12 umjetnika

Alan Ford

AF SA 35/36 | 120 str.

Mr. Duls je rođen sa srebrnom žličicom u ustima. Mr. Duls ima para ko piljevine. Mr. Duls pod svojom palicom ima na stotine radnika. Mr. Duls je pošten, iskren i pravedan. Mr. Duls voli skijanje na snijegu i na vodi. Žene vole Mr. Dulsa, ali on već ima odabranicu svog srca. Miss Boa je jedna predivna i skromna djevojka... Djevojka s opasnim fetišem. Ona voli zločeste dečke, fakine, kriminalce. Gdje je Mr. Duls u toj priči?

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 86%

Priča 8

Scenarij 8

Crtež 10

Naslovnica 8

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 91%

P*9

S*8

C*9

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Dvanajst umetnikov
    AF MLK 35
  • Centurion
    AF MLK 36
  • Dvanaest umjetnika
    AF SA 35
  • Centurion
    AF SA 36
  • Dvanaest umjetnika
    AF SAKB 3
  • Centurion
    AF SAKB 4
  • Dvanaest umjetnika
    AF SPKL 35
  • Centurion
    AF SPKL 36
  • Dvanaest umjetnika
    (SS 162) AF 34
  • Centurion
    (SS 164) AF 35
  • Dvanaest umjetnika
    AF SS 131
  • Centurion
    AF SS 133
  • Dvanaest umjetnika
    AF SS 350
  • Centurion
    AF SS 354
  • Dvanaest umjetnika
    AF SVKO 28
  • Centurion
    AF SVKO 29
  • Vesela dolina - 12 umjetnika - Centurion
    AF TB 12

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • LA DOZZINA DEL PENTAGRAMMA
    AF SR 35
  • IL CENTURIONE
    AF SR 36

ZANIMLJIVOSTI

  • AF #35: prvo pojavljivanje 12 umjetnika, Georgea Dulsa, Centuriona, gospođice Boe.
  • Boa je zaljubljena u Superhika, na str. 42 ima njegov poster na zidu.
  • AF #36: drugo pojavljivanje doktora Kreutzera.
  • Pojavljuju se Oliverov prijatelj Bing i Malajac (?)
  • Na str. 31 na zidu plakat s natpisom: Magnus&Bunker u filmu 2 prljava lopova.
  • Na str. 35 Bob se prisjeća svoje braće iz epizode ˝Trojica iz Yume˝.
  • Alan se prisjeća svoje pustolovine u epizodi ˝Operacija Frankenstein˝.
  • Više informacija o centurionima!

Teško je voljeti, još teže ne voljeti, a najteže je naći voljenog koji te voli.
Aleksandar Sergejevič Puškin

Koliko god je molio i preklinjao, milijarder George Duls nikako da otopi ledeno srce svoje zaposlenice, čistačice Boe. Njoj su George i njegovi milijuni totalno dosadni. Ona voli smjele, neustrašive ljude. Ali, pustimo zasada neutješnog golupčića Dulsa i skoknimo malo do cvjećarnice u 5. Aveniji.

U njoj Jeremija upravo prima narudžbu za 12 karanfila. Kreativni Bob i njegov vjerni Nosonja uspješno se pobrinu za njihovu ˝izradu˝. Slijedi isporuka čiji najteži dio pada na Alanova leđa. Ali tko je naručio tih 12 karanfila? Oni nisu 12 apostola, niti 12 žigosanih, pa čak ni 12 znakova zodijaka. Oni su 12 umjetnika. Maestro Ritt se sprema sa svojim orkestrom ćelavih ˝klonova˝ u pljačku njujorške banke. I oni poput mnogih kriminalaca imaju svoju posjetnicu- violinski ključ s rimskim 12. Došavši u banku, glazbenici iz svojih koferčića ne vade violine nego mitraljeze..I gangsterska simfonija može početi.

Gangsterska simfonija u G-duru

Nakon što je Ritt odirigirao pljačku, na žalost svih prisutnih odlučuje prije odlaska publiku počastiti s jednim solom na violini. Budući da su Alan i Bob u pljačkašima prepoznali svoje mušterije, a banka raspisala nagradu od 100 tisuća dolara, Njegova Visost šalje grupu TNT u akciju. Opkoljen, Mr. Ritt se baca u bijeg i igrom slučaja završi u stanu gospođice Boe. Shvativši da je u prisutnosti pravog gangstera, Boa ga počne mahnito obasipati poljupcima i zagrljajima, te s vremenom Ritt potpuno izgubi živce od te gnjavaže.

Ritt brišući suze na koljenima moli Alana: Zaklinjem te, molim te uhapsi me. Bolje zatvor, nego ta žena. Tamo mogu čitati, računati, raditi, svirati violinu, dirigirati simfonijskim orkestrom...

Eto, dok George pati zbog neuzvraćene ljubavi, Ritt pati zbog ugušujuće ljubavi. Ah te žene, čini se da je istina. Ne možeš s njima, a ne možeš ni bez njih.

Vratimo se sada nesretnom milijarderu Georgeu Dulsu. Budući da njegova prelijepa čistačica uporno ismijava njegove izljeve ljubavi, još uporniji George odluči postati sve ono što Boa traži u muškarcu- okorjeli kriminalac. Na svoj platni spisak ubacuje doktora Kreutzera, bivšeg nacističkog znanstvenika kojeg smo imali čast upoznati u epizodi ˝Operacija Frankenstein˝. Kreutzer je našao odgovor na na ljubavne patnje mladog Georgea. Odgovor se zove Centurion, high-tech kostim napravljen po uzoru na vojnu opremu starorimskih legionara. Njegov je štit obložen specijalnom smjesom pomoću koje je otporan na sve projektile. U remenu je sakriven plin koji može poslužiti kao zaštitna magla. Na potplatima su ugrađeni mlazni aparati koji se uključuju udarcem pete o petu i omogućuju letenje. U narukvici je radio prijemnik sinhroniziran na policijsku valnu duljinu. Šljem je od posebno otpornog čelika dok vizir ima infracrvene zrake. George se tako prerušen u Centuriona upušta u pljačkaške pohode sa samo jednim ciljem- dobiti medijsku pozornost kojom će opčiniti gospođicu Bou i zatim joj razotkriti Centurionov pravi identitet.

Jedna od Centurionovih brojnih žrtvi postala je i njujorška pošta u kojoj Bob Rock proživljava pakao birokracije. Ruku na srce, treba suosjećati s jadnim Bobom, jer tko od nas na šalteru barem jednom nije naletio na bezobraznu babetinu koja se smatra direktoricom svemira.

Najgledaniji program u svakoj pošti

Nakon što iz poštanskog sukoba s Centurionom izvukao deblji kraj, agent Rock se kune u osvetu, jer Rock ne zaboravlja... Ne zaboravlja i vraća dvostruko. Centurionov kostim je toliko tehnološki napredan da su vlasti prisiljene pozvati vojsku na njujorške ulice.

Pobjeda američke vojske nema cijenu

Budući da se tajni agenti još tajnije grupe TNT ubrzo nađu na Centurionovu tragu i još brže stjeraju Kreutzera u kut, zloglasnom znanstveniku ne preostaje drugo nego da na sebe stavi rezervni Centurion kostim i pobjegne. Nije dugo trebalo da oba negativca padnu u ruke naših antijunaka. Dok su Oliver i Bob svladali Georgea (Bob sa posebnim užitkom), Alan i Grunf su istovremeno uz pomoć Nosonje onesposobili Kreutzera. Obojica kriminalaca završe u sjedištu na ispitivanju, za vrijeme kojeg Broj Jedan odluči počastiti goste pričom o prvom letaču, Ikaru. U njegovoj verziji događaja, Ikarova krila nisu izgorjela zato jer se mladić bahato naumio približiti bogovima, već zato jer je zaključio da će zaradit gomilu love štedeći na perju za krila. Nakon te nadasve uzbudljive pričice, Duls i Kreutzer su prosljeđeni inspektoru Broku i gradskim prascima koji nakon crvenila na licu i znoja na čelu uz legendarno pravilo iz romana ˝Životinjska farma˝, oslobađaju multimilijunaša Dulsa, dok Kreutzera automatski šalju na robiju.

"All animals are equal, but some are more equal than others"

Priča naravno obiluje humorom. Evo samo par primjera:
Ritt na vratima: Tko si ti? Što hoćeš?
Bob s Nosonjom: Došao sam radi parenja.
Ritt: Parenja? A s kim bi se htio pariti?
Bob s crvenilom na licu, pokazujući na Nosonju: Ne ja! Pas!

Njegova Visost komentira hvatanje gangstera: Čim daju znak da je sve gotovo, popni se gore, izvidi situaciju i pokupi plijen.
Šef: Da, ako je tamo Sir Oliver, onda treba požuriti.

Alan začuđeno na Oliverov lopovski prijedlog: A šta će reći vlasnik kad nađe praznu prostoriju?
Sir Oliver: Ništa, ostat će bez riječi.

Magnus je crtajući Mr. Ritta pred očima imao sliku legendarnog talijanskog violinista Nicollo Paganinija (1782. – 1840.). Na vrhuncu slave, Paganini je održavao koncerte po glavnim europskim glazbenim središtima izazivajući svojim virtuozitetom, temperametnim sviranjem i osebujnom pojavom oduševljenje publike. Usporedbe radi, Ritt je apsolutna muzička suprotnost Paganiniju. Ritt je amuzikalan.


Venecijanska Paganinijeva maska

I tako je George Duls zahvaljujući svojim milijunima možda izbjegao ruku zakona, ali je također došao do bolne spoznaje – svi novci ovog svijeta ne mogu da kupe uzvraćenu ljubav, jer prava ljubav i novac nemaju nikakvih dodirnih točaka. Nakon toliko truda, slijepo zaljubljeni George, ipak ostaje slomljena srca, utapljujući bol u alkoholu. Možda Mr. Dulsu u ovoj priči horoskop nije bio naklonjen, ali isto se ne može reći za četveronožnog Nosonju, a tek Jeremija... Jeremiji su snovi postali stvarnost.

Okreće se kolo sreće,
Vrteći se ne pristaje,
Tko bi gori sad je doli,
A tko doli ka gori se kreće

Ivan Gundulić

Naprijed

AF SA 34 Vesela dolina

AF SA 37 Pukovnik Kattycat

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Ukupna ocjena 90%

    9, 8, 10, 9

    Vrlo zanimljiv AF.Max Bunker solidan kao što je i inače bio u ranijim epizodama,o Magnusu ne moramo ni pričati jer uvijek ispunjavasvoj posao lijepo.Naslovnica također vrlo dobra.

    22.06.2011
    18:28:00 sati
    Patrix
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 82%

    8, 7, 10, 7

    Nije loše!

    23.06.2011
    14:37:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Zabavna epizoda, imam je u kolor biblioteci.

    23.06.2011
    16:56:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Ukupna ocjena 66%

    7, 6, 7, 6

    23.06.2011
    21:16:00 sati
    kosmajac
    uredi
  • Zagor-te-nay

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Čita sam ovo jedno 20-30 puta do sad. To je t o, pali pali!

    24.06.2011
    15:45:00 sati
    Zagor-te-nay
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Magnus i Bunker su u doba nastanka ove epizode bili na vrhuncu stvaralačke moći. Uvodi se čitav kaleidoskop likova, vraćaju se stari, a TNT-ovci nikad nisu bili toliko humoristički izraženi. Fora s letećim oklopima kasnije će biti silovana od strane Bunkera (vidi Magnusov Necron) u obliku Anten-Mana. Najsmiješniji dijelovi su kad Bob nabavlja karanfile i rasprave Dulsa i Kreutzera, ali cjelokupna epizoda je dobra. Jedino mi je glup način kako umjetnici pljačkaju banku. Stvarno ne znam što je tu Bunker mislio. Ako izuzmemo tu scenu, ovo ostaje jedna od najkreativnijih i najsmiješnijih epizoda među prvih 75.

    Magnus je super kao obično. Samo jedna primjedba, a to je da jedanaest umjetnika u polucilindrima izgleda apsolutno identično, baš kao klonovi. To mi se nikad nije sviđalo iz nekog razloga. Magnusove naslovnice su još bolje nego inače u Klasik izdanju. Pristaje im crvena boja.

    28.06.2011
    15:53:00 sati
    Opti
    uredi
  • legaz

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Ajd neka Bunker napiše ovaku jednu, pa neka ide u penziju.

    29.06.2011
    09:04:00 sati
    legaz
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 86%

    8, 9, 9, 8

    Dobra epizoda s puno humorističkih scena i dijaloga. Pored ovih koje je recenzent nabrojao ja bih još dod'o i onu s poludjelim kapetanom. U nastavku je crtež nešto lošiji, naslovnica solidna.

    29.06.2011
    19:24:00 sati
    drogsy
    uredi
  • general war

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    jedna od.po meni najzanimljivijih epizoda.citao sam je vise puta

    10.07.2011
    00:22:00 sati
    general war
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 77%

    8, 7, 8, 8

    Ritt mi se nikad nije posebno sviđao, a i još kao klincu mi je bilo glupo da 12 ljudi izgleda isto. Međutim, ovaj dio sa Georgeom Dullsom i Kreutzerom mi je bio odličan.

    10.08.2011
    18:06:00 sati
    Panon
    uredi
  • doktor78

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Punokrvni Alan Ford, pun urnebesnih gegova. Spisku genijalnih izvala iz ove price moram dodati i onu od Sefa, dok drzi u ruci novcanicu od jednog dolara: Gle,gle, dolari su jos s jedne strane zeleni, a s druge sivi! Ugodno se osvjedociti da se nisu promijenili! :)))))))))

    18.09.2011
    20:23:00 sati
    doktor78
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 10, 7

    23.05.2012
    14:11:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    05.06.2012
    19:32:00 sati
    Vasilije8
    uredi
  • Ukupna ocjena 92%

    9, 9, 10, 8

    Jedne od vrhunskih epizoda Alan Forda.

    29.07.2012
    16:12:00 sati
    Pterodaktil
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 85%

    8, 9, 9, 7

    Orginalna priča,tipično Alanfordovska u kojoj ćemo vidjeti kako umjetnici sa stilom pljačkaju banku,te kako naši TNT-ovci sa stilom uzgajaju karanfile. ...uvod u priču sa centurionom koji je nastao zbog jedne zmije-Boe ;) Dobre epizode!
    30.09.2012
    09:19:00 sati
    Oki
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    12 umjetnika- za 100%, uvijek zabavna priča koju sam 'bezbroj' puta čitao u svom možda najdražem trobroju ->12. Svakako ističem odlične scene vezane uz karanfile, krađu boje i ljepila, dostavu…

    Centurion- U odnosu na prošlu epizodu, malo lošija, bez nekih extra smiješnih scena. Lošija i u ukupnoj sumi dosad.

    20.03.2013
    08:45:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 88%

    9, 8, 9, 10

    Zabavna epizoda do bola.

    27.09.2014
    16:13:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 10, 7

    Drugi dio malo lošiji (što se scenarija i crteža tiče) ali ipak jedna veoma zabavna epizoda s puno smišnih situacija.

    06.01.2015
    09:36:00 sati
    mpavin
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 88%

    9, 8, 10, 7

    08.03.2015
    21:25:00 sati
    velka031
    uredi
  • luxi68

    Ukupna ocjena 92%

    9, 9, 10, 8

    Dvije odlične epizode nema šta, nije savršenstvo ali nema nekih prigovora.

    04.02.2016
    13:10:00 sati
    luxi68
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Udavi miss Boa svojom ljubavi

    17.03.2016
    17:17:00 sati
    igor 12
    uredi
  • Rock Bob

    Ukupna ocjena 92%

    10, 8, 10, 8

    Ima svoju priču, humor, i smisao. Dobra epizoda.

    14.11.2018
    00:53:00 sati
    Rock Bob
    uredi
  • Mummy

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jedna od najboljih epizoda!

    12.03.2019
    19:50:00 sati
    Mummy
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Izvrsno! Zanimljivo i smileno, čak zaokruženo i vrhunskom pričom. Sviđa mi se i parodija na vrhunski svijet glazbe.

    27.06.2019
    10:31:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • lwood

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    16.11.2020
    14:04:00 sati
    lwood
    uredi
  • Kila Banana

    Ukupna ocjena 95%

    9, 10, 10, 8

    Centurion mi je bolji od 12 umjetnika, ali u obje epizode ima materijala za smijanje.

    29.12.2020
    19:58:00 sati
    Kila Banana
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 96%

    9, 10, 10, 9

    Jedna od onih prica od kojih su mi se trobroji raspali;) Tesko se sta moze zameriti, zaista!

    15.07.2021
    22:33:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • Ivan Liverpool

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Dvanaest umjetnika

     

    Tipicna epizda Magnusa i Bunkera s pomalo netipicnim razbojnicima, glazbenicima. Osim njihove pljacke ova epizoda je posluzila i kao uvod za drugu s Centurionom. Epizoda je prepuna humora. Fora je za vidjeti i prodavace novina. U svakoj epizodi je to netko drugi, ovdje je recimo rijec o jednom Vikingu. Jos jednom je Sir Oliver uspjesno izvrsio svoju pljacku, no ovoga puta je i on zavrsio opljackan.

     

    Centurion

     

    Ova mi je bila jos i bolja od prethodne. Highlight epizode: Sir Oliver spakira sve stvari iz jedne sobe koju su cistili i pita Alan sto ce reci vlasnik kad vidi praznu sobu. A kaze Sir Oliver: "Nista. Ostat ce bez rijeci."

    Centurion me dosta podsjecao na Superhika, ali zanimljiv mi je kao lik. Vraca se i Kreutzer na kojega sam iskreno vec i zaboravio. Onim potezom na kraju kad su pravoga Centuriona pustili na slobodu, Bunker je vjerojatno htio poruciti kako zakon nikada ne gleda jednako na bogate i siromasne.

    11.09.2021
    14:13:00 sati
    Ivan Liverpool
    uredi
  • Jocko

    Ukupna ocjena 89%

    8, 9, 10, 8

    12 umjetnika


    Prvo se upoznajemo sa mr. Dulsom, i njegovom ljubljenom Boom koja mu ne uzvraća ljubav. Zatim u igru, preko cvećarnice i lažnih karanfila koje spravljaju naši junaci, uleću 12-orica umetnika pod vođstvom izvesnog Ritta. Oni nisu baš zanimljivi likovi sami po sebi, a ceo drugi deo stripa otpada na jurnjavu za njima. Čak se spominje i Superhik, koga gđica Boa obožava kao neko božanstvo. Meni za razliku od drugih komentatora scene sa nabavljanjem materijala za karanfile, nisu nešto posebno, ali su odnosi između naših junaka na vrhunskom nivou, kao i uvek. Pogotovo podjebavajuće dosetke kao 'pokretna bolnico' (Jeremija) ili 'nosata mrljo' (Bob). Ti odnosi između likova, koji variraju od podrške, preko podjebavanja pa sve do otvorenog hejta su mi sjajne i naravno jedan od glavnih razloga što sam se kao osnovac navukao na ovaj serijal. Hemija između likova je odlična. Scene sa pandurima urnebesne. Luda ženska koja ima fetiš na kriminalce je takođe jedan od bolje profilisanih likova u serijalu. Na kraju se pojavljuje i sam Centurion, koji pljačka Sir Olivera.

    8, 9, 10, 8 - 89%


    Centurion

    Nastavak nam donosi još bolju priču od prethodne, ovoga puta bez 12 umjetnika, umesto toga radnja je skoncentrisana na Centuriona Dulsa i njegovog pomoćnika, ludog nazi naučnika Kreuzera, koga smo već imali prilike sresti u Operaciji Frankenštajn. TNT grupa hvata ne jednog, već dva centuriona, a miss Boa, kojoj to ime savršeno paše, takođe igra zapaženu ulogu. Ovde pritom ima kritike gradskih vlasti (3 svinje) i policije (Blok), vojske, javnih službi. A fore TNT-jevaca su takođe na vrhunskom nivou. Čak na kraju kao bonus dobijamo vrlo kratku pričicu broja 1 o Dedalu i Ikaru. Nekako su mi sporedne scene u ovoj epizodi bolje nego u prethodnoj. A kao zanimljivost, vidimo (možda po prvi put?) Binga, kako leti cepelinom.

    8, 10, 10, 7 - 91%

    05.10.2021
    17:12:00 sati
    Jocko
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Kafa Zombo
    Kod: MIMA GLE 4
    Ocjena: 100%
    Vrijeme: 18.10.2021. 0:32:00
    Autor: Lord Vader89
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 691
  • Veliki Džeronimo
    Kod: TX ZS 862/863
    Ocjena: 88%
    Vrijeme: 16.10.2021. 0:28:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 5
    Broj pogleda: 1057
  • Novi Kanton
    Kod: KT VG 39/40/41
    Ocjena: 68%
    Vrijeme: 14.10.2021. 1:02:00
    Autor: Spock
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 1095
  • Povratak u kuću strave
    Kod: ZG LUSP 41
    Ocjena: 36%
    Vrijeme: 12.10.2021. 1:13:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1622
  • Gusari
    Kod: VB LU 3
    Ocjena: 70%
    Vrijeme: 10.10.2021. 16:31:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1112

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Zombiji u Darkwoodu
    Kod: ZG VCZS 28
    Ocjena: 85%
    Vrijeme: 8.8.2021. 9:30:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 2527
  • Bez budućnosti
    Kod: NN LIBSP 19
    Ocjena: 74%
    Vrijeme: 20.8.2021. 7:19:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 2039
  • Otmica Ikara La Plumea
    Kod: ZG KOZA 11
    Ocjena: 49%
    Vrijeme: 26.8.2021. 0:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1763
  • Witiko!
    Kod: ZG KOZA 10
    Ocjena: 62%
    Vrijeme: 6.9.2021. 0:29:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 1644
  • Povratak u kuću strave
    Kod: ZG LUSP 41
    Ocjena: 36%
    Vrijeme: 12.10.2021. 1:13:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1622

Aukcije

Forum