Anten-Man

Alan Ford

AF SS 423/424 | 240 str.

Italija '90. prošlog stoljeća. Cijeli svijet je poludio za loptom i navijačkim bojama. I dok talijanska kućanstva imaju problema s TV prijemom, Klodovik je upravo saznao kako je na nagradnoj igri osvojio putovanje na svjetsko prvenstvo u nogometu.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 55%

Priča 5

Scenarij 5

Crtež 6

Naslovnica 7

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 76%

P*7

S*7

C*7

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Anten-man
    AF SS 423
  • Uhvatite Anten-man-a !
    AF SS 424
  • Antena Men
    AF SV 4
  • Uhvatite Antena Mena!
    AF SV 5

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • ANTEN-MAN
    AF SR 253
  • CATTURATE ANTEN-MAN
    AF SR 254

ZANIMLJIVOSTI

  • Prvo pojavljivanje Anten-Mana. Prvo pojavljivanje inspektora Tengofamiglije. Prvo pojavljivanje nekih TV voditelja, ali da saznate kojih, pročitajte priču;)
  • Pojavljivanje profesora Ixkape i njegovog pomoćnika.
  • Broj Jedan, Alan i Klodovik putuju u Milano, Bunkerov rodni grad.
  • Grunf je sličan izum upotrijebio protiv Superhika i Aseptika.

Nogomet? Ona čudna igra gdje gomila u gaćama pokušava smjestiti loptu između tri prečke povezane mrežom? – Broj Jedan

“Jel to on? Jel se iza letećeg klauna s propelerom na leđima i klompama na nogama zaista krije Silvio Berlusconi?“ - ovo su bila najčešća pitanja vezana uz ovu priču. Tih davnih godina nisam bio siguran u točan odgovor, tj. nisam imao blagog pojma, ali danas sa sigurnošću mogu odgovoriti. Da, iza letećeg lika koji ometa signale suparničke RTV mreže i ljigavog, korumpiranog superpredsjednika Velascea krije se nitko drugi nego dobri stari Silvio Berlusconi, u zadnje vrijeme poznatiji kao ˝Papi˝. Ovdje je naravno riječ o talijanskom biznismenu, milijarderu i bivšem predsjedniku vlade, a ako neko nije upoznat s njegovim likom i djelom neka ugugla njegovo ime u tražilicu.

Da krenemo po redu - što nam sve otkriva da je riječ o Silveku:
1) Iza korporacije imena Investut krije se Berlusconijev Fininvest, medijska kuća koja će s vremenom obuhvatiti sve najvažnije privatne TV i radijske postaje, te novine u Italiji.
2) Iza suparničke TV kuće imena ERI-EIAR krije se RAI, talijanska nacionalna radiotelevizija.
3) U epizodi ˝Uhvatite Anten-Mana˝, Velasce posjećuje svoje nogometaše, a najviše ga zanima u kakvom je stanju čupavi Bullit. Ovdje se naravno satirizira Ruud Gullit, legendarni Nizozemac koji je imao svoje mjesto u redovima AC Milana od 1987.-1995. Kad je iz PSV Eindhovena prešao u Milan, bio je to tada rekordni transfer od 6 milijuna funti. Berlusconi je vlasnik kluba od 1986.

Velasce: O Bože, o Bože! Pedeset i sedam milijarda isplaćivanih po groznoj rati od tisuću lira na dan. Da vidimo kako puca.

Naravno, sve ovo je talijanskim fordofilima kristalno jasno od samog početka. I ne samo to, nego im je isto tako jasno da se u priči pojavljuju i neke druge face iz svijeta politike. Tako se u epizodi ˝Anten-man˝ na str. 40 pojavljuju Giovanni Spadolini, Benedetto ˝Bettino˝ Craxi i Arnaldo Forlani.

Spadolini je bio na čelu talijanske republikanske stranke (1979.-1987.) i premijer (1981.-1982.). Bettino Craxi je pak bivši premijer koji je dandanas ostao simbolom političke korupcije. Iza sebe je ostavio hrpu skandala, a 1992. mu počinje suđenje za podmićivanje i korupciju. Dok je dolazio na sudska ročišta, masa ga je gađala kovanicama uz povike: „Evo Bettino, uzmi i ovaj sitniš šta nam je ostao!“ 1994. Craxi bježi u Tunis, gdje je uživao zaštitu svog prijatelja Ben Alia sve do svoje smrti 2000. godine. Arnaldo Forlani je također bivši talijanski premijer i ministar vanjskih poslova. Talijanski povijesničari smatraju da su Craxi, Forlani i Giulio Andreotti sklopili tajni pakt kojem je cilj bio kontrola talijanskih političkih zbivanja. Od inicijala njihovih prezimena pakt je nazvan CAF. U vrijeme jednog od brojnih skandala (tzv. Tangeatapoli skandal), Forlani je optužen za primanje mita nakon čega se povukao iz politike.

Zapravo, ono što mi je fascinantno je činjenica da je Bunker u Berlusconiju uspio nanjušit stripa vrijednog negativca čak četiri godine prije nego je isti po prvi put došao na čelo Italije. I još jednom, da, u pitanju je Silvio Berlusconi. Zašto bi inače pobogu ikome, a pogotovo Talijanu pala na pamet ideja da stvori negativca kojem dijabolični plan predstavlja monopol nad medijima. Uglavnom, putovanje u Italiju, navijačka groznica, leteći Berlusconi u klompama i njemački izumitelji.

Anten-Man – dokaz da je Max Bunker prije 22. godine još uvijek gledao Vijesti i čitao novine.

Naprijed

AF SS 419 Finale

AF BO 4 Ne pucajte!

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • DeeCay

    Ukupna ocjena 54%

    5, 5, 6, 6

    hehe, zahvaljujem pari na detaljnom backgroundu likova... ;) Bunker kao da je gledao dokumentarac o korupciji na talijanskom vrhu i nakon toga sklepao scenarij. Karikatura, satira, generalno gledano više-manje duhovito. Iako je više puta rabio stvarno povijesne ličnosti, ovo su vjerojatno najdirektnije aluzije na određene osobe, i to usmjerene na domaći teren.

    06.06.2012
    16:52:00 sati
    DeeCay
    uredi
  • danielp

    Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 9, 10

    Jedna od mojih omiljenih priča iz detinjstva! Bilo je malo pre toga Italija 90, pa su me još držali utisci! Rud Gulit i ekipa! A tek nekoliko godina kasnije kada sam skontap Silvia Berluskonija :)

    06.06.2012
    18:07:00 sati
    danielp
    uredi
  • Zagor-te-nay

    Ukupna ocjena 78%

    8, 8, 7, 9

    Ipak je ovo jedan od boljih likova i epizoda od a.f. +200. Ima par dobrih baza.

    06.06.2012
    18:51:00 sati
    Zagor-te-nay
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    ODLIČAN STRIP!!! PERPORUČUJEM SVIMA!!!

    06.06.2012
    19:08:00 sati
    misa
    uredi
  • Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 9, 7

    Dobra epizoda,poslednja dobra stvar koju je bunker uradio

    06.06.2012
    20:57:00 sati
    Vasilije8
    uredi
  • Jasko

    Ukupna ocjena 71%

    6, 7, 8, 8

    Ubacivanje Berluskonija u strip i kreiranje njegovog alter ega u vidu Antenamena je vracanje stripa u kolosek :) No, samo na kratko.

    U "posle 200" ovaj strip ima i smisla i kvalitet. Sigurno je jedan od onih kojima necu odoleti kada izadje jednog dana u nekoj ediciji. 

    Mada... Ne bi bilo lose malko doterati adaptaciju prevoda 8)

    06.06.2012
    21:00:00 sati
    Jasko
    uredi
  • kucak

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Meni je strip stvarno odličan. Originalna priča.

    06.06.2012
    21:56:00 sati
    kucak
    uredi
  • makikatalinic

    Ukupna ocjena 71%

    8, 7, 6, 8

    Fora recenzija, jedino se baš ne slažem s po meni preniskom ocjenom u ovom slučaju. Netko je u komentarima rekao kako je ovo jedna od rijetkih epizoda koje su barem malo podsjetile na "starog" Alan Forda - naravno da to još nije ta razina, ali sama priča i parodija je dobro izvedena.

    Što bi sve danas dali za priče poput "Anten-manova", to sve govori. Šteta što ova priča nije još kasnije došla, ovo je još u ranijoj (lošijoj) Peruccionoj crtačkoj fazi...

    06.06.2012
    23:43:00 sati
    makikatalinic
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 54%

    6, 3, 7, 6

    Svaki od 12 brojeva s tim Anten-sranjima je ustvari jednak; uvijek iste situacije, likovi, fore, sve je na isti kalup. Što je najjače, Bunker je to svejedno ponavljao s velikom srčanošću, odjednom se želio iskupiti za godine nedjelovanja na satiričkom polju i zato evo narode, karikature političara (ako se ne varam, Craxi je bio ismijan i u broju Kolo sreće). Od ostalog, tu su Alan i Broj Jedan kako uživaju u nogometu, što mi izgleda malo čudno, ne pristaje im kao likovima. Uglavnom - živa dosada.

    Ranom Perucci likovi izgledaju osvježavajuće, ali proporcije su grozne ili pak neki likovi izgledaju glupo. Kasnije će sve to postupno ispraviti. Naslovnice: Obje su vrlo slične, ali su barem dinamične.

    10.06.2012
    14:45:00 sati
    Opti
    uredi
  • general war

    Ukupna ocjena 82%

    10, 8, 7, 7

    Epizoda u rangu magnusove epohe,satiricni prikaz Bunkerove grude je ono sto on sve vremena na vreme ima obicaj da prikaze u epizodama,knpr.Bordighera ili smrt(229) ili Festival(176). U Antenaman sagi mu je pero bilo najostrije. :)

     

    04.03.2013
    22:10:00 sati
    general war
    uredi
  • Gil-galad

    Ukupna ocjena 76%

    9, 7, 7, 7

    Jedna od epizoda AF-a koju sam najviše puta pročitao... Hehe, kakva sprdnja sa Berlusconijem i ostalom bagrom... XD A trebalo je imati hrabrosti za to!

    04.04.2013
    02:29:00 sati
    Gil-galad
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    Fina parodija na onodobnu Italiju, koja se može primijeniti i drugdje.

    02.07.2019
    11:28:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Kila Banana

    Ukupna ocjena 65%

    7, 6, 8, 2

    Bile bi i veće ocjene da nije drugog dijela.

    05.11.2019
    15:25:00 sati
    Kila Banana
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 84%

    9, 9, 8, 6

    Odlično, skoro vrhunski! Toliko direktnog sprdanja sa stvarnim likovima nije viđeno prije, a ni poslije ove epizode.

    Mi se "dičimo" našim biznismenima i političarima (čitaj kriminalcima), ali teško da po tom pitanju možemo konkurirati Italiji. Ovo je pogotovo zanimljivo zbog toga što se kasnije i službeno potvrdilo da je Silvio Berlusconi najviši rang kriminalca, baš kao što ga je Bunker ovdje smjelo opisao.

    Da, dobro je Bunker izjavio da je Alan Ford najrealniji strip. U okviru naoko nevine, glupaste, nadrealne radnje i likova imamo svakodnevne situacije nad kojima se zgražamo. Vidim po ocjenama da ni dosta članova nije skužilo tu najvišu razinu parodije na realne situacije u ovoj epizodi. Srećom pa član Paro svojom recenzijom dodatno otvara oči, iako su i njegove ocjene u suprotnosti s napisanim u recenziji. 

    Perucca definitivno zna i može bolje, što to je pokazao i prije, a pogotovo u kasnijim radovima. 

    19.10.2020
    07:43:00 sati
    Spock
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Uz rijeku
    Kod: ZG MX 40
    Ocjena: 62%
    Vrijeme: 15.6.2021. 1:33:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 6
    Broj pogleda: 1373
  • Kraljica tame
    Kod: KT VG 84/85
    Ocjena: 79%
    Vrijeme: 12.6.2021. 0:10:00
    Autor: Spock
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 981
  • Dreamtravel
    Kod: MM SUPB 4c
    Ocjena: 68%
    Vrijeme: 9.6.2021. 7:29:00
    Autor: prozirna senka
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 756
  • Očeva sablja
    Kod: KM ZS 236
    Ocjena: 85%
    Vrijeme: 7.6.2021. 1:45:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1315
  • Grbavac
    Kod: AF SA 158/159
    Ocjena: 52%
    Vrijeme: 3.6.2021. 3:19:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 659

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Ku Klux Klan
    Kod: KT LMS 508/509
    Ocjena: 67%
    Vrijeme: 15.4.2021. 22:08:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 2062
  • Krik vile smrti
    Kod: ZG LU 301/302
    Ocjena: 77%
    Vrijeme: 17.4.2021. 23:18:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 15
    Broj pogleda: 2034
  • Kad grad umire
    Kod: NN LIB 65c/66
    Ocjena: 94%
    Vrijeme: 7.5.2021. 16:48:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 1924
  • Osveta
    Kod: NN LIB 67a, b
    Ocjena: 96%
    Vrijeme: 9.5.2021. 18:55:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 1906
  • Četiri saučesnika
    Kod: KM ZS 154
    Ocjena: 88%
    Vrijeme: 1.4.2021. 22:36:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 5
    Broj pogleda: 1634

Aukcije

Forum