Traži se Alex Barry

Alan Ford

AF SA 6 | 120 str.

Agenti Grupe TNT imaju misiju da pronađu Aleksa Berija, atomskog stručnjaka ili proizvođača gume za žvakanje? :-) Put ih vodi prema Nugblungenu...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 87%

Priča 7

Scenarij 9

Crtež 10

Naslovnica 9

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 88%

P*8

S*8

C*9

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Traži se Alex Barry
    AF BOSS 6
  • Kje je Alex Barry?
    AF MLK 6
  • Traži se Alex Barry
    AF SA 6
  • Traži se Alex Barry
    AF SAK 6
  • Traži se Alex Barry
    AF SPKL 6
  • Traži se Alex Barry
    (SS 104) AF 6
  • Traži se Alex Barry
    (SS 272) AF 83
  • Traži se Alex Barry
    AF SS 241
  • Traži se Alex Barry
    AF SVKO 6
  • Kuća duhova - Daj, daj, daj - Traži se Alex Barry
    AF TB 2
  • Traži se Alex Barry
    AF ZLKL 6

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • ALEX BARRY NON C'E' PIU'
    AF SR 6

ZANIMLJIVOSTI

  • Prvi put pomenuto pilotovo ime. Ovde je Grunt, što je njegovo pravo ime, koje je amerikanizovano u Grunf.
  • Na 29. strani vidimo Hitlerovu sliku u Grunfovoj laboratoriji. Ova tabla je bila izmenjena u Vjesnikovoj ediciji, tamo umesto slike Hitlera stoji slika rakete. (U tekstu)
  • Ledeni čovek ispred hotela „Proljeće“ drži novine na kojima piše – 7. Decembar 1941, bombardovanje Perl Harbura.
  • Jedna od najurnebesnijih scena u „Alan Ford“ seriji, način služenja večere u hotelu gde su odseli Bob i Alan.
  • Scena skijanja u epizodi je parodija na film Džemsa Bonda.
  • Čitaocu možda neće biti najjasnije kako se jedan od negativaca (Bud) našao nepomičan na podu. Ta scena nije prikazana u stripu. Kugla, koju je imao Alex Beri, omogućila mu je ubistvo svog čuvara i oslobađanje iz zatočeništva.
  • Alan Ford pokazuje svoje umeće u klizanju na ledu. Kako i gde je naučio klizati, Alan će ispričati u broju 50, „Tako je nastala Grupa TNT“. Alan Ford za uspešno obavljen zadatak dobija žarulju, iliti sijalicu, od 60 sveća.

"Look mummy, there's an aeroplane up in the sky"
Did you see the frightened ones?
Did you hear the falling bombs?
Did you ever wonder why we had to run for shelter,
When the promise of a brave new world,
Unfurled beneath a clear blue sky?


~~~~ Pink Floyd – Goodbye Blue Sky~~~

From Stettin in the Baltic to Trieste in the Adriatic an iron curtain has descended across the Continent...

Gde je, zamalo, spustio i svoje čelične kandže. Za odmazdu neistomišljenika! Za kaznu proleterijatu i potlačenom radniku! A tu su pojedinci igrali glavnu ulogu, svojom Hokingovom sposobnošću da percipiraju. Kad drugi ne mogu. Ti drugi su tu da podignu glas i prete pečurkastom prašinom. Tek da ulepšaju nebo i pokažu da su i oni umetnici. Sebi, drugi odavno veruju u to, ne zbog iskrenosti, koliko zbog straha. I sam aplauz je uz kiseli kez. Kez danas, sutra Osmanova kletva...

Ko je Alex Barry?

U stvarnosti je nuklearni fizičar oko koga se otimaju sile zarad korišćenja njegovih intelektualnih potencijala. U alanfordovskom svetu to je proizvođač gume za žvakanje oko koga se otimaju najjtajniji agenti tog istog sveta. Pretpostavljam da je njegov doprinos u korišćenju ksilotola u žvakaćim gumama doveo do smanjenja karioznih procesa među dečijom populacijom...

U radnji koja je, da se razumemo svi Bonelijevci i dlakojajci, potpuno nebitna, uvek bila, za sam strip, naši junaci, naravno, izlaze kao pobednici. To se i ne dovodi u pitanje. To se zna čim se ugleda prva tabla stripa. Kada na toj prvoj tabli ugledamo Boba i Alana kako traže naučnika, mi znamo da će da ga nađu i to u toj istoj epizodi. Ne treba nam 7 nastavaka i 4 podnastavaka da bi to ukapirali. Sama priča nikad nije toliko bila bitna, koliko priče oko te priče, gegovi i fore. Da, ali te fore nisu smešne? Nisu, ako iz petnih žila pokušavate da uverite sebe da nisu ili ako smatrate da je serija „Married with children“ nešto najbolje što ste gledali u svom životu.

Prva misao kada neko pomene ovu epizodu je legendarna scena u hotelu, tačnije scena večere u hotelu. Jedna od najtragikomičnijih ideja u celom serijalu. I ne samo ideja nego i izvedba (pre svega, Manjusova). Neću je posebno opisivati, svako ko je čitao ovaj broj, zapamtio je, bez sumnje, ovu Čehovljevu realističnost i satiričnost.

Šta je Bankerova poruka? Prvo, trebamo da zamislimo svet u kome se tad živelo. Možda se svet od tada nije promenio, ali način shvatanja jeste poprilično. Dakle, to je svet podeljen među dva bloka, na istok i zapad, na komunizam i kapitalizam, bogate i siromašne, dobro i zlo (kako ko shvata). Pun agenata, obaveštajaca, kontra-obaveštajaca, diverzanta, istomišljenika, neistomišljenika, potkazivača, prisluškivača, obaveštenih, neobaveštenih, službenika, družbenika, lažnih čimbenika, trudbenika, patriota, izdajnika... (Mislim na njegov način shvatanja sveta.) Malo fali da neka pametna glava otkrije epohalnu stvar koja će promeniti odnos snaga. Da prevagne nekom. I time ostvari ciljeve te strane o vladanju svetom i stvaranju novog svetskog poretka.

Ali onda na scenu stupaju obični smrtnici i poštenjačine koje spašavaju svet od apokalipse. Nešto kao film „4. juli“, ali prilično bolje. Mudrije, eufemistički. Dakle, Banker poručuje da nas sve malo deli od kataklizme i da svakom umišljenom gospodaru sudbine, malo fali da počne da se igra (nama) u trenucima dosade... Pa sad vi budite nuklearni fizičar :-) Ko zna koliko njih se krije u podrumskom mraku i traži formulu za pravljenje Orbita sa ukusom papaje...

Ako bude postojao Alex Barry... I to sa zlim namerama. Šta nam preostaje? Taman dovoljno vremena da odslušamo pesmu Pink Floyda ili otpevamo psalmu u sebi. Ili, što je najbolje, da se setimo Alana i komične scene sa supom i rezancima... Bar će nam blaženi osmeh biti na usnama. A do tada, Nobody expects the Spanish Inquisition…

Izdanje Strip-agenta i Vjesnika gde se na donjoj tabli vidi cenzura slike.

Naprijed

AF SA 5 Daj! Daj! Daj!

AF SA 7 Ucviljeni diktator

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Zagor-te-nay

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Šta da kažem, ulazi u moj osobni top 5. Klasika. Scena s lutrijom za večeru i oni zaleđeni "pearl harbour" ostanu urezane u sječanje kao...bogovska priča...Vrhunska klasa, to je oni pravi a.f.

    23.04.2010
    13:19:00 sati
    Zagor-te-nay
    uredi
  • DeeCay

    Ukupna ocjena 77%

    5, 10, 8, 8

    Bravo! Bravissimo! Nosonja je razokrio sam sukus Bunkerove überfilozofije... Sav taj hladnoratovski konflikt i trka na Mjesec nije ništa drugo doli borba za novi i bolji okus žvakače Orbit. Press Nuke or Nurse! ;))

    23.04.2010
    13:28:00 sati
    DeeCay
    uredi
  • Rock.Bob Rock

    Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 9, 10

    Klasik.

    23.04.2010
    14:22:00 sati
    Rock.Bob Rock
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 88%

    8, 8, 10, 10

    Ne slažem se u tvrdnji mnogih da je ovo jedna od najboljih epizoda, ali da je izuzetna to svakako jest. Gastronomska tombola i početna scena s atentatorima su mi dva najsmješnija dijela. Treba još spomenuti Vjesnikovo očajno docrtavanje rakete umjesto Hitlerovog portreta i patuljka na kraju zamaskiranog u snjegovića. :))

    Najjače nacrtana scena je vjerojatno ona početna, tu se Magnus stvarno iskazao, a bogami i Corteggi s naslovnicom.

    23.04.2010
    20:47:00 sati
    Opti
    uredi
  • legaz

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Početna scena s liftom je nenadjebiva. Povratak po principu žemljine teže. KLASIKA

    24.04.2010
    15:58:00 sati
    legaz
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 84%

    8, 9, 9, 6

    Možda prva baš super epizoda, sa dosta dobrih fora, a istovremeno i nekakva prekretnica u smislu da nakon ove epizode ipak AF ide sve više u humorističke vode. Scena na početku u liftu kad majstor pljune u ruke,pa nenadmašna tombola kad se Alan sažali i odluči podijelit jelo sa gladušima, pa onda na kraju skijanje/klizanje..klasika.

    25.04.2010
    13:59:00 sati
    Aco
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 93%

    10, 8, 10, 9

    Bravo za recenziju, bravo...

    27.04.2010
    14:44:00 sati
    velka031
    uredi
  • superhik-osvetnik

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    super naslovnica

    28.04.2010
    14:50:00 sati
    superhik-osvetnik
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 9, 10

    Genijalna epizoda prepuna odličnih scena i gegova. Ipak mi je uvijek početak najsmješniji kada onaj nostromo podiže Alana i Boba na kat  u oronuloj zgradi. Naslovnica također super!

    29.04.2010
    23:01:00 sati
    Panon
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 78%

    8, 8, 8, 6

    Večera u hotelu je legendarna!

    11.05.2010
    01:30:00 sati
    supermike
    uredi
  • Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Ova je epizoda svakako iznad prosjeka.Prvih nekoliko AF-a su pravi klasici,ali ovi današnji su stvarno ponekad dosadni.

    22.12.2010
    14:59:00 sati
    Patrix
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 85%

    7, 9, 10, 7

    Dobra epizoda. Prva vinjeta i uvodne scene su legendarne. Crtež, kao i uvijek, a desetku, a naslovnica mi se ne sviđa.

    21.01.2011
    10:58:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Moj prvi AF, divno iskustvo.

    27.04.2011
    14:50:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 10, 7

    23.05.2012
    14:28:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Ukupna ocjena 86%

    8, 8, 10, 8

    05.06.2012
    19:37:00 sati
    Vasilije8
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 75%

    7, 6, 9, 9

    Ova mi mozda nije godila kako epizda "Kuca Duhova", ali ok, ipak je dosta zabavna.  Neki stosovi su stvarno super: Alan i Bob spavaju u Hotelu Proljece, a kad su ujutro probude, prekriveni su ledom i snijegom.  I onaj tip, koji sa onom zenom ganja Alana, a stalno vice, "sacekaj jos 30 sekundi, dok se jaja dobro isprze, pa cemo onda da ga uhvatimo".  Ta scena me je stvarno nasmijala.  Sve ostalo je nekako tipicno: opet neki spijuni, opet neke ubice s pistoljima koji hoce da ubije nase omiljene junake, i tako.  Kraj price je nekako prebrz, kao da je crtac istrosio sve stranice, pa je mor'o da citavu pricu zavrsi u par kadrova, ono na nas na vrat.

    09.08.2012
    15:19:00 sati
    acestroke
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 95%

    9, 10, 10, 8

    Lijepo je što grupa 'TNT' i dalje dobiva zadatke na razini -atomski stručnjaci, ili sljedeća odlazak u Južnu Ameriku... Odličan 'crni' početak. Kako sam volio trobroj s ovim epizodama :)

    10.09.2012
    09:28:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Charlito de la Vega

    Ukupna ocjena 79%

    7, 6, 10, 10

    Nije loše, ali mi ipak ne spada u vrh AF epizoda. Priča je manje bitna u ovom stripu, istina, ali scenarij je jako bitan da gegovi dođu do svog punog izražaja. Ima odličnih fora, naravno, ali mi ne ulazi ni u top 10 Alanovih epizoda.

    20.03.2013
    12:03:00 sati
    Charlito de la Vega
    uredi
  • general war

    Ukupna ocjena 67%

    5, 6, 9, 7

    Ovih prvih 10-ak epizoda mi nikad nisu bile vredne paznje.Radnja se svodi samo na smusenog i naivnog do granice stupidnosti agnta Forda,tek posle negde oko epizode"Golf"AF je pocinjao da se penje u zvezde,kada je Alan svrstan u isti(ili nizi)rang uloga sa ostatkom skvadre.

    21.03.2013
    01:51:00 sati
    general war
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 63%

    4, 6, 9, 6

    "zimske radosti", jurcanja i potjere kao da se radi o nekom crtanom filmu. Ništa posebno ako na ovu epizodu gledamo kao na jednu cjelinu,mada...ima tu jako dobrih fora kada je humor u pitanju.
    19.10.2013
    21:54:00 sati
    Oki
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 89%

    8, 9, 10, 8

    Poboljšanje u odnosu na prvih pet epizoda, fore su puno bolje i ima ih više. Kraj je po običaju nabacana jurnjava bez ikakvog smisla, to je čest problem ovih epizoda. Čak je i naslovnica solidna.

    08.04.2014
    07:55:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 9, 10

    KLASIK.

    27.09.2014
    09:56:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • djukak

    Ukupna ocjena 88%

    9, 9, 9, 7

    Da. Ovo je onaj Alan Ford koji želim da čitam. Odlična priča, alan fordovski urađena, sa humorom crnim i onim drugim. Zaista kako treba.

    10.09.2015
    21:31:00 sati
    djukak
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 91%

    8, 9, 10, 10

    Odlično,lift na ljudsku energiju,povratak po sistemu gravitacije,neuspješni atentatori,Bobov rikoše kamenom iz praćke,gastronomska tombola..ima toga još.Urnebes.Pročitati.Obavezno.

    12.03.2016
    16:45:00 sati
    igor 12
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    08.05.2016
    14:41:00 sati
    žalosna_sova
    uredi
  • Jocko

    Ukupna ocjena 82%

    7, 8, 9, 10

    Ovde već, ako se čita hronološki, počinje da zamara tipična detektivska priča - tajni agenti, zlikovci sa lugerima... Ovde su negativci jako dosadni, i za zaborav (osim scene sa jajima na oko).
    Scene sa liftom, sirotinjskom večerom i još neke su odlične, ali kao protivteža tu su dosadne i naivne scene na skijama, klizaljkama i snegom generalno. Volim snežne epizode, ali ovde ima dosta naivnih momenata, nažalost.
    Nekako mi je ova epizoda imala zvučno ime, očekivah više u pogledu tematike.

    12.05.2017
    20:00:00 sati
    Jocko
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    05.10.2017
    12:41:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Rock Bob

    Ukupna ocjena 92%

    9, 9, 10, 8

    Sjajna epizoda. Uvodna scena s liftom i kasnije tombola su svakako za sjećanje. 

    12.11.2018
    23:21:00 sati
    Rock Bob
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    I bez gastro tombole, koja je samo dodatan plus vrhunskim scenama; sjajno, sjajno!

    26.06.2019
    10:59:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    30.11.2019
    20:03:00 sati
    Hrvojek
    uredi
  • Kila Banana

    Ukupna ocjena 92%

    9, 9, 10, 8

    Izuzetno dobra epizoda sa zbrzanim krajem koji kvari ukupni dojam. Da je bilo više stranica, to bi bilo još bolje.

    02.01.2020
    12:45:00 sati
    Kila Banana
    uredi
  • lwood

    Ukupna ocjena 72%

    7, 6, 9, 6

    16.11.2020
    10:45:00 sati
    lwood
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Pojedi i stolnjak, crvino!

    Apsolutno genijalna epizoda, meni jedna od najdrazih, svakako. Prepuna fora i fazona od ocetka do kraja. Jos jedno Bunkerovo ruganje 007ici, i to uspesno, a saznajemo da je Alan vrstan plivac (a imas li ti dozvolu za pecanje, dobri covece?) i klizac na ledu.

    07.04.2021
    03:50:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • Ivan Liverpool

    Ukupna ocjena 89%

    8, 9, 10, 8

    "Nadgledali smo sve otmjene hotele i niti u jednom nismo zapazili sumnjive pridoslice. Dosla su samo dva odrpanca, ali oni nas ne zanimaju" rijeci kojima bi se mogla opsiati svaka epizoda hahaa

    Ponovno sjajna epizoda, no neke scene su mi samo dosle bez nekog objasnjenja. Npr. tko je onaj sto se skrivao u snjegovicu i gdje je tako brzo nestao onaj mrtvac? Fore su vrhunske!

    11.08.2021
    14:40:00 sati
    Ivan Liverpool
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Ljudi Urijela
    Kod: KM ZS 369
    Ocjena: 95%
    Vrijeme: 20.10.2021. 0:05:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1008
  • Kafa Zombo
    Kod: MIMA GLE 4
    Ocjena: 100%
    Vrijeme: 18.10.2021. 0:32:00
    Autor: Lord Vader89
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 1076
  • Veliki Džeronimo
    Kod: TX ZS 862/863
    Ocjena: 88%
    Vrijeme: 16.10.2021. 0:28:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1215
  • Novi Kanton
    Kod: KT VG 39/40/41
    Ocjena: 68%
    Vrijeme: 14.10.2021. 1:02:00
    Autor: Spock
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 1125
  • Povratak u kuću strave
    Kod: ZG LUSP 41
    Ocjena: 36%
    Vrijeme: 12.10.2021. 1:13:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 1746

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Zombiji u Darkwoodu
    Kod: ZG VCZS 28
    Ocjena: 85%
    Vrijeme: 8.8.2021. 9:30:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 2705
  • Bez budućnosti
    Kod: NN LIBSP 19
    Ocjena: 74%
    Vrijeme: 20.8.2021. 7:19:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 2050
  • Otmica Ikara La Plumea
    Kod: ZG KOZA 11
    Ocjena: 49%
    Vrijeme: 26.8.2021. 0:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1807
  • Povratak u kuću strave
    Kod: ZG LUSP 41
    Ocjena: 36%
    Vrijeme: 12.10.2021. 1:13:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 1746
  • Witiko!
    Kod: ZG KOZA 10
    Ocjena: 62%
    Vrijeme: 6.9.2021. 0:29:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 1685

Aukcije

Forum