Vrijeme darivanja

Alan Ford

AF SA 42 | 120 str.

Božićno-novogodišnji praznici u New Yorku, snijeg, vrijeme darivanja... Prilika da članovi grupe TNT zarade nešto sa strane a ujedno riješe slučaj tajanstvenog sjemena iz Nizozemske.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 75%

Priča 6

Scenarij 7

Crtež 9

Naslovnica 9

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 75%

P*6

S*7

C*8

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Božično seme
    AF MLK 42
  • Vrijeme darivanja
    AF SA 42
  • Vrijeme darivanja
    AF SPKL 42
  • Vrijeme darivanja
    (SS 168) AF 37
  • Vrijeme darivanja
    AF SS 136
  • Vrijeme darivanja
    AF SS 360
  • Vreme darivanja
    AF SVS 15
  • Ekologija - Slatka Afera - Vrijeme darivanja
    AF TB 14

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • GRASSO NATALE
    AF SR 42

ZANIMLJIVOSTI

  • str. 1, prvi kadar : kraj Boba prolazi Roberto Raviola (Magnus) osobno
  • Glavni negativac ove priče, gospodin Pax, poklonik je ideologije Trećeg Rajha što je dosta česta pojava u AF-u. Sjetimo se samo npr. Profesora Kreuzera koji se po prvi put pojavio u AF #3, Operacija “Frankenstein”
  • str. 110 ; Alan se odlično snalazi na klizaljkama. To nam je po prvi puta demonstrirao u AF #6 – Traži se Alex Barry

Prepoznajete li u tom zakrabuljenom djedu mrazu čuvenog tajnog agenta Boba Rocka?

Ovim riječima počinje 42. redovna epizoda omiljenog nam stripa. S obzirom da se svojim naslovom i radnjom savršeno uklapa u blagdanski ugođaj i sveopću (shopping)-groznicu koja vlada na našim ulicama, mislim da je ovo baš pravo vrijeme za recenziju ove epizode, koja ruku na srce nije vrhunska ali ipak pruža solidnu zabavi kod čitanja.

Glavno obilježje i zaštitni znak AF - “Vrijeme darivanja” je svakako 30 stranica dugi uvod, prepun vratolomija I zanimljivih komentara, u kojemu Sir Oliver uz pomoć Nosonje, vješto maskiranog u jelena, te Bob Rock pokušavaju zaraditi koji dolar preobučeni u djed mrazove(ili božićnjake, zavisi što više volite) sa namjerom da blagdanski stol grupe TNT bude ipak nešto bogatiji nego inače. Kao po običaju, Sir Oliver je vrlo uspješan dok Bob – naravno - nije, a u dialozima sa prolaznicima možemo vidjeti koliko je zapravo ta potrošačka groznica smiješna i istovremeno na neki način tužna jer se pretjeranom komercializacijom gubi onaj pravi smisao praznika. Ali to je tema za neke druge priče...

Nakon uvoda, koji završava zarobljivanjem Sir Olivera i Boba, vrijeme je i za ozbiljan posao koji glasi; izbjeći grude maloljetnih razbojnika i usput ukrasti sjeme iz Nizozemske kojeg drži superluksuzna cvjećarnica Superpax. Zadatak je povjeren Alanu i Šefu, koji ispočetka doživljavaju totalni neuspjeh i bivaju potučeni do nogu. Čak ni Alan nije bio na visini zadatka pa je dozvolio da ga neprijatelj uhvati dok je Šef izbačen iz stroja od strane djelatnika u Superpaxu. Tko zna kako bi stari dobri Gervasius završio da nije bilo Nosonje i Grunfa koji su poslani u operaciju spašavanja:

Grunf :Izgleda kao liješina, ali srce mu tik-taka kao ručni sat. Tipični primjer starog ratnika; pobijeđen, ali ne poražen.
Šef : Glupi, blesavi Grunfe! Ne znaš razlikovati ni ručni od džepnog sata!
Grunf : O..oprostite šefe, ali ja sam specijalist za avione.

Ipak, Alan ,Bob i Sir Oliver uspijevaju pobjeći i nadmudriti Paxove ljude a zatim slijedi finale na snijegu i ledu, dobro nam poznat iz epizoda poput “Traži se Alex Barry”, “Idila”, “Cirkus”, “Bradati pljačkaši” itd. Epizoda završava onako kako i dolikuje blagdanima, svi članovi grupe TNT su okupljeni za stolom prepunim jela i pića dok je za lakšu probavu zadužen Broj 1 sa jednom od njegovih priča.

Magnusov crtež je i ovoga puta na visini, iako nema toliko puno detalja kao u ranijim epizodama.

“Vrijeme darivanja” vas najvjerojatnije neće nasmijati do suza , ali ipak mislim da - prvenstveno zahvaljujući uvodu u kome dominiraju Sir Oliver i Bob - ipak pruža dobru zabavu, posebno ako se čita u ovo blagdansko vrijeme.

Za kraj, poslužit ću se naslovnicom i poželjeti vam vesele i sretne božićne praznike te sve najbolje u novoj 2007 godini!

Naprijed

AF SA 41 Slatka afera

AF SA 43 Novogodišnja proslava!

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    ...neki dan sam ga čitao..uobičajeno...
    01.01.2007
    16:22:00 sati
    Neustrašivi Chico
    uredi
  • kico

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Naprosto kultna epizoda!Ovih dana sam malo provjerio znanje čitajući ga opet i uvjerio se u moju prvotnu tvrdnju.
    13.01.2007
    13:32:00 sati
    kico
    uredi
  • kosta13

    Ukupna ocjena 38%

    3, 4, 4, 5

    25.02.2007
    11:46:00 sati
    kosta13
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 76%

    6, 7, 10, 7

    Meni Alan Ford služi prvenstveno da se dobro nasmijem, a u ovoj epizodi nije bilo baš smiješnih situacija. Jedino mogu izdvojiti početak u kojem Bob pokušava izvući novac od onog čovjeka govoreći mu da ga očekuje infarkt, a ovaj umre prije vremena i to baš od infarkta. Bob baš nema sreće :))) Što se tiče priče ista je kao i svaki put. Imamo neku organizaciju koja se bavi nečim a njome zapovijeda neki redikulasti šef. Naravno, tu se obično nađe i poneka lijepa djevojka koja svima mrsi račune. Isto tako je bilo i u prethodnom broju 41 - Slatka afera. Crtež je odličan kao i svaki put.
    20.03.2007
    00:41:00 sati
    mpavin
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 35%

    3, 2, 5, 5

    15.04.2007
    14:03:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • Ukupna ocjena 29%

    3, 3, 3, 2

    Prvi i zadnji Alan Ford koji sam pročitao(jedva). Ma stvarno ne želim trošit riječi na ovo...
    09.05.2007
    09:09:00 sati
    Akul
    uredi
  • William_Wallace

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    Ne znam sto se mnogima ne svidja ova epizoda ali meni je jedna od boljih!
    22.08.2007
    15:31:00 sati
    William_Wallace
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 73%

    6, 7, 8, 10

    Sasvim solidna blagdanska epizodica. Inače, Magnusov crtež mi je malo slabiji u ovoj epizodi, neznam u čemu je bio problem ali nije briljirao onako kao što to samo on zna. Naslovnica mi je genijalna. Dobro mi je kad klinci izgrudvaju Broja 1, hehe. ;)))
    29.08.2007
    02:00:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • Zagor-te-nay

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jednom rječju - savršeno.
    Božični ugođaj ti uđe pod kožu, Magnus je u tome majstor.
    Znam da se o ukusima ne raspravlja al meni je nepojmljivo da neko može iti jednoj epizodi alan forda do broja 75 dati ocjenu manju od 90%, a kamoli 20%,30% kad daju.Kakvi su to ljudi, kakav je to njihov smisao za humor?
    Imaju li ga uopće?Imam osjećaj da pristupaju A.F. kao da čitaju Dostojevskog.
    30.10.2007
    09:28:00 sati
    Zagor-te-nay
    uredi
  • pot

    Ukupna ocjena 77%

    7, 6, 10, 8

    JAKO ZANIMLJIV BROJ ZBOG BOZICNOG UGODJAJA! ALI TO TRJE NEGDIJE DO 55 STRANICE A ONDA IDE DOSADAI I NEMASTOVIT ZAPLET! CRTEZ POSLOVICNO ODLICAN ALI KO STO REKOH VOLIM DAMO PRVU POLOVICU STRIPA
    28.11.2007
    13:17:00 sati
    pot
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 47%

    2, 4, 8, 5

    od tri epizode koje sam pročitao u paketu, ova mi je najlošije sjela, možda jer je bila zadnja, pa sam bio prezasićen fordomosim uvoda, koji i nije nešto, sve ostalo je bezveze
    10.11.2008
    22:48:00 sati
    ken2
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 88%

    8, 9, 9, 10

    Poslije "Pukovnika Kattycata" uslijedio je lagani pad kvalitete kod AF, pa ni ova epizoda nije izuzetak. Mislim da su najbolje epizode između broja 10 i 38. Čak ni Magnus nije bio u najboljem elementu kad je ovo crtao. Daleko od toga da je ovo loše, ali je dosta slabije od najboljeg što AF nudi.
    11.12.2008
    08:12:00 sati
    Spock
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 67%

    6, 6, 8, 7

    26.01.2009
    19:46:00 sati
    supermike
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 84%

    9, 8, 8, 9

    Max Bunker malo satirizira i potrošačku groznicu za vrijeme Božića. Ova ''zimska epizoda'' je stvarno dobra.
    30.01.2009
    16:15:00 sati
    Panon
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 88%

    8, 10, 8, 10

    Simpatična zimska epizoda, s jednom posve pretjeranom radnjom, o nekoj polipolikoj nizozemskoj ubojitoj biljčetini koje se želi dokopati još jedan luđak koji hoće pokrenuti 4. reich. Uglavnom, normalna AF epizoda. Ima nekih dobrih provala, unatoč tome što se autorski dvojac negdje kod ove epizode više počeo baviti radnjom nego gegovima, iako ni njih ne fali. :D Jadni mr. Fifpif D:
    Magnusov crtež znatno slabiji, znam da to nije do njega već do tušera ali se svejedno čudno priviknuti na ovakav crtež. Naslovnica je predobra.
    17.07.2009
    18:28:00 sati
    Opti
    uredi
  • Rock.Bob Rock

    Ukupna ocjena 89%

    9, 8, 10, 8

    Odlična epizoda k'o stvorena za ove zimske dane. Jednostavno  genijalno -  evo, iako je nisam stvarno dugo pročitao, skoro se svega sjećam... Crtež je Magnusovski, naslovnice malo manje.

    26.12.2009
    16:32:00 sati
    Rock.Bob Rock
    uredi
  • Bob Rok

    Ukupna ocjena 78%

    8, 6, 9, 9

    Ne pase mi. Ima mi niz nelogicnosti... Narocito pri kraju. Sve u svemu, solidno, nista vise...
    27.12.2009
    13:01:00 sati
    Bob Rok
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    Tema mi baš nije pogođena; svi se tuku za sjemenke koje mogu u trenu izrasti u biljku. Ako ništa drugo, barem Sir Oliver krade.

    27.04.2011
    15:06:00 sati
    drogsy
    uredi
  • general war

    Ukupna ocjena 68%

    5, 6, 9, 8

    nista posebno,radnja malo dosadna i traljava,svakako jedan od losijih brojeva iz magnusove epohe

     

    04.08.2011
    23:56:00 sati
    general war
    uredi
  • paro

    Ukupna ocjena 91%

    8, 9, 10, 10

    Znam da se o ukusima ne raspravlja, al kad neki stripofili nemaju ukusa, e onda...

    05.08.2011
    09:06:00 sati
    paro
    uredi
  • Ukupna ocjena 78%

    7, 7, 9, 9

    Ima dobrih trenutaka.

    31.10.2011
    15:12:00 sati
    Patrix
    uredi
  • Ukupna ocjena 86%

    8, 8, 10, 8

    Prigodna epizoda za ovo doba godine.

    23.12.2011
    14:59:00 sati
    Matt Nurdoo
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 10, 7

    23.05.2012
    14:44:00 sati
    tekumze
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 95%

    10, 9, 10, 8

    Nekako uvijek draga zimska epizoda... vjerojatno radi početne 'blagdansko-prazniče' šale -pljuske!

    04.04.2013
    10:39:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 76%

    8, 7, 8, 7

    Nije sjajna sli je ipak smešna i zabavna epizoda.

    27.09.2014
    16:24:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • luxi68

    Ukupna ocjena 79%

    7, 8, 9, 7

    29.02.2016
    14:22:00 sati
    luxi68
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 80%

    7, 7, 10, 8

    e,ovo mi je prvi ford ispod prosjeka

    17.03.2016
    17:30:00 sati
    igor 12
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 86%

    8, 8, 10, 8

    Nešto lošije od onoga, na što smo navikli u početnom periodu.

    28.06.2019
    16:13:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 41%

    3, 2, 7, 5

    Dobio sam nekoliko random odabranih Alan Ford klasika u razmjeni. Kako većina  na sva zvona hvali prvih 50 brojeva a ovo je bio prvi na redu za čitanje ali onda - sranje! Baš sam razočaran. Ne znam šta je drugima ovdje dobro, iskrvario sam do zadnje stranice. 

    01.06.2020
    00:10:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 50%

    3, 2, 9, 8

    Prilicno glupa prica, a sam kraj, kao sto je i recenzent kazao, je reciklaza Trazi se Aleks Beri i nekih drugih prica. Cak ni gegovi nisu zanimljivi. Magnus jos uvek dobar, i njegovo pojavljivanje u prvom kadru je do dzadza!

    22.12.2020
    22:53:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • Kila Banana

    Ukupna ocjena 78%

    7, 7, 9, 9

    Previše nelogičnosti u ovoj priči da bi se progledalo kroz prste... Šef preživi eksploziju dinamita? Vozači kamiona su toliko glupi da ne mogu zaključiti kako je vožnja po tankom ledu smrtonosna? Ni sama ideja nije nešto, opet neki naci-luđak. O twistovima na kraju ne treba ni govoriti, malo malo netko novi uskoči i uzme formule. Magnus nije loš, ali pozadina mi se čini siromašnijom, a ni ta lijepa a glupa nije baš lijepa, ali ajde, to su ukusi. Jedino vrijedno spomena je uvod s Bobom i Sir Oliverom, pogotovo se na prvim stranicama vidi ljudska zloba, a i ima par smiješnih vinjeta. Moram reći da mi je ovo najslabija zimska priča Magnusovog perioda, ali i jedna od slabijih općenito.

    17.01.2021
    17:31:00 sati
    Kila Banana
    uredi
  • Ivan Liverpool

    Ukupna ocjena 89%

    8, 9, 10, 8

    Nije u rangu najboljih, ali nije ni daleko. Nakon zadnje dvije epizode koje me nisu pretjerano odusevile ova je bila bolja. Posebno mi se svidio sam pocetak s Bobom i sir Oliverom prerusenima u djeda Mraza. Fora mi je bila i ona scena s dva pistolja kalibra 22.5 koji zajedno daju kalibar 45. Crtez i dalje na veoma visokoj razini.

    13.10.2021
    22:37:00 sati
    Ivan Liverpool
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Žrtve i krvnici
    Kod: NN LIB 71c
    Ocjena: 96%
    Vrijeme: 9.11.2021. 0:20:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 2432
  • Crne suze
    Kod: ZG LU 321
    Ocjena: 34%
    Vrijeme: 3.11.2021. 0:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 2335
  • Povratak u kuću strave
    Kod: ZG LUSP 41
    Ocjena: 36%
    Vrijeme: 12.10.2021. 1:13:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 2291
  • Korijeni
    Kod: ZG KRJNUB 1/6
    Ocjena: 82%
    Vrijeme: 25.11.2021. 0:11:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 13
    Broj pogleda: 2073
  • Oči sudbine
    Kod: ZG PRIDA 1
    Ocjena: 80%
    Vrijeme: 2.10.2021. 8:38:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 2063

Aukcije

Forum