Ostix!

Alan Ford

AF SS 183 | 120 str.

1969. godine američka misija ˝Apollo 11˝ uspješno se vratila iz posjeta Mjesecu. Osim što su ostavili prve ljudske otiske stopala na tlu i pozirali pred američkom zastavom, astronauti su na Zemlju donijeli više uzoraka kamenja kako bi se njihovom analizom pokušalo odgonetnuti tajnu nastanka sunčevog sustava.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 20%

Priča 2

Scenarij 2

Crtež 2

Naslovnica 2

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 30%

P*2

S*2

C*3

N*4

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Ostix!
    AF SA 130
  • Ostix !
    AF SS 183

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • OSTIX!
    AF SR 130

ZANIMLJIVOSTI

  • Prva od tri epizode koje je crtao Staff di If (grupa autora koja je radila kao ispomoć na raznim serijalima). Ostale dvije su ˝Kuća zdravlja˝ ( #136) i ˝Svečana večera˝ (#139).

Grupa TNT izgleda kao obitelj Čiča Gliša. Grunf se bavi biljogojstvom. Cvjećarnicu na 5. Aveniji posjećuje nagluplje stvorenje u svemiru. Ovako bi ukratko glasila recenzija ove strahote.

Jasno mi je da se neki strastveni stripofili čitajući ovu recenziju pitaju: Pa dobro, čemu toliko žestoka kritika? Pa zar nisi pročitao zadnjih stotinjak brojeva ovog stripa? Iskreno, nisam ih pročitao. Još iskrenije, smatram da nisu vrijedni ni treptaja pažnje, a kamoli recenziranja. Ali ova epizoda...Ova epizoda zaslužuje recenziju, jer ako ništa drugo, broj 130 predstavlja crtačko i scenarističko dno. Dno kakvo do tada strip Alan Ford nije doživio. Ovom pričom ova knjižica definitivno gubi i najmanje naznake stripa kao umjetnosti.

I Bunkeru, ako već u priču misliš ubacivat nekog vanzemaljca onda bolje da on po šabloni bude prokleti hladnokrvni gad monstruoznog izgleda, natprosječne inteligencije, nadljuske snage i telepatskih sposobnosti. Pa čak i baci parodiju/plagijat na film Predator ako treba, ali nemoj da se tvoja kreativnost svede na vanzemaljca koji je zapravo prdac oslobođen iz kamena, koji izgleda kao odmotana rola toalet papira, poprima bilo čiji oblik, a vokalne sposobnosti mu se svode na retardirano ponavljanje riječi Ostix, koja zapravo uopće nema značenje. Isto tako taj svemirski glupan može slobodno govorit recimo, Gobl-gobl. Isti vrag. Gdje je našao ovog di Ifa nemam pojma, a isto tako mi nije jasno zašto ga je isti crtao više od jedne epizode, ako je već trebao i tu jednu. Dotični gospodin je nastavio karijeru crtajući Disneyeve likove. Neka se slobodno i dalje drži Paje Patka. Na kraju cijele priče ispada da je Bunker svodnik, a Alan Ford stara, ružna, jeftina prostitutka koju može zajašit svaki bezveznjaković s olovkom u ruci. Čini mi se da je žlica primordijalne juhe inteligentnija od ovog izvora gluposti. Čak mi je bio plan ubacit par slikica u recenziju, al sam odustao zbog straha da će ta strašila rasplakat nečije dijete ili nećake. No dobro, ako je netko uspio pročitat ovu grozotu do kraja, a da nije završio na zahodskoj školjci okupan hladnim znojem i sa dijagnozom kroničnog proljeva u guzici, znači da ili ima betonski probavni sustav ili je... Mrtav. Pročitavši ovo remek djelo, osobno sam ne samo proglasio smrt ovog stripa, nego sam mu sa pomalo poremećenim smješkom na licu bacio šaku zemlje u grob i rekao- zbogom. Na kraju krajeva, u kući uvijek dobro dođe jedan podložak za kavu... Samo okrenut na fordaljku da gosti ne moraju gledat naslovnicu. Amen.

Postoje samo dvije beskonačne stvari: svemir i ljudska glupost, ali za svemir baš nisam potpuno siguran – Albert Einstein.

Naprijed

AF SS 164 Drvomorci

AF SA 131 Lunapark

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Ukupna ocjena 20%

    2, 2, 2, 2

    07.09.2011
    23:53:00 sati
    kosmajac
    uredi
  • general war

    Ukupna ocjena 26%

    3, 3, 2, 2

    uzas.crtez je dno dna,staf di if crta kao da ranije nije rukovao olovkom,a radnja je jako nelogicna i glupo osmisljena.da je pifarerio crtao,epizoda bi na nesto i licila,ali ovako...

    08.09.2011
    22:33:00 sati
    general war
    uredi
  • Johnny Difool

    Ukupna ocjena 10%

    1, 1, 1, 1

    Smeće samo takvo, kao i preostale dvije epizode koje su crtali zasluženo anonimni članovi Staffa edizioni If. Zbog ovakvih sam epizoda, kao i užasnih "Hotelskih miševa", očajnog "Prudyja" itd., sredinom 80-ih i prestao kupovati i spremati tada nove epizode, i usmjerio se isključivo na reprinte starih. I s edicijom Klasik planiram stati za približno godinu dana, kad ovakva strava dođe na red.     

    09.09.2011
    08:47:00 sati
    Johnny Difool
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 40%

    5, 1, 4, 10

    Alan Ford i vanzemaljci su dva pojma koja bi miješanjem dovela do općeg sranja. Ali zapravo, Bunker je ovo obradio najbolje što je mogao. Ove primjedbe recenzenta da je trebao uvesti Predatora ili tako nešto nemaju baš nekog smisla. Pa AF je komičan strip o ljudskoj bijedi. Vanzemaljac koji izgleda kao križ među role WC papira i sanitarnih rukavica kojemu se vokalizacija svodi na ponavljanje besmislene riječi OSTIX (sama riječ zapravo dobro zvuči) začudo pristaje ovakvom serijalu. Jest da je shapeshifter, ali morao je to Bunker malo začiniti. Sada kada vraća svakog živog i mrtvog neprijatelja Grupe TNT u Minuette izdanju, trebao bi se sjetiti i Ostixa. Zašto ne, hej? Možda se ne želi prisjećati svog "djeteta" koje je nastalo konzumiranjem plavih pilula. Kada se Grunf bavi biljogojstvom, onda je tu svakako nešto pošlo loše. Sama priča je moooglaaa proizvesti nešto barem čitljivo, ali smiješnih situacija uopće nema. Uopće. Kraj zbrzan kao obično, o vanzemaljcu nije apsolutno ništa objašnjeno, i strip ostavlja loš utisak nakon čitanja.

    Crtež: ah, Staff di If. Valjda je Piffi bilo pozlilo kad je pročitao scenarij ove grozote, pa je Bunker pozvao ovu grupicu za crtačku ispomoć. Naravno, crtež izgleda kao fan art nekog šestogodišnjeg djeteta, ali vidjeli smo i gore. Mislim da je u reprintu T.N.T. Gold ova epizoda (kao i Sjećam se...) izašla s tuđim crtežom. Odlična naslovnica. Jebote, kad sam bio mali, tako sam se htio dočepati ove epizode... Vidio sam naslovnicu i pomislio "ovo mora da je najbolji AF ikada". Naslovnica je toliko maštovita da sam dugo vremena proveo razmišljajući šta je "Ostix", jel' to možda ovo bijelo gumeno čudo na naslovnici?  Je li to Bob u raju? WTF je ona kugla u pozadini? Možda izgleda smiješno, ali te natjera da pročitaš strip, što je i smisao naslovnice.

     

    A ova ogromna slika na početku recenzije, zašto je to Br. 1? To je neki simbolički način da nam kažeš kako čovjek izgleda nakon što pročita strip? :D

    09.09.2011
    15:22:00 sati
    Opti
    uredi
  • Mummy

    Ukupna ocjena 14%

    1, 1, 2, 2

    Katastrofa od price i scenarija! Ubedljivo najgora epizoda od prvih dvesta epizoda.

    14.09.2011
    22:05:00 sati
    Mummy
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 38%

    1, 4, 7, 2

    Besmisleno njesra ali bilo je par smiješnih situacija s Bobom. Kako god okreneš, opet bolje od onog Minuette smeća koje nam Bunker trenutno servira.

    08.12.2012
    13:01:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Ukupna ocjena 60%

    6, 6, 5, 9

    Pa neznam, meni ova epizoda i nije toliko loša. Naravno, svaka usporedba sa starijim epizodama je bespredmetna.

    Ali ako uzmete "Iznenađenje pod krinkom", "Hipnosova svirka" i slične gadosti, da ne govorim o još starijim brojevima, ovo je za 5 ocjena bolje.

    A naslovnica mi je i kao klincu bila baš OK, a i sad mi je. Isto je i sama riječ "Ostix" dovoljno intrigantna da sam kao klinac dok još nije bilo Wikipedie i sličnog, dosta kopao po raznim knjigama u nadi da ću naletjeti na neko značenje:)

    09.04.2013
    11:33:00 sati
    Pterodaktil
    uredi
  • Ukupna ocjena 23%

    1, 1, 4, 5

    Najlošiji Alan Ford i uopšte jedan od najlošijih stripova kojih sam pročitao.

    24.04.2013
    13:32:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 52%

    4, 7, 3, 10

    Što se scenarija tiče, od broja 76 pa naviše je bilo i gorih epizoda od ove. Npr., one scene kada je Bob otišao po novce na TV su jako smiješne i zabavne. Dakle, po pitanju scenarija, ovo je daleko od najgorih AF čak i ako ga usporedimo s epizodama iz tog doba. Crtež je već druga priča, ali ako je crtež katastrofa ne mora nam automatski sve ostalo biti isto katastrofa. Naslovnica je vrhunska, jedna od atraktivnijih.

    25.08.2013
    17:12:00 sati
    Spock
    uredi
  • Zagor-te-nay

    Ukupna ocjena 32%

    3, 3, 3, 5

    Dno dna! Sramota za razdoblje od 100-200.

    19.04.2016
    20:00:00 sati
    Zagor-te-nay
    uredi
  • Ukupna ocjena 22%

    2, 2, 1, 7

    Katastrofa od stripa. Zanimljivost: U prvom jugoslovenskom izdanju (Super strip) crtež je blagi horor. Međutim, u Strip agent izdanju, crtež je potpuno promenjen i značajno poboljšan, dok su dijalozi i scenario ostali isti. Verovatno su Italijani smatrali da bi drugim crtežom mogli bar malo poboljšati kvalitet ovog smeća.

    29.12.2016
    00:07:00 sati
    miljacka
    uredi
  • solar

    Ukupna ocjena 54%

    3, 6, 7, 6

    Staff di IF je imao dosta članova tako da ne znamo tko je točno crtao ovu epizodu ali napravio je dobar posao. Bilo je dobrih momenata, ono s mačkom u loncu mi pada na pamet, ali centralna ideja o nekom dimu koji se pretvara u ljude kad se s njima susretne je imbecilna.

    08.07.2017
    22:41:00 sati
    solar
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 14%

    1, 1, 1, 5

    Kataklizmički loše.

    30.06.2019
    21:16:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Kila Banana

    Ukupna ocjena 20%

    1, 2, 3, 2

    Smrt.

    02.01.2020
    12:30:00 sati
    Kila Banana
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Put za raj
    Kod: ZG VCSP 32
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
    Autor: Djole
    Broj komentara: 15
    Broj pogleda: 2762
  • Povratak Zimske Zmije
    Kod: ZG VCZS 20
    Ocjena: 91%
    Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1861
  • Povratak samuraja
    Kod: ZG VEC 155/157
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1420
  • Plamen nad Merivelom
    Kod: ZG VEC 143/144
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 18.8.2020. 0:16:00
    Autor: going going
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1270
  • Proteus
    Kod: TX ZS 33/984/985
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1191

Aukcije

Forum