The Amazing Screw-on Head

Napoleone

ASCH DH 1 | 32 str.

Koga pozvati u pomoć kada svijetu prijeti totalno uništenje? Supermana? Batmana? Zagora? Conana? – Ne, nego Screw-On Heada!

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 54%

Priča 5

Scenarij 3

Crtež 8

Naslovnica 6

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 58%

P*7

S*5

C*6

N*4

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

 • The Amazing Screw-on Head
  ASCH DH 1

ZANIMLJIVOSTI

 • One shot strip, napisan i nacrtan od strane Mikea Mignole, a objavljen 2002. godine u izdanju Dark Horse Comicsa
 • Screw-On Headov šef je Abraham Lincoln osobno
 • Spominju se Atlantida i Mu
 • Spominje se i Shambhala; u tibetansko-budističkoj tradiciji - mistično kraljevstvo, skriveno negdje duboko u snježnom srcu Himalaja.
 • Dobitnik prve nagrade Eisner Award Best Humor Publication, 2003. godine.

Što slavne osobe (u ovom slučaju strip autori) rade kada ništa ne rade? Dali izbezumljeni orgijaju okruženi golišavim ljepoticama, šmrčuči bile lajne sa srebrnih pladnjeva koje patuljci nose na glavama? - Ne svi. Mike Mignola je na primjer jedan od onih radišnih tipova, pa u predahu od Hellboya i drugih profesionalnih obaveza, stvara nove stripove.

Legenda kaže da je Mignoli ideja za Screw-On Heada pala na pamet dok je razgledavao akcijske figurice Batmana i društva. Navodno su mu sve izgledale isto, različite jedna od druge jedino po maski i kostimu (bistar tip ovaj Mignola;)). Ideja je bila napraviti lika koji ima samo glavu (i vijak umjesto vrata), te se po potrebi “zavida“ u specijalno mehaničko tijelo koje mu u datom trenutku najviše odgovara. Baš kao što Batman bira odijelo prije akcije, tako Screw-On Head bira tijelo koje će koristiti tom prigodom.

Klikni za uvećanje

Pa tko ne bi bio uspješan uz ovakvog pomagača?

Iz ovog uvoda nije teško zaključiti da se ovdje radi o sprdavanju Mignole sa cijelim tim superjunačkim svijetom, navuci odijelo i postani superjunak šeme i slično. Po tome je Screw-On Head drukčiji. Mogli bismo komotno reći da je on američka verzija Alana Forda, nastao sa zakašnjenjem od par desetljeća, no bolje ikad nego nikad.

Klikni za uvećanje

Kad predsjednik zove nema izmotavanja!

Ovo je čudna mješavina Batmana, Lige izuzetnih đentlmena i BPRD-a, a sve u satiričnom tonu. Kako smo već rekli da je glavni junak praktički najobičnija vida, bio bi red da se ukratko upoznamo i sa ostalim likovima. To su kao prvo Emperor Zombie (za života vrsni poznavaoc drevnih pisama a danas poluraspadnuti leš oko kojega lete mušice, i glavni neprijatelj vida-boya), te njegova ljubav - vampirica Madam (koja podsjeća na Morticiju Adams), i Doctor Snap (znanstvenik, Zombijev glavni stručnjak i pomagač, na kraju stripa pretvoren u žabolikog demona). S druge strane pomagači vida-boya su Mr. Groin (klasični butler-pomagač ala Batmanov Alfred), i Mr. Dog (pas koji može nanjušiti zlo bilo gdje na svijetu, fenomenalno;)).

Klikni za uvećanje

A da mi ipak zvrcnemo Martija i onog njegovog majmuna?

Ovaj strip ne nudi zaista ništa više od zafrkancije na račun superjunaka, Mignola si stvarno nije dao previše truda. Uostalom već se u Hellboyu dobro vidjelo da mu pisanje scenarija nije jača strana. Stoga na očekujte previše, ovo je i tako bilo više ispunjavanje slobodnog vremena, koje se Mignoli i jako dobro isplatilo budući da je kasnije prema stripu napravljena i odlična crtana serija.

Crtež standardno dobar, to je uostalom ono što se od Mignole traži. Naslovnica prosjek (ako ne i manje).

The Amazing Screw-On Head teško da će doživjeti neko lokalno izdanje. Možda je tako i bolje, zamislite si samo prijevod... Vidoglavi, Fantastični Vijko, Superzavidamus, Vido Vijković? Bilo bi tu smijeha do suza.

Naprijed

N/A

N/A

Naprijed

Recenzije čitatelja

 • Ukupna ocjena 58%

  7, 5, 6, 4

  Sjećam se kada sam ovo pročitao tamo nekada prije godinu-dvije i moram reći da je ostavilo utisak, barem veći od većine stripova. Ideja je ona bitna strana (kao što i recenzent kaže) pa bi se njoj dala i 10ka, ali sve ostalo je samo "bah".
  14.09.2007
  17:45:00 sati
  Emir Pasanovic
  uredi

Anketa

Što vam je najinteresantnije na stripovi.com?

Rezultati

Arhiva

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Faces
  Kod: BT DC 6
  Ocjena: 48%
  Vrijeme: 14.6.2019. 23:49:00
  Autor: Paka01
  Broj komentara: 0
  Broj pogleda: 8038
 • Martian Manhunter - American Secrets
  Kod: MARMAN DC 1/3
  Ocjena: 83%
  Vrijeme: 15.6.2019. 14:58:00
  Autor: Paka01
  Broj komentara: 0
  Broj pogleda: 2830
 • Svijet sutrašnjice
  Kod: NN LIB 68
  Ocjena: 86%
  Vrijeme: 16.7.2019. 0:04:00
  Autor: Jerry Krause
  Broj komentara: 0
  Broj pogleda: 2424
 • Nueces Valley
  Kod: TX MX 21
  Ocjena: 85%
  Vrijeme: 24.6.2019. 15:18:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 11
  Broj pogleda: 2423
 • Ledene zemlje
  Kod: ZG MX 33
  Ocjena: 73%
  Vrijeme: 3.5.2019. 1:04:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 14
  Broj pogleda: 2172

Aukcije

Forum