Povratak mračnog viteza

Batman

BT BP 1 | 187 str.

Deset je godina prošlo otkako se ostarjeli Batman povukao u mirovinu, a Gotham još više potonuo u dekadenciju i bezakonje. U trenutku kad ga njegov grad najviše treba, Mračni se Vitez vraća u bljesku slave...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 100%

Priča 10

Scenarij 10

Crtež 10

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 75%

P*7

S*7

C*7

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Povratak Mračnog Viteza
    BT BP 1
  • Povratak Mračnog Viteza
    BT DCGSP 3
  • Mračni vitez
    BT FB 1

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • The Dark Knight Returns
    BT DC 8

ZANIMLJIVOSTI

  • Objavljen u četiri nastavka 1986. godine
  • Priča je objavljena u ''Elsewords'' DC kontinuitetu
  • Koloristkinja Lynn Varley je bivša supruga Frank Millera, od kojeg se razvela 2005. godine
  • Časopis Time je uvrstio strip na listu 10 najboljih ikada napisanih grafičkih novela na engleskom jeziku

Superheroji ne stare. Ne umiru. Ili ako se to ipak dogodi, ne potraje dugo i vjerovatno će se vratiti u život na neki način. Zauvijek zarobljeni u beskrajnim bitkama između dobra i zla, sa antagonistima kojima nikada ne nedostaje ideja za probleme i zločine, oni su uvijek isti. Uvijek spremni za borbu. Bez mana. Bez slabosti. Otporni na sam tok vremena.

1984. godine Dick Giordano, tadašnji glavni urednik DC Comics, požalio se Franku Milleru da se Batman ne prodaje. Mračni Vitez je ostao zarobljen u vremenskoj petlji koja čitaocima nije nudila ništa novo. I dalje na pragu tridesete godine, Bruce Wayne je vodio svoj rat protiv zločina kojem se nije nazirao kraj, i apsolutno ništa nije vodilo ka tome da se nešto promijeni.

I tu počinje, nimalo pretenciozno rečeno, pisanje povijesti Batmana i stripova općenito.

Godina je 1986., Bruce Wayne ima 55 godina i više nije Batman već 10 godina. Nakon smrti Jasona Todda, odrekao se borbe protiv kriminala i živi kao povučeni neženja i filantrop. Stopa kriminala u Gothamu je na zastrašujuće velikoj razini, Mutanti vladaju gradom dok policija bespomoćno pokušava boriti se sa njima. Reagan je predsjednik SAD-a, a ostali superheroji su ostarjeli i parodija samih sebe. Oliver Queen je antivladin terorista, Superman marioneta kojim upravlja američka vlada, Selina Kyle vodi eskort službu. Harvey Dent je pri kraju procesa rehabilitacije, kao i Joker. Komesar Gordon broji zadnje dane na dužnosti prije penzionisanja. U svijetu gdje ništa ne vrijedi, u gradu koji se predao apatiji Batman je mit, utvara koja nije viđena već deceniju.

Millerov rad na ovom stripu, zbog svog značaja i višeslojnosti, potrebno je posmatrati iz nekoliko različitih segmenata..

Prvenstveno, Miller pristupa superherojima i ostalim likovima na krajnje realističan način. Uobičajeni način sukoba sa kriminalcima ne bi iziskivao značajnije tjelesne povrede, dok u svijetu koji nam Miller donosi Batman nanosi teške povrede svojim protivnicima. Njima se lome kosti, zadaju elektrošokovi, ostaju invalidi.

Ne shvataš, dečko. Ovo nije blatište... Ovo je operacioni stol.
A ja sam hirurg.

Takav realističan pristup ima snažne političke konotacije. Hladni rat je u tijeku, predsjednik Reagan je populista, gotovo karikaturalna figura. Liberali su protiv Batmana, za njih on predstavlja psihopatu koji je prijetnja za djecu i svakog poštenog građanina koji plaća porez.
Miller jednostavno scenaristički briljira predstavljajući glas javnosti kroz televizijske dnevnike, talk show programe, dijaloške emisije koja narativno prati cijelu priču. Mediji su proždrljive hijene željne senzacija, reporteri na ulicama koji se smiju izvještavajući o ubistvima, desno i lijevo orjentirani likovi na TV ekranima konfrontiraju se braneći svoje stavove kroz ključno pitanje – da li nam je Batman potreban? Taj psihopata, odjeven kao vrag, relikvija prošlih vremena, očigledno duboko oštećen i poremećen čovjek u križarskom pohodu na zlo?

Ali nije samo Batman (potencijalno) oličenje zla u tom svijetu. Mutanti su djeca novog doba, za njih ne postoje moralna ograničenja, animalni nagoni su sami sebi svrha koje je potrebno zadovoljiti ne birajući sredstva. I tu dolazimo do ključnog pitanja – je li zlo moguće pobijediti dobrim, ili se vatra može ugasiti samo još većom vatrom?

Batman doista biva brutalno poražen u sukobu sa vođom Mutanata. Njegove povrede su zastrašujuće, lomovi i unutarnja krvarenja koja je zadobio u nepravednoj borbi između mladosti i starosti. Na jednoj strani imamo kreaturu između čovjeka i životinje, šalu prirode čiji mišići i fizička spremnost daleko nadmašuju njegove intelektualne kapacitete. S druge strane je relikvija prošlog vremena, čovjek koji je stvorio svoj alter-ego na principima i običajima ratovanja protiv kriminala i zla.

Svjetlo na kraju tunela dolazi kao Carrie Kelly, trinaestogodišnjakinja zanemarena od strane roditelja, koja na svoju inicijativu preuzima ulogu Robina. Da, Robin je žena, i nova komesarka policije Gothama je žena. Miller ponovo briljira tako što emancipaciju donosi na prirodan način, likovi nisu rodno zamijenjeni samo da bi sami sebi bili svrha kako bi zadovoljili feminističke tendencije. Ovdje su djevojke i odrasle žene pametne, sposobne da ostave trag u svom prisustvu. S druge strane, Mutanti predstavljaju alegoriju novih generacija mladih ljudi koji izgledaju, razmišljaju i ponašaju se jednoobrazno. Bez identiteta, osobnosti, oni su odraz jednog vođe, proizvod jednog vremena koje im ne nudi dostojanstvenu i smislenu budućnost.

Međutim, zaokret se dešava kada Batman postaje njihov uzor nakon što u ponovljenoj borbi sa vođom Mutanata naposlijetku prekrši svoje temeljno pravilo i ostavi za sobom mrtvo tijelo kreature koja ga je porazila i ponizila. Sada je Čovjek-šišmiš novi uzor, mutanti slijede novog lidera sa novim idealom borbe protiv kriminala.
Ovdje Miller ponovo nastavlja provokativno ispitivati temelje modernog društva – koliko mladih ljudi je obuklo vojnu uniformu boreći se za ideale u nametnutim ratovima od strane karizmatičnih političkih lidera diljem svijeta?

Jedan takav politički lider se nalazi u Bijeloj kući u Washingtonu, i njegovo oružje je Superman. Nije ostario kao ostali likovi, ostao je u svojim tridesetim godinama tako da alter-ego Clark Kenta više ne postoji. Čovjek od čelika je sada marioneta u rukama Reagana, za njega on je ''nakaza'', oružje za pridobijanje glasačkog tijela, instrument kojeg nije problem žrtvovati zarad viših ciljeva. Superman je prešutno prihvatio takvu ulogu, shvativši da svijet više ne može prihvatiti superheroje. Ljudi ne žele da ih se podsjeća da divovi hodaju zemljom.

Mogli smo da promijenimo svijet.
A... pogledaj nas... sada.
Ja sam postao politički nepodoban...
A ti... ti si smijurija...

Miller postavlja brojna provokativna pitanja – da li je opasniji čovjek koji ne odgovara nikome ili (nad)čovjek koji se povinuje naredbama? Otvoreno izražava prezir prema new-age pokretu kroz liječnika psihijatra koji optužuje Batmana da je katalizator za zločine koje čine drugi. Političari su nesposobni birokrate koji prebacuju lopticu odgovornosti sa jednog nivoa vlasti na drugi. Građani su razmaženi i orjentisani ka sebi, bez empatije i želje da pomognu drugima.

Narativno Frank Miller sa nevjerovatnom lakoćom vodi čitatelja kroz vrtlog emocija. Bez imalo napora on se poigrava sa osjećajem apatije, šoka, ogorčenosti, tuge, iznenađenja. Dijalozi su većinom prirodni, čak i onda kada nisu – izgledaju kao da likovi upravo to trebaju izgovoriti u datim okolnostima.

Takvo umijeće pripovijedanja Miller prati crtački. Posebno je impresivan njegov talenat da predstavi emocije kroz facijalne ekspresije. Kompozicija kadrova je besprijekorna u službi priče. Ne smijemo izostaviti ni koloristkinju Lynn Varley, Millerovu tadašnju suprugu, koja je bojama prateći Millerovu viziju podigla sugestivnost djela na ljestvicu više.

Nemoguće je ne spomenuti utjecaj koji je ovaj strip imao u savremenoj pop kulturi. Tim Burton je za svoj film Batman iz 1989. godine koristio pojedine scene iz stripa kao inspiraciju, Joel Schumacher za svoj Batman Forever iz 1995. godine, te Christopher Nolan za svoju trilogiju o Batmanu. Ali najveći utjecaj svakako je imao na Batman v Superman: Dawn of Justice iz 2016. godine, gdje je reditelj Zack Snyder u velikoj mjeri iskoristio elemente iz stripa za svoj film – ostarjeli Bruce, sukob Batmana i Supermana, smrt Jasona Todda, kao i brojne citate i posvete ovom djelu.

DC Entertainment je u dva dijela napravio direktnu animiranu adaptaciju koja je objavljena 2012. i 2013. godine, pod nazivom Batman: The Dark Knight Returns.

Direktan nastavak stripa je objavljen 2001. godine u tri nastavka, također napisan i nacrtan od strane Millera, pod nazivom The Dark Knight Strikes Again. Treći nastavak u devet svesaka je objavljen u periodu od 2015. do 2016. godine, kojeg su pisali Frank Miller i Brian Azzarello, a crtali Miller, Andy Kubert, i Klaus Janson, nazvan The Dark Knight III: The Master Race.

Je li Dark Knight Returns jedan od najboljih stripova svih vremena? Brojne su top liste koje ga svrstavaju visoko u djelima devete umjetnosti. Ono što je neosporno jeste da je Frank Miller stvorio višeslojno djelo koje sa svakim novim čitanjem otkriva nove detalje. Dijalog koji je značajniji nego što smo mislili, crtačka bravura koja iznova oduševi, bogatstvo pripovjedanja koje nas uvuče u svijet Mračnog viteza. Da, taj svijet je doista mračan, ali je istovremeno i protkan zracima nade i svjetlosti. Zvuči otrcano, zar ne? Ali takav je i naš svijet. Stariji smo, političari su i dalje korumpirani, mediji su većinom bez etike, građani u apatiji.

Zato i dalje volimo Batmana. Naš heroj, zauvijek oštećeni psihopata van kontrole.

Moji su roditelji mene drugačije učili. Ležeći na ovoj ulici, drhteći u šoku. Umirući bez ikakvog razloga. Pokazali su mi da svijet ima smisla samo ako mu ga nametneš...

Naprijed

BT DC 7 Šta li se zbilo sa Mračnim vitezom?

BT DC 9 Gotham Noir

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Gris

    Ukupna ocjena 90%

    10, 10, 7, 9

    Animirana verzija je topla preporuka za sve. Tako se dobije kompletan utisak.

    22.07.2019
    17:56:00 sati
    Gris
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 52%

    8, 3, 4, 7

    Neosporan je kultni status ovog djela s obzirom na vrijeme kada je strip nastao, ipak za mene ništa drugo do dosadnjikav strip.

    Čitao sam ga 2x u životu, jednom tamo sredinom devedesetih, drugi put prije nekoliko godina.

     

    Kod prvog čitanja bio sam klinac i ta je priča bilo teško razočarenje, mada ni kod drugog nisam bio oduševljen. Neka tamo epizoda iz budućnosti, ništa se ne uklapa, Batman kao postao teški šupak. Da stvar bude još gora, i što im nikad oprostio nisam, još kao Batman prebije Supermana. Taj dio me je baš iznervirao. Pa su onda reprizirali te scene prebijanja u filmu Batman vs. Superman.

    Sve u svemu jedna jako dosadna priča, naporna za čitanje, a i crtež se kvalitetno uklapa u tu cjelinu.

     

    22.07.2019
    18:13:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • RadioClash

    Ukupna ocjena 94%

    9, 10, 9, 10

    Klasik

    22.07.2019
    19:05:00 sati
    RadioClash
    uredi
  • vangelis

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Zbog ovog stripa sam se vratio stripovima.

     

    Napomena recenzentu

    Batman nije prekršio svoj jedino pravilo.

    Joker je počinio samoubojstvo, a vođa mutanta iako teško ozlijeđen ostaje živ.

     

    22.07.2019
    20:04:00 sati
    vangelis
    uredi
  • Vlaadisha

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    22.07.2019
    20:48:00 sati
    Vlaadisha
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 82%

    9, 7, 8, 10

    Mračni vitez je u konačnici ok strip, odličan u pojedinim minijaturama, ali kao cijelina samo ok.
    Miller ovdje razvaljuje sa unutarnjim monolozoma i pripovjedanjem. 75-a stranica, na kojoj pogiba majka koja ima talentiranog sina, totalno me kupila. Ujedno jedan od primjera gdje pripovjedanje putem "breaking newsa" savršeno funkcionira. Inače, te "breaking news" vinjete su najslabija karika cijelog stripa, iz jednostavnog razloga što ih ima previše, prosječno na svakoj drugoj stranici, i većim dijelom su nepotrebne i narušavaju tečnost same priče.

    Drugi problem, mada ne toliko čest, je Millerovo kadriranje. Miller mi je inače bolji kao crtač nego kao scenarist, i u biti je napravio vrlo dobar posao, no u nekim scenama, koje su najvećim dijelom akcijske, crtež je nepregledan i gotovo bez detalja. Borbe nisu baš epske, ali su dovoljno dobre.

    Sviđa mi se i malo pljuckanja po američkoj vladi, i općenito kritika ljudskoj letargiji, kao i predstavljanje Supermana kao simbol američke propagande, što je u biti i bio dugi niz godina.
    Sam povratak Batmana mi je malo prenategnut i prebrz, a i nije mi jasno tko je točno Bruceov stoljetni neprijatelj na kojeg se ovdje svako malo referira - nepravda? Kriminal? Evil itself? Ili šišmiš iz pećine (strah)?

    U biti ok strip, no ni blizu Watchmenima i Mausu s kojima je stalno stavljan u isti kontekst.

    22.07.2019
    21:00:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Svakako jedan od boljih Betmena. Priča mi je slojevita i može se je više puta čitati. U samoj radnji su mi malo zasmetale samo  "breaking news", koje su po jednoj strani dobra ideja, po drugoj nekako ubijaju radnju. Crtež mi je isto vrlo lijep.

     

     

    22.07.2019
    21:15:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Paka01

    Ukupna ocjena 87%

    8, 8, 10, 9

    Eh sad... Ne bi se složio da je baš za čistu desetku jer po mom mišljenju nije ovo ni blizu nekim (za mene) savršenim stripovima. Miller je definitivno puno bolji kao crtač i na taj dio stripa nemam zamjerke, no što se priče tiče, zna ona nerijetko udaviti i na momente biti monotona. Također, ono što mi posebno nije leglo je deus-ex-machina uloga Green Arrowa koji se eto pojavljuje na kraju iz čista mira i rješava stvar.

    Povijesna uloga ovog stripa je neosporna, no njegov značaj mi nikako nije dovoljan kako bi TDKR proglasio remek-djelom kako ga se često spominje.

    Također, napomena autoru recenzije: TDKR nikada nije bio etiketiran kao Elseworlds naslov, dok pojam "Elseworlds kontinuitet" praktički ne znači ništa :-) Elseworlds naslovi su kolokvijalni termin za gomilu raznoraznih paralelnih stvarnosti na paralelnim Zemljama, stoga ga ne bi trebalo generalizirati.

    22.07.2019
    21:20:00 sati
    Paka01
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Klasik! Puno sam ga puta čitao, uvijek mi je bio dobar. Sviđaju mi se ti motivi ostarjelog Batmana koji ne razumije moderni svijet, niti ovaj razumije njega, pravda po starinski, osvetništvo, odmetništvo.. ozbiljna priča koja ipak ne potone u karikaturu kao kasni Millerovi stripovi. Sve atraktivno nacrtano i ispripovijedano.

    22.07.2019
    21:44:00 sati
    pcoro
    uredi
  • supermark

    Ukupna ocjena 55%

    7, 5, 4, 7

    loš strip i grozan crtež

    22.07.2019
    22:46:00 sati
    supermark
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    ovo vi je masterpiece BRE!

    23.07.2019
    09:57:00 sati
    kasper
    uredi
  • Zagor-te-nay

    Ukupna ocjena 50%

    5, 5, 5, 5

    Meni je ovo loše.

    23.07.2019
    12:08:00 sati
    Zagor-te-nay
    uredi
  • anto

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    to je to - remek delo devete umetnosti.

    mada,kada sam ga čitao prvi put,bio mi je "mnjah",čak sam prekinuo na pola.

    Jbga,ovaj strip zahteva koncetraciju i pažnju,ali isplati se taj trud itekako.

    23.07.2019
    15:49:00 sati
    anto
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 83%

    9, 9, 7, 8

    Povratak Mračnog Viteza je strip koji iziskuje puno pažnje, koncentracije, ali i više od samo jednog čitanja, a sve kako bi ga čitatelj mogao u potpunosti shvatiti i proanalizirati.. Jako dobar, a ujedno i jako dosadan strip.. Cijela ideja i Millerov način pripovijedanja i vođenja kroz radnju su odlični, nešto fenomenalno.. Ali "The breaking news" ubijaju brate strip do bola.. Dosadno i sasvim nepotrebno, ako se mene pita.. Crtež mi nije sjeo.. Nije da se Miller nije trudio, nije da on nije sposoban nacrtati nešto vrhunski, nego jednostavno mi nije to to.. Crtež mi ne odgovara i ne mogu mu dati visoke ocjene.. Ocijenit ću naslovnicu Fibrinog izdanja, koja je isto tako tako, nit smrdi nit miriše..

    24.07.2019
    08:55:00 sati
    allessi
    uredi
  • J.Stickman

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    29.07.2019
    18:24:00 sati
    J.Stickman
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 47%

    5, 4, 4, 8

    Strip me se nije dojmio. Prvi dio je još i ok, ostatak loš. Crtić sam gledao.

    30.08.2019
    13:18:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • karuro

    Ukupna ocjena 70%

    10, 9, 2, 7

    Odlican strip, jedino mi crtez ne valja. Za betmena treba biti crtez konkretniji, a ne zvrljotine i karikature. Posto je u fibrinom izdanju i nastavak mracni vitez uzvraca udarac, da se osvrnem. Teski drlog od stripa. Crtez jos gore sranje, prica  se nastavlja ali je napisana na satirican nacin gdje se bocka po politici onog vremena kad je strip nastao i nikako ne pase za batmana. Satirika je za alan forda a ne za batmana. 

    01.10.2019
    12:47:00 sati
    karuro
    uredi
  • Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 8, 8

    28.11.2019
    14:56:00 sati
    LL1986
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 31%

    2, 3, 4, 4

    Meni je Mračni vitez nakon Ronina još jedno veliko razočaranje koje potpisuje Frank Miller. Miller zbog Sin Citya ima veliki kredit kod mene pa ću svaki njegov strip početi čitati sa velikom dozom entuzijazma jer uzeti čitati Sin City u ruke mogu usporediti sa davanjem gitare u ruke Carlosu Santani...čitanje je tečno i glatko (smooth;) No...Mračni vitez je strip koji je po meni najpogodniji za rasprave među fanovima Batmana, brdo ideja koje su jednostavno loše iskorištene tako da kao cjelina nemaju nikakav efekt. Način pripovjedanja sa ubacivanjem vinjeta "breaking news" i raznoraznim tv sučeljavanjima je nepodnošljivo iritantan i ponajviše pridonosi bezidejnosti sklapanja priče. Klinkica od 13 godina samoinicijativno postaje Robin???? Batman trenutke nakon nekoliko gotovo smrtnih ranjavanja odmah ulazi u najzahtjevnije borbe (i u ovu protiv Supermana)????? 2,3,4,4.
    16.04.2020
    18:46:00 sati
    Oki
    uredi
  • logo111

    Ukupna ocjena 38%

    4, 3, 4, 5

    Pokusao.... bezidejno, totalni scenaristicki kupus....

    13.12.2020
    11:55:00 sati
    logo111
    uredi
  • Ukupna ocjena 87%

    8, 9, 9, 9

    Kompleksan strip koja otvara mnoga pitanja, filozofska, moralna, kakva hoćete, i koji se može iščitavati na više razina, možda i više nego što je Miller uopće imao na umu. Naravno, ovdje Miller nije samo scenarista već i crtač, i u tom segmentu nije ništa manje ambiciozan ni uspješan. Crtež možda ne zadovoljava najviše tehničke kriterije, ali ni ne mora. Poanta je da uspješno vodi priču, a to radi s lakoćom unatoč nekim, na prvi pogled neatraktivnim elementima (poput čestog ubacivanja tv ekrana), ili točnije - upravo zahvaljujući njima. Važno djelo koje ništa ne gubi ponovnim čitanjima. Dapače, svaki put udara jednako snažno.

    29.01.2021
    17:57:00 sati
    Shaner
    uredi
  • naker

    Ukupna ocjena 97%

    9, 10, 10, 10

    Iritantni lik devojčice Robin sa onim užasnim naočarima je jedina stvar koju imam da prigovorim ovom stripu. Tektonski udar istorijskog značaja koji je ovaj strip izvršio na Batman stripove i američku scenu stripa je praktički nemoguće izmeriti, revolucionarno delo u svakom mogućem pogledu i strip koji ništa nije izgubio ni ponovnim čitanjem u ovom modernom dobu. Kultni klasik

    06.10.2021
    19:59:00 sati
    naker
    uredi
  • Deers

    Ukupna ocjena 91%

    10, 9, 9, 7

    Čini mi se da tek treći put čitam ovaj strip. A svaki put mi je sve bolji.

    I dalje je to jedna odlična nadogradnja jednog kultnog lika. Miller se uhvatio u koštac sa prokletim status quo i odlučio napraviti priču što bi bilo da priča nakon onog čuvenog „kraj epizode“ ide dalje. Svaki put otkrivan nove detalje, nove finese i namigavanje čitaocu od strane autora. Da se razumijemo, ne funkcionira baš sve, sve ali u globalu je to jako validna i uvjerljivo ispričana priča. U okvirima serijala. Što bi bilo da Batman ipak stari? Što bi bilo da ljudima ipak jednom dosadi da ovise u djelovanju polubogova? A što bi polubogovi imali na to reći?

    Ovaj strip.

    Način pripovijedanja je priče je  najmanju ruku neobičan. Crtež je u najmanju ruku ekspresivan (nekad čak i previše). Sve to, uz već spomenute detalje, pokazuje a to ipak nije lagano štivo za razbibrigu.

    E sada, što se priče tiče, kad se skupi na jedno mjesto, ipak ne funkcionira kao određeni dijelovi. Oliver  je nekako nasilu ubačen. Superman je nekako previše lako odustao.  Svijet je prikazan kao direktna posljedica umirovljena junaka iako iz akcija određenih osoba itekako je vidljiv da je to napravljeno uz njihovo djelovanje. Sve u svemu, strip je proizlazi iz priče koliko je tu priča zbog stripa.

    Opet, na kraju, da se puno toga iščitati ali možda ne baš sve što je Miller htio reći. Ili barem ne kako je to htio prikazati. Ipak, zaslužuje kultni status.

     

    10.10.2021
    19:48:00 sati
    Deers
    uredi
  • tex2

    Ukupna ocjena 67%

    6, 7, 7, 7

    Osim kraja, to jest Batmanove smrti, sve ostalo je za zaborav, naporno za čitanje, bar meni. Crtež ok, naslovnica solidna, kao i ideja samog stripa, ali realizacija mi se nije svidjela! Po meni je to daleko od remek djela, ali razumijem i drugačija mišljenja.

    15.03.2022
    16:47:00 sati
    tex2
    uredi
  • Salkan

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    U svijetu punom trulih grozdova anomicnog drustva

    Najsladja krv je krv nevinih

    Odavno je doslo vrijeme da se zauzmu strane

    Patice onaj koji misli da se neutralnost vazi.

    27.04.2022
    22:53:00 sati
    Salkan
    uredi
  • Ukupna ocjena 61%

    6, 6, 5, 10

    Pokušao sam ovo pročitati i jedva sam izdržao do kraja, ovi ekstremni superjunaci mi jednostavno ne leže. Ovo je kao neki svojevrsni epilog Batmana koji mi je definitivno najdraži od DC (valjda, ili je iz Marvela, a ne ipak DC) superjunaka jer je najrealističniji. Nema neke supremoći, već je samo iznimno bogat, nešto poput Ironmana. Ipak, ovo je stvarno malo naporno s dosta praznog hoda i previše teksta. Crtež je, valjda, solidan. Ne znam što da kažem. Ima dobrih kadrova, ali ima i prenadrobljenih stranica sa sotnim crtežom i previše teksta. Barem je naslovnica dobra. Baš je nekako badass i izgleda kao da Batman čeka odućeg zločinca kako bi ga propustio kroz šake. Definitivno precijenjen strip, barem za moj ukus, ali dobro :)

    05.05.2022
    16:23:00 sati
    Qwertz
    uredi
  • Ukupna ocjena 24%

    2, 2, 3, 3

    Kakva precijenjena gomila gluposti, općenito mi nikad nije bilo jasno zbog čega Marvelovih stripovi imaju dobar crtež, a batman gura taj svoj skrbavi crtež. Nadao sam se dobroj prici posto sam zabrijao da je pisac Mark Millar, a zapravo je Frank Miller ( jbg Millar , Miller ). 

    Ekipi koja je ovo čitala pred 30 godina je možda i ok, za današnji pojam, ovo je t ako smeće, jedan od najgorih stripova koje sam ikad imao u rukama, doslovno muka da ga pročitam do kraja, poslije sam ga bezuspješno pokušao prodati za 5 eura na aukcijama, ali od svih silnih obožavatelja nitko se nije upecao ( bit će jer imaju po pet primjeraka ovog remek djela, pa nemaju di sa sestim ), u svakom slučaju, jako loš strip

    08.05.2023
    10:47:00 sati
    Caglio
    uredi
  • paro

    Ukupna ocjena 65%

    8, 7, 4, 8

    Sasvim mi je jasno zašto ova priča ima kultni status. Ovdje bih jedino 10-kom ocijenio Millerovu ideju. On je imao ideju i sproveo je u djelo. E sad, najveći problem mi stvara crtež koji mi je u najmanju ruku grozan. Da je bio drugi crtač, sigurno bi se i sama ideja bolje realizirala. Siguran sam da bi njegov crtež isto tako uništio Godinu prvu (fala Bogu, pa nije). Naslovnica je pak drugi par rukava. 

    14.09.2023
    19:18:00 sati
    paro
    uredi
  • Cero

    Ukupna ocjena 66%

    7, 6, 7, 6

    14.02.2024
    19:00:00 sati
    Cero
    uredi
  • Ukupna ocjena 65%

    7, 7, 5, 8

    02.06.2024
    20:59:00 sati
    Simon87
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Čovjek Sjena
      Kod: KM LU 14a
      Ocjena: 91%
      Vrijeme: 23.6.2024. 13:51:00
      Autor: Ivan Liverpool
      Broj komentara: 1
      Broj pogleda: 42
    • Planina tajni
      Kod: TX ALM 3b
      Ocjena: 76%
      Vrijeme: 21.6.2024. 15:51:00
      Autor: tex2
      Broj komentara: 4
      Broj pogleda: 1280
    • Odjeci iz prošlosti
      Kod: JU DRKW 9/10
      Ocjena: 77%
      Vrijeme: 19.6.2024. 16:37:00
      Autor: Dwayne_Looney
      Broj komentara: 4
      Broj pogleda: 1395
    • Granica
      Kod: SRVL 33
      Ocjena: 67%
      Vrijeme: 17.6.2024. 22:38:00
      Autor: Salkan
      Broj komentara: 1
      Broj pogleda: 1211
    • Svjetlucanje zvijezde
      Kod: LL SD 3
      Ocjena: 93%
      Vrijeme: 16.6.2024. 9:52:00
      Autor: Ivan Liverpool
      Broj komentara: 4
      Broj pogleda: 1295

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Zlato Colorada
        Kod: TX LIB 23
        Ocjena: 89%
        Vrijeme: 6.4.2024. 13:18:00
        Autor: tex2
        Broj komentara: 6
        Broj pogleda: 1944
      • U tami
        Kod: TX SAK 6c
        Ocjena: 94%
        Vrijeme: 16.4.2024. 10:06:00
        Autor: Ivan Liverpool
        Broj komentara: 8
        Broj pogleda: 1712
      • Poltergeist!
        Kod: DD LEX 132
        Ocjena: 83%
        Vrijeme: 8.5.2024. 11:33:00
        Autor: Ivan Liverpool
        Broj komentara: 2
        Broj pogleda: 1683
      • Pobedonosni marš
        Kod: KM LU 8a
        Ocjena: 67%
        Vrijeme: 14.5.2024. 22:29:00
        Autor: Salkan
        Broj komentara: 10
        Broj pogleda: 1623
      • Crni Lav
        Kod: KM LU 7c
        Ocjena: 74%
        Vrijeme: 13.5.2024. 20:21:00
        Autor: Ivan Liverpool
        Broj komentara: 9
        Broj pogleda: 1613

      Aukcije

      Forum