Puzzle

Alan Ford

AF SAEX 08-10 | 366 str.

Nesretni slučaj zajedno sa mrvicom znatiželje dovede Alana i Minuette u Dimenziju XL 2 gdje ga zamijene sa istražiteljem Alanom Fontom, a i sukobe se i sa malicioznim blizancima iz istoimene dimenzije... Nakon povratka iz druge dimenzije "Broj Jedan" uhodi Alana i šalje ga u potragu za tajanstvenom omotnicom. No, prije nego se utvrdilo tko zapravo imitira "Broja Jedan", Minuette za FBI počini niz oružanih pljački i time izazove opasnog gangstera Larryja Blacka! Svemu tome dodajmo i gusaricu Shirley, koja će u ovoj slagalici probati izvući korist i za sebe...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 30%

Priča 1

Scenarij 3

Crtež 4

Naslovnica 6

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 41%

P*2

S*2

C*6

N*5

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

 • Svijet Alana Fonta
  AF SAEX 8
 • Puzzle
  AF SAEX 9
 • Minuettin minuet
  AF SAEX 10
 • Svijet Alana Fonta
  AF SV 186
 • Slagalica
  AF SV 187
 • Minuettin menuet
  AF SV 188

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

 • Il mondo di Alan Font
  AF SR 431
 • Puzzle
  AF SR 432
 • Il minuetto di Minuette
  AF SR 433

ZANIMLJIVOSTI

 • U tal. originalu #431 ima dodatak strip Bunkerovog junaka Gesebel "La corsara dello spazio" iz 1966. godine; mijenja se grafika na stranici s naslovom, odnosno nestaje slika grupe TNT već su tu Alan Ford i Minuette.
 • Dimenzija XL paralelna je Alanovoj dimenziji, a svi karakteri likova serijala su obrnuti. Alanov alter-ego je Alex Font. Sad dobivamo i Dimenziju XL 2 gdje je opet sve drugačije i gdje je Alanov alter-ego Alan Font! (str. 20., referenca na #408 "Moje ime je Font, Alex Font" pravi dragulj. Ovo je, ako se ne varam, peta epizoda o dimenzijama XL!
 • Ponovno pojavljivanje Wurdalaka i svih ostalih vampira nakon dugo vremena.
 • Talijanski original #432 ima i alternativnu naslovnicu, a ova druga je objavljena s reprintom #50 serije "I grandi anniversari".
 • U #9 prevoditeljica se opet vraća na Brok (sa Brooka!), a prvih dvadesetak strana je nastavak i zaključak #8.
 • Minuette je odlična kuharica!, a #11, str. 117., dokazuje opet da još nošnja grudnjaka nije navika ;)
 • Str. 77., srećemo Francuza Maigreta, a i podsjećamo se da je Arsen Lupiga u zatvoru još 3 godine. Prvi put smo Arsena vidjeli u tal. orig. #53.
 • Gumiflex aka Gommaflex se prvi put pojavljuje u #141 "Gumiflex" ili orig. #110.
 • Str. 90., veliki natpis na zgradi "Drink Mord" – pokušaj crnog humora?!
 • Str. 114., broj Jedan drži u svom skrovištu slike svih svojih velikih neprijatelja. Gornji red: Superhik, Anten-man, Beppa Josef, Parabolik; donji red: vampir Wurdalak, Lakrdijaš i Aseptik!
 • Opet srećemo gusaricu Shirley (posljednji put u AF BO #150 "Gusari, u napad").
 • Originalno tal. izdanje #433 sadrži i dodatak - prvi dio reprinta stripa Maxmagnus!

Bunkerova Slagalica stravičnog scenarija!

Budući da su ove epizode nevjerojatno omiljene kod stripaša, vaš recenzent vragu ne da mira nego ide dalje! Ako ovo čitate i komentirate znači da ste nepropravljivi nostalgičar i entuzijast koji još ima vjere u "dobar" stari Alan Ford...

Ova priča zapravo se i ne proteže u tri broja, no Bunker se pričom nije ograničio na cjeloviti broj već je završetak priča prenio iz jednog broja u sljedeći. Tako da imamo tri epizode sa tri kombinirane linije radnje. Ili je ovaj spoj produkt novog načina pisanja Alana Forda ili gospodin Bunker nije imao dovoljno inspiracije da ukalupi jednu priču u svaki broj te ih je jednostavno razvukao. Više bih se priklonio ovoj drugoj opciji budući da prve dvije priče imaju zbrzan i nedorečen kraj, kao da ih nije stigao završiti te je samo prešao na drugu priču.

Usprkos gomili potencijalnih smiješnih situacija ex-majstor Bunker uspio je promašiti ama baš svaku. Povratak u XL dimenziju 2 donio nam je natjeravanje pozitivaca, Alana i Minuette i svih ostalih alter-ega likova iz Alanovog svijeta. Hladno, monotono i pravocrtno sve do ponovnog ulaza u našu dimenziju. Zaključak priče odigrao se u drugoj epizodi i to kroz kratko retrospektivno prepričavanje. Zatim slijedi beskrajno i besciljno susretanje naizgled "mrtvog" Broja Jedan i Alana Forda i pokušaj odgonetavanja tko bi se to mogao prerušiti u Broja Jedan. Alan i Minuette pretresaju sve moguće sumnjivce. Srčana – sestra Broja Jedan budući da je pljunuta njegova slika; Arsen Lupiga – vrhunski gentleman lopuža sposoban se prerušiti u bilo koga pa i člana grupe TNT; te posljednji i najsposobniji – Gumiflex, čovjek sa 1000 lica. No, nagađanje je prekinuto dolaženjem starog lica na scenu - gusarice Shirley. Koliko je bezveze i debilno doslovno zvanje FBI ureda i pitanje gdje se nalazi Gumiflex?! Halo!? Treća priča prva je od priča koje se bave Minuettinim malverzacijama sa FBI-jem i njezinim nastojanjem da se otrgne od iseljeničko-kriminalnog miljea. U posljednjem broju imamo i negativca Larryja Blacka – crnog ćelavog afroameričkog biznismena.

Možda čak i slabije od prijašnjih epizoda... Potraga za članovima je u tijeku, nova agencija se uhodava, zaručnički par se preseljava u tajno skrovište Broja Jedan, a serijal i dalje ide u krivom smjeru. ;) Ništa novo, sve u svemu.

Naprijed

AF SAEX 07 Rasplet krimića

AF SAEX 11 Pri finoj pizzeriji

Naprijed

Recenzije čitatelja

 • kico

  Ukupna ocjena 10%

  1, 1, 1, 1

  najnečitljivija epizoda af
  17.10.2008
  19:02:00 sati
  kico
  uredi
 • Ukupna ocjena 89%

  9, 9, 9, 8

  .,reko sam vec sto mislim o ovim epizodama
  21.10.2008
  21:22:00 sati
  Neustrašivi Chico
  uredi
 • flamboyant soul

  Ukupna ocjena 14%

  1, 1, 2, 2

  A onda opet, onaj Silver Surfer nije uopće bio tako loš...
  02.11.2008
  02:02:00 sati
  flamboyant soul
  uredi
 • Wicked

  Ukupna ocjena 28%

  1, 1, 5, 7

  Nije mi jasno kako neko moze ovakvu glupost razvuci na trista i kusur stranica...
  20.02.2009
  00:15:00 sati
  Wicked
  uredi
 • Panon

  Ukupna ocjena 65%

  6, 5, 8, 8

  Eto, nakon dimenzije Alexa Fonta, sada dolazi na red i ona Alana Fonta. Ova trodijelna epizoda čak i nije loša, a čak se i Broj Jedan počeo pomalo pojavljivati.
  22.02.2009
  15:35:00 sati
  Panon
  uredi
 • Opti

  Ukupna ocjena 37%

  1, 1, 8, 7

  Aaaah... Grozno, glupo, ogavno, nikakvo, užasno, katastrofalno, promašeno, blesavo, loše, nedovoljno, debilno, mogao bih ovako cijeli dan. Kratak sadržaj na početku recenzije zaista sve govori; ako to nije najjača radnja nekog stripa ikad onda sam ja fan novih epizoda. Bunker je u ove tri epizode nadrobio toliko sranja, nemogućih obrata, situacija i raspleta te polarno različitih tematika da je to čudo dadaizma. Dijalozi debilni.
  Primjer:                                                      
  Majorette usmjeri pištolj prema Alanu i Minuette,sprema se pucati,ali pištolj je prazan.
  Majorette: Zaboravila sam streljivo u torbi modroj poput pistaća.
  Zatim je tu i onaj glupi kraj drugog dijela, koga će Broj 1 upucati? Pa već unaprijed znamo da će Alan pobjeći, jake mi napetosti. Onda i glupi flashbackovski početak drugog dijela, nizanje glupih i nerazumljivih scena s Brojem 1 i činjenica da FBI ne zna tko je Gumiflex. Ali najveći promašaj OD SVIH je uvođenje tog tajanstvenog Broja Jedan (kao i njegove omotnice s oporukom) na kojeg se Bunker NIKAD VIŠE nije nadovezao. Pa u čemu je onda poanta? Kao da je namjeravao od ovoga napraviti neki novi mini-serijal ali pogubio konce i ostao zatočen u vlastitoj govnjivoj ćeliji loših stripova.
  Bar su crtež i naslovnice podnošljivi.
   
  11.07.2009
  15:59:00 sati
  Opti
  uredi
 • mpavin

  Ukupna ocjena 32%

  1, 1, 7, 5

  Svakako jedan od najgorih. No postavlja se pitanje je li Bunker moćniji od Chucka Norrisa? Pa čak ni on ne bi uspio rastegnuti ovakve besmislice na 350-ak strana. :D Sve neke dimenzije, prva, druga, treća, xl, xxl, medium. large, small...kao da kupujemo robu. Može napisati milijun ovakvih epizoda, očit je nedostatak ideja. Dalje, Shirley mi nikad nije bila jasan lik. Osim simpatičnog kostima :P, nikad mi nije bilo jasno koja je njezina uloga. Crtež i naslovne slabije nego inače.

  12.01.2010
  19:24:00 sati
  mpavin
  uredi
 • drogsy

  Ukupna ocjena 58%

  5, 5, 7, 7

  Očekivao sam neko razjašnjenje u toj epizodi ''Puzle'' , ali ništa. 'Ko zna hoćemo li ikada saznati tko se to prerušio u Broja Jedan. Dakle , te 2007. još uvijek mi je taj AF bio relativno dobar

  18.02.2010
  14:55:00 sati
  drogsy
  uredi
 • Ukupna ocjena 63%

  5, 7, 7, 6

  Jedna od boljih novijih epizoda AF-a.

  28.12.2010
  12:55:00 sati
  Patrix
  uredi
 • Zagor12

  Ukupna ocjena 44%

  2, 2, 8, 8

  XL i XXL-vraški zamršeno!

  Minuette je kurva. Shirley isto, ali je stoput zgodnija.

  22.04.2011
  18:04:00 sati
  Zagor12
  uredi
 • general war

  Ukupna ocjena 56%

  5, 2, 9, 8

  ne znam sto svi toliko kritikujete ovu epizodu puzzle,meni je ona,naprotiv veoma zanimljiva.svidja mi se ona scena kad se broj 1 pojavi,dobro je prikazana.ali zato epizoda svet alan fonta je glupa do besvesti

  10.07.2011
  01:12:00 sati
  general war
  uredi
 • Oki

  Ukupna ocjena 54%

  4, 3, 8, 9

  Ovaj prvi dio sa paralelnom dimenzijom je glup,a drugi dio sa Minuett i pljačkama je sasvim solidan...
  21.01.2013
  20:28:00 sati
  Oki
  uredi
 • Spock

  Ukupna ocjena 46%

  2, 4, 7, 7

  Teško je nešto realno napisati o ovoj "nazovi" epizodi. Dok su prethodni brojevi Minuette Forda još mogli i proći, ovdje dolazi do izražaja očigledna bezidejnost i besmisao daljnjeg nastavljanja serijala. Minuette je meni najzgodnije nacrtana ženska u ovom dugovječnom serijalu, ali sama vizualna atraktivnost nije dovoljna. Perucca odličnim crtežom donekle čini čitanje podnošljivim, ali čak i njegov crtež ovdje strahovito varira od vinjete do vinjete. Ne treba niti spominjati da humora nema niti u tragovima, budući da su svi uporni i odani fanovi već od davno naviknuti na to.

  16.04.2019
  00:27:00 sati
  Spock
  uredi
 • Hercule Poirot

  Ukupna ocjena 16%

  1, 1, 2, 4

  Debakl.

  01.07.2019
  21:09:00 sati
  Hercule Poirot
  uredi
 • Kila Banana

  Ukupna ocjena 35%

  1, 2, 7, 5

  Prepravljeno, možda sam ipak malo pretjerao s niskim ocjenama.

  09.11.2019
  19:49:00 sati
  Kila Banana
  uredi
 • prozirna senka

  Ukupna ocjena 21%

  1, 1, 4, 3

  Sta sam ovo citao?

  04.03.2021
  00:09:00 sati
  prozirna senka
  uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum