Asterix Gal

Asterix

AS IZ 1 | 44 str.

Uz pomoć (prilično smotanog) špijuna, Rimljani dolaze do spoznaje da tajna snage galskih seljana leži u čarobnom napitku koji priprema njihov druid Panoramiks. Stoga, odlučuju da ga kidnapuju u nadi da će uspeti da ga nateraju da im otkrije tajni recept. Asteriks odlazi u smeo pohod da ga izbavi iz zarobljeništva, dok Rimljani ni ne slute koliko će da im se digne kosa na glavi...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 82%

Priča 8

Scenarij 9

Crtež 8

Naslovnica 7

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 80%

P*8

S*8

C*7

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

 • Galski junak
  AS AZ 1
 • Strašni gal
  AS BSSS 8
 • Asteriks, galski junak - Zlatni srp- Asreriks i Goti
  AS CARK 1
 • Galski junak
  AS GRA 1
 • Asterix Gal
  AS IZ 1
 • Galski junak
  AS PZAL 1
 • n/a
  ST 93
 • n/a
  ST 94
 • n/a
  ST 95
 • n/a
  ST 96
 • Galski junak 1.
  ST 660
 • Galski junak 2.
  ST 661

ZANIMLJIVOSTI

 • Prva u seriji od 24 (Gošini/Uderzo) odnosno 33 (Gošini/Uderzo + Uderzo) priče o Asteriksu i Galima
 • Prva strana ovog stripa premijerno je objavljena u nultom (pilot : )) broju magazina za mlade „Pilot“ 1.6.1959. ; to je i razlog zašto se prva strana može posmatrati kao mala priča za sebe; crtež se takodje bitno razlikuje od ostatka stripa
 • Ostale 43 strane stripa su u istom magazinu objavljene u periodu od 29.10.1959. do 14.7.1960.
 • Kao zaseban album, „Galski junak“ je izašao 1961. u okviru edicije La collection Pilote i to u samo 6000 primeraka
 • Galski junak je do sada doživeo 7 reizdanja u Francuskoj
 • 35. strana originalnog stripa je izgubljena, pa je zarad novih izdanja moralo da se nađe rešenje; 1971. – Albertov brat, Marsel, radi novi crtež po uzoru na originalnu stranicu. Razlike su primetne, ali po mom mišljenju beznačajne
 • Ideja da Vercingetoriks baca oružje Cezaru na noge je bila prva Gošinijeva asocijacija kada je zajedno sa Uderzom postavio vremenske i prostorne odrednice za novi strip
 • Inspiracija za ideju da se radnja smesti u malo selo pod okupacijom je skrivena duboko u podsvesti oba autora. Naime, Uderzo vodi poreklo iz malog sela u blizini Venecije kojeg su u petom veku razorili Huni pod vođstvom Atile Biča Božijeg; Gošinijeva majka je bila jevrejka koja je izbegla iz malog mesta u Ukrajini pod pogromima od strane Rusa. Sudbina?
 • Izbor pozicije našeg galskog sela je pao na Uderza. Izabrao je Armoriku podstaknut lepim sećanjem na mesto u koje je izbegao za vreme Drugog svetskog rata, i na „srećne ljude“ koji tamo žive.
 • 1. strana, 3. red, 2. panel – Obeliks nosi sekiru za pojasom; ovaj detalj je u kasnijim crtežima izbačen iz razloga što upućuje na nasilje i divljaštvo u većoj meri nego što su G&U zamišljali
 • 2. strana, 5. strana – pomoćnik rimskog centuriona drastično menja izgled
 • Isto se dešava i sa Julijem Cezarom – prva i poslednja strana
 • 5. strana, Rimljani igraju igru „Muzička stolica“ 
 • U ovoj epizodi, Panoramiks prvi i jedini put hoda uz pomoć štapa
 • 3. i 12. strana – vidimo da je imela potrebna za pripremu čarobnog napitka, a na 4. i 30. strani vidimo da se mogu dodati jastog ili jagode po ukusu; možda kada prođemo kroz sve epizode, i mi dođemo do tajne čarobnog napitka 
 • 1967. godine, u Francuskoj izlazi istoimeni crtani film. Iako sami Gošini i Uderzo nisu učestvovali u produkciji, adaptacija je izuzetno verna! Uprkos tome, film nije doživeo najsrećniji prijem od strane publike. Razlog je jednostavan – humor koji su G&U maestralno preneli na papir, nije bio predviđen da ostvaruje svoj efekat preko filmskog platna. Stoga, ni učinak ne može nikako da bude isti.
 • Malo istorijskih poveznica: Galija je zaista bila pod rimskom vlašću – od 58. p.n.e, kada je osvojena od strane generala Julija Cezara, pa sve do otcepljenja u periodu od 260-273. n.e
 • Ova recenzija je moj prvenac, nadam se da mi opraštate eventualne propuste i lapsuse...

50. godine p.n.e, galska vojska je poklekla pod naletima rimskih legija... Galski poglavica Vercigentoriks je bacio oružje Juliju Cezaru na noge!

Priča, iako na prvi pogled jednostavna, udara izuzetno čvrst kamen temeljac koji će da nosi ostatak serije. Kao prvo, predstavljena nam je situacija u kojoj se nalaze naši prijatelji Gali, ali i sama njihova zajednica i način života. Kroz prvih desetak strana se upoznajemo sa okupatorima Galije, ali i sa „okupiranima“ ;). Ironično, osvajači se ne mogu pohvaliti da žive mirnim životom, za razliku od seljana koje pokušavaju da pokore.

Gošini kao vrstan pripovedač koristi malog rimskog špijuna, Minusa Kosinusa, da nam prikaze život u galskom selu. Sve što u ovoj epizodi saznajemo o Galima, ali i o njihovim međusobnim odnosima, vidimo iz njegove perspektive: Gali su narod koji je složan, vredan, veseo, bezbrižan i iako miroljubiv, uvek spreman za borbu zarad odbrane svog mira.

„Galski junak“ je jedina epizoda u celom serijalu gde se pominje da Gali redovno uzimaju sledovanja čarobnog napitka. Stoga, dajem sebi slobodu da pretpostavim da je to samo sredstvo da nam se prikaže šta je zapravo oružje galskih seljana, a ne jednostavan scenaristički lapsus.

Broj likova, što glavnih što sporednih, nije ni blizu konačnom, ali od nečega se mora krenuti. Za početak, autori nas upoznaju sa:

- Asteriksom, glavnim junakom, malim, ali ne malo vrednim galskim junakom;
- Obeliksom, Asteriksovim najboljim prijateljem;
- Panoramiksom, seoskim druidom;
- bardom Harmoniksom, dobrim čovekom užasnog glasa;
- seoskim poglavicom Tandarabriksom;
- kovačem Metaloplastiksom) (koji će kroz naredne epizode bitno promeniti izgled);
- i Julijem Cezarom, kao jedinom istorijskom ličnošću u ovoj epizodi.

Debitantsko pojavljivanje Asteriksa, Obeliksa, Panoramiksa, Harmoniksa, Tandarabriksa, ... i Julija Cezara

Osim predstavljanja likova i njihove okoline, humor je serviran u obilnim porcijama – od nasilja bez nasilja (borbe; mučenje u rimskom logoru), preko likova koji svojom glupošću bacaju osmeh na lice (Minus Kosinus i seljak sa taljigama); istorijskih poveznica (latinske izreke; centurioni gladni vlasti...), Asteriksovih i Panoramiksovih lukavosti (npr. jagode ), pa sve do najjednostavnijih šala i prozivanja.

U „Galskom junaku“ su postavljeni odredjeni standardi i ustanovljene su scene koje postaju integralni deo skoro svake sledeće epizode:

- Zabrana Obeliksu da pije čarobni napitak zato što svi znaju... "Da, da... da sam upao u kazan sa napitkom kad sam bio beba!"

- Divlji veprovi (primetićete da se za početak Obeliks zadovoljava samo po jednim veprom po obroku! :O )

- Gnušanje od Harmoniksovog pevanja; ovde možemo videti samo blaže izdanje istog, uzevši u obzir da meštani samo beže od njega, a u daljim epizodama će dobijati dobre batine! ;)

- Za revnosne legionare – nagradni put u cirkus; za loše legionare tj. centurione – put u arenu, sa sve lavovima

- Gozba pod zvezdanim nebom za kraj avanture!

U „Galskom junaku“ takođe dobijamo retku priliku da vidimo neku Panoramiksovu veštinu pored pripreme napitka koji daje snagu. Znate naravno, da je u pitanju priprema napitka za ubrzan rast kose i brade. To sredstvo su autori iskoristili da bliže dočaraju odnos između Gala i Rimljana i da nam prvom u nizu od bezbroj prilika stave do znanja šta je težište njihove komedije – situaciju kontrolišu mali i „beznačajni“ borci za slobodu, dok su beskrajne rimske legije bespomoćne da bilo šta preduzmu. Fenomenalno!

Scenaristički, epizoda je odrađena i više nego korektno. Uprkos toj činjenici, bolja ocena očekuje više suptilnosti i variranja u samom humoru, koji ipak predstavlja osnovu fenomena „Asterix“. :)

Crtež, iako i više nego dobar, nije ni blizu onome što je Uderzo postigao u kasnijim brojevima. Autor je (što je i prirodno, zar ne? ;)) još uvek nesiguran, stoga junaci, a i mesta koja ćemo češće viđati nisu vizuelno razrađeni u velikoj meri. Neki likovi se čak i menjaju tokom samo jedne epizode (to bi onda bila ova, zar ne : )). Najbolji primer za takvu promenu je druid Panoramiks. U prvih nekoliko scena, ja ga lično vidim kao džangrizavog i stalno neraspoloženog pećinskog starkelju. No, kako stranice prolaze, autor mu, najviše manipulišući raznovrsnim izrazima lica, dodeljuje izgled jednog dobrodušnog ali ništa manje promišljenog i odlučnog mudraca.

Evolucija druida Panoramiksa kroz album „Galski junak“

Ono što vernom čitaocu lako može da upadne u oko je to da kuće u selu izgledaju veoma šturo, malo, nerazvijeno i sl. ali uprkos tome, nose osnovu onoga što ćemo dalje viđati. Obeliksovi menhiri su grubog i nepravilnog oblika. Neko bi se čak zaleteo da nam kaže da nam je Obeliks loš kamenorezac. ;) Velika greška (ali oprostiva, uzevši u obzir okolnosti pod kojima je nastala) jeste da Cezar potpuno drugačije izgleda na prvoj i na poslednjoj strani. Iako je celokupan izraz lica znatno izmenjen, nos je taj koji pravi najveću razliku. Tako je Cezar, kao veliki i beskrupulozni osvajač, dobio odgovarajući veliki kukasti nos koji će da ga krasi kroz ceo serijal.

Julije Cezar na prvoj i na poslednjoj strani

Još jedna zvezdica koja se rađa u ovoj epizodi su (meni omiljeni) efekti oblačića. U nekoliko navrata možemo videti slikovite opise kojekakvih zaboravljenih psovki i kletvi (strane 5, 19 i 22); imamo i notu (strana 19), za koju je objašnjeno da predstavlja staru galsku pesmicu, a imamo i sveću (strana 17) koja u nedostatku sijalice, simboliše ideju.

>

Uderzovi oblačići

Stil koji Uderzo koristi u ovoj epizodi (ali i u nekoliko sledećih) odlikuju grube i debele linije, a pozadine nisu toliko izdetaljisane. Ova dva razloga i par tehničkih „grešaka“ koje sam naveo iznad su uzrok osmici koju sam dodelio u kategoriji „crtež“. Naslovna strana je meni lično dobra, ali ništa dalje od toga. Kritika se uglavnom poklapa sa onom za crtež – izgled junaka je grub, Uderzov stil je nerazvijen, a i sama kompozicija nije naročito bogata.

U celini, rekao bih da je ovo jedna veoma dobra epizoda koja nam daje nam umeren, ali istovremeno efektan uvod u jedan veliki svet.

Naprijed

AS AZ 02 Zlatni srp

AS AZ 02 Zlatni srp

Naprijed

Recenzije čitatelja

 • King Warrior

  Ukupna ocjena 71%

  10, 7, 5, 5

  Nisam ljubitelj Asterixa, ne volim ovu vrstu strip humora niti ovaj crtez.Ipak ovo je obavezna lektira za svakog stripofila. Asterixov status mora da se prizna.Dobra recka.
  30.06.2009
  18:14:00 sati
  King Warrior
  uredi
 • Gil-galad

  Ukupna ocjena 63%

  7, 6, 6, 6

  Voleo bih da je serijal započet "Zlatnim srpom", jer ovu epizodu nikada nisam preterano voleo... Slažem se da je crtež najveća mana, ali ni scenario nije na nivou epizoda koje su negde na sredini serijala. Malo mi je dosadnjikava fora sa ubrzanim rastom brada... Ne baš najsrećniji početak, ali dobro - prepoznatljivi trenuci koje je recenzent naveo su legendarni.
   
  Meni se jako dopao opušten način pisanja za koji se Sale odlučio, jer je "Asterix" jedan izuzetno duhovit strip i kao takvom - potpuno adekvatan pristup. Srećan početak! :D
  30.06.2009
  18:46:00 sati
  Gil-galad
  uredi
 • hrvoje23

  Ukupna ocjena 74%

  10, 8, 4, 8

  Tako je znaci sve pocelo?!Sve je OK, jedino je crtez los, i nije bas usavrsen kao u kasnijim epizodama.Scenarij za pocetak dobar. Ipak je trebalo sve to smisliti.
  30.06.2009
  22:04:00 sati
  hrvoje23
  uredi
 • kico

  Ukupna ocjena 82%

  9, 9, 7, 7

  Pozdravljam svaku ne-Bonelli recenziju,ali Asteriks! Pogodi me u srce! Svaka ti čast na ovome!!!!
  01.07.2009
  00:07:00 sati
  kico
  uredi
 • ken2

  Ukupna ocjena 80%

  8, 8, 8, 8

  svaka čast i čestitke na prvoj asteriks recenziji, i pravo osvježenje u plimi zagorovihprva epizoda nije među najboljima, kasnije je sve puno bolje, ali, eto za početak visokih ocjena
  01.07.2009
  00:11:00 sati
  ken2
  uredi
 • vlada035

  Ukupna ocjena 83%

  9, 9, 7, 8

  Bravo za recenziju mog omiljenog ne-Bonelija,ocekujem ubrzo i za ostale epizode
  01.07.2009
  02:44:00 sati
  vlada035
  uredi
 • Death

  Ukupna ocjena 80%

  8, 9, 7, 8

  Svaka čast za  prvu recenziju Asterixa koji je to itekako zaslužio. Inače, ovo je prilično solidan početak serijala sa nešto slabijim crtežom. Naravno, to će se kasnije popraviti.
  01.07.2009
  12:51:00 sati
  Death
  uredi
 • prop_ovednik

  Ukupna ocjena 70%

  7, 7, 7, 7

  Priča ništa posebno, scenarij jedan od lošijih Asterixa, crtež možda i najgori, naslovnica solidna, ali ovo je ipak početak nečeg sjajnog, tako da...
  01.07.2009
  17:55:00 sati
  prop_ovednik
  uredi
 • Aco

  Ukupna ocjena 82%

  10, 8, 7, 7

  Svaka čast za ovu recenziju. U poplavi Zagorovih od prije 20 godina, ova mu dođe kao pravi melem.Svaka čast za zanimljivost o izgubljenoj stranici, to nisam znao..A što pak reći o Asterixu, svjetskom fenomenu ne samo u domeni stripa..ma klasika i to ona najbolja.Ja ga obožavam (posebno u srpskom prijevodu); ideja o selu koje se odupire Rimljanima, odnosi među njihovim stanovnicima, pa čarobni napitak..to je nešto što zna skoro svaki stanovnik Zemlje i to sve govori.Ova prva epizoda nije vrhunska kao one koje dolaze kasnije, ali ona postavlja temelje za iduća zbivanja, predstavlja nam likove i duh stripa, zabavna je i za klasu bolja od ovih koje trenutno piše Uderzo. Crtež je neujednačen, likovi su kad ih se usporedi sa kasnijim crtežima skoro neprepoznatljivi (posebno npr. Drmatoriks) i kao da se Uderzo malo tražio i pilio zanat, ali bit će bolje i već od 3.priče sa Gotima dobija svoj prepoznatljiv stil. Još jednom - klasika.
  01.07.2009
  19:23:00 sati
  Aco
  uredi
 • Panon

  Ukupna ocjena 83%

  9, 8, 8, 8

  Jednostavno teško mogu opisati kako sam kao klinac uživao u Asterixu! Naša knjižnica Osnovne škole je imala sve Izvorove Asterixe, pa smo ja i moje društvo gutali očima te albume. Uživao sam u jedinstvenom humoru kojeg pruža ovaj strip. I danas, u skorijoj budućnosti konačno namjeravam nabaviti te albume, jer je Asterix jedinstven i meni posebno drag strip frankofone škole. Što se tiče ovog prvog albuma, nije savršen, jer se vidi kako Goscinny još uvijek nije do kraja razradio izgled glavnih i sporednih likova. U svakom slučaju, najbolji albumi tek slijede.
  06.07.2009
  16:27:00 sati
  Panon
  uredi
 • supermike

  Ukupna ocjena 81%

  8, 8, 8, 9

  Sramota su crtani filmovi jer samo kvare ugled ovog nevjerojatnog stripa!
  16.07.2009
  21:12:00 sati
  supermike
  uredi
 • Zagor-te-nay

  Ukupna ocjena 70%

  7, 7, 7, 7

  Teško je bit objektivan kad je Asterix u pitanju. Meni osobno, ako gledam prvih 24 broja, možda najbolji i najkvalitetniji strip. Prvi broj je definitivno najgori po kvaliteti od ta 24 (kasnije Uderzu je bilo bolje da se nije dira u scenarij), al opet, prvi broj je - prvi broj!Al eto. 70%.
  28.07.2009
  14:19:00 sati
  Zagor-te-nay
  uredi
 • Bachy

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Činjenica je da se prvi mačići u vodu bacaju ali...Mišljenja sam da je ovaj crtež barem duplo bolji i kvalitetniji od bilo kojeg drugog crteža kod junaka u nastajanju! Asterix je zadržao sve svoje karaktristike!Tko ne zna što hoću reći neka pogleda prve epizode Lucky Lukea!
  18.08.2009
  18:47:00 sati
  Bachy
  uredi
 • Bob Rok

  Ukupna ocjena 90%

  9, 9, 9, 9

  This is the beginning of beautiful friendship... 
  13.10.2009
  15:53:00 sati
  Bob Rok
  uredi
 • Rock.Bob Rock

  Ukupna ocjena 76%

  8, 8, 6, 10

  Odličan početak legendarnog serijala. Scenaristički odličnu epizodu, malo kalja previše promjena izgleda likova tokom priče (previše za višu ocjenu). Naslovnici evo 10/10.

  26.12.2009
  16:16:00 sati
  Rock.Bob Rock
  uredi
 • flamboyant soul

  Ukupna ocjena 73%

  8, 7, 7, 7

  Mrvicu (pre)spori start jedne velike pustolovine. Autori ovdje uvelike eksperimentiraju pa se izgubio dio humora i radnje, ali svejedno uspijevaju dati nagovještaj o kakvom se velikanu strip scene radi i što se može očekivati kada se jednom zaigraju kako spada. Jedna stvar koja krasi Asterixov serijal kao niti jedan drugi i izdvaja ga iz gomile, je čitava plejada sporednih likova koji su toliko simpatični da je naprosto nevjerojatno, a koji silno obogaćuju svaku sljedeću epizodu. To postavlja letvicu prilično visoko za svaku sljedeću epizodu i može biti ili velika prednost ili veliki kamen oko vrata, ali ako pravilno uporabljeno dozvoljava autorima da se poneki put 'odmore' od glavnog toka radnje u isto vrijeme obogačujući svaku pojedinu epizodu tom dozom simpatičnosti i nevinog humora koje čine ovaj serijal onim što on danas jest. ;)

  02.01.2010
  10:58:00 sati
  flamboyant soul
  uredi
 • jova

  Ukupna ocjena 84%

  10, 10, 6, 6

  Svaki početak je težak, ali je ovo ipak sjajna epizoda.

  07.07.2010
  10:29:00 sati
  jova
  uredi
 • Ukupna ocjena 88%

  10, 9, 8, 7

  23.05.2012
  14:59:00 sati
  tekumze
  uredi
 • Ukupna ocjena 90%

  10, 10, 7, 9

  Odlična epizoda :)

  22.02.2013
  00:13:00 sati
  Imrahil
  uredi
 • Oki

  Ukupna ocjena 96%

  10, 10, 9, 9

  He,he,he...odlično,šareno,veselo,puno humora za djecu i odrasle.
  11.04.2014
  10:43:00 sati
  Oki
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  08.05.2016
  14:47:00 sati
  žalosna_sova
  uredi
 • Jocko

  Ukupna ocjena 65%

  7, 6, 6, 8

  Kod Asteriksa mi važi ''pravilo'' da je svaki sledeći strip bolji od prethodnog, a od 5. stripa svi su skoro pa odlični / odlični. Ovaj prvi Asteriks mi je ostavio baš slabašan utisak - od 18 pročitanih epizoda u ovom trenutku, on mi je ubedljivo najslabiji. Crtež i nije toliko loš ali iz aviona se vidi da nije to onaj pravi Asteriksov i naročito Obeliksov lik, kada se uporedi sa nekim kasnijim brojevima vidi se drastična razlika. A ni za pričom nisam baš nešto lud.
  Ocena za originalnu naslovnu.

  15.09.2017
  00:53:00 sati
  Jocko
  uredi
 • Dwayne_Looney

  Ukupna ocjena 83%

  8, 8, 9, 8

  Epizoda koja služi za upoznavanje s glavnim likovima i situacijom: vremenom i mjestom radnje te činjenicom da postoji galsko selo koje Rimljani iz nekog nepoznatog razloga nikako ne mogu pokoriti. Tajna leži u čarobnim napitcima i Rimljani to uspijevaju saznati. No, problem je kako natjerati Aspiriniksa da im otkrije čarobnu formulu. Najbolja mi je scena kad Rimljani, po cijenu batina, ubace svog doušnika Kaligulu Minusa među Gale pa njihov vođa Kajus Bonus na obavijest vojnika "Nadajmo se da će Kaligula Minus stići u jednom komadu, da će moći da nam otkrije tajnu!" kaže "I ja se nadam, inače će taj komad imati posla sa mnom!!!". Odlična uvodna epizoda, ali u ocjenama moram ostaviti prostor za bolje epizode koje sigurno dolaze.

  01.05.2019
  18:51:00 sati
  Dwayne_Looney
  uredi
 • Ukupna ocjena 82%

  9, 9, 7, 7

  Vrlo dobar početak jednog mitskog serijala. Iako nije ni blizu po kvaliteti onih nastavaka koji su sljedili ipak nas je autor uveo polako u jednu bezvremensku priču. 

  23.07.2019
  14:07:00 sati
  ToPn1k
  uredi
 • Hercule Poirot

  Ukupna ocjena 80%

  8, 8, 8, 8

  Odlično upoznavanje s Asterixovim svijetom i likovima, čak i onome tko nema pretjeranog predzanja o ovoj ediciji.

  01.08.2019
  14:07:00 sati
  Hercule Poirot
  uredi
 • drogsy

  Ukupna ocjena 73%

  7, 7, 8, 7

  Ni ja ne spadam u ljubitelje francuskog humoristično-satiričnog stripa, no kao klinac sam obožavao gledati Asterixa u animiranom mediju te sam mu zbog toga kao i zbog brojnih hvalospjeva koje strip uživa odlučio dati šansu u izvornom mediju. I moram priznati da imam poprilično povoljan prvi dojam nakon prve epizode, čak mi je strip nekoliko puta uspio izmamiti smiješak na lice. Uderzov crtež me isto pozitivno iznenadio s obzirom da je ovdje još u razvoju.

  08.08.2019
  22:38:00 sati
  drogsy
  uredi
 • domegus

  Ukupna ocjena 70%

  7, 7, 7, 7

  25.01.2020
  22:32:00 sati
  domegus
  uredi
 • prozirna senka

  Ukupna ocjena 67%

  7, 7, 6, 7

  Tesko je biti objektivan za junaka sa kojim si odrastao jos od kada si naucio da srices slova, ali eto, sad sam nanovo procitao galskog junaka i uspeo je da me opet nasmeje, ne onoliko kao nekada, jer sada se i vide i scenaristicke i crtacke greske, ali jos uvek je to strip za uzor.

  31.03.2021
  19:44:00 sati
  prozirna senka
  uredi
 • Ivan Liverpool

  Ukupna ocjena 92%

  10, 10, 8, 8

  Sjajan pocetak sjajnog serijala! Kao mali imao sam dvije kasete na kojima su bili Aterixovi crtani. Na jednoj je bila epizoda Asterix u Britaniji, a na drugoj Asterix i Kleopatra. Kasnije sam na CD-u dobio Asterix i vikinzi. Osim toga pogledao sam i par filmova koji su izasli, ali ipak strip je strip. Ovo je originalni Asterix prema kojemu su kasnije nastali i crtani i filmovi. Ovo je jedan od stripova koji se uspjesno prosirio i kroz druge medije i na taj nacin i dan-danas je svima poznat, pa tako i oni koji ne citaju stripove, takoder znaju za Asterixa i vjerujem da ga obozavaju!

   

  Sama epizoda mi se svidjela, bila je sjajna sprdancija izmedu Asterixa i Cudomixa (zvat cu ga tako, iako je u izdanju koje sam citao preveden kao Aspiriniks, a ovdje u recenzjii vidim i ime Panoramiks) i Rimljana. Na vise mjesta sam se bas nasmijao! U vecini serijala prva epizoda sluzi iskljucivo za upoznavanje s likovima, no ovdje osim upoznavanja s likovima i radnja je sjajno pogodena. Veoma duhovito i definitivno onaj tko procita ovu epizodu bez problema bi se mogao navuci na daljnje citanje. Crtez je malko varirao, pa eto malo nizu ocjenu dajem za crtez, no i on je bio dosta lijep, a u iducim epizodama bit ce samo sve bolji i bolji.

  12.09.2021
  21:21:00 sati
  Ivan Liverpool
  uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Velika iluzija
  Kod: MM LIB 86
  Ocjena: 76%
  Vrijeme: 29.11.2021. 0:48:00
  Autor: drogsy
  Broj komentara: 5
  Broj pogleda: 734
 • Crna ljubav
  Kod: DDJP DRKW 8
  Ocjena: 76%
  Vrijeme: 27.11.2021. 19:48:00
  Autor: Koresh
  Broj komentara: 3
  Broj pogleda: 784
 • Korijeni
  Kod: ZG KRJNUB 1/6
  Ocjena: 82%
  Vrijeme: 25.11.2021. 0:11:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 11
  Broj pogleda: 1721
 • Dva života Drim
  Kod: DD VEC 14
  Ocjena: 72%
  Vrijeme: 23.11.2021. 0:36:00
  Autor: -Dule-
  Broj komentara: 3
  Broj pogleda: 1153
 • Smrt filmske zvijezde
  Kod: NR LIB 4a
  Ocjena: 57%
  Vrijeme: 21.11.2021. 0:16:00
  Autor: Hercule Poirot
  Broj komentara: 11
  Broj pogleda: 1721

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Žrtve i krvnici
  Kod: NN LIB 71c
  Ocjena: 96%
  Vrijeme: 9.11.2021. 0:20:00
  Autor: Jerry Krause
  Broj komentara: 1
  Broj pogleda: 2338
 • Crne suze
  Kod: ZG LU 321
  Ocjena: 34%
  Vrijeme: 3.11.2021. 0:10:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 11
  Broj pogleda: 2270
 • Povratak u kuću strave
  Kod: ZG LUSP 41
  Ocjena: 36%
  Vrijeme: 12.10.2021. 1:13:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 12
  Broj pogleda: 2246
 • Vigilanti
  Kod: ZG LU 316/317
  Ocjena: 41%
  Vrijeme: 28.10.2021. 0:17:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 8
  Broj pogleda: 2015
 • Oči sudbine
  Kod: ZG PRIDA 1
  Ocjena: 80%
  Vrijeme: 2.10.2021. 8:38:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 10
  Broj pogleda: 2003

Aukcije

Forum