Strašan vic

Batman

BT QB 1 | 48 str.

U jednom starom stanu razmišlja jedan čovjek na koji bi način mogao da obezbedi svojoj trudnoj ženi i sebi bolji život. Nakon što ne vidi drugo rješenje, on odlučuje da se bavi ilegalnim poslovima. Nakon propale provale u jednu fabriku, on upada u hemijsku tečnost koja mu izmjeni fizički izgled i zbog toga on potpuno poludi i postaje kriminalac zvani Joker. Nekoliko godina kasnije Joker uspijeva da pobjegne iz zatvora, ranjava i demaskira Batmanovu pomoćnicu Batgirl, te otima policajca Gordona. Batman počinje sa lovom na Jokera...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 100%

Priča 10

Scenarij 10

Crtež 10

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 91%

P*8

S*9

C*9

N*9

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

 • Strašan vic
  BT DCGSP 4
 • Strašan vic
  BT FB 5
 • Ubistveni vic
  BT PHPR 1
 • Strašan vic
  BT QB 1

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

 • KIlling Joke
  BT DC 2

ZANIMLJIVOSTI

 • Joker je stvoren prema liku “Gwynplaine”, kojeg je glumio Conrad Veidt u filmu “The Man Who Laughs”, 1928 godine.
 • Jokera je stvorio Bob Kane, tvorac Batmana.
 • U stripu se pojavljuje po prvi put 1940 godine u seriji “Batman 1”. Ovo prvo pojavljivanje trebalo je da bude i zadnje jer je Bob Kane planirao da Joker umre već u ovom stripu. DC urednik je bio mišljenja da se radi o jednom interesantnom karakteru i tako je promijenio te planove tako reći u zadnjem momentu.
 • Nadimak je dobio po karti “Joker”, koju je ostavljao na mjestu zločina koje je počinio.
 • Lik Jokera pojavljivao se više puta u filmovima i serijama o Batmanu. Cesar Romero (Batman serija), Jack Nicholson (Tim Burton`s Batman), Roger Stoneburner (Birds of Prey) i Heath Ledger (The Dark Knight) su glumili između ostalih Jokera.
 • „The Killing Joke” je izdala izdavačka kuća DC Comics u martu 1988 godine. 2008 je izašao reprint sa novim kolorom.
 • Alan Moore je autor stripova kao što su “Watchmen”, “From Hell” i “V for Vendeta”.
 • Brian Bollend radio je između ostalih na serijama “Camelot 3000” i “Judge Dredd”.
 • “The Killing Joke” je dobitnik mnogobrojnih nagrada, između ostalih “Eisner Award” i “Harvey Award”.

Kao veliki Jokerov fan može biti da nisam baš objektivan, ali sigurno je da se ova priča ubraja među najbolje Batmanove epizode svih vremena i može se reći da je u svakom slučaju ultimativna Batman/Joker priča. Nikada nisam nešto posebno voleo Batmana i njegove stripove, iskreno osim serije “Batman Adventures” nije ni bilo toliko dobrih priča u ovoj beskrajnoj sagi, što nije ni neko čudo sa obzirom da u Americi izlazi mjesečno najmanje šest svezaka sa Batmanom. “The Killing Joke” je drugačiji od svega što se do toga dana moglo da pročita u Batmanovom svijetu. Poslije stotine svesaka o Batsu došla je na red i priča o njegovom najvećem neprijatelju, Jokeru! Još nikada prije nije jedan autor uspjeo da uđe toliko duboko u bolesni um psihopatskog klauna i da objasni kako on razmišlja, kao što je to napravio Alan Moore. Fanovi ipak sumnjaju da je baš ovo realna priča o Jokerovom životu jer se i on sam slabo sjeća svoje prošlosti, ali u kasnijim epizodama se često koristi ovaj strip u Batmanovom kontinuitetu. Moore nije mogao izabrati za ovaj strip boljeg crtača od Brian Bollanda, koji kod fanova važi kao čovjek koji je kao niko drugi prije njega, uspjeo na tako dobar način da prenese Jokera na papir. Njegov Joker izgleda kao zastrašujući luđak, ali i kao čovjek sa tragičnom sudbinom, osoba koju je sam život natjerao da postane ono što jeste, ubica i psihopata.

Joker i njegova žena prije nesreće

Atentat na “Batgirl” Barbaru Gordon

Joker, koji je u pričama prije ove bio jedan od Batmanovih protivnika koji je dolazio do izražaja prije svega zbog glupih viceva i odjeće sa svim mogućim bojama, razvija se ovdje u jednu bizarnu osobu i poremećenog filozofa koji je našao svoju teoriju za nedjela koja je počinio i preko Gordona kao pokusnog kunića pokušava to i da dokaže. Nikada prije nisu zločini ovog poremećenog zločinca bili tako perverzni kao u “The Killing Joke”! Ova Jokerova verzija važi i kao temelj za film “The Dark Knight”, u kojem Heath Ledger glumi ludog klauna. Za tu ulogu dobio je čak i “Oskara” za najbolju mušku, sporednu ulogu. Kada čovjek čita ovaj strip po prvi put, sumnja da je Joker napao “Batgirl” Barbaru Gordon samo zato da bi dokazao da se ona krije iza maske. Mnogi čitaoci su mišljenja da se radilo i o seksualnom zločinu, tako da se prije svega na raznim forumima diskutuje o tome da li je Joker možda i silovao Batgirl.

Pažljivi čitalac će da primjeti da na naslovnoj stranici nema Batmanov logo iznad sam slike kao što je to obično slučaj u njegovim stripovima, već jednostavno u donjem dijelu ispred naslova stoji njegovo ime. To nije slučajno! Batman ima u ovom albumu sporednu ulogu, tako reći njegovo prisustvo se i ne primjećuje sve do samog kraja i susreta sa Jokerom. Zadnja scena sa “Mračnim vitezom” i njegovim ljutim neprijateljom postavlja više pitanja nego što daje odgovora. Zašto se Batman poslije svega zajedno smije sa Jokerom? Pokušava li sa time da drži klauna u šahu dok se ne pojavi policija ili ipak vidi koliko je tanka nit između puta koji je on odabarao i onoga kojim ide Jokerov život? Da li je to samo potvrda da je on odabrao pravi put i u pravim trenucima donio ispravne odluke? Na ta pitanja može svako da odgovori za sebe, onako kako misli da bi to moglo biti ispravno jer Alan Moore nije izdao priručnik za ovaj strip. “The Killing Joke” ima 48 stranica, duboku priču i detaljan crtež i zbog svih tih stvari svrstao bih ga prije u BD svijet nego u superherojski cirkus. Činjenica je da je ovaj strip jedno pravo remek-djelo i bez pretjerivanja spada među najveće klasike devete umjetnosti. To je nešto što svaki čitalac stripova treba da prizna, bez obzira na to da li voli Batmana i superherojske stripove.

Ko se zadnji smije...

Naprijed

BT AWE19 1 Gotham by Gaslight

BT SP 1 Room Full Of Strangers

Naprijed

Recenzije čitatelja

 • DeeCay

  Ukupna ocjena 88%

  8, 9, 9, 10

  Nisam neki posebni fan Batmana, no ovim kao da je Moore htio iskupiti Jokera, dajući mu tragično porijeklo i postavljajući ga samo u kontekst žrtve sudbine, ne zločinca. Joker ovdje pokušava prikazati Batmanu, a Moore čitatelju koliko jedan loš odabir ili tragični događaj može utjecati na daljnji život. Gandhi je mogao postati masovni ubojica, a Hitler vrhunski soboslikar, samo da su stvari tekle drugačije. Koji bi to vic sudbine bio!
  03.08.2009
  12:30:00 sati
  DeeCay
  uredi
 • prop_ovednik

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Jedan od najboljih stripova ikad, genijalno remek djelo velikog majstora, svaki pokušaj da ga pohvalim bio bi ništavan u odnosu na ono što posjeduje ovo djelo!Kritiku, međutim, moram uputiti recenzentu, koji me razočarao malom količinom detalja i zanimljivosti, a tako ih je mnogo: činjenica da je hrvatsko izdanje doživljeno tek 2004., da je sam Moore kasnije izjavio kako nije zadovoljan ovim djelom, rekavši kako smatra ovaj album nespretnim, da je pokojni Leadger izjavio kako je ovo jedini strip koji je pročitao o Batmanu i na temelju njega je gradio svoj lik, kako nakon ranjavanja Barbara Gordon prestaje biti Batgirl, te kasnije postaje Oracle... itd.
  05.08.2009
  12:10:00 sati
  prop_ovednik
  uredi
 • Ukupna ocjena 97%

  9, 10, 10, 10

  Hvalama treba svakako dodati da je hrvatsko c/b izdanje neuporedivo bolje od američkog kolora, te da je recenzent potpuno fulio poentu stripa: Joker nije znao da je Barbara Gordon Batgirl kada ju je obogaljio (niti je ikada saznao tu činjenicu). Taj pucanj, kao i sve ostalo u stripu, je bio namjenjen Jimu Gordonu, da ga psihički uništi i uvjeri da svako može "puknuti". Barbara je tu poslužila samo kao kćerka i Jokeru nije bilo ni na kraj pameti da uklanja jednog od svojih neprijatelja (te je samim tim nije mogao ni demaskirati, sic). Silovanje stoji kao opcija ali nije svrhovito s obzirom da u fotografijama koje pokaže Jimu to ne radi, te samim tim ne bi postigao ono što je namjeravao da postigne - nervni slom jednog od najjačih ljudi u Gothamu (kojem je poslije toga, ili biješe prije?, ubio i ženu).U tome se ogleda i glavna razlika u odnosu na Dark Knighta, koji je tu temu izveo na jedan masovni nivo, gdje svi građani Gothama trebaju da puknu i počnu ubijati i pljačkati i silovati, a glavnu Jokerovu metu iz Strašnog vica, Jima Gordona, mijenja državni tužilac Harvey Dent koji mora izgubiti ono njemu najbitnije da bi napokon shvatio da je "u haosu spas". Tako Two-Face više nije samo tragična žrtva nego oruđe Jokerovog plana da uništi trojac na čelu spasa za Gotham, trojac koji se na kraju okreće jedan protiv drugog i sve u Gothamu protiv Batmana.
  05.08.2009
  16:28:00 sati
  Emir Pasanovic
  uredi
 • Archy

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Nisam čitao niti jednog Batmana, ali me ova recenzija stvarno zainteresirala. Po meni je jako dobro odrađena i svakako ću gledati da posudim ovaj strip. Vidio sam da ga u Zagrebu ima knjižnica Bogdana Ogrizovića, pa ću si to dići ovih dana.Thx King.
  05.08.2009
  16:53:00 sati
  Archy
  uredi
 • Aco

  Ukupna ocjena 90%

  9, 9, 9, 9

  U moru stripova o Batmanu,nažalost ima vrlo malo onih koji su jako dobri.Killing Joke svakako spada u tu skupinu, jer od svih koje sam čitao možda najbolje do sada (uz "Secrets" od Sam Kietha) prikazuje odnos Batmana i Jokera, dva velika neprijatelja ali istovremeno i dva velika luđaka te kao takva vrlo slična jedan drugome. Joker želi slomiti Gordona,a zatim na neki način i Batmana.Posebno mi se sviđa scena kad oni banditi jave sirotom Jokeru(prije nego će to postati) da mu je žena imala nesreću i da je umrla ali da to sad nije bitno jer on ipak mora nastaviti sa planom, te kad Joker ima monolog pred Batmanom na kraju dok na njih pada kiše ("Sve drugo bila bi..ludost") te naravno završni "killing joke" sa luđakom koji preskače krovove i vraća se nakon pola puta(skoka) jer mu drugi gasi lampu.Ma super..Meni je inače ostala enigma na kraju, da li u tom luđačkom smijehu Batman krene udaviti Jokera ili ne, nije to jasno prikazano ali moglo bi biti..I taj kraj je dojmljiv, ono status quo, između njih dvojice nemože se riješiti ništa dok jedan ne ubije drugog..Dialozi besprijekorni, u biti prava biblija za Batman-Joker odnos jer na neki način opravdava to što je Joker postao.Inače kao zanimljivost, imao sam priliku vidjeti par originalnih stranica scenarija Alan Moora za ovaj strip i kad to čovjek vidi (milijun detalja i napomena na sitnom tekstu pisanom na pisaćoj mašini), ubrzo shvati zašto je sirotom Bollandu trebalo čak nekoliko godina da završi tih 40-ak stranice (koje su danas sveti gral za sve sakupljače originalnih tabli jer idu preko 20.000 USD za jednu) .Crtež je naravno odličan,Bollandov Joker je postao kult , a posebna hvala Macanu za crno-bijelo izdanje na većem formatu koje pruža još više užitaka kod čitanja.Pada mi napamet CRŠ (jel bilo 2003?) kad je Bolland bio gost - to je bio moj prvi festival stripa i super smo se proveli (bio još Communcoli i Lavrič) a Bolland je baš pravi gospodin.
  05.08.2009
  19:27:00 sati
  Aco
  uredi
 • Djole

  Ukupna ocjena 93%

  9, 10, 9, 9

  Priča o "jednom lošem danu" koje deli sve nas od Džokera je genijalna ideja, i sam koncept o celom svetu kao jednom užasnom vicu (iako je doveden do svog logičnog kraja tek u Watchmenima).Što se spornih stvari u recenziji tiče, nema nikakvih naznaka da je Džoker znao da je Barbara u stvari Batgirl, ni pre, ni za vreme, ni posle ovog stripa. Naprotiv, Džoker to nikada ne spominje, iako je više puta "čikao" Batmana kako je ubio Džejsona Toda, drugog Robina. Situacija je, daklem, jasna.Takođe, Murov stav o "Killing Joke" nije bitan, ali je zanimljiv, pa mu je i mesto u zanimljivostima. I još treba dodati da je diskutabilno koliko je sam Kejn smislio Džokera. Ako niko drugi, Finger je tu imao popriličnog uticaja, kao i stvaranju samog Betmena, a i Robinson se umešao. Za spisak ostalih Kejnovih "pozajmica" i "prisvojenica", baciti pogled na, recimo, knjigu "Men of tomorrow" Džerarda Džounsa.
  05.08.2009
  20:19:00 sati
  Djole
  uredi
 • Vlaadisha

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  05.08.2009
  20:41:00 sati
  Vlaadisha
  uredi
 • hrvoje23

  Ukupna ocjena 86%

  8, 9, 9, 8

  Batman kakav bi uvijek i trebao biti (sto u filmu, sto u stripu, a ne kao kad ga glumi G.Clooney).
  Strip realno prikazuje kako se životmože naglavce promijeniti u trenutku kad se dogodi neka tragedija. Crtež odličan. Samo da je naslovnica malčice bolja-sve je super nacrtano, ali smeta me mjesto naslova.
   
  -edit: nakon 9 godina, i niza pročitanih stripova i serijala, i nanovog čitanja ove priče, malo spuštam ocijene, jer dojam je pao.
  19.08.2009
  11:35:00 sati
  hrvoje23
  uredi
 • Rock.Bob Rock

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Genijalno, fantastično, fenomenalno i još pet-šest pridjeva u tom stilu.
  20.08.2009
  15:15:00 sati
  Rock.Bob Rock
  uredi
 • swamp thing

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  13.12.2009
  18:19:00 sati
  swamp thing
  uredi
 • Ukupna ocjena 88%

  8, 9, 10, 7

  11.03.2010
  15:25:00 sati
  robyufo
  uredi
 • Obi-wan

  Ukupna ocjena 62%

  7, 5, 6, 8

  Mene ovaj strip nije osvojio ni crtežom ni pričom. Sve je korektno urađeno, ali sasvim prosječno. Nije mi jasna pompa oko ovog stripa...

  20.03.2010
  19:38:00 sati
  Obi-wan
  uredi
 • mpavin

  Ukupna ocjena 85%

  7, 9, 10, 7

  Ovo mi je prvi Batman kojeg san uopće pročita, dosad san gleda samo filmove. OK je strip ali nije baš da me je ostavio bez teksta. Scenarij je ovdje najjači dio, baš te tira da se zamisliš na kraju. Joker je jedan od najjačih likova ikad (film sa Ledgerom je genijalan kao i njegova interpretacija tog lika). Crtež je odličan.

  22.07.2010
  09:16:00 sati
  mpavin
  uredi
 • Panon

  Ukupna ocjena 71%

  7, 6, 8, 8

  Nisam fan Batmana, a ovo je bio tek drugi Batmanov strip koji sam pročitao. Priča mi nije bila nešto posebno, budući da nisam upućen u većinu događaja u Batman-svijetu.

  10.11.2010
  22:57:00 sati
  Panon
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  04.01.2011
  14:08:00 sati
  Kandrax
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Apsolutno sam oduševljen ovim stripom! Kako pričom tako i crtežom. Pročitao sam ga u dahu, ponavljajući neke stranice.

  30.07.2011
  13:39:00 sati
  goksi
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Fantastično!

  12.08.2011
  14:47:00 sati
  Imrahil
  uredi
 • Ukupna ocjena 97%

  9, 10, 10, 10

  Odlican strip, ali tesko da se nesto manje moglo ocekivati od dvojca Mur-Boland. Ideeja o jednom losem danu i transformaciji koju on izaziva je svakako zanimljiva, ali ne cini mi se dovoljno originalnom da zavrijedi ovom stripu kultni status. Meni je recimo zanimljivija ideja o iracionalnom kao prevladjucujum u ljudskoj prirodi, odnosno o destrukciji kao iskonskoj ljudskoj potrebi, iako je ovo naravno logicna nadogradnja ideje o losem danu.

  Elem, zanimljivo je da je V for Vendetta nastao prije ovog stripa. U V, Mur provlaci ideje o neminovsti anarhije, o rusenju sistema kao logicnom kraju civilizacije (ili barem jednog njenog ciklusa), a aktuelnost tih ideja posebno odzvanja sada, skoro 30 godina kasnije, kada neredi u Londonu i sve jasnije naznake o propasti ili barem zestokoj transformaciji vladajuceg drustveno politickog uredjenja, pojacavaju njihov maltene prorocanski karakter. Dakle, u V, anarhija jeste neminovnost ali se ne tretira vrijednosno, niti smatra ultimativnim resenjem, vec prije prelaznim stanjem koje ce voditi ili u totalni haos, ili u nekakvu utopijsku zajednicu u kojoj ce moralne vrijednosti opstajati i bez organizovanog sistema prinude. Konacno resenje zavisi od toga koja ce strana ljudske prirode konacno prevladati.

  U Killing Joke, Mur je nesto pesimisticniji, pa kroz Dzokera potvrdjuje da iracionalnost i urodjena agresija ipak prevladavaju, i da bi na posljednjem stupnju anarhije zavladao Dzoker a ne Betmen. A ako bi Betmen zavladao to bi bila diktatura, a ne utopijska tvorevina, sto stvari cini jos problematicnijim.

  Dalje, vrlo je interesantna i poenta o dva ludaka (Betmen i Dzoker, ili dva ludaka iz zavrsnog vica). Dvije ideje: (i) Zasto je nevjerovatno da npr. Betmen, dok se histericno smije, shvata da za njega nema zivota bez Dzokera i njemu slicnih bolesnika, da je njegova svrha da se bakce sa takvim likovima i da bi u slucaju da se Arkam isprazni, posljednji njegov sticenink bio upravo Betmen, jer za takve opskurne individue sigurno ne bi bilo mjesta u jednom sredjenom i uravnotezenom svijetu? Stoga je i lako zamisliti da Betmen, dok stize policija, pomaze Dzokeru, odvodi ga na sigurno i unaprijed se raduje njihovim buducim okrsajima, jer shvata da oporavka nema ni za jednog ni za drugog, pa je zato bolje uzivati u igri. (ii) U skladu sa prvom idejom, sasvim je logicno, da u vicu ludak koji je preskocio jaz nije Betmen, kako bi se moglo pretpostaviti, vec Dzoker. Dzoker je odbacio ideje o racionalnosti i redu, on je na kraju potpuno presao na drugu stranu, nema dileme ni zadrske. Betmen je taj koji ne moze da se odluci da li je ludak ili pravednik sa teskom prosloscu koga su okolnosti navele da oblaci helanke i stavlja rogove na glavu. On je taj koji se plasi da predje granicu i postane potpuni sajko, jer misli da mozda ima nesto u idejama racionalnosti, reda i pravde, kojima zvanicno sluzi.

  Iako je strip naravno odlican, meni je ponavljanje price o Betmenu kao neuravnotezenom liku, samo maaalkice izraubovano, jer smo to vec vidjeli kod Milera, a i Nolan, pa cak i Barton mnogo ranije, su ovu varijantu Betmena pokazali kao pravovjerno i mainstream tumacenje cak i u filmu, pa samim tim i u najsiroj populaciji.

  Oko ove dileme da li je Barbara silovana ili ne, mislim da nije bas tako jednostavno resenje, jer fotografije koje vidi Gordon nikada nisu u potpunosti prikazane, pa to ostavlja prostora za ko zna kakvo izivljavanje Dzokera, sto je nekako i logicniji nacin pritiska na Gordonov zdrav razum, od prikazivanja obicnih fotografija gole i ranjene Barbare.

  21.08.2011
  18:43:00 sati
  Djuro
  uredi
 • acestroke

  Ukupna ocjena 92%

  10, 9, 9, 8

  Odlican strip.  Nisam ni ja bas najveci fan Batmana (makar ne u stripovima; obozavam Nolanove filmove), ali moram da priznam da je ovdje sve super uradjeno.  Strip je dosta kratak, sa samo 50 stranica.  Bas me interesuje kakav bi utisak ovo ostavilo na mene da je makar 100 stranica dug.  Jokerova istorija i proslost, i dogadjaji koji su ga napravili onim monstrumom s kojim se Batman stalno treba suprostavljat, je originalna i emotivna.  Crtez je super; ako ima ikakva mana ovdje, onda je to sto naslovnica bas nije naj upecatljiva, ali eto... to nije bas neki veliki minus.  Onaj vic kojeg je Joker ispricao Batmanu na kraju stvarno jeste dobar.  I mene je nasmijao  :)

  24.08.2011
  03:47:00 sati
  acestroke
  uredi
 • Gil-galad

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Mada sam Alan Moore ovo svoje delo ne smatra značajnim, po mom skromnom mišljenju, rekao je ipak mnogo više nego što se na prvi pogled čini. Psihološki aspekt, za razliku od drugih njegovih (pre svega dužih) dela, dominira nad socijalnim, jer Moore se obraća pojedincu (a ne društvu) i - nakon što predstavi život kao vic sudbine - postavlja pitanje: šta nakon što čujete vic?

   

  Setimo se, za trenutak, kraja Watchmena: "Nothing ever ends."

   

  Remek-delo!

  30.01.2012
  15:36:00 sati
  Gil-galad
  uredi
 • Bat Baterton

  Ukupna ocjena 97%

  10, 9, 10, 10

  Uz 'Godina prva', najbolji Betmen koji sam imao priliku da pročitam. Priča koja se više bavi likovima, a manje društvenom dramom i panikom u Gotamu, imamo jedan realniji prikaz Džokera i Betmena kao običnih ljudi kojima je sudbina odredila put u životu. Sjajna priča uz fenomenalan crtež, a u izdanju PPa i sjajan kolor koji je radio sam Boland.

  19.04.2012
  13:02:00 sati
  Bat Baterton
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Riječi su nepotrebne...

  21.04.2012
  22:46:00 sati
  tinton
  uredi
 • sasaradisic

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Neprevađena epizoda i moram priznati da su lepo dodali onaj mali strip na kraju.

  Ne znam da li smem ovoliko da citiram iz stripa ali moram to da uradim:

  "Slušaj, bila dva tipa u ludnici...

  ...I jedne noći njih dvojica odluče da ne žele više da budu u ludari.

  Odluče da pobegnu!

  I tako ti se oni popnu na krov, kad tamo preko uskog jaza vide krovove grada koji se protežu na mesečini...

  Protežu se ka slobodi.

  E sad, prvi tip preskoči bez problema.Ali drugi se nije usuđivao da skoči, vidiš...

  Uplašio se da će pasti.

  I tako prvi tip dobije ideju...

  Kaže:"Hej, poneo sam baterijsku lampu! Upaliću je preko jaza između zgrada.Možeš da pređeš preko snopa svetla i pridružiš mi se!"

  Ali drugi tip odmahuje glavom.

  I kaže...

  Kaže:"Šta ti misliš da sam ja? LUD?"

  "Ugasićeš lampu kad budem na pola puta!""

   

  10.05.2012
  21:19:00 sati
  sasaradisic
  uredi
 • going going

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Stvarno je tanka nit izmedju ludila i normalnosti.

  Kako kaze Joker dovoljno je da imas samo jedan los dan

  Bolandov crtez je fantastican svaka scena odlicno kadrirana i uradjena

  Moore je poznat po tome sto voli da ostavi na citaocima da sami shvate epizodu to je uradio ovde i u v kao vendeta

  12.05.2012
  12:56:00 sati
  going going
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  VRh vrhova.Razlog zašto volim Bat-mana.

  17.05.2012
  13:13:00 sati
  Patrix
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Sjajno. Na samo 45 starnica dobivamo odgovor zašto se obični, dobar po srcu građanin, pretvara u poremečenog kriminlca, Jokera. Običan građanin, koji postaje opaki kriminlac bi mogao postati bilo ko od nas. Dovoljno je samo jedan stvarno loš dan, kada ti ništa ne ide tako kao što treba.

  23.05.2012
  15:01:00 sati
  tekumze
  uredi
 • Ajkula

  Ukupna ocjena 97%

  10, 9, 10, 10

  Jedan od najboljih Batmana!

  20.09.2012
  13:27:00 sati
  Ajkula
  uredi
 • alexts

  Ukupna ocjena 97%

  9, 10, 10, 10

  01.10.2012
  15:47:00 sati
  alexts
  uredi
 • Zagor-te-nay

  Ukupna ocjena 95%

  10, 10, 9, 8

  Jako dubok strip, dobija sam i više nego šta san očekiva. Svak ko mu se dogodila tragedija u životu može razumit priču u potpunost, dovoljno je samo malo razmisliti o životu...i...

  10.01.2013
  00:25:00 sati
  Zagor-te-nay
  uredi
 • Oki

  Ukupna ocjena 74%

  5, 8, 9, 8

  Neuvjerljiva i slabašna priča o Jokeru,ipak dobro sastavljena. Crtež odličan,pun detalja. Ovaj zadnji vic je čak i Batmanu uspio izmamiti smješak na lice...meni također.
  12.01.2013
  15:38:00 sati
  Oki
  uredi
 • totti86

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Definitivno jedna od najboljih Betmenovih epizoda...

  02.09.2014
  23:38:00 sati
  totti86
  uredi
 • Villain

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Cakum pakum strip. Kratak, jasan, otkriva mnogo toga iz prošlosti, sa zaista čudnim i smešnim the end-om, fantastičnim crtežom...100ka

   

  28.11.2014
  17:50:00 sati
  Villain
  uredi
 • alen

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Ne znam kako ovo nisam ranije ocijenio. Sve 10.

  21.12.2014
  10:59:00 sati
  alen
  uredi
 • drogsy

  Ukupna ocjena 94%

  10, 8, 10, 10

  Izvrstan koncept i izvrsno pripovjedanje, no slažem se s Alan Mooreovim mišljenjem - malčice nespretno sprovedna priča o Jokerovom originu i definitivno prekratka. Za rušenje  mita takvog ranga treba puno više detalja. No dijalozi i monolozi su izvrsni. Jokerova teorija o ludilu u kombinaciji s mučenjem Jima Gordona razvaljuje, kao i crtež.

   

  Strip je poslužio i kao inspracija i Burtonu i Nolanu.

  21.04.2015
  22:13:00 sati
  drogsy
  uredi
 • Rahazlam

  Ukupna ocjena 89%

  10, 9, 8, 8

  Ne volim superherojske stripove ali Batmana da i ovo mi je odlican strip!

  Sama prica je vrlo kompleksna,da bi netko postao takav ubojica i psihopata kao Joker nije dovoljno dozivjeti nesrecu u zivotu ili nesto tako tragicno i tuzno,genetika tu igra vecu ulogu,uostalom pravo je pitanje dali je Joker uopce psihopat,buduci da se(barem tako mislim)psihopata ne postaje nego se sa time rodis,Joker je bio sasvim normalan covjek prije nesrece,zapravo je bio osoba vrlo niskog samopouzdanja i vrlo samo kriticna,ipak bio je dobar covjek,volio je nasmijavat ljude jer onda kad se smiju su sretni,cekao je dijete sa zenom koju je volio i htio joj prijustit i njoj i dijetetu kakav,takav normalan i sretan zivot!

  Joker definitivno nije psihopata,barem to nije bio prije nesrece,u sta se on to pretvorio i zbog cega tesko je reci,,kako bi netko drugi reagirao na njegovom mjestu?Ljudski mozak je kompliciran,zaista ne mozemo znati sta bi bilo kad bi bilo!Genetika,odgoj,nedostatak ljubavi,teska nesreca(kao u Jokerovom slucaju) ili nesto drugo?

  Iako mi strip je dobar prica mi nije skroz uvjerljiva,Joker je odjednom postao ludi ubojica koji prica viceve,sva empatija i dobro sta je imao su odjednom nestali?A mozda i je moguce,volio bi da se autor malo vise pozabavio Jokerovim zivotom,mogo je strip biti malo duzi,definitivno je autor morao malo vise uci u Jokerov um!Batmanu je sve jasno,kao covjek sa takoder tuznom zivotnom pricom moze razumjeti Jokera i nudi mu pomoc,medutim Joker odbija,ko zna mozda se i mogo povratit,ko zna...

   

  Crtez i naslovnica su vrlo dobri,meni je bolji crtez u filmu koji je nedavno izasao!

  04.09.2016
  02:18:00 sati
  Rahazlam
  uredi
 • karlitos

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Prvi Batman koji sam pročitao i oduševljen sam. Odlična priča i odličnan crtež.

   

  05.12.2016
  19:03:00 sati
  karlitos
  uredi
 • co11ector

  Ukupna ocjena 85%

  7, 8, 10, 10

  24.08.2017
  14:13:00 sati
  co11ector
  uredi
 • markotamara

  Ukupna ocjena 90%

  9, 9, 9, 9

  odlican

  22.10.2017
  20:14:00 sati
  markotamara
  uredi
 • jasa

  Ukupna ocjena 87%

  9, 9, 8, 9

  Uvijek sam volio Batmana kao lika, imao je nešto posebno u odnosu na druge heroje. On je nekako realniji heroj, nema posebne moći, a uz to ide specifičan izgled i dobra plejada likova oko njega. Većinom sam Batmana pratio kroz animirane serijale, film i nešto malo kroz strip bez očekivanja pretjerane dubine, međutim ovaj strip je definitivno otišao duboko. Jako je tužan. Besmislene smrti, životni obrati, tanka linija između normalnog i ludog, naivnost poštenog čovjeka, spremnost drugih da to iskoriste, empatija, odsustvo empatije, nekako je Moore sve spojio u ovaj relativno kratak strip. Strip koji tjera na razmišljanje je dobar strip. Crtež je jako dobar, naslovnica je odlična, jasno je da je u ovom stripu Batman sporedni lik.

  07.11.2017
  11:54:00 sati
  jasa
  uredi
 • Charlito de la Vega

  Ukupna ocjena 70%

  5, 7, 8, 10

  tresla se brda, rodio se miš

  11.05.2018
  10:41:00 sati
  Charlito de la Vega
  uredi
 • Gris

  Ukupna ocjena 81%

  8, 8, 8, 9

  08.11.2018
  17:36:00 sati
  Gris
  uredi
 • Paka01

  Ukupna ocjena 70%

  7, 7, 7, 7

  Za mene ipak precijenjen strip. Dobar, ali ne toliko koliko ga se diže u nebo... Nije me ovdje Moore oduševio kao što bi znao s nekim drugim svojim radovima.

  25.03.2019
  00:46:00 sati
  Paka01
  uredi
 • Ukupna ocjena 75%

  6, 8, 8, 9

  Po treći (ili četvrti?) put pročitao ovog Batmana i sasvim se dobro drži. Sama priča u najgrubljim crtama i nije nešto posebno, ali Moore je to izveo na očekivano visokoj razini, iako ne spada među njegove najbolje radove (Watchmen, V for Vendetta, From Hell), niti među najbolje Batmane (Year One, The Dark Knight Returns). Bolland doprinosi generalno dobrom dojmu svojim preciznim crtežom, ali i izvrsno pogođenim kolorom (iako mi djeluje zanimljivo i onaj stari Higginsov). Priča o postanku Jokera sama za sebe nije toliko interesantna, ali pomaže da bolje doživimo njegov lik i taj balans lucidnosti i ludila koji nigdje nije prikazan toliko dobro kao ovdje. Treba istaknuti i upečatljiv te za Batmana atipično pesimističan kraj. U svakom slučaju, ovo je strip kojem ću se opet vraćati.

  22.01.2021
  16:47:00 sati
  Shaner
  uredi
 • prozirna senka

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Jako, jako malo stripova zasluzjue sve 10ke, a Kiling Dzouk je jedan od njih i to s pravom. On me je osvojio jos od "nase" premjere u Qu, ni sam ne znam koliko puta sam se vracao i iscitavao taj strip ispocetka. Facinatnta analiza jednog stripvnog likai jednog jako loseg dana....

  19.03.2021
  04:19:00 sati
  prozirna senka
  uredi
 • naker

  Ukupna ocjena 85%

  8, 8, 9, 10

  The Killing Joke je obavezna lektira Batman stripova, ali po mom skromnom mišljenju ovo je pomalo precenjen strip. Za mene sveta trilogija Batman stripova je rezervisana za TDKR, Year One i Arkham Asylum

  06.10.2021
  23:44:00 sati
  naker
  uredi
 • Jocko

  Ukupna ocjena 94%

  8, 10, 10, 10

  Kao što u Year One Betmen deli mesto glavnog lika sa Gordonom, tako ovde deli sa Džokerom (a Gordon se pojavljuje kao sporedni lik i žrtva ludog Džokera). Džoker je ovde izmenjao sva ''agregatna stanja'' - od crno-humornog ludog ubice do filozofa-mizantropa. I biću iskren, slažem se sa većinom njegovih monologa. Ovaj svet je jedno veliko sranje i ko ne poludi, taj nikada i nije bio normalan. Jedan loš dan je dovoljan da čovek ispadne iz koloseka života, a šta kada se ti loši dani nižu i nižu...? Strip ima odličan scenario, ali mu je boljka što je prekratak - možda bi trebalo još bar 5-6 strana sa scenama iz Džokerove prošlosti, ili su mi očekivanja od tog aspekta priče bila prevelika. Na primer scena na audiciji za stend-ap komičara, ili tako nešto iz ličnog života, neka scena koja ga je oblikovala i učinila poremećenim, a ne ovako - upao u vodu i izronio kao ludak. U tom pogledu jači je utisak na mene ostavio Finiksov Džoker. Prošlost je morala biti bolje odrađena, ona dva nebitna lika i naivna crvena šerpa na glavi. Zato ide ocena manje za priču. Odlično je Džokerovo filozofiranje o normalnosti i ludilu (i kad se obraća Gordonu i pred kraj, Betmenu), te ona loo-oo-ney pesmica. Jedna od retkih neuverljivih situacija jeste srceparajući Betmenov monolog, kada pokušava Džokeru da pomogne, baš pre nego što ovaj ispriča vic. Eto, ni Betmen nije običan tabadžija, a Džoker sav tužan priznaje da je za bilo koji vid spasenja i rehabilitacije prekasno. Svideo mi se nedorečen kraj, otvoren za diskusiju. U njemu vidimo Betmena kako se smeje sa Džokerom, a zatim kao da ga drži za odelo, ili se naslanja na njega?! I sve to dok policijska sirena zavija. A prekinut snop svetla na jednom od poslednjih kadrova zapravo vodi paralelu sa vicom koji je Džoker na kraju ispričao, a koji sam već čuo, ali svakako ga je bilo lepo čuti u Džokerovoj izvedbi.

  Crtež je fantastičan - strip sam čitao na engleskom, sa starim kolorom koji mi se mnogo više dopada od onog novijeg Bolandovog (ovo na slikama u recenziji je taj stari kolor, odlična paleta boja). Zato ocena za crtež ide za onaj sa starim kolorom. Sve je odlično nacrtano - i Betmen, a naročito Džoker i njegove mnogobrojne ludačke face. Naslovna odlična i kultna, fotoaparat marke witz. 

  29.01.2022
  01:43:00 sati
  Jocko
  uredi
 • Jesse_Pinkman

  Ukupna ocjena 93%

  9, 9, 10, 9

  Klasik, remek djelo

  28.02.2022
  06:18:00 sati
  Jesse_Pinkman
  uredi
 • tex2

  Ukupna ocjena 86%

  8, 8, 10, 8

  Kakvih sam se Batmana načitao u zadnje vrijeme ovaj je skroz ok. Nisam neki preveliki fan Batmana, ali ovaj je skroz korektan, ali rekao bih ništa više od toga! Naslovnica ništa posebno, crtež odličan!

  04.05.2022
  19:36:00 sati
  tex2
  uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Carstvo Amazonki
  Kod: MM SA 79
  Ocjena: 53%
  Vrijeme: 30.5.2023. 6:46:00
  Autor: prozirna senka
  Broj komentara: 1
  Broj pogleda: 741
 • Crni bregovi
  Kod: KP LMS 548
  Ocjena: 81%
  Vrijeme: 28.5.2023. 17:41:00
  Autor: Salkan
  Broj komentara: 6
  Broj pogleda: 932
 • Pećina smrti
  Kod: VB LUSP 3c
  Ocjena: 67%
  Vrijeme: 27.5.2023. 0:28:00
  Autor: Ivan Liverpool
  Broj komentara: 3
  Broj pogleda: 865
 • Texov sin
  Kod: TX LIBKB 7
  Ocjena: 79%
  Vrijeme: 25.5.2023. 15:43:00
  Autor: tex2
  Broj komentara: 5
  Broj pogleda: 1075
 • Koreni zla
  Kod: DD BOP 3a
  Ocjena: 36%
  Vrijeme: 24.5.2023. 0:08:00
  Autor: prozirna senka
  Broj komentara: 1
  Broj pogleda: 1027

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Eternaut
  Kod: ETER ORKA_SP 31
  Ocjena: 100%
  Vrijeme: 6.4.2023. 18:46:00
  Autor: Salkan
  Broj komentara: 18
  Broj pogleda: 22302
 • Srebrni Letač – Parabola
  Kod: SRL DRKW 1
  Ocjena: 100%
  Vrijeme: 3.3.2023. 22:53:00
  Autor: drogsy
  Broj komentara: 4
  Broj pogleda: 18222
 • Gospodarica vampira
  Kod: TX VCZS 44
  Ocjena: 72%
  Vrijeme: 7.3.2023. 22:13:00
  Autor: Salkan
  Broj komentara: 8
  Broj pogleda: 1841
 • Zlatni kanjon
  Kod: TX SA 16
  Ocjena: 44%
  Vrijeme: 11.3.2023. 10:10:00
  Autor: prozirna senka
  Broj komentara: 5
  Broj pogleda: 1548
 • Misija u Meksiku
  Kod: TX VEC 63/64
  Ocjena: 81%
  Vrijeme: 1.4.2023. 14:58:00
  Autor: tex2
  Broj komentara: 7
  Broj pogleda: 1517

Aukcije

Forum