Strašan vic

Batman

BT QB 1 | 48 str.

U jednom starom stanu razmišlja jedan čovjek na koji bi način mogao da obezbedi svojoj trudnoj ženi i sebi bolji život. Nakon što ne vidi drugo rješenje, on odlučuje da se bavi ilegalnim poslovima. Nakon propale provale u jednu fabriku, on upada u hemijsku tečnost koja mu izmjeni fizički izgled i zbog toga on potpuno poludi i postaje kriminalac zvani Joker. Nekoliko godina kasnije Joker uspijeva da pobjegne iz zatvora, ranjava i demaskira Batmanovu pomoćnicu Batgirl, te otima policajca Gordona. Batman počinje sa lovom na Jokera...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 100%

Priča 10

Scenarij 10

Crtež 10

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 92%

P*9

S*9

C*9

N*9

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Strašan vic
    BT FB 5
  • Ubistveni vic
    BT PHPR 1
  • Strašan vic
    BT QB 1

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • KIlling Joke
    BT DC 2

ZANIMLJIVOSTI

  • Joker je stvoren prema liku “Gwynplaine”, kojeg je glumio Conrad Veidt u filmu “The Man Who Laughs”, 1928 godine.
  • Jokera je stvorio Bob Kane, tvorac Batmana.
  • U stripu se pojavljuje po prvi put 1940 godine u seriji “Batman 1”. Ovo prvo pojavljivanje trebalo je da bude i zadnje jer je Bob Kane planirao da Joker umre već u ovom stripu. DC urednik je bio mišljenja da se radi o jednom interesantnom karakteru i tako je promijenio te planove tako reći u zadnjem momentu.
  • Nadimak je dobio po karti “Joker”, koju je ostavljao na mjestu zločina koje je počinio.
  • Lik Jokera pojavljivao se više puta u filmovima i serijama o Batmanu. Cesar Romero (Batman serija), Jack Nicholson (Tim Burton`s Batman), Roger Stoneburner (Birds of Prey) i Heath Ledger (The Dark Knight) su glumili između ostalih Jokera.
  • „The Killing Joke” je izdala izdavačka kuća DC Comics u martu 1988 godine. 2008 je izašao reprint sa novim kolorom.
  • Alan Moore je autor stripova kao što su “Watchmen”, “From Hell” i “V for Vendeta”.
  • Brian Bollend radio je između ostalih na serijama “Camelot 3000” i “Judge Dredd”.
  • “The Killing Joke” je dobitnik mnogobrojnih nagrada, između ostalih “Eisner Award” i “Harvey Award”.

Kao veliki Jokerov fan može biti da nisam baš objektivan, ali sigurno je da se ova priča ubraja među najbolje Batmanove epizode svih vremena i može se reći da je u svakom slučaju ultimativna Batman/Joker priča. Nikada nisam nešto posebno voleo Batmana i njegove stripove, iskreno osim serije “Batman Adventures” nije ni bilo toliko dobrih priča u ovoj beskrajnoj sagi, što nije ni neko čudo sa obzirom da u Americi izlazi mjesečno najmanje šest svezaka sa Batmanom. “The Killing Joke” je drugačiji od svega što se do toga dana moglo da pročita u Batmanovom svijetu. Poslije stotine svesaka o Batsu došla je na red i priča o njegovom najvećem neprijatelju, Jokeru! Još nikada prije nije jedan autor uspjeo da uđe toliko duboko u bolesni um psihopatskog klauna i da objasni kako on razmišlja, kao što je to napravio Alan Moore. Fanovi ipak sumnjaju da je baš ovo realna priča o Jokerovom životu jer se i on sam slabo sjeća svoje prošlosti, ali u kasnijim epizodama se često koristi ovaj strip u Batmanovom kontinuitetu. Moore nije mogao izabrati za ovaj strip boljeg crtača od Brian Bollanda, koji kod fanova važi kao čovjek koji je kao niko drugi prije njega, uspjeo na tako dobar način da prenese Jokera na papir. Njegov Joker izgleda kao zastrašujući luđak, ali i kao čovjek sa tragičnom sudbinom, osoba koju je sam život natjerao da postane ono što jeste, ubica i psihopata.

Joker i njegova žena prije nesreće

Atentat na “Batgirl” Barbaru Gordon

Joker, koji je u pričama prije ove bio jedan od Batmanovih protivnika koji je dolazio do izražaja prije svega zbog glupih viceva i odjeće sa svim mogućim bojama, razvija se ovdje u jednu bizarnu osobu i poremećenog filozofa koji je našao svoju teoriju za nedjela koja je počinio i preko Gordona kao pokusnog kunića pokušava to i da dokaže. Nikada prije nisu zločini ovog poremećenog zločinca bili tako perverzni kao u “The Killing Joke”! Ova Jokerova verzija važi i kao temelj za film “The Dark Knight”, u kojem Heath Ledger glumi ludog klauna. Za tu ulogu dobio je čak i “Oskara” za najbolju mušku, sporednu ulogu. Kada čovjek čita ovaj strip po prvi put, sumnja da je Joker napao “Batgirl” Barbaru Gordon samo zato da bi dokazao da se ona krije iza maske. Mnogi čitaoci su mišljenja da se radilo i o seksualnom zločinu, tako da se prije svega na raznim forumima diskutuje o tome da li je Joker možda i silovao Batgirl.

Pažljivi čitalac će da primjeti da na naslovnoj stranici nema Batmanov logo iznad sam slike kao što je to obično slučaj u njegovim stripovima, već jednostavno u donjem dijelu ispred naslova stoji njegovo ime. To nije slučajno! Batman ima u ovom albumu sporednu ulogu, tako reći njegovo prisustvo se i ne primjećuje sve do samog kraja i susreta sa Jokerom. Zadnja scena sa “Mračnim vitezom” i njegovim ljutim neprijateljom postavlja više pitanja nego što daje odgovora. Zašto se Batman poslije svega zajedno smije sa Jokerom? Pokušava li sa time da drži klauna u šahu dok se ne pojavi policija ili ipak vidi koliko je tanka nit između puta koji je on odabarao i onoga kojim ide Jokerov život? Da li je to samo potvrda da je on odabrao pravi put i u pravim trenucima donio ispravne odluke? Na ta pitanja može svako da odgovori za sebe, onako kako misli da bi to moglo biti ispravno jer Alan Moore nije izdao priručnik za ovaj strip. “The Killing Joke” ima 48 stranica, duboku priču i detaljan crtež i zbog svih tih stvari svrstao bih ga prije u BD svijet nego u superherojski cirkus. Činjenica je da je ovaj strip jedno pravo remek-djelo i bez pretjerivanja spada među najveće klasike devete umjetnosti. To je nešto što svaki čitalac stripova treba da prizna, bez obzira na to da li voli Batmana i superherojske stripove.

Ko se zadnji smije...

Naprijed

BT AWE19 1 Gotham by Gaslight

BT SP 1 Room Full Of Strangers

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • DeeCay

    Ukupna ocjena 88%

    8, 9, 9, 10

    Nisam neki posebni fan Batmana, no ovim kao da je Moore htio iskupiti Jokera, dajući mu tragično porijeklo i postavljajući ga samo u kontekst žrtve sudbine, ne zločinca. Joker ovdje pokušava prikazati Batmanu, a Moore čitatelju koliko jedan loš odabir ili tragični događaj može utjecati na daljnji život. Gandhi je mogao postati masovni ubojica, a Hitler vrhunski soboslikar, samo da su stvari tekle drugačije. Koji bi to vic sudbine bio!
    03.08.2009
    12:30:00 sati
    DeeCay
    uredi
  • prop_ovednik

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jedan od najboljih stripova ikad, genijalno remek djelo velikog majstora, svaki pokušaj da ga pohvalim bio bi ništavan u odnosu na ono što posjeduje ovo djelo!Kritiku, međutim, moram uputiti recenzentu, koji me razočarao malom količinom detalja i zanimljivosti, a tako ih je mnogo: činjenica da je hrvatsko izdanje doživljeno tek 2004., da je sam Moore kasnije izjavio kako nije zadovoljan ovim djelom, rekavši kako smatra ovaj album nespretnim, da je pokojni Leadger izjavio kako je ovo jedini strip koji je pročitao o Batmanu i na temelju njega je gradio svoj lik, kako nakon ranjavanja Barbara Gordon prestaje biti Batgirl, te kasnije postaje Oracle... itd.
    05.08.2009
    12:10:00 sati
    prop_ovednik
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    9, 10, 10, 10

    Hvalama treba svakako dodati da je hrvatsko c/b izdanje neuporedivo bolje od američkog kolora, te da je recenzent potpuno fulio poentu stripa: Joker nije znao da je Barbara Gordon Batgirl kada ju je obogaljio (niti je ikada saznao tu činjenicu). Taj pucanj, kao i sve ostalo u stripu, je bio namjenjen Jimu Gordonu, da ga psihički uništi i uvjeri da svako može "puknuti". Barbara je tu poslužila samo kao kćerka i Jokeru nije bilo ni na kraj pameti da uklanja jednog od svojih neprijatelja (te je samim tim nije mogao ni demaskirati, sic). Silovanje stoji kao opcija ali nije svrhovito s obzirom da u fotografijama koje pokaže Jimu to ne radi, te samim tim ne bi postigao ono što je namjeravao da postigne - nervni slom jednog od najjačih ljudi u Gothamu (kojem je poslije toga, ili biješe prije?, ubio i ženu).U tome se ogleda i glavna razlika u odnosu na Dark Knighta, koji je tu temu izveo na jedan masovni nivo, gdje svi građani Gothama trebaju da puknu i počnu ubijati i pljačkati i silovati, a glavnu Jokerovu metu iz Strašnog vica, Jima Gordona, mijenja državni tužilac Harvey Dent koji mora izgubiti ono njemu najbitnije da bi napokon shvatio da je "u haosu spas". Tako Two-Face više nije samo tragična žrtva nego oruđe Jokerovog plana da uništi trojac na čelu spasa za Gotham, trojac koji se na kraju okreće jedan protiv drugog i sve u Gothamu protiv Batmana.
    05.08.2009
    16:28:00 sati
    Emir Pasanovic
    uredi
  • Archy

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Nisam čitao niti jednog Batmana, ali me ova recenzija stvarno zainteresirala. Po meni je jako dobro odrađena i svakako ću gledati da posudim ovaj strip. Vidio sam da ga u Zagrebu ima knjižnica Bogdana Ogrizovića, pa ću si to dići ovih dana.Thx King.
    05.08.2009
    16:53:00 sati
    Archy
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    U moru stripova o Batmanu,nažalost ima vrlo malo onih koji su jako dobri.Killing Joke svakako spada u tu skupinu, jer od svih koje sam čitao možda najbolje do sada (uz "Secrets" od Sam Kietha) prikazuje odnos Batmana i Jokera, dva velika neprijatelja ali istovremeno i dva velika luđaka te kao takva vrlo slična jedan drugome. Joker želi slomiti Gordona,a zatim na neki način i Batmana.Posebno mi se sviđa scena kad oni banditi jave sirotom Jokeru(prije nego će to postati) da mu je žena imala nesreću i da je umrla ali da to sad nije bitno jer on ipak mora nastaviti sa planom, te kad Joker ima monolog pred Batmanom na kraju dok na njih pada kiše ("Sve drugo bila bi..ludost") te naravno završni "killing joke" sa luđakom koji preskače krovove i vraća se nakon pola puta(skoka) jer mu drugi gasi lampu.Ma super..Meni je inače ostala enigma na kraju, da li u tom luđačkom smijehu Batman krene udaviti Jokera ili ne, nije to jasno prikazano ali moglo bi biti..I taj kraj je dojmljiv, ono status quo, između njih dvojice nemože se riješiti ništa dok jedan ne ubije drugog..Dialozi besprijekorni, u biti prava biblija za Batman-Joker odnos jer na neki način opravdava to što je Joker postao.Inače kao zanimljivost, imao sam priliku vidjeti par originalnih stranica scenarija Alan Moora za ovaj strip i kad to čovjek vidi (milijun detalja i napomena na sitnom tekstu pisanom na pisaćoj mašini), ubrzo shvati zašto je sirotom Bollandu trebalo čak nekoliko godina da završi tih 40-ak stranice (koje su danas sveti gral za sve sakupljače originalnih tabli jer idu preko 20.000 USD za jednu) .Crtež je naravno odličan,Bollandov Joker je postao kult , a posebna hvala Macanu za crno-bijelo izdanje na većem formatu koje pruža još više užitaka kod čitanja.Pada mi napamet CRŠ (jel bilo 2003?) kad je Bolland bio gost - to je bio moj prvi festival stripa i super smo se proveli (bio još Communcoli i Lavrič) a Bolland je baš pravi gospodin.
    05.08.2009
    19:27:00 sati
    Aco
    uredi
  • Djole

    Ukupna ocjena 93%

    9, 10, 9, 9

    Priča o "jednom lošem danu" koje deli sve nas od Džokera je genijalna ideja, i sam koncept o celom svetu kao jednom užasnom vicu (iako je doveden do svog logičnog kraja tek u Watchmenima).Što se spornih stvari u recenziji tiče, nema nikakvih naznaka da je Džoker znao da je Barbara u stvari Batgirl, ni pre, ni za vreme, ni posle ovog stripa. Naprotiv, Džoker to nikada ne spominje, iako je više puta "čikao" Batmana kako je ubio Džejsona Toda, drugog Robina. Situacija je, daklem, jasna.Takođe, Murov stav o "Killing Joke" nije bitan, ali je zanimljiv, pa mu je i mesto u zanimljivostima. I još treba dodati da je diskutabilno koliko je sam Kejn smislio Džokera. Ako niko drugi, Finger je tu imao popriličnog uticaja, kao i stvaranju samog Betmena, a i Robinson se umešao. Za spisak ostalih Kejnovih "pozajmica" i "prisvojenica", baciti pogled na, recimo, knjigu "Men of tomorrow" Džerarda Džounsa.
    05.08.2009
    20:19:00 sati
    Djole
    uredi
  • Vlaadisha

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    05.08.2009
    20:41:00 sati
    Vlaadisha
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 86%

    8, 9, 9, 8

    Batman kakav bi uvijek i trebao biti (sto u filmu, sto u stripu, a ne kao kad ga glumi G.Clooney).
    Strip realno prikazuje kako se životmože naglavce promijeniti u trenutku kad se dogodi neka tragedija. Crtež odličan. Samo da je naslovnica malčice bolja-sve je super nacrtano, ali smeta me mjesto naslova.
     
    -edit: nakon 9 godina, i niza pročitanih stripova i serijala, i nanovog čitanja ove priče, malo spuštam ocijene, jer dojam je pao.
    19.08.2009
    11:35:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Rock.Bob Rock

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Genijalno, fantastično, fenomenalno i još pet-šest pridjeva u tom stilu.
    20.08.2009
    15:15:00 sati
    Rock.Bob Rock
    uredi
  • swamp thing

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    13.12.2009
    18:19:00 sati
    swamp thing
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    8, 9, 10, 7

    11.03.2010
    15:25:00 sati
    robyufo
    uredi
  • Obi-wan

    Ukupna ocjena 62%

    7, 5, 6, 8

    Mene ovaj strip nije osvojio ni crtežom ni pričom. Sve je korektno urađeno, ali sasvim prosječno. Nije mi jasna pompa oko ovog stripa...

    20.03.2010
    19:38:00 sati
    Obi-wan
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 85%

    7, 9, 10, 7

    Ovo mi je prvi Batman kojeg san uopće pročita, dosad san gleda samo filmove. OK je strip ali nije baš da me je ostavio bez teksta. Scenarij je ovdje najjači dio, baš te tira da se zamisliš na kraju. Joker je jedan od najjačih likova ikad (film sa Ledgerom je genijalan kao i njegova interpretacija tog lika). Crtež je odličan.

    22.07.2010
    09:16:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 71%

    7, 6, 8, 8

    Nisam fan Batmana, a ovo je bio tek drugi Batmanov strip koji sam pročitao. Priča mi nije bila nešto posebno, budući da nisam upućen u većinu događaja u Batman-svijetu.

    10.11.2010
    22:57:00 sati
    Panon
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    04.01.2011
    14:08:00 sati
    Kandrax
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Apsolutno sam oduševljen ovim stripom! Kako pričom tako i crtežom. Pročitao sam ga u dahu, ponavljajući neke stranice.

    30.07.2011
    13:39:00 sati
    goksi
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Fantastično!

    12.08.2011
    14:47:00 sati
    Imrahil
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    9, 10, 10, 10

    Odlican strip, ali tesko da se nesto manje moglo ocekivati od dvojca Mur-Boland. Ideeja o jednom losem danu i transformaciji koju on izaziva je svakako zanimljiva, ali ne cini mi se dovoljno originalnom da zavrijedi ovom stripu kultni status. Meni je recimo zanimljivija ideja o iracionalnom kao prevladjucujum u ljudskoj prirodi, odnosno o destrukciji kao iskonskoj ljudskoj potrebi, iako je ovo naravno logicna nadogradnja ideje o losem danu.

    Elem, zanimljivo je da je V for Vendetta nastao prije ovog stripa. U V, Mur provlaci ideje o neminovsti anarhije, o rusenju sistema kao logicnom kraju civilizacije (ili barem jednog njenog ciklusa), a aktuelnost tih ideja posebno odzvanja sada, skoro 30 godina kasnije, kada neredi u Londonu i sve jasnije naznake o propasti ili barem zestokoj transformaciji vladajuceg drustveno politickog uredjenja, pojacavaju njihov maltene prorocanski karakter. Dakle, u V, anarhija jeste neminovnost ali se ne tretira vrijednosno, niti smatra ultimativnim resenjem, vec prije prelaznim stanjem koje ce voditi ili u totalni haos, ili u nekakvu utopijsku zajednicu u kojoj ce moralne vrijednosti opstajati i bez organizovanog sistema prinude. Konacno resenje zavisi od toga koja ce strana ljudske prirode konacno prevladati.

    U Killing Joke, Mur je nesto pesimisticniji, pa kroz Dzokera potvrdjuje da iracionalnost i urodjena agresija ipak prevladavaju, i da bi na posljednjem stupnju anarhije zavladao Dzoker a ne Betmen. A ako bi Betmen zavladao to bi bila diktatura, a ne utopijska tvorevina, sto stvari cini jos problematicnijim.

    Dalje, vrlo je interesantna i poenta o dva ludaka (Betmen i Dzoker, ili dva ludaka iz zavrsnog vica). Dvije ideje: (i) Zasto je nevjerovatno da npr. Betmen, dok se histericno smije, shvata da za njega nema zivota bez Dzokera i njemu slicnih bolesnika, da je njegova svrha da se bakce sa takvim likovima i da bi u slucaju da se Arkam isprazni, posljednji njegov sticenink bio upravo Betmen, jer za takve opskurne individue sigurno ne bi bilo mjesta u jednom sredjenom i uravnotezenom svijetu? Stoga je i lako zamisliti da Betmen, dok stize policija, pomaze Dzokeru, odvodi ga na sigurno i unaprijed se raduje njihovim buducim okrsajima, jer shvata da oporavka nema ni za jednog ni za drugog, pa je zato bolje uzivati u igri. (ii) U skladu sa prvom idejom, sasvim je logicno, da u vicu ludak koji je preskocio jaz nije Betmen, kako bi se moglo pretpostaviti, vec Dzoker. Dzoker je odbacio ideje o racionalnosti i redu, on je na kraju potpuno presao na drugu stranu, nema dileme ni zadrske. Betmen je taj koji ne moze da se odluci da li je ludak ili pravednik sa teskom prosloscu koga su okolnosti navele da oblaci helanke i stavlja rogove na glavu. On je taj koji se plasi da predje granicu i postane potpuni sajko, jer misli da mozda ima nesto u idejama racionalnosti, reda i pravde, kojima zvanicno sluzi.

    Iako je strip naravno odlican, meni je ponavljanje price o Betmenu kao neuravnotezenom liku, samo maaalkice izraubovano, jer smo to vec vidjeli kod Milera, a i Nolan, pa cak i Barton mnogo ranije, su ovu varijantu Betmena pokazali kao pravovjerno i mainstream tumacenje cak i u filmu, pa samim tim i u najsiroj populaciji.

    Oko ove dileme da li je Barbara silovana ili ne, mislim da nije bas tako jednostavno resenje, jer fotografije koje vidi Gordon nikada nisu u potpunosti prikazane, pa to ostavlja prostora za ko zna kakvo izivljavanje Dzokera, sto je nekako i logicniji nacin pritiska na Gordonov zdrav razum, od prikazivanja obicnih fotografija gole i ranjene Barbare.

    21.08.2011
    18:43:00 sati
    Djuro
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 92%

    10, 9, 9, 8

    Odlican strip.  Nisam ni ja bas najveci fan Batmana (makar ne u stripovima; obozavam Nolanove filmove), ali moram da priznam da je ovdje sve super uradjeno.  Strip je dosta kratak, sa samo 50 stranica.  Bas me interesuje kakav bi utisak ovo ostavilo na mene da je makar 100 stranica dug.  Jokerova istorija i proslost, i dogadjaji koji su ga napravili onim monstrumom s kojim se Batman stalno treba suprostavljat, je originalna i emotivna.  Crtez je super; ako ima ikakva mana ovdje, onda je to sto naslovnica bas nije naj upecatljiva, ali eto... to nije bas neki veliki minus.  Onaj vic kojeg je Joker ispricao Batmanu na kraju stvarno jeste dobar.  I mene je nasmijao  :)

    24.08.2011
    03:47:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Gil-galad

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Mada sam Alan Moore ovo svoje delo ne smatra značajnim, po mom skromnom mišljenju, rekao je ipak mnogo više nego što se na prvi pogled čini. Psihološki aspekt, za razliku od drugih njegovih (pre svega dužih) dela, dominira nad socijalnim, jer Moore se obraća pojedincu (a ne društvu) i - nakon što predstavi život kao vic sudbine - postavlja pitanje: šta nakon što čujete vic?

     

    Setimo se, za trenutak, kraja Watchmena: "Nothing ever ends."

     

    Remek-delo!

    30.01.2012
    15:36:00 sati
    Gil-galad
    uredi
  • Bat Baterton

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Uz 'Godina prva', najbolji Betmen koji sam imao priliku da pročitam. Priča koja se više bavi likovima, a manje društvenom dramom i panikom u Gotamu, imamo jedan realniji prikaz Džokera i Betmena kao običnih ljudi kojima je sudbina odredila put u životu. Sjajna priča uz fenomenalan crtež, a u izdanju PPa i sjajan kolor koji je radio sam Boland.

    19.04.2012
    13:02:00 sati
    Bat Baterton
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Riječi su nepotrebne...

    21.04.2012
    22:46:00 sati
    tinton
    uredi
  • sasaradisic

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Neprevađena epizoda i moram priznati da su lepo dodali onaj mali strip na kraju.

    Ne znam da li smem ovoliko da citiram iz stripa ali moram to da uradim:

    "Slušaj, bila dva tipa u ludnici...

    ...I jedne noći njih dvojica odluče da ne žele više da budu u ludari.

    Odluče da pobegnu!

    I tako ti se oni popnu na krov, kad tamo preko uskog jaza vide krovove grada koji se protežu na mesečini...

    Protežu se ka slobodi.

    E sad, prvi tip preskoči bez problema.Ali drugi se nije usuđivao da skoči, vidiš...

    Uplašio se da će pasti.

    I tako prvi tip dobije ideju...

    Kaže:"Hej, poneo sam baterijsku lampu! Upaliću je preko jaza između zgrada.Možeš da pređeš preko snopa svetla i pridružiš mi se!"

    Ali drugi tip odmahuje glavom.

    I kaže...

    Kaže:"Šta ti misliš da sam ja? LUD?"

    "Ugasićeš lampu kad budem na pola puta!""

     

    10.05.2012
    21:19:00 sati
    sasaradisic
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Stvarno je tanka nit izmedju ludila i normalnosti.

    Kako kaze Joker dovoljno je da imas samo jedan los dan

    Bolandov crtez je fantastican svaka scena odlicno kadrirana i uradjena

    Moore je poznat po tome sto voli da ostavi na citaocima da sami shvate epizodu to je uradio ovde i u v kao vendeta

    12.05.2012
    12:56:00 sati
    going going
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    VRh vrhova.Razlog zašto volim Bat-mana.

    17.05.2012
    13:13:00 sati
    Patrix
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Sjajno. Na samo 45 starnica dobivamo odgovor zašto se obični, dobar po srcu građanin, pretvara u poremečenog kriminlca, Jokera. Običan građanin, koji postaje opaki kriminlac bi mogao postati bilo ko od nas. Dovoljno je samo jedan stvarno loš dan, kada ti ništa ne ide tako kao što treba.

    23.05.2012
    15:01:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Ajkula

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Jedan od najboljih Batmana!

    20.09.2012
    13:27:00 sati
    Ajkula
    uredi
  • alexts

    Ukupna ocjena 97%

    9, 10, 10, 10

    01.10.2012
    15:47:00 sati
    alexts
    uredi
  • Zagor-te-nay

    Ukupna ocjena 95%

    10, 10, 9, 8

    Jako dubok strip, dobija sam i više nego šta san očekiva. Svak ko mu se dogodila tragedija u životu može razumit priču u potpunost, dovoljno je samo malo razmisliti o životu...i...

    10.01.2013
    00:25:00 sati
    Zagor-te-nay
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 74%

    5, 8, 9, 8

    Neuvjerljiva i slabašna priča o Jokeru,ipak dobro sastavljena. Crtež odličan,pun detalja. Ovaj zadnji vic je čak i Batmanu uspio izmamiti smješak na lice...meni također.
    12.01.2013
    15:38:00 sati
    Oki
    uredi
  • totti86

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Definitivno jedna od najboljih Betmenovih epizoda...

    02.09.2014
    23:38:00 sati
    totti86
    uredi
  • Villain

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Cakum pakum strip. Kratak, jasan, otkriva mnogo toga iz prošlosti, sa zaista čudnim i smešnim the end-om, fantastičnim crtežom...100ka

     

    28.11.2014
    17:50:00 sati
    Villain
    uredi
  • alen

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ne znam kako ovo nisam ranije ocijenio. Sve 10.

    21.12.2014
    10:59:00 sati
    alen
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 94%

    10, 8, 10, 10

    Izvrstan koncept i izvrsno pripovjedanje, no slažem se s Alan Mooreovim mišljenjem - malčice nespretno sprovedna priča o Jokerovom originu i definitivno prekratka. Za rušenje  mita takvog ranga treba puno više detalja. No dijalozi i monolozi su izvrsni. Jokerova teorija o ludilu u kombinaciji s mučenjem Jima Gordona razvaljuje, kao i crtež.

     

    Strip je poslužio i kao inspracija i Burtonu i Nolanu.

    21.04.2015
    22:13:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Rahazlam

    Ukupna ocjena 89%

    10, 9, 8, 8

    Ne volim superherojske stripove ali Batmana da i ovo mi je odlican strip!

    Sama prica je vrlo kompleksna,da bi netko postao takav ubojica i psihopata kao Joker nije dovoljno dozivjeti nesrecu u zivotu ili nesto tako tragicno i tuzno,genetika tu igra vecu ulogu,uostalom pravo je pitanje dali je Joker uopce psihopat,buduci da se(barem tako mislim)psihopata ne postaje nego se sa time rodis,Joker je bio sasvim normalan covjek prije nesrece,zapravo je bio osoba vrlo niskog samopouzdanja i vrlo samo kriticna,ipak bio je dobar covjek,volio je nasmijavat ljude jer onda kad se smiju su sretni,cekao je dijete sa zenom koju je volio i htio joj prijustit i njoj i dijetetu kakav,takav normalan i sretan zivot!

    Joker definitivno nije psihopata,barem to nije bio prije nesrece,u sta se on to pretvorio i zbog cega tesko je reci,,kako bi netko drugi reagirao na njegovom mjestu?Ljudski mozak je kompliciran,zaista ne mozemo znati sta bi bilo kad bi bilo!Genetika,odgoj,nedostatak ljubavi,teska nesreca(kao u Jokerovom slucaju) ili nesto drugo?

    Iako mi strip je dobar prica mi nije skroz uvjerljiva,Joker je odjednom postao ludi ubojica koji prica viceve,sva empatija i dobro sta je imao su odjednom nestali?A mozda i je moguce,volio bi da se autor malo vise pozabavio Jokerovim zivotom,mogo je strip biti malo duzi,definitivno je autor morao malo vise uci u Jokerov um!Batmanu je sve jasno,kao covjek sa takoder tuznom zivotnom pricom moze razumjeti Jokera i nudi mu pomoc,medutim Joker odbija,ko zna mozda se i mogo povratit,ko zna...

     

    Crtez i naslovnica su vrlo dobri,meni je bolji crtez u filmu koji je nedavno izasao!

    04.09.2016
    02:18:00 sati
    Rahazlam
    uredi
  • karlitos

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Prvi Batman koji sam pročitao i oduševljen sam. Odlična priča i odličnan crtež.

     

    05.12.2016
    19:03:00 sati
    karlitos
    uredi
  • co11ector

    Ukupna ocjena 85%

    7, 8, 10, 10

    24.08.2017
    14:13:00 sati
    co11ector
    uredi
  • markotamara

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    odlican

    22.10.2017
    20:14:00 sati
    markotamara
    uredi
  • jasa

    Ukupna ocjena 87%

    9, 9, 8, 9

    Uvijek sam volio Batmana kao lika, imao je nešto posebno u odnosu na druge heroje. On je nekako realniji heroj, nema posebne moći, a uz to ide specifičan izgled i dobra plejada likova oko njega. Većinom sam Batmana pratio kroz animirane serijale, film i nešto malo kroz strip bez očekivanja pretjerane dubine, međutim ovaj strip je definitivno otišao duboko. Jako je tužan. Besmislene smrti, životni obrati, tanka linija između normalnog i ludog, naivnost poštenog čovjeka, spremnost drugih da to iskoriste, empatija, odsustvo empatije, nekako je Moore sve spojio u ovaj relativno kratak strip. Strip koji tjera na razmišljanje je dobar strip. Crtež je jako dobar, naslovnica je odlična, jasno je da je u ovom stripu Batman sporedni lik.

    07.11.2017
    11:54:00 sati
    jasa
    uredi
  • Charlito de la Vega

    Ukupna ocjena 70%

    5, 7, 8, 10

    tresla se brda, rodio se miš

    11.05.2018
    10:41:00 sati
    Charlito de la Vega
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    08.11.2018
    17:36:00 sati
    Gris
    uredi
  • Paka01

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    Za mene ipak precijenjen strip. Dobar, ali ne toliko koliko ga se diže u nebo... Nije me ovdje Moore oduševio kao što bi znao s nekim drugim svojim radovima.

    25.03.2019
    00:46:00 sati
    Paka01
    uredi

Anketa

Što vam je najinteresantnije na stripovi.com?

Rezultati

Arhiva

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum