Umro je bogati ujak

Alan Ford

AF SA 48 | 120 str.

Mladog Alana muči to što je njegova djevojka Brenda zatočena u «elitnom» Domu milosrdnih sestara te joj pokušava pomoći da što prije izađe. Njegov kolega, agent Bob Rock dobiva zadatak neprimijećeno pratiti izvjesnog Lema Magnussona, a igrom slučaja uspije upasti i na zabavu koju organizira Lemov bogati ujak. Ali, netko kokne bogatog ujaka te zahvaljujući tome što je bio na pravom mjestu u pravo vrijeme, Bob biva optužen za ubojstvo!

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 60%

Priča 4

Scenarij 7

Crtež 7

Naslovnica 6

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 87%

P*8

S*8

C*9

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Umro je bogati ujak
    AF SA 48
  • Umro je bogati ujak
    (SS 193) AF 43
  • Umro je bogati ujak
    AF SS 148
  • Umro je bogati ujak
    AF SS 378

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • IL RICCO ZIO E' MORTO
    AF SR 48

ZANIMLJIVOSTI

  • Str. 35., natpis na drvetu: «Protiv žuljeva: balzam prof. Bunkera i dra. Magnusa. Siguran uspjeh.»
  • Brendin otac umro je u Sahari kao beskrupulozni avanturist, a ispričano je to u epizodi koja je u prvom naletu epizoda bila preskočena, budući da je orig. tal. bilo #39 «Belle epoque». Ta epizoda bila je objavljena jedino u Trobroju 13, Svet SPECIALU 13 i SA klasiku 39.
  • Prezime bogataša Magnusson sve govori, ne?
  • Str. 65 – djeca cvijeća konzumiraju malo LSD-a možda?

Bob Rock: «Možete li mi reći tko je ono strašilo, tamo uza zid?»
Magnusson: «Moja žena!»
B:«Ali... Oh... Nisam mislio tu, već onu do nje!»
M: «Moja sestra!»
B: «Pogrešno ste me shvatili! Pitam za onu rugobu s nosurinom i naočalima!»
M: «Moja kćerka!»
B: «Do vraga, zar su ovdje s vama svi u srodstvu?!»
M: «Ima samo jedan, najružniji, koji mi nije rod: to ste vi!»


Alan Ford me svakim brojem sve više nasmije pa tako obavezno dobijem želju za recenziranjem ovog humorističkog stripa A klase. Sve izmamljuje osmijeh, izgled likova, neverbalni gegovi, simpatične doskočice te posebice u ovom broju gdje svadljivac Bob Rock dominira svojim buntovnim duhom. Osim standardnih gegova, u ovom broju jako je naglašen i dobro prikazan socijalni aspekt koji dijeli najsiromašnije od užasno bogatih. Siromašni žive u straćarama, imaju puno dijece, mole za kruh na svakom uglu i naravno uživaju u alkoholiziranom stanju. S druge strane, bogati žive u velikim vilama sa mnoštvom posluge i uživaju u gospodskom lovu. Djeca su im razmažena, podliježu drogama i kriminalu te ne prezaju ni za ubojstvom samo da se domognu love. Ono što me iznenadilo je to što je Magnus pokazao u jednoj vinjeti kad gosti koji su usput i hipiji uživaju u nekim tableticama i vidimo im isprazne oči. Kod njih je vjerojatno cenzure malo sfalilo, nije to smrtno ozbiljni i edukativni Bonelli!

Autori su ovdje predstavili bogatu obitelj Magnusson, pradjeda Magnussona, praujka Magnussona koji se revno zakači sa Bobom Rockom; ujka Ezekijela Magnussona, šturog aristokrata, te nećaka Lema i nećakinje Sylvije koja se nalazi u Domu milosrdnih sestara sa Brendom. Zatim troje starih usidjelica koje kao da žele pomoći najpotrebnijima, a u biti se foliraju u slobodno vrijeme. Naravno, prikazane su kao debele, stare i ružne, kako to obično bivaju prikazane kučke i usidjelice kod Magnusa & Bunkera.

Ali kao da sve to ne dira naš junake, oni žive u svom svijetu, gladni, odrpani, a odlikuje ih njihovo zajedništvo i besprijekorno verbalno i neverbalno nadmetavanje... Koje, umjesto da ih rastavlja, još ih više povezuje kad se neki član grupe nalazi u nevolji.

Jeremija kad je čuo da bi Bob mogao biti osuđen na eletričnu stolicu: «Meni bi, možda, odgovarala električna stolica jer – čuo sam – elektrošokovi dobro djeluju na neke bolesti!»
Sir Oliver: «Nažalost, u Sing-Singu ne misle svi tako!»

Naprijed

AF SA 47 Neprijatelj prirode broj 1

AF SA 49 Derbi

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jedna od legendarnih epizoda!
    Najbolje je kad je Bob na sudu.
    05.04.2006
    15:48:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • makikatalinic

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    Volim ovaj broj, uspjevao me je nasmijati za razliku od nekih drugih... jos jednom triput hura za DeeCaya koji nam ponovno recenzira AF epizode kojih je zasada malo.Po svemu sudeci, nece biti :-)
    06.04.2006
    12:55:00 sati
    makikatalinic
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 80%

    7, 9, 9, 5

    Nezaboravne scene; 1)kad dobročiniteljice dođu u siromašnu obitelj a stari pijanac kaže: "Ja bih prešao na tekuća pitanja.POla vina,pola viskija..", te kad diabetičar,kupivši bocu mineralne vode osvoji nagradu-kocku šećera,a konobar nakon toga otvori još 100-ak boca jer jedna od nagrada je i doza insulina(ludilo!!!;-)))).Legendarna je i scena koju je Deecay naveo u uvodu a i suđenje je smiješno.Dobre su ove recenzije Alan Forda,uopće ne smeta što su kratke.
    12.04.2006
    19:02:00 sati
    Aco
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 91%

    8, 10, 10, 7

    Baš me je dobro nasmijala ova epizoda! Najbolje scene su ove koje je Aco nabroja :) Od toga mi je najjača ova zadnja gdje konobar otvara boce: „Baš nemate sreće! Sasvim pogrešni dobici: automobil, jahta, luksuzno ljetovanje, ...“ :))) Grunf mi je skoro najjači u ovom broju kad pokazuje Alanu sliku Wilhelma II i kasnije onaj njegov stimulator za Nosonju, a i Bob je bio fenomenalan :)
    19.04.2006
    23:37:00 sati
    mpavin
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 87%

    8, 9, 9, 9

    Zakon! Jedna od rijetkih koja mi se sviđa...
    19.04.2006
    23:46:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • manhunter

    Ukupna ocjena 85%

    8, 9, 9, 7

    Jedna od legendarnih..volim ovakvog AF.
    21.04.2006
    16:24:00 sati
    manhunter
    uredi
  • kico

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Ocjene govore svoje! :-))))
    23.04.2006
    19:38:00 sati
    kico
    uredi
  • SnotMan

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jedna od naj af epizoda.
    21.05.2006
    17:32:00 sati
    SnotMan
    uredi
  • alen

    Ukupna ocjena 96%

    9, 10, 10, 9

    Ovo mi je mozda i najjaci AF ikad. Ona scena s razgovorom Boba i onog starkelje mi je uz onu sa suda (Udar munje) plafon plafona MaxBunker humora.
    26.07.2006
    10:13:00 sati
    alen
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 95%

    10, 10, 10, 5

    Ova me epizoda najviše nasmijala od svih dosada pročitanih. Sve genijalne scene su prije spomenute, ali ipak  su mi najbolje ona sa bocama mineralne i Bob Rockova svađa spomenuta u recenziji. Ima tu još masu drugih gegova od kojih neke ni ne primjetiš kod jednog čitanja i upravo zbog tog razloga AF se može pročitati više puta, a da i dalje bude zanimljiv i duhovit. VRHUNSKI
    26.05.2007
    10:32:00 sati
    Spock
    uredi
  • Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    ...kao i uvijek..odli?no...
    22.08.2007
    19:53:00 sati
    Neustrašivi Chico
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 82%

    7, 8, 10, 7

    Hehehe, odlična epizoda. Najjača scena je kad onaj starac umire jer nema inzulina, a onaj šanker mu otvara boce mineralne jednu za drugom sa svim mogućim nagradama osim inzulina. ;))) Crtež maestralan, naslovnica nije loša.
    02.09.2007
    20:02:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • pot

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    SVE STE REKLIHA HA!OSOBNO MI JE DAGA ZBOG PRIKAZIVANJA HIPPYJA! (KO TEENAGER SAM SE FURAO NA TU  SPIKU;)TAD SU SE TAQI FREAKOVI NAZIVALI HASOMANI HA HAA, DAVNO DAVNO BILO JE TO!!! 
    28.11.2007
    12:36:00 sati
    pot
    uredi
  • Poncho

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    11.03.2008
    19:02:00 sati
    Poncho
    uredi
  • Death

    Ukupna ocjena 93%

    8, 10, 10, 9

    Ne znam koji mi je dio bolji. Da li je to onaj gdje Bob lovi ptice, onaj sa starcem i mineralnom, ili onaj dio gdje je Bob na sudu. Jedan od najboljih AF.
    04.09.2008
    10:58:00 sati
    Death
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 64%

    5, 7, 8, 4

    ha, ovo čak i nije loša priča, zabavna je, s puno fora, a sve su već spomenute, bilo u recenziji ili komentarimamožda postanem manje strog prema fordovima
    10.11.2008
    22:40:00 sati
    ken2
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ma ova epizoda mi je super sjela poslije broja zvijeri. Ona scena kad Bob lupi odvjetnika zbog onog kazniti njega? Definitvo s Chicom i Grunchom predvodi idiotizam talijanskog stripa. Bob je kralj i dobra je scena kad re počne svađat s ujKOM.  
    09.12.2008
    22:34:00 sati
    cibalia
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    Uobičajene vratolomije naših odrpanaca smještene u borbi mlade ''aristokracije'' u želji za bogatim nasljedstvom. Bob je pravi kavgadžija u ovom stripu!
    16.01.2009
    23:00:00 sati
    Panon
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 64%

    6, 7, 6, 7

    Početak je odličan i Bob na sudu je smiješan. Fora je i ta Alanova veza u tim starim brojevima.
    26.01.2009
    23:34:00 sati
    supermike
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 85%

    10, 6, 9, 10

    Ova epizoda je svojevrsna zajebancija usmjerena prema tadašnjem hipi pokretu i kao takva još je i simpatična. Ovo je ona prijelazna godina AF-a iz puno gegova do puno priče, što samo po sebi nije loše. Ipak, najbolji je uvodni dio s dobročiniteljicama i nadrkanim pijanim ocem-bacačem stolova. A što se tiče one scene sa starcem i mineralnom, to uvijek preskačem pri čitanju ove epizode, još i kao klincu mi je tog starca uvijek bilo žao. A nasuprot tome, kad u nekom stripu/filmu treba biti tužna scena, onda mi nikad nije nešto naročito dirljiva.
    Crtež malo slabiji nego prije, izgleda dosta čistunjavo. Naslovnica rastura.
    17.07.2009
    18:35:00 sati
    Opti
    uredi
  • Bob Rok

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Fina epizoda. Urenebesna scena u kaficu :D... Cudno ponasanje Broja 1, koji ce celu epizodu namcorastiji nego inace...
    27.12.2009
    13:11:00 sati
    Bob Rok
    uredi
  • Rock.Bob Rock

    Ukupna ocjena 92%

    9, 9, 10, 8

    Odlična epizoda! Nezaboravne fore, a pogotovo onaj razgovor sa početka recenzije :)

    23.01.2010
    16:11:00 sati
    Rock.Bob Rock
    uredi
  • Ukupna ocjena 53%

    4, 4, 7, 8

    Jedan te isti humor, jedan te isti humor, jedan te isti humor. Brzo dosadi.

    08.05.2010
    06:57:00 sati
    kasper
    uredi
  • Ukupna ocjena 82%

    9, 6, 10, 7

    Moglo je biti i bolje.Od Magnusa se više nije moglo ni očekivati.Max Bunkeru mogu reći samo ovo:":)",a inače,u novijim brojevima bi mu mogao reći samo ovo":P".

    31.12.2010
    23:14:00 sati
    Patrix
    uredi
  • Bat Baterton

    Ukupna ocjena 92%

    8, 10, 10, 8

    Odličan strip, smešan i kada se više puta pročita. Ima nekoliko nezaboravnih scena koje su ovde već navedene. Jedna, po mom mišljenju, vrlo smešna scena koja nije navedena je kada se Bob i sudija zagledaju u sudu :D

    08.04.2011
    11:29:00 sati
    Bat Baterton
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 88%

    8, 8, 10, 10

    Ok

    27.04.2011
    14:40:00 sati
    drogsy
    uredi
  • general war

    Ukupna ocjena 85%

    5, 10, 10, 10

    naslovnica jedna od najboljih,humor na vrhuncu,najsmesnija je scena u kafani"bas nemate srece!luksuzni automobil,letovanje na havajima,jahta s pozlacenim jarbolom..."takodje,kultna je scena"trazimo ovoga je si li ga negde vidio""ne nisam,ali cini mi se da ga znam iz nekih knjiga!""oh,oprosti,to je bilo 1914.godine..."dobri stari grunf.to su bila vremena,kad je izlazio ovakav af.

    16.08.2011
    12:15:00 sati
    general war
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 10, 7

    23.05.2012
    14:49:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 77%

    8, 8, 7, 8

    KLASIČNA epizoda.

    27.09.2014
    16:33:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    dobra,dobra

    21.03.2016
    18:43:00 sati
    igor 12
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    09.02.2019
    10:30:00 sati
    velka031
    uredi

Anketa

Što vam je najinteresantnije na stripovi.com?

Rezultati

Arhiva

Najnovije

Vijesti

  • Oscar 2018.
    Vrijeme: 01.02.2019 09:02:00
    Prodavač: Markos
    Broj pogleda: 928

Magazin

Recenzije

  • Flashback
    Kod: LUK PHPR 6
    Ocjena: 92%
    Vrijeme: 13.2.2019. 2:42:00
    Autor: Sarghan
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 337
  • Vukovi
    Kod: LUK PHPR 7
    Ocjena: 77%
    Vrijeme: 13.2.2019. 2:15:00
    Autor: Sarghan
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 277
  • Derbi
    Kod: AF SA 49
    Ocjena: 100%
    Vrijeme: 7.2.2019. 23:01:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 808
  • Venus Sky-Lab
    Kod: NN LIB 63a
    Ocjena: 74%
    Vrijeme: 2.2.2019. 20:41:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 1471
  • Traper Kerry 2
    Kod: TRPK PPHR
    Ocjena: 85%
    Vrijeme: 2.2.2019. 15:23:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 794

Aukcije

  • ZS 454
    Vrijeme: 01.03.2019 19:38:46
    Prodavač: strip1973
    Cijena: 1 kn
    Broj ponuda: 0
    Broj pogleda: 0
  • ZS 475
    Vrijeme: 01.03.2019 19:37:59
    Prodavač: strip1973
    Cijena: 1 kn
    Broj ponuda: 0
    Broj pogleda: 0
  • ZS 360
    Vrijeme: 01.03.2019 19:37:20
    Prodavač: strip1973
    Cijena: 1 kn
    Broj ponuda: 0
    Broj pogleda: 0
  • LMS 17
    Vrijeme: 01.03.2019 19:34:28
    Prodavač: strip1973
    Cijena: 1 kn
    Broj ponuda: 0
    Broj pogleda: 0
  • LMS 23
    Vrijeme: 01.03.2019 19:32:43
    Prodavač: strip1973
    Cijena: 1 kn
    Broj ponuda: 0
    Broj pogleda: 0

Forum

Najčitanije

Vijesti

  • Oscar 2018.
    Vrijeme: 01.02.2019 09:02:00
    Prodavač: Markos
    Broj pogleda: 928

Magazin

Recenzije

  • Antarktika
    Kod: ZG LU 267-269
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 25.12.2018. 21:11:00
    Autor: nagor
    Broj komentara: 17
    Broj pogleda: 2978
  • Pripovijesti iz Darkwooda
    Kod: ZG MX 31
    Ocjena: 77%
    Vrijeme: 31.12.2018. 0:39:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 16
    Broj pogleda: 2397
  • Prikazanja
    Kod: DD SD 15
    Ocjena: 67%
    Vrijeme: 14.12.2018. 15:51:00
    Autor: Jocko
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 2270
  • Sablasti za Digging Billa
    Kod: ZG KOZA 6
    Ocjena: 80%
    Vrijeme: 6.1.2019. 21:38:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 21
    Broj pogleda: 2198
  • Tajne
    Kod: LUK PHPR 4
    Ocjena: 90%
    Vrijeme: 23.11.2018. 0:46:00
    Autor: Sarghan
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 1994

Aukcije

Forum