Susret s vampirom

Alan Ford

AF SA 71/72 | 122 str.

Cijela je grupa TNT (osim Jeremije koji je ostao čuvati cvjećarnicu) doputovala u Transimfoniju (Transilvaniju) da provjere glasine o ozbiljnim slučajevima anemije. Ljudi postaju blijedi kao leševi, da bi zatim doista postali leševi. Da li je riječ o nekakvoj čudnoj epidemiji? Ako se pita lokalno stanovništvo... krivci su vampiri!

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 95%

Priča 10

Scenarij 9

Crtež 10

Naslovnica 8

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 89%

P*8

S*8

C*9

N*9

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Susret s vampirom
    AF SA 71
  • Vampiri u New Yorku
    AF SA 72
  • Susret s vampirom
    (SS 71) AF 66
  • Vampiri u New Yorku
    (SS 256) AF 67
  • Susret s vampirom
    AF SS 194
  • Vampiri u New Yorku
    AF SS 196

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • IN TRANSILVANIA C'E'UN CASTELLO CHE...
    AF SR 71
  • NATALE COL VAMPIRO
    AF SR 72

ZANIMLJIVOSTI

  • Prvo pojavljivanje baruna Vurdalaka i njegovih vampira.
  • Prvo pojavljivanje vampirologa Alonisiusa, starog prijatelja Broja Jedan.
  • Priča je inspirirana filmom Bal vampira (Dance of the Vampires) iz 1967. Romana Polanskog.
  • Vurdalak iz Alan Forda je inače karikaturalna verzija istoimenog vampira iz stripa Satanik. Ime vampira Bunker je preuzeo iz talijanskog horrora Tre volti della paura (Tri lica straha) iz 1963. kojeg je režirao Mario Brava. Vurdalaka Gorchu glumi Boris Karloff. U Americi je izašao pod nazivom "Black Sabbath".
  • Pojam vurdalak se prvi put spominje u djelu ruskog književnika Alekseja Konstantinoviča Tolstoja, Obitelj vurdalaka (Sem`ya Vurdalaka, 1839.).
  • Broj Jedan spominje Brama Stokera (1847. – 1912.), autora romana Drakula.Više informacija o Bramu Stokeru.
  • Za vrijeme prvog susreta s Vurdalakom Alonisius čita knjigu koju je napisao Antoine Augustin Calmet (1672. – 1757.), francuski benediktinac i vampirolog, zapamćen po svom djelu Dissertations sur les apparitions, des anges, des démones et des esprits, et sur les revenants et vampires de Hongrie, de Boheme, de Moravie et de Silésie. Njegovo je istraživanje podiglo veliku prašinu, isto kao i ono njegova kolege, talijanskog nadbiskupa Goiseppea Davanzatia. Došlo je do masovnih prijava vampirizma u Njemačkoj i istočnoj Europi. Calmet je bio fasciniran tim detaljnim svjedočanstvima, te je iz njih iznosio nove zaključke o prirodi zagrobnog života.
  • Epizodu "Susret s vampirom" (#71) tuširao je Luigi Corteggi, a drugu epizodu "Vampiri u New Yorku" (#72) tuširao je Paolo Piffarerio. op.ur.

Vampiri, vampiri, vampiri. Vampiri u Alanu Fordu? Kako će famozni dvojac realizirati ovu ideju? Slično pitanje sam si postavio još kao klinac tih davnih godina, kad sam skeptično prvi put primio ovaj broj u ruke. Iskreno, oduvijek sam smatrao da vukodlacima, vampirima, zombijima, duhovima, vanzemaljcima, mutantima i tipovima koji pucaju laserske zrake iz očiju ili guzice nije mjesto u Alan Fordu. Brojevi AF 66 i 67 nisu promijenili moje mišljenje, već su jednostavno iznimka.

E, pa da krenemo. Inspirirani filmom režisera Romana Polanskog Bal vampira (The Fearless Vampire Killers tj. Dance of the Vampires u originalu) iz 1967., kultnom parodijom na horror filmove vampirske tematike (koja ih je zasigurno dobro nasmijala), Magnus & Bunker odlučuju napraviti istu stvar na papiru. Od samog početka, pa do samog kraja u stripu prevladava mračna, spooky atmosfera, koja je naravno i potrebna za ovu tematiku. Čitaoci se upoznaju s barunom Vurdalakom i njegovom vampirskom ekipom (ima ih troje) od koje se imenom spominje samo debeli, trapavi Kazimir kojem je čak i lijes preuzak:

Kazimir: "Puf...Pant...To se širim od vlage. Nije moja krivica!"

Nakon što su se pretvorili u šišmiše uz pomoć čarobnih riječi (En-ten-tini! Savaraka-tini! Savaraka-tika-taka!), Vurdalak i njegovi kompanjoni lete u grad na ˝večeru˝, ostavljajući svoje sluge, ˝prekrasnu˝ braću Kruda i Kotta u dvorcu da peru lijesove. Nakon što je Grunf bacio sidro... i prizemljio avion, grupa TNT je na okupu. Tražeći prenoćište dolaze u ˝Krčmu straha˝, gdje ih ugoste, nitko drugi, nego Vurdalak i njegovi vampiri. Ubrzo osoblje krčme pokaže svoje pravo lice i dolazi do borbe iz koje se bez ugriza izvuku samo Broj Jedan, Sir Oliver (koji je iskoristio paniku među seljanima da zaradi neku paru na prodaji češnjaka) i Debeli Šef. Od mještana saznaju za stanovitog Alonisiusa koji ima serum protiv vampirizma. Problem je u tome što je Alonisius zatočen u Vurdalakovom dvorcu. Odluka je pala: Broj Jedan i Sir Oliver odlaze do dvorca dok Debeli Šef ostaje u krčmii. Vremena imaju samo do sumraka, kada će mještani pozabijati glogove kolce u srca naših nesretnih junaka. U dvorcu, Broj Jedan susreće starog prijatelja Alonisiusa, vampirologa koji je očito samo par generacija mlađi od bezvremenskog paralitičara...

Vurdalak iz Alan Forda je inače karikaturalna verzija istoimenog vampira iz stripa Satanik. Također Magnus & Bunker projekt, Satanik je izlazio od kraja 1964.-1974. Sveukupno je izašla 231. epizoda, dok je Magnus napustio mjesto crtača nakon broja 161. Po stripu Satanik je snimljen i film (1968.) koji je režirao Piero Vivarelli, dok je glavnu ulogu dobila Magda Konopka. Nažalost nisam čitao epizode Satanika u kojima se pojavljuje barun Vurdalak, te ne mogu reći ništa o detaljnijim razlikama u crtežu i samom liku. Ali iz samih korica dotičnih naslova čini mi se da je Vurdalak u Alan Fordu puno profinjenije prikazan, kao potomak neke prave aristokratske obitelji, dok u Sataniku s onakvim izrazom lica i razmršenom kosom djeluje puno grublje, poput nekog divljaka. Zanimljivo je da je Vurdalak u Alan Fordu prikazan s križem kojim kopča plašt (što se vidi i na naslovnici, gdje je kopča pogotovo naglašena). Šta je Magnus mislio s time? Možda ima veze s najpoznatijom forom iz Bala vampira kada gostioničar kao vampir napadne mladu ženu, koja se pokuša obraniti gurnuvši mu križ pred facu, a ovaj kaže: Ohoho, baš si nabasala na krivog vampira. Naime, gostioničar je Židov.

Boris Karloff kao vurdalak Gorcha

Ime vampira, Vurdalak, Bunker je uzeo iz talijanskog horrora Tre volti della paura (Tri lica straha) iz 1963. kojeg je režirao Mario Brava. Američko izdanje filma (1964.) nosi naslov Black Sabbath, a sastoji se od tri priče: Telefon, Vurdalak i Kap vode. U ovom filmu naziv vurdalak, ne predstavlja osobno ili obiteljsko ime, već pojam kojim se označava hodajući mrtvac koji se hrani krvlju živih ljudi. Uloga vurdalaka Gorche povjerena je legendarnom horror glumcu Borisu Karloffu, najpoznatijem po ulogama u filmovima Frankenstein (1939.), Bride of Frankenstein (1935.) i Son of Frankenstein (1939.).

Inače, Mario Brava je inspiraciju za ovaj film našao u proznom djelu ruskog pjesnika i književnika Alekseja Konstantinoviča Tolstoja (1817.-1875.), Obitelj vurdalaka (Sem`ya Vurdalaka, 1839.). Lik Alonisiusa Alonisiusa nastao je prema filmskom liku nespretnog profesora Abronsiusa (Bal vampira) koji u društvu bedastog i sramežljivog pomoćnika Alfreda (glumi ga sam Polanski), u potrazi za vampirima dolazi u transilvanijsko selo.

Alfred i profesor Abronsius iz filma Bal vampira

Već nakon prvih susreta primjećuju neobično ponašanje mještana koji rade neobične obrede kako bi se zaštitili od zla. Dolaze u lokalnu gostionicu gdje se Alfred zaljubljuje u gostioničarevu kćer Sarah (glumi je Sharon Tate - tada buduća, danas pokojna žena Romana Polanskog). Nju ubrzo otima vampir Grog von Krolock i odvodi u svoj dvorac. Kako bi spasili Sarah, Alfred i Abronsius odlaze u dvorac.....

Da li ste pročitali strip? Dal neke pojedinosti zvuče poznato? Čak i sama priča završava slično kao u filmu... hmmm… da li priča stvarno završava? I tako su eto, Magnus & Bunker, na sebi karakterističan način, ovjekovječili Vurdalaka, lik iz ruske književnosti i talijanske kinematografije, prvo u Sataniku, a zatim u Alan Fordu.

Zaključak: dosta hrabra ideja – odlična izvedba, crtež vrhunski (barem meni, izrazi lica i grimase i iznad prosjeka), Brixyev prijevod još bolji, humor klasično – alanfordovski!

Vurdalak (pokušavajući da upali svijetlo na stepeništu dvorca): "Svjetlo?, Oh, opet ne gori! Šta rade oni iz električne centrale? Ili opet nisi platio mjesečnu pretplatu?"
Krud: Pa....nisam gospodaru. Mrak više pristaje takvome dvorcu."



TRAGOVIMA WURDALAKA...

Wurdalak i Satanik

Filmovi inspiracije: "Tre volti della paura" – "Black Sabbath"

Naprijed

AF SA 70 U kolo s otmičarem

AF SA 73 Doktor Rakar

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • legaz

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    UU ovo je ono pravo. E kada vidim da je Magnus ubrzo napustio Alan Forda zbog Teksa, napravio je najveću glupost u svom životu. Ovako ostale su samo lepe uspomene.

    26.08.2010
    17:48:00 sati
    legaz
    uredi
  • Zagor-te-nay

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Dao bi crtežu možda 9, jer čini se ko da Magnus zna da odlazi pa ne daje sve od sebe. Inaće, strip je jebeni klasik, scena kad se vrati bob u new york pa kad se nevidi na ogledalo jekultna, a vani snig, atmosfera samo taka. Ide u top 20 A.F po meni.

    26.08.2010
    18:21:00 sati
    Zagor-te-nay
    uredi
  • Bob Rok

    Ukupna ocjena 80%

    8, 7, 9, 8

    Nije Magnus bio istrosen, nego tus nije radio ni Romanini ni Kijarini, kako smo navikli. Za prvi deo tus radi Kortedji (prvih 10 naslovnica), a za drugi Pifarerijo.

    Prica? Nit smrdi, nit mirise. Nije losa, daleko od toga, ali nije ni za sjajno.Prvi deo ima tu, mracnu atmosferu, kako volite da opisete, drugi je nesto slabiji. No, dobro, ovako ocenjujem strip...

    Dobra recka, paro, voleo bih da nastavis da pises, kako bismo mogli da odradimo sto vise Alana ;) 

    26.08.2010
    20:57:00 sati
    Bob Rok
    uredi
  • Rocknroll

    Ukupna ocjena 93%

    10, 9, 9, 9

    Jedna od boljih priča......

    26.08.2010
    22:20:00 sati
    Rocknroll
    uredi
  • danielp

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Jedna od mojih omiljenih epizoda! Crtez malo drugaciji u odnosu na predhodne. Prica odlicna, atmosfera ala Bal Vampira!

    27.08.2010
    08:23:00 sati
    danielp
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 76%

    4, 8, 10, 10

    Zanimljiva priča, ali ne slažem se da bi se vampiri trebali pojavljivati u AF-u, i još se spominju i vukodlaci, a u nekoj kasnijoj epizodi s Wurdalakom pojavljuje se i njegova teta vještica. Ma da. Inače, u ovoj epizodi, ne znam je li tko primijetio oblik ušiju Nosonje-vampira :)) Ima tu i par nelogičnosti. Kada Grunf i Br1 padnu u onu rupu, odakle sad Grunfu ona raketa koja je spasila Broja 1? Oni vampiri su čini se, superbrzi, gledajući na to kako brzo su došli iz Rumunjske u NY. Alonisiusu je trebalo još manje iako je došao biciklom: "pedalirao sam od transimfonije do ovdje, noge su me zaboljele..." , znači da je pedalirao preko oceana? :D

    Magnusov crtež tuširan sa znatno manje detalja nego inače, ali takav savršeno paše ovoj epizodi iz nekofg razloga, tako da nemam zamjerki. Naslovnice fantastične.

    27.08.2010
    09:06:00 sati
    Opti
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 82%

    7, 7, 10, 10

    Atmosfera u stripu je mračna, prava vampirska! Jedan od najzanimljivijih starih brojeva. Ne bih se složio sa nekima da ovoj priči nije mjesto u A. Fordu. Meni je baš ugodno sjela prva epizoda kao i nekoliko legendarnih fora koje su me nasmijale. Crtež je odličan. Druga priča nije ni blizu prve i nažalost pokvarila je moju ocijenu jer moram ocijeniti dva stripa od kojih mi je prvi odličan a drugi teški prosjek!

    27.08.2010
    13:19:00 sati
    supermike
    uredi
  • alanford

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Jedna od meni najjacih Alan Fordova. Sam nacin na koji su prikazali vampire...Klasika

    27.08.2010
    14:16:00 sati
    alanford
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 68%

    7, 5, 8, 8

    Sve te AF epizode vezane uz duhove, vampire i ostale kreature mi se nikad nisu sviđale. Smatram da njima nije mjesto u ovoj vrsti stripa. Druga je stvar kad su takvi likovi upotrebljeni kao alegorija da bi se satirizirao sustav i slično, ali ovako izravno...''ne bu išlo.''

    27.08.2010
    16:39:00 sati
    Panon
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Fantastična epizoda i jedna od mojih omiljenih i to ne samo u AF stripovima. U svakom slučaju je mnogo bolja nego ove nove današnje epizode koje nevrede ni prebijene pare.

    27.08.2010
    17:00:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Mummy

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Extra!!! Po meni jedna od "top 10" epizoda Alan Forda.

    27.08.2010
    20:40:00 sati
    Mummy
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 73%

    7, 5, 9, 10

    Očekivao sam nešto više s obzirom na velika iščekivanja :D

    Crtež nije loš, a ni priča dok su naslovnice perfektne, ali taj scenarij uglavnom poboljšava i upropaščuje priču.

    Ovdje je , na žalost, ovo drugo u pitanju.

    28.08.2010
    17:00:00 sati
    drogsy
    uredi
  • PijaniPatak

    Ukupna ocjena 76%

    7, 6, 9, 10

    Interesatno je da niko nije primetio da su vampiri u stvari vampire-mode naše slavno-neslavne Grupe TNT. Ko čita strip lako u Wurdalaku može prepoznati Alana Forda, u Kazimiru Debeloga Šefa, te imamo duguljastog vampira koji po otmenom stavu podseća (i verovatno jeste) na Sir Olivera, pa nekog vampirića koji rastom neodoljivo podseća na Boba. Onaj Krud me podseća na Jeremiju. Fali jedino vamire-alter-ego Grunfa, ali sličnosti su neverovatne, toliko da mogu da tvrdim da nisu slučajne, jedino ne mogu skapirati pravi razlog tome osim možda nekom pozitiv-negativ efektu.

    Inače, veoma me nasmejala parodizacija vampirskih stereotipa. Kada neko kaže VAMPIR tome u glavi odmah dodajemo sumornu sliku starog dvorca čitavog u mraku i čiji prozori vise o jednoj alci i jezivo škripe na vetru. Tu malu dozu straha (koliko već strip može to da izazove u čitaocu) imamo već na prvim stranicama, da bi na kraju taj strah prešao u čisti smeh kada skapiramo da je dvorac mračan jer vampiri nisu platili struju uz čistu alanfordovsku izvlakušu da ''mrak uz takav dvorac bolje pristaje''. Takođe, dvorac je star ne zato što je vampirski i zato što je takav ambijent neka perverzna geek navika nekog vampira nego zato što taj isti vampir ustvari nema para za održavanje (to je već i malo ismejavanje amerikanizacije vampira gde isti imaju i intelekt i nerečeno ali postojeće društveno i finansijsko (stabilno) stanje kao i ljudske navike (čitaj:navike smrtnika) dok u našim predanjima vampir nije ništa drugo do obične životinje-krvopije u telu čoveka. Valjda će i ta amerikanizacija jednom ponovo ustupiti mesto pravoj i izvoroj slavenskoj verziji legende o vampiru.)

    Da ne spominjem škripavi prozor koji nakon dugog niza godina (u filmovima, knjigama, stripovima itd. ipak se misli uvek na čuveni Drakulin dvorac u Transilvaniji) konačno prestaje odolevati naletima jezivog vetra da bi odleteo upravo Wurdalaku na glavu- Iznenadni komični trenutak koji nas podseća da nismo u nekom hororu nego u Alan Fordu. 

    Ne mogu tačno da se setim, davno sam čitao ovu epizodu, ali mislim da su Magnus i Bunker hteli jasno aludirati na neki istorijski događaj. Ko ima strip pri ruci neka proveri: kada vampiri piju krv kao vino, na buretima iza ima ispisana godina ''''berbe'''' te krvi, ili, mnogo verovatnije, sami vampiri naglašavaju ''''ovo je krv još iz hiljadu tamo i neke godine''''. Voleo bih znati koja je godina, ko zna, možda znači nešto. Ipak je naš stari dvojac dokazao da na njihovim stranicama ništa nije slučajno.

    Sve ostalo je čista komičnost situacije tipična za Alan Forda. Besmisleno je nabrajati sve gegove. Izdvojio bih jedino večito Secchijevo insistiranje na to kako se sve na kraju svodi na čisti biznis: Sir Oliver krade luk u kriznoj situaciji da bi uzeo sebi koju paru ( koliko god puta ponavljano opet i to ima svoj šmek) i na kraju pretvaranje dvorca u čistu turističku atrakciju kao poboljšanje ionako nikakve finansijske situacije Kruda i Kotta.

    Lično mišljenje: epizoda je alanfordovski standardna, što će mu značiti JAKO JAKO DOBRA i za čitanje...ako se nekome i ne sviđa neka je kupi čisto da bi se mogao pohvaliti kako ima još jednu epizodu alan forda sa Magnusovim potpisom, ako ništa drugo makar to.

    Magnus je popustio, ali kad se setim epizode HIK HIK HURRA koja me navodi na povraćanje i plakanje, onda mi je i ovo dobro. Tu se njegov stil ipak i dalje dobro prepoznaje.

    01.09.2010
    14:42:00 sati
    PijaniPatak
    uredi
  • Darth Ivan

    Ukupna ocjena 86%

    9, 9, 8, 8

    Crtež je malo slabiji nego onaj iz ranijih faza Magnusovog crtanja, ali svejedno, ovo je jedna od boljih epizoda kasne Magnusove ere. Naslovnice vrlo dobre.

    01.09.2010
    17:06:00 sati
    Darth Ivan
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Pa,baš je dobar ovaj broj AF-a.Magnus je perfektan,a Max Bunker je tih dana bio pri sebi.:)

    27.12.2010
    23:00:00 sati
    Patrix
    uredi
  • general war

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    kultna epizoda

    28.07.2011
    12:28:00 sati
    general war
    uredi
  • writer

    Ukupna ocjena 70%

    7, 6, 8, 7

    Jedna od najboljih koje sam pročitao :)

    Ipak su mi sa Superhikom najbolje.

    08.09.2011
    13:06:00 sati
    writer
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    23.05.2012
    14:27:00 sati
    tekumze
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 9, 10

    Prvi dio savršeno zanimljiv, i da su 2 recenzije, dao bih 100%, a drugi dio u NY sve to narušava, pa sam dao neki prosjek. Svakako je to jedna odlična priča, u kojoj se po prvi puta pojavljuju likovi koje ćemo sresti još mnogo puta. Kako sam obožavao čitati SS-br.71. kao mali...

    08.09.2013
    23:01:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Mnoštvo genijalnih scena u prvom dijelu, drugi dio malo slabiji, ali svejedno legendarna epizoda.

    25.05.2015
    21:27:00 sati
    mpavin
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    odlično,drugi dio za mrvicu slabiji

    29.03.2016
    12:25:00 sati
    igor 12
    uredi
  • karlitos

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    26.12.2016
    19:13:00 sati
    karlitos
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 94%

    9, 10, 9, 10

    01.01.2018
    02:07:00 sati
    velka031
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Pravi Alan Ford. S tim je sve rečeno.

    29.06.2019
    12:32:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Kila Banana

    Ukupna ocjena 88%

    9, 7, 10, 10

    Dosta dobra ideja, malo slabija realizacija uz neke odlične fore, Magnusov crtež i upečatljive naslovnice.

    31.12.2019
    12:03:00 sati
    Kila Banana
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Ice Cream Man
      Kod: ICM IMG 1/5
      Ocjena: 80%
      Vrijeme: 12.7.2020. 19:37:00
      Autor: Paka01
      Broj komentara: 0
      Broj pogleda: 305
    • Proteus
      Kod: TX ZS 33/984/985
      Ocjena: 76%
      Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
      Autor: igor 12
      Broj komentara: 6
      Broj pogleda: 772
    • Njihalo strave
      Kod: VB PO 1
      Ocjena: 70%
      Vrijeme: 7.7.2020. 15:05:00
      Autor: Kila Banana
      Broj komentara: 8
      Broj pogleda: 840
    • Božji sud
      Kod: KP SA 7c
      Ocjena: 82%
      Vrijeme: 6.7.2020. 9:20:00
      Autor: Spock
      Broj komentara: 8
      Broj pogleda: 568
    • Put za raj
      Kod: ZG VCSP 32
      Ocjena: 50%
      Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
      Autor: Djole
      Broj komentara: 4
      Broj pogleda: 1954

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Poslije apokalipse
        Kod: NN LIB 55
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 2447
      • Put za raj
        Kod: ZG VCSP 32
        Ocjena: 50%
        Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
        Autor: Djole
        Broj komentara: 4
        Broj pogleda: 1954
      • Svijet Nancy Porter
        Kod: NN ALM 7a
        Ocjena: 61%
        Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 1574
      • Hellgate u plamenu
        Kod: ZG LU 275/276
        Ocjena: 87%
        Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 13
        Broj pogleda: 1347
      • Dame sumnjiva morala
        Kod: FB KP 41
        Ocjena: 96%
        Vrijeme: 23.4.2020. 22:05:00
        Autor: luxi68
        Broj komentara: 13
        Broj pogleda: 1253

      Aukcije

      Forum