Pakleni uragan

Bernard Prince

BP MP 6 | 46 str.

Na otoku Tago-Tago, Bernard i njegova posada susreću starog poznanika El Loba, koji je na kartama dobio vlasništvo nad jednim otokom na čijim su obalama bogata nalazišta bisera. Nakon vrućeg dočeka, Bernard Prince sa svojom posadom odluči ostati na otoku i pomoći El Lobu u borbi protiv divovske murine , strašnog čudovišta koju domoroci nazivaju »plivajuća smrt«, neprijateljskog plemena te dosta nervoznog bivšeg vlasnika otoka. Uz sve nedaće, tu je i ona najveća za koju nitko ni ne sluti ; strašni orkan divovskih razmjera – pravi pakleni uragan!

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 82%

Priča 7

Scenarij 8

Crtež 9

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 90%

P*9

S*9

C*9

N*9

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

 • Pakleni uragan
  CAK 1
 • Pakleni uragan
  CAK 2
 • Pakleni uragan
  CAK 3
 • Pakleni uragan
  CAK 4
 • Pakleni uragan
  CAK 5
 • Pakleni uragan
  CAK 6
 • Pakleni uragan
  CAK 7
 • Pakleni uragan
  CAK 8
 • Pakleni uragan
  CAK 9
 • Pakleni uragan
  CAK 10
 • Pakleni uragan
  GIG 16
 • Pakleni uragan
  BP MP 6

ZANIMLJIVOSTI

 • epizoda je na francusko-belgijskom tržištu prvi put izašla 1973.
 • pojavljuje se El Lobo, koga smo susreli u BP #2-»Bitka za Koronado«
 • za ovu epizodu postoje dvije naslovnice, originalna iz 1973. te nešto novija iz 1998, obje su, naravno, Hermannovo djelo

U iščekivanju Mafesta i Hermanna, nastavljamo plovidbu Cormoranom. Ovog puta, naša priča počinje u luci otoka Tago-Tago, zvanog i »otok tisuću mirisa«, koji se nalaze u Tihom oceanu.

Barney Jordan se, kao i svaki pošteni mornar, odmah nakon iskrcavanja zaputi u prvu birtiju i tamo na svoje veliko iznenađenje sretne El Loba, starog poznanika iz Bitke za Koronado (originalni album #2). Nadmetanje Barneya i El Loba u tome tko će više popiti i ostati na nogama (vidjeti istoimenu epizodu) je prava legenda među južnoameričkim mornarima, a i šire... Ovog puta, El Lobo ja na kartama dobio vlasništvo nad Bisernim otokom, poznatim po svojim nalazištima bisera. Bernard Prince i njegova ekipa priskaču u pomoć starom prijatelju, ali na otoku ipak nije sve tako idilično. Za bolju ilustraciju zbivanja, evo jedne Barneyeve izjave koja najbolje pokazuje sa kakvim se teškoćama naši prijatelji moraju susresti:
»Treba likvidirati ribu-ljudoždera da bi domoroci prihvatili tvoje prijateljstvo. Zatim, obavezna borba sa poglavicom neprijateljski raspoloženog plemena a u isto vreme treba roniti i po šest sati dnevno u potrazi za školjkama..«

Problema u svakom slučaju ne manjka, ali najveća opasnost tek treba doći - strašan orkan koji prijeti da će potpuno razoriti otok..

Zaštitni znak ove epizode svakako je divovska murina. Strašno čudovište koje domoroci s pravom nazivaju »plivajuća smrt«. Borba Bernarda i El Loba sa tom beštijom svakako je jedan od najupečatljivijih trenutaka u serijalu. Istovremeno, Greg je savršeno tempirao dolazak razorne oluje koja se pojavi u najnezgodnijem trenutku - Bernard je zarobljen u rupi na dnu mora i ponestaje mu zraka, a Djinn i Crystal su uhvaćeni od strane neprijateljskog plemena. Ima i romantičnih trenutaka, a to je stranica 24 kad Barney, mučen nesanicom, šeta po plaži i divi se ljepoti prirode koja je još izraženija u potpunoj tišini po mjesečini:«Eh, ja i moji predosećaji... kao da sam ceo svoj život proveo među gusarima... sasvim sam zaboravio da na Zemlji zaista ima poetičnih mesta...« Iako se ta idila dosta brzo i grubo prekine, ipak se radi o dojmljivoj sceni..

Hermann nas je, kao što je to i običaj kad je Bernard Prince u pitanju, i ovog puta počastio iznimno bogatim crtežom, prepunim detalja te kadriranjem u stilu najboljih filmskih režisera. Gotovo u svakoj epizodi postoji neki njegov kadar na čiji spomen većina fanova odmah prepozna o kojoj je točno epizodi riječ, pa tako ni ova nije iznimka. Ovog puta, to je vinjeta na stranici 35, koja zauzima gotovo pola stranice a prikazuje borbu Benarda i El Loba sa zaštitinim znakom ove epizode - murinom. Da ne bi ostalo samo na tome, tu je i stvarno savršeni prikaz oluje na stranici 40, kad vjetar čupa drveća a veliki valovi i kiša prijete da će jednostavno progutati otok na kome su naši junaci. I stvarno; dok su se Greg i pogotovo Hermann do polovine epizode manje-više suzdržavali (kao da su nas htjeli pomalo uspavati pa onda naglo iznenaditi) u drugoj polovici, za vrijeme borbe sa murinom i divljanja oluje, doslovno su eksplodirali i pokazali se u punom sjaju. Velika Hermannova vrlina je upravo ta što svojim crtežom čak i najpovršnijem čitatelju u potpunosti dočara atmosferu same priče i upravo zbog toga je jedan od najvećih. S obzirom na vrijeme kad je ova epizoda nastala, lica likova su mu još uvijek normalna;-)) tako da svi oni kojima se Hermannove face iz novijeg perioda ne sviđaju(khm...), mogu potpuno uživati!

Što se naslovnica tiče, 1973. je izašla naslovnica identična onoj u Marketprintovom albumu koja je poprilično nemaštovita. 15-ak godina kasnije(1998.), Hermann je nacrtao novu i neusporedivo bolju i moja ocjena ide toj naslovnici.

Za kraj, ne želim biti predug pa ću reći samo da je ovo još jedan stari dobri Bernard Prince u režiji Greg/Hermann. Dakle avanutra u svom najčišćem obliku, idealna za opuštanje i uživanje u dobrom crtežu...

Naprijed

N/A

BP MP 9 Trka za utvarom

Naprijed

Recenzije čitatelja

 • wiskey

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Ovo mi je najbolja epizoda Bernarda Princea. Međutim, OBAVEZNO mora biti u boji. Crno-bijela verzija je slabija masu.
  24.01.2007
  22:03:00 sati
  wiskey
  uredi
 • flamboyant soul

  Ukupna ocjena 80%

  7, 8, 9, 8

  Pustite vi priče, dobri stari Bernard Prince je zakon. Nakon par godina sam ponovo pročitao ovu epizodu i još uvijek mi je dobra. Hermann je odlično crtao (pogotovo lica;)) a Greg uopće nije pisao tako loše scenarije. Dobro, možda sam scenarij je malo tanak i onako što bi se reklo 'pravolinijski', ali ima tu i ovih minijaturica koje je recenzent naveo, koje čovjeku baš uljepšaju čitanje, a šta baš paše ovakvim avanturističkim stripovima. Neki ljudi su mi govorili da im je Bernard Prince s vremenom postao dosadan, međutim meni je još uvijek odilčan, a i ja sam se oduvijek palio na te mornarske priče... ;))
  12.01.2008
  04:31:00 sati
  flamboyant soul
  uredi
 • kico

  Ukupna ocjena 97%

  10, 10, 9, 10

  Crtežu ide devetka,samo zato što nije u boji....inače najbolja epizoda Bernard Prinsa.
  21.02.2008
  11:35:00 sati
  kico
  uredi
 • Jocko

  Ukupna ocjena 82%

  8, 8, 8, 10

  Ne znam kako sam uspeo da ne vidim ove dve recenzije za Bernarda Prinsa. 
  Čitao sam u periodu SEP-NOV 2017 skoro sve Prinseve u boji tj. kako su originalno izašli (sve kratke priče i 17 od ukupno 18 albuma, samo poslednji sa Yvesom nisam).

  Poređenje sa Comanchom se nameće samo od sebe, jer su većinski u pitanju isti scenarista i crtač (Greg i Herman).
  Comanche (15 albuma + 5 kratkih priča) mi je ostavio bolji utisak od Bernarda (17 epizoda + kratke priče).
  Najbolje Comanchine epizode su bolje od najboljih Bernardovih, ali mi je Bernard kao serijal dosta drag, dobri punokrvni avanturistički žanr. 
  Nameće se i poređenje sa serijalom Adler (10 albuma) koji je takođe hardcore adventure ali zreo i iz više razloga neuobičajen jer iskače iz šablona; koga sam čitao u skenovima, a koji mi je kao celina takođe ostavio bolji utisak od Bernarda - verovatno stoga što u serijalu Bernard Prins ima više osrednjih epizoda nego kod Komanče i Adlera.

  Kod Bernarda su prvih 5 epizoda zagrevanje (naročito u pogledu Hermanovog crteža koji je sve bolji kako serijal odmiče) i ne smatram ih nešto naročito kvalitetnim, i od njih mi se kvalitetom izdvaja Bekstvo iz Suong Baja (3).

  Prva prava Bernardova avantura mi je upravo ova - Pakleni uragan (6) - a tu je Hermanov crtež i ozbiljniji nego pre, sa više detalja itd.
  Sledi podjednako dobra U plamenom obruču (7). Zatim zanimljiva Konkvistador (8), nešto slabije Trka za utvarom (9) i Početak kraja (10), da bi meni najbolje epizode bile Tvrđava u magli (11) i Luka ludaka (13). U zmijskom gnezdu (12) mi je u rangu Konkvistadora. Karta iznenađenja (Prošlost i danas) su kratke priče koje variraju od zanimljivih do bezveznih. Preostale četiri epizode (14-17) su slabašne. Epizodu Prijetnja na rijeci (18) nisam čitao. 


  Pakleni uragan

  Kao što napisah, ovde mi se čini da je Hermanov crtež bolji nego u prethodnih 5 epizoda - iako će još bolji biti kasnije (Bernard Prince 11-13, Comanche 3-9, Džeremaje, Boa Moriji...), a kolor takođe doprinosi atmosferi - ovo zaista treba čitati u kolor (Strip Agent) varijanti. Znajući kakav će biti kasniji Hermanov crtež, ovde je ocena 8 maksimum.
  Najstariji Hermanovi radovi koje sam video su mi za ocenu 4-5, stariji za ocene 6-7, međufaza 8, a oni najbolji radovi (ne samo oni 'naslikani' već i drugi pre) za ocene 9 i 10.
  Priča je smeštena na egzotičnu lokaciju, likovi su zanimljivi, završnica je jako napeta i upečatljiva. Sve što jedan avanturistički strip treba da ima, bar da bi dobio od mene dve 8. Za ocene 9 i 10, koje ređe dajem u avanturističkom žanru, ipak treba da ima jače razrade likova i međuljudskih odnosa (Muchacho, Mister No: Tuđinac...), ali i odmaka od žanrovskih klišea (opet Muchacho, opet Mister No: TuđinacAdler: Gulag), ili da prosto bude najbolji-reprezentativni predstavnik žanra (Mister No: Rio Negro, Bernard Prins: Tvrđava u magli, Bernard Prins: Luka ludaka, Adler: Crni Baunti-Izgubljeno ostrvo).
  Ocena je za staru naslovnu, koja mi se jako sviđa: papagaj u letu u prvom planu, glava poglavice koja se 'nadvija' nad likovima, egzotična lokacija i siluete domorodaca s oružjem, fantastično prelivanje ljubičaste i žute... Kompozicijski možda deluje nabacano, ali mi se, možda baš zbog toga jako sviđa, više nego novija naslovnica koju spominje recenzent, a koja je takođe odlična ali nekako ne hvata sasvim duh epizode kao ova starija.

  U top 5 BP epizoda.


  Ocene:

  1. Pirati Lokange (7, 6, 6, 5 - 62%)
  1. General Satan (7, 6, 7, 5 - 65%)
  2. Borba za Koronado (7, 6, 7, 2 -  62%)
  3. Bekstvo iz Suong Baja (8, 7, 8, 8 - 77%)
  4. Avantura na Menhetnu (6, 5, 6, 8 - 59%)
  4. Putnica (8, 8, 8, 8 - 80%)
  5. Oaza u plamenu (7, 7, 7, 9 - 72%)
  6. Pakleni uragan (8, 8, 8, 10 - 82%)
  7. U plamenom obruču (9, 8, 8, 9 - 84%)
  8. Konkvistador (8, 8, 8, 10 - 82%)
  9. Trka za utvarom (7, 7, 9, 9 - 78%)
  10. Početak kraja (7, 8, 8, 8 - 77%)
  11. Tvrđava u magli (8, 9, 10, 10 - 91%)
  12. U zmijskom gnezdu (8, 8, 9, 8 - 83%)
  13. Luka ludaka (9, 9, 10, 10 - 94%)
  14. -
  15. -
  16. -
  17. -
  18. -

  12.01.2019
  11:25:00 sati
  Jocko
  uredi
 • Ernie Pike

  Ukupna ocjena 95%

  10, 10, 9, 8

  Greg mi je jedan od omiljenih scenarista, a ovdje je u punoj formi.

  28.07.2019
  23:05:00 sati
  Ernie Pike
  uredi

Najnovije

Vijesti

  Magazin

  Recenzije

  • Njihalo strave
   Kod: VB PO 1
   Ocjena: 70%
   Vrijeme: 7.7.2020. 15:05:00
   Autor: Kila Banana
   Broj komentara: 6
   Broj pogleda: 609
  • Božji sud
   Kod: KP SA 7c
   Ocjena: 82%
   Vrijeme: 6.7.2020. 9:20:00
   Autor: Spock
   Broj komentara: 7
   Broj pogleda: 475
  • Put za raj
   Kod: ZG VCSP 32
   Ocjena: 50%
   Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
   Autor: Djole
   Broj komentara: 1
   Broj pogleda: 1741
  • Čuvari divljine
   Kod: MN LMS 930/933
   Ocjena: 78%
   Vrijeme: 2.7.2020. 23:44:00
   Autor: Koresh
   Broj komentara: 9
   Broj pogleda: 668
  • Pećina Maja
   Kod: KM ZS 948
   Ocjena: 64%
   Vrijeme: 1.7.2020. 1:49:00
   Autor: Hercule Poirot
   Broj komentara: 5
   Broj pogleda: 657

  Aukcije

  Forum

  Najčitanije

  Vijesti

   Magazin

   Recenzije

   • Izgubljeni svijet
    Kod: ZG VEC 107/109
    Ocjena: 95%
    Vrijeme: 14.4.2020. 23:55:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 17
    Broj pogleda: 2556
   • Poslije apokalipse
    Kod: NN LIB 55
    Ocjena: 100%
    Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 2437
   • Put za raj
    Kod: ZG VCSP 32
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
    Autor: Djole
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 1741
   • Svijet Nancy Porter
    Kod: NN ALM 7a
    Ocjena: 61%
    Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 1565
   • Bokser Pat
    Kod: TX ZS 370/371
    Ocjena: 57%
    Vrijeme: 11.4.2020. 0:26:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 6
    Broj pogleda: 1382

   Aukcije

   Forum