosizati do gležanja!”
“Bit će iznenađenje za moju ženu koja me uvijek zvala strašilo!”


Kako se ispostavilo da čarobni napitak ipak nije toliko čaroban i da se radi o prijevari, pošteni građani žele se osvetiti i daju se u potjeru za kolima u kome su naši junaci:
Gledajte, Sir Olivere, za nama je najmanje desetak kola!”
“Desetak? Nije ni mnogo!”
“Nije mnogo? Mi s dva konja a oni s dvije tisuće. Čini mi se da nismo baš u povoljnom položaju!”
“Ne volim malodušnost!


Ali spretnim manevriranjem Sir olivera, i ta je opasnost otklonjena i kola Grupa TNT mirno ulaze u Charlton city. Ali, nevolje tamo tek počinju: Banda zakrabuljenih Djeda mrazova/(ili Božićnjaka, kako vam drago) pljačka sve što stigne i narod živi u strahu. Opljačkani su čak i TNT-ovci na čelu sa Brojem 1 koji teško doživljava poraz, odlazi u New York I zapovjeda svojim robovima da ili će riješiti slučaj ili neka se ne vraćaju u Cvjećarnicu. Nakon detaljne istrage, utvrđivanja činjenica i modus operandi pljačkaša, Sir Oliver smišlja genijalni plan nakon što na licu mjesta jedne od pljački pronalazi knjigu Hamlet:

Hamlet od Shakespearea. Znači da ih zanima i slavna engleska književnost, samo što ona na njih djeluje vrlo čudno: inspirira ih na pljačku!

Slijedi jedna od najpoznatijih scena u povijesti Alan Forda : predstava “Hamlet” u kojoj Alan glumi danskog plemića a Bob njegovog pokojnog oca dok je Šef tu da pomaže oko teksta.Naravno, nastaje potpuna zbrka sa puno komičnih situacija ali plan je ostvaren, otmičari su otkriveni i pomoću desanta grudama privedeni pred pravdu a našim junacima ostalo je tek nešto više od 5000 milja do kuće;-)).

Oko crteža dvojbi nema – Magnus u svom punom sjaju!

U svakom slučaju, radi se o epizodi koja se pamti, sa nekoliko nezaboravnih zabavnih scena scena, a očito je da su u ovom periodu Bunker i Magnus na svom stvaralačkom vrhuncu što se tiče Alan Forda. I budući da se na neki način radi o blagdanskoj epizodi, koristim priliku da svim posjetiteljima www.stripovi.com i njihovim obiteljima poželim čestit Božić te puno zdravlja, sreće i dobrih stripova u 2008 godini!

Naprijed

AF SA 29 Cirkus

AF SA 31 Dan vještica

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 10, 6

    Ovo je još jedna od onih baš odličnih epizoda, puna je dobre zajebancije. Mada je meni ipak malo slabija od ''Zimske idile''. Te snježne epizode su nedvojbeno najjače u čitavom serijalu. Magnus perfektan, naslovnica dosta slaba. Spomenimo i zajebanciju Magnusa na Bunkerov račun, na dnu plakata sa 3. stranice. ;))

    Gnjevni građani u potjeri za TNT-ovcima, nakon što su ih ovi prevarili i pokrali:Policajac: ''Evo ih... Pucajte po njima!''Tip (držeći se za vrata auta koji luđački juri): ''Čime da pucam? Vilama?''
    28.12.2007
    00:20:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • Curunir

    Ukupna ocjena 95%

    9, 10, 10, 8

    dobro Aco zbori, teško je izabrati, ali ovo mi je ili naj ili svakako u top 3 epizode... sve je maestralno! osim naslova, bez obzira na cenzuru, Brixy je na koncu ipak odabrao posve glupo i bezvezno rješenje... moglo je puno bolje a da se svejedno udovolji cenzorima...
    28.12.2007
    15:52:00 sati
    Curunir
    uredi
  • kico

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Mogu li ja dat crtežu ocjenu jedanaest?
    28.12.2007
    16:09:00 sati
    kico
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 39%

    2, 2, 7, 6

    evo ja, iz čiste zlobe, da malo snizim prosjekje, ima tu britkog, crnog humora, i to je ok, i volim boba rocka, ali ja se na te pričice ne mogu skoncentrirat, i ne mogu, i ne mogu....
    30.12.2007
    00:05:00 sati
    ken2
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    .,savršenstvo.,prigodno je za ove dane.,
    01.01.2008
    16:46:00 sati
    Neustrašivi Chico
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jedan od najboljih AF. Posebno bih izdvojio genijalne scene kod izvođenja Hamleta kao i mobilizaciju vojske zbog tri bandita: "Avijacija nam šalje 26 jet-aviona s atomskim bombama od 1000 megatona. Oklopljenim kolima, topovima i bazukama uništit ćemo bandite", a Grunfov komentar na to: "Tako se radi! Moramo razbiti neprijatelja". Crtež zaslužuje više od deset.
    11.01.2008
    13:08:00 sati
    Spock
    uredi
  • pot

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    sve je receno!!citao sam ga zadnji put prije 20ak godina!!rcenzija mi je vratila pamcenje na genijalne komade stripa a i dobio sam volju da ga ponovo procitam
    07.03.2008
    10:49:00 sati
    pot
    uredi
  • Poncho

    Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Odlično.
    11.03.2008
    13:41:00 sati
    Poncho
    uredi
  • Zagor-te-nay

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Perverzija.Jebena Perverzija!
    23.05.2008
    15:43:00 sati
    Zagor-te-nay
    uredi
  • solar

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Na početku se Sir Oliver preoblači u Djeda Mraza i umjesto da dariva, znamo što radi!:D
    Jedna od antologijskih scena na 11. str.:
    Sir Oliver: -"Dobra večer simpatični i darežljivi čovječe zlatna srca koje bliješti među kamenim kakva imaju današnji sebični ljudi! Ne bi li mi dao stotinjak boca destlirane vode, i to besplatno?"
    Prodavač: -"Niti da krepaš pred mojim nogama. Plati pa nosi, ili zatvori za sobom vrata!"
    Sir Oliver: -"Kako čudne riječi iz usta čovjeka dobra srca! Hoćeš li promijeniti mišljenje kad ti spomenem siromahe koji čekaju tu vodu ili kad ti pokažem ovaj simbol mira, automatski, sa devet metaka, kalibra 32? Odluči!"
    Prodavač: -"Odlučio sam! Sto boca?"  :D
     
    A da ne spominjem i onu genijalnu scenu kada Sir Oliver "poklanja" za bijednu svotu od 10 dolara eliksir mladosti, pa se sve one rugobe nadaju da će postati mladi i lijepi. Ima da crkneš od smijeha...
     
    Par naziva...
    - "Vladar svih lažljivaca", Bobovo ime za Broja Jedan
    - "Umišljena četveronožna mješina"
    - "Medvjed pun buha koji se izdaje za psa"
     
    Cjenik predstave "Hamlet"
    - snižene cijene
    - ulaznica 1 dolar
    - bogalji 1/2 dolara
    - gluhi 30 centa
    - slijepi 20 centa
    - slijepi i gluhi 50 centa
     
    - "Hamlet? Tko je to? Igrač bejzbola?
     
    Scena u kojoj Bob glumi je također nezaboravna! Ha ha...
    26.07.2008
    20:25:00 sati
    solar
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 55%

    5, 5, 6, 7

    Prva strana je najbolja. Bogati znaju kako se treba hraniti. Do jaja.
    26.01.2009
    08:42:00 sati
    supermike
    uredi
  • Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    08.05.2009
    00:15:00 sati
    Brdar
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Još jedna od onih bezvremenskih priča. Ne znam odakle početi, bilo to Grunfovo herojsko preseravanje pred tenkovima ili konačna borba sa zaleđenim ledenim projektilima. :))) Ali nesumnjivo najbolja scena od svih jest velika predtsva u šumarku gdje Magnus, Bunker, pa i Brixy svi ističu svoje humoristične note. A da i ne spominjem plakat na poečtku i destiliranu vodu. Ma, zna se da je neki strip smiiješan ako se može pričati o njemu jedino nabrajajući najbolje scene. :D
    Crtež dobar kao i uvijek. Naslovnica mi se sviđa, pravi zimski (pljačkaški) ugođaj. :D
    17.07.2009
    17:52:00 sati
    Opti
    uredi
  • Bob Rok

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jedna od najboljih epizoda AF-a. Ima sve, atmosferu, pricu, crtez. Jos je i dobra satira... :)
    27.12.2009
    12:36:00 sati
    Bob Rok
    uredi
  • legaz

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    NENADJEBIVO. SCENA SA PRODAVCEM DESTILOVANE VODE,HAMLET MA LJUDI MA ....

    15.02.2010
    14:47:00 sati
    legaz
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 94%

    8, 10, 10, 10

    Samo još jedna majstorija AF-a

    18.02.2010
    15:15:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 71%

    7, 6, 8, 8

    Ova epizoda mi je malo slabija od odlične 'Zimske idile', a i nisam ju nešto posebno upamtio.

    11.01.2011
    21:54:00 sati
    Panon
    uredi
  • general war

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    odlicno,najsmesnija mi je alanfordovska verzija hamleta.magnus na vrhuncu karijere

    10.07.2011
    01:25:00 sati
    general war
    uredi
  • writer

    Ukupna ocjena 40%

    4, 3, 5, 4

    Onako.

    08.09.2011
    13:19:00 sati
    writer
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Presmiješna epizoda.

    13.12.2011
    13:00:00 sati
    Patrix
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 10, 7

    23.05.2012
    14:39:00 sati
    tekumze
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Toliko je legendarnih scena u ovoj vrhunskoj epizodi... Od samog početka, kad se siromašci izruguju bogatima, do krađa Sir Olivera. Čak je i Alan pristao na prijevare. Za Boba se niti ne čudim. Crtež vrhunski. Ističem Sir Oliverov odgovor-protupitanje u stilu :'Građanine, nešto ste promumljali?'

    15.02.2013
    08:59:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Fantastičan KLASIK.

    27.09.2014
    16:04:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Najjači je dio s predstavom. Inače, meni jedna od najdražih epizoda.

    11.10.2014
    10:12:00 sati
    mpavin
    uredi
  • djukak

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Epizoda za čistu 10ku. Zlatno doba Alan Forda.

    Biti il ne biti, pitanje je sad.

    A već prva stranica pokazuje svu poentu ovog genijalnog stripa.

    26.09.2015
    21:31:00 sati
    djukak
    uredi
  • luxi68

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Najbolja ikad. Broj jedan odlazi upakiran vlakom, a tnt-ovci prepušteni sami sebi moraju se iskupiti. Jednostavno fantastično

    04.02.2016
    15:03:00 sati
    luxi68
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odlična epizoda.

    17.03.2016
    17:07:00 sati
    igor 12
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    08.05.2016
    15:00:00 sati
    žalosna_sova
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    05.10.2017
    12:37:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odlična epizoda.

    27.06.2019
    10:19:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Jocko

    Ukupna ocjena 96%

    9, 10, 10, 9

    U neku ruku nastavak prethodne epizode, ''Cirkus'', tačnije nastavlja tamo gde je prethodna epizoda stala - dodirna tačka su simpatične kočije, upečatljive i u ovoj epizodi. Sviđa mi se taj vid kontinuiteta koji ponekad postoji kod Alana Forda, mada su drugi serijali mnogo poznatiji po tome (Ken Parker). U recenziji i komentarima je sve rečeno... Najviše se ističe Sir Oliver, naročito u početku ali i kasnije je bitan za rasplet; Broj 1 ima prilično sporednu ali upečatljivu ulogu; sposobnosti i mane svakog od likova stoga dolaze do izražaja, jer ih je Broj 1 ostavio da se za kaznu zlopate. Ovde je čak i Skviki fino i važno upotrebljen. Predstava i Hamlet su kultni. Uvek sam voleo epizode sa (Tobijinim ili ne) pozorištem. Na kraju je Bunker lepo upleo prethodno pomenutog gradonačelnika u srž problematike. Jedino što mi se, kao i kod jednog solidnog broja AF epizoda, ne sviđa - jeste ''čiča miča i gotova priča'' rasplet. U ''Cirkusu'' smo imali mnogo luđi i rasplet tj. finalni okršaj sa negativcima, dok je to ovde urađeno dosta mlako, grudvanjem. To je donekle opravdano ograničenim brojem strana. Na ostalo ne da nemam zamerke, već epizoda kao i mnoge pre nje vrvi od dobre zabave, visprenih, ciničnih i oporih dijaloga, sukoba zakona i onih izvan zakona, mućki, kao i odnosa bogatih i siromašnih. Epizoda je dosta ujednačena, bez praznog hoda i bez loših filera. 

    30.03.2020
    13:17:00 sati
    Jocko
    uredi
  • lwood

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    16.11.2020
    14:09:00 sati
    lwood
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Coravo ti je oko.

    Epizoda prepuna legendarnih replika, jedna od ponajboljih epizoda AFa ever!

    23.12.2020
    03:59:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • Kila Banana

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    E to je definicija ovog serijala.

    31.01.2021
    17:23:00 sati
    Kila Banana
    uredi
  • Ivan Liverpool

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odlicno! Ovdje opet Sir Oliver opljackan. Ovo je cini mi se drugi put u serijalu (prvi put ga je Superhik opljackao). Bilo mi je smijesno i kako je na pitanje Broja 1 otkud mu taj novac, odgovorio da je novac vjerojatno bio u podstavi sesira od kad ga je kupio. Inace nakon sto sam vidio naslovnicu i onda prvih par stranica, pretpostavio sam da ce Sir Oliver biti taj bradati pljackas, buduci da je na pocetku i on bio odjeven kao jedan djed Mraz. Prica je pak otisla u drugom smjeru i dobili smo druge bradate pljackase, nesto opasnije od Sir Olivera. Crtez odlican, humor jos bolji!

    28.08.2021
    11:47:00 sati
    Ivan Liverpool
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Prerijski vjetar
    Kod: ZG PRIDA 2
    Ocjena: 82%
    Vrijeme: 7.12.2021. 0:46:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1115
  • Bilo jednom...
    Kod: KP LIB 27
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 5.12.2021. 0:10:00
    Autor: Spock
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1149
  • Izdaja mrtvaca
    Kod: KM ZS 426
    Ocjena: 78%
    Vrijeme: 3.12.2021. 0:09:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 1178
  • Čovjek iz Baltimorea
    Kod: TX LIB 62
    Ocjena: 82%
    Vrijeme: 1.12.2021. 1:21:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 1107
  • Velika iluzija
    Kod: MM LIB 86
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 29.11.2021. 0:48:00
    Autor: drogsy
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1205

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Žrtve i krvnici
    Kod: NN LIB 71c
    Ocjena: 96%
    Vrijeme: 9.11.2021. 0:20:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 2428
  • Crne suze
    Kod: ZG LU 321
    Ocjena: 34%
    Vrijeme: 3.11.2021. 0:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 2326
  • Povratak u kuću strave
    Kod: ZG LUSP 41
    Ocjena: 36%
    Vrijeme: 12.10.2021. 1:13:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 2288
  • Oči sudbine
    Kod: ZG PRIDA 1
    Ocjena: 80%
    Vrijeme: 2.10.2021. 8:38:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 2059
  • Korijeni
    Kod: ZG KRJNUB 1/6
    Ocjena: 82%
    Vrijeme: 25.11.2021. 0:11:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 13
    Broj pogleda: 2057

Aukcije

Forum